1. 06/02/2023

    Ook de komende dagen nog stakingen

    Reizigers in de regio Arnhem-Nijmegen moeten ook de komende dagen nog rekening houden met overlast.

    Breng kreeg maandag de nodige klachten en opmerkingen te verwerken over uitgevallen busdiensten. Begrijpelijk, stelt de woordvoerder. ,,De situatie is heel onduidelijk.’’ Ze noemt de situatie 'heel vervelend'. ,,Het is heel naar dat reizigers hier de dupe van worden.’’

  2. 06/02/2023

    Aantal bussen dat wel rijdt in regio Arnhem-Nijmegen groeit

    Instanews image
    © Gerard Burgers — Staking van bus- en streekvervoer bij Station Arnhem Centraal.

    Het aantal stads- en streekbussen dat in de regio Arnhem-Nijmegen de weg op gaat, is in de loop van maandag aardig opgelopen, zegt een woordvoerder van Breng. ,,Inmiddels rijdt nu zo'n 35 procent."

     Achter het stuur zitten niet alleen uitzendkrachten, maar ook buschauffeurs die om uiteenlopende redenen niet meedoen aan de staking. Reizigers wordt geadviseerd de website breng.nl te raadplegen als ze op pad willen.

    De vervoerder concentreert zich tijdens de staking op het 'in de lucht houden' van een aantal lijnen, zoals Arnhem-Nijmegen en Arnhem-Wageningen, legt de woordvoerder uit. ,,Zo willen we ervoor zorgen dat mensen niet alleen van A naar B kunnen, maar ook weer van B naar A."

  3. 06/02/2023

    CNV: duizenden chauffeurs streekvervoer hebben werk neergelegd

    Instanews image
    © Jeffrey Groeneweg — Buschauffeurs staken op een busstation in Heinenoord.

    Duizenden werknemers in het openbaar vervoer hebben maandag het werk neergelegd, meldt vakbond CNV. ,,Verspreid over 97 locaties hebben vakbondsleden zich vanmorgen gemeld om aan de 5-daagse staking mee te doen. In grote delen van het land zijn bussen vandaag in de stalling gebleven", stelt de bond.

    Volgens Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmen zijn er regio's waar niets of vrijwel niets meer rijdt. Het gaat onder meer om West-Brabant, Twente, Overijssel, de regio Arnhem, Schiphol, de Zaanstreek, Flevoland, de regio Utrecht en Zuid-Limburg.

    Werknemers komen deze week in actie uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao Openbaar Vervoer. Die cao geldt voor zo'n 13.000 werknemers. De onderhandelingen zijn vorige maand gestrand.

    ,,Het beeld dat we nu vanuit het land krijgen, is dat in de meeste regio's minimaal 50 procent van de chauffeurs meedoet aan de staking. In veel regio's gaat het richting 70 tot 90 procent. Wat dat betreft is de actie geslaagd, we hebben in jaren niet zo'n grote staking gezien in het openbaar vervoer", zegt actieleider Van de Mheen. ,,Tegelijkertijd blijft het natuurlijk triest dat het zover heeft moeten komen. We realiseren ons dat de staking een enorme impact heeft op veel reizigers", voegt hij daaraan toe.

    Niet alle werknemers doen aan de staking mee. ,,We zien bijvoorbeeld dat uitzendkrachten onder druk worden gezet om tóch te gaan rijden, omdat het gevolgen kan hebben voor hun contract", aldus Van de Mheen.

  4. 06/02/2023

    Beknibbelingen een halt toe roepen

    David Vendel is in Nijmegen één van de chauffeurs die het werk deze dagen neerlegt. Normaal is hij 'niet zo'n staker', zegt hij. ,,Ik heb eerder in Haarlem gewerkt, waar de druk enorm was. Het ziekteverzuim ging daardoor omhoog. Dat moeten we zien te voorkomen. Elke cao zijn er weer een paar dingen waar op beknibbeld wordt. Het is goed om dit nu een halt toe te roepen, ook voor de verre toekomst; anders wordt het de komende jaren alleen maar erger."

  5. 06/02/2023
    Instanews image
    © DG — Het werk op de stations gaat gewoon door. Zo ook van Berry, die fietsen recht moet zetten