Ook de komende dagen nog stakingen
Reizigers in de regio Arnhem-Nijmegen moeten ook de komende dagen nog rekening houden met overlast.
Breng kreeg maandag de nodige klachten en opmerkingen te verwerken over uitgevallen busdiensten. Begrijpelijk, stelt de woordvoerder. ,,De situatie is heel onduidelijk.’’ Ze noemt de situatie 'heel vervelend'. ,,Het is heel naar dat reizigers hier de dupe van worden.’’
Aantal bussen dat wel rijdt in regio Arnhem-Nijmegen groeit
© Gerard Burgers — Staking van bus- en streekvervoer bij Station Arnhem Centraal. Het aantal stads- en streekbussen dat in de regio Arnhem-Nijmegen de weg op gaat, is in de loop van maandag aardig opgelopen, zegt een woordvoerder van Breng. ,,Inmiddels rijdt nu zo'n 35 procent."
Achter het stuur zitten niet alleen uitzendkrachten, maar ook buschauffeurs die om uiteenlopende redenen niet meedoen aan de staking. Reizigers wordt geadviseerd de website breng.nl te raadplegen als ze op pad willen.
De vervoerder concentreert zich tijdens de staking op het 'in de lucht houden' van een aantal lijnen, zoals Arnhem-Nijmegen en Arnhem-Wageningen, legt de woordvoerder uit. ,,Zo willen we ervoor zorgen dat mensen niet alleen van A naar B kunnen, maar ook weer van B naar A."
CNV: duizenden chauffeurs streekvervoer hebben werk neergelegd
© Jeffrey Groeneweg — Buschauffeurs staken op een busstation in Heinenoord. Duizenden werknemers in het openbaar vervoer hebben maandag het werk neergelegd, meldt vakbond CNV. ,,Verspreid over 97 locaties hebben vakbondsleden zich vanmorgen gemeld om aan de 5-daagse staking mee te doen. In grote delen van het land zijn bussen vandaag in de stalling gebleven", stelt de bond.
Volgens Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmen zijn er regio's waar niets of vrijwel niets meer rijdt. Het gaat onder meer om West-Brabant, Twente, Overijssel, de regio Arnhem, Schiphol, de Zaanstreek, Flevoland, de regio Utrecht en Zuid-Limburg.
Werknemers komen deze week in actie uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao Openbaar Vervoer. Die cao geldt voor zo'n 13.000 werknemers. De onderhandelingen zijn vorige maand gestrand.
,,Het beeld dat we nu vanuit het land krijgen, is dat in de meeste regio's minimaal 50 procent van de chauffeurs meedoet aan de staking. In veel regio's gaat het richting 70 tot 90 procent. Wat dat betreft is de actie geslaagd, we hebben in jaren niet zo'n grote staking gezien in het openbaar vervoer", zegt actieleider Van de Mheen. ,,Tegelijkertijd blijft het natuurlijk triest dat het zover heeft moeten komen. We realiseren ons dat de staking een enorme impact heeft op veel reizigers", voegt hij daaraan toe.
Niet alle werknemers doen aan de staking mee. ,,We zien bijvoorbeeld dat uitzendkrachten onder druk worden gezet om tóch te gaan rijden, omdat het gevolgen kan hebben voor hun contract", aldus Van de Mheen.
Beknibbelingen een halt toe roepen
David Vendel is in Nijmegen één van de chauffeurs die het werk deze dagen neerlegt. Normaal is hij 'niet zo'n staker', zegt hij. ,,Ik heb eerder in Haarlem gewerkt, waar de druk enorm was. Het ziekteverzuim ging daardoor omhoog. Dat moeten we zien te voorkomen. Elke cao zijn er weer een paar dingen waar op beknibbeld wordt. Het is goed om dit nu een halt toe te roepen, ook voor de verre toekomst; anders wordt het de komende jaren alleen maar erger."
© DG — Het werk op de stations gaat gewoon door. Zo ook van Berry, die fietsen recht moet zetten 70 tot 80 procent chauffeurs staakt
De animo voor de staking is even hoog als verwacht, zegt actieleider Maarten Sweep van de FNV. Zo'n 70 tot 80 procent van de chauffeurs doet mee aan de actie. ,,Tot twaalf uur kunnen zij zich melden op het FNV-kantoor", zegt hij. ,,Ik verwacht hier straks wel 100 man."
Waar ze ook alweer voor staken?Meer loon, betere ouderenregelingen, een lagere werkdruk en roosters die minder vaak kunnen veranderen.
Wachten op een bus die waarschijnlijk niet gaat komen
© DG — De stationshal in Arnhem. Ze hadden er vooraf wel rekening mee gehouden dat de reis een lastige zou worden. Maar de drie studenten Werktuigbouwkunde van de HAN zijn deze maandagochtend ondanks de aangekondigde busstaking toch maar op pad gegaan. ,,We moeten voor een project naar Industriepark Kleefse Waard in Arnhem", vertelt Sander Bakker (21). Daar hebben ze een opstelling gemaakt met een warmtepomp. Maar de energietransitie loopt enige vertraging op vandaag.
De treinreis van Barneveld naar Arnhem Centraal ging vlekkeloos. ,,Maar nu staan we hier al drie kwartier te wachten." Op een bus die hoogstwaarschijnlijk niet komt. ,,Er rijdt bijna niks. De enige bussen die we hebben zien rijden, waren die naar Nijmegen en Wageningen..." Bakker en zijn studiegenoten Jordy van Kleef en Roy Janssen (beiden 19) hebben daarom maar besloten maar weer rechtsomkeert te maken. ,,En dan gaan we maar thuis aan het werk."
Slechts tien procent bussen Arnhem rijdt wel
© DG — Weinig bussen te bekennen op station Arnhem rond 9.15 uur maandagochtend. In Arnhem rijdt niet meer dan 10 procent van alle stads- en streekbussen, schat een medewerker van Breng in die reizigers op de hoogte moet brengen van de situatie. Maar dat blijkt een lastige. De actuele reisinformatie blijkt vaak niet te kloppen.
,,Vaak begint het met vertraging en uiteindelijk verdwijnt de bus gewoon van de borden." Die laten in de niet buitensporig drukke vertrekhal inderdaad slechts weinig uitgevallen bussen zien.
Maar op die informatie vertrouwen, blijkt geen aanrader, zegt de Breng-medewerker. ,,Ik krijg hier door dat bussen rijden, terwijl dat uiteindelijk helemaal niet zo blijkt." De bussen die wél rijden, bijvoorbeeld tussen Arnhem en Wageningen of Nijmegen, worden bestuurd door uitzendkrachten.
Het is stil op de stations van Zevenaar en Didam
© DG — Geen kip te bekennen op station Zevenaar Doodse stilte op de perrons van station Zevenaar en Didam. De derde grote OV-staking lijkt ervoor te zorgen dat de meeste mensen eieren voor hun geld kiezen en met de auto hun reis maken. Of ze werken en studeren vanuit huis.
Met de nadruk op lijkt. Het meterslange fietsenhok bij station Zevenaar staat namelijk verrassend vol voor en dag dat om de paar minuten wordt omgeroepen dat de volgende trein niet rijdt.
Ook op de parkeerplaats staan nog enkele tientallen auto's. Hoe dat kan? De Duitse stoptrein tussen Emmerik, Zevenaar en Arnhem rijdt nog wel.
Dat was al te zien in het Duitse grensdorp Elten, een van de plekken waar deze Duitse trein stond. Op een normale dag zitten hier amper mensen in. Vandaag vertrok de trein voor de verandering eens goedgevuld richting Zevenaar en Arnhem.
De Duitse trein biedt uitkomst voor mensen die noodgedwongen met de stoptrein richting Arnhem moeten. Op de stations Emmerik en Elten kun je sinds enige tijd gewoon inchecken met je OV-chipkaart. De trein stopt alleen niet op de stations Duiven, Westervoort en Arnhem Velperpoort.
© DG — Rustig bij de fietenstalling op het station. Drukte met auto's door ov-staking
In Nijmegen staat de Sint Annastraat rond 9.00 uur helemaal vol met verkeer richting de universiteit. Verkeerlichten blijven langer op groen om de boel door te kunnen laten. Veel mensen hebben gekozen voor eigen vervoer per auto nu het openbaar vervoer acties voert.
Laatste bod werkgevers vervoer van tafel
Nu de vakbonden besloten hebben de staking door te zetten, is het laatste bod van de werkgevers van tafel. Dat laat de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) weten. De vereniging vertegenwoordigt Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz.
,,We hebben eerder 8 procent loonsverhoging geboden en veel extra maatregelen'', laat voorzitter Fred Kagie van VWOV weten. ,,We hebben de vakbonden laten weten dat dit de grens is van wat we kunnen bieden. De sector staat zwaar onder druk, en is corona niet te boven. Het is niet verantwoord om de kosten bij bedrijven nog hoger op te laten lopen. We willen allemaal dat de bus ook nog betaalbaar blijft.’'
Kagie laat weten te balen van de houding van de bonden. ,,Ook als het OV deels nog rijdt, zijn de reizigers van wie de bus niet rijdt de dupe. We zijn een hele zichtbare sector. Acties werken ontwrichtend en dat weten de vakbonden ook.''
Statement okay,maar moet je elke keer de reiziger treffen?
© DG — Station Nijmegen maandagochtend vroeg. Of studenten er niet onderhand moedeloos van worden, van al die stakingen? Ja, zeggen sommigen. ,,Ik snap dat ze een statement willen maken, maar vraag me af of dit de manier is om iets voor elkaar te krijgen. Elke keer treft het reizigers, misschien kunnen ze beter iets doen dat de werkgever treft'', zegt recht en managementstudent Dean van Hennen (19). Felicia Lakerveld (19) sluit zich daarbij aan. ,,Sommigen zijn ook echt afhankelijk van het ov: ik woon niet in Nijmegen en heb geen andere manier om op de universiteit te komen.''
Thay gaat haar eerste stagedag in ziekenhuis niet halen
Een ander heeft minder geluk. De Nijmeegse Thay Cha (20) heeft vandaag haar eerste stagedag, bij ziekenhuis Pantein in Boxmeer. Daar gaat ze niet komen, vertelt een Brengmedewerker haar: niet met de bus, maar ook niet met de trein.
Want ook de Maaslijn rijdt vanochtend niet door de staking. ,,Dit is balen'', zegt de Nijmeegse. ,,Alweer een staking. Het is ook echt zo'n kennismakingsdag met uitleg over alles, dus daar wil ik bij zijn.'' Een auto heeft ze niet, dus dat is geen optie. ,,Ik ga m'n vriend maar bellen. Misschien kan hij me brengen.''
© dg — Nog heel veel wachtenden hopen op een bus in Nijmegen. 'Ik hoor op het station voor het eerst over de staking'
© DG — Dus toch een bus bij busstation Nijmegen voor station. Veel studenten in Nijmegen zijn blij: ondanks de staking in het openbaar vervoer vertrekt lijn 10 toch ook. 'Yes, lijn 10', klinkt het in de menigte studenten die aan het wachten is op de bussen. Even daarvoor hebben verschillende studenten er geen vertrouwen meer in. ,,Ik sta hier al tien minuten te wachten, hoor hier net pas over de staking. Ik hoop maar dat ik op de uni kom, want heb al vroeg afspraken voor mijn scriptie'', zegt economiestudente Claire Zeegers. Dan komt de bus er plots toch aan. Net als andere studenten stormt ze er op af.