Dit Oekraïneblog wordt afgesloten. Natuurlijk blijven we je via een nieuw blog op de hoogte houden van de situatie in Oekraïne. Dat kan via ons nieuwe liveblog.
Ook de stad Mykolajiv in het zuiden van Oekraïne is donderdagochtend getroffen door luchtaanvallen, zeggen de lokale autoriteiten. Een appartementencomplex met vijf verdiepingen zou een van de getroffen gebouwen zijn.
De regio rondom de Oekraïense hoofdstad Kiev is donderdagochtend vroeg vanuit de lucht aangevallen. De militaire gouverneur van de regio Kiev, Oleksi Koeleba, zegt dat op Telegram.
De aanvallen zouden zijn uitgevoerd door 'kamikaze-drones' met explosieven, schrijft The Kyiv Independent. Waar deze precies werden uitgevoerd is niet duidelijk, ook maakte Koeleba niet bekend of er doden of gewonden zijn. Wel zei hij dat de hulpverleners al ter plaatse zijn.
De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een 'duidelijk signaal' aan Moskou heeft afgegeven met de stemming die de Russische annexatiepoging veroordeelt. ,,De inzet van dit conflict is voor iedereen duidelijk - en de wereld heeft als reactie daarop een duidelijke boodschap: Rusland kan een soevereine staat niet van de kaart vegen", aldus Biden.
Van de 193 lidstaten stemden 143 landen voor, 5 tegen en 35 onthielden zich van stemming, waaronder grootmachten China en India. De veroordeling, twee dagen na grootscheepse Russische beschietingen, heeft geen gevolgen, maar wordt ook internationaal gezien als teken dat Rusland zich internationaal verder isoleert. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken noemde de stemming ook al 'een krachtige herinnering dat een overweldigende meerderheid van landen aan de kant van Oekraïne staat'.
Kort na de Russische invasie in Oekraïne eind februari hadden de VN al de 'agressie' van Rusland in de meest krachtige bewoordingen afgekeurd. Rusland legde de eis om onmiddellijk zijn strijdkrachten terug te trekken naast zich neer. De oproep destijds werd aangenomen met 141 stemmen voor, 5 stemmen tegen (Rusland, Belarus, Eritrea, Noord-Korea en Syrië) en 35 onthoudingen. Dit keer steunde Nicaragua in plaats van Eritrea Rusland.
Na toezeggingen van onder meer Frankrijk en Nederland, heeft ook Groot-Brittannië beloofd om luchtafweerraketten aan Oekraïne te leveren. Het Britse ministerie van Defensie maakte in de nacht van woensdag op donderdag bekend dat het belaagde land in de komende weken AMRAAM-raketten krijgt. Dat is hetzelfde type wapen dat Nederland woensdag beloofde te leveren.
De luchtafweerraketten moeten Oekraïne helpen zich te verweren tegen de regen van raketten en andere projectielen uit Rusland die de laatste dagen weer neerdaalt. Verder belooft de Britse minister van Defensie Ben Wallace achttien extra houwitser-artilleriesystemen, waar het al 64 van leverde. Ook krijgt Oekraïne honderden drones om de inlichtingendiensten mee van informatie te kunnen voorzien.
Nederland en de andere NAVO-landen willen de Russische president Vladimir Poetin de straffen na 'de laffe aanvallen op allerlei steden waar onschuldige burgers het slachtoffer van zijn', zei de Nederlandse defensieminister Kajsa Ollongren woensdag over de toegezegde steun.
Frankrijk gaat luchtafweersystemen leveren aan Oekraïne. President Emmanuel Macron zei dat woensdag tijdens een tv-interview. Hij haalde daarbij de raketaanvallen aan die Rusland deze week uitvoerde, waarbij tal van Oekraïense steden het doelwit waren. Die aanvallen waren volgens Macron enkel bedoeld om het 'Oekraïense verzet te breken'.
,,We zullen (...) radars, systemen en raketten leveren om hen tegen dergelijke aanvallen te beschermen", aldus Macron, die ook zei dat er wordt onderhandeld over de levering van nog eens zes zogenoemde CAESAR-houwitsers.
De Franse president riep Vladimir Poetin op terug om de tafel te keren om over vrede in Oekraïne te praten. ,,Allereerst moet Vladimir Poetin deze oorlog stoppen, de territoriale integriteit van Oekraïne respecteren en terugkeren aan de onderhandelingstafel", zei Macron, die een 'wereldoorlog' wil voorkomen.
Kort stond Macron stil bij de nucleaire retoriek van de Russische president Vladimir Poetin. ,,Dat is geen bluf", zei Macron, die vervolgens benadrukte ,,dat Frankrijk ook kernwapens heeft". Hij noemt dat 'een kracht, een bescherming' maar zei ook dat er één eenvoudige regel is: ,,Het is duidelijk dat afschrikking werkt. Hoe minder we erover praten en hoe minder we de dreiging ophitsen, hoe geloofwaardiger we zijn."
Na de Russische aanvallen telefoneerde Macron die maandag nog met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en zei hij uiterst bezorgd te zijn en meer wapens te willen leveren.
Door de impact van de oorlog in Oekraïne en de sancties die tegen agressor Rusland zijn ingesteld komt de beschikbaarheid van wc-papier mogelijk in het gedrang. Dat komt door hogere kosten en problemen in de toeleveringsketens. De problemen zijn wereldwijd te merken doordat wc-rollen dunner en duurder worden.
In een reactie op de sancties tegen Rusland heeft Moskou een verbod op de uitvoer van Russisch berkenhout ingesteld. Deze houtsoort heeft korte vezels en is daarmee uitermate geschikt voor het zacht maken van sanitaire producten. Daardoor verdwijnt naar verwachting ongeveer 800.000 tot 1,2 miljoen ton pulp van de markt. Pulp is het belangrijkste bestanddeel van papier.
De Rolls Royce waar de Britse zanger Freddie Mercury tot aan zijn dood in reed, wordt later dit jaar geveild. Dat meldt veilinghuis RM Sotheby's, dat gespecialiseerd is in auto's. De opbrengst van de veiling gaat naar de stichting Superhumans of Ukraine, dat geld inzamelt voor de bouw van een nieuw ziekenhuis in Lviv, in het westen van Oekraïne.
De voormalig frontman van Queen kocht de 1974 Rolls Royce Silver Shadow in 1979. Omdat hij geen rijbewijs had, liet hij zich erin rondrijden. De auto stond echter wel op Mercury's naam, getuige de facturen voor onderhoud op zijn naam die samen met de auto geleverd worden.
Na de dood van Mercury in 1991 kwam de auto in bezit van zijn zus, totdat zij de Rolls Royce in 2013 verkocht. Toen bracht de auto op een veiling 74.600 Britse pond op. Hoeveel de auto tijdens de veiling op 5 november op moet brengen, is nog niet bekend.
De Nederlandse militairen die in Roemenië zijn gelegerd, kregen woensdag bezoek van premier Mark Rutte. Hij sprak op de militaire basis ook met de Roemeense president Klaus Iohannis en premier Nicolae Ciuca.
Ongeveer tweehonderd Nederlandse militairen verblijven in Cincu. Er zijn ook Franse en Belgische troepen. De Navo heeft haar aanwezigheid in het oosten van het bondgenootschap versterkt na de Russische invasie in buurland Oekraïne.
De Fransen voeren het bevel over deze Navo-battlegroup die in totaal zo'n negenhonderd militairen telt. De regering in Parijs kondigde maandag nog aan extra pantservoertuigen en tanks naar Roemenië te sturen.
Het overleg van Rutte met president Iohannis en premier Ciuca ging onder meer over militaire samenwerking, de oorlog in Oekraïne en energie.
Sinds de invasie in Oekraïne zouden al ruim 90.000 manschappen van het Russische leger zijn uitgeschakeld. Bij deze 'onherstelbare verliezen' gaat het om gesneuvelden, vermisten, soldaten die stierven aan hun verwondingen en gewonden die niet in militaire dienst kunnen terugkeren, meldt de onafhankelijke Russische website Vazjnje Istori.
De site baseert zich op een agent van de Russische veiligheidsdienst FSB en een voormalig officier van de staatsveiligheid. Het Britse ministerie van Defensie maakte begin september bekend dat meer dan 25.000 Russische soldaten zouden zijn gedood. Het totale aantal verliezen werd op ruim 80.000 geschat. De Amerikanen spraken in augustus over 70.000 tot 80.000 gedode en gewonde militairen.
De Russen zelf gaven slechts een paar keer cijfers, de laatste keer vorige maand. Toen meldde Defensieminister Sergej Sjojgoe 5937 gedode Russische militairen. Een Russisch mediabedrijf en BBC News in Rusland berekenden onlangs minimaal 7184 doden, gebaseerd op officiële documenten die openbaar zijn.
Een ‘interessante en nuttige discussie’. Zo ziet de Russische diplomatie het gesprek over Oekraïne tegemoet dat donderdag kan plaatshebben tussen de presidenten Poetin (Rusland) en Erdogan (Turkije).
Beiden zijn aanwezig in Kazachstan voor een Aziatische conferentie. De Turkse regering meldde eerder dat Rusland en Turkije het eens zijn dat er een staakt-het-vuren zou moeten komen tussen de oorlogvoerende partijen Rusland en Oekraïne. ,,De Turken bieden hun bemiddeling aan. Als er (Russisch-Oekraïense) contacten komen, dan mogelijk op Turks grondgebied”, aldus Kremin-adviseur, Joeri Oöetsjakov, op een persbriefing.
,,Erdogan zal waarschijnlijk officieel met iets komen”, voegde hij eraan toe. Oöetsjakov prees de positie van Turkije, omdat het volgens Moskou niet deelneemt aan alle sancties die door het Westen aan Rusland zijn opgelegd vanwege de invasie in Oekraïne.
De regen aan bommen en raketten, begin deze week op héél Oekraïne, verraste niet alleen alle burgers van het land, maar ook de Nederlander Leen Breedveld. Hij ging bij twee basisscholen op bezoek in de stad Zhytomir, waar het maandenlang rustig was gebleven. Daar werd hij overvallen door twee luide dreunen. ,,Ineens zat ik in een doodstille schuilkelder met allemaal bange kinderen.” Lees hier zijn verhaal.
De oorlog van Rusland tegen Oekraïne en spanningen tussen China en het Westen zijn 'niet bevorderlijk' voor het slagen van de VN-klimaattop, die volgende maand in Egypte wordt gehouden. Klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme heeft dat gezegd tijdens een gesprek met Tweede Kamerleden. Toch ziet de prins, die beroepsdiplomaat is, nog wel mogelijkheden om resultaat te boeken tijdens de zogeheten COP27 in Sharm-el-Sheikh.
Vooral over de rol van China is de diplomaat kritisch. Tijdens bijeenkomsten in aanloop naar de top zetten Chinese vertegenwoordigers ineens weer vraagtekens bij eerdere afspraken en leken ze erop uit om 'ambities terug te schroeven', schetste de klimaatgezant. ,,Ik denk dat we in Sharm-el-Sheikh een grimmige politieke sfeer gaan zien tijdens de onderhandelingen", vervolgde hij.
De kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja is weer aangesloten aan het externe stroomnet, meldt IAEA-chef Rafael Grossi. De centrale verloor woensdag voor de tweede keer in vijf dagen een verbinding met het net.
De grootste kerncentrale van Europa heeft elektriciteit van elders nodig voor het koelen van nucleair materiaal. Zonder externe stroomvoorziening kan de centrale met eigen dieselgeneratoren de koelsystemen ongeveer tien dagen laten draaien om een nucleair ongeval te voorkomen, aldus de IAEA.
De topman van de VN-atoomwaakhond zegt dat het probleem met de stroomtoevoer ontstond door beschietingen. De centrale is sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne meermaals losgekoppeld geweest van het stroomnet. Dat komt doordat in de omgeving herhaaldelijk beschietingen plaatsvinden, waar Rusland en Oekraïne elkaar de schuld van geven. Daarbij raken onder meer elektriciteitskabels beschadigd.
Grossi maakt zich grote zorgen over de veiligheidssituatie. Hij sprak woensdag van een 'zeer zorgwekkende ontwikkeling'. In de afgelopen dagen reisde hij naar Moskou en Kiev om te praten over de invoering van een veiligheidszone rondom de Oekraïense kerncentrale. Die gesprekken leverden nog geen doorbraak op.
Nederland stuurt voor 15 miljoen euro aan extra luchtdoelraketten naar Oekraïne. Die moeten het land helpen zich te verweren tegen de regen van raketten en andere projectielen uit Rusland die de laatste dagen weer neerdaalt.
Nederland en de andere NAVO-landen willen de Russische president Vladimir Poetin de boodschap overbrengen dat 'het enige resultaat dat hij hiermee bereikt is dat wij nog meer gaan leveren', zei defensieminister Kajsa Ollongren voor aanvang van overleg met haar collega's op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Oekraïne drong de afgelopen dagen aan op de snelle versterking van zijn luchtafweer.
Ollongren wil niet verduidelijken om wat voor raketten het precies gaat. ,,Maar ze staan voor 15 miljoen bij ons in de boeken, dus het is een stevige bijdrage."
De Russische president Vladimir Poetin zegt dat Moskou klaar is om de gaslevering aan Europa te hervatten via een verbinding van de Nord Stream 2-pijpleiding onder de Oostzee.
Sprekend op een energieforum in Moskou, beschuldigde Poetin de VS er opnieuw van waarschijnlijk achter de explosies op de Nord Stream 1-pijpleiding en Nord Stream 2-pijpleiding te zitten. Daardoor ontstond een enorm gaslek en raakten ze buiten gebruik. De VS hebben eerder soortgelijke beschuldigingen van Poetin ontkend.
De beschadigde gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 kunnen gerepareerd worden, zegt Poetin. Het lot van Nord Stream hangt volgens Poetin af van de Europese Unie en Rusland. Hij stelde dat de pijplijnen niet als politiek drukmiddel worden ingezet.
© AP — Het Kremlin heeft weersproken dat er een nieuwe 'golf' reservisten wordt opgeroepen. In sommige regio's meldden gouverneurs dat ze nieuwe doelstellingen moeten nastreven in de in september afgekondigde mobilisatie.
De regio's zouden meer reservisten moeten werven dan ze eerst te horen kregen. Maar de Kremlin-woordvoerder zei dat er geen nieuwe golf reservisten wordt opgeroepen en dat hem niet duidelijk is waar bepaalde provinciale gouverneurs het over hebben.
Zeker zeven mensen zijn vandaag omgekomen door een Russische aanval op een markt in de regio Donetsk, meldt de Oekraïense gouverneur. Volgens hem waren op het moment van de aanval 'veel mensen' op de markt.
Er zijn ook acht mensen gewond geraakt. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko zit er geen 'geen militaire logica' achter de aanval. Hij heeft op Telegram foto's gedeeld van de markt in de stad Avdiivka, waarop lichamen naast een kraam liggen.
Avdiivka ligt aan het front in de regio Donetsk, ten noorden van de gelijknamige stad. Donetsk is een van de vier Oekraïense regio's die Rusland recent heeft geannexeerd. Deze regio's zijn niet volledig bezet.
Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie zijn er aan Russische kant sinds het begin van de oorlog meer dan 60.000 mensen omgekomen. Duizenden tanks en andere voertuigen zijn verloren gegaan. De cijfers kunnen niet onafhankelijke geverifieerd worden.
De Poolse pijpleidingenexploitant Pern heeft een lek geconstateerd in de olieleiding Droezjba, die olie vervoert vanuit Rusland naar Europa. De oorzaak is volgens Pern nog niet bekend.
Volgens Pern werd dinsdagavond bij één van de twee leidingen van Droezjba de lekkage waargenomen, bij een deel op ongeveer 70 kilometer afstand van de stad Plock in het midden van Polen. De oliestroom is stilgelegd door Pern dat hoopt binnen enkele uren met meer duidelijkheid te komen. De tweede pijplijn en alle andere delen van Droezjba functioneren naar behoren, aldus Pern.
Droezjba, wat 'vriendschap' in het Russisch betekent, levert via een noordelijke en zuidelijke vertakking olie aan Duitsland, Polen, Belarus, Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Oostenrijk. De Tsjechische pijpleidingexploitant Mero gaf aan geen veranderingen te zien bij de oliestromen door Droezjba.
De Amerikaanse president Biden heeft Saoedi-Arabië er indirect van beschuldigd de kant van Rusland te kiezen in de oorlog met Oekraïne. Het recente Saoedische besluit tot verlaging van de olieproductie is zeer slecht gevallen in Washington.
,,Er zullen consequenties zijn voor wat ze met Rusland hebben gedaan”, zei de Amerikaanse president gisteravond in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN, zonder dat toe te lichten. ,,Ik ga niet in op wat ik overweeg maar dit zal gevolgen hebben", aldus de zichtbaar boze president. Lees hier verder.
Rusland heeft acht verdachten opgepakt voor het voorbereiden van de explosie op de Krimbrug, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Het gaat om vijf Russen, twee Oekraïners en een Armeniër.
De Russische geheime dienst FSB heeft in totaal twaalf verdachten geïdentificeerd. Zij zouden de explosieven hebben geregeld. Van de vier verdachten die niet vastzitten, zijn er twee Oekraïens en twee Georgisch.
Volgens de FSB zit de belangrijkste inlichtingendienst van Oekraïne achter de explosie van zaterdag. Directeur Kirilo Boedanov wordt bij naam als organisator genoemd. Oekraïne reageerde eerder opgetogen op de explosie, maar eiste de verantwoordelijkheid niet op.
Door de ontploffing vielen drie doden en stortte de brug tussen Rusland en het geannexeerde schiereiland de Krim deels in. Na de aanval sprak Rusland van een terroristische aanval door Oekraïne. Op het buurland werden vervolgens massaal raketten afgevuurd.
© AP Elena Kulvanovskaya besloot, na ruim een half jaar bij een gastgezin in Dalfsen te verblijven, voor even terug naar haar woonplaats Kiev te gaan. Afgelopen weekend begonnen de bombardementen in de Oekraïense hoofdstad plots weer. Ze laat zien hoe ze haar appartement beveiligt en geeft een kijkje in de schuilkelder van de parkeergarage van het complex.
De dertig landen van de Navo denken over nieuwe wapenleveringen aan Oekraïne nu Rusland het bestookt met een regen van raketten. De defensieministers van de dertig bondgenoten komen in Brussel bijeen om onder meer dat te bespreken.
Oekraïne zit voortdurend verlegen om munitie en vraagt al langer met klem om tanks en gevechtsvliegtuigen. Maar nu staat luchtafweergeschut bovenaan de verlanglijst van de regering in Kiev. Meerdere Navo-landen willen daaraan tegemoetkomen. De dertig lidstaten willen de slagkracht van Oekraïne sowieso versterken nu Rusland in heel het land burgerdoelen beschiet en schermt met kernwapens. Nederland broedt ook op het sturen van een nieuwe partij zware wapens naar Oekraïne, denken Navo-bronnen. Maar net als in veel andere lidstaten raken de loodsen en magazijnen leeg.
Behalve nieuwe wapenleveringen, waarover de Nederlandse defensieminister Kajsa Ollongren en haar Navo-collega's zullen overleggen met een twintigtal bondgenoten buiten de Navo, beraden ze zich ook op de 'nucleaire paraplu' van het bondgenootschap. Ze vragen zich onder meer af of aan de afschrikking van vijanden door de dreiging van atoomwapens iets moet veranderen nu het Kremlin mogelijk voorzichtig aan bijvoorbeeld een kleine kernaanval op Oekraïne begint te denken.
De Navo-landen zullen ook bespreken hoe ze hun danig geslonken wapenvoorraden kunnen aanvullen, zei Navo-chef Jens Stoltenberg vooraf. Hij pleit ervoor de wapenindustrie bijvoorbeeld meer zekerheid te geven zodat die haar productie kan opvoeren.
Volgens de Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zich aanzienlijk misrekend over de Russische bezetting van Oekraïne. Poetin heeft zijn vooruitzichten totaal verkeerd ingeschat, aldus Biden in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN.
Biden zei Poetin te zien als een man die normaal gesproken rationeel handelt, maar irrationeel handelde toen hij besloot Oekraïne aan te vallen.
Oekraïners groeven dinsdag doden op uit een massagraf in Lyman. Er zijn al meer dan 20 burgerlichamen gevonden.
De Turkse regering stelt dat Rusland en Turkije het er over eens zijn dat er een staakt-het-vuren moet komen tussen Rusland en Oekraïne. Minister van Defensie Hulusi Akar zei dit na een gesprek met zijn Russische collega Sergej Sjojgoe.
Het is volgens Akar van het grootste belang mensenlevens te sparen en te streven naar vrede in de regio. Turkije probeert al sinds de inval door Rusland in Oekraïne op 24 februari te bemiddelen tussen de twee landen waar het goede betrekkingen mee heeft. Er is al eens op Turks grondgebied overleg geweest op het niveau van ministers over een eventuele beëindiging van de strijd.
Woensdag begint in Kazachstan een Aziatische conferentie waar de Russische en de Turkse presidenten, Poetin en Erdogan, in gesprek zullen gaan.
© AP — Rusland heeft maandag en dinsdag verwoestende luchtaanvallen uitgevoerd op het energienetwerk van Oekraïne. De bombardementen waren in heel het land en vaak in steden. De Russische president Vladimir Poetin heeft in gesprek met de chef van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties (IAEA) , Rafael Grossi, gezegd dat de toestand rond de kerncentrale van Zaporizja hem grote zorgen baart. Hij staat daarom open voor dialoog over de kwestie en is bereid over alles met betrekking tot het functioneren van de centrale te praten. Grossi is naar Moskou gegaan om over de reactor vlakbij het front te praten.
Rusland heeft recent de hele provincie Zaporizja geannexeerd en wil het nog steeds door Oekraïens personeel gerunde complex onder Russisch bestuur brengen. De Russen konden in maart relatief snel de grootste kerncentrale van Europa, in Enerhodar in de provincie Zaporizja, innemen. De centrale is daarna met hetzelfde personeel energie aan Oekraïne blijven leveren en is goed voor ongeveer een vijfde van de stroomvoorziening.
Belangrijke westerse landen, verenigd in de G7, gaan Rusland nog meer straffen voor de agressie tegen Oekraïne. De kosten voor Rusland zullen worden opgeschroefd, liet de G7 na afloop van een ingelaste top weten.
De G7 veroordeelt de 'willekeurige' Russische bombardementen op 'onschuldige burgers' in Oekraïne in de scherpste bewoordingen, en ziet die als een oorlogsmisdaad. De Russische president Vladimir Poetin en andere verantwoordelijken zullen rekenschap moeten afleggen. De Russische nucleaire dreigementen worden onverantwoordelijk genoemd en een gevaar voor vrede en veiligheid in de wereld.
De economische klap voor de Russische economie als gevolg van alle sancties en boycotten van het land pakt dit jaar minder groot uit dan eerder aangenomen. Dat komt volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onder andere doordat het land erin slaagt nog relatief veel olie te exporteren naar landen die geen sancties hebben ingesteld.
In de zomer raamde het fonds nog 6 procent krimp voor Rusland in dit jaar. Maar nu denken de rekenmeesters dat de economische achteruitgang dit jaar beperkt blijft tot 3,4 procent. Voor volgend jaar was aanvankelijk een min van 3,5 procent voorspeld. Dat is nu bijgesteld tot 2,3 procent krimp.
IMF-econoom Petya Koeva Brooks legt op een persbijeenkomst bij het IMF in Washington uit dat het fonds bij de eerdere raming ervan uit was gegaan dat de Russische olie- en gasleveringen veel harder omlaag zouden gaan dan in de praktijk is gebeurd. Dat komt omdat er nog steeds landen zijn, denk aan China of India, die geen sancties hebben ingesteld en juist extra interesse hebben getoond in energie uit Rusland.
Het is een dag na de Russische raketaanvallen op onder andere Kiev. Hoe gaat het nu met de familieleden van de Oekraïense Ira uit Driebergen?
De Oekraïense regering heeft de bevolking gevraagd om het stroomgebruik te verminderen in verband met de Russische raketaanvallen vandaag en gisteren op het energienetwerk. Vooral tussen 17.00 en 23.00 uur moeten de Oekraïners zuinig zijn en geen apparaten inschakelen die veel stroom verbruiken, aldus premier Denis Sjmigal.
Bij de aanvallen is grote schade aangericht aan de stroomopwekking en -voorziening. In grote delen van het land is de elektriciteit uitgevallen. Rusland stelt de aanvallen te hebben uitgevoerd als vergelding voor de explosie op een Russische verkeersbrug tussen Rusland en het schiereiland de Krim afgelopen weekend.
Defensieministers van de 30 Navo-landen bespreken de komende twee dagen hoe ze snel de productie van munitie kunnen opvoeren. De eigen voorraden lopen hard terug nu veel lidstaten behalve wapens en pantservoertuigen al maanden ook volop munitie leveren aan Oekraïne.
,,Dat was nodig omdat Oekraïne de oorlog moet winnen”, aldus Navo-topman Jens Stoltenberg vanmiddag vooruitlopend op het tweedaagse beraad. Maar de lidstaten moeten nu, terwijl de leveranties aan Oekraïne doorgaan en verder worden opgevoerd, ook hun eigen voorraden weer op peil brengen. Stoltenberg denkt aan langetermijncontracten waardoor het voor de industrie aantrekkelijk wordt om te investeren in meer productiecapaciteit. Daarnaast bekijken de ministers hoe ze de uitrusting van de Oekraïense strijdkrachten verder kunnen verbeteren. Het gaat volgens Stoltenberg om een brede range aan materieel, zoals verdediging tegen luchtaanvallen, artillerie, antitankwapens en pantservoertuigen, maar ook brandstof, winterkleding en communicatiesystemen.
De ministers bespreken ook hoe ze na de officieel nog aan niemand toegeschreven sabotage van de Nordstream I en II gaspijpleidingen hun eigen kritieke infrastructuur beter kunnen beschermen. Het gaat om duizenden kilometers gas- en oliepijpleidingen, maar ook havens, chemische installaties en communicatie-infrastructuur. Navo-lidstaten hebben in en boven de Baltische en Noordzee al extra vliegtuigen, onderzeeërs en meer dan dertig extra schepen.
Rusland heeft een topmedewerker van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja ontvoerd, meldt het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom dinsdag. Hij zou een dag eerder zijn meegenomen en sindsdien op een onbekende locatie worden vastgehouden.
Het gaat om Valeri Martinjoek, het plaatsvervangend hoofd van de HR-afdeling. Het staatsbedrijf denkt dat er wordt geprobeerd om informatie over personeelsdossiers te verkrijgen, in een poging om het personeel van de centrale te laten werken voor het Russische kernenergiebedrijf Rosatom.
Het werk in de kerncentrale wordt sinds de Russische bezetting in maart nog altijd uitgevoerd door Oekraïens personeel, maar Rusland wil dat de kerncentrale onder Russisch beheer gaat vallen. De stap volgt na de Russische annexatie van vier Oekraïense regio's, waaronder Zaporizja.
Energoatom vraagt de chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap Rafael Grossi en de internationale gemeenschap zich in te zetten voor de vrijlating van Martinjoek. Eind september vond een vergelijkbaar incident plaats. De directeur van de kerncentrale werd toen meegenomen en drie dagen later vrijgelaten.
Bij raketaanvallen op Zaporizja is dinsdag ten minste één persoon omgekomen. Volgens het gemeentebestuur werden een school, woningen en een autodealer geraakt.
Rusland heeft de lichamen van 62 gesneuvelde Oekraïense militairen en militieleden overgedragen aan Oekraïne, melden de autoriteiten in Kiev. De overdracht is volgens Oekraïne na lange, moeilijke onderhandelingen tot stand gekomen. 'De helden zijn terug.'
Het gaat onder anderen om voormalige leden van het omstreden Azov-bataljon. Zij kwamen eind juli om bij de beschieting van een Russisch krijgsgevangenenkamp circa 17 kilometer ten zuidwesten van de stad Donetsk.
Het bloedbad werd volgens pro-Russische Oekraïners in Donetsk aangericht door Oekraïense milities die de krijgsgevangen leden van het extreemrechtse Azov-bataljon wilden uitschakelen, omdat ze oorlogsmisdaden zouden hebben gepleegd en het bataljon en de Oekraïense regering in diskrediet zouden kunnen brengen met getuigenissen tijdens een eventueel proces.
Het krijgsgevangenkamp in Olenivka zou van een afstand met geavanceerde westerse wapens zijn beschoten. Volgens Kiev hebben de Russen het kamp zelf beschoten. Er zouden zeker vijftig doden en 75 gewonden zijn gevallen in het kamp.
Moskou staat open voor gesprekken met het Westen over de oorlog in Oekraïne, maar ontving nog geen serieuze voorstellen om te onderhandelen. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vandaag in een interview op de staatstelevisie.
Rusland is volgens hem bereid om met de Verenigde Staten of Turkije in gesprek te gaan over manieren om de al bijna acht maanden durende oorlog te beëindigen. Lavrov wees erop dat functionarissen, onder wie veiligheidsadviseur John Kirby van het Witte Huis, hadden gezegd dat de Verenigde Staten openstaat voor besprekingen maar dat Rusland had geweigerd. ,,Dat is een leugen. We hebben geen enkele serieus aanbod ontvangen om contact op te nemen."
De Russische bewindsman zei ook dat Rusland een ontmoeting tussen president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Joe Biden, medio november tijdens een top van de Groep van Twintig (G20) in Indonesië, niet zou weigeren en het voorstel zal overwegen als het er een krijgt. ,,We hebben herhaaldelijk gezegd dat we nooit vergaderingen weigeren. Als er een voorstel is, zullen we het overwegen", aldus Lavrov.
In een reactie op de mogelijkheid dat Turkije besprekingen tussen Rusland en het Westen zou kunnen organiseren, zei Lavrov dat Moskou bereid zou zijn naar eventuele suggesties te luisteren, maar niet van tevoren kan zeggen of dit tot resultaten zou leiden. De Turkse president Tayyip Erdogan krijgt volgens hem de kans voorstellen te doen aan de Russische president Vladimir Poetin tijdens hun bezoek aan Kazachstan, woensdag.
Oekraïne beschuldigt Rusland ervan oorlogsmisdaden te hebben gepleegd door zijn elektriciteitscentrales aan te vallen. Daarmee creëert Rusland 'opzettelijk ondraaglijke omstandigheden voor de burgerbevolking', schrijft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op Twitter.
'De belangrijkste doelen van Russische aanvallen zijn energiecentrales. Ze hebben er gisteren vele geraakt en raakten vandaag dezelfde en nieuwe. Dat zijn oorlogsmisdaden die ruim van tevoren zijn gepland en zich richten op het creëren van ondraaglijke omstandigheden voor burgers – Ruslands bewuste strategie van Rusland sinds maanden.'
De Russische (leger)leiding ontkent dat haar troepen oorlogsmisdaden hebben begaan tijdens hun 'speciale militaire operatie' in Oekraïne, zoals Moskou de oorlog noemt.
De jongste Russische aanvallen in Oekraïne zouden naar eerste inschatting van het VN-Mensenrechtenbureau in Genève oorlogsmisdaden kunnen zijn. Het opzettelijk richten op burgers of vitale infrastructuur zoals energiecentrales, die mensen nodig hebben om te overleven, is verboden volgens het internationaal humanitair recht. ,,De locaties en tijden van de aanslagen - toen mensen naar hun werk gingen of kinderen naar school brachten - zijn bijzonder schokkend", zei woordvoerster Ravina Shamdasani vandaag.
Rusland heeft vandaag nieuwe raket- en droneaanvallen uitgevoerd op Oekraïne, een dag nadat dergelijke aanvallen in heel Oekraïne zeker 19 doden en 105 gewonden hadden veroorzaakt. Onder meer in de omgeving van de hoofdstad Kiev zijn explosies gemeld.
In de westelijke stad Lviv is 'vitale infrastructuur' geraakt, aldus de burgemeester. Hierdoor zit een deel van de stad zonder stroom. De raketaanval vond plaats omstreeks 12.00 uur lokale tijd (11.00 uur Nederlandse tijd). Er zijn ook aanvallen gemeld in onder meer de regio's Zaporizja, Dnjepropetrovsk, Vinnytsja en Mykolajiv.
Oekraïense media melden één dode in Zaporizja, maar het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers er vandaag in totaal zijn gevallen. Hulpdiensten in het land waarschuwden vanmorgen vroeg dat er overdag 'grote kans' zou zijn op raketaanvallen. Burgers kregen het advies voor hun eigen veiligheid te blijven schuilen, zeker als het luchtalarm afgaat. Dat klonk vandaag op veel plekken, waaronder in Kiev.
Rusland zegt dat het opnieuw militaire infrastructuur en energiefaciliteiten heeft aangevallen. 'Het doel is bereikt. Alle aangewezen faciliteiten zijn getroffen.'
Sinds het begin van de aanvallen, gisteren, zijn delen van Oekraïne zonder stroom komen te zitten. Vanmorgen ging het om nog zo'n 300 dorpen. In ruim 3500 steden en dorpen was de elektriciteitsvoorziening hersteld.
Moskou erkende maandag zware aanvallen op Oekraïne te hebben uitgevoerd als reactie op een explosie op de Krimbrug tussen Rusland en de Krim.
Oekraïne heeft beelden gedeeld waarop te zien is hoe luchtafweergeschut een Russische bommenwerper neerhaalt. Het gaat om een straaljager van het type Su-34 . Het is onduidelijk wanneer de beelden zijn gemaakt.
Volgens de Britse geheime diensten komt Moskou in toenemende mate zonder munitie te zitten in de oorlog in Oekraïne. ,,Wij weten, en dat weten ook de Russische bevelhebbers, dat de uitrusting en munitie opraakt en dat de aanvankelijke winsten worden teruggedraaid", zal GCHQ-directeur Jeremy Fleming vanmiddag zeggen in een zeldzame openbare toespraak. Dat melden de omroep BBC en de krant The Guardian, die citeren uit een vooraf vrijgegeven uitgeschreven opname.
Fleming spreekt vanmiddag voor een gespecialiseerd publiek in de zogenoemde Rusi-denktank (Royal United Services Institute, 's werelds oudste en in het Verenigd Koninkrijk toonaangevende denktank op het gebied van defensie en veiligheid).
De GCHQ-directeur (Government Communications Headquarters, Hoofdkwartier voor regeringscommunicatie) zal de kosten voor Rusland van de bijna acht maanden van gevechten volgens beide media benadrukken met het argument dat de Russische troepen zijn uitgeput en dat de recente mobilisatie van dienstplichtigen 'tekenen van wanhoop' vertoont.
De Russische president Vladimir Poetin maakte volgens de directeur van de Britse Government Communications Headquarters (Hoofdkwartier voor regeringscommunicatie) verkeerde inschattingen en strategische fouten in aanloop naar de oorlog in Oekraïne.
Dat gebeurde mede doordat er zo weinig beperkingen aan Poetins leiderschap zijn, stelt Fleming. ,,Zijn besluitvorming is gebrekkig gebleken met weinig effectieve interne uitdaging en zijn strategie met hoge inzetten leidt tot strategische beoordelingsfouten".
,,Ver van de onvermijdelijke Russische militaire overwinning die hun propagandamachine uitspuwt, is het duidelijk dat de moedige actie van Oekraïne op het slagveld en in cyberspace het tij doet keren'', zal Fleming zeggen.
© AP — Jeremy Fleming. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontmoet woensdag zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in de marge van een regionale top in Kazachstan. Een Turkse functionaris bevestigt dinsdag de ontmoeting, een dag nadat het Kremlin zei dat deze mogelijk zou plaatsvinden.
De twee zagen elkaar vorige maand nog aan de zijlijn van een regionale top in Oezbekistan. Erdogan probeert Poetin en de Oekraïense president Volodimir Zelenski bij elkaar te krijgen voor nieuwe vredesonderhandelingen, maar beide leiders lijken daar door de steeds verdere escalatie van het conflict tussen hun landen geen interesse in te hebben.
Turkije probeert sinds de Russische invasie in Oekraïne een bemiddelende rol te vervullen. De regering in Ankara onderhoudt goede banden met zowel Rusland als Oekraïne. Ankara steunt Oekraïne in de oorlog, maar doet niet mee met de zware sancties tegen Rusland. Eerder kwam met hulp van Turkije en de Verenigde Naties een graandeal tussen de strijdende partijen tot stand.
De Kazachse hoofdstad Astana staat woensdag en donderdag in het teken van een bijeenkomst van de overleggroep CICA, waar 26 Aziatische landen en één Afrikaans land (Egypte) lid van zijn.
Frankrijk dreigt Belarus met verdere sancties als het land nauwer betrokken raakt bij de oorlog in Oekraïne. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna dinsdag op de Franse radio.
De Belarussische president Alexander Loekasjenko zei maandag dat zijn land en Rusland een regionale troepenmacht gaan vormen 'om de westelijke grenzen van de Uniestaat' te beschermen. Dat zijn de grenzen met Letland, Litouwen en Polen. Volgens Loekasjenko is de situatie de afgelopen dagen zo verslechterd dat de vorming van de gezamenlijke troepenmacht dit weekend is begonnen. Hij beschuldigde Oekraïne ervan een aanval op Belarus voor te bereiden.
De verklaringen van Loekasjenko, die sinds 1994 aan de macht is en geldt als een van de laatste bondgenoten van de Russische president Vladimir Poetin, wijzen op een mogelijke verdere escalatie van de oorlog.
Hulpdiensten waarschuwen inwoners van Oekraïne dinsdag voor meer Russische luchtaanvallen. 'Waarschuwing. Overdag is er een grote kans op raketaanvallen op het grondgebied van Oekraïne. Blijf voor uw eigen veiligheid alsjeblieft in schuilplaatsen, negeer geen luchtalarmsignalen," luidt het in een bericht op Telegram.
De hulpdiensten meldden tevens dat bij de raketaanvallen van maandag 19 doden en 105 gewonden zijn gevallen. Volgens Oekraïne lanceerde Rusland die dag 84 raketten waarvan 43 werden neergeschoten. Van de 24 drones zouden er 13 zijn neergehaald.
Zo'n twintig dorpen en steden in twaalf gebieden werden volgens het leger geraakt. Zo'n 300 dorpen zitten nog steeds zonder stroom. In ruim 3.500 steden is de elektriciteitsvoorziening al hersteld.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei maandag dat Rusland het had gemunt op energiefaciliteiten en burgers. Hij riep de bevolking op voorzichtig te zijn en hoop te houden.
De Russische president Vladimir Poetin erkende maandag dat de raketaanvallen een vergelding waren voor een 'terroristische aanval' op de Krimbrug, zaterdag. Die was volgens hem het werk van Oekraïense inlichtingendiensten. De brug vormt de omstreden verbinding van het Russische vasteland naar het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim, dat internationaal nog altijd wordt gezien als onderdeel van Oekraïne.
Kolonel Han Bouwmeester bij Jinek: 'Diplomatieke uitweg is voorlopig weg'
De vluchtelingenchef van de Verenigde Naties, Filippo Grandi, heeft gewaarschuwd voor een nieuwe stroom aan vluchtelingen naar aanleiding van de Russische aanvallen op Oekraïne maandag. Rusland voerde tientallen raket- en luchtaanvallen uit op Oekraïense steden verspreid over het land, waaronder op de hoofdstad Kiev. Zeker veertien mensen kwamen daarbij om het leven en bijna honderd anderen raakten gewond.
,,De verschrikking van wat in Oekraïne is gebeurd is onvergeeflijk", aldus Grandi. ,,Het bombarderen van burgers, huizen, niet-militaire infrastructuur, op een willekeurige wijze en in vele steden door heel Oekraïne, betekent dat de oorlog moeilijker wordt voor burgers. Ik vrees dat de gebeurtenissen van de afgelopen uren ervoor zullen zorgen dat meer mensen ontheemd raken."
Sinds de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari zijn naar schatting ruim 7,6 miljoen mensen uit het land gevlucht. Hoewel een deel inmiddels naar Oekraïne is teruggekeerd, staan meer dan 4,2 miljoen Oekraïners geregistreerd in een land binnen de Europese Unie. Daarnaast zijn naar schatting zo'n 7 miljoen mensen ontheemd in Oekraïne.
Volgens Grandi zal het aantal mensen dat ontheemd raakt toenemen. ,,Er zijn mensen die slechts voor een paar uur vluchten, om aan bombardementen te ontsnappen en die daarna proberen terug te keren. Maar in situaties waar de verwoesting groter is en mensen geen toegang tot verwarming of voedsel meer hebben, vrees ik dat ze langer wegblijven.
Het aantal doden en gewonden na de Russische raketaanvallen op verschillende Oekraïense steden maandag is verder opgelopen. Volgens de laatste meldingen zijn zeker veertien mensen om het leven gekomen en raakten bijna honderd mensen gewond, meldt CNN op basis van gegevens van de Oekraïense hulpdiensten. Eerder meldden de hulpdiensten nog zeker elf doden en 64 gewonden.
Volgens de generale staf van de strijdkrachten van Oekraïne heeft Rusland maandag 84 raket- en luchtaanvallen uitgevoerd. Oekraïne zegt 56 raketten en drones te hebben onderschept. Volgens het leger zijn zo'n twintig dorpen en steden geraakt.
De beschietingen van Kiev vielen samen met de ochtendspits. Ze vonden onder meer plaats op een van de drukste verkeersknooppunten van de metropool. Meerdere voertuigen werden compleet verwoest en omliggende gebouwen liepen schade op. Het waren de eerste aanvallen op de hoofdstad sinds juni en ze worden omschreven als de meest intense sinds de eerste dagen van de oorlog.
De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat de raketaanvallen een vergelding zijn voor een Oekraïense 'terroristische aanval' zaterdag op de verkeersbrug van Rusland naar het schiereiland de Krim. Oekraïne ontkent verantwoordelijk te zijn voor de schade aan de brug.
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft maandag een voorstel van Rusland afgewezen waarin het land opriep de stemming over de veroordeling van de Russische annexatie van vier bezette Oekraïense regio's geheim te houden. Volgens Rusland was een geheime stemming nodig omdat het door gelobby van westerse landen 'mogelijk heel moeilijk is voor lidstaten om in het openbaar een standpunt in te nemen'.
107 lidstaten steunden een voorstel om een openbare stemming te houden, dertien landen stemden tegen. Nog eens 39 landen onthielden zich van stemming. Onder meer Rusland en China stemden niet.
Tijdens de stemming staat een resolutie centraal waarmee de lidstaten de 'illegale, zogenaamde referenda' van Rusland en 'poging tot illegale annexatie' door Rusland veroordelen. Met de resolutie wordt opgeroepen om de acties van Rusland niet te erkennen en de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne opnieuw te bekrachtigen. Naar verwachting vindt de stemming woensdag plaats.
In tegenstelling tot resoluties van de VN-Veiligheidsraad zijn resoluties van de Algemene Vergadering niet bindend volgens het internationaal recht. De aanstaande stemming wordt vooral gezien als een test van wat het wereldwijde sentiment is met betrekking tot de oorlog in Oekraïne.
De bijeenkomst van de Algemene Vergadering begon maandag en werd overschaduwd door de tientallen raketaanvallen op Oekraïense steden eerder op de dag. Veel sprekers veroordeelden deze aanvallen.
De Amerikaanse president Joe Biden dreigt met meer maatregelen tegen Rusland, waaronder sancties. Biden veroordeelt de aanvallen die de 'volslagen wreedheid' van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne aantonen. ,,Deze aanvallen doodden en verwondden burgers en vernietigden doelwitten zonder militair doel", aldus de Amerikaanse president in een verklaring. Hij zegt dat de VS en bondgenoten 'steun zullen blijven leveren aan de Oekraïense troepen om hun land en vrijheid te verdedigen'. En de bereidheid daartoe is volgens hem alleen maar toegenomen.
Biden zegde onder meer geavanceerde luchtverdedigingssystemen toe in een telefoongesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. Zelenski noemt de luchtverdediging 'momenteel de eerste prioriteit bij de defensiesamenwerking'.
Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft geen goed woord over voor de actie van Rusland. ,,De internationale gemeenschap heeft een verantwoordelijkheid om duidelijk te maken dat president Poetins daden totaal onacceptabel zijn." Hij roept andere landen op steun uit te spreken voor Oekraïne. ,,Het is niet de tijd voor onthoudingen, verzoenende woorden of dubbelzinnigheden onder het mom van neutraliteit." Er is maar één schuldige aan deze oorlog, zegt Blinken, en dat is Rusland.
De Russische raketaanvallen op Kiev vanmorgen hebben 6 mensen het leven gekost en 51 anderen raakten gewond, melden stadsfunctionarissen. Volgens de Oekraïense politie zijn vandaag in totaal minstens 11 mensen omgekomen en 89 gewond geraakt door de aanvallen op verschillende steden in Oekraïne.
© AFP — Een man staat op de bodem van een krater in het centrum van Kiev, nadat de Oekraïense hoofdstad werd getroffen door meerdere Russische aanvallen, de eerste sinds eind juni. Oekraïne zal komende tijd geen stroom meer leveren aan de Europese Unie vanwege de jongste Russische aanvallen die onder meer gericht waren tegen de energie-infrastructuur van Oekraïne. De aanvallen dwingen Oekraïne om de export van elektriciteit vanaf dinsdag op te schorten om het 'eigen energiesysteem te stabiliseren', meldt het Oekraïense energieministerie.
Energieminister Herman Halusjtsjenko noemt de aanvallen op het energienetwerk 'de grootste tijdens de oorlog'. Hij zei op televisie dat de gehele energieketen het doelwit was om het voor Oekraïne zo lastig mogelijk te maken om de energielevering via een andere route te garanderen.
Het Russische ministerie van Defensie heeft gezegd dat het 'alle aangewezen doelen' heeft geraakt in een massale golf van raketaanvallen op Oekraïense leger-, communicatie- en energie-infrastructuur. Volgens de Oekraïense staatsnooddienst zijn bij de aanvallen van vandaag minstens elf mensen omgekomen.
Christo Grozev van Bellingcat heeft een video gedeeld die de nasleep toont van een Russische raketaanval op een kinderspeelplaats in het centrum van Kiev vanmorgen.
De Russische president Vladimir Poetin heeft nadrukkelijk geëist dat er een einde moet komen aan de problemen bij de zogenoemde gedeeltelijke mobilisatie van troepen voor de oorlog tegen Oekraïne. De fouten moeten worden aangepakt, benadrukt hij.
Veel moeilijkheden zijn nu pas duidelijk geworden, zei Poetin tijdens een videoconferentie met leiders van de Russische regio's. Deze problemen hebben zich waarschijnlijk gedurende een lange periode opgestapeld, aldus de president, zonder details te noemen.
Het is de tweede keer dat Poetin openlijk erkent dat er problemen zijn met het oproepen van soldaten nadat vorige maand een mobilisatie werd afgekondigd met als doel minstens 300.000 man extra in dienst te krijgen. Tijdens een bijeenkomst van de Russische Veiligheidsraad eind september had hij al gemaand tot een 'correctie van alle fouten'.
Veel reservisten klagen dat ze ondanks bijvoorbeeld ernstige chronische ziekte of ouderdom worden opgeroepen. Honderdduizenden Russen zijn naar het buitenland gevlucht om te voorkomen dat ze in het leger moeten.
© AP — Oekraïense vluchtelingen kunnen nog minstens een jaar langer rekenen op soepele opvangregels in de Europese Unie. De Europese Commissie laat ze doorlopen tot maart 2024, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Ylva Johansson.
De Russische bombardementen op Oekraïense steden maandagochtend onderstrepen nog maar eens hoe belangrijk het is om Oekraïners gastvrij te blijven ontvangen, zei Johansson. De EU vangt sinds Rusland Oekraïne eind februari Oekraïne binnenviel 4,2 miljoen vluchtelingen op. Zij hoeven een jaar lang geen asiel aan te vragen en mogen anders dan andere ontheemden onder meer in de unie werken, naar school en naar de dokter. Die speciale status voor Oekraïners, die de EU nog nooit eerder inzette, wordt met minstens een jaar verlengd, zegt Johansson.
President Poetin gaat volgens het Kremlin op een topconferentie in Kazachstan deze week mogelijk in gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Erdogan over een Turks voorstel weer te bemiddelen tussen Rusland en het Westen.
Erdogan is leider van een Navo-lidstaat en probeert al sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. Anders dan veel westerse landen, heeft Turkije geen sancties tegen Rusland afgekondigd. Erdogan onderhoudt goede betrekkingen met beide oorlogvoerende landen en kreeg voor elkaar dat verscheping van voedselproducten uit Oekraïense havens buiten het strijdgewoel wordt gehouden. Daar is in juli een tijdelijke overeenkomst over gesloten tussen Rusland, Oekraïne en de VN. Dat akkoord wordt volgens de VN waarschijnlijk verlengd in november.
© ANP / EPA — De Turkse president Erdogan. De nieuwe raketaanvallen van Rusland op Oekraïne zijn geen reden voor de Nederlandse boer Kees Huizinga het land te verlaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Oekraïne op te vertrekken zodra dat veilig kan. Voor Huizinga, die een groot bedrijf runt ten zuiden van Kiev, gaat het werk echter door. ,,Iedereen wordt alleen maar bozer. Wat Poetin doet, werkt alleen maar averechts. Oekraïne en het Westen moeten nu niet opgeven", zegt hij.
De boer is druk bezig met het inhalen van werk dat door de natte septembermaand is blijven liggen. ,,Het is nu mooi weer. We zijn hier op het land tarwe aan het inzaaien, terwijl er verderop wordt gebombardeerd." Bang is Huizinga niet, zegt hij. ,,We zitten hier in de middle of nowhere. Maar ik heb wel Nederlandse vrienden in Kiev die vanaf hun balkon een raketinslag konden filmen." Hij verwacht overigens dat ook zij niet zullen vertrekken.
© Videostill — Na een korte periode in Nederland is de Nederlandse boer Kees Huizinga terug in Oekraïne. Het Internationale Rode Kruis stopt tijdelijk het werk in Oekraïne. Het is na de nieuwe landelijk verspreide aanvallen niet langer veilig voor de medewerkers. ,,Om veiligheidsredenen hebben onze teams hun activiteiten stilgelegd", laat een woordvoerder. Het Rode Kruis werkte met zo'n 700 man op tien verschillende locaties in Oekraïne.
Een andere hulporganisatie die in Oekraïne actief is, de Noorse Vluchtelingen Raad (NRC), zegt eveneens de werkzaamheden te hebben stilgelegd totdat het weer veilig is. ,,We kunnen kwetsbare gemeenschappen niet helpen als onze hulpverleners moeten schuilen voor een spervuur aan bommen en vrezen voor nieuwe aanvallen", zegt NRC-chef Jan Egeland.
Premier Mark Rutte heeft vandaag gebeld met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die hem 'nader geïnformeerd' heeft over de Russische raketaanvallen eerder die dag. Dat schrijft de minister-president op Twitter.
De aanvallen hadden volgens Rutte het 'overduidelijke doel' om burgerslachtoffers te maken in Oekraïense steden zoals Kiev. De premier heeft zijn 'afschuw' over de aanval uitgesproken tijdens het gesprek met Zelenski en nog eens benadrukt dat Nederland Oekraïne steunt in de oorlog tegen Rusland.
NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft in een onderhoud met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken opnieuw zijn steun uitgesproken aan Oekraïne. Dat deed hij in reactie op de Russische aanvallen op meerdere Oekraïense steden maandagmorgen.
,,NAVO zal het dappere Oekraïense volk blijven steunen om terug te vechten tegen de agressie van het Kremlin zolang als het nodig is", schrijft Stoltenberg op Twitter. Hij veroordeelt de 'afschuwelijke en willekeurige aanvallen op civiele infrastructuren in Oekraïne'.
De defensieministers van de NAVO-landen komen woensdag in Brussel bijeen voor een tweedaagse ontmoeting, waarbij ook steun aan Oekraïne op de agenda staat.
Oekraïne heeft vanochtend urenlang onder vuur gelegen. In verschillende steden zijn voor het eerst sinds maanden grote explosies geweest. Hierbij zijn meerdere doden en gewonden gevallen. Lees er hier alles over, inclusief verhalen van Nederlanders ter plaatse.
Volgens de Oekraïense militaire inlichtingendienst plande Rusland het zware raketvuur op Oekraïense steden al sinds begin oktober en dus nog voor de explosie op de Krimbrug, zaterdag.
De Russische strijdkrachten kregen op 2 en 3 oktober instructies van het presidentieel bureau om massale raketaanvallen op de civiele infrastructuur van Oekraïne voor te bereiden, aldus de geheime dienst. Als doelwitten werden objecten van kritische civiele infrastructuur en centrale gebieden van dichtbevolkte Oekraïense steden geïdentificeerd.
De Russische aanvallen op Oekraïne maken onderdeel uit van een nieuwe reeks aanvallen. Het gaat om een 'eerste aflevering', zegt de nummer twee van de Russische Veiligheidsraad en voormalig president Dmitri Medvedev. Hij riep op tot de 'totale ontmanteling' van de Oekraïense politieke macht.
,,De eerste aflevering is uitgespeeld, er zullen er nog meer volgen", schreef hij op Telegram, na een bijeenkomst van de raad onder leiding van president Vladimir Poetin. ,,Vanuit mijn oogpunt moet het doel de totale ontmanteling van het politieke regime in Oekraïne zijn", zei hij.
© AFP — Dmitri Medvedev Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie lanceerde Rusland maandagochtend 83 raketten waarvan er 43 werden neergeschoten door luchtverdediging. Bij de raketaanvallen op steden verspreid over het land vielen minstens tien doden en z'n 60 gewonden, meldde de Oekraïense politie omstreeks 13.40 uur onze tijd op Facebook, eraan toevoegend dat politieagenten, onderzoekers en criminologen 'bewijs van Russische wreedheden' verzamelen.
Vijf provincies hebben na de golf raketaanvallen op de infrastructuur geen stroom meer volgens de Oekraïense autoriteiten. Het land telt afgezien van de Krim 24 provincies en een hoofdstad met een speciale status, Kiev.
In andere provincies zijn er ook meer tijdelijke stroomonderbrekingen en uitval van de watervoorziening. In Kiev wordt volgens de burgemeester de stroom vanwege reparatie en om besparing volgens een schema in wijken of op industrieterreinen tijdelijk uitgeschakeld.
Het Russische oppositiekopstuk Vladimir Kara-Moerza, dat vastzit voor hoogverraad na kritiek op de Russische invasie in Oekraïne, heeft de Vaclav Havelprijs voor de mensenrechten gewonnen. Kara-Moerza legt 'ongelooflijke dapperheid' aan de dag, zegt de Nederlandse juryvoorzitter Tiny Kox namens de Raad van Europa.
Kara-Moerza is al jaren een van de bekendste politieke tegenstanders van president Vladimir Poetin en zijn regime. Hij overleefde twee vermoedelijke vergiftigingspogingen en zit sinds april achter de tralies. Kara-Moerza had zich fel uitgesproken tegen de oorlog in Oekraïne.
,,Het vergt ongelooflijke moed om in het Rusland van nu op te staan tegen de gevestigde macht", zei Kox, ook SP-senator, bij de uitreiking van de Havelprijs aan de vrouw van de gevangen dissident. ,,Mijnheer Kara-Moerza toont die moed vandaag vanuit zijn cel."
De prijs is vernoemd naar de Tsjechische toneelschrijver, strijder voor de mensenrechten en latere president Vaclav Havel (1936-2011). De winnaar krijgt 60.000 euro. Vorig jaar ging de onderscheiding naar de Belarussische activiste Maria Kolesnikova en het jaar ervoor naar de Saudische vrouwenrechtenactiviste Loujain Alhathloul.
Naast Kara-Moerza waren ook een verbond van Oekraïense mensenrechtenorganisaties dat oorlogsmisdaden in dat land in kaart brengt en een Hongaarse beweging voor lhbti-rechten voor de prijs voorgedragen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders die nog in Oekraïne zijn om het land zo snel mogelijk te verlaten en waar nodig te schuilen op een veilige plek. De kleurcode voor het hele land is rood.
De Duitse regering zegt dat het binnen een paar dagen een luchtafweersysteem aan Oekraïne zal leveren, zodat het burgers kan beschermen tegen Russische aanvallen. Het is de eerste van in totaal vier IRIS-T systemen, de modernste luchtafweer die Duitsland heeft. De andere drie komen volgend jaar.
Defensieminister Christine Lambrecht zegt dat de Russische luchtaanvallen van maandag op Kiev en veel andere steden hebben laten zien hoe belangrijk het is om Oekraïne snel te voorzien van luchtafweer. Ze wil nu die steun leveren, omdat 'Ruslands aanvallen met raketten en drones in het bijzonder de burgerbevolking terroriseren'.
Bondskanselier Olaf Scholz kondigde in juni al aan dat Oekraïne de beschikking zou krijgen over het IRIS-T systeem. Daarmee kunnen straaljagers, helikopters, raketten en drones op maximaal 40 kilometer afstand uit de lucht worden geschoten. Scholz beloofde ook een volgradar om artillerie in de lucht te spotten. Met die combinatie zou het leger in staat moeten zijn een grote stad te verdedigen.
De verwachting was destijds volgens de Duitse krant Bild dat het luchtafweersysteem vanaf november gebruikt kon worden. Na de aanvallen van vandaag vroegen mensen zich af waarom de Duitse luchtafweer er nog niet was.
President Zelenski spreekt zijn volk toe vanuit Lviv, terwijl een groot deel van de stad in de schuilkelder zit.
De Russische president Vladimir Poetin heeft bevestigd dat de bommencampagne van maandagmorgen op Oekraïense steden een vergeldingsactie was voor de aanslag op 'zijn' Krimbrug. Oekraïne had volgens hem 'terroristische daden" gepleegd tegen Rusland.
,,Als de pogingen tot terroristische aanslagen op ons grondgebied doorgaan, zullen de reacties van Rusland hard zijn en hun omvang zal overeenkomen met het niveau van de dreigingen'', waarschuwde Poetin aan het begin van een op televisie uitgezonden vergadering van de Russische Veiligheidsraad. ,,Daar hoeft niemand aan te twijfelen.''
Hij zei dat dat maandagmorgen aanvallen met langeafstandsraketten waren gelanceerd tegen communicatie-, energie- en militaire infrastructuur in Oekraïne. ,,Het is duidelijk dat de Oekraïense geheime diensten opdracht gaven voor de terreuraanslag op kritische infrastructuur van Rusland, die organiseerden en uitvoerden.''
De Russische president noemde de explosie op de brug zondag al 'een terreurdaad van Oekraïense inlichtingendiensten'. Zijn voorganger Dmitri Medvedev, de tweede man van de Russische veiligheidsraad, had eerder gedreigd met vergeldingsaanvallen.
Poetin opende de Krim-brug in 2018 persoonlijk voor het wegverkeer en een jaar later voor het spoorwegverkeer. De brug verbindt het Russische vasteland met het geannexeerde Oekraïense schiereiland.
De leiders van de G7 en de Oekraïense president Volodimir Zelenski zullen dinsdag virtueel vergaderen over de situatie in Oekraïne. Dat maakte de woordvoerder van de Duitse regering maandag bekend.
Bondskanselier Olaf Scholz verzekerde Zelenski maandag van 'de solidariteit van Duitsland en de andere G7-staten' na de bomaanslagen, zei woordvoerder Steffen Hebestreit tijdens een reguliere persbriefing. Hij specificeerde dat de bijeenkomst dinsdag om 14.00 uur zal plaatsvinden.
Oekraïne ligt sinds vanochtend onder vuur. In verschillende grote steden, waaronder hoofdstad Kiev, zijn voor het eerst sinds maanden grote explosies geweest. Hierbij zijn meerdere doden en gewonden gevallen. De Oekraïense strijdkrachten spreken van 75 raketten, waarvan er 41 zouden zijn neergehaald. De explosies komen twee dagen na een grote ontploffing bij de Krimbrug, die het schiereiland de Krim met Rusland verbindt. Lees hier het volledige artikel.
De Europese minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell is naar eigen zeggen 'diep geschokt' door de Russische aanvallen van maandagmorgen op burgers in Oekraïne en kondigt 'aanvullende' militaire steun aan Kiev aan.
'Dergelijke daden hebben geen plaats in de 21ste eeuw. Ik veroordeel ze in de sterkst mogelijke bewoordingen. We staan achter Oekraïne. Verdere militaire steun van de EU is onderweg', tweette hij, verwijzend naar nieuwe Europese financiering die binnenkort goedgekeurd zou moeten worden.
De Franse president Emmanuel Macron sprak zijn 'extreme bezorgdheid' uit na de reeks Russische aanvallen en beloofde de militaire hulp van Frankrijk aan Oekraïne te verhogen tijdens een 'noodtelefoontje' met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. Dat meldde het Elysée.
De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Zbigniew Rau noemde de Russische aanvallen een 'oorlogsmisdaad'. 'Het Russische bombardement van vandaag op Oekraïense steden en burgers is een daad van barbaarsheid en een oorlogsmisdaad', schreef hij op Twitter. 'Rusland kan deze oorlog niet winnen. Wij zijn met u, Oekraïne!".
Bij de Russische raketaanvallen op Kiev is ook de visumafdeling van het Duitse consulaat getroffen. Dat meldt Bild. De Duitse krant verwijst naar een tweet van de voormalige voorzitter van de Duitse Heinrich-Böll-Stichting in de Oekraïense hoofdstad, Sergej Sumlenny.
Die richt zich tot bondskanselier Olaf Scholz (SPD) en minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen): 'Misschien wilt u een paar Leopard-tanks sturen om de situatie ter plaatse te controleren?'
De Heinrich-Böll-Stiftung is gelieerd aan de politeke partij Bündnis 90/Die Grünen. Oekraïne dringt al geruime tijd bij Duitsland aan op de levering van gevechtstanks van het type Leopard 2.
President Alexander Loekasjenko van Belarus beschuldigde Oekraïne er maandag van een aanval voor te bereiden op het buurland. Als gevolg daarvan zullen Minsk en Moskou een gezamenlijke troepenmacht opzetten voor de regionale verdediging.
,,Vanwege de verslechterde situatie aan de westelijke grenzen van de Unie (Rusland-Belarus), zijn we overeengekomen een regionale groepering van de Russische Federatie en de Republiek Belarus in te zetten", zei Loekasjenko volgens staatspersbureau Belta tijdens een ontmoeting met Belarussische veiligheidsfunctionarissen.
Rusland heeft maandag een bommencampagne gelanceerd op de energie-infrastructuur van Oekraïne. Dat zegt president Volodimir Zelenski. ,,Ze willen paniek en chaos, ze willen het energiesysteem vernietigen", sprak hij in een videoboodschap op Telegram, eraan toevoegend dat de aanvallen met 'tientallen raketten' en Iraanse Shahed-drones het land van noord naar zuid en van oost naar west hadden aangevallen.
Zelenski richtte zich tot de bevolking vanaf het plein voor het Oekraïense parlementsgebouw in Kiev, een van de aangevallen steden. Hij noemde ook Lviv en Chmelnytsky in het westen van Oekraïne, Dnipro en Vinnytsja respectievelijk ten zuiden en zuidwesten van de hoofdstad, Zaporizja in het zuidoosten, Soumy en Charkov in het oosten en Zjytomyr in het noorden.
© Videostill Telegram Nederland veroordeelt de 'afschuwelijke' raketaanvallen door Rusland op Oekraïne, schrijft premier Mark Rutte op Twitter. 'Poetin lijkt niet te begrijpen dat de wil van de Oekraïense bevolking niet te breken is", aldus de minister-president. Rutte benadrukt dat Nederland Oekraïne blijft steunen.
Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra liet eerder weten 'geschokt' te zijn door de 'flagrante aanvallen' op burgers in Kiev en andere steden in Oekraïne. 'Wat er ook gebeurt, Poetin kan deze oorlog niet winnen. We zullen zij aan zij blijven met het Oekraïense volk', reageerde hij in het Engels op Twitter.
Volgens het Oekraïense leger vuurde Rusland vanochtend 75 raketten af op Oekraïne tijdens een bommencampagne op steden in heel het land.' Daarvan werden 41 met succes onderschept', meldde opperbevelhebber generaal Valerii Zaloezjnyj op Telegram, eraan toevoegend dat Rusland ook 'gevechtsdrones' gebruikte.
Het Oekraïense ministerie van Defensie zegt dat het wraak zal nemen voor de Russische raketaanvallen op steden verspreid over Oekraïne. 'De vijand zal gestraft worden voor de pijn en dood die over ons land wordt gebracht! We krijgen onze wraak!', luidt het op Facebook. 'Er is sprake van mensenoffers en vernietiging.'
Bij de aanvallen in Kiev zijn volgens een eerste balans van de politie minstens vijf doden en twaalf gewonden gevallen. In eerdere berichten van een Oekraïense official was sprake van zeker acht doden en 24 gewonden.
Het kantoor van de Oekraïense president Volodimir Zelenski noemt de Russische raketaanvallen van maandagochtend 'een nieuw signaal aan de beschaafde wereld dat de Russische kwestie met kracht moet worden opgelost'.
Zelenski zelf reageerde op sociale media met: 'Ze proberen ons allemaal te vernietigen, ons van de aardbodem te vegen'. Minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba deed dat met: 'Poetin is een terrorist die spreekt via raketten'.
Burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev roept inwoners van de hoofdstad op binnen te blijven zolang het luchtalarm loeit. Russische raketten raken volgens hem doelwitten in het stadscentrum en in de wijk Solomyan. Daaronder gebouwen die deel uitmaken van de 'kritische infrastructuur' van de Oekraïense hoofdstad.
'Russische terroristen stoppen niet. Alle regio's van Oekraïne worden aangevallen. De dreiging van nieuwe aanvallen houdt aan. Neem warme kleding, water, voedsel en opladers voor telefoons mee naar de schuilkelders. Ondergrondse metrostations fungeren ook als zodanig. De metro vervoert momenteel geen passagiers', aldus Klitsjko. Alle stadsdiensten werken volgens hem in noodmodus.
Ook vanuit andere steden in Oekraïne worden explosies gemeld. Het gaat onder andere om Lviv in het westen niet ver van de Poolse grens, de havenstad Odessa in het zuiden en Dnipro, de derde stad van het land.
Nederlanders in Oekraïne zijn alert op nieuwe raketaanvallen. ,,Poetin laat weer even zien dat hij boos is”, vertelt Willem Nammensma, die aan de ring van Kiev woont.
,,De ramen hier begonnen te trillen”, zegt Bob Wouda, die samen met zijn Oekraïense echtgenote en twee schoolgaande kinderen in het zuiden van Kiev woont. Lees hier het volledige artikel.
In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn bij meerdere explosies minstens acht doden en 24 gewonden gevallen. Dat meldt een Oekraïense official.
Er worden nog steeds explosies gemeld. Volgens de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, vonden de eerste explosies plaats in de wijk Sjevtsjenko. Een ervan was vlakbij het kantoor van president Volodimir Zelenski, meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Doelwit zou het gebouw van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU zijn geweest.
De eerste ontploffingen vonden plaats omstreeks 08.15 lokale tijd (7.15 Nederlandse tijd), meldde persbureau AFP op basis van verklaringen van haar verslaggevers ter plaatse. De luchtalarmsirenes loeiden enkele tientallen minuten voor de ontploffingen.
In berichten op sociale media wordt gesproken over vier of vijf explosies. In filmpjes zijn op verschillende plaatsen in de stad meerdere grote zwarte rookpluimen te zien. Een AFP-verslaggever zag veel ambulances in het stadscentrum op weg naar de plaats van de explosies. De laatste aanval op Kiev vond plaats op 26 juni.