In Nijkerk geldt sinds maandagavond 18.00 uur een noodverordening om de boerenprotesten in te dammen. Maar de boeren zijn niet vrijwillig vertrokken. Een aantal heeft rond middernacht zijn trekker achtergelaten om thuis een paar uur slaap te pakken en dinsdag weer terug te keren.
Anderen zijn gewoon gebleven. Kuilbalen zijn voor de vrachtwagens van de Boni gezet om ze te beletten weg te rijden.
© Persbureau Heitink — De boeren bij de Boni in Nijkerk deze dinsdagochtend. De politie heeft in Zwolle zes aanhoudingen verricht bij het beëindigen van een protestblokkade bij een distributiecentrum van de Albert Heijn. De mobiele eenheid werd ingezet nadat de gemeente maandag laat op de avond een noodverordening had ingesteld. De zes personen zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging.
De ongeveer 200 mensen bij het distributiecentrum aan de Galvaniweg waren meermaals gevraagd te vertrekken. Omdat ze daar volgens de politie geen gehoor aan gaven, greep de ME in. De actievoerders gooiden met flessen naar agenten en ook een shovel van de politie is vernield. De politie sluit niet uit dat onder andere op basis van beelden meer mensen gearresteerd zullen worden.
Een flink aantal boeren in Zwolle pakt de spullen en vertrekt. Het kruispunt dat toegang geeft tot het distributiecentrum is volledig geblokkeerd door de politie. Zij roepen herhaaldelijk op om te vertrekken.
In Zwolle staat een forse politiemacht paraat. De Mobiele Eenheid is met een groot aantal busjes ter plaatse. Het is nog onduidelijk of er gaat worden ingegrepen, of dat de boeren besluiten het terrein van het Albert Heijn distributiecentrum te vrijwillig verlaten.
© News United — In Zwolle staat een grote politiemacht paraat bij het door boeren bezette terrein van het Albert Heijn distributiecentrum. In Heerenveen dreigt de Mobiele Eenheid geweld en traangas in te zetten als de boeren weigeren te vertrekken. Dat meldt Leeuwarder Courant-verslaggever Zander Lamme op twitter.
In Zwolle is zojuist de noodverordening van kracht geworden. De gemeente heeft bepaald dat om 23.00 uur alle actievoerders bij het distributiecentrum van de Albert Heijn in Zwolle weg moeten zijn.
Ondanks eerdere signalen en berichtgeving dat er niet zou worden ingegrepen, heeft de gemeente toch besloten een streep in het zand te trekken.
,,De politie geeft de boeren de mogelijkheid om uit eigen initiatief met hun trekkers te vertrekken. Mocht hier geen gehoor aan gegeven worden, dan kan de politie op basis van de noodverordening ingrijpen om de blokkades op te heffen.''
© De Stentor — De eerste groepjes boeren en trekkers bij het distributiecentrum van de Albert Heijn in Zwolle zwaaien af. Of de noodverordening effect gaat hebben en alle boeren besluiten de handdoek in de ring te gooien moet nog blijken. De burgemeesters van Zwolle en Deventer zijn niet van plan om vanavond of vannacht nog in te grijpen bij de boerenblokkades van distributiecentra, ondanks de oproep aan de demonstranten om de blokkades te beëindigen. Dat laten woordvoerders van de beide gemeenten weten.
De burgemeesters Peter Snijders (Zwolle), Ron König (Deventer) kwamen samen met hun collega Martijn Dadema (Raalte) eerder op de avond met een gezamenlijke verklaring waarin ze opriepen om de blokkades om 20.00 uur te beëindigen.
Die oproep werd in de wind geslagen. Op de drie locaties maken actievoerders geen aanstalten om te vertrekken. De woordvoerder van de gemeente Deventer laat weten dat er geen voorwaarden verbonden zijn aan de oproep. De gemeente Zwolle zegt morgenochtend de situatie opnieuw te bekijken.
,,Ondanks alle begrip voor het demonstratierecht en de frustraties van boeren, zit er aan de blokkadeacties een houdbaarheidsdatum", zo stond te lezen in de verklaring van eerder vanavond. ,,De boerenprotesten zijn de afgelopen tijd doorgedrongen tot de Nederlandse woonkamers, maar niemand zit te wachten op een lege ijskast."
In Zwolle is een distributiecentrum van Albert Heijn geblokkeerd. In Raalte is er een blokkade bij een centrum van de Jumbo en in Deventer gaat het om centra van de Aldi, Coöp en groothandel Sligro.
© Hanne Koops — De boeren bij het distributiecentrum van de Albert Heijn in Zwolle zijn nog niet van plan te vertrekken, ondanks de dringende oproep vanuit de burgemeester. Gemeente Heerde staat achter de boeren. Burgemeester Jan Willem Wiggers en wethouder Wolbert Meijer gaan donderdag met de boeren in gesprek.
De gemeenteraad van Heerde besprak maandagavond wat de komende jaren in grote lijnen de koers wordt. De toekomst van boeren was een van de meest besproken thema's van de avond. Veel boerenbedrijven dreigen te moeten stoppen om de stikstofuitstoot fors terug te brengen.
Moeten boeren uit Heerde straks hun bedrijf sluiten om de doelen te halen? Joke Grotenhuis van het CDA is daar fel tegen: ,,Dat de stikstofcrisis opgelost moet worden is een feit, maar we kunnen het probleem niet alleen bij de boeren neerleggen.”
De ME in Sneek heeft vier personen aangehouden bij de blokkade van een distributiecentrum op de Edisonweg in Sneek. Ze zijn aangehouden voor onder andere openlijke geweldpleging en het blokkeren van de weg.
Bij het distributiecentrum in Zwolle bakt Tienette van der Linde, van Vishandel Van der Linde uit Oldebroek al sinds 11.00 uur vanochtend vis.
,,We doen dit belangeloos voor de boeren, straks zijn de vissers ook aan de beurt. We hebben vandaag al zeker 400 kilo vis gebakken, dat gaat wel naar de 500 kilo. Geen idee hoelang we hier nog staan, we kunnen toch niet weg.''
Op de toonbank staat een emmer waar boeren hun donatie in kunnen doen, het opgehaalde geld gaat naar de organisatie van de demonstratie, zegt Van der Linden
Het gevreesde boerenprotest bij Schiphol bleef vandaag uit, maar op de luchthaven was het wel erg druk. Volgens Schiphol kwamen mensen vanwege mogelijke blokkades van boeren met tractoren op snelwegen rond het vliegveld namelijk veel vroeger, om zo zeker te zijn van hun vlucht.
Dit had lange rijen tot gevolg, zegt een woordvoerder. Zelfs 's avonds was het nog druk op het vliegveld. Al liep alles toen wel steeds beter door.
Eerder op de dag stonden de mensen zelfs buiten bij de vertrekhallen. Daar zijn tenten opgezet waar mensen konden wachten. Ook bij de aankomsthal was erg druk. Medewerkers van Schiphol deden hun best om reizigers te begeleiden. De Koninklijke Marechaussee stond daarnaast klaar om op te treden als boeren met tractoren de snelwegen rond het vliegveld zouden blokkeren.
© ANP — De Koninklijke Marechaussee staat klaar om op treden als boeren met tractoren de snelwegen rond de luchthaven gaan blokkeren. Ook in Gennep waren in de avond tientallen boeren met hun tractoren aanwezig om te protesteren tegen de plannen uit Den Haag. ,,Plannen die er toe zullen leiden dat, het nu al beperkt aantal veehouderijbedrijven, in de gemeente Gennep grotendeels zal verdwijnen.”
Ze boden burgemeester Teunissen een petitie aan. De Gennepse boeren willen dat het gemeentebestuur helpt om de de kabinetsplannen met betrekking tot stikstof af te wijzen.
,,De helft van het grondgebied van Gennep is in handen van agrariërs", wist Teunissen. ,,Er is veel geïnvesteerd. Dat lijkt teniet te worden gedaan door de stikstofplannen van het kabinet. Wij erkennen het belang van de agrariërs. Er wordt gedaan alsof de boeren het buitengebied willen vernielen, maar kijk maar eens hoe mooi ons buitengebied erbij ligt”, zei Teunissen.
© DG — Protesterende boeren voor het gemeentehuis in Gennep. Op het gemeentehuis in Groesbeek kwamen vanavond boeren op de koffie. Ze gaan er in gesprek met burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal. Er arriveerden kort voor 20.00 uur vijftig tot zestig tractoren. De sfeer was gemoedelijk. De boeren mochten even later naar binnen om in de raadszaal het gesprek aan te gaan.
In Nijkerk hebben de boeren - en hun aanhangers - het voorlopig nog goed naar hun zin. Jong en oud hebben zich verzameld in de straten rondom het distributiecentrum van de Boni. Veel Nederlandse vlaggen, klompen, boerenzakdoeken en flesjes bier. Bij sommige jongeren knallen keiharde beats uit de speakers van hun auto.
De burgemeester van Nijkerk heeft een noodverordening afgekondigd en de boeren verzocht te vertrekken, maar daar lijkt niemand naar te luisteren. Van de politie ontbreekt vooralsnog ieder spoor.
© De Stentor — Ondanks de noodverordening zijn de boeren bij het Boni distributiecentrum in Nijkerk niet van plan om te vertrekken. Bij het gemeentehuis in Emmeloord heeft zich een grote menigte verzameld. Bij het gemeentehuis staan tientallen trekkers geparkeerd.
© ProNews — Bij het gemeentehuis van de gemeente Noordoostpolder in Emmeloord heeft zich een grote menigte gevormd. Tientallen trekkers staan geparkeerd rondom het gemeentehuis. Binnen is een raadsvergadering bezig waar gestemd gaat worden over een CDA motie. Het uitgangspunt van de motie is dat de gemeenteraad wordt opgeroepen zich uit te spreken richting provincie en het rijk over tegen de stikstofplannen van de regering.
Zo'n 50 boeren mochten mee de raadszaal in en volgen nu de raadsvergadering. De sfeer binnen en buiten is gemoedelijk. Het is gezellig druk. De uitkomst van de vergadering is nog onbekend.
In Sneek wordt de ME ingezet tegen actievoerders bij een distributiecentrum. Dat meldt de politie.
© ANP — De Mobiele Eenheid is ingezet bij een blokkade van een distributiecentrum in Sneek. Volgens de politie zit daar al lange tijd een grote groep actievoerders die weigert te vertrekken, ondanks meerdere waarschuwingen. De Afsluitdijk is weer open, dat meldt de ANWB. De A7 richting Noord-Holland werd vanavond korte tijd geblokkeerd door protesterende boeren.
De boeren die in Deventer het Coop distributiecentrum aan de Solingenstraat blokkeren hebben duidelijk geen boodschap aan het ultimatum van de burgemeesters. Om 20:15 is de weg nog altijd geblokkeerd met hooi- en kuilbalen.
Snijders (Zwolle), König (Deventer) en Madema (Raalte) hebben een ultimatum van 20.00 uur vanavond gesteld. Het is een dringende oproep. Consequenties voor het breken van het ultimatum zijn niet aangekondigd.
© Rens Hulman / News United — Om 20:15 is de Solingenstraat in Deventer nog altijd geblokkeerd met hooi- en kuilbalen. Ondanks de dringende oproep van de burgemeester aan de boeren om 20.00 weg te zijn. Ondernemersorganisatie evofenedex, die voor duizenden bedrijven de belangen behartigt op het gebied van handel en logistiek, roept de politiek op om weer te gaan praten met de actievoerende boeren. Ook zouden de autoriteiten moeten ingrijpen nu er goederenstromen worden geblokkeerd.
De blokkades door boeren van distributiecentra en belangrijke wegen van vandaag gaan evofenedex veel te ver. De vereniging dringt er daarom op aan dat er snel naar een oplossing wordt gezocht. Het vrije vervoer van goederen zou door demonstraties niet mogen worden belemmerd.
© Frans Paalman — Boerenprotest bij het distributiecentrum van Albert Hein in Zwolle Veel tractoren en vrachtauto’s blokkeerden de kruising waardoor ook omliggende bedrijven de dupe werden ,,Het is jammer dat we maatschappelijk op het punt zijn gekomen dat betrokkenen niet meer met elkaar spreken of dat niet lijken te doen vanuit een gezamenlijk belang", constateert evofenedex in een verklaring. ,,Met de oneigenlijke acties wordt de gehele logistieke keten en de consument geraakt. Wij staan achter het demonstratierecht maar dit mag niet leiden tot acties waarbij de wet wordt overtreden."
Hoeveel schade ondernemingen precies lijden door de blokkades van de boeren, durft een woordvoerster van evofenedex nog niet in te schatten. Wel wijst ze erop dat een econoom van Rabobank nog niet zo lang geleden heeft becijferd dat een file gemiddeld zo'n 200 euro per uur per vrachtwagen kost. Supermarktkoepel CBL vreesde vanmiddag al dat de schade voor de supermarktbranche in de miljoenen loopt als de blokkades nog lang aanhouden.
De verwachting is dat de A1 bij De Lutte snel weer open gaat. De boeren vertrekken namelijk van de snelweg.
De boeren besloten de blokkade bij het distributiecentrum van de Albert Heijn in Geldermalsen rond 16 uur zelf op te heffen. Dat zegt melkveehouder Bart Belser uit Spijk, die ook bij de actie aanwezig was.
Na meerdere gesprekken met politie en leiding van het distributiecentrum, werd er volgens hem gedreigd met schadeclaims. Uit voorzorg zijn ze met hun tractoren vertrokken om zich vervolgens aan te sluiten bij de blokkade bij de AH in Nieuwegein. Of ze nog terugkomen naar Geldermalsen, kan Belser niet zeggen.
© William Hoogteyling — Boerenprotest bij AH distributiecentrum Geldermalsen De boeren in Nijkerk maken nog geen aanstalten om te vertrekken, ondanks de noodverordening die is afgekondigd door de burgemeester.
,,Maar we willen geen trammelant'', zegt een boer uit Nijkerk, die al sinds 3.00 uur vannacht voor het distributiecentrum van de Boni zit. ,,Als de politie echt wil dat we vertrekken, dan doen we dat. We zijn namelijk niet uit op gezeur.''
Ondertussen blijven de boeren dus zitten waar ze zitten en worden er nog wat extra worsten op de barbecue gegooid. Als ze niet worden weggestuurd, wordt het sowieso nachtwerk.
Nog altijd is de A1 bij De Lutte geblokkeerd. Gerrit Jan Kok, de waarnemend burgemeester Losser is aanwezig. Hij is in gesprek met de boeren die de snelweg blokkeren.
© News United / Dennis Nengerman — Gerrit Jan Kok, waarnemend burgemeester van Losser, in gesprek met de boeren. De blokkade bij het distributiecentrum van de Albert Heijn in Geldermalsen is opgeheven. De boeren die er eerder vandaag de loods blokkeerden, waardoor er geen vrachtwagens met goederen van de supermarktketen konden vertrekken, zijn aan het begin van de avond allemaal weg.
Burgemeesters Peter Snijders (Zwolle), Ron König (Deventer) en Martijn Dadema (Raalte) roepen op de blokkades van distributiecentra te beëindigen. Daar voor is een ultimatum van 20.00 uur vanavond gesteld. De woordvoerder benadrukt dat het een dringende oproep is en dat er wordt vertrouwd op het 'gezond verstand van de boeren'.
,,Met alle begrip voor de onrust en de zorgen van zowel de regering als de boeren, stellen wij dat ook op andere wijzen daaraan stem kan worden gegeven. We gaan er vanuit dat de boeren om die reden de blokkades beëindigen'', aldus de burgemeesters.
De Afsluitdijk (de A7) is vanavond dicht richting Noord-Holland door demonstrerende boeren. De ANWB laat weten dat nog onbekend is hoe lang de afsluiting gaat duren.
Tientallen agenten zijn zojuist vertrokken vanaf Barneveld richting Nijkerk. In Nijkerk is een noodverordening van kracht omtrent de boerenprotesten bij de distributiecentra’s van de Boni en de Arla.
De politie gaat op last van de burgemeester een einde maken aan de protesten en blokkades.
© Luciano de Graaf — Een politiemacht is vanuit Barneveld onderweg naar Nijkerk om de noodverordening te handhaven en een einde te maken aan blokkades van distributiecentra. © News United / ingezonden — Boeren lossen hooi- en kuilbalen in de Solingenstraat in Deventer bij het Coop distributiecentrum. Waar het er eerst op leek dat de blokkering van het Coop distributiecentrum in Deventer was afgelopen, is daar zeker geen sprake van. De boeren zetten stug door.
Actievoerders die bij het distributiecentrum aan de Londenstraat vertrokken hebben zich verplaatst naar de locatie aan de Solingenstraat.
Daar is het protest nog in volle gang. Zojuist werd een aantal hooi- en kuilbalen gelost en op de straat geplaatst.
Rond 17.00 uur stond er volgens de ANWB zo'n 87 kilometer file en ruim een uur later was dat nog 15 kilometer. De meeste blokkades zijn volgens de ANWB voorbij, alleen de A1 van en naar de Duitse grens bij Hengelo is nog dicht vanwege de boerenacties. Op verzoek van de politie heeft Rijkswaterstaat de weg bij knooppunt Buren afgesloten. Ook verderop bij De Lutte is de snelweg dicht.
In Nijkerk geldt sinds maandagavond 18.00 uur een noodverordening om tegen de boerenprotesten op te treden. De noodverordening geldt voor de distributielocaties van de Boni, Ebo van den Bor en Arla. Die zijn sinds maandagmorgen geblokkeerd door protesterende boeren.
De politie geeft de boeren de mogelijkheid om uit eigen initiatief met hun trekkers te vertrekken. Als de boeren hier geen gehoor aan geven, kan de politie op basis van de noodverordening ingrijpen om de blokkades op te heffen.
Terwijl de boeren bij het Coop distributiecentrum in Deventer net zijn vertrokken, is daar bij het distributiecentrum van de Albert Heijn in Zwolle absoluut geen sprake van. De boeren laten duidelijk merken nog geen aanstalten te maken te vertrekken.
,,Er gaat zo nu en dan wel eentje weg, maar dan komt er ook weer eentje bij'', laat een verslaggever ter plaatse weten. ,,De sfeer is vrij gemoedelijk.''
De boeren hebben bij het distributiecentrum samen de persconferentie gevolgd. Daarna klommen volkszangers Martien Ekkelenkamp en Wimmie Bouma op een baal om hun boeren protestlied ten gehore te brengen. Op een gegeven moment stond zelfs een politieagent mee te zingen.
De boeren stoppen de blokkade van de Rijnbrug in Rhenen. Ze rijden in een colonne weer weg richting Rhenen. De eerste auto's en vrachtwagens die vast stonden, volgen het spoor van de tractoren.
De politie heeft vandaag niet met 'grote incidenten' te maken gehad bij de protesten van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat zei landelijk politiechef Willem Woelders aan het eind van de dag.
,,Er is over het algemeen goed overleg geweest met de actievoerders", aldus Woelders. ,,We hebben op een aantal plaatsen moeten ingrijpen en een aantal processen-verbaal uitgeschreven. Er is tot nu toe één aanhouding geweest." Volgens de politiechef waren er met de actievoerende boeren 'over het algemeen goeie afspraken te maken'.
De aanhouding betreft een 70-jarige man uit Deurne. Vanmiddag hebben tractoren over de A67 richting Venlo gereden en de afrit bij de Middenpeelweg N277 geblokkeerd. Bij deze blokkade is de man uit Deurne aangehouden. Hij werd door agenten meerdere keren gevorderd om te vertrekken, maar luisterde niet.
© Videostill — Politiechef Willem Woelders, hier aangeschoven bij Op1. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft de politie opgeroepen bij iedere blokkade van een distributiecentrum in te grijpen. ,,Dat is een boeiende oproep vanuit die zijde", zegt Woelders, maar ,,uiteindelijk is het het distributiecentrum zelf dat in overleg gaat met de politie en burgemeester over ingrijpen of niet. Op een aantal plaatsen is dat gebeurd, op andere niet omdat men vond dat dat nogal vroeg was. Ik snap de oproep op zich, maar ik zou zeggen: ga in overleg met de actievoerders, dan kun je ze misschien beter beïnvloeden."
De politie grijpt in als er strafbare feiten worden gepleegd, wanneer de verkeersveiligheid in gevaar komt of de openbare orde wordt verstoord, zegt Woelders. ,,Als dat niet het geval is, proberen we het in een goed gesprek op te lossen."
Wat er de komende tijd staat te gebeuren is 'koffiedik kijken', zegt Woelders. ,,We houden er rekening mee dat er vanavond nog wel het een en ander komt. Wij blijven gewoon paraat, ook morgen en de dagen daarna. Ik hoop dat we het hoogtepunt wel gehad hebben."
De boeren die het distributiecentrum van de Coop aan de Londenstraat in Deventer hebben geblokkeerd zijn vertrokken. De actievoerders stonden waar de emballage wordt afgehandeld.
Daar zijn ze volgens medewerkers nu ongeveer een uurtje weg, ze vertrokken rond 17 uur. Er zijn wel 2 balen kuil achtergelaten, maar dit is niet hinderlijk en het pand is weer goed bereikbaar voor vrachtwagens.
© Rens Hulman / NewsUnited — Een baal kuil is het enige wat nog rest van de protestactie bij het distributiecentrum van Coop aan de Londenstraat in Deventer. De protesterende boeren hebben de A1 bij De Lutte momenteel volledig geblokkeerd. Alle opritten van de A1 richting de Duitse grens zijn door de politie afgesloten voor al het verkeer. Dit geldt ook voor de opritten van de snelweg aan de Duitse kant van de A1.
© Emiel Muijderman — Boeren blokkeren de a1 bij de Lutte Rammstein hoeft vanavond niet te vrezen voor een optreden voor een leeg Goffertpark. Duizenden mensen zijn vanwege de boerenacties al bijtijds naar Nijmegen gereisd om de band niet te hoeven missen.
Het college van Steenwijkerland had gerekend op dinsdag wanneer de raad weer bijeen komt, maar de boeren zijn de boeren en dus was er een verrassing. Ze stonden vanmiddag op de stoep. Het college nodigde de boeren uit in de raadszaal waar een brief werd overhandigd.
Of het college van Steenwijkerland die maar even wilde ondertekenen. Dat wilde het college niet; 'we leggen het voor aan de raad morgen. Dat beloof ik u!', zo liet burgemeester Rob Bats de boeren weten. 'En weet dat wij letterlijk naast u staan als u zich met de rug tegen de muur gedrukt voelt!'.
© Wilbert Bijzitter — Het college van Steenwijkerland kreeg maandagmiddag een verrassingsbezoek van de boeren. Een groep Urkers voert actie op de A6 vlakbij hun woonplaats. De ‘langzaamaanactie’ levert files in beide richtingen op.
Dat het om Urkers gaat is te zien aan de vlaggen van hun woonplaats waarmee ze zwaaien. Een aantal van hen heeft ook fakkels meegenomen, waarvan er eentje in de berm belandde. Er ontstond kort een brandje in de middenberm dat door de politie kon worden gedoofd, maar later toch weer oplaaide. De brandweer maakte even later aan de vlammen een definitief einde.
Door de actie staat het verkeer in beide richtingen stil. Richting Lelystad loopt de vertraging voor het verkeer al op tot veertig minuten. De andere kant is het oponthoud korter: circa tien minuten.
© ProNews/Jeffrey de Korte — Een groep mannen uit Urk blokkeert de A6 bij die plaats. De eigenaren van de Plus-supermarkt in Tubbergen spreken zich via hun facebookpagina uit voor de boeren. Zij steunen de blokkade van het distributiecentrum in Haaksbergen.
,,Niets is zo verschrikkelijk als je hele toekomst en de toekomst van je kinderen afgepakt te zien worden door de overheid. Waar je met passie en liefde jarenlang voor werkt, je alles voor laat, je dag en nacht mee bezig bent. Heel logisch dat je daar voor gaat vechten.''
Misschien raken ze wel uit voorraad, liggen er de komende week veel minder groenten, aardappels en fruit in de schappen. ‘Laat het maar een keer gebeuren’, schrijft de Plus-supermarkt. ‘We hopen oprecht dat jullie bij ons DC (distributiecentrum, red.) Haaksbergen een kopje koffie en een broodje uitgereikt krijgen. Dat verdienen jullie.’
Supermarktkoepel CBL vreest een miljoenenschade voor de supermarktbranche als blokkades bij distributiecentra nog lang aanhouden. Ook waarschuwen de supers consumenten voor de beschikbaarheid van versproducten in de winkels. Die worden normaal meerdere keren per dag bevoorraad maar dat is nu soms niet mogelijk.
Een woordvoerder van het CBL durft geen hele harde uitspraken te doen over de schade. Nu zou het nog niet om miljoenen gaan. ,,Maar dit moet geen dagen duren", benadrukt ze.
© Herman Stöver — Protesterende boeren hebben het distributiecentrum van de Boni-supermarkt in Nijkerk geblokkeerd. Volgens haar blokkeren boeren verspreid over het land zo'n twintig distributiecentra. ,,Als er ergens een blokkade stopt dan komt er op een andere plek weer een bij", constateert ze.
Als er door zo'n blokkade in een bepaalde regio niet goed bevoorraad kan worden, merken consumenten dit volgens het CBL al snel in de schappen. Daarbij speelt ook mee dat vlees, groente en fruit relatief snel bederven.