Nederlandse winkeliers hebben afgelopen jaar een hogere omzet gedraaid dan in het eerste coronajaar 2020. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dat deels doordat de prijzen flink zijn gestegen. Maar ook de hoeveelheid verkochte producten was hoger dan aan het begin van de coronapandemie.
Alles bij elkaar heeft de detailhandel 4,4 procent meer omgezet dan in 2020. Het verkochte volume aan producten nam daarbij met 2,9 procent toe.
De cijfers werden voor het tweede jaar op rij sterk beïnvloed door de virusuitbraak, die ook afgelopen jaar verschillende perioden gepaard ging met strenge lockdownmaatregelen en winkelsluitingen. Online gingen de verkopen daardoor met wel 23,6 procent omhoog.
Maar ook in fysieke winkels ging het beter met de omzet. Bij non-food was bijvoorbeeld sprake van een plus van 2,5 procent. Dan gaat het onder meer om kledingwinkels, schoenenzaken en drogisterijen. Supermarkten zetten 0,5 procent meer om dan een jaar eerder.
Bij de Olympische Spelen in China zijn nog eens 37 mensen positief getest op het coronavirus. Het gaat om 28 mensen die zondag op de luchthaven in Peking aankwamen, onder wie acht atleten en trainers/begeleiders. De andere negen besmettingen zijn aangetroffen bij mensen die al in de 'olympische bubbel' zaten. Mensen in de bubbel moeten zich elke dag laten testen.
Alle mensen die positief zijn getest, zijn in quarantaine geplaatst. Inmiddels staat de teller op 176 positieve coronagevallen sinds 23 januari. Vanaf dat moment is begonnen met tellen omdat toen de eerste mensen naar Peking gingen voor de Spelen, die komende vrijdag beginnen.
Bij de Nederlandse delegatie zijn nog geen coronagevallen gemeld. De meeste atleten zijn sinds donderdag in China. De laatste groep vertrekt woensdag.
Muziekstreaminggigant Spotify kondigde vandaag aan dat het luisteraars van podcasts over Covid-19 zal gaan 'begeleiden naar meer informatie' over de Covid-19-pandemie, zei Spotify-CEO Daniel Ek.
Spotify zal daartoe een 'speciale Covid-19-Hub' creëren die wordt toegevoegd aan elke podcast die een discussie over Covid-19 bevat. Luisteraars worden dan doorverwijzen naar 'door data gedreven feiten, zoals gedeeld door wetenschappers, artsen, academici en gezondheidsautoriteiten over de hele wereld, evenals links naar betrouwbare bronnen', aldus Elk. De functie zal 'in de komende dagen' worden uitgerold.
Daarmee reageert Spotify indirect op een open brief waarin honderden artsen en wetenschappers vorige week de streamingdienst opriepen een bepaalde aflevering van The Joe Rogan Experience offline te halen. De podcast van Joe Rogan, die gemiddeld 11 miljoen luisteraars per aflevering haalt, zou volgens de ondertekenaars van de open brief regelmatig onwaarheden over het coronavirus en vaccinatie verspreiden.
Na publicatie van de brief besloten onder anderen de singer-songwriters Neill Young en Joni Mitchell en de gitarist Nils Lofgren hun muziek van Spotify af te halen.
Duizenden Tsjechen hebben vandaag in hoofdstad Praag gedemonstreerd tegen de huidige coronamaatregelen in het land. Op het Wenceslasplein zwaaiden zij met vlaggen en riepen zij slogans gericht tegen de maatregelen en de regering.
De protesten richtten zich vooral op de steeds strengere maatregelen voor ongevaccineerden, zoals een ban op het eten in restaurants.
Tsjechië meldde op woensdag een dagrecord aan nieuwe besmettingen (54.689) en ook de laatste dagen was het aantal besmettingen hoog. Het land leidt net als andere landen onder de besmettelijkheid van de omikronvariant. Maar ook in Tsjechië blijft het aantal ziekenhuisopnamen van coronapatiënten achter in vergelijking tot eerdere besmettingsgolven.
© REUTERS — De belangrijkste Andes-grensovergang tussen Argentinië en Chili is zondag heropend voor het goederenvervoer. Dat kwam grotendeels tot stilstand vanwege een personeelstekort bij de Chileense douane voor de systematische afname van sneltests bij chauffeurs. Daardoor stonden de afgelopen twee weken tot naar schatting zo'n 3000 vrachtwagens stil bij de grensovergang Paso Cristo Redentor op ruim 3100 meter hoogte.
De Argentijnse vrachtvervoersfederatie (Fadeeac) kondigde het 'einde van het conflict aan de grensovergang met Chili' zaterdagavond in een persbericht aan, nadat volgens haar een overeenkomst tussen de twee landen was bereikt die 'de doorstroom van het goederenvervoer zal toestaan'.
De vrachtwagenchauffeurs hadden een beroep gedaan op de Argentijnse autoriteiten, die met hun collega's in Chili een protocol opstelden waarin staat dat truckers met een negatieve PCR-test uitgevoerd binnen 72 uur voor aankomst aan de grens, vanaf dit weekend 'zijn vrijgesteld van antigenentests'. Laatstgenoemde test had Chili verplicht gesteld.
Het Argentijnse ministerie van Veiligheid verduidelijkte dat de PCR-test vanaf woensdag niet ouder mag zijn dan 48 uur. Bij 70 procent van de vrachtwagenchauffeurs met een negatieve PCR-test die ouder is, 'zal willekeurig een antigenentest worden uitgevoerd'. Daarnaast worden de gezondheidscontroleposten voor truckers bij de grensovergang verhoogd van 7 naar 14.
Vrachtwagens met onder meer voedsel moesten in de file voor de grensovergang hun motor laten doorlopen, om hun vracht op lage temperaturen te kunnen houden.
Test- en vaccinatielocaties in Vlissingen, Rotterdam, Purmerend en Zaandam zijn maandag uit voorzorg gesloten vanwege de verwachte storm. Mensen die een afspraak hebben staan voor een coronatest worden vandaag gebeld om een nieuwe afspraak in te plannen op een andere locatie.
De teststraat van de GGD Zeeland in Vlissingen, op een parkeerplaats bij ziekenhuis Adrz, is overdekt met grote witte tenten en de GGD wil voorkomen dat die wegwaaien en er ongelukken gebeuren. De GGD Rotterdam-Rijnmond sluit morgen de testlocatie bij Rotterdam The Hague Airport voor 'de veiligheid van onze bezoekers en personeel'.
De GGD Zaanstreek-Waterland sluit morgen de vaccinatielocatie op het evenemententerrein in Purmerend en de testlocaties aan de Ronde Tocht en de Vermiljoenweg in Zaandam. Mensen die een vaccinatie-afspraak in Purmerend hadden staan, kunnen er voor kiezen om maandag zonder afspraak naar de vaccinatielocatie in Zaandam te gaan, op de Pieter Ghijsenlaan. Alleen kinderen tot 12 jaar kunnen niet op inloop langskomen.
Het KNMI heeft voor morgen code geel uitgegeven om te waarschuwen voor zware windstoten. De waarschuwing geldt voor heel Nederland. De naam van de naderende storm is Corrie.
Op verschillende plekken in Nederland rijden vanmiddag mensen in een konvooi van onder meer auto’s, vrachtwagens en tractoren. De actie lijkt ingegeven door het zogenoemde Vrijheidskonvooi in Canada, waar duizenden mensen protesteerden tegen de coronaregels.
© ANP — Actievoerders in Leeuwarden. Nog nooit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo veel positieve coronatests geregistreerd als tussen zaterdagochtend en zondagochtend. Het instituut kreeg 75.199 meldingen.
Het instituut kampt sinds dertien dagen wel met een achterstand. Die besmettingen zijn al wel vastgesteld, maar nog niet geregistreerd. Zie daarvoor ook de update hieronder.
Het aantal nieuwe coronagevallen loopt sneller op dan de systemen kunnen registreren. Het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is opgelopen tot 131.000.
Dat zijn 9000 meer achterstallige meldingen dan zaterdag, toen er een achterstand van 122.000 werd gemeld. De cijfers gaan over de afgelopen dertien dagen, toen de achterstand begon. Doordat veel mensen positief testen lukt het volgens het RIVM niet om die meldingen ,,vanuit de teststraten te verwerken in het systeem van de meldingsplichtige ziekten van de GGD en het doormelden aan het RIVM''.
Alle positieve uitslagen worden gemeld in een systeem van de GGD, aldus het RIVM. De informatie moet daarna nog naar een tweede systeem, voor het bron- en contactonderzoek. ,,Het registreren van dit soort informatie is met de hoge aantallen heel veel werk." Daarom worden de cijfers met vertraging naar het RIVM gestuurd.
Er wordt volgens het RIVM hard gewerkt aan oplossingen om deze achterstand in te lopen en te verhelpen.
© ANP — De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1154 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 25 meer dan een dag eerder.
Op de intensive care is er nog een lichte daling te zien. Op de ic's liggen nu 209 patiënten met corona, vier minder dan een etmaal ervoor. Dat is het laagste aantal sinds 28 oktober vorig jaar. Een dag eerder daalde het aantal coronapatiënten op de ic met 25, dat was de grootste daling van het aantal coronapatiënten op de ic's in één dag in ruim drie weken tijd.
Er werden afgelopen etmaal tien nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen. Dat zijn er ongeveer evenveel als het dagelijks gemiddelde aan nieuwe ic-opnames van afgelopen week. Doordat er tussen zaterdag en zondag meer mensen overleden of de intensive cares mochten verlaten, daalde het totale aantal mensen met Covid-19 dat een ic-bed bezet houdt toch.
Op de verpleegafdelingen worden nu 945 patiënten met corona behandeld, 29 meer dan een dag eerder. Afgelopen dagen schommelt de bezetting in de klinieken. Zo daalde het aantal coronapatiënten woensdag en donderdag, maar vanaf vrijdag neemt de bezetting weer toe. Afgelopen etmaal werden er 140 nieuwe mensen met corona op een verpleegafdeling opgenomen.
© REUTERS — Op de A2 vlakbij Eindhoven heeft vanmiddag een kettingbotsing plaatsgevonden waar vijf auto's bij betrokken waren. Dat gebeurde rond 13.15 uur achter een aantal truckers die uit protest langzaam over de snelweg reden.
Een groep Friese truckers protesteert in navolging van het ‘vrijheidskonvooi’ in Canada ook tegen de coronamaatregelen. In Leeuwarden zijn zo'n twintig vrachtwagenchauffeurs, tientallen auto's en een paar trekkers samengekomen.
Het lijkt nog lang niet op het massale protest in de Canadese hoofdstad Ottawa. Daar kwamen zo'n tienduizend demonstranten samen, ondanks de ijzige kou. Een gedeelte daarvan kwam met de truck vanuit Vancouver om te protesteren tegen het coronabeleid van de Canadese regering.
In Friesland gaat het vooralsnog om ruim twintig trucks. ,,Beter iets dan niets. Ik hoop dat er nog veel bijkomen’’, schrijft één van de sympathisanten op Twitter. Voor bewoners van de binnenstad betekende het dat uitslapen er vandaag niet in zat. De vrachtwagens arriveerden met veel getoeter op het evenementenplein Oldehoofsterkerkhof. De chauffeurs willen een Elfstedentocht rijden als teken van protest.
De voorzitter van de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité, de Finse Emma Terho, heeft in Beijing positief getest op het coronavirus. De 40-jarige Terho zit daarom voorlopig in isolatie. De voormalige ijshockeyster, die vijf keer meedeed aan de Olympische Spelen en met Finland brons pakte in 1998 en 2010, moet zodoende alle vergaderingen en meetings in de aanloop naar de Winterspelen online doen.
,,Hoewel dit niet de start is die ik me had voorgesteld, ben ik wel blij om te zien dat de protocollen in Beijing goed werken", schrijft Terho op Instagram. ,,Sinds ik hier ben aangekomen, heb ik geen contact gehad met deelnemers aan de Spelen. Ik doe aan alle meetings op afstand mee."
De Finse maakt sinds 2018 deel uit van de atletencommissie van het IOC en nam vorig jaar op de Spelen van Tokio de rol van voorzitter over van Kirsty Coventry. In die hoedanigheid maakt Terho ook deel uit van het hoofdbestuur van het IOC. Eind vorig jaar voerde ze samen met IOC-voorzitter Thomas Bach via een videoverbinding een gesprek met de Chinese tennisster Peng Shuai, van wie daarvoor een tijdje niets was vernomen nadat ze voormalig vicepremier Zhang Gaoli had beschuldigd van seksueel misbruik.
Het IOC-bestuur vergadert woensdag in Beijing, een dag later staat het 139e congres op het programma. De Spelen van Beijing worden vrijdag geopend.
Eindelijk weer stappen op zaterdagavond, de Witte de Witstraat in hartje Rotterdam bruiste. Tot 22.00 uur volgens de regels, en daarna? ‘Straks wel graag tot 02.00 uur open.’
De Nederlandse ploeg die meedoet aan de Olympische Spelen houdt het coronavirus vooralsnog buiten de deur. Het grootste deel van TeamNL is inmiddels ruim vier dagen in Beijing en er zijn geen meldingen van besmettingen. NOC*NSF houdt nog een slag om de arm. ,,Het is te vroeg om vanuit medisch standpunt die conclusie nu al te kunnen trekken”, meldt de Nederlandse sportkoepel.
Terwijl het aantal coronabesmettingen naar een recordhoogte stijgt, gaat de GGD Gelderland-Midden minder testen afnemen. Voor veel medewerkers voelt dit als de omgekeerde wereld.
,,We waren er helemaal klaar voor om bij 8000 mensen per dag een coronatest af te nemen’’, zegt Adriënne Spijker, woordvoerder van GGD Gelderland-Midden. ,,Als je testen afneemt, moeten ze wel in een laboratorium geanalyseerd kunnen worden.’’
En daar zit volgens haar het probleem. Door de beperkte capaciteit van de laboratoria in Nederland mag de GGD Gelderland Midden nog maar 5951 testen per dag aanleveren.
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zit tot en met dinsdag in zelfisolatie. Het land registreerde 103 nieuwe corona-infecties en grenscontroles zijn streng.
Ardern deed vandaag een coronatest omdat ze in de buurt kwam van een besmet persoon. De resultaten worden later vandaag of morgen verwacht.
© REUTERS — Jacinda Ardern ‘Belgium United For Freedom’ organiseert vandaag een nieuwe coronabetoging in Brussel. De beweging schuift één eis naar voren: de afzetting van de regering. De manifestatie start ‘s middags bij het station Brussel-Noord en eindigt bij het Atomium.
Vorige week zondag trok er ook al een coronamars, de ‘Europese manifestatie voor Vrijheid’, door de hoofdstad. Er waren toen 50.000 deelnemers. Aan het eind van de betoging, in het Jubelpark, braken er hevige rellen uit. Dat was niet de eerste keer.
De organisatie Belgium United For Freedom verklaart dat ze niet tegen de coronamaatregelen zelf is, maar wel tegen de manier waarop die worden doorgevoerd. Ze betreurt dat de regering niet luistert naar het deel van de bevolking dat zich niet wil laten vaccineren. Daarom onderneemt ze actie. Er werd een petitie opgestart om gehoord te worden in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.
De politie hoopt op het beste scenario, maar is voorbereid op het slechtste. Normaal gezien zou de betoging naar de Europese wijk trekken, maar de vernielingen van vorig weekend zijn daar nog niet hersteld. De politie is er ook van overtuigd dat ze de relschoppers beter in toom kunnen houden op een open vlakte, zoals bij het Atomium.
Daarom loopt de route van de manifestatie anders. De start is om 12 uur gepland aan het Simon Bolivarplein bij station Brussel-Noord, van daaruit gaat het richting het Jules De Troozsquare, over de Koninginnelaan en langs de Koninklijk Parklaan en de Kunsenaarsstraat. Via de Emile Bockstaellaan en de Jan Sobieskilaan komen de betogers dan aan op de Eeuwfeestlaan om te eindigen bij het Atomium.
Zijn toeschouwers eindelijk weer welkom bij sportwedstrijden, doet de schotklok het niet...basketbalfans en -spelers konden dus onverrichter zaken weer naar huis.
Naar schatting staan zo'n drieduizend vrachtwagens vast bij de grensovergang tussen Argentinië en Chili in de Argentijnse provincie Mendoza. Dit heeft onder meer te maken met de enorme vertraging die is opgelopen vanwege het langzame testen door de Chilenen op corona. Om Chili binnen te komen moet een antigenentest bij de grens worden gedaan en moeten de truckers over een negatieve PCR-test beschikken die niet ouder dan 72 uur is. De Chileens regering kijkt nu of zij deze maatregelen kan versoepelen.
Vrachtwagens met onder meer voedsel moeten hun motor laten doorlopen, om hun vracht op lage temperaturen te kunnen houden. Sommige gefrustreerde vrachtwagenchauffeurs wachten soms al bijna twee weken om verder te kunnen. Eenzelfde situatie is inmiddels in Noord-Chili ontstaan op de grens met Bolivia. Ook daar gaat het testen langzaam en staan veel vrachtwagens al tijden stil.
© REUTERS / Maximiliano Rios De bal rolt en er is publiek aanwezig! Het amateurvoetbal kan weer op zijn fans rekenen die weer mogen komen, zo ook de Amsterdamse AFC. Geen grote schare fans, maar wel een trouw clubje liefhebbers dat graag komt kijken. ,,Zonder publiek lijkt het toch meer op een oefenwedstrijd", aldus een speler van het eerste elftal. Van jong tot oud is het daarmee eens, zo is te zien in deze korte reportage.
Hoe is het om schooldirecteur te zijn tijdens deze lastige en onvoorspelbare periode van de coronapandemie? Het puzzelniveau om alles goed te regelen, ligt hoog. ,,We hebben covid-diensten in het leven geroepen.” Een boeiend inkijkje in het dagelijkse leven van twee basisschooldirecteuren.
Maar liefst 39 procent van de Belgen vindt dat hun land vanaf 1 februari alle coronamaatregelen moet laten vallen, zoals in Denemarken. Dat blijkt uit een enquête van marktonderzoeksbureau Ipsos.
Uit de steekproef van Ipsos bij 1.523 18-plussers blijken wel grote regionale verschillen. Bij de Nederlandstaligen wil 33 procent de maatregelen al over enkele dagen achter zich laten, terwijl het bij de Franstaligen om 48 procent gaat. Er zijn ook grote verschillen qua leeftijd. Vooral wie jonger is dan 45, wil op 1 februari het voorbeeld van Denemarken volgen (49 procent). Wie ouder is, is voorzichtiger: slechts één op de drie antwoordt volmondig ja.
De laatste Turkse covidcijfers laten een record zien: in de afgelopen 24 uur werden er 94.783 positieve tests afgenomen. Dat is het hoogste aantal tot nu in Turkije. Toch zegt de Turkse minister van Gezondheidszaken dat 'het ergste van de pandemie wel voorbij is'. Eind december kende het land dagelijks zo'n 20.000 gevallen. Ook hier is omikron de oorzaak van de stijging.
De eerste trucks van het zogenoemde Vrijheidskonvooi zijn zaterdag in de Canadese hoofdstad Ottawa aangekomen. Daar arriveren in de loop van de dag zo’n 2700 truckers die met hun trip van Vancouver naar Ottawa protesteren tegen het coronabeleid van de Canadese regering.
© REUTERS / Patrick Doyle Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 39.536 coronagevallen geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een stuk hoger, want de achterstand bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is fors gestegen.
Het instituut kampt sinds ruim een week met een achterstand, die is opgelopen tot 122.000 meldingen over de afgelopen twaalf dagen.
In de afgelopen zeven dagen zijn 421.030 positieve tests doorgegeven, gemiddeld 60.147 per dag. Sinds vrijdag komt dat gemiddelde voor het eerst in de coronacrisis boven de 60.000 uit. In ongeveer twee weken tijd is het gemiddelde verdubbeld.
Amsterdam telde afgelopen dag de meeste meldingen van positieve tests, namelijk 2766. Daarna volgen Breda (1112), Utrecht (951), Rotterdam (821) en Dordrecht (674).
Het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is opgelopen tot 122.000. Dat is de grootste toename van de achterstand in één dag tot dusver en ongeveer 46.000 meldingen meer dan vrijdag.
De cijfers gaan over de afgelopen twaalf dagen, toen de achterstand begon. Daarnaast zijn door een "technische storing de cijfers omtrent de meldingen niet volledig doorgekomen naar het RIVM", zo meldt het instituut. ,,Hierdoor is er een nog grotere onderrapportage." Dat wil zeggen dat nog meer mensen corona hebben opgelopen dan momenteel door het RIVM wordt gemeld in de dagelijkse besmettingscijfers.
De achterstand in het doorgeven van de coronagevallen is het gevolg van het hoge aantal positieve coronatests. Alle positieve uitslagen worden gemeld in een systeem van de GGD, aldus het RIVM. De informatie moet daarna nog naar een tweede systeem, voor het bron- en contactonderzoek. "Het registreren van dit soort informatie is met de hoge aantallen heel veel werk." Daarom worden de cijfers met vertraging naar het RIVM gestuurd. Naar verwachting zijn de problemen met de registratie volgende week opgelost.
De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1129 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 12 minder dan een dag eerder.
Op de intensive care liggen 213 patiënten met corona, 25 minder dan een etmaal ervoor. Dat is het laagste aantal sinds 28 oktober vorig jaar. Op de verpleegafdelingen worden 916 patiënten met corona behandeld, 13 meer dan een dag ervoor.
Er werden afgelopen etmaal 10 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen. Dat zijn er ongeveer evenveel als het dagelijks gemiddelde aan nieuwe ic-opnames van afgelopen week.
Oostenrijk gaat de coronamaatregelen voor ongevaccineerden verder versoepelen, meldt bondskanselier Karl Nehammer. Deze groep mag vanaf 12 januari weer naar niet-essentiële winkels. Ook zijn ze vanaf 19 januari weer welkom in de horeca en bij toeristische attracties op vertoon van een negatief testbewijs.
In Oostenrijk geldt momenteel op veel binnenlocaties het 2G-beleid, waardoor alleen gevaccineerde en van Covid-19 genezen mensen toegang kunnen krijgen. Die regel wordt over een paar weken afgeschaft. De horeca en de toerismesector gaan volgende maand over op 3G.
Nehammer zei verder dat de avondklok twee uur wordt verlaat. Die gaat vanaf 5 februari pas om middernacht in. Diezelfde dag worden de openingstijden voor winkels en horecazaken verruimd en verdubbelt het maximale aantal bezoekers bij evenementen naar vijftig.
De bondskanselier maakte eerder deze week bekend dat de lockdown voor ongevaccineerden maandag na ruim twee maanden eindigt. De versoepelingen zijn ondanks de vele besmettingen mogelijk omdat de druk op de ziekenhuizen flink is afgenomen, aldus de regering. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares ligt op het laagste niveau sinds halverwege september.
,,We weten dat die variant zeldzaam is, ook wereldwijd", zegt Marc Van Ranst over de in Hasselt ontdekte subvariant BA.3. Een subvariant is een variant van een virusvariant, in dit geval dus een variant van het omikronvirus, legt de viroloog uit. ,,We zijn hier bezig over heel gedetailleerde virologie, en we moeten voorzichtig zijn dat we de mensen op deze manier niet te veel schrik aanjagen", merkt Van Ranst op.
Volgens Van Ranst zal deze nieuwe subvariant naar alle waarschijnlijkheid geen groter ziekmakend vermogen hebben, al zouden er meer gevallen moeten opduiken om daar met zekerheid iets over te kunnen zeggen.
Er zijn aanwijzingen dat Spanje de piek bereikt heeft van de meest recente golf, die werd aangewakkerd door de omikronvariant. Dat heeft de Spaanse minister van Gezondheid vrijdag gezegd. ,,Alles geeft aan dat de curve van de besmettingen aan het dalen is", aldus minister Carolina Darias. ,,De daling van de cijfers wordt met de dag sterker."
De zevendaagse incidentie steeg naar haar hoogste niveau en is nu gedaald tot 1.306 besmettingen per 100.000 inwoners. Ook is het aandeel Covid-19-patiënten in de ziekenhuizen gedaald van 15,2 procent tot 14,7 procent. Ruim 21 procent van de bedden op intensieve zorg is ingenomen door Covidpatiënten, tegenover 23,3 procent een week eerder.
In dezelfde periode werden ook meer dan 1.100 overlijdens gelinkt aan het coronavirus geregistreerd, aldus het ministerie van Gezondheid.
In de afgelopen twee weken werden in totaal 1,48 miljoen infecties gerapporteerd. De meeste besmette personen hebben milde symptomen of helemaal geen symptomen.
Spanje heeft een hoge vaccinatiegraad. Meer dan 80 procent heeft al twee prikken gekregen, 44 procent van de Spanjaarden kreeg al een derde prik. Verschillende regio's in het land zijn ondertussen gestart met het versoepelen van de coronamaatregelen.
Vrijdag werden 17.542 nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd in Zuid-Korea. Daarmee sneuvelde al na één dag het recordaantal infecties van 16.096 dat donderdag werd gerapporteerd. Dat meldt het Koreaanse Agentschap voor Ziektebeheersing en Preventie.
De resterende wedstrijden op het EK futsal in Nederland zullen waarschijnlijk voor het afgesproken tijdstip van 22.00 uur zijn afgelopen. De organisatie van het toernooi heeft het tijdstip van de kwartfinales en halve finales met een half uur vervroegd.
Rusland heeft zaterdag ruim 113.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat is het hoogste dagcijfer tot nu toe. Het is de eerste keer dat Rusland de grens van 100.000 infecties passeert.
De toename van het aantal besmettingen wordt veroorzaakt door omikron. Deze variant van het coronavirus is extra besmettelijk, maar leidt volgens onderzoeken minder vaak tot ernstige ziekte. De Russische autoriteiten melden zaterdag ook 668 nieuwe sterfgevallen.
In Rusland zijn 700.000 mensen overleden aan Covid-19. Persbureau Reuters heeft dat cijfer berekend aan de hand van gegevens van het nationale statistiekbureau tot en met december en de dagcijfers van de autoriteiten in januari. Het officiële dodental ligt lager, op 330.000.
Rusland heeft door het wantrouwen onder de bevolking een lage vaccinatiegraad. Iets minder dan de helft van de Russen is volledig ingeënt. Coronavaccins zijn in het land al maanden wijdverspreid beschikbaar.
Vijf leden van de olympische ploeg van Canada zijn na aankomst in Beijing positief getest op corona. Ze zitten inmiddels in quarantaine en hopen op tijd hersteld te zijn voor de Winterspelen die vrijdag worden geopend.
Canada meldt niet wie er besmet zijn geraakt en houdt ook in het midden of er sporters of officials in quarantaine zijn gegaan. De olympische ploeg van Canada bestaat uit 246 personen.
Een groep OMT-leden, (sociale) wetenschappers en bestuurders hebben een gezamenlijk advies geschreven over de aanpak van de coronapandemie. In het stuk bepleiten de experts een visie voor de langere termijn.
'Van bestrijden van een pandemie naar leven in een endemie' is de uitkomst van een bespreking afgelopen week tussen onder meer viroloog Marion Koopmans, ic-arts Diederik Gommers en microbioloog Jan Kluytmans. Zij zijn allen lid van het Outbreak Management Team (OMT), dat de overheid juist voorziet van adviezen over het acuut beheersen van de pandemie. Aan de bijeenkomst deden echter ook experts uit andere vakgebieden mee, zoals hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe, burgemeester van Breda Paul Depla en directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters.
De club stelt voor een wetenschappelijk transitieteam op te richten dat zich moet buigen over een "structurele aanpak" van de pandemie. Daaraan zouden dan, anders dan in het OMT, nadrukkelijk ook ethici, economen en communicatiewetenschappers moeten deelnemen. De experts hebben vast vier toekomstscenario's opgesteld. In het mildste scenario is corona een verkoudheidsvirus geworden, in het slechtste scenario duikt er een nieuwe en schadelijker variant van het virus op.
Het duurt nog een tijd voor corona bij de 'normale' wintervirussen - zoals het griepvirus - zal horen, aldus Koopmans in een online toelichting. ,,Met structurele aanpassingen waar de hele maatschappij aan meewerkt kun je zorgen dat het virus zich al minder verspreidt voordat de nood het hoogst is. Hierdoor voorkomen we de noodzaak voor steeds extra ingrijpende maatregelen."
De Australische minister-president Scott Morrison heeft hiphopartiest Ye, ook bekend als Kanye West, gevraagd zich volledig te laten vaccineren voordat hij naar Australië afreist voor een tournee. Volgens media zou Ye in maart een reeks concerten in Australië willen doen.
Twee weken geleden werd tennisster Novak Djokovic Australië uitgezet omdat hij niet gevaccineerd was. Djokovic wilde zijn titel op de Australian Open verdedigen, maar er ontstond getouwtrek over de geldigheid van zijn visum. Uiteindelijk besliste het federaal gerechtshof dat de Servische nummer één van de wereld het land moest verlaten.
Gevraagd naar de mogelijke komst van Ye, van wie de vaccinatiestatus niet bekend is, zei Morrison op een persconferentie: ,,De regels gelden voor iedereen, zoals mensen recent hebben kunnen zien. Het maakt niet uit wie je bent, je moet de regels volgen. Volg de regels en je kunt komen. Volg de regels niet, en je kunt niet komen."
Ye had in een interview in 2020 nog gezegd dat je laten vaccineren gelijk is aan ,,een merkteken van het beest", maar in 2021 gaf hij op sociale media aan één prik gehad te hebben.
© Evan Agostini/Invision/AP — Ye op de Vanity Fair Oscar Party in Beverly Hills, Californië in februari 2020. Zowel bij het duel tussen TOP Oss en FC Den Bosch als bij het EK futsal zijn vrijdagavond de nieuwe coronaregels niet helemaal nageleefd. Bij de wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie hielden tientallen fans van de thuisploeg geen 1,5 meter afstand.
Clubs uit de Keuken Kampioen Divisie mogen hun stadions voor het eerst na ruim twee manden al wel voor een derde vullen. Bezoekers moeten verspreid door het stadion zitten en 1,5 meter afstand houden. Ze moeten ook in het bezit zijn van een coronatoegangsbewijs. Tientallen fans van TOP Oss stonden tijdens het duel met FC Den Bosch dicht bijeen achter een van beide doelen.
De duels tussen de zaalvoetballers van Nederland en Servië en Portugal en Oekraïne waren een paar minuten later dan het afgesproken tijdstip van 22.00 uur afgelopen. Na tienen mogen in Nederland geen bezoekers meer in een stadion of schouwburg of theater zitten.
© ANP / Sem van der Wal — Supporters vieren de overwinning van TOP Oss in het Frans Heesen Stadion tijdens de derby tegen FC Den Bosch. Een groep van ongeveer tweehonderd volwassenen en kinderen trokken vrijdagavond met fakkels door het Gelderse Renkum. Ze demonstreerden tegen de maatregelen die verspreiding van corona moeten beperken. Lees het hele artikel hier.
Er werden vanavond door Nederland in Verzet ook in onder meer Drachten, Leeuwarden en Kerkrade demonstraties gehouden.De Russische bevolking krimpt mede door toedoen van het coronavirus snel verder. Het land heeft deze maand circa 145,5 miljoen inwoners en dat is 700.000 inwoners minder dan een jaar eerder. Het gaat volgens de officiële statistieken om de sterkste terugval in het aantal inwoners sinds 2003. Het land wijt sinds begin 2020 toen het coronavirus uitbrak, bijna 330.000 sterfgevallen aan dat virus.
De al lange tijd voortschrijdende krimp in het aantal inwoners, is een nachtmerrie voor het Kremlin dat vreest het enorme grondgebied van het land niets eens meer te kunnen bevolken. Het vreest ook een zwakkere economie door de krimp. De Russische federatie heeft nog ongeveer negen inwoners per vierkante kilometer en dat steekt schril af bij bijvoorbeeld buurland China met bijna 150 inwoners per vierkante kilometer of in Nederland, met bijna 520 inwoners per vierkante kilometer. De krimp was nog desastreuzer geweest als de immigratie niet was verrekend. Dan zouden er zeker een miljoen minder mensen in Rusland wonen dan een jaar geleden.
Ruim een op de tien schoonmakers zit thuis vanwege een besmetting met corona, geven grote schoonmaakbedrijven aan. Kantoren worden hierdoor minder vaak schoongemaakt en de kwaliteit dreigt achteruit te gaan. Brancheorganisatie Schoonmakend Nederland wil dat de regels voor quarantaine worden aangepast om de druk in de roosters te verminderen.
,,Het ziekteverzuim bij onze leden zit nu al ruim boven de 10 procent. Dat is heel veel als je normaal uitgaat van een verzuim van 4 procent. De afgelopen twee weken was er een verdubbeling", zegt een woordvoerster van Schoonmakend Nederland, waar zo'n 80 procent van alle Nederlandse schoonmaakbedrijven bij is aangesloten.
De branche vindt dat de regels voor de verplichte quarantaine moeten veranderen om de druk op de roosters te verminderen. Nu geldt voor besmette personen zonder klachten dat de dag van de positieve PCR-test het beginpunt is van de verplichte zevendaagse quarantaine. Schoonmaakbedrijven willen dat de dag van een positieve zelftest als startpunt van de quarantaineperiode gaat gelden, omdat door de wachttijden bij de teststraten van de GGD de periode van zelfisolatie dagen langer kan duren.
Winkelketens kampen met steeds meer uitval van personeel dat ziek of in quarantaine thuis zit. Hema overweegt daarom bepaald personeel als essentieel aan te merken als de nood te hoog wordt, zodat deze medewerkers aan minder strenge regels rond quarantaine zijn gebonden. Andere grote namen uit de winkelstraat zijn dat vooralsnog niet van plan.
Het kabinet kondigde dinsdag aan dat werknemers met een essentieel beroep na een coronageval in de directe omgeving niet in quarantaine hoeven, mits deze medewerkers zelf geen coronaklachten hebben. Een vastomlijnde lijst met beroepen gaf de regering niet, waardoor in feite iedere werkgever bepaalde taken kan aanwijzen als essentieel. Daarvoor moeten ze wel met de ondernemingsraad (or) afspreken welke bedrijfsprocessen essentieel zijn.
Action meldt geen taken binnen het bedrijf als essentieel te willen bestempelen, omdat het bedrijf geen uitzonderingspositie wil. Ook MediaMarkt zal dat volgens een woordvoerder vooralsnog niet doen, ook omdat de elektronicaketen hier nog geen uitgewerkt beleid voor heeft.
© ANP — Foto ter illustratie. Is de kans niet hartstikke groot om in een teststraat een coronabesmetting op te lopen, nu een op de twee getesten positief blijkt? Een logische gedachte voor wie in de rij staat bij een testlocatie. Maar hoe terecht is de vrees?
Lees het hele artikel hier. (Premium)
© ANP — Foto ter illustratie. Schoolbesturen krijgen drie maanden extra de tijd om bij hun gemeente een subsidie aan te vragen voor betere ventilatie in hun schoolgebouw. Ze hebben nog tot 30 april de tijd om een aanvraag in te dienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Het budget dat beschikbaar was voor de subsidie, is nog niet op, schrijft minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Er zit nog ruim 58 miljoen euro in de pot. Het kabinet maakte eerder 100 miljoen euro extra vrij voor de regeling, op aandringen van de Tweede Kamer.
Goede ventilatie op scholen is belangrijk om de verspreiding van corona te beperken, benadrukt ook het kabinet steeds. Maar nog steeds kampt bijna de helft van de scholen met slechte ventilatie, meldde de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) twee weken geleden. Als goede ventilatiesystemen ontbreken, is het openzetten van ramen en deuren vaak de enige optie. ,,Op die scholen zitten kinderen letterlijk in de kou", aldus de AVS.
Rond 19.00 uur vanavond vinden er meerdere protesten plaats van actiegroep Nederland in Verzet.
Er worden vanavond demonstraties georganiseerd in Leeuwarden, Zaltbommel, Workum, Rotterdam, Renkum, Kerkrade, Drachten, Culemborg en Lienden. De komende week staan er nog eens tientallen demonstraties door het hele land gepland. De actiegroep is onder meer tegen het coronatoegangsbewijs.
De aanpassing van de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs (CTB) wordt uitgesteld. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de wijzigingen pas na 4 februari zullen ingaan, omdat er in de Kamer nog vragen leven over de maatregel.
Vanaf 1 februari zou de pas nog maar negen maanden geldig zijn na een volledige vaccinatie, om zo gelijk te lopen met de rest van Europa. De Europese coronapas (digitaal coronacertificaat, DCC), waarmee Nederlanders kunnen reizen door de Europese Unie, is vanaf 1 februari nog maar 270 dagen geldig.
Iemand kan ook een coronapas krijgen na een doorgemaakte besmetting. De geldigheidsduur van zo'n coronabewijs gaat naar zes maanden. Nu is dat nog een jaar. De coronabewijzen zijn vooralsnog weer onbeperkt geldig als iemand een boosterprik heeft ontvangen.
Op dit moment zijn coronapassen op basis van een vaccinatie nog onbeperkt geldig. Maar de effectiviteit van coronavaccins nemen na verloop van tijd af. De EU maakt zich daar zorgen om, mede vanwege de besmettelijkere omikronvariant. Een boosterprik moet de immuniteit weer oppeppen, waarna reizen met een coronapas weer mogelijk is.
Ondernemers krijgen tot 31 maart uitstel voor het betalen van belastingen, schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder gold deze termijn tot 31 januari.
Op het moment hebben meer dan 264.000 ondernemers een belastingschuld openstaan. Het totale bedrag loopt op tot bijna 19 miljard euro. Ondernemers die al gebruik maken van de mogelijkheid om uitgesteld belasting te betalen, hoeven verder geen actie te ondernemen, laat het ministerie van Financiën weten.
Het kabinet heeft onder meer voor de aanpassing gekozen omdat in bepaalde sectoren, zoals de horeca, nog coronabeperkingen gelden. Door de termijn te verlengen, loopt deze nu ook in de pas met de andere maatregelen uit het coronasteunpakket.
Andrew Parsons, de voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), heeft corona. De Braziliaan ontbreekt daardoor op de Olympische Winterspelen die vandaag in Beijing worden geopend.
Parsons laat op sociale media weten dat hij zich in quarantaine gaat voorbereiden op de Paralympics, die op 4 maart van start gaan.
Coronaminister Ernst Kuipers had naar eigen zeggen misschien "nog meer moeten benadrukken" dat het effect van de coronatoegangsbewijzen afhangt van de manier waarop die worden ingezet. Het middel zal nu niet leiden tot een afname van 15 procent in het aantal besmettingen, erkent de minister. Toch komt hij niet terug op zijn verwijzing naar dat veelbesproken percentage, omdat hij heeft gezegd dat coronatoegangsbewijzen tot 15 procent minder besmettingen kunnen leiden.
Het percentage is afkomstig van onderzoekers van de TU Delft. Die merkten daarbij wel op dat het in de praktijk vrijwel onhaalbaar is, omdat het uitgaat van een situatie waarin bijvoorbeeld ongevaccineerden geen enkel contact met elkaar hebben. Tijdens het coronadebat van woensdag hadden SP, SGP en DENK kritiek op de manier waarop de minister de feiten presenteerde. SP'er Maarten Hijink stelde zelfs "dat de minister de kluit belazert" met een "louter hypothetisch" getal.
Volgens Kuipers kan niet gezegd worden hoe groot het effect van het coronatoegangsbewijs in de huidige opzet is. Hij vindt wel dat ten onrechte het beeld is ontstaan dat uit het onderzoek blijkt dat het middel helemaal geen effect heeft. ,,Ik heb termen gehoord als prullenmand, vuilnisbak. Laten we dat niet te snel doen." Volgens de minister moet eerst bekeken worden op welke manier de coronapas nog kan bijdragen aan het verder openen van de samenleving. ,,Als coronatoegangsbewijzen niet meer nodig zijn, of geen effect hebben, moet je er natuurlijk mee stoppen."
Het eerste weekend dat de horeca weer open is belooft het flink druk te worden. Bekijk hieronder de video.
De seizoenkaarthouders van PSV krijgen de keuze welke thuiswedstrijd ze volgende maand willen bezoeken: tegen AZ of tegen sc Heerenveen. PSV mag slechts een derde van de capaciteit van het Philips-stadion gebruiken, wat neerkomt op een kleine 12.000 bezoekers. Om de beschikbare plekken zo eerlijk mogelijk te verdelen onder de seizoenkaarthouders, kunnen die vanaf dinsdag voor een van de twee komende thuiswedstrijden een toegangskaart downloaden.
Ook Ajax bepaalt na loting welke seizoenkaarthouders de komende drie thuiswedstrijden tegen Heracles Almelo, FC Twente en RKC Waalwijk in de Eredivisie mogen bijwonen. De club uit Amsterdam geeft alle supporters begin volgende week uitsluitsel.
Het kabinet besloot deze week dat publiek weer is toegestaan bij sportwedstrijden, maar dat voorlopig slechts een derde van de stadioncapaciteit gebruikt kan worden. De clubs eisten tevergeefs dat ze minimaal twee derde van hun stadions mogen vullen.
© ANP — Het kabinet besloot deze week dat publiek weer is toegestaan bij sportwedstrijden, maar dat voorlopig slechts een derde van de stadioncapaciteit gebruikt kan worden. Nog nooit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo veel positieve coronatests geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Het instituut kreeg 74.085 meldingen.
Het instituut kampt sinds ruim een week met een achterstand. Die besmettingen zijn al wel vastgesteld, maar nog niet geregistreerd. De achterstand is vandaag opgelopen tot zo'n 76.000 meldingen over de afgelopen elf dagen, ongeveer 4000 meldingen meer dan gisteren.
In de afgelopen zeven dagen zijn 427.733 positieve tests doorgegeven, gemiddeld 61.105 per dag. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis komt dat gemiddelde boven de 60.000 uit. In ongeveer twee weken tijd is het gemiddelde verdubbeld.
In de afgelopen zeven dagen zijn 64 sterfgevallen gemeld. Dat is vergelijkbaar met het niveau over de afgelopen periode.
De Marokkaanse gemeenschap in Nederland is blij dat de regering van Marokko het luchtruim op 7 februari heropent. ,,Mensen zijn opgelucht. Veel mensen willen boeken om naar Marokko te gaan", zegt voorzitter Bouchaib Saadane van Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN).
Omgekeerd zijn er in Marokko volgens hem ook nog veel mensen die er vastzitten en niet naar Europa kunnen, omdat de Marokkaanse regering het luchtruim in november had gesloten.
Het Noord-Afrikaanse land sloot het luchtruim op 29 november om de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus af te remmen. Sindsdien gingen er geen passagiersvluchten van of naar het land.
Hoewel het Marokkaanse luchtruim volgende maand heropent, is het de vraag of Nederlanders dan ook weer naar het land kunnen reizen. ,,Een commissie onderzoekt welke maatregelen er aan de grens genomen moeten worden en welke voorwaarden worden gesteld aan reizigers", meldt de Marokkaanse regering in een verklaring. Later wordt hier meer over duidelijk. De regering meldt ook dat de noodtoestand, die sinds 2020 van kracht is vanwege de coronapandemie, met zeker een maand wordt verlengd.
Omar (54) uit Lent móést na drie jaar zijn familie in Algerije zien. Maar werd daar ernstig ziek: corona. Dochter Jasmine (22) begon een crowdfunding voor zijn repatriëring. De dood haalde hen in. Lees het hele artikel hier. (Premium)
© Paul Rapp — Jasmine Boukherrouba met foto van haar overleden vader Omar. Op de eettafel is een hoekje ingericht met de foto van haar vader, kaarten en kaarsjes. Werknemers maken zich zorgen over de terugkeer naar kantoor, melden vakbonden FNV en CNV. Zij krijgen "tientallen" signalen over werkgevers die hun personeel vragen terug te keren naar het werk. FNV laat weten een toename in het aantal meldingen te krijgen ten opzichte van vorige week, toen er nog geen versoepelingen waren aangekondigd.
,,Met deze hoge besmettingsgolf kunnen we het ons niet veroorloven dat mensen onnodig besmet raken op het werk. Thuiswerken is niet voor niets het kabinetsadvies", reageert CNV-voorman Piet Fortuin. Zijn bond merkt op dat de meldingen al langer binnenkomen, niet als gevolg van de versoepelingen die afgelopen week werden aangekondigd.
Meldingen komen vooral uit de sectoren zorg en welzijn en handel, zoals winkels, zegt FNV. CNV krijgt signalen binnen uit de sectoren met een productieomgeving. Daar wordt bijvoorbeeld ook kantoorpersoneel gevraagd weer naar kantoor te komen.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW laat weten geen signalen te krijgen van bedrijven die personeel vragen terug te keren naar kantoor. ,,Het thuiswerkadvies geldt gewoon nog en ik zie dat de bulk die dat kan zich eraan houdt", zegt een woordvoerder. De organisatie gaat niet in op vragen of ze bedrijven steunen die personeel vragen naar kantoor te komen ondanks het thuiswerkadvies.
Het Amsterdamse poppodium en cultureel centrum Melkweg heeft een waarschuwing gekregen van de gemeente nadat het afgelopen weekend opende als buurthuis. Evenementenlocatie de Gashouder krijgt een waarschuwing voor het openen als winkel. Dat laat een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema weten.
,,Juridisch gezien is de Melkweg zowel een eet- en drinkgelegenheid als een instelling voor kunst en cultuur. Op grond van de destijds geldende coronaregels moesten beide nog gesloten zijn", aldus de woordvoerder. ,,Hierbij ging het niet om welk soort activiteiten daar plaatsvonden. Gelukkig zijn de regels vanaf deze week versoepeld en kunnen ze dit weekend hun deuren openen."
© ANP — Burgemeester Femke Halsema heeft waarschuwingen gegeven aan de Melkweg en de Gashouder. De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1141 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er tien meer dan een dag eerder.
Op de intensive cares liggen 238 en op de verpleegafdelingen 903 patiënten, in beide gevallen vijf meer dan donderdag.
Op de verpleegafdelingen werden 143 nieuwe patiënten opgenomen en op de intensive cares 17.
De coronapillen van de Amerikaanse farmaceut Pfizer mogen in de EU verhandeld en gebruikt worden. De Europese Commissie keurt toelating op de EU-markt van het middel met de naam Paxlovid goed. Paxlovid is het eerste middel in zijn soort in de Europese Unie.
Toezichthouder EMA was gisteren al positief over de coronapillen. Het middel is ook al goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Nederland had de pillen al mogen gebruiken, maar wachtte daarmee tot de goedkeuring er was.
Paxlovid is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het coronavirus en die risico lopen er ernstig ziek van te worden. Het middel bestaat uit twee pillen. De ene pil bevat de stof PF-07321332, de andere ritonavir. Ze moeten twee keer per dag samen worden ingenomen en dat vijf dagen lang.
Paxlovid is uitgetest op iets meer dan 2000 proefpersonen. De meesten hadden de deltavariant van het coronavirus, maar het EMA verwacht dat de pillen ook goed werken tegen de omikronvariant die nu het meest voorkomt.
Verpleegkundig directeur van het Amsterdam UMC, Caroline de Ridder, zegt dat soms wel 15 procent van het zorgpersoneel thuiszit met een coronabesmetting of in afwachting van de uitslag van een test. Daardoor moeten operaties worden afgezegd.
,,Het is een groot probleem", zegt De Ridder. Verpleegkundigen die thuiszitten, maar geen klachten hebben, willen dolgraag aan het werk. Dat mag niet, omdat ook mensen die positief testen zónder klachten minstens zeven dagen in isolatie moeten.
,,Wij houden ons aan die landelijke richtlijn, maar we hopen wel dat de regels kunnen worden aangepast." Een mogelijke oplossing zou volgens De Ridder zijn dat medewerkers worden getest op de hoeveelheid virale stoffen die ze hebben.
Die hoeveelheid stoffen is namelijk mede bepalend voor hoe besmettelijk iemand is. Als iemand weinig besmettelijk blijkt te zijn, zou diegene dan misschien toch onder voorwaarden aan het werk kunnen.
Het Duitse Robert Koch-instituut meldt vandaag 190.148 nieuwe besmettingen. Dat zijn er 49.988 meer dan vorige week vrijdag. Toch heeft Duitsland de door de omikronvariant veroorzaakte besmettingsgolf 'goed onder controle' en kan, na een vermoedelijke piek tegen het einde van februari, overwegen om een aantal coronamaatregelen te schrappen, zegt gezondheidsminister Karl Lauterbach.
,,Ik lees en hoor vaak dat de politiek de controle over de pandemie kwijt is'', vervolgt Lauterbach. ,,Dat is echter niet het geval. We waren voorbereid op de besmettingscijfers die we nu zien. Sterker nog, de huidige cijfers zijn lager dan we hadden ingeschat.'' Volgens de zorgminister kan het dagelijkse besmettingsaantal stijgen naar 400.000, maar zal daarna weer dalen.
Op dit moment is het beschermen van niet-ingeënte ouderen de belangrijkste taak, zegt hij. ,,Duitsland heeft naar verhouding een groot aantal ongevaccineerde bejaarden. Vier keer zoveel als in Groot-Brittannië en drie keer meer dan Italië.'' Versoepelingen zijn daarom momenteel niet aan de orde, maar wellicht wel mogelijk na de piek in de tweede helft van februari of begin maart. Op voorwaarde dat de omikrongolf onder controle blijft.Ook moet het aantal zware Covid-19-gevallen omlaag, zegt Lauterbach. Op dit moment liggen er iets minder dan 2000 coronapatiënten met ernstige klachten op de ic-afdelingen in Duitsland. 'Een acceptabele situatie', volgens regeringsadviseur en ic-arts Christian Karagiannidis. Lauterbach noemt de verkorting van de herstelstatus - van zes naar drie maanden - 'begrijpelijk', omdat de immuniteit na een omikroninfectie van korte duur is.
© EPA — De Duitse zorgminister Lauterbach zegt dat de omikroncijfers lager zijn dan ingeschat. Farmaceut Merck en diens partner Ridgeback Biotherapeutics melden dat uit zes laboratoriumonderzoeken is gebleken dat het experimentele antivirale middel molnupiravir effectief is tegen de omikronvariant van het coronavirus. Het orale medicijn moet nog worden getest bij met omikron besmette personen.
Britse wetenschappers dringen er bij premier Boris Johnson op aan om het vrijgeven van de intellectuele eigendomsrechten op coronavaccins en -tests te steunen. De wetenschappers hebben daartoe een brief geschreven aan de ministers van Volksgezondheid, Buitenlandse Zaken en Handel. Het vrijgeven van de patenten op de vaccins en tests zou de ongelijke verdeling van vaccins kunnen verhelpen en de strijd tegen het coronavirus kunnen bespoedigen.
'De crisis die wordt veroorzaakt door de omikronvariant is een duidelijke waarschuwing van de gevaren die wereldwijde vaccinongelijkheid met zich meebrengt', leest het in het schrijven dat werd ondertekend door zo'n 300 epidemiologen en gezondheidsexperts. 'De pandemie stopt niet bij de Britse grenzen'. De wetenschappers vragen de Britse regering om farmaceutische bedrijven te overtuigen van het nut om hun technische kennis en technologie te delen met de Wereldgezondheidsorganisatie.Paus Franciscus heeft gezegd dat het verspreiden van nepnieuws over Covid-19 en de vaccinaties een schending van de mensenrechten is. Ook als dat gebeurt door de katholieke media tot wie hij zich vandaag richtte. Het onderwerp gaat de 85-jarige kerkvorst aan het hart, want dit is de tweede keer binnen een maand dat hij het onderwerp aansnijdt. Drie weken terug veroordeelde hij het 'ideologisch en ongefundeerd' rondstrooien van foutieve informatie rond de vaccinaties ook al.
Hij acht de inentingscampagnes en gezondheidszorg een 'morele verplichting'. Het is de taak van de media, zo meent Franciscus, om misleidende informatie aan de kaak te stellen en op te helderen. ,,Het is een mensenrecht om goed geïnformeerd te worden en hulp te krijgen bij het begrijpen van de feiten'', sprak de paus. ,,Op basis van correcte informatie en niet via nepnieuws. Juiste informatie moet vooral worden gegarandeerd voor hen die daartoe het minste zijn toegerust, de zwakkeren en meest kwetsbaren.''
Franciscus noemt de vertekening van de werkelijkheid, op basis van angst of van verzonnen nieuws, een 'infodemie'. Wie de valse berichtgeving gelooft, moet volgens de paus echter 'niet in een getto worden geplaatst', maar worden gerespecteerd en met wetenschappelijke bewijzen worden doordrongen van de waarheid. ,,Want zij geloven het vaak zonder volledig besef of verantwoordelijkheid.''
De afgelopen tijd zijn sommige ultra-katholieke publicaties, blogs en websites, van sociale media verwijderd na het verspreiden van foute informatie. Een van Franciscus' criticasters, aartsbisschop Carlo Maria Vigano, komt daarin veelvuldig aan het woord. Vigano liet zijn volgers afgelopen maand weten dat het coronavirus in een laboratorium is gemaakt en deel uitmaakt van een wereldwijde samenzwering om de christelijke identiteit uit te roeien. Hij ontkent het bestaan van de pandemie en noemt het 'Satans werk'.© REUTERS — Juiste informatie over de coronapandemie is een mensenrecht, meent de paus. De Japanse plaatsvervangend kabinetschef, Yoshihiko Isozaki, is positief getest op het coronavirus. Hij vertoont symptomen van Covid-19, waaronder koorts, meldt tv-zender NTV. Isozaki heeft in zijn functie veelvuldig contact met premier Fumio Kishida. Wanneer de twee elkaar voor het laatst spraken, wordt niet gemeld.
De omikronvariant veroorzaakt in Italië vrijwel alle nieuwe coronagevallen, meldt het nationale gezondheidsinstituut ISS. 95,8 procent van alle infecties is te wijten aan de zeer besmettelijke virusvariant, blijkt uit onderzoek van 17 januari. In een voorgaand onderzoek op 3 januari ging het nog om 81 procent van de gevallen.
De deltavariant is goed voor 4,2 procent wijst de analyse van 2486 testen door 124 laboratoria in de 21 Italiaanse bestuurlijke regio's uit. Italië, dat het eerste westerse land was dat begin 2020 te maken kreeg met Covid-19, ziet de afgelopen dagen een afvlakking van het aantal vastgestelde corona-infecties.
Vandaag rapporteert het Zuid-Europese land 155.697 nieuwe besmettingen. Een dag eerder ging het om 167.206 gevallen. Het afgelopen etmaal werden 389 sterfgevallen door toedoen van het virus geregistreerd. Gisteren 426. Volgens de WHO is omikron wereldwijd verantwoordelijk voor 89,1 procent van alle coronagevallen.Ook bij de horeca in Rotterdam kunnen bezoekers op vrij- en zaterdagen gebruikmaken van een polsbandje. Wie een avond in Rotterdam wil stappen, kan bij een van de afhaalposten een polsbandje en een gekleurde stempel op de hand krijgen, op vertoon van een QR-code en een identiteitsbewijs. Het polsbandje en de stempel moeten tegelijk worden getoond bij de deur van café of restaurant.
Het bandje is één dag geldig. Het heeft een kleur en er staat een datum op. Er zijn vier vaste afhaalposten: Stadhuisplein, Witte de Withstraat, Oude Haven en de Meent, en er zijn twee mobiele posten die op piekmomenten worden ingezet. Gisteren gaf Leeuwarden al aan het coronapolsbandje, net als vorig jaar, weer in te voeren. Amsterdam voert ook de polsbandjes voor de horeca nu niet in.
Het Haagse festival Parkpop gaat dit jaar gewoon door. Op zondag 12 juni wordt het jaarlijkse festival georganiseerd op het Malieveld, zo laat de organisatie weten. De afgelopen twee jaar werd het festival vanwege de coronamaatregelen geannuleerd. De acts blijven voorlopig nog even geheim.
Voorheen werd het festival in het Zuiderpark gehouden, maar eind vorig jaar werd duidelijk dat het definitief naar het Malieveld verhuist omdat dat beter te bereiken is. De Haagse politiek pleit nog steeds voor het gebruik van het Zuiderpark, om zo de evenementen te verspreiden over de stad.De Europese Ombudsman - de Ierse Emily O'Reilly - wil dat relevante sms'jes tussen EC-voorzitter Ursula von der Leyen en 'de topman van een farmaceutisch bedrijf' boven tafel komen. De Ombudsman stelde een onderzoek in, nadat een journalist de commissie vorig jaar mei om de sms'jes had gevraagd naar aanleiding van een artikel in The New York Times over de chat tussen Von der Leyen en Pfizer-baas Albert Bourla.
De persoonlijke diplomatie speelde volgens die krant een belangrijke rol in de deals over de aankoop van miljoenen Covid-19-vaccins voor de EU. De commissie had toen net een derde contract met Pfizer gesloten voor 1,8 miljard doses. Volgens de Ombudsman vallen sms'jes onder de EU-transparantiewet en heeft het publiek recht op toegang tot relevante documenten, waaronder tekstberichten.
Volgens het dagelijks EU-bestuur zijn sms-berichten geheim en hoeven ze ook niet bewaard te worden. Maar dat is de Ombudsman niet helemaal eens met de commissie. ,,Niet alle tekstberichten moeten bewaard blijven, maar ze vallen wel degelijk onder de transparantieregels", oordeelt O'Reilly. Ze vindt dat de EU-administratie mee moet groeien met de tijd en de moderne methodes van communicatie.
O'Reilly: ,,Het is de inhoud waar het om gaat, niet het apparaat of de vorm." De commissie wordt door critici geheimzinnigheid verweten rond de aanschaf van de coronavaccins. Zo is niet openbaar gemaakt hoeveel de commissie, die optrad namens de EU-lidstaten, voor de miljoenen bestelde doses bij verschillende fabrikanten waaronder Pfizer/BioNTech heeft betaald.
© EPA — De Europese Ombudsman Emily O'Reilly. Rusland boekt vandaag, voor de achttiende dag op rij, een nieuw besmettingsrecord. Er werden de afgelopen 24 uur 98.040 mensen positief getest op het coronavirus, melden de gezondheidsdiensten. Vooral de omikronvariant verspreidt zich in ijl tempo. Gisteren werden er 88.816 nieuwe coronagevallen vastgesteld. In het voorbije etmaal zijn er 673 overlijdens door toedoen van Covid-19 geregistreerd.
Sjoemelde Novak Djokovic? Er zijn twijfels over het herstelbewijs dat 's werelds beste tennisser gebruikte om Australië binnen te komen. Hij werd het land uitgezet en mocht niet op de Australian Open spelen omdat hij niet gevaccineerd is. De BBC twijfelt over het moment waarop Djokovic volgens zijn verklaring positief testte op het coronavirus. Afwijkende codes op de testbewijzen duiden hierop.
Schelden, sarren, spugen. Het is bijna dagelijkse kost voor tramconducteurs van het Rotterdamse ov-bedrijf RET. Zeker de laatste tijd zijn door ‘coronamoeheid’ de lontjes bij sommige reizigers wel erg kort. Een verzoek om het mondkapje op te doen, kan zo ontaarden in een scheldpartij. Kaartcontrole wordt soms overgeslagen om maar geen gedoe te krijgen. Meer passagiers reizen ook zwart. ‘Het werk is er de laatste tijd niet leuker op geworden’, klinkt het bij de Maasstedelijke conducteurs.
De commerciële coronatestbedrijven houden vanochtend hun deuren dicht voor mensen die vanuit de GGD worden doorverwezen. Oorzaak is een ruzie tussen de GGD en de commerciële testaanbieders over gemaakte afspraken. ,,De GGD verwijst bijna niemand door, dus waarom zouden we onze deuren dan opendoen?”
De vaccinatiecampagne in Nigeria begint langzaam aan snelheid te winnen, nu de bevolking op het hart is gedrukt dat er geen vaccins worden verstrekt die over de datum zijn. Veel Nigerianen waren beducht voor een coronaprik, na berichten dat het land vaccins op voorraad had waarvan de houdbaarheid verstreken was. Dat zorgde voor vragen over de effectiviteit en veiligheid van de vaccins.
Slechts 2,6 procent van de Nigeriaanse bevolking is volledig ingeënt. Ongeveer 14 miljoen van de ruim 206 miljoen inwoners hebben pas één prik ontvangen. De gezondheidsautoriteiten wijzen er nu op dat er vorige maand meer dan een miljoen verouderde doses van AstraZeneca zijn vernietigd. Aan het begin van de vaccinatiecampagne had Nigeria moeite om aan voldoende vaccins te komen.
Rijkere landen kochten de beschikbare doses op. De vaccins die uiteindelijk ter beschikking werden gesteld via het vaccinatieplatform Covax zaten dicht tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aan. Ook andere Afrikaanse landen hebben daarom vaccins vernietigd. De gezamenlijke gezondheidsdiensten vragen nu om alleen vaccins te doneren die nog drie tot zes maanden op de plank mogen blijven liggen.Het Indiase ministerie van Volksgezondheid meldt 251.209 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur. Daarmee komt het officiële totaalaantal infecties met het virus op 40,61 miljoen. Er werden het afgelopen etmaal 627 overlijdens aan Covid-19 toegeschreven, wat het officiële sterftecijfer op 492.327 brengt.
Hoofdstad New Delhi heeft de avondklok tijdens het weekeinde vandaag afgeschaft en staat restaurants, winkels en markten, toe weer bezoekers te ontvangen. Horeca- en uitgaansgelegenheden mogen tot 50 procent van hun capaciteit benutten. Doordeweeks geldt de avondklok nog wel. Ook scholen blijven vooralsnog gesloten.
,,In het licht van de daling in het aantal besmettingen is besloten om de restricties geleidelijk te versoepelen, maar wel vast te houden aan gedrag dat past bij de pandemie'', zegt vicegouverneur Anil Baijal. Gisteren werden in de hoofdstedelijke regio 4291 nieuwe infecties vastgesteld. Half januari was er een piek van 28.867.
Ook de ziekenhuizen zijn veel minder zwaar belast dan tijdens de voorgaande besmettingsgolven. Wie in het ziekenhuis kwam te overlijden, had volgens artsen van het Ram Manohar Lohia-ziekenhuis in New Delhi te kampen met onderliggend lijden, zoals kanker en nierziekten. Velen van hen waren niet ingeënt.
De Indiase hoofdstad werd zwaar getroffen door de omikronvariant. New Delhi sloot op 4 januari scholen en restaurants en stelde een avondklok in. Het ministerie van Binnenlandse Zaken spoort de deelstaten aan om oplettend te blijven. In 407 districten in 34 staten is de besmettingsgraad nog altijd ruim 10 procent.
De regering van Marokko heeft besloten het luchtruim van het land op 7 februari te heropenen. De grenzen van het Noord-Afrikaanse land sloten op 29 november vorig jaar om de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus af te remmen. Sindsdien gaan er geen passagiersvluchten van of naar het land met meer dan 36 miljoen inwoners.
Hoewel het Marokkaanse luchtruim begin volgende maand heropent, is het de vraag of Nederlanders dan ook weer naar het land kunnen reizen. ,,Een commissie onderzoekt welke maatregelen er aan de grens genomen moeten worden en welke voorwaarden worden gesteld aan reizigers", meldt de regering in een verklaring. Later wordt hier meer over duidelijk.
De regering meldt ook dat de noodtoestand, die sinds 2020 van kracht is vanwege de coronapandemie, met zeker een maand wordt verlengd.
© AFP — Leden van de nationale vereniging van reisbureaus in Marokko demonstreerden woensdag in de hoofdstad Rabat tegen de sluiting van de grenzen. Naar verwachting krijgt Nederland ruim een miljard euro minder aan Europese coronasteun dan tot nu toe werd verwacht, schrijft minister van Financiën Sigrid Kaag in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland verwacht nu 4,7 miljard euro te krijgen, in plaats van de 6 miljard euro waar het kabinet eerder van uitging.
Het lagere bedrag komt doordat de Nederlandse economie minder hard werd geraakt door de coronacrisis dan in eerste instantie werd gedacht: de economie kromp niet met 5,3 procent, maar met 3,8 procent. De hoogte van het uiteindelijke bedrag dat Nederland krijgt is deels afhankelijk van de uiteindelijke krimpcijfers.
Overigens gaat het om een eigen inschatting van de Nederlandse regering en staat nog niet vast hoeveel Nederland uiteindelijk krijgt. Pas eind juni wordt definitief bekend op welk bedrag Nederland kan rekenen.
De Finse regering heeft besloten geleidelijk meerdere coronamaatregelen te versoepelen. Theaters en bioscopen gaan weer open, net als sportscholen en zwembaden. Restaurants mogen drie uur later sluiten, voortaan om 21.00 uur. Cafés moeten nog wel om 18.00 uur dicht.
In Finland is het aantal ziekenhuisopnames door corona gedaald. De beperkingen waren bedoeld om een overbelasting van de zorg te voorkomen. De piek in infecties lijkt te zijn bereikt, zei gezondheidsminister Hanna Sarkkinen.
Het was de allereerste avond na de lockdown en Grieks restaurant Aphrodite in Utrecht mocht eindelijk weer open. Maar dan staan er plotseling overvallers voor de neus van de twee jonge medewerksters. Ze dreigen met een wapen en doen een graai in de kassa. Wég is de feestelijke stemming vanwege de heropening van de horeca. Lees hier verder.
De zogenoemde 'time-out' die de Curaçaose regering op 7 januari instelde om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is voor de tweede keer met tien dagen verlengd. Het aantal besmettingen daalde de afgelopen dagen gestaag op het eiland, maar volgens minister-president Gilmar 'Pik' Pisas blijft het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis te hoog.
Ondanks het verlengen van de time-out, wordt de avondklok op het eiland vanaf vrijdag met een uur verkort. Die maatregel geldt nu van 23.00 uur tot 04.30 uur. Horecagelegenheden en alle andere winkels moeten uiterlijk 22.00 uur de deuren sluiten. Op openbare plekken op het eiland, en ook in onder meer het openbaar vervoer, in winkels en tijdens horecabezoek, moeten mensen een mondkapje dragen. Dat is ook verplicht op scholen voor leerlingen vanaf 12 jaar.
Gemeenten krijgen volgende maand zelftesten en mondkapjes van het Rijk om uit te delen aan mensen met lage inkomens. Er komen tot 1 mei ongeveer zes testen en zes maskers per persoon beschikbaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast krijgen dertig gemeenten met een lage vaccinatiegraad en een hoog aantal besmettingen extra kapjes en tests.
Voor mensen met een laag inkomen worden tot 1 mei 10 miljoen mondkapjes en 10 miljoen zelftesten beschikbaar gesteld. De gemeenten met veel besmettingen en een lage vaccinatiegraad krijgen in die periode 5,5 miljoen maskers en 5,5 miljoen tests. Die kunnen dan ingezet worden voor een "wijkgerichte aanpak", bedoeld voor de buurten waar de situatie het zorgelijkst geacht wordt. Het gaat deels om buurten in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar vooral ook om minder stedelijke gemeenten buiten de Randstad, waaronder Urk, Tholen en Vaals.
Het Outbreak Management Team had aangeraden om zelftests voor iedereen gratis te maken. In het laatste advies werd dat aangeraden op "gedragswetenschappelijke" gronden. Het idee is dat zo een drempel om vaker te testen wordt weggenomen. Toch zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers woensdag al dat het kabinet niet bereid is om gratis mondkapjes en tests voor iedereen beschikbaar te stellen. ,,Wij beschouwen dit niet als een publieke voorziening."
© GinoPress B.V. Steeds minder mensen halen een boosterprik tegen het coronavirus. In de afgelopen zeven dagen hebben iets meer dan 343.000 mensen een oppepprik gekregen. Dat is het laagste aantal sinds november, toen de boostercampagne nog op gang moest komen.
Tot en met woensdag hebben bijna 8,2 miljoen mensen een boosterprik gekregen. Dat komt neer op ruim 57 procent van alle volwassenen. Afgelopen zondag stond de teller op bijna 8,1 miljoen en vorige week woensdag op 7,85 miljoen.
© ANP — De vaccinatielocatie op luchthaven Schiphol Steeds meer ziekenhuizen zijn in staat om reguliere zorg te verlenen, doordat het aantal coronapatiënten afneemt. Toch kan bijna een kwart (24 procent) van de ziekenhuizen de kritiek planbare zorg niet op tijd leveren. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Kritiek planbare zorg, zoals hart- of kankeroperaties, moeten binnen zes weken geleverd worden omdat er anders gezondheidsschade ontstaat die niet meer terug te draaien is.
De NZA schat in dat ziekenhuizen 130.000 operaties moeten inhalen. De laatste twee maanden zijn 24.000 operaties uitgesteld. De kritiek planbare zorg kan niet overal op tijd geleverd worden, omdat patiënten na een ingreep vaak nog enige tijd op de intensive care (ic) moeten verblijven. Daar is vanwege coronapatiënten niet altijd ruimte voor.
Leeuwarden voert op vrijdag en zaterdag opnieuw het polsbandje in voor mensen die in de binnenstad naar de kroeg, een restaurant of het theater willen. Bezoekers krijgen het bandje wanneer ze een QR-code uit de CoronaCheck-app laten zien bij een controlepost. Op die manier hoeven ze niet meer hun code te laten zien bij elke voordeur. Meerdere gemeentes hanteerden het systeem toen de horeca eind vorig jaar weer openging.
,,Nu de huidige versoepelingen weer ruimte bieden voor het bezoeken van deze gelegenheden, is het gebruik van polsbandjes opnieuw gestart'', laat de gemeente Leeuwarden weten. ,,Het gebruik van de bandjes is geen verplichting maar een manier om het controlesysteem van het coronatoegangsbewijs aan de deur te verlichten."
© ANP — De Tweede Kamer laat weer bezoek toe, zij het nog wat beperkt wegens de coronaregels. Het parlement liet de afgelopen tijd even geen publiek toe, en debatteerde alleen fysiek als het echt noodzakelijk is. Vanaf maandag zijn dagjesmensen en belanghebbenden weer welkom en tot 22.00 uur kan een beperkt aantal bezoekers debatten in de plenaire zaal bijwonen met een mondkapje op.
Bezoekers hoeven geen QR-code te laten zien, behalve in het Statenlokaal, waar koffie wordt geschonken. Ook zijn bezoekers voorlopig nog niet welkom in de kleinere zalen, waar Kamercommissies debatten voeren. Dit omdat daar niet altijd 1,5 meter afstand mogelijk is.
Kamervoorzitter Vera Bergkamp is verheugd het Kamergebouw 'weer gedeeltelijk te kunnen openen voor het publiek', laat zij weten.
Het afgelopen etmaal zijn er 64.602 positieve coronatests geregistreerd. Dat is een van de hoogste aantallen ooit. Twee keer eerder waren er zo'n 65.000 positieve tests.
Het is niet bekend hoeveel besmettingen in werkelijkheid zijn bevestigd. Er is al ruim een week een grote achterstand bij het doorgeven van de uitslagen aan het RIVM. De teller stond gisteren op 78.000 gemiste uitslagen in een periode van 9 dagen. Sinds vandaag geeft het RIVM niet meer elke dag een update.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 411.156 positieve tests. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis komt dat weektotaal boven de 400.000 uit. Maar met de nog niet geregistreerde positieve tests erbij, komt het werkelijke aantal gevallen waarschijnlijk in de buurt van een half miljoen.
De Europese vaccinwaakhond EMA is positief over de coronapillen die Pfizer heeft ontwikkeld. De toezichthouder adviseert de Europese Commissie om het middel goed te keuren. Brussel neemt die adviezen doorgaans snel over. Nederland had de pillen al mogen gebruiken, maar wachtte daarmee tot de goedkeuring er was.
Paxlovid, zoals het middel heet, is al goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het coronavirus en die risico lopen er ernstig ziek van te worden. Het middel bestaat uit twee pillen. De ene pil bevat de stof PF-07321332, de andere ritonavir. Ze moeten twee keer per dag samen worden ingenomen en dat vijf dagen lang.
Als Brussel de pillen inderdaad goedkeurt, is Paxlovid het eerste middel in zijn soort in de Europese Unie.
Paxlovid is getest op iets meer dan 2000 proefpersonen. De ene helft kreeg de pillen, de andere helft een zoutoplossing die niet werkt, als placebo. Van de mensen die Paxlovid slikten, stierf niemand en moesten acht langer dan 24 uur in een ziekenhuis worden opgenomen. Bij de controlegroep waren er 66 ziekenhuisopnames en negen sterfgevallen. De meesten hadden de deltavariant, maar het EMA verwacht dat de pillen ook goed werken tegen de omikronvariant die nu het meest voorkomt.
De Utrechtse schaatsbaan De Vechtsebanen gaat geen QR-code van bezoekers scannen, zo meldt het op de site. Eigenaar Michael van de Kuit verzette zich eerder in de coronapandemie al tegen het coronatoegangsbewijs en besloot in november om de deuren gesloten te houden.
Destijds zei Van de Kuit daarover dat het onwerkbaar is om de 300 tot 400 mensen die elk uur de schaatsbaan op- en afgaan, te controleren. Bovendien had hij een moreel bezwaar. De 'draconische maatregelen' ontwrichten volgens hem de amateursport buitenproportioneel, 'terwijl ze vrijwel geen bijdrage leveren aan het indammen van het virus', zo zei hij. ,,En dat terwijl sporten juist zo'n krachtig middel is om je lichaam en geest gezond te houden en jezelf weerbaar te maken tegen de gevolgen van corona."
De buitenijsbaan in Utrecht is deels overdekt, maar om er te komen moeten bezoekers een gang door. Destijds weerhield dat de gemeente ervan om de 400-meterbaan als buitensportlocatie aan te merken. Nu zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht dat dit donderdag opnieuw beoordeeld wordt. ,,Wij hebben het nieuws ook in de media vernomen en dat was reden om contact op te nemen met de ijsbaan. Op dit moment is handhaving ter plaatse om te beoordelen wat er mogelijk is."
De export van Zwitserse horloges, met bekende merken als Rolex, Cartier, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is vorig jaar naar een recordwaarde gestegen. Daarmee werd sterk herstel getoond van de forse daling een jaar eerder door de coronapandemie.
Volgens de Zwitserse federatie van horlogemakers klom de uitvoer met 31 procent naar een waarde van 22,3 miljard frank, omgerekend 21,6 miljard euro. In 2020 kromp de export nog met 22 procent omdat de verkoop van horloges hard werd geraakt door bijvoorbeeld winkelsluitingen en doordat Zwitserse horlogefabrieken dicht moesten vanwege lockdowns.
Met name de verkoop van duurdere horloges van Zwitserse makelij doet het goed. Vooral in de Verenigde Staten was de vraag groot. De VS hebben voor het eerst in meer dan tien jaar China van de troon gestoten als belangrijkste exportmarkt voor Zwitserse horloges.
De afname van het aantal coronapatiënten op de intensive cares houdt aan. Donderdag werd het laagste niveau sinds 1 november bereikt, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen nu 233 ernstig zieke patiënten met Covid-19 op de ic's van Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 16 minder dan een dag eerder.
Ook op verpleegafdelingen, waar minder zieke patiënten liggen, noteerden de ziekenhuizen een afname. Daar liggen 898 patiënten die besmet zijn met het coronavirus, 7 minder dan woensdag. Dit aantal schommelt de laatste week behoorlijk.
Het LCPS rapporteert 150 nieuwe opnames op verpleegafdelingen, net iets meer dan de 133 van een dag eerder. Op ic's werden 11 nieuwe opnames gemeld.
Hoewel de besmettingscijfers nog nooit zo hoog zijn geweest als de afgelopen weken, is hier weinig van terug te zien in de ziekenhuizen. De omikronvariant van het coronavirus die nu rondgaat is weliswaar veel besmettelijker dan de deltavariant die hiervoor dominant was, maar mensen worden er over het algemeen minder ziek van. Het aantal opnames ligt tussen de 40 en 60 procent lager. Wie toch moet worden opgenomen, loopt volgens voorlopige onderzoeken ongeveer de helft minder risico om op de ic te belanden.
Het LCPS en het kabinet voorzien wel dat het aantal opnames kan gaan oplopen. In de cijfers van het LCPS worden ook mensen meegeteld die positief testen op het coronavirus, maar in de eerste plaats om een andere reden waren opgenomen. Ook zij moeten geïsoleerd van anderen worden verpleegd. Het LCPS schat in dat het een kleine minderheid betreft.
De politie van de Canadese hoofdstad Ottawa heeft gewaarschuwd voor een verkeerschaos in de komende dagen als gevolg van de komst van optochten van truckers die zich keren tegen de coronamaatregelen. Vooral de vaccinatieplicht is een doorn in het oog van de duizenden betogende vrachtrijders.
Ze noemen hun actie Vrijheidskonvooi. Premier Jean-Pierre Trudeau heeft de betogers afgedaan als 'een marginale minderheid die onaanvaardbare meningen verspreidt'.
De truckers zijn al dagen op pad en trekken in het uitgestrekte land van het westen, oosten en noorden naar Ottawa. Het Vrijheidskonvooi ging afgelopen zondag van start in Vancouver en Prince George, meer dan 3500 kilometer ten westen van Ottawa. Langs de route krijgen ze veel bijval en er zijn mensen die een stukje meerijden. Hoeveel vrachtauto's de hoofdstad daadwerkelijk inrijden is nog onbekend. Volgens plaatselijke media hebben protesterende vrachtrijders uit het zuiden donderdag Kingston bijna bereikt, 140 kilometer van de hoofdstad.
Nagenoeg heel Europa staat op het hoogste waarschuwingsniveau voor de coronapandemie. Van de 211 regio's kleuren 207 donkerrood op de wekelijkse kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Dat is een nieuw record.
Twee regio's in Polen en twee in Roemenië staan als enige een treetje lager, op rood. Hongarije is als 28e land volledig donkerrood geworden. Het is nog niet voorgekomen dat alle streken in Europa op het hoogst mogelijke niveau stonden.
Nederland kleurt voor de elfde week op rij donkerrood. In elke provincie stijgt het aantal positieve tests snel.
Het ECDC berekent de kaart op basis van het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van maandag 10 tot en met zondag 23 januari. De coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
Voor nachtclubs en andere nachthoreca zou het werken met 1G-beleid, waarbij alle bezoekers worden getest op corona, een uitkomst kunnen zijn. Maar dan moeten er wel een aantal zaken goed worden afgedicht. Verschillende nachtclubs geven aan alle mogelijkheden om open te kunnen toe te juichen.
Nachtbelang zegt dat er op een aantal vragen nog wel antwoord moet komen. Zo wil de belangenbehartiger van nachtclubs af van het jojobeleid. Ook is het lastig om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten nachthoreca. Verder willen ze niet dat Nederland "het wiel opnieuw gaat uitvinden" terwijl in landen om ons heen zoals Denemarken en het Verenigd Koninkrijk de coronamaatregelen in zijn geheel worden afgebouwd.
Horecabezoekers moeten momenteel een coronatoegangsbewijs laten zien op basis van 3G. Dat betekent dat ze moeten aantonen dat ze gevaccineerd, getest of genezen zijn van corona. Daarbij geldt nu ook een sluitingstijd van 22.00 uur en verplicht zitten. Voor veel nachtclubs zijn de beperkingen te ingrijpend. Ze kiezen er daarom voor niet open te gaan. Het kabinet gaf wel aan over 1G in gesprek te willen.
In Groenlo blijft de deur van Club Lido voorlopig dicht. De club kwam vorig jaar in het nieuws vanwege een groot aantal coronabesmettingen op het moment dat clubs onder voorwaarden weer even open mochten. Het stoort de uitbater van Club Lido dat er maar niets wordt gedaan met de uitkomsten van de zogeheten fieldlabs waar miljoenen in omgingen. Daarbij wordt er door de exploitant ook op gewezen dat geen enkel systeem 100 procent waterdicht is. 'Maar er moet gezocht worden naar mogelijkheden om wel open te gaan'.
Volgens evenementenlocatie Maassilo in Rotterdam zou het al een boel schelen als de sluitingstijd naar 00.00 uur wordt opgerekt. Dan zou de Maassilo 60 tot 70 procent van de gebruikelijke opbrengsten kunnen halen. ,,Maar met 22.00 kunnen wij niks. Dan is het net donker", zegt een woordvoerder. Ook het verplicht zitten werkt volgens hem niet. ,,Dat hebben we vorig jaar bij een concert geprobeerd. Dat duurde precies 2 minuten. Toen stonden de mensen op de stoelen." Onder welke voorwaarde bezoekers eventueel welkom zijn is hem om het even. ,,1G, 2G, 3G, 5G. Als we maar open kunnen", zo klinkt het.
Voor evenementenlocatie Brothers in Bunnik zou 1G een tussenstap kunnen zijn. Brothers heeft net als de Maassilo ook inkomsten uit zakelijke evenementen. Mocht de nachthoreca weer open mogen dan vormt het inroosteren van voldoende personeel mogelijk nog een uitdaging.
Het Amsterdamse Paradiso wil graag met het kabinet in gesprek over eventuele versoepelingen. Daarbij wijst de poptempel ook naar andere landen die al wel met 1G werken. Onder andere in Portugal zou deze maatregel er volgens een woordvoerder van Paradiso voor zorgen dat de nachten niet zo goed worden bezocht. Ook wil het bedrijf straks niet wekenlang vastzitten aan testverplichtingen, omdat eventuele verdere versoepelingen mogelijk weken op zich kunnen laten wachten. Voor Paradiso zijn de huidige beperkingen nagenoeg onwerkbaar.
© ANP / ANP — Bezoekers in de rij voor het Amsterdamse Paradiso, in november vorig jaar. De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) dreigt juridische procedures te beginnen tegen ruim driehonderd gemeenten in Nederland, tegen het gebruik van de QR-code bij zwemlessen. Volgens de belangenbehartiger worden er uiterlijk maandag sommaties gestuurd naar alle gemeenten om zich te houden aan een eerdere uitspraak over een individueel zwembad.
Eerder bepaalde de voorzieningenrechter Midden-Nederland dat zwembad 't Gooische Bad in Hilversum voorlopig niet hoeft te controleren op coronatoegangsbewijzen voor ouders die meegaan naar zwemles van hun kind. De rechter oordeelde dat zwemles valt onder onderwijs en dat het zwembad daarmee geen binnensportlocatie is. Het controleren van coronatoegangsbewijzen is daarom niet verplicht.
De rechtbank keek alleen naar de situatie tussen de gemeente Hilversum en dit zwembad. Of deze uitspraak ook gevolgen heeft voor het controleren van de coronapas bij andere zwembaden kon een woordvoerder van de rechtbank niet zeggen.
Om de procedure te kunnen voeren heeft de NSWZ ouders verzameld die willen opkomen tegen hun gemeente.
Vereniging Sport en Gemeenten stelt dat de QR-code is opgelegd door het Rijk en dat de NSWZ daarom niet bij de gemeentes moet zijn. ,,Maar je kan natuurlijk niemand tegenhouden om rechtszaken aan te spannen. Het verweer zal vrij simpel zijn, dit is wat de regel is en daar houden de gemeentes zich aan", aldus een woordvoerder. ,,Als je open wil terwijl je dicht moet, moet je niet zijn bij degenen die de regels handhaven, maar dan moet je zijn bij degenen die de regels maken."
Volgens de NSWZ zitten er tussen de 10.000 en 15.000 kinderen gedupeerd thuis omdat hun ouders niet mee naar binnen mogen met zwemles.
De Rijksoverheid wilde een 'eigen, extra beveiligd videovergaderplatform' ontwikkelen bij het uitbreken van de coronacrisis, bevestigt het ministerie van Binnenlandse Zaken na een bericht in de Volkskrant. Er werd, overigens zonder aanbesteding, een prototype ontwikkeld. Maar daar is uiteindelijk niets meer mee gedaan.
Het prototype was niet gebruiksvriendelijk genoeg, waardoor is besloten het 'niet verder door te ontwikkelen'. Het Rijk werkte uiteindelijk door met Webex, 'nadat het beveiligingsniveau voldeed aan het delen van vertrouwelijke informatie'. Volgens De Volkskrant kostte het experiment meer dan 886.000 euro.
Het Rijk vroeg bij het uitbreken van de crisis, waardoor ook veel ambtenaren vanuit huis moesten werken, een aantal overheidsorganisaties om te kijken wat de mogelijkheden zouden zijn voor zo'n eigen platform. De Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk was een van die organisaties. UBR werkt via de stichting NTF 'samen met ook marktpartijen', legt het ministerie uit. Zo ging NFT 'met het bedrijf van een van haar eigen bestuursleden in zee'.
Dit is gebeurd 'om de vaart in het proces te houden'. Maar 'hoewel het argument snelheid nadrukkelijk speelde, hadden we absoluut geen overeenkomst moeten aangaan met een van haar eigen bestuursleden maar de inhuur had aanbesteed moeten worden' geeft het ministerie toe.
De Franse autoriteiten hebben vijf vermeende fraudeurs gearresteerd die zo'n 62.000 nepvaccinatiebewijzen zouden hebben gemaakt. Drie van de verdachten zouden de gegevens van 35 artsen hebben gehackt om de bewijzen te kunnen maken.
De zaak kwam aan het licht nadat een zorgverzekeraar ontdekte dat een dokter in de gegevens van duizenden inentingen voorkwam, terwijl hij niet bij die prikken betrokken was.
De Franse overheid schatte onlangs dat er zo'n 200.000 nepvaccinatiebewijzen in omloop zijn. De bewijzen worden echter op termijn waarschijnlijk onbruikbaar. Om als volledig gevaccineerd te worden beschouwd hebben Fransen namelijk nu ook een boosterprik nodig, vier maanden nadat zij hun tweede vaccindosis hebben gehad.
Sinds maandag moeten mensen in Frankrijk een vaccinatiebewijs laten zien als ze bijvoorbeeld horeca of bioscopen in willen. Voorheen was een bewijs van een negatieve test al voldoende. De aankondiging van deze maatregel zorgde voor protesten tegen de regering.
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een onderzoek ingesteld naar een universitair hoofddocent. Hij mag zijn vak over kritisch denken voorlopig niet meer geven omdat hij studenten geprobeerd zou hebben te overtuigen van allerlei complottheorieën, waaronder over vaccinaties. De docent is niet op non-actief gezet, hij geeft nog wel andere lessen, laat een woordvoerster van de RUG weten.
,,We zijn aan het onderzoeken wat er precies gebeurd is. En op basis van het onderzoek dat geweest is, is besloten om het betreffende vak voor het komende blok te stoppen", aldus de zegsvrouw. Volgens haar wordt er nu een breder onderzoek ingesteld om te kijken hoe het met de andere vakken gaat. ,,Het gaat om een didactisch kwaliteitsonderzoek om te kijken of dat in lijn is met hoe wetenschappelijk onderwijs dient te geschieden."
De kwestie werd aan het licht gebracht door universiteitskrant UKrant. Daaruit kwam naar voren dat verschillende studenten zich niet meer veilig voelden omdat ze anders dachten dan de docent, die er zijn eigen ‘alternatieve waarheid’ op nahield. In zijn lessen werden uiteenlopende onderwerpen verwerkt zoals de aanslagen van 9/11, klimaatverandering en vaccinaties. Een van de studenten gaf aan dat de sfeer vijandig was tijdens de colleges.
Een groot deel van de coronamaatregelen in Engeland wordt vanaf vandaag opgeheven. Het is niet langer verplicht om mondkapjes te dragen en ook de thuiswerkplicht en het coronatoegangsbewijs vervallen.
De Britse premier Boris Johnson is ook van plan de isolatieplicht na een coronabesmetting te schrappen. De overheid stuurt er dan wel nog op aan dat burgers in isolatie gaan na een infectie, maar kan dat dan niet langer wettelijk afdwingen. De wet die dit regelt loopt op 24 maart af, Johnson wil die dus niet verlengen en mogelijk zelfs eerder al opschorten. De maatregelen waren ingesteld om de omikronvariant van het coronavirus te lijf te gaan.
,,Nu Covid endemisch wordt, moeten we wettelijke verplichtingen vervangen voor advies en aanbevelingen”, lichtte de premier vorige week de versoepelingen toe in het parlement. Volgens hem moeten de Britten met het coronavirus leren leven. Johnson zei ook dat het loslaten van de coronaregels voor een groot deel te danken is aan de Britse boostercampagne.
Nadat de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus eind vorig jaar opdook in Groot-Brittannië, bereikte het aantal coronabesmettingen begin januari een recordhoogte van 200.000 op één dag. De afgelopen dagen daalden die aantallen gestaag tot onder de 100.000. Volgens Johnson lijkt het erop dat de ‘omikrongolf nationaal zijn piek heeft bereikt‘.
Wel waarschuwde de premier dat de druk op nationale gezondheidsdienst NHS hoog blijft en herhaalde hij zijn eerdere oproepen aan Britten om een boosterprik te halen. ,,We weten dat 90 procent van de mensen op de intensive care niet geboosterd zijn”, aldus Johnson.
Engeland krijgt de komende tijd met nog meer versoepelingen te maken. Zo mogen bewoners van verzorgingstehuizen binnenkort een onbeperkt aantal gasten ontvangen en gelden er vanaf half februari minder inreisbeperkingen voor reizigers vanuit het buitenland. Daarnaast wil Johnson de wet voor verplichte isolatie bij coronabesmettingen in maart laten aflopen.
Duitsland meldt donderdag een recordaantal van 203.136 besmettingen. Nog niet eerder werden er in het land zo veel gevallen binnen 24 uur geregistreerd. Het record komt precies twee jaar nadat de eerste coronabesmetting in het land werd vastgesteld.
Op 27 januari 2020 werd het virus voor het eerst geconstateerd bij een man in de Duitse regio Beieren. Sindsdien zijn er door het Robert Koch Institute (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meer dan 9 miljoen besmettingen gemeld. Meer dan 117.000 Duitsers overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
Het aantal besmettingen is de afgelopen weken geëxplodeerd door de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. Woensdag meldde het RKI 164.000 nieuwe besmettingen, ook dat was een record.
Eerder deze week gingen tienduizenden Duitsers de straat op om te protesteren tegen coronamaatregelen en een mogelijke vaccinatieplicht voor alle inwoners. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz overweegt zo'n algemene vaccinatieplicht in te voeren. Tegenstanders stellen onder meer dat verplichte vaccinatie in strijd is met de grondwet.
De omikronvariant van het coronavirus blijft zich razendsnel verspreiden door Europa en het aantal besmettingen loopt overal fors op. Dat is donderdag ook te zien op de nieuwe coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Vrijwel alle regio's staan dan op donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau.
De coronakaart bestaat uit 211 regio's in dertig aangesloten landen. Behalve Nederland zijn dat de 26 andere EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Landen als Groot-Brittannië, Zwitserland, Rusland en Turkije doen niet mee. In de afgelopen week stonden 196 regio's op donkerrood. Slechts vijftien regio's in Roemenië, Polen en Hongarije kwamen uit op rood.
Nederland kleurt donderdag in elk geval weer volledig donkerrood, voor de elfde week op rij. De provincie Noord-Holland is weer de grootste brandhaard. In de afgelopen twee weken zijn daar bijna 119.000 inwoners positief getest. Dat is bijna 35 procent hoger dan bij het overzicht van vorige week. In Amsterdam is ongeveer een op elke twintig inwoners momenteel besmet.
Vergeleken met andere landen is Nederland een middenmoter. Spanje, Portugal, Frankrijk en Denemarken hebben de hoogste besmettingscijfers. Het Portugese eiland Madeira vestigde vorige week een Europees record. Op elke 23 eilandbewoners bleken er twee besmet.
Een ziekenhuis in Boston heeft een patiënt van de wachtlijst voor een harttransplantatie gehaald, omdat hij niet gevaccineerd is tegen het coronavirus. De 31-jarige DJ Ferguson gelooft niet in de heilzame werking van een prik en zegt te vrezen voor mogelijke bijwerkingen.
Myocarditis, een ontsteking van de hartspier, wordt inderdaad gezien als een zeldzame bijwerking van coronavaccins. Ferguson ligt op dit moment aan de beademing. Hij stond als eerste in de rij voor een harttransplantatie, maar is die bevoorrechte positie nu kwijt.
,,Het is tegen zijn basisprincipes om zich te laten vaccineren. Maar op deze manier wordt hij echt tot de limiet gedreven”, stelt zijn vader David.
De directie van het ziekenhuis is echter niet te vermurwen en houdt vast aan het bestaande protocol. ,,Het Covid-19-vaccin is een van de vele voorwaarden waaraan vervuld moet zijn om in aanmerking te komen voor een transplantatie. Patiënten met een verzwakt immuunsysteem zijn extra kwetsbaar voor het virus. Meer dan 20 procent van de patiënten die een transplantatie ondergaan en daarna besmet raken, sterft uiteindelijk. Organen zijn schaars, wij moeten daarom ook rekening houden met de overlevingskans van de persoon op middellange en lange termijn.”
© AP — D.J. Ferguson