Eens in de zoveel tijd maken we een vers liveblog aan. Dit omdat het oude liveblog te groot wordt en dan steeds trager inlaadt. Het nieuwe, verse liveblog over het coronavirus treft u hier.
Italië geeft kwetsbare mensen in het land nog deze maand een derde dosis van een coronavaccin. Het gaat in eerste instantie om mensen die bijvoorbeeld kanker hebben of een orgaantransplantatie hebben ondergaan, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.
Daarna wordt gekeken wanneer tachtigplussers, verpleeghuisbewoners en gezondheidspersoneel aan de beurt komen, aldus minister van Volksgezondheid Roberto Speranza. Hij zei verder dat de vaccinatiecampagne in het land goed liep, maar benadrukte dat meer Italianen zich moeten laten inenten. Bijna 72 procent van alle mensen boven de twaalf jaar is nu volledig gevaccineerd.
Steeds meer landen besluiten over te gaan op een derde coronaprik. Die wordt nu nog in slechts een klein aantal landen toegediend. In de meeste landen gaan die prikken alleen naar kwetsbaren, net zoals in Italië binnenkort, maar in Israël worden de zogeheten boostershots sinds kort aan iedereen boven de twaalf jaar aangeboden. In Nederland wachten de autoriteiten nog op het advies van de Gezondheidsraad.
Italië heeft sinds het begin van de pandemie meer dan 129.500 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Er zijn in totaal bijna 4,6 miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Volgens gezondheidsexperts is de coronasituatie in Italië momenteel redelijk stabiel.
Het metronetwerk in Londen heeft vandaag de drukste ochtend gehad sinds het begin van de coronapandemie voor de Britten in maart 2020. De drukte in de metro neemt toe nu de scholen weer open zijn en mensen terugkeren naar kantoor.
Er werden maandag tussen 07.00 uur en 11.00 uur ongeveer 831.000 reizigers vervoerd. Dat is 17 procent meer dan vorige week dinsdag. De cijfers werden door de vervoerder niet vergeleken met die van vorige week maandag, omdat er toen een nationale feestdag was met minder reizigers dan op een reguliere maandag.
Niet alleen in de Londense metro wordt het langzaamaan steeds drukker. Ook gaan mensen weer vaker met de bus. Maar het gaat in beide gevallen om veel minder mensen dan voor de uitbraak van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk. Transport for Londen verwacht dat het totale aantal reizigers in de metro maandag uitkomt op ruim de helft van voor de pandemie en in de bussen op ongeveer twee derde.
Op zijn vroegst na 20 september wil het kabinet officieel stoppen met de 1,5 meter afstand, maar Nederlanders lijken al massaal afscheid te hebben genomen van die coronamaatregel. Logisch, zeggen gedragswetenschappers. ,,Het kabinet wil positivisme uitdragen. Dan zie je de normen vervagen.’’
© AS Media — Duizenden feestgangers trokken zondag na de overwinning van Max Verstappen door Zandvoort. De politie keek vanaf een afstand toe. Onderwijsbond AOb meldt dat veel leerkrachten in het mbo, hbo en wo zich nog steeds niet veilig voelen op hun werkplek tijdens deze fase van de coronapandemie. 20 procent maakt zich weinig zorgen, maar 70 procent denkt dat de ventilatie in collegezalen en lokalen niet voldoende is.
Qua vaccinatiegraad in deze sector zit het wel snor. Van 92 procent in het mbo tot 97 procent op de universiteiten. Toch verwacht een overgroot deel van de docenten nog deels online les te geven. Ze willen hiermee besmettingen voorkomen, maar ook de voordelen van digitale lessen worden als reden meegegeven.
Scholen in het noorden en midden van Nederland kampen alweer met honderden lege klaslokalen vanwege corona-infecties. De regels zijn strikt: kinderen en leraren uit dezelfde klas zonder immuniteit moeten bij een besmettingsgeval allemaal naar huis. Nu deze week ook in het zuiden de scholen heropenen, vreest het onderwijs zware tijden. Lees hier meer.
Afgelopen 24 uur zijn er 2151 positieve coronatests gemeld bij het RIVM, vrijwel evenveel als precies een week geleden. Het gemiddelde blijft hierdoor ook vrijwel gelijk. Amsterdam telde de meeste gevallen. In de hoofdstad kregen 126 inwoners te horen positief getest te zijn op het coronavirus.
Het aantal sterfgevallen steeg met 3. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, duurt het even voor dit is gemeld en verwerkt.
Het Europese Medicijnagentschap (EMA) gaat toch onderzoek doen naar het nut van een derde prik van het Pfizer vaccin. Dit zogenaamde 'booster shot' zou zes maanden na de tweede prik gezet moeten worden bij iedereen ouder dan 16 om de effectiviteit van het vaccin op lange termijn te verhogen.
Opvallend is dat het EMA vier dagen geleden nog meldde dat een derde prik ,,niet dringend noodzakelijk" is voor gezonde mensen. Het EMA zoekt vooral naar het effect van de booster shot op mensen met een zwak immuunsysteem, maar sluiten het nut bij gezonde mensen nog niet uit.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft vrijwel gelijk. In totaal liggen er 682 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. Dat zijn er twee meer dan zondag. Het totaal opgenomen patiënten schommelt al langer tussen de 600 en 700.
Op de intensivecareafdelingen zijn er zeven patiënten bijgekomen. In totaal liggen er nu 220 ernstig zieke mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen.
Besmettingsaantallen in Sydney lopen op naar 2000 per dag. Australische autoriteiten verwachten dat de infecties volgende week een piek bereiken.
Australië probeert een derde golf in te dammen nadat het virus hard toegeslagen heeft in de twee grootste steden van het land, Sydney en Melbourne, en de hoofdstad Canberra. Meer dan de helft van de 25 miljoen Australiërs zit hierdoor in een strenge lockdown.
In de hardst getroffen gebieden van Italië is de levensverwachting gedaald met meer dan vier jaar. ISTAT, het Italiaanse bureau voor statistiek, meldt dat vergeleken met 2019 de nationale levensverwachting is gedaald met 1,2 jaar. In de hard getroffen Noordelijke provincies Bergamo, Cremona en Lodi is levensverwachting met 4,3 jaar gedaald voor mannen en met 3,2 jaar voor vrouwen.
Italië was het eerste land waarin het coronavirus gevonden werd buiten Azië. In het noorden hadden ze in de eerste maanden te maken met een hoog aantal besmettingen en doden.
Na de Singelloop Utrecht, is nu ook de CPC loop in Den Haag afgelast. De hardloopwedstrijd, die plaats zou vinden op 26 september, kan niet doorgaan omdat ,,het organiseren van een mega-evenement met ruim 40.000 deelnemers en een veelvoud aan toeschouwers op korte termijn niet realistisch is", meldt de organisatie.
De CPC Loop wordt normaal begin maart gehouden, maar vanwege de corona-uitbraak was deze al uitgesteld naar september. De volgende editie vindt plaats op 13 maart volgend jaar.
De deltavariant slaat hard toe in Thailand. Ze wisten het coronavirus aardig buiten de deur te houden, maar met zo'n 15.000 besmettingen per dag zijn de Thai net over de hoogste piek tot nu toe heen.
De Thaise overheid sloeg hard toe om de hoge besmettingscijfers tegen te gaan. Werkgebieden waar een groot deel van de Thaise lagere klasse hun geld verdienen werden gesloten. Hiermee werden de beetjes die het arme deel van de Thai nog hadden ook van hun afgenomen.
Groepen vrijwilligers helpen de werkloze bevolking te overleven, meldt het AP. Tun Nye, een timmerman uit Bangkok, is blij met de hulp: "We zitten nu al drie of vier maanden zonder geld en we hebben niet genoeg voedsel. Er zou voor ons gezorgd moeten worden, maar dat gebeurt lang niet altijd."
Toch is er licht aan het einde van de tunnel: werkplekken gaan langzaam weer open, de vaccinatiegraad groeit, en donaties uit het buitenland maken een betere voedselvoorziening mogelijk. Voor de vrijwilligers is het werk nog niet klaar: "We stoppen niet. We passen ons aan." zegt de Nederlandse vrijwilliger Friso Poldervaart.
Reizigersvereniging Rover roept mensen op om de drukte in de trein in september door te geven op hun website. Traditioneel is deze maand de drukste van het jaar, maar vanwege de aanhoudende coronamaatregelen heeft Rover "geen idee wat ons te wachten staat", aldus directeur Freek bos.
Met de gemelde informatie spreken ze vervoerders aan en kunnen die kijken of bepaalde treinen korter of langer moeten. Rover heeft ook een meldpunt voor drukte in de bus.
Paradiso opent op 10 september de deuren voor demonstranten. Wie de straat op wil voor Unmute Us of Het Woonprotest kan die dag hulp krijgen bij het maken van een spandoek of protestbord. Het Amsterdamse poppodium stelt het materiaal ervoor gratis beschikbaar.
Zestien mensen die betrokken zijn bij de Formule 1 in Zandvoort zijn positief getest op het coronavirus. De koningsklasse van de autosport streek vorige week neer in Zandvoort, voor de eerste Dutch Grand Prix sinds 1985. De internationale autosportfederatie FIA maakte zoals gebruikelijk een dag na de race de testcijfers bekend.
Singelloop Utrecht gaat dit jaar vanwege de coronamaatregelen alweer niet door. De oudste stratenloop van Nederland, die op 3 oktober zou plaatsvinden, is uitgesteld vanwege de waarschijnlijk opgeschoven versoepelingen van eind september.
Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire heeft aangekondigd dat vanaf woensdag de coronapas in minder winkelcentra verplicht is. Waar je het bewijs van inenting of negatieve test eerst nog in 178 winkelcentra moest laten zien, hoeft dat er nu nog maar in 64.
In Frankrijk is er veel weerstand tegen de coronapas, die ingezet wordt als middel om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Tegenstanders zien het als een verkapte vaccinatieplicht. In augustus waren er meerdere demonstraties tegen de pas.
© EPA — Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire De Vietnamese hoofdstad Hanoi verlengt strenge maatregelen met twee weken. Waar Vietnam voor de pandemie eerder goed in banden wist te leggen, bleek de Delta variant toch een te grote uitdaging. De stad is opgedeeld in rode, oranje, en groene zones, met oplopende restricties van dien. Rode zones zijn door middel van barricades afgescheiden van andere delen
Het land heeft een van de laagste vaccinatiegraden in Zuidoost Azië: maar 3.3% van de 98 miljoen inwoners zijn volledig gevaccineerd. Hanoi heeft aangekondigd 1,5 miljoen inwoners te willen testen om verdere infecties te voorkomen.
Nieuw-Zeeland heft de lockdown vanwege het coronavirus bijna volledig op. Alleen in Auckland, het epicentrum van de recentste uitbraak in het land, blijven de strenge maatregelen nog zeker een week van kracht.
Voor 3 miljoen Nieuw-Zeelanders is de oproep om thuis te blijven ingetrokken vanaf dinsdag. Vanaf donderdag gaan de scholen daar weer open. Er blijft nog wel een verplichting voor mondkapjes in openbare binnenruimtes en bijeenkomsten in gebouwen hebben een maximum van vijftig bezoekers. In Auckland moeten de 2 miljoen inwoners nog wel thuisblijven, vanwege de uitbraak van de Delta-variant.
Premier Jacinda Ardern noemt het positief dat het aantal nieuwe besmettingen steeds lager wordt, maar ze zegt dat de Delta-variant alles verandert. Daarom kunnen de maatregelen in Auckland nog niet worden versoepeld. ,,We hebben het zo goed gedaan door de uitbraak onder controle te krijgen. De restricties werken, maar het zit er nog niet op'', aldus Ardern.
Voor de recente uitbraak waren er zes maanden lang geen virusgevallen geweest in het land. Zaterdag overleed een 90-jarige vrouw aan Covid-19, het eerste slachtoffer in Nieuw-Zeeland sinds februari. Het dodental staat op 27.
© AFP — Jacinda Ardern Het Outbreak Management Team adviseert het ministerie van Volksgezondheid om per 20 september de coronamaatregelen voor het primair onderwijs te versoepelen. Dat zegt kinderarts en OMT-lid Károly Illy in Trouw.
Op honderden basisscholen in het hele land stonden vlak na de zomervakantie meteen alweer hele klaslokalen leeg. Dit nieuwe schooljaar geldt nog steeds de regel dat een hele klas moet thuisblijven als één kind positief is getest op het coronavirus. Het zorgt voor grote problemen op scholen, die al kampen met achterstanden door de coronaperiode. Behalve voor de leraren en kinderen is dit ook voor ouders zwaar: zij moeten weer zorgen dat hun kind vanuit huis onderwijs krijgt.
Maar deze moeilijkheden duren mogelijk niet lang meer: het OMT is het erover eens dat het kabinet rond 20 september verantwoord kan afkondigen dat voortaan leerlingen alleen nog moeten thuisblijven als ze in nauw contact zijn geweest met een besmet kind. Dat zegt Károly Illy, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
De woordvoerder van de PO-raad, de sectororganisatie van het primair onderwijs, spreekt in dagblad Trouw ‘mooi nieuws’. ,,Hier zijn we blij mee. De situatie waarbij hele klassen in quarantaine moesten, was haast niet werkbaar.”
Op 20 september komt demissionair minister Hugo de Jonge naar buiten met nieuwe richtlijnen.
Vanaf maandag zijn in het hele land basis- en middelbare scholen begonnen aan het nieuwe schooljaar. Na de regio's Noord en Midden vierde Zuid dit weekend de laatste dagen van de zomervakantie.
De coronamaatregelen op scholen zijn grotendeels hetzelfde als voor de zomer. Alleen hoeven bijvoorbeeld leraren en leerlingen die volledig zijn gevaccineerd niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon.
In Amsterdam, waar de scholen al twee weken open zijn, moesten tientallen schoolklassen naar huis doordat leerlingen besmet bleken. Ook op andere plekken waar de scholen al even open zijn moesten er klassen naar huis worden gestuurd. Er zijn in totaal ruim 6660 primaire scholen in Nederland en bijna 650 scholen voor voortgezet onderwijs.
Tot de regio Zuid behoren de provincies Limburg en Zeeland, het grootste deel van Noord-Brabant en een aantal gemeenten in Gelderland.
Het aantal aanvragen voor studievergunningen door studenten van buiten de EU zit - na een coronadip - alweer flink in de lift. Dat meldt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vandaag. Ondertussen kampen de universiteiten nog met coronaregels die grootschalig fysiek onderwijs moeilijk maken. Lees hier verder.
Vrijwel alle universiteiten trappen maandag het nieuwe collegejaar af. Ze hopen dat de coronabeperkingen in de loop van het jaar verder kunnen worden versoepeld en dat studenten en docenten kunnen terugkeren naar de campus en elkaar weer kunnen bestoken met hun ideeën. De meeste openingsactiviteiten zijn zowel fysiek als online te volgen.
Op de Erasmus Universiteit Rotterdam spreekt onder anderen Kim Putters. Hij is er hoogleraar. Daarnaast is hij directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Zanger Jeangu Macrooy, die Nederland dit jaar vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival in Rotterdam, geeft een optreden voor de docenten en studenten.
Op de Vrije Universiteit in Amsterdam gaat Jacobine Geel, die daar theologie studeerde, online in gesprek met vier hoogleraren over 'veerkracht van jongeren'. Oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher spreekt bij de Open Universiteit en demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Hoger Onderwijs) is bij de opening van het jaar bij de Universiteit voor Humanistiek.
Uit protest is er maandag ook een alternatieve bijeenkomst, de 'ware opening van het academisch jaar'. Die wordt gehouden door de FNV, de Landelijke Studentenvakbond, de Algemene Onderwijsbond en WOinActie. Zij reiken onder meer een paar protestprijzen uit, onder meer voor de universiteit met het duurste college van bestuur en met de meeste 'wegwerpdocenten'.
De universiteit van Tilburg heeft als enige de opening al achter de rug. Die werd op 30 augustus gehouden.
Israel laat vanaf 19 september weer kleine buitenlandse reisgroepen toe uit een beperkt aantal landen. Het gaat om groepen van vijf tot 30 personen uit landen op Israels groene, gele en oranje lijsten. Voorwaarde is dat alle groepsleden volledig zijn gevaccineerd, maakte het ministerie van Toerisme zondag bekend.
Individuele toeristen mogen het land voorlopig nog niet bezoeken. Ze zijn sinds het begin van de coronapandemie, in maart 2020, niet welkom tenzij ze familieleden bezoeken.
In mei, te midden van een daling van het aantal COVID-19-infecties, liet Israël voor het eerst weer kleine reisgroepen toe. Dat leverde ruim 2.000 bezoekers op, voornamelijk uit de Verenigde Staten en Europa, waarmee de hoop werd gewekt op herstel van de door de pandemie geteisterde toeristenindustrie.
Het initiatief werd in augustus gestaakt vanwege de opmars van de deltavariant. Delta-variant. Die veroorzaakte een toename van het aantal nieuwe besmettingen in Israël, ondanks zijn wereldwijd toonaangevende vaccinatiecampagne.
Buitenlandse toeristen moeten bewijzen dat ze in de afgelopen zes maanden een tweede prik hebben gekregen of een 'booster shot' om in aanmerking te komen voor toelating in groepsverband. Ze moeten ook een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud overleggen en bij aankomst op de luchthaven Ben Gurion van Tel Aviv een bloedtest laten afnemen om te zien of er antistoffen in hun lichaam zitten.
In 2019 bezocht een recordaantal van 4,55 miljoen toeristen het land, goed voor ruim 6 miljard euro aan inkomsten voor de lokale economie.
De ministers van Volksgezondheid van de G20, 's werelds twintig toonaangevende economieën, zijn zondag in Rome overeengekomen te werken aan een rechtvaardigere verdeling van coronavaccins.
Het G20-overleg kwam op een moment waarop welvarende landen overwegen een derde coronaprik te geven aan kwetsbaren en een klein aantal landen daar zelfs al mee is begonnen. In deze landen zijn veel mensen volledig ingeënt, terwijl elders op de wereld nog niet alle risicogroepen een vaccin hebben kunnen krijgen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dat landen tot eind september geen derde prikken zetten, zodat in alle landen 10 procent van de bevolking kan worden ingeënt. Die toezeggingen kwamen er.
,,De voorwaarden zijn aanwezig om akkoord te gaan met wat de ministers van de G20 het Pact van Rome hebben genoemd", zei de Italiaanse minister van Volksgezondheid, Roberto Speranza. ,,Een belangrijke verbintenis van het pact is een eerlijkere verdeling van vaccins buiten de rijke landen op basis van het gedeelde inzicht dat vaccinatie een recht is van iedereen en niet het voorrecht van enkelen."
De VS wil over twee weken gaan beginnen met het aanbieden van zogenoemde 'booster-shots' van het coronavaccin. Dat heeft Anthony Fauci, de hoogste ambtenaar belast met de bestrijding van de pandemie, zondag gezegd in het tv-programma Face the Nation.
Fauci gaat er vanuit dat er vanaf 20 september een derde prik beschikbaar komt voor gevaccineerden die eerder al twee prikken van het merk Pfizer hebben gekregen. De Moderna-booster komt enkele weken later. President Biden moedigde eerder het nemen van een derde prik aan 'in de strijd tegen de meer overdraagbare Delta-variant'.
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend heeft het RIVM 2393 nieuwe coronabesmettingen genoteerd. Dat zijn er minder dan zaterdag, toen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), na correctie, 2774 besmettingen.
Het is ook minder dan het weekgemiddelde van 2539. Nederland schommelt al zo'n twee weken rond het niveau van rond de 2500.
In de gemeente Amsterdam kregen 205 inwoners een positieve test. Rotterdam telde 163 bevestigde besmettingen en in Den Haag testten 91 mensen positief. Daarna volgt Utrecht met 66 besmettingen en Haarlemmermeer met 36.
Het aantal sterfgevallen door corona was zondag twee. Zaterdag bedroeg dit aantal nog negen. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven.
De demonstratie tegen het Nederlandse coronabeleid gaat langer door dan gepland. De protestactie begon om 12.00 uur op De Dam in Amsterdam, na een tocht door de stad zou de actie rond 15.00 uur weer worden beëindigd. Naar verwachting komen de laatste demonstranten echter pas rond 16.30 uur terug op De Dam. De tocht mag van de gemeente wel afgemaakt worden, zegt een woordvoerder van de gemeente tegen de NOS. Volgens de woordvoerder is de sfeer 'gemoedelijk'.
Volgens de organisatie van de demonstratie doen er zo'n zestig organisaties mee met de optocht, die ook een statement maken tegen "toeslagenaffaires, huizentekorten en de Groningen-affaire". In de stoet zijn onder meer gele paraplu's te zien en vlaggen van Gezond Verstand, Hart voor Vrijheid, Forum voor Democratie, Wakker Den Helder en andere steden van de 'Wakker' beweging. Onder meer Forum-leider Thierry Baudet hield een toespraak. Ook Viruswaarheid-voormannen Willem Engel en Jeroen Pols liepen mee.
De organisatie rekende op 50.000 actievoerders. Volgens de gemeente waren er rond 12.00 uur zo'n 10.000 mensen op De Dam. Tijdens de tocht zouden zich nog meer mensen hebben aangesloten. De gemeente deed enkele uren geleden juist een oproep niet meer naar de demonstratie te komen omdat het 'te druk' was.
© GUUS SCHOONEWILLE — AMSTERDAM - Demonstratie 'Samen voor Nederland' tegen coronabeleid Demonstranten op de Dam in Amsterdam tijdens de manifestatie Samen voor Nederland. De actie richt zich tegen vrijheidsbeperkende coronamaatregelen en medische apartheid. // Demonstratie tegen de coronamaatregelen en het toegangspaspoort. Duizenden mensen op de been tegen de indirecte vaccinatieplicht en de maatregelen in de horeca en culturele sector. - FOTO GUUS SCHOONEWILLE In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag 680 coronapatiënten. Dat zijn er 26 meer dan een dag eerder. Op de intensive care liggen 213 patiënten met Covid-19. Dat is een coronapatiënt minder dan een dag eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 467 mensen met corona. Zaterdag waren dat er 442. Het totale aantal opgenomen patiënten schommelt al ongeveer een maand tussen de 600 en 700.
De oproep van ziekenhuis Rijnstate om te registreren of personeel is ingeënt tegen corona, valt niet goed bij zorgvakbond NU’91. Volgens Michel van Erp van NU'91 is er voor onrust onder de achterban.
Het ziekenhuis wil dat op afdelingen waar kwetsbare patiënten komen, alleen nog personeel komt te werken dat volledig is gevaccineerd. Nu is dat nog niet mogelijk, vanwege privacyregels. Bestuurder Hans Schoo riep minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op om voor zorgpersoneel een uitzondering voor maken.
Die uitspraak zorgt voor beroering, zegt woordvoerder Van Erp. Dat zou ook blijken uit een enquête die de vakbond onder de achterban hield. Daaruit blijkt dat ongeveer 95 procent van onze achterban gevaccineerd is, dat is heel erg hoog. Het merendeel daarvan is tegen een verplichte registratie. Het zijn medische gegevens en die moeten niet openbaar zijn, zo is de opvatting.
De regering van Italië beslist deze maand of het burgers gaat verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus. De vaccinatiegraad in het land is daarbij doorslaggevend, zei minister Renato Brunetta tijdens een vraaggesprek in de plaats Cernobbio.
De regering stuurt volgens de minister aan op een vaccinatiegraad van tussen de 80 en 90 procent. Als die doelstelling niet wordt gehaald, zal wetgeving worden doorgevoerd om mensen die niet gevaccineerd willen worden, te dwingen zich toch te laten inenten.
Zo'n vaccinatieplicht zou gelden voor alle Italianen van 12 jaar en ouder. Op dit moment heeft ruim 71 procent van de Italianen die in aanmerking komen voor een coronaprik zich ook volledig laten vaccineren, becijferde de regering.
Italië behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied. Toch klinkt er ook kritiek op het coronabeleid van de regering. Sommige politieke partijen, waaronder de Lega van de rechtse Matteo Salvini, hebben zich verzet tegen de invoering van zogenoemde coronapaspoorten.
Italianen kunnen met zo'n 'groene pas' laten zien dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of negatief zijn getest. Dat is vereist om binnen te mogen dineren in restaurants, musea en bioscopen te bezoeken en om sommige vormen van openbaar vervoer te gebruiken.
Duitsland wil dit jaar nog 100 miljoen doses van coronavaccins beschikbaar stellen voor de internationale vaccinatiecampagne. ,,Dat is net zo veel als we momenteel in ons eigen land hebben toegediend", maakte minister van Volksgezondheid Jens Spahn bekend tijdens een G20-bijeenkomst.
Duitsland wil zo een bijdrage leveren aan het doel voor 2022 zeker 40 procent van de wereldbevolking te vaccineren. Spahn zei dat de pandemie pas voorbij is als het virus wereldwijd is verslagen. Hij legde uit dat er anders toch weer problemen kunnen ontstaan doordat nieuwe virusvarianten opduiken.
De wereldwijde aanpak van de pandemie is een belangrijk onderwerp op de bijeenkomst van ministers van landen die behoren tot de Groep van 20. Die bestaat uit belangrijke industrielanden en de EU. Demissionair minister Hugo de Jonge vertegenwoordigt Nederland op de bijeenkomst in Italië.
Welvarende landen zijn wereldwijd koplopers op vaccinatiegebied. Ze kopen vaccins rechtstreeks of via de Europese Unie bij farmaceuten. Ontwikkelingslanden met minder financiële middelen krijgen onder meer vaccins via het internationale COVAX-initiatief of rechtstreekse donaties van rijkere landen.
Het aantal coronabesmettingen dat is vastgesteld in Duitsland is de vier miljoen voorbij. De autoriteiten in het ongeveer 83 miljoen inwoners tellende land hebben daarnaast ruim 92.000 sterfgevallen door het virus geregistreerd sinds het begin van de pandemie, meldde gezondheidsinstituut RKI.
Het daadwerkelijke aantal coronabesmettingen in Duitsland ligt vermoedelijk hoger dan vier miljoen. Niet iedereen die het virus oploopt wordt ernstig ziek en laat zich testen. Mensen kunnen ook besmet zijn zonder daar veel van te merken.
Wereldwijd zijn volgens een overzicht van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit ruim 220 miljoen besmettingen vastgesteld en zeker 4,5 miljoen patiënten overleden. Duitsland en andere landen proberen verspreiding van het virus tegen te gaan door op grote schaal mensen in te enten met coronavaccins.
Minister van Volksgezondheid Jens Spahn schreef zaterdag op Twitter dat inmiddels 61 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd. Hij noemde dat positief, maar benadrukte ook dat percentage nog niet voldoende te vinden. Spahn zei dat er nog 5 miljoen vaccinaties extra nodig zijn om meer zekerheid te hebben in de herfst en de winter.
De sfeer tijdens de demonstratie op de Dam is gemoedelijk, er wordt gezongen en mensen praten met elkaar. Aan de demonstratie, met de slogan 'Samen voor Nederland', doen volgens initiatiefnemer Michel Reijinga zo'n zestig organisaties mee.
De groep komt naar eigen zeggen niet alleen in opstand tegen de nog geldende maatregelen, ook willen ze een statement maken tegen 'toeslagenaffaires, huizentekorten en de Groningen-affaire'. ,,Ik sta hier voor gewoon alles bij elkaar", vertelt een demonstrant. Niet alleen anti-corona maar ze proberen ons gewoon onze vrijheid af te pakken."Ricardo van der Zande, werkzaam in de cultuursector, vertelt dat hij meeloopt 'vanwege de buitenproportionele maatregelen' die onder meer de cultuur en evenementensector raken. ,,Alle creativiteit is verdwenen uit de samenleving."
Docent in het middelbaar onderwijs Petra, die liever niet haar achternaam wil noemen, ziet corona als een 'rookgordijn, waarachter het kabinet de macht naar zich toetrekt'. Ze noemt daarbij de demonstratie en de Grand Prix van dit weekend als voorbeeld. ,,Dat mag wel, maar als ik morgen naar school ga moeten we weer mondkapjes op". Ze vindt dat niet te begrijpen en vindt het haar verantwoordelijkheid om dit te stoppen. ,,Ze gaan door totdat wij een grens stellen."
© ANP — Demonstranten op de Dam tijdens de manifestatie Samen voor Nederland. Het is te druk bij de demonstratie tegen de coronamaatregelen op de Dam in Amsterdam. Volgens de gemeente staan daar inmiddels zo'n 10.000 mensen. De gemeente roept daarom op om niet meer te komen. De bedoeling is dat de demonstranten rond 12.00 uur beginnen aan een wandeltocht van 7 kilometer door het centrum van Amsterdam. De organisatie zei eerder te verwachten dat er 50.000 mensen mee zouden doen aan het protest.
Volgens de politie is er nog geen indicatie dat de demonstratie zal leiden tot openbare ordeverstoringen, en er wordt niet gehandhaafd op de 1,5 meterregel. Wel zijn agenten bij de demonstratie aanwezig. De gemeente roept nieuwe demonstranten op niet meer te komen, maar benadrukt dat de rest van de demonstratie door kan gaan 'als het zo gemoedelijk blijft', aldus een woordvoerder.
Bij de demonstratie heerst een uitgelaten, feestelijke stemming en er is harde muziek. Mensen staan dicht op elkaar, met hier een daar wat ruimte tussen groepjes mensen. Demonstranten hebben onder meer spandoeken, vlaggen en gele paraplu's bij zich. Ook worden er stickers uitgedeeld met de slogan 'born to be free' erop.
Honderden mensen hebben zich inmiddels verzameld op de Dam in Amsterdam voor een demonstratie tegen de coronamaatregelen. De bedoeling is dat de demonstranten rond 12.00 uur beginnen aan een wandeltocht van 7 kilometer door het centrum van Amsterdam.
© ANP — Demonstranten op de Dam. Rusland is vandaag de grens van 7 miljoen geregistreerde coronabesmettingen gepasseerd sinds de start van de pandemie. Het land telde 18.645 nieuwe gevallen in de afgelopen 24 uur en 793 nieuwe sterfgevallen. Het officiële dodental in Rusland kwam daarmee op 187.200. Volgens statistiekbureau Rosstat ligt het echte aantal stukken hoger. De dienst becijferde dat er tussen april vorig jaar en juli van dit jaar alleen al 365.000 coronadoden te betreuren waren.
Gezondheidsexperts in de Verenigde Staten maken zich zorgen over mensen die het anti-parasitaire middel ivermectine slikken omdat ze het zien als wondermiddel tegen het coronavirus. Een arts uit Oklahoma zegt dat ziekenhuizen de handen vol hebben aan patiënten die een overdosis van het geneesmiddel hebben genomen.
Ivermectine wordt gebruikt om vee mee te behandelen, maar kan ook - in veel lagere doseringen - worden voorgeschreven aan mensen. Er ontstond tijdens de pandemie een stormloop op het middel in de VS, ondanks waarschuwingen van de autoriteiten dat nog niet is aangetoond dat het geschikt is om een coronabesmetting mee te behandelen.
Dokter Jason McElyea uit Oklahoma waarschuwt in Amerikaanse media dat de wachttijden in ziekenhuizen oplopen door de toestroom van mensen die ziek worden nadat ze zichzelf hebben behandeld met ivermectine. Hij stelt dat patiënten na een overdosis last krijgen van misselijkheid, spierpijn en zelfs gezichtsverlies.
Een andere arts uit die staat, Matthew Payne, zei onlangs tegen The Washington Post dat hij in ziekenhuizen regelmatig patiënten treft die coronavaccins niet vertrouwen en ivermectine zien als een veiliger alternatief. ,,Ze zijn dan verrast en geschokt als ze ziek worden en naar het ziekenhuis moeten."
Medicijnwaakhond FDA benadrukte vorige maand al dat het gevaarlijk kan zijn om zelf grote hoeveelheden ivermectine in te nemen. 'Je bent geen paard. Je bent geen koe. Zonder gekkigheid: stop ermee', schreef de toezichthouder op Twitter.
Onder de slogan 'Samen voor Nederland' komen zondag mensen samen op de Dam in Amsterdam om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De organisatie verwacht 50.000 mensen en noemt het 'de grootste demonstratie sinds de intrede van de coronamaatregelen'.
De gemeente zet zoals gewoonlijk bij demonstraties politie in, maar ,,niet meer dan normaal", volgens een woordvoerder.
Initiatiefnemer van de demonstratie is Michel Reijinga, die al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen organiseerde onder de noemer 'koffiedrinken'. Volgens Reijinga doen deze zondag zo'n zestig organisaties mee aan de demonstratie. Onder meer Forum voor Democratie liet via sociale media weten aanwezig te zijn, evenals Belang van Nederland, de partij van Wybren van Haga.
'Ondanks het huidige minimale aantal maatregelen, hechten de groepen er belang aan te demonstreren', aldus de organisatie van het protest. De groep komt naar eigen zeggen niet alleen in opstand tegen de nog geldende maatregelen, ook willen ze een statement maken tegen 'toeslagenaffaires, huizentekorten en de Groningen-affaire'.
De demonstranten verzamelen om 11.00 uur en het protest, dat zal bestaan uit een wandeltocht van 7 kilometer door het centrum van Amsterdam, begint om 12.00 uur.
De ministers van Volksgezondheid van de G20-landen beginnen aan een tweedaags overleg in aanloop naar de G20-top in oktober. Er wordt onder meer gesproken over de internationale aanpak van de coronapandemie en de toegang tot vaccins.
Het overleg komt op een moment waarop welvarende landen overwegen een derde coronaprik te geven aan kwetsbaren en een klein aantal landen daar zelfs al mee is begonnen. In deze landen zijn veel mensen volledig ingeënt, terwijl elders op de wereld nog niet alle risicogroepen een vaccin hebben kunnen krijgen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dat landen tot eind september geen derde prikken zetten, zodat in alle landen 10 procent van de bevolking kan worden ingeënt. Dat zei topman Tedros Adhanom Ghebreyesus vorige maand. Volgens hem hangt het verloop van de pandemie af van de G20-landen, die de meeste coronavaccins produceren, gebruiken en doneren. Hij wil dat de leiders met toezeggingen komen.
De Groep van 20 bestaat uit de negentien landen met de grootste nationale economieën plus de Europese Unie. De landen zijn Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Rusland, Saudi-Arabië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.
De Braziliaanse medicijntoezichthouder Anvisa heeft voorlopig het gebruik van een partij van 12 miljoen doses van het Chinese CoronaVac verboden, omdat ze zijn geproduceerd in een fabriek in China die niet door de toezichthouder is gecontroleerd en goedgekeurd. Een partij van 9 miljoen doses uit dezelfde fabriek is nog onderweg naar Brazilië.
Het opschorten van het gebruik van de vaccins is een 'voorzorgsmaatregel, om te voorkomen dat de bevolking mogelijk wordt blootgesteld aan risico's', aldus Anvisa. De maatregel geldt voorlopig voor 90 dagen. In die periode wil de toezichthouder de betreffende fabriek alsnog bezoeken en het productieproces beoordelen.
In vier deelstaten, waaronder São Paulo en Rio de Janeiro, zijn vaccins uit de betreffende partij toegediend. Anvisa zegt dat mensen die deze doses hebben gekregen, 'geobserveerd zullen worden'. In São Paulo gaat het om liefst 4 miljoen al toegediende vaccins.
Brazilië registreerde zaterdag 21.804 nieuwe besmettingen met het coronavirus en 692 doden als gevolg van het longvirus. Het gemiddeld aantal coronadoden per dag over de laatste zeven dagen bedraagt 609, het laagste aantal sinds 7 december vorig jaar. In totaal overleden in Brazilië 583.362 mensen aan Covid-19. Bijna 21 miljoen mensen raakten besmet met het virus.
Van de 211 miljoen Brazilianen is 31 procent inmiddels volledig gevaccineerd. 62 procent is nog in afwachting van de tweede vaccinatie.
© AP — Een bejaarde vrouw krijgt een derde vaccinatie met het Pfizer-vaccin in een seniorenkliniek in Rio de Janeiro. De stad geeft ouderen en risicogroepen sinds kort een extra versterkingsprik. De voormalige Britse premier Gordon Brown beschuldigde rijke landen ervan een 'morele gewelddaad' te plegen door coronavaccins op voorraad te houden, terwijl arme landen amper aan vaccins kunnen komen. Brown is speciaal gezant voor de Verenigde Naties.
Hij vraagt de Amerikaanse president Biden en andere leden van de G7 om snel vaccins naar Afrika te sturen. Brown zegt dat Westerse landen 300 miljoen prikken op voorraad hebben, terwijl er in Afrika pas 70 miljoen gezet zijn.
Brown deed zijn uitspraken in een opiniestuk in de Sunday Mirror. Volgens de ex-premier wordt het Westerse overschot de komende maanden alleen maar groter en kan het tegen kerst 1 miljard zijn.
Ziekenhuizen behandelen zaterdag ongeveer evenveel coronapatiënten als een dag eerder. In totaal zijn er nu 654 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is één minder dan op vrijdag en drie meer dan op donderdag. Het totale aantal opgenomen patiënten schommelt al ongeveer een maand tussen de 600 en 700.
Op de intensive cares liggen iets minder coronapatiënten dan een dag eerder. Vrijdag ging het om 216, inmiddels gaat het om 212 patiënten. Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 442 mensen met corona, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat waren er een dag eerder 439.
Ziekenhuismedewerkers die met kwetsbare patiënten werken, moeten gevaccineerd zijn tegen corona. Dat wil ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, dat zo wil voorkomen dat mensen niet naar het ziekenhuis durven.
Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door de NOS. Op dit moment is het nog niet mogelijk om op afdelingen met kwetsbare personen alleen personeel in te zetten dat ingeënt is. Privacyregels bepalen dat werkgevers niet mogen vragen aan medewerkers of ze volledig gevaccineerd zijn.
Dat moet veranderen, vindt bestuurder Hans Schoo van Rijnstate, die minister De Jonge van Volksgezondheid vraagt om registratie mogelijk te maken.
Een groep activisten die sceptisch staat tegenover de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus drong vrijdagavond het gebouw binnen van de Sloveense omroep RTVS. De actievoerders eisten dat op televisie aandacht zou worden besteed aan hun denkbeelden. De politie greep in en arresteerde twintig mensen, berichten lokale media zaterdag.
Het is al langere tijd onrustig buiten het gebouw van de omroep. Daar hebben vaccinsceptici en corona-ontkenners de afgelopen vier maanden protestacties gehouden. Activisten zouden daarbij ook medewerkers van de zender hebben lastiggevallen. De situatie escaleerde vrijdag. Toen lukte het demonstranten om toegang te krijgen tot de nieuwsstudio van RTVS.
Topmedewerkers van de omroep reageren woedend op de inval. De zender heeft nieuwe veiligheidsmaatregelen aangekondigd om herhaling te voorkomen. Journalistenorganisatie DNS noemt het incident 'het topje van de ijsberg' in een 'haatcampagne' tegen de media, die zou worden aangejaagd door de regering van de conservatieve premier Janez Janša.
Veel laaggeletterden die een cursus volgden voor een hoger taal-, schrijf- of rekenniveau, stopten daarmee tijdens de coronacrisis. Dat staat in een rapport dat de Stichting Lezen en Schrijven opstelde op basis van interviews met meer dan dertig organisaties verantwoordelijk voor de cursussen voor laaggeletterden.
Veel cursussen op locatie moesten stoppen door corona, of werden online gegeven. Maar niet alle laaggeletterden konden overweg met het onlineonderwijs. Vooral mensen met een zeer laag taalniveau en ouderen hadden grote moeite met het volgen van onlinelessen. Ook hadden niet alle cursisten een laptop of computer thuis, waardoor het voor hen lastig was de onlinelessen te volgen.
De omstandigheden tijdens de coronacrisis leidden bij 71 procent van de organisaties tot uitval van cursisten, aldus Stichting Lezen en Schrijven. ,,Dit is zorgwekkend omdat het aantal laaggeletterden in Nederland nog steeds stijgt", zegt Geke van Velzen, directeur-bestuurder bij Stichting Lezen en Schrijven. Volgens de organisatie is een verdubbeling van het huidige budget voor scholing en aanpak van laaggeletterdheid nodig.
Van Velzen pleit ervoor dat gemeenten en organisaties in het werkveld hierbij meer samenwerken. ,,Zo werken we samen de corona-achterstanden weg en zorgen we ervoor dat we laaggeletterdheid verminderen en voorkomen".
De week van Lezen en Schrijven gaat maandag voor de zeventiende keer van start. Met deze themaweek vraagt stichting Lezen en Schrijven aandacht voor de 2,5 miljoen Nederlanders die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen.
De hoofden van Amerikaanse gezondheidsdiensten hebben achter gesloten deuren kritiek geuit op het plan om volledig gevaccineerde Amerikanen deze maand nog een extra coronaprik te geven. Meerdere landen geven inwoners al zo'n 'booster', maar in de Verenigde Staten zeggen de toezichthouders volgens The New York Times meer tijd nodig te hebben om informatie te verzamelen en bestuderen.
De regering had aangekondigd in de week van 20 september te willen beginnen met de uitrol van boostervaccins, vooropgesteld dat toezichthouder FDA daar groen licht voor geeft. President Joe Biden zei vorige maand dat het 'de bedoeling is dat iedere volwassene acht maanden na de tweede coronaprik ook een booster krijgt'. Hij verklaarde dat Amerikanen een 'simpele regel' moeten onthouden: ,,Acht maanden na je tweede prik, haal je een boostervaccin."
Het Witte Huis wil Amerikanen zo'n extra vaccindosis geven omdat wordt gevreesd dat de effectiviteit van coronavaccins na verloop van tijd afneemt. Het zorgt volgens Amerikaanse media voor onvrede binnen de gezondheidsdiensten dat al een datum was gekozen voordat er een aanbeveling lag over wie een extra prik zou moeten krijgen. Experts zouden zich onder druk gezet voelen en vrezen voor verwarring onder de bevolking.
FDA-hoofd Woodcock zou in privékring hebben geklaagd dat het riskant was om al een datum te prikken voor de uitrol van boostervaccins voordat toezichthouders de kans hadden gekregen om uitvoerig onderzoek te doen. Er zou bijvoorbeeld nog worden onderzocht wat de optimale dosis is als mensen een derde keer worden ingeënt met het vaccin van Moderna. Ook zo nog worden gewacht op gegevens uit Israël, dat ook al mensen een derde prik geeft, en informatie die aangeleverd moet worden door farmaceut Johnson & Johnson.
Nieuw-Zeeland heeft zaterdag de eerste dode geregistreerd in de huidige uitbraak van Covid-19 in het land, melden gezondheidsautoriteiten. Ook zijn er twintig nieuwe lokale besmettingen met de Delta-variant vastgesteld.
De overledene was een vrouw van in de negentig met enkele onderliggende gezondheidsproblemen. De nieuwe besmettingen waren alle in Auckland, het epicentrum van de uitbraak.
De regering van premier Jacinda Ardern besloot op dinsdag 17 augustus dat Nieuw-Zeeland in lockdown moest vanwege één coronabesmetting. Alleen supermarkten, huisartsenpraktijken en ziekenhuizen zijn open, alle niet-essentiële bedrijven hebben de deuren moeten sluiten.
Nieuw-Zeeland streeft naar volledige eliminatie van het virus. Dat kan volgens Ardern alleen via een ,,vroege en harde aanpak". Die zorgde er eerder dit jaar ook voor dat het virus in het land werd uitgeroeid. Tussen februari dit jaar en half augustus werden er in Nieuw-Zeeland geen coronabesmettingen vastgesteld.
De zaterdag overleden vrouw was pas de 27ste coronadode in Nieuw-Zeeland sinds de uitbraak van de pandemie in februari 2020.
Cuba is vrijdag een nationale campagne gestart voor de vaccinatie van kinderen en jongvolwassenen van 2 tot 18 jaar oud. De campagne is een voorwaarde van de regering om de scholen opnieuw te openen.
Cuba, dat geconfronteerd wordt met een toename van het aantal coronabesmettingen, is het eerste land dat dit doet.
De campagne, uitgevoerd met de Cubaanse vaccins Abdala en Soberana, betreft in eerste instantie jongvolwassenen van 12 jaar en ouder. Vanaf 15 september worden ook kinderen van 2 tot 11 jaar ingeënt.
De scholen op Cuba gingen in maart 2020 dicht en werden aan het eind vorig jaar een paar weken geopend. Sinds januari zijn ze weer gesloten.
Scholieren en studenten volgen de lessen sindsdien via de televisie. De Cubaanse regering heeft besloten dat de scholen weer opengaan als alle kinderen zijn gevaccineerd. De heropening van de scholen zou in oktober en november gefaseerd moeten beginnen.
Cuba, met 11,2 miljoen inwoners, registreerde volgens officiële cijfers 672.599 coronabesmettingen en 5.538 doden als gevolg van het longvirus. Begin augustus hadden 95.100 Cubaanse minderjarigen corona opgelopen, waarvan er 7 overleden.
© AP — Maskers en oude Amerikaanse auto's in het centrum van de Cubaanse hoofdstad Havana. Bij protesten in Londen tegen coronavaccinaties zijn vier agenten gewond geraakt. Betogers probeerden het kantoor van de Britse medicijnwaakhond MHRA in het oosten van de stad te bestormen, waar ze stuitten op een politiekordon. De betogers scandeerden dat ze daar waren om 'de volgende generatie te beschermen'.
De demonstranten trokken daarna naar het centrum van de Britse hoofdstad, waar het bij een museum opnieuw tot een confrontatie met de politie kwam. Tien mensen zijn gearresteerd. De politie noemde het geweld onaanvaardbaar.
In het Verenigd Koninkrijk hebben inmiddels meer dan driekwart van de volwassenen twee vaccindoses gehad. Het MHRA was in december de eerste instantie ter wereld die een coronavaccin goedkeurde voor gebruik.
© Getty Images — Een vrouw gaat in discussie met de politie tijdens een protest in Londen tegen coronavaccinaties. Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 33 meldingen binnengekregen van bloedstolsel in de aderen (veneuze trombose) van mensen die tegen corona waren ingeënt met het vaccin van Janssen. Daarmee zijn in Nederland nu circa 800.000 mensen ingeënt.
Het Europees geneesmiddelenbureau EMA gaat nader onderzoek doen of het echt een bijwerking is. Al bij de goedkeuring van het vaccin werd er rekening mee gehouden dat dit verschijnsel kon optreden.
Van de 33 patiënten is er niemand aan de trombose gestorven, aldus Lareb. Veneuze trombose is iets anders dan de zeer zeldzame bijwerking TTS (trombose met trombocytopenie syndroom), zo benadrukt Lareb; dat is een combinatie van stolselvorming en een laag aantal bloedplaatjes, die ook na coronaprikken is voorgekomen.
Het reproductiegetal van het coronavirus is een fractie omhoog gegaan, van 1,01 naar 1,02. Dat betekent dat er in de afgelopen twee weken feitelijk niet zo veel is veranderd in de uitbraak, de situatie is stabiel.
Bij een getal rond de 1 besmet elke persoon die het coronavirus onder de leden heeft gemiddeld één andere persoon, die vervolgens ook weer één ander aansteekt. Hoe verder het cijfer erboven komt, hoe meer mensen besmet raken. Als het cijfer tot onder de 1 zakt, daalt het aantal nieuwe gevallen en kan de uitbraak langzaam doven.
Het reproductiegetal schoot eind juni omhoog. In ongeveer twee weken tijd ging het van 0,8 naar net geen 3, het hoogste niveau ooit. Dat viel samen met het begin van de vierde golf. Begin juli kelderde het getal even snel. Twee weken na de top stond het al weer op 0,7 en dat was juist het laagste niveau in meer dan een jaar tijd. Daarna kroop het weer omhoog. Begin augustus kwam het getal boven de 1 uit en daar blijft het sindsdien hangen.
Het reproductiegetal wordt altijd berekend over de situatie van ongeveer twee weken geleden, omdat het anders niet betrouwbaar genoeg is. Het cijfer van 1,02 slaat dus op de situatie van 19 augustus
Wie naar een café of een museum wil, moet mogelijk vanaf eind van de maand bij de ingang laten zien dat hij of zij gevaccineerd is of getest is op corona. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vanmiddag
Na twee dagen met ruim 2800 nieuwe coronagevallen zijn er vandaag iets minder positieve tests bijgekomen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend werden 2576 positieve testuitslagen geregistreerd. Het gemiddelde daalde iets, na een paar dagen van stijging.
In de afgelopen zeven dagen zijn 17.491 nieuwe gevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld bijna 2500 positieve tests per dag. Nederland zit de laatste twee weken op dat niveau.
In Amsterdam kregen 198 inwoners bericht dat het coronavirus was aangetroffen in hun neus- en keelholte. Rotterdam telde 180 bevestigde besmettingen en in Den Haag testten 115 mensen positief. In 47 gemeenten testte geen enkele inwoner positief.
Het aantal sterfgevallen steeg met negen. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven. Het duurt soms een tijdje voor een sterfgeval als gevolg van een coronabesmetting is geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 41 sterfgevallen gemeld bij het RIVM, gemiddeld bijna zes per dag. Dat gemiddelde was de laatste paar dagen gedaald, maar is nu terug op het niveau van de maand ervoor.
De Duitse gezondheidsautoriteit RKI heeft geen reden gezien in de nieuwe Europese 'coronakaart' om de status van Nederland te wijzigen. Daarmee blijft alleen Caribisch Nederland te boek staan als 'hoogrisicogebied'. Op de kaart van Europese gezondheidsautoriteiten kleurde Nederland donderdag weer helemaal rood door een stijging van het aantal vastgestelde besmettingen.
Er is veel aandacht in West-Duitse media voor de Nederlandse verscherping van de inreisregels voor mensen uit Duitsland, die komende maandag ingaat. Ons land zag juist in de stijging van het aantal coronagevallen bij de buren een reden om strengere maatregelen voor reizigers uit de Bondsrepubliek in te stellen. Iedereen ouder dan elf jaar moet vanaf maandag een bewijs kunnen overleggen van inenting ertegen of genezing ervan of van een recente negatieve coronatest. Maar dezelfde eisen stelt Duitsland al voor reizigers uit alle landen.
Reizigers uit hoogrisicolanden moeten zich voor ze hun reis naar Duitsland beginnen aanmelden bij de overheid en moeten dan mogelijk na aankomst in quarantaine.
Ziekenhuizen behandelen vrijdag ongeveer evenveel coronapatiënten als in de voorgaande dagen. In totaal liggen daar nu 655 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er vier meer dan op donderdag en twaalf minder dan woensdag. Het totale aantal opgenomen patiënten schommelt al ongeveer een maand tussen de 600 en 700.
Op de intensive cares werd het de afgelopen dag iets drukker. Het aantal coronapatiënten daar steeg met zeven naar 216. Op de verpleegafdelingen kwamen juist drie bedden vrij. Daar liggen momenteel 439 mensen met corona, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
In de afgelopen dag waren 72 coronapatiënten zo ziek dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dat is vergelijkbaar met de voorgaande weken.
Bij voetbalvereniging vv Brederodes worden sporters en bezoekers van boven de 18 zonder vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest dit weekeinde op piekmomenten geweigerd in de kantine en op het terras. Op die wijze hoopt het Vianense bestuur ‘iedereen gezond te houden’.
In Indonesië ligt door een beveiligingslek de gegevens van 1,3 miljoen gebruikers van een corona-app op straat. Ook de vaccinatie-informatie van president Joko Widodo is daardoor in de openbaarheid gekomen en worden nu gedeeld op sociale media.
Experts vragen zich nu af in hoeverre de overheid zich druk maakt over de veiligheid van de privégegevens. Het is op deze manier heel gemakkelijk om de vaccinatiecertificaten van mensen te misbruiken. Zelfs die van een regeringsleider.
,,Als er beveiliging was, dan zou er een onderzoek komen naar het lek en hoe het kan dat persoonsgegevens zo eenvoudig op straat terechtkomen'', zegt digitaal analist Ismail Fahmi. ,,Maar, er is geen beveiliging.''
Gezondheidsminister Budi Gunadi Sadikin laat vandaag weten dat de data niet langer kan worden ingezien, maar gebruikers hebben weinig vertrouwen meer in de betrouwbaarheid van de app. Het gebruik ervan werd vorige maand verplicht.
De Indonesische overheid gaf dinsdag aan een onderzoek naar de betrouwbaarheid van een eerdere versie van de app in te stellen. Die versie werd maanden geleden al gehackt. ,,Het probleem is er nog steeds'', aldus een expert.© AFP — President Joko Widodo's privégegevens liggen op straat na een datalek. De Europese Unie en AstraZeneca hebben hun conflict over de vertraagde levering van coronavaccins bijgelegd. Ze hebben afgesproken dat de fabrikant de laatste vaccins voor eind maart volgend jaar levert, meldt de Europese Commissie. De rechtszaak die nog liep gaat niet door.
Belgische trouwlocaties zien plots interesse van Nederlanders die graag een feest willen geven. In België mag bijna alles, in Nederland nog niet. ‘We hebben alleen afgelopen dagen al een tiental aanvragen gekregen van Nederlanders', stellen feestlocaties. De Brabantse horeca luidt de noodklok, nu per 1 oktober ook de noodsteun stopt.
De nog ongebruikte XL-coronatestlocatie in Tilburg-Zuid heeft de Rijksoverheid sinds de opbouw begin juni al zo’n 2 miljoen euro gekost. Hoewel er nog geen zicht is op een eerste sneltest, wordt de locatie toch in stand gehouden.
Sinds de versoepeling van het reisadvies in mei is er volgens de NS een continue stijging te zien in het aantal mensen dat de trein pakt. Bijna 70 procent van de treinreizigers is in vergelijking met dezelfde periode in 2019 weer terug. In absolute aantallen was dinsdag met bijna 700.000 mensen die de trein pakten de uitschieter, meldt de NS.
De NS rijdt vanwege de verwachte toegenomen drukte sinds maandag weer alle forensentreinen, die voor corona werden ingezet om piekdrukte in de spits op te vangen. Sinds deze zomer reed NS al de volledige dienstregeling. Door de regels rond het thuiswerken blijft het aantal forenzen in de trein echter nog achter, geeft de NS aan.Het reisadvies voor onder meer Duitsland en de VS is, wegens het toenemende aantal coronabesmettingen, aangepast. De kleurcode van Duitsland gaat van groen naar geel en die van de VS van geel naar oranje. Mensen die terugkomen uit Duitsland moeten vanaf maandag een bewijs laten zien dat ze zijn ingeënt, negatief hebben getest of recent zijn genezen van het coronavirus. Dat geldt vanaf 6 september ook voor Hongarije.
De VS gaat van geel naar oranje en gelden als zeer hoog risicogebied. Ook Kosovo, Montenegro en de Republiek Noord-Macedonië gaan naar oranje. Vanaf zaterdag geldt voor deze landen dat mensen die in Nederland aankomen tien dagen in quarantaine moeten. Vanaf 6 september moeten reizigers uit deze landen zich verplicht laten testen, ook als ze volledig zijn ingeënt tegen het longvirus.
Voor de zogeheten virusvariant-landen gelden geen speciale regels meer. Deze landen vallen nu onder de normale kleurcodes. De kleurcode voor al deze landen blijft oranje, maar sommige landen gelden als hoog risicogebied en sommige als zeer hoog risicogebied. Daardoor zijn de coronamaatregelen voor mensen die uit deze landen naar Nederland komen niet meer hetzelfde voor elk land.
Mensen die naar Nederland reizen vanuit Brazilië, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Suriname, Venezuela of Zuid-Afrika moeten verplicht in quarantaine en ze moeten zich voor vertrek laten testen. Voor reizigers uit Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Paraguay, Peru of Uruguay geldt dat ze een coronabewijs moeten laten zien.
De Chinese nationale gezondheidscommissie meldt gisteren 8,2 miljoen coronaprikken te hebben gezet. Het land heeft in totaal nu 2,085 miljard doses vaccin toegediend.
Thailand kampt met een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen en grijpt nu naar petflessen dit probleem op te lossen. Plastic flessen heeft Aziatische land namelijk in overvloed en miljoenen ervan worden nu verzameld, versnipperd en omgetoverd in draden waaruit stof voor mondkapjes en kleding kan worden gemaakt.
De beschermingsmiddelen worden gebruikt in ziekenhuizen en boeddhistische tempels, waar monniken dagelijks coronaslachtoffers cremeren. In de gebedshuizen zijn diezelfde monniken ook in de weer om de kleding te maken. ,,Het is moeilijk om beschermpakken te kopen, zelfs als er geld voor is'', zegt de abt van de Chakdaeng-tempel in Samut Prakan.
Phra Maha Pranom Dhammalangkaro: ,,Maar nu maken we ze zelf van gerecyclede plastic flessen, zodat afval nu waardevol is.'' De vrijwilligers naaien de oranje pakken voor hun medemonniken en begrafenisondernemers. Er worden duizenden stuk verzonden naar tempels in heel Thailand.
Hoewel niet van medische kwaliteit biedt de uitrusting een vorm van bescherming voor hen die dagelijks met het virus te maken krijgen. Voor elk pak zijn zo'n 18 petflessen nodig en de stof wordt gratis aangeboden door een textielfabriek. Inmiddels zijn ongeveer 18 miljoen flessen omgevormd. ,,Zo redden we levens én het milieu'', zegt Arnuphap Chompuming van firma Thai Taffeta.© REUTERS — Een boeddhistische monnik met een oranje mondkapje, gemaakt van PET-flessen. Nederlandse banken gaan kijken of ze gerichte hulp kunnen bieden aan bedrijven die na het stoppen van de coronasteun van de overheid in de problemen komen. De banken houden er namelijk rekening mee dat een deel van de ondernemingen hier toch last van krijgt, zegt de Nederlandse Vereniging van Banken.
Vorige maand hebben banken nog eens 3,5 miljard euro aan coronasteun verstrekt in de vorm van kredieten. De teller komt daarmee op 64 miljard euro. ,,Banken zijn blij dat de kredietverlening van maand op maand blijft toenemen, zodat bedrijven en ondernemers volop kunnen blijven investeren", zegt NVB-voorzitter Medy van der Laan.
Het merendeel van de 64 miljard euro betreft reguliere kredieten. Bij 3,7 miljard euro gaat het om leningen met een overheidsgarantie. In totaal kregen 69.000 ondernemers een lening. Daarnaast kregen 129.000 bedrijven een betaalpauze. Die waren alles tezamen goed voor een bedrag van 3,1 miljard euro.
In de Australische deelstaat New South Wales is vandaag een recordaantal van 1431 coronabesmettingen geregistreerd. Niet eerder werden er in de deelstaat met ruim 8 miljoen inwoners in 24 uur tijd zoveel besmettingen gemeld. Ook overleden 12 mensen aan de gevolgen van het coronavirus, onder wie een vrouw van in de dertig.
De premier van de deelstaat, Gladys Berejiklian, kondigde eerder al aan dat eliminatie van het coronavirus niet meer mogelijk is. ,,We moeten onze aandacht niet meer richten op het aantal besmettingen, maar op het aantal vaccinaties en ziekenhuisopnamen", aldus Berejiklian, die verwacht dat het aantal besmettingen de komende twee weken verder op zal lopen. Verpleegkundigen in de staat uitten bij Australische media deze week hun zorgen omdat ziekenhuizen de toestroom aan coronapatiënten nauwelijks aan zouden kunnen.
In Nieuw-Zeeland, waar momenteel een strenge lockdown geldt in een poging het coronavirus uit te bannen, nam het aantal nieuwe besmettingen vrijdag juist verder af. Er werden 28 nieuwe besmettingen gemeld, fors minder dan in de afgelopen dagen. Toch blijft het spannend of het land erin slaagt de Delta-variant te elimineren. ,,Hoewel de daling van het aantal besmettingen bemoedigend is, zijn we ons er allen van bewust dat deze uitbraken een lange staart kunnen hebben", meldden de autoriteiten vrijdag tijdens een persconferentie.
In zowel Nieuw-Zeeland als Australië was het virus maandenlang geëlimineerd waardoor er nauwelijks coronamaatregelen golden, maar de Delta-variant wist in beide landen toch via de quarantainehotels in de gemeenschap te komen. De vaccinatiegraad blijft achter ten opzichte van Europese landen, al wordt er momenteel een forse inhaalslag gemaakt.
© EPA — Aan de grens tussen Queensland en New South Wales tussen Gold Coast (Queensland) en Tweed Heads (New South Wales) maken mensen een praatje. De Verenigde Staten trekken 2,7 miljard dollar uit voor de uitbreiding van de productie van vaccins, zo heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Dat is omgerekend een kleine 2,3 miljard euro. Onduidelijk is nog welke bedrijven zullen profiteren van het extra geld.
Het geld is bedoeld om de productie van ingrediënten en andere materialen zoals de flesjes waarin vaccins worden verpakt en spuiten om de vaccins toe te dienen op te voeren. Ook de capaciteit om de flesjes met vaccins te vullen moet daarmee worden vergroot.
Het is de regering-Biden niet alleen te doen om coronavaccins, liet Jeff Zients weten, die namens het Witte Huis de acties tegen het coronavirus coördineert. ,,Hiermee kunnen we aan de belofte van de president voldoen om een arsenaal voor vaccins voor de wereld te zijn. Bovendien versterken we onze mogelijkheden om op de langere termijn te reageren op toekomstige bedreigingen."
De Verenigde Staten hebben inmiddels 130 miljoen doses van coronavaccins gedoneerd aan andere landen. President Joe Biden heeft beloofd 600 miljoen doses weg te geven per halverwege volgend jaar.
© EPA — De Amerikaanse president Joe Biden. Bulgarije zet zich schrap voor een nieuwe coronagolf. Vanaf 7 september moeten restaurants 's avonds om tien uur hun deuren sluiten en mogen sportwedstrijden alleen zonder publiek worden gehouden. Muziekfestivals zijn verboden en bioscopen en theaters laten slechts vijftig procent van het normale aantal bezoekers toe.
Het Balkanland telt binnen Europa het minste aantal vaccinaties en zag de afgelopen weken een piek aan besmettingen, voornamelijk met de besmettelijker delta-variant. Vandaag werden 1745 nieuwe coronagevallen en 54 sterfgevallen door toedoen van het longvirus geregistreerd.
In totaal raakten in Bulgarije 457.487 mensen besmet en overleden 18.950 van hen. De afgelopen 28 dagen werden 32,192 mensen geïnfecteerd. ,,Er is geen reden voor paniek', zegt interim minister voor Volksgezondheid Stoicho Katsarov. ,,De situatie is ernstig, maar we hebben het onder controle.''
Katsarov roept zijn landgenoten nogmaals op zich te laten inenten. De nieuwe restricties gelden tot eind oktober. Studenten kunnen bij aanvang van het nieuwe leerjaar - op 15 september - gewoon de lessen volgen, maar de minister laat weten dat als het aantal infecties oploopt er mogelijk wordt overgestapt op online lessen.In Duitsland is een begin gemaakt met het toedienen van extra coronavaccins aan mensen die al volledig zijn gevaccineerd. Beieren en Sleeswijk-Holstein geven risicogroepen al een aanvullende prik, Noordrijn-Westfalen en andere deelstaten volgen later deze maand.
De 'boostershots' worden gegeven uit vrees dat de effectiviteit van de vaccins na verloop van tijd afneemt. De Europese toezichthouder EMA zei vandaag een booster niet dringend noodzakelijk te vinden. Niet alle Duitsers komen ook in aanmerking voor een extra vaccin.
In eerste instantie krijgen alleen kwetsbare groepen, zoals 80-plussers, bewoners van verpleeghuizen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen een booster. Duitsers die eerder een prik met de vaccins van Janssen of AstraZeneca kregen, komen nu in aanmerking voor een dosis BioNtech/Pfizer of Moderna.De Europese medicijnwaakhond EMA stelt dat een aanvullende coronavaccinatie, de zogenoemde boosterprik, 'niet dringend noodzakelijk' is. Op basis van de huidige onderzoeksresultaten van het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) stelt het EMA dat er voor het toedienen van aanvullende doses bij volledig ingeënten geen urgente reden is. Het rapport meldt dat boosters wel overwogen moeten worden bij personen met een verzwakt immuunsysteem en vast onderdeel van hun vaccinatie zou moeten zijn.
De effectiviteit van de huidige in Europa goedgekeurde en toegepaste vaccins zijn blijkens het rapport toereikend om ernstige coronaklachten, ziekenhuisopname en mogelijk overlijden ten gevolge van het longvirus, te voorkomen. Daarnaast wordt gesteld dat op dit moment één op de drie volwassen Europeanen pas één keer is ingeënt. De vaccinatiecampagnes moeten daarom gericht zijn op het volledig inenten van die groep en het handhaven van de coronamaatregelen - afstand houden, handhygiëne en het dragen van mondkapjes - in hoogrisico-omgevingen.
Uit sommige onderzoeken blijkt dat een extra vaccindosis de immuunrespons kan verbeteren bij bijvoorbeeld ontvangers van orgaantransplantaties. Ook kan worden overwogen om uit voorzorg een extra dosis toe te dienen aan oudere kwetsbare personen, vooral mensen in instellingen voor langdurige zorg. Het EMA beoordeelt de gegevens over aanvullende doses nog verder. Intussen kunnen de lidstaten wel voorbereidingen treffen voor voor het toedienen van boosters.
Negen samenwerkende theaters in de regio Zwolle vragen na 20 september een coronabewijs van bezoekers. Dat schept duidelijkheid, zegt Rob Zuidema van de Zwolse Theaters. ,,Ze hoeven alleen maar te kiezen wat ze willen zien en waar.” Ook theaters in Zutphen en Apeldoorn nemen die maatregelen.
De Nieuw-Zeelandse gezondheidsautoriteiten zien het aantal nieuwe besmettingsgevallen in het land snel dalen. De invoering van een nationale lockdown om de opmars van de delta-variant te stuiten, werpt vruchten af. Nieuw-Zeeland bleef tot februari een grote uitbraak gespaard, maar de gevreesde virusmutatie deed premier Jacinda Ardern vorige maand toch besluiten het hele land op slot te doen.
© Getty Images — Premier Jacinda Ardern tijdens een persconferentie in Wellington. India meldt de hoogste stijging in dagelijkse besmettingsgevallen sinds twee maanden. De dichtbevolkte regio Kerala, in het uiterste zuiden van India, stelde bijna 70 procent van de 47.092 nieuwe corona-infecties vast. Nu het festivalseizoen in het land begonnen is en de scholen weer openen, maakt de regering zich ernstig zorgen over de toename aan besmettingen.
Om de verspreiding naar de aangrenzende deelstaten Tamil Nadu and Karnataka zoveel mogelijk te voorkomen, wil gezondheidsminister Mansukh Mandaviya het vaccinatietempo in Kerala en omliggende regio's opvoeren. Tot nu toe heeft India 662 miljoen doses toegediend. Zo'n 54 procent van de naar schatting 944 volwassen Indiërs hebben een eerste prik gehad, slechts 16 procent is volledig ingeënt.Farmaceuten Pfizer en Merck & Co (MSD) kondigen vandaag nieuwe testprogramma's aan met experimentele Covid-19-medicijnen voor oraal gebruik. De medicijnrivalen zijn verwikkeld in een race om als eerste een eenvoudig toe te dienen middel op de markt te brengen. Ook het Zwitserse Roche maakt grote stappen op weg naar een pil die besmetting met het longvirus moet genezen of mogelijk voorkomen.
De Nieuw-Zeelandse politie heeft jacht gemaakt op een met corona besmet persoon die uit een quarantainehotel was ontsnapt. De man zou in de nacht van woensdag op donderdag zijn ontsnapt, agenten slaagden er volgens Nieuw-Zeelandse media donderdagmiddag in om de man te arresteren.
Nieuw-Zeeland kampt momenteel met een uitbraak van de deltavariant van het coronavirus. Donderdag werden er 49 besmettingen gemeld, waardoor het totale aantal besmettingen in de afgelopen weken is gestegen tot 736. De persoon ontsnapte uit een quarantainehotel in Auckland, de grootste stad van het land die vanwege de uitbraak nog altijd in een zeer strenge lockdown is.
Passagiers die vanuit het buitenland naar Nieuw-Zeeland reizen moeten verplicht in quarantaine in een hotel. Er zijn in het verleden meerdere mensen ontsnapt, maar niet eerder ging het om een besmet persoon die wist te ontkomen.
,,De quarantainehotels zijn zeer streng beveiligd, het is zorgelijk dat iemand ontsnapt is", vertelde coronaminister Chris Hipkins donderdag. Het Nieuw-Zeelandse leger is ook betrokken bij de beveiliging van de hotels.
Moderna heeft in de Verenigde Staten de toelatingsprocedure in gang gezet voor een derde dosis van zijn coronavaccin.
Het Amerikaanse bedrijf heeft resultaten van onderzoeken bij zowat 350 proefpersonen gedeeld. Zij kregen zes maanden na hun tweede inenting een herhaaldosis van 50 microgram, de helft van de eerste dosissen.
Volgens Moderna is het aantal antilichamen tegen het virus na zes maanden aanzienlijk verminderd. Een derde dosis brengt ze weer op peil.
In de komende dagen wil Moderna ook gegevens delen met andere regulatoren, waaronder het Europese Geneesmiddelenagentschap.
Pfizer en BioNTech, die een vaccin volgens dezelfde mRNA-technologie leveren, hebben al documenten ingediend bij de Amerikaanse autoriteiten om goedkeuring te vragen voor hun derde dosis.
In de VS kunnen sommige mensen met verzwakte immuniteit momenteel al een derde dosis krijgen.
Nederland kleurt donderdag een beetje roder op de kaart van coronagevallen in Europa. In Overijssel en Friesland is het aantal positieve tests zo gestegen dat zij van oranje naar rood gaan. Zij voegen zich bij Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland, die die waarschuwingskleur al hebben. Het is de eerste keer sinds eind juli dat het waarschuwingsniveau voor Nederland omhooggaat.
De rest van het land blijft op oranje staan. Utrecht zit net onder de grens. Als de stijging van het aantal coronagevallen daar doorzet, kan die provincie volgende week op rood uitkomen.
De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
Het aantal coronagevallen in Nederland stijgt de laatste twee weken licht. Maar dat is niet gelijk verdeeld over het land. In de ene provincie is de toename groot genoeg om een hogere waarschuwingskleur te krijgen, in de andere provincie is de daling niet groot genoeg om een stap terug te doen.
Landen gebruiken de kaart van het ECDC om hun beleid te bepalen. Toen Nederland in juli donkerrood werd, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden passeren.
In Duitsland neemt het aantal positieve tests de laatste weken snel toe. Ook in Scandinavië is een stijging te zien. In Spanje lijkt het ergste voorlopig achter de rug. Een paar weken geleden was het hele land donkerrood, nu is het hele land rood. De uitbraak is onder controle in Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië. Dat deel van Europa is al wekenlang een groen eiland tussen de oranje en rode landen.
De weduwe van een Rotterdamse coronapatiënt heeft vandaag voor het eerst getuigd tijdens het proces tegen de Duitse arts die haar man een dodelijke injectie zou hebben gegeven. Volgens hem was de behandeling van de ernstig zieke Ronald B. (47) ‘uitzichtloos’ en wilde hij diens lijden verlichten na het uitzetten van de apparatuur. ,,Het was een grote puinhoop’’, verklaarde de moeder van twee jonge kinderen in de rechtszaal in Essen.