Volgens demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) is het 'niet reëel' dat Nederland voor 31 augustus nog mensen uit de Afghaanse hoofdstad kan evacueren. Tot die datum heeft het Amerikaanse leger het voor het zeggen op het vliegveld van Kaboel. Daarna zijn de Amerikanen weg.
Het laatste Nederlandse vliegtuig vertrok donderdag uit Kaboel. Er blijft tot 31 augustus een tiental Nederlandse militairen en een vliegtuig van Defensie in de regio achter voor het geval er toch nog een mogelijkheid zou ontstaan om mensen op te halen in de Afghaanse hoofdstad. Die kans is dus verwaarloosbaar.
Een crisisteam blijft volgens Bijleveld werken aan manieren om de achtergebleven mensen die naar Nederland mogen, hierheen te halen. Volgens de bewindsvrouw worden 'alle opties' uitgewerkt.
Het is momenteel niet precies bekend hoeveel mensen in Afghanistan zijn achtergebleven. Ten minste een dertigtal tolken zou er nog zijn. Maar ook anderen die de Nederlandse missie hielpen, zoals koks, beveiligers of juristen, komen in aanmerking voor hulp. Nederland heeft inmiddels 1600 mensen met eindbestemming Nederland geëvacueerd, en nog ongeveer 900 mensen die naar andere landen gaan.
Donderdag vielen tientallen doden bij de luchthaven van Kabul door twee zelfmoordaanslagen. De aanvallen zijn inmiddels opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat.
Ook Italië heeft zijn evacuaties van Italianen en Afghanen die Italië in het land bijstonden beëindigd. Het laatste Italiaanse vliegtuig is zojuist vertrokken van de internationale luchthaven van Kaboel. Aan boord zitten Afghanen, Italiaanse diplomaten en militairen. Dat meldt de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio.
Het Europese land heeft de afgelopen tijd meer dan 4800 Afghanen uit het land geëvacueerd.
© AP Amerikaanse militaire veteranen die allemaal in Afghanistan hebben gediend, hebben in een zelf uitgevoerde geheime operatie in nachtelijk Kaboel Afghanen gered die groot gevaar zouden lopen door de machtsovername door de taliban. Nieuwszender ABC heeft met leden van de groep vrijwilligers gesproken. Die omschreven het als een 'ultieme reddingsoperatie'.
De veteranen vormden officieel geen onderdeel van de Amerikaanse strijdmacht in Kaboel en waren dus voor eigen risico op pad door de pikdonkere Afghaanse hoofdstad. Ze hebben wel in samenspraak met de Amerikaanse troepenmacht en de ambassade in Kaboel gehandeld. Bij de geheime acties waren ook voormalige leden van de geheime dienst en hulpverleners in Afghanistan betrokken.
De groep heeft de operatie 'Pineapple Express' (Ananas Express) gedoopt en noemt zichzelf de 'Task Force Pineapple'. De initiatiefnemer en commandant van de hele operatie was een gepensioneerde 'groene baret', kolonel Scott Mann, voormalig commando bij het Amerikaanse leger.
Ze hebben naar eigen zeggen de mensen met kleine eenheden en telkens in kleine groepjes naar het door de VS beheerste vliegveld van Kaboel gebracht. Het zou gaan om zeker vijfhonderd mensen onder wie voormalige leden van speciale eenheden van de Afghaanse strijdkrachten en hun families. Er waren woensdag al meer dan 130 mensen door deze vrijwilligers naar de luchthaven gesluisd.
De particuliere reddingsactie is begonnen nadat kolonel Mann half augustus kort na de inname van Kaboel door de Taliban, wanhopige boodschappen kreeg van een voormalige Afghaanse commando met wie hij strijd had geleverd en die nog steeds op een speciaal visum voor de VS wachtte. De Afghaan was onderdeel geweest van een Amerikaans commandoteam dat jaren op Talibanleiders heeft gejaagd en de Taliban weten dat. Ze dreigden hem daarom te doden. Mann besloot te proberen hem uit het land te smokkelen. Het werden er uiteindelijk honderden met de 'Pineapple Express' berichtte ABC.
Er komen een kleine 2000 Afghaanse evacués naar Nederland, volgens de laatste cijfers, aldus staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel).
Mogelijk vluchten binnenkort een half miljoen Afghanen hun land uit als gevolg van de huidige crisis, vreest de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR. Een hoge functionaris van de organisatie, Kelly Clements, zei dat er op dit moment nog niet veel Afghanen aan de grenzen staan, maar dat de situatie in het binnenland van Afghanistan sneller verslechtert dan verwacht. De VN treffen voorbereidingen voor de opvang van een half miljoen mensen en dringen er bij de buurlanden op aan de grens open te houden en hulp te bieden.
© Los Angeles Times via Getty Imag — Vluchtelingen in Kaboel. Met de evacuatie van nog eens 12.500 mensen donderdag is het aantal evacués uit Afghanistan opgelopen tot grofweg 105.000, meldt het Witte Huis. De laatste mensen worden momenteel weggehaald voordat de buitenlandse troepen uiterlijk 31 augustus uit het land zijn vertrokken.
Afghanen met een Nederlands paspoort die niet konden worden geëvacueerd en nu nog in Afghanistan verblijven, zijn daar om uiteenlopende redenen naartoe gegaan. ,,Het zijn er naar schatting 250, zoals het ministerie van Defensie eerder naar buiten bracht", zegt een woordvoerster van VluchtelingenWerk Nederland vrijdag.
Een aantal keerde vanuit Nederland terug om documenten voor gezinshereniging in orde te maken bij de Afghaanse autoriteiten, anderen brachten in Afghanistan de zomervakantie door bij familie. ,,Zeker is dat ze vrijwel allemaal zijn verrast door de snelle opmars van de Taliban."
De groep Afghanen uit Nederland die op familiebezoek ging is deze zomer volgens de woordvoerster vermoedelijk veel groter dan in eerdere jaren. ,,Want nadat bleek dat de Amerikaanse troepen het land zouden gaan verlaten, wilden veel Afghaanse Nederlanders de mogelijkheid benutten familieleden en bekenden op te zoeken. Van sommigen hoorde ik dat het ze een laatste kans leek om bijvoorbeeld grootouders op te zoeken." Ze denkt dat die situatie voor veel meer Afghanen geldt.
Geert Wilders (PVV) vroeg zich vrijdag in een bericht op Twitter af "hoe het kan dat asielzoekers terug gaan voor vakantie naar het land dat ze zijn ontvlucht. Daar waren ze toch onveilig?" De woordvoerster van VluchtelingenWerk Nederland begrijpt de vraag die het ook bij veel Nederlanders oproept over het grote aantal Afghanen met een Nederlands paspoort dat daar nog steeds is. ,,Het bezitten van een Nederlands paspoort maakt echt het verschil", zegt ze. "Dan is reizen en het bezoeken van familie in Afghanistan veel gemakkelijker."
Op Schiphol is vrijdag de allerlaatste vlucht met evacués uit Afghanistan geland. Aan boord van het vliegtuig waren 87 passagiers, allen met een Nederlands paspoort, meldt het ministerie van Defensie. Aan de evacuatiemissie uit Kabul kwam donderdag een einde.
De komende dagen komen de Nederlandse militairen en diplomaten terug die de afgelopen dagen op de internationale luchthaven van Kabul de evacuatie hebben geregeld. Een deel van de militairen blijft tot 31 augustus in de regio.
Het Kremlin heeft de terroristische aanslag bij het vliegveld van Kaboel fel veroordeeld en vreest dat extremisten munt slaan uit de chaos in Afghanistan. De Russische inlichtingendiensten werken er hard aan om te voorkomen dat de toestand in Afghanistan de buurlanden aantast, aldus een Russische regeringswoordvoerder.
Moskou vreest dat jihadisten vanuit Afghanistan voormalige Sovjetrepublieken en de Russische Kaukasus bedreigen. De huidige machthebbers in Afghanistan, de Taliban, zijn door de Russische regering op een lijst van terroristische organisaties gezet naar aanleiding van terrorisme in Tsjetsjenië.
Rusland gaat ook opnieuw militaire oefeningen houden in Kirgizië en Tadzjikistan, beide buurlanden van Afghanistan, met duizenden militairen. De militaire manoeuvres worden in september en oktober gehouden in het kader van de Collectieve Veiligheidsverdragorganisatie, een bijna dertig jaar oud bondgenootschap van voormalige Sovjetrepublieken. Lid zijn Armenië, Belarus, Kazachstan, Kirgizië, Rusland en Tadzjikistan.
Ongeveer driehonderd Duitsers zijn achtergebleven in Afghanistan. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat een dag nadat Berlijn stopte met de militaire evacuaties uit het land.
Het leger heeft in totaal 5347 mensen geëvacueerd vanaf de luchthaven in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Aan boord zaten zo'n 400 Duitse staatsburgers en meer dan 4100 Afghanen. Meer dan 10.000 Afghanen zouden in aanmerking komen voor bescherming en het recht hebben om naar Duitsland te komen. Het gaat volgens het ministerie om bijvoorbeeld lokale medewerkers, journalisten en mensenrechtenactivisten.
Het evacueren van mensen was volgens een woordvoerder "zeer gevaarlijk". ,,Het leger heeft onder de moeilijkste omstandigheden op de grond zoveel mogelijk mensen in veiligheid gebracht." Het Duitse leger heeft het land inmiddels verlaten. De Duitse deelname aan de NAVO-missie in Afghanistan kwam al eind juni na bijna twintig jaar ten einde, maar een aantal militairen keerde terug voor de evacuaties.
Naarmate het vertrek van de laatste buitenlandse troepen uit Afghanistan op 31 augustus nadert, wordt het steeds gevaarlijker in het door de Taliban overgenomen land. Steeds meer landen stoppen met evacueren. Onder meer Nederland, België, Zweden en Spanje hebben hun missies beëindigd.
De Afghaanse vluchtelingen die verblijven op legerplaats Harskamp kunnen vandaag rekenen op een mooie steunbetuiging. Na de felle demonstratie tegen de noodopvang, zijn er nu allerlei kaarten en ballonnen verzameld voor de vluchtelingen.
Een dertigtal tolken die geëvacueerd hadden moeten worden is achtergebleven in Afghanistan. Dat zei minister van Defensie Ank Bijleveld vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.
,,We hadden er nog 67 op de lijst staan, we denken dat ongeveer de helft in Nederland is", zei Bijleveld over de tolken. Die 67 staan op de lijst omdat hun aanvraag is goedgekeurd. Zij hebben vertaald voor Nederlandse militairen en hun papierwerk is op orde. Het zijn niet álle tolken die voor Defensie hebben gewerkt en graag Afghanistan ontvluchten. Nog niet alle aanvragen van tolken zijn afgewikkeld. Daarbij groeide de lijst met tolken die zich pas later meldden, ook de afgelopen dagen nog.
Op de vraag of Nederland niet eerder had moeten beginnen met de evacuatiemissie, zei Bijleveld dat de 'hele internationale gemeenschap is overvallen door de snelheid waarmee het is gegaan'.
,,Als het gaat om de tolken zijn we wel op tijd begonnen", aldus Bijleveld. ,,Daar zijn we al een aantal jaren mee bezig. Maar ook de mensen zelf zijn erdoor overvallen. Sommige mensen waren er op familiebezoek, iedereen is overvallen."
Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) kan nog niet zeggen hoeveel mensen die Nederland had willen evacueren zijn achtergebleven in Afghanistan. ,,We hebben lijsten, maar nog geen beeld op basis waarvan ik één getal kan noemen", zei Kaag vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.
Ook of het bijvoorbeeld gaat om 'honderden' kan de demissionaire minister niet zeggen. ,,Het is een makkelijke vraag, maar het antwoord is lastig." Ze benadrukte dat "alles erop is gericht om nog steeds mensen naar Nederland te kunnen helpen".
Of Nederland eerder had moeten beginnen en het achterlaten van mensen daarmee vermijdbaar was geweest, vindt Kaag een vraag voor later. ,,Ik denk dat we een hele goede evaluatie gaan uitvoeren. Maar voor nu, iedereen die we achterlaten, dat voelt verschrikkelijk."
,,Uiteraard zullen we in de evaluatie veel lessen moeten leren. Maar mijn aandacht gaat nu naar: wat kunnen we nog meer, met wie, om mensen veilig te stellen."
De Kamer wil na het reces snel in debat over de evacuatiemissie.
© ANP — Demissionair minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Zaken (D66) Zo'n tweehonderd mensen die in bussen onderweg waren naar een Nederlandse evacuatievlucht uit Kaboel, konden gisternacht op het laatste moment toch niet mee.
Dat meldt de NOS. Reden was de verslechterende veiligheidssituatie bij het vliegveld, waar korte tijd later aanslagen werden gepleegd. De mensen hadden te horen gekregen dat ze op een evacuatielijst stonden, maar zijn onverrichter zake omgekeerd. ,,Ze zijn afgebeld door Nederlandse diplomaten", zegt verslaggever Wilco Boom. ,,Van de meeste mensen is onbekend waar ze zijn en hoe het met ze is. Met veel van hen schijnt nog wel contact te zijn."
De afgelopen weken hebben naar verluidt zo'n 8500 mensen zich gemeld bij het Nederlandse ambassadepersoneel in Afghanistan om in aanmerking te komen voor evacuatie naar Nederland. Ze deden een beroep op de verruiming van het toelatingsbeleid die de Tweede Kamer tien dagen geleden afdwong bij het demissionaire kabinet.
Spanje heeft de evacuatiemissie in Afghanistan beëindigd en Groot-Brittannië stopt binnen enkele uren. Twee Spaanse vliegtuigen hebben de laatste 81 Spanjaarden en ook 83 Afghanen uit de Afghaanse hoofdstad Kabul gevlogen en ze worden in de namiddag op een luchtmachtbasis bij Madrid verwacht, aldus Spaanse media. Frankrijk stopt de evacuaties ook in de loop van vrijdag.
Volgens de Britse defensieminister Ben Wallace worden er geen mensen meer toegelaten tot het vliegveld en zijn er nog circa duizend mensen die met Britse toestellen vertrekken. Aan de Belgische evacuaties is vrijdagmorgen vroeg een einde gekomen met de landing van een gecharterd vliegtuig met 37 passagiers aan boord. Onder hen waren geen Nederlanders. Het vliegtuig kwam uit Islamabad in Pakistan. Ook in Denemarken en Italië wordt de landing gemeld van de laatste evacuatievlucht uit Afghanistan.
Een reeks landen was al gestopt met de evacuaties vanuit Kabul, inclusief België, Canada, Nederland en Polen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie had donderdag nog beklemtoond dat evacuaties ook in het weekend nog konden plaatsvinden. Volgens de laatste berichten zijn er nog maar duizend mensen met Amerikaanse reisdocumenten op de luchthaven om naar huis te vliegen, afgezien van de Amerikaanse troepenmacht op het vliegveld.
In onze Live Nieuws Update spraken we verslaggever Bob van Huet over de dubbele aanslag in Kaboel:
Een groeiend aantal Westerse landen, waaronder dus Nederland en ook Duitsland, is al gestopt met evacueren vanuit Kaboel. Maar Frankrijk gaat ondanks de aanslagen van gisteren gewoon door.
Gisteren is Nederland gestopt met evacuaties vanuit Afghanistan. Het werk van Stichting Vluchteling gaat echter gewoon door. We spraken Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, in onze Live Nieuws Update:
Op Schiphol is vanochtend een vlucht van Defensie geland met evacués uit Afghanistan. Van de 100 passagiers zijn er 98 mensen met een Nederlands paspoort, laat Defensie weten. Het is de een na laatste vlucht die in ons land aankomt met evacués uit Afghanistan.
Of de andere twee mensen zijn die doorreizen naar een ander land, of Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen en hier asiel aan zullen vragen, kon een woordvoerder van Defensie nog niet zeggen.
De laatste vlucht met evacués wordt later op de dag verwacht. Ook de Nederlandse militairen en diplomaten die de afgelopen tijd de evacuaties in Afghanistan verzorgden, moeten nog naar Nederland komen.
De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwt de verantwoordelijken voor de dodelijke aanslag op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. ,,Wij zullen jullie niet vergeven, wij zullen jullie niet vergeten, wij zullen jullie laten boete'', zei de president in een toespraak vanuit het Witte Huis.
Bij de aanslag op de internationale luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn ook 28 leden van de Taliban om het leven gekomen, vertelde een functionaris van de radicale beweging aan persbureau Reuters.
De functionaris wilde anoniem blijven, maar zei dat de Taliban als gevolg van de aanslag "meer mensen hebben verloren dan de Amerikanen". Er kwamen dertien Amerikaanse militairen om het leven, zeker vijftien anderen raakten gewond. Er zijn volgens de Taliban-functionaris "geen redenen voor buitenlandse strijdkrachten om na 31 augustus nog in het land te blijven".
Een Afghaanse functionaris meldde donderdag dat er mogelijk zo'n zestig Afghanen zijn overleden door de aanslag, daarnaast vielen er ruim 140 gewonden. Een verslaggever van de Amerikaanse zender CBS News meldde zeker negentig doden, onder wie ook vrouwen en kinderen.
Een NAVO-diplomaat roept de Taliban op de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die de aanslag opeiste, goed in de gaten te houden. Volgens de diplomaat zouden "duizenden gevangenen de afgelopen weken zijn vrijgelaten", meldt Reuters. De veiligheid in Afghanistan is nu de verantwoordelijkheid van de Taliban, benadrukt de diplomaat, die stelt dat "de angst en bezorgdheid Afghanen tot wanhoop drijven".
Vanuit de hele wereld komen geschokte reacties op de aanslag bij het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel die donderdag aan tientallen mensen het leven heeft gekost. Zo heeft de Franse president Emmanuel Macron de families van de Amerikaanse en Afghaanse slachtoffers gecondoleerd. Hij roemt de ,,heldhaftige acties van degenen die in Kaboel zijn om de evacuaties uit te voeren''.
Ook elders in Europa wordt steun betuigd. Zo zei de Spaanse minister-president Pedro Sánchez dat de ,,hele internationale gemeenschap meeleeft met de Afghanen''. De Italiaanse premier Mario Draghi veroordeelde de ,,verachtelijke en afschuwelijke aanval op weerloze mensen die vrijheid zoeken'' en de Poolse president Andrzej Duda spreekt van een ,,laffe daad''.
De Canadese premier Justin Trudeau zei dat zijn ,,hart brak voor de bevolking van Afghanistan". Hij beloofde er alles aan te doen om Afghaanse vluchtelingen op te vangen in zijn land. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern sprak van een "verachtelijke aanval op veel onschuldige families die gewoon veiligheid zochten vanwege de ongelooflijk moeilijke en kwetsbare situatie in Afghanistan''.
Door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is ,,de gruwelijke aanval'' met ,,de sterkste bewoordingen'' veroordeeld. Hetzelfde ministerie van Saoedi-Arabië schrijft dat de aanslagen ,,onverenigbaar zijn met alle religieuze principes en menselijke waarden''. Egypte spreekt van ,,gruwelijk terrorisme''.
De Amerikaanse president Joe Biden sprak donderdag in een toespraak van ,,een zware dag''. Ook de Nederlandse demissionaire minister-president Mark Rutte heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanslag. ,,Afschuwelijke berichten'', schreef de premier. ,,Veel doden en gewonden, te midden van mensen die op zoek zijn naar veiligheid. Een enorme tragedie.''
Britse diplomaten zouden gevoelige contactinformatie van Afghaanse medewerkers hebben achtergelaten op de Britse ambassade in Kaboel. Die informatie kwam vervolgens in handen van talibanstrijders, schrijft de Britse krant The Times. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat de Afghanen in kwestie 'in veiligheid' zijn gebracht.
Volgens The Times zou het onder meer gaan om adressen en telefoonnummers van Afghaans ambassadepersoneel, maar ook om curricula vitae van mensen die solliciteerden bij de ambassade. De papieren zouden half augustus in alle haast op de grond zijn blijven liggen toen diplomaten de ambassade halsoverkop verlieten omdat de taliban in Kaboel arriveerden.
,,Er werd alles aan gedaan om gevoelig materiaal te vernietigen'', aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch zou de informatie van drie medewerkers en acht familieleden in de ambassade zijn blijven liggen. ,,Het is van cruciaal belang dat we deze drie families in veiligheid hebben kunnen brengen'', meldt de woordvoerder. Volgens The Times is echter niet iedereen in veiligheid.
Intussen liggen ook de Amerikaanse autoriteiten onder vuur omdat zij een lijst met evacués aan de taliban zouden hebben gegeven om er zo voor te zorgen dat mensen werden toegelaten tot de luchthaven. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris vertelde daarover aan nieuwssite Politico dat de VS zo in feite ,,een dodenlijst'' hebben verstrekt van Afghanen die met de Amerikanen hebben samengewerkt.
De Amerikaanse president Joe Biden reageerde donderdag (lokale tijd) tijdens een toespraak op de geruchten en zei dat er 'mogelijkerwijs' een lijst met namen van evacués aan de taliban is verstrekt. Hij kon dat echter niet met zekerheid zeggen.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt rekening met meer aanslagen bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De Amerikaanse generaal Frank McKenzie zei donderdag tijdens een persconferentie dat hij vreest dat terreurgroep Islamitische Staat (IS), die achter de aanslag zit die donderdag aan dertien Amerikaanse militairen het leven kostte, opnieuw toe zal slaan.
,,We geloven dat het hun wens is om deze aanvallen voort te zetten en we verwachten dat deze aanvallen zullen doorgaan. Wij doen er intussen alles aan om voorbereid te zijn'', aldus McKenzie. Hij voegde eraan toe dat hij rekening houdt met raketten die op de luchthaven worden afgevuurd en autobommen. ,,Toch denk ik dat we onze missie kunnen voortzetten'', zei McKenzie over de intentie om de 1000 resterende Amerikanen in Afghanistan te evacueren.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft donderdag (lokale tijd) in een verklaring gereageerd op de bomaanslag, die hij een ,,verwoestende herinnering aan de gevaarlijke omstandigheden'' noemt waarin Amerikaanse militairen en diplomaten moeten opereren. Er zijn volgens Blinken inmiddels meer dan 100.000 mensen uit Kaboel geëvacueerd sinds de taliban de macht grepen.
Bij de aanslagen bij de luchthaven van Kaboel zijn donderdag dertien Amerikaanse militairen gedood en achttien andere gewond geraakt. Dat heeft het Pentagon donderdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt.
,,Een dertiende Amerikaanse soldaat is overleden aan de verwondingen die hij opliep bij de aanslag bij Abbey Gate'', zo meldt een woordvoerder. ,,Het aantal gewonde Amerikaanse soldaten bedraagt achttien.''
Eerder had het Amerikaanse ministerie van Defensie twaalf doden en vijftien gewonden gemeld onder de Amerikaanse militairen.
De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwt de verantwoordelijken voor de dodelijke aanslag op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. ,,Wij zullen jullie niet vergeven, wij zullen jullie niet vergeten, wij zullen jullie laten boete'', zei de president in een toespraak vanuit het Witte Huis.
Het Witte Huis meldde donderdag dat een dertiende Amerikaanse militair om het leven is gekomen door de aanslag op het vliegveld. Een tak van de radicale beweging Islamitische Staat (IS) claimde de verantwoordelijkheid. Volgens de Amerikaanse president is de situatie bij de luchthaven nog altijd gevaarlijk. De Amerikanen blijven doorgaan met hun missie om mensen de komende dagen uit Afghanistan te evacueren, verzekerde Biden. ,,We laten ons niet afschrikken door terroristen.''
De president heeft legercommandanten opdracht gegeven om plannen te ontwikkelen om doelen van IS aan te vallen in reactie op de aanslag. ,,Als het leger extra troepen nodig heeft, zal ik die toestaan'', zei de president, die verder niet in details trad. Wel kondigde hij aan dat er ,,met kracht en precisie'', gereageerd zal worden. ,,Deze IS-terroristen zullen niet winnen'', benadrukte Biden.
De aanslag laat volgens Biden zien waarom de duur van de ,,buitengewoon gevaarlijke'' missie in Afghanistan beperkt moet blijven. Eerder kondigde de president al aan dat alle Amerikaanse militairen het land uiterlijk 31 augustus zullen verlaten. Ook na het vertrek van de militairen zal Biden er ,,alles aan doen'' om Amerikanen die Afghanistan willen verlaten, de mogelijkheid te bieden om dat te doen.
Biden kon echter niet alle Afghanen die naar de VS willen komen beloven dat zij Afghanistan kunnen verlaten. ,,Ik kan geen enkele oorlog noemen waarna iedereen die dat wilde een conflictgebied kon verlaten", aldus de president.
Biden zei ,,een deel van de verantwoordelijkheid'' op zich te nemen voor de wijze waarop het terugtrekken van de Amerikaanse troepen heeft uitgepakt. ,,Ik draag de verantwoordelijkheid voor wat er de afgelopen tijd is gebeurd, maar u weet net zo goed als ik dat de voormalige president (Donald Trump, red.) een deal heeft gesloten met de taliban'', vertelde hij journalisten. ,,Dames en heren, het was tijd om deze 20-jarige oorlog te beëindigen'', aldus de president.
Biden hield tijdens de toespraak een moment stilte voor de omgekomen militairen, die hij helden noemde. ,,Zij stierven tijdens een onbaatzuchtige missie om anderen te redden.'' Een woordvoerder van het Witte Huis meldde dat de vlag van het Witte Huis vanaf donderdag halfstok zal hangen ,,uit respect'' voor de slachtoffers van de aanslag in Kaboel.
Het is een van de dodelijkste dagen voor het Amerikaanse leger in Afghanistan sinds 2011, toen een helikopter van de Amerikaanse strijdkrachten door Talibanstrijders werd neergeschoten in de Tangi Vallei, bijna 100 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kaboel. Er kwamen toen dertig Amerikaanse militairen om het leven.
© REUTERS — De Amerikaanse president Joe Biden tijdens het moment stilte voor de slachtoffers van de aanslagen donderdag in Kaboel. Bij de aanslag in Kaboel zijn twaalf Amerikaanse militairen om het leven gekomen. Volgens de Amerikaanse generaal McKenzie, die sprak via een videoverbinding op een persconferentie van het ministerie van Defensie in Washington, raakten vijftien soldaten gewond bij de twee dodelijke explosies.
Daarna volgde nog een schietpartij. Inmiddels claimt de radicale beweging Islamitische Staat (IS) achter de aanslag te zitten, waarbij ook tientallen Afghanen zouden zijn gedood. Een Afghaanse functionaris sprak over mogelijk zo'n zestig Afghaanse doden en ruim 140 gewonden. Een verslaggever van de Amerikaanse zender CBS News meldde zeker negentig doden, onder wie ook vrouwen en kinderen.
De terreur bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad kwam enkele dagen voor het geplande vertrek van de laatste Amerikanen uit Afghanistan. Ze waren er bijna twintig jaar in de strijd tegen terrorisme.
De Amerikaanse generaal uitte al het vermoeden dat de daders van IS waren. Minstens twee extremisten bliezen zich op, daarna openden andere IS-strijders het vuur op militairen en burgers bij de luchthaven. Het vliegveld wordt gebruikt voor de massale evacuaties van mensen die weg willen uit Afghanistan.
Media spreken over de eerste Amerikaanse doden in Afghanistan sinds de machtsovername door de radicaalislamitische Taliban eerder deze maand. Het zouden zelfs de eerste Amerikaanse gesneuvelden in ruim 1,5 jaar zijn in het land. President Joe Biden had eerder dit jaar de aftocht van de Amerikaanse troepen aangekondigd, die op 31 augustus moet zijn afgerond.
IS motiveert de aanslag met kritiek op de "samenwerking" tussen de Amerikanen en de Taliban bij de grootscheepse evacuatie-operatie uit Kabul, die door de VS wordt gecoördineerd. De claim komt van de tak van IS die in Afghanistan en Pakistan actief is, de IS-Khorasan. Deze extremisten zijn ook in conflict met de Taliban.
Demissionair minister-president Mark Rutte heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanslag op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul. In een tweet betuigt hij zijn medeleven met de slachtoffers en nabestaanden.
Defensie heeft de afgelopen week ruim 2500 mensen geëvacueerd uit Afghanistan, onder wie meer dan 1600 mensen met Nederland als bestemming. Dat meldt het kabinet in een Kamerbrief over de inmiddels beëindigde evacuatiemissie.
Onder de evacués zijn Nederlanders, tolken en hun gezinsleden en mensen die in het verleden in Nederlandse dienst hebben gewerkt en daardoor mogelijk gevaar lopen nu de taliban de macht in het land hebben gegrepen. Het kabinet kan nog geen exacte aantallen per groep noemen.
© AP De nieuwe machthebbers in Kabul, de taliban, hebben gezegd dat er ruim vijftig mensen gewond zijn geraakt bij een terroristische aanslag op de luchthaven van de hoofdstad Kaboel en dat het aantal doden nog niet bekend is. Eerder meldde een zegsman van de extremistische beweging, die sinds mei vrijwel het hele land onder de voet heeft gelopen, zeker dertien doden. Berichten op Twitter doen vrezen dat het aantal doden oploopt. Er zouden lijken zijn weggedragen en in een kanaal gegooid.
De taliban veroordelen de aanslag op weerloze burgers fel. Ze stellen daarbij dat de aanslag in een gebied was waar Amerikanen voor de veiligheid zorgen en dat de oorzaak van het bloedbad mede ligt in de aanwezigheid van de buitenlandse troepen in het land. Ze zeggen dat zodra die weg zijn, en zij zelf de orde hebben hebben hersteld, er geen aanslagen meer zullen zijn.
De terreuraanslag is vermoedelijk gepleegd door terroristen van een kleine terreurbeweging uit het oosten van het land met wortels in het aangrenzende Pakistan. Het is de Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP) die claimt onderdeel te zijn van de 'internationale' Islamitische Staat (IS). De ISKP is ook met de Taliban in gevecht geraakt en is onder meer berucht door bloedige aanlagen op de sjiitische minderheid, de Hazara.
© TOLOnews De Nederlandse ambassade in Afghanistan zal voorlopig vanuit Nederland doorwerken. Volgens het kabinet ligt een terugkeer naar Kaboel niet direct voor de hand, maar het 'ligt voor de hand' dat de werkzaamheden van de ambassade uiteindelijk worden verplaatst naar 'een land in de regio'.
Bij de aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn meerdere Amerikaanse militairen om het leven gekomen, bevestigt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Volgens de krant The Wall Street Journal gaat het om zeker vier mariniers. Drie anderen zouden gewond zijn geraakt.
Een Pentagon-woordvoerder spreekt over meerdere gewonde Amerikanen. Daarnaast is ook een aantal Afghanen het slachtoffer geworden van deze 'gruwelijke aanval', aldus de zegsman.
Alle mensen die Nederland uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel wilde evacueren en die de luchthaven tijdig hebben weten te bereiken, zijn nu vertrokken. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.
De Nederlandse evacuatieoperatie in Kaboel is voorbij. De laatste Nederlandse vlucht is uit de Afghaanse hoofdstad vertrokken, meldt demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken. Aan boord zijn onder meer de diplomaten en militairen die de afgelopen tijd vanaf het vliegveld hebben gewerkt.
,,Het is verschrikkelijk om Afghanistan na 20 jaar op deze manier te moeten verlaten", twittert Kaag. ,,Met pijn in het hart zijn het ambassadeteam en militairen vertrokken met de laatste Nederlandse vlucht."
Kaag erkent dat het vertrek van de Nederlanders "ingrijpende consequenties" heeft voor de mensen die nog niet in veiligheid zijn gebracht. ,,De inzet blijft om, samen met internationale bondgenoten, allen te helpen die recht hebben op terugkeer of evacuatie en de Afghaanse bevolking te blijven steunen."
Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld zegt "gemengde gevoelens" te hebben bij het vertrek van de laatste evacuatievlucht uit Kabul. ,,We zien verschrikkelijke berichten over aanslagen", aldus de bewindsvrouw.
© AP — Rook na explosie Kaboel De Nederlandse militairen en het aanwezige ambassadepersoneel zijn 'voor zover nu bekend' ongedeerd na de explosie bij het vliegveld van Kaboel. Dat meldt een Defensiewoordvoerder.
Hij weet niet of dat ook geldt voor Nederlanders en Afghanen die nog wachten op evacuatie door Nederland. ,,Daar heb ik op dit moment geen zicht op."
Volgens internationale persbureaus vielen er zeker dertien doden. Het ging om zelfmoordaanslagen, meldde het Amerikaanse leger.
Nederland stopt donderdag met de evacuatiemissie vanuit Kaboel. Dan verlaten ook de Nederlandse ambassademedewerkers en militairen het land.
De dreigingen zouden afkomstig zijn van Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP). Deze groep is circa zes jaar geleden in de regio opgedoken en is onder meer in het oosten van Afghanistan actief. De door uiterst bloedige aanslagen beruchte groep claimt dat ze banden heeft met andere takken van IS. De groep is herhaaldelijk in gevecht geraakt met de taliban.
De Amerikaanse president Joe Biden is ingelicht over het incident. Hij heeft een ontmoeting donderdag met de Israëlische premier Naftali Bennett uitgesteld naar aanleiding van de aanslagen in Kaboel.
© EPA — President Joe Biden Door twee explosies bij een ingang van de luchthaven van Kabul en een iets verderop gelegen hotel zijn zeker dertien doden gevallen. Volgens een zegsman van de Taliban zijn onder de slachtoffers ook buitenlanders en talibanstrijders. De Amerikaanse autoriteiten denken dat het om twee zelfmoordaanslagen gaat van een terreurgroep uit de regio en er zijn Amerikaanse gewonden gevallen.
Zeker één terrorist zou zich bij een ingang hebben opgeblazen. Sommige lokale waarnemers melden op sociale media dat er mogelijk drie zelfmoordterroristen waren. Er zijn beelden verspreid van doden en gewonden. Om de mensen die waren samengedromd bij de toegang tot het vliegveld te verspreiden hebben Amerikaanse militairen die het vliegveld in handen hebben, traangas afgevuurd nadat er een explosie was geweest.
© REUTERS Bij een hotel in de buurt van het vliegveld van Kaboel heeft vanmiddag een tweede explosie plaatsgevonden. Dat bevestigt John Kirby van het Pentagon. Er zijn nog geen berichten over eventuele slachtoffers.
Het getroffen Baron Hotel wordt door Canadese en Britse militairen gebruikt als verzamelpunt voor Afghanen die toestemming hebben gekregen voor een evacuatievlucht.
Ook Duitsland heeft zijn evacuaties uit Afghanistan beëindigd. Het laatste militaire toestel is uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel vertrokken. De Duitsers voegen zich daarmee in de groeiende rij westerse landen die geen vluchten meer uitvoeren door het naderende vertrek van de Amerikanen, die de luchtbrug coördineren. Ook was er de vrees voor een aanslag. Vanmiddag vond er daadwerkelijk een aanslag plaats met veel slachtoffers, melden media.
Sinds de taliban ruim anderhalve week geleden de macht overnamen na een verrassend snelle opmars, willen veel mensen zo snel mogelijk weg uit Afghanistan. Door de deadline van 31 augustus waarop alle buitenlandse troepen uit het land moeten zijn vertrokken, lijken veel mensen achter te moeten blijven.
Bij de luchthaven waren duizenden mensen aanwezig, die het land proberen te ontvluchten. Adam Khan, een Afghaan die buiten de luchthaven wachtte, zegt dat de explosie afging in een menigte mensen die wachtte om de luchthaven binnen te gaan. Khan, die zei dat hij op ongeveer 30 meter afstand stond, zegt dat verschillende mensen gedood werden of gewond raakten, waaronder sommigen die lichaamsdelen verloren.
Volgens een woordvoerder van de Taliban zouden tenminste dertien doden zijn gevallen, waaronder kinderen. Onder de doden zouden ook taliban-strijders zijn die belast waren met de veiligheid rond het vliegveld. Onder de slachtoffers zijn een zegsman van de taliban ook buitenlanders.
,,Precies op het juiste moment vertrokken." De familie van een Amsterdamse Afghaan (56) stond de afgelopen weken doodsangsten uit over het lot van hun vader, maar vanmiddag stapte hij, na vijf mislukte pogingen, eindelijk op het vliegtuig richting Nederland. Van de dodelijke explosie die iets voor vier uur vanmiddag plaatsvond, heeft de Amsterdammer waarschijnlijk niets meegekregen, zegt zijn zoon Kamal. ,,Het was tot op het laatste moment spannend, maar hij is met de hakken over de sloot vertrokken. Eindelijk."
De familie van de man was al de hele week ten einde raad. ,,We doen al de hele week geen oog dicht, we zijn echt vreselijk bezorgd om onze vader”, zei zoon Kamal eerder tegen deze site. Nu slaakt hij een zucht van verlichting. ,,Ik ben eindelijk weer wat rustiger. Ik heb er een goed gevoel over. Wij gaan onze vader weer zien", vertelt hij enthousiast. Zijn vader maakt het goed, maar is wel erg moe. ,,Ondanks dat hij op dat vliegveld erge dingen heeft gezien, is hij gelukkig nog zichzelf. Mijn hart breekt als ik al die ellende daar zie. Nu weer een explosie, het is verschrikkelijk, en ik ben bang dat het alleen nog maar erger gaat worden."
Uit Kaboel werden vanmiddag 199 passagiers overgebracht naar Islamabad, onder wie de 56-jarige Amsterdammer. Dit gebeurde met twee transporttoestellen van het type C-130, aldus Defensie. Vanuit Islamabad zal het toestel verder vliegen naar Amsterdam.
Op luchthaven Schiphol is vanmiddag ook een door Defensie gecharterd toestel met 269 geëvacueerden uit Afghanistan geland. Onder de passagiers zitten dertig mensen met een Nederlands paspoort, meldt het ministerie van Defensie. Het is vandaag de laatste dag dat nog evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel worden uitgevoerd.
Volgens Geert-Jan Segers (ChristenUnie) laat de aanslag zien onder welke dreiging mensen door onder andere Nederland geëvacueerd moesten worden. ,,Maar hij laat ook zien wat Afghanen nu ontvluchten. En in welke omstandigheden veel mensen nu worden achterlaten. Wat een tragedie."
De explosie buiten de luchthaven van Kaboel werd veroorzaakt door een zelfmoordaanslag, zeggen Amerikaanse functionarissen. Lees hier meer.
Er is een explosie geweest bij het vliegveld van Kaboel. Dat meldt het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Volgens verschillende media is er ook geschoten.
De ontploffing volgt op meldingen van mogelijke dreigingen van terroristische aanslagen bij het vliegveld. Verschillende landen drongen er op aan om de luchthaven te vermijden. Sommige landen beëindigden hun evacuaties.
De dreigingen zouden afkomstig zijn van Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP). Deze groep is circa zes jaar geleden in de regio opgedoken en is onder meer in het oosten van Afghanistan actief. De door uiterst bloedige aanslagen beruchte groep claimt dat het banden heeft met andere takken van IS. De groep is herhaaldelijk in gevecht geraakt met de taliban.
De Tweede Kamer wil een spoeddebat over het einde van de evacuatie uit Afghanistan. Het kabinet kondigde donderdag aan dat de luchtbrug wordt gestopt op aanwijzing van de Amerikanen. ,,Dit is een zwarte dag voor iedereen die nu nog vastzit in Afghanistan", aldus Jeroen van Wijngaarden (VVD).
Volgens hem is de grote vraag nu hoeveel Nederlanders en Afghanen nog vastzitten en 'hoe we hen daar weg krijgen', laat hij weten. ,,We hebben ons, als NAVO-landen, laten overrompelen met een slechts ten dele geslaagde evacuatie tot gevolg."
Canada heeft de evacuatieoperatie in Afghanistan beëindigd, meldt het Canadese ministerie van Defensie. De overheid zegt dat ze graag langer waren gebleven om iedereen te redden die dat had gewild, maar dat de omstandigheden dusdanig verslechterden dat dit niet meer mogelijk was. ,,Het is werkelijk hartverscheurend", aldus een vertegenwoordiger van het ministerie.
Canada heeft ongeveer 3700 Canadezen en Afghanen opgehaald. Het land had al zeven jaar geen sterke militaire aanwezigheid meer in het land.
Meerdere landen zijn ook al gestopt. België kapte de operatie woensdagavond af omdat er een dreiging heerst voor een mogelijke aanslag op het vliegveld. Nederland stopt donderdag met de evacuatie. Frankrijk en Duitsland denken de operatie vrijdag af te ronden.In totaal zijn er nu ruim 95.000 mensen opgehaald uit Afghanistan sinds de machtsovername van de taliban.
Een Afghaanse man heeft tien maanden celstraf gekregen in Frankrijk kort nadat hij daar was aangekomen vanuit Kaboel. De man wordt verdacht banden te hebben met de taliban en werd daarom onder surveillance gesteld, hij mocht de Parijse voorstad Noisy-le-Grand niet verlaten, maar deed dat toch. M. verbleef daar met zijn vrouw en kind.
Ahmat M. zegt dat hij zich ziek voelde en daarom naar een winkel wilde, buiten Noisy-le-Grand. Hij zegt dat hij een man naar de winkel volgde die in hetzelfde hotel zat, zonder te weten dat hij naar het centrum van Parijs ging. Die man zegt juist dat hij op verzoek van M. meeging naar Parijs om simkaarten te kopen.
M. en drie anderen werden onder toezicht gesteld omdat zij contact hadden met een man die een lid van de taliban zou zijn. Zij hebben allemaal beperkingen opgelegd gekregen.
De advocaat van M. zegt dat hij geen Talibanstrijder is. ,,Dit is een man die zijn land is ontvlucht met zijn vrouw en drie maanden oude dochter die naar de supermarkt ging."
Op de luchthaven Schiphol is vanmiddag een door Defensie gecharterd toestel met 269 geëvacueerden uit Afghanistan geland. Onder de passagiers zitten dertig mensen met een Nederlands paspoort, meldt het ministerie van Defensie. Het is vandaag de laatste dag dat nog evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel worden uitgevoerd.
De vijfde noodopvanglocatie voor evacués uit Afghanistan opent donderdag in Amsterdam, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Defensie stelt een deel van het Marine Etablissement Amsterdam beschikbaar. Het COA kan er ongeveer 350 evacués onderbrengen.
De eerste mensen worden donderdag aan het eind van de middag verwacht. Burgemeester Femke Halsema noemt het vanzelfsprekend dat de stad een bijdrage levert aan de tijdelijke noodopvang en heet de Afghanen van harte welkom. ,,Deze mensen hebben een afschuwelijke tijd achter de rug en verdienen rust in de noodopvang." Samen met het COA onderzoekt de gemeente de eigen rol om ook na de noodopvang voor woonruimte te zorgen.
De locatie aan de Kattenburgerstraat in Amsterdam is voor het grootste deel in handen van de gemeente. Defensie zit met onder andere de afdeling werving en selectie nog op het marineterrein. Behalve in Amsterdam worden evacués opgevangen in de kazerne in Zoutkamp in Groningen, het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide (gemeente Zeist), de legerplaats De Harskamp in Harskamp en vanaf zondag in tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen.
Het kabinet werkt ‘heel hard’ aan een noodplan voor de Nederlanders en Afghaanse helpers die achterblijven in Kaboel nadat Nederland de evacuaties stopt. ,,We werken koortsachtig – met anderen – om te bezien hoe wij ze de komende tijd zo goed mogelijk kunnen ondersteunen", zei demissionair premier Mark Rutte. ,,Dat is onze heilige plicht.”
VluchtelingenWerk Nederland is donderdag een petitie gestart waarin de organisatie het demissionaire kabinet oproept 'zorg te dragen voor de bescherming van alle Afghanen die dat nodig hebben, daar en hier'. Nu Nederland stopt met de evacuatie van Afghanen uit Kaboel, dreigt voor achterblijvers 'de zwartste nachtmerrie' werkelijkheid te worden, aldus VluchtelingenWerk.
De organisatie wil dat Nederland alles op alles zet om alternatieve routes te vinden om mensen die voor en met Nederland hebben gewerkt uit Afghanistan te halen. De organisatie zegt dat de eigen medewerkers en vrijwilligers ondanks de evacuatiestop doorgaan met het zoeken en begeleiden van Afghanen die in aanmerking komen voor evacuatie 'tot we zeker weten dat de deur definitief gesloten is'.
Ondertussen wil de organisatie met de petitie ook afdwingen dat er haast gemaakt wordt met het opstellen van een nieuw asielbeleid voor Afghanistan. Nederland moet de buurlanden van Afghanistan, waar veel mensen naartoe zullen vluchten, (financieel) steunen om zo menswaardige opvang te bieden, vindt VluchtelingenWerk. Ook wil de organisatie dat er binnen de Europese Unie 'goede en solidaire' afspraken gemaakt worden om Afghanen in Europa humaan op te vangen en eerlijk te verdelen over de lidstaten.
,,We hebben echt een verkeerde inschatting gemaakt van de situatie ter plekke. Dat is zo snel gegaan. Daar is iedereen door overvallen." Dat zei demissionair minister-president Mark Rutte vandaag over de situatie in Afghanistan.
Door de dreiging van een aanslag op de luchthaven in Kaboel, raadt Nederland mensen inmiddels af om daarheen te komen. Ook stoppen de evacuaties in de loop van vandaag. De Amerikanen waren sowieso voornemens 31 augustus te vertrekken, en wilden dat overige landen op vrijdag hun evacuaties afronden.
Voor hoeveel mensen in Afghanistan de evacuaties nu te laat komen, heeft Nederland 'onvoldoende scherp' zei hij. ,,Er zijn ook mensen meegenomen met hulp van andere landen. Wat we weten is dat ruim 1500 mensen wel weg zijn gekomen. Maar er is een aanzienlijk aantal mensen dat achterblijft."
Op de vraag of er later nog pogingen gedaan worden om mensen in Afghanistan te helpen, reageerde Rutte: ,,Daar zullen we heel hard aan werken, dat is echt onze heilige plicht."
Of Nederland te laat in actie is gekomen gaat het kabinet 'heel precies in kaart brengen', zei Rutte. ,,Dat hebben we de Kamer ook toegezegd. Maar feit is dat we allemaal overvallen zijn met de snelheid waarmee Kaboel is gevallen." Op de constatering dat de situatie al maandenlang verslechterde, en er bovendien al langer een wens tot evacuatie lag, zei hij: ,,Ja, er is ook al maandenlang heel veel gebeurd. De grote vraag is: was dat genoeg."
Er gaat 'zodra mogelijk' nog een uitgebreidere brief naar de kamer met nadere informatie, zei de demissionaire premier.
Sinds de taliban de macht overnamen in Afghanistan ruim anderhalve week geleden zijn volgens het Pentagon ongeveer 95.700 mensen geëvacueerd. Woensdag waren dat er 13.400.
Qatar lijkt de meeste mensen te hebben geholpen. De staat zegt 40.000 mensen te hebben opgevangen in Doha. Veel andere landen vlogen mensen vanuit Kaboel naar Doha, zodat ze vanaf daar weer door konden. Deze evacuaties zijn dus niet allemaal gedaan met Qatarese vliegtuigen.
De Verenigde Staten zeggen niet hoeveel mensen ze precies hebben geholpen, maar het zou gaan om 4400 mensen met de Amerikaanse nationaliteit. Hoeveel mensen met een andere nationaliteit zijn geholpen, meldt het land niet. De Britten hebben 12.279 mensen uit Kaboel geëvacueerd en er zitten nog vierhonderd Britten in Afghanistan. Het leger wil niet zeggen wanneer het stopt met de evacuatievluchten, maar de laatste Britse militair moet het land hebben verlaten voordat de Amerikanen vertrekken.
Donderdag meldde het Duitse ministerie van Defensie dat het 5347 mensen heeft geëvacueerd. Het gaat om zeker 4200 Afghanen en 505 Duitsers. Frankrijk doet ook geen precieze uitspraken over het aantal mensen dat is geëvacueerd. Er zouden ruim tweeduizend Afghanen en meer dan honderd Fransen Frankrijk hebben bereikt. Hoeveel mensen naar landen in de regio zijn gebracht, is niet bekend. De Nederlandse regering meldde woensdag dat er tot dan toe 1857 evacués naar Nederland waren gebracht.
Het staken van de evacuatievluchten vanuit Kaboel leidt ertoe dat vele westers-georiënteerde Afghanen 'in de val zitten' en daaruit niet meer zullen kunnen ontsnappen, zegt de in Afghanistan geboren Nederlandse Nadjla Akbari (29).
Als een van de bestuursleden van de jongerenbeweging Azadi organiseert zij zaterdag in Amsterdam een demonstratie om aandacht te vragen voor het lot van de Afghanen die noodgedwongen moesten achterblijven. Akbari's nichtje, werkzaam voor een Duitse organisatie voor vrouwenemancipatie in Kaboel, is een van de mensen die niet meer heeft kunnen vluchten.
,,Heel bizar dat de evacuatie nu wordt gestopt", zegt Akbari namens Azadi in een reactie op het besluit van het kabinet om donderdag de laatste Nederlanders en Afghaanse medewerkers uit Kaboel weg te halen. De situatie op en rond de luchthaven van Kaboel verslechtert volgens een brief aan de Tweede Kamer 'zeer snel'.
Akbari heeft voor die handelswijze en die van andere landen geen goed woord over. ,,Iedereen heeft dit zien aankomen. Ik ook en ik ben geen minister. Mensen met een Nederlands paspoort of mensen die je geholpen hebben, laat je daar niet achter", zegt ze.
Veel hoop voor haar nichtje en lotgenoten zegt ze niet te koesteren. ,,De taliban proberen natuurlijk een braindrain te voorkomen. Maar de toekomst van vele Afghanen is somber. Het zijn barbaren."
Zaterdag demonstreren Akbari en haar medestanders voor het legaliseren van alle Afghanen in Nederland, inclusief de circa 1200 mensen die de afgelopen dagen uit Kaboel geëvacueerd zijn. ,,We willen dat de Nederlandse regering nu meteen actie onderneemt en Afghanistan tot onveilig land verklaart, en niet pas in een debat ergens in oktober."
Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld reageerde op het besluit om te stoppen met evacueren van mensen uit Kaboel:
De opvanglocatie voor geëvacueerde Afghanen op Heumensoord bij Nijmegen moet zondagavond klaar zijn voor de eerste evacués. Op dit moment is de opbouw, die woensdag begon, in volle gang. Het is de bedoeling dat maximaal duizend mensen opgevangen worden op de locatie.
In onze Live Nieuws Update spraken we verslaggever Bob van Huet over de evacuatiestop die Nederland vandaag aankondigde:
Dat Nederland nu moet stoppen met evacueren is ‘akelig nieuws’, vindt minister Ank Bijleveld van Defensie. ,,We zijn tot op het laatste moment doorgegaan met evacueren, als één van de laatste landen. Nu moeten we tot terugtrekking komen.” Volgens haar is de veiligheid ‘de eerste prioriteit’. ,,Er is nu een dreiging."
,,We gaan nu nog door met het uitvliegen van mensen die op het vliegveld zijn. Onze mannen en het ambassadepersoneel blijven tot het laatst.” Of het Nederlandse toestel dat uit voorzorg in de regio achterblijft ook na vandaag nog mensen kan ophalen, blijft onduidelijk. ,,We weten het niet.”
© AFP — De Amerikaanse luchtmacht met de moeder kort na haar bevalling in het C-17 vliegtuig. De Afghaanse baby die zaterdag 21 augustus aan boord van een C-17 militair evacuatievliegtuig werd geboren is door haar ouders vernoemd naar het vliegtuig: Reach. De moeder kreeg weeën tijdens de vlucht. Toen het toestel aan de grond was gezet kwam de baby ter wereld in de vrachtruimte van het voertuig.
Terwijl het vliegtuig nog in de lucht was kreeg de moeder complicaties; haar bloeddruk zou te laag zijn. Daarop besloot de vliegtuigcommandant om lager te gaan vliegen, zodat de luchtdruk hoger werd.
Het vliegtuig in kwestie wordt aangeduid met de naam 'Reach 828', en daarom heet het kind nu Reach. Volgens Tod Wolters, commandant van het Amerikaans-Europese Commando, maken de baby en familie het allemaal goed.