Volgens demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) is het 'niet reëel' dat Nederland voor 31 augustus nog mensen uit de Afghaanse hoofdstad kan evacueren. Tot die datum heeft het Amerikaanse leger het voor het zeggen op het vliegveld van Kaboel. Daarna zijn de Amerikanen weg.
Het laatste Nederlandse vliegtuig vertrok donderdag uit Kaboel. Er blijft tot 31 augustus een tiental Nederlandse militairen en een vliegtuig van Defensie in de regio achter voor het geval er toch nog een mogelijkheid zou ontstaan om mensen op te halen in de Afghaanse hoofdstad. Die kans is dus verwaarloosbaar.
Een crisisteam blijft volgens Bijleveld werken aan manieren om de achtergebleven mensen die naar Nederland mogen, hierheen te halen. Volgens de bewindsvrouw worden 'alle opties' uitgewerkt.
Het is momenteel niet precies bekend hoeveel mensen in Afghanistan zijn achtergebleven. Ten minste een dertigtal tolken zou er nog zijn. Maar ook anderen die de Nederlandse missie hielpen, zoals koks, beveiligers of juristen, komen in aanmerking voor hulp. Nederland heeft inmiddels 1600 mensen met eindbestemming Nederland geëvacueerd, en nog ongeveer 900 mensen die naar andere landen gaan.
Donderdag vielen tientallen doden bij de luchthaven van Kabul door twee zelfmoordaanslagen. De aanvallen zijn inmiddels opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat.
Ook Italië heeft zijn evacuaties van Italianen en Afghanen die Italië in het land bijstonden beëindigd. Het laatste Italiaanse vliegtuig is zojuist vertrokken van de internationale luchthaven van Kaboel. Aan boord zitten Afghanen, Italiaanse diplomaten en militairen. Dat meldt de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio.
Het Europese land heeft de afgelopen tijd meer dan 4800 Afghanen uit het land geëvacueerd.
© AP Amerikaanse militaire veteranen die allemaal in Afghanistan hebben gediend, hebben in een zelf uitgevoerde geheime operatie in nachtelijk Kaboel Afghanen gered die groot gevaar zouden lopen door de machtsovername door de taliban. Nieuwszender ABC heeft met leden van de groep vrijwilligers gesproken. Die omschreven het als een 'ultieme reddingsoperatie'.
De veteranen vormden officieel geen onderdeel van de Amerikaanse strijdmacht in Kaboel en waren dus voor eigen risico op pad door de pikdonkere Afghaanse hoofdstad. Ze hebben wel in samenspraak met de Amerikaanse troepenmacht en de ambassade in Kaboel gehandeld. Bij de geheime acties waren ook voormalige leden van de geheime dienst en hulpverleners in Afghanistan betrokken.
De groep heeft de operatie 'Pineapple Express' (Ananas Express) gedoopt en noemt zichzelf de 'Task Force Pineapple'. De initiatiefnemer en commandant van de hele operatie was een gepensioneerde 'groene baret', kolonel Scott Mann, voormalig commando bij het Amerikaanse leger.
Ze hebben naar eigen zeggen de mensen met kleine eenheden en telkens in kleine groepjes naar het door de VS beheerste vliegveld van Kaboel gebracht. Het zou gaan om zeker vijfhonderd mensen onder wie voormalige leden van speciale eenheden van de Afghaanse strijdkrachten en hun families. Er waren woensdag al meer dan 130 mensen door deze vrijwilligers naar de luchthaven gesluisd.
De particuliere reddingsactie is begonnen nadat kolonel Mann half augustus kort na de inname van Kaboel door de Taliban, wanhopige boodschappen kreeg van een voormalige Afghaanse commando met wie hij strijd had geleverd en die nog steeds op een speciaal visum voor de VS wachtte. De Afghaan was onderdeel geweest van een Amerikaans commandoteam dat jaren op Talibanleiders heeft gejaagd en de Taliban weten dat. Ze dreigden hem daarom te doden. Mann besloot te proberen hem uit het land te smokkelen. Het werden er uiteindelijk honderden met de 'Pineapple Express' berichtte ABC.
Er komen een kleine 2000 Afghaanse evacués naar Nederland, volgens de laatste cijfers, aldus staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel).
Mogelijk vluchten binnenkort een half miljoen Afghanen hun land uit als gevolg van de huidige crisis, vreest de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR. Een hoge functionaris van de organisatie, Kelly Clements, zei dat er op dit moment nog niet veel Afghanen aan de grenzen staan, maar dat de situatie in het binnenland van Afghanistan sneller verslechtert dan verwacht. De VN treffen voorbereidingen voor de opvang van een half miljoen mensen en dringen er bij de buurlanden op aan de grens open te houden en hulp te bieden.
© Los Angeles Times via Getty Imag — Vluchtelingen in Kaboel. Met de evacuatie van nog eens 12.500 mensen donderdag is het aantal evacués uit Afghanistan opgelopen tot grofweg 105.000, meldt het Witte Huis. De laatste mensen worden momenteel weggehaald voordat de buitenlandse troepen uiterlijk 31 augustus uit het land zijn vertrokken.
Afghanen met een Nederlands paspoort die niet konden worden geëvacueerd en nu nog in Afghanistan verblijven, zijn daar om uiteenlopende redenen naartoe gegaan. ,,Het zijn er naar schatting 250, zoals het ministerie van Defensie eerder naar buiten bracht", zegt een woordvoerster van VluchtelingenWerk Nederland vrijdag.
Een aantal keerde vanuit Nederland terug om documenten voor gezinshereniging in orde te maken bij de Afghaanse autoriteiten, anderen brachten in Afghanistan de zomervakantie door bij familie. ,,Zeker is dat ze vrijwel allemaal zijn verrast door de snelle opmars van de Taliban."
De groep Afghanen uit Nederland die op familiebezoek ging is deze zomer volgens de woordvoerster vermoedelijk veel groter dan in eerdere jaren. ,,Want nadat bleek dat de Amerikaanse troepen het land zouden gaan verlaten, wilden veel Afghaanse Nederlanders de mogelijkheid benutten familieleden en bekenden op te zoeken. Van sommigen hoorde ik dat het ze een laatste kans leek om bijvoorbeeld grootouders op te zoeken." Ze denkt dat die situatie voor veel meer Afghanen geldt.
Geert Wilders (PVV) vroeg zich vrijdag in een bericht op Twitter af "hoe het kan dat asielzoekers terug gaan voor vakantie naar het land dat ze zijn ontvlucht. Daar waren ze toch onveilig?" De woordvoerster van VluchtelingenWerk Nederland begrijpt de vraag die het ook bij veel Nederlanders oproept over het grote aantal Afghanen met een Nederlands paspoort dat daar nog steeds is. ,,Het bezitten van een Nederlands paspoort maakt echt het verschil", zegt ze. "Dan is reizen en het bezoeken van familie in Afghanistan veel gemakkelijker."
Op Schiphol is vrijdag de allerlaatste vlucht met evacués uit Afghanistan geland. Aan boord van het vliegtuig waren 87 passagiers, allen met een Nederlands paspoort, meldt het ministerie van Defensie. Aan de evacuatiemissie uit Kabul kwam donderdag een einde.
De komende dagen komen de Nederlandse militairen en diplomaten terug die de afgelopen dagen op de internationale luchthaven van Kabul de evacuatie hebben geregeld. Een deel van de militairen blijft tot 31 augustus in de regio.
Het Kremlin heeft de terroristische aanslag bij het vliegveld van Kaboel fel veroordeeld en vreest dat extremisten munt slaan uit de chaos in Afghanistan. De Russische inlichtingendiensten werken er hard aan om te voorkomen dat de toestand in Afghanistan de buurlanden aantast, aldus een Russische regeringswoordvoerder.
Moskou vreest dat jihadisten vanuit Afghanistan voormalige Sovjetrepublieken en de Russische Kaukasus bedreigen. De huidige machthebbers in Afghanistan, de Taliban, zijn door de Russische regering op een lijst van terroristische organisaties gezet naar aanleiding van terrorisme in Tsjetsjenië.
Rusland gaat ook opnieuw militaire oefeningen houden in Kirgizië en Tadzjikistan, beide buurlanden van Afghanistan, met duizenden militairen. De militaire manoeuvres worden in september en oktober gehouden in het kader van de Collectieve Veiligheidsverdragorganisatie, een bijna dertig jaar oud bondgenootschap van voormalige Sovjetrepublieken. Lid zijn Armenië, Belarus, Kazachstan, Kirgizië, Rusland en Tadzjikistan.
Ongeveer driehonderd Duitsers zijn achtergebleven in Afghanistan. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat een dag nadat Berlijn stopte met de militaire evacuaties uit het land.
Het leger heeft in totaal 5347 mensen geëvacueerd vanaf de luchthaven in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Aan boord zaten zo'n 400 Duitse staatsburgers en meer dan 4100 Afghanen. Meer dan 10.000 Afghanen zouden in aanmerking komen voor bescherming en het recht hebben om naar Duitsland te komen. Het gaat volgens het ministerie om bijvoorbeeld lokale medewerkers, journalisten en mensenrechtenactivisten.
Het evacueren van mensen was volgens een woordvoerder "zeer gevaarlijk". ,,Het leger heeft onder de moeilijkste omstandigheden op de grond zoveel mogelijk mensen in veiligheid gebracht." Het Duitse leger heeft het land inmiddels verlaten. De Duitse deelname aan de NAVO-missie in Afghanistan kwam al eind juni na bijna twintig jaar ten einde, maar een aantal militairen keerde terug voor de evacuaties.
Naarmate het vertrek van de laatste buitenlandse troepen uit Afghanistan op 31 augustus nadert, wordt het steeds gevaarlijker in het door de Taliban overgenomen land. Steeds meer landen stoppen met evacueren. Onder meer Nederland, België, Zweden en Spanje hebben hun missies beëindigd.
De Afghaanse vluchtelingen die verblijven op legerplaats Harskamp kunnen vandaag rekenen op een mooie steunbetuiging. Na de felle demonstratie tegen de noodopvang, zijn er nu allerlei kaarten en ballonnen verzameld voor de vluchtelingen.
Een dertigtal tolken die geëvacueerd hadden moeten worden is achtergebleven in Afghanistan. Dat zei minister van Defensie Ank Bijleveld vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.
,,We hadden er nog 67 op de lijst staan, we denken dat ongeveer de helft in Nederland is", zei Bijleveld over de tolken. Die 67 staan op de lijst omdat hun aanvraag is goedgekeurd. Zij hebben vertaald voor Nederlandse militairen en hun papierwerk is op orde. Het zijn niet álle tolken die voor Defensie hebben gewerkt en graag Afghanistan ontvluchten. Nog niet alle aanvragen van tolken zijn afgewikkeld. Daarbij groeide de lijst met tolken die zich pas later meldden, ook de afgelopen dagen nog.
Op de vraag of Nederland niet eerder had moeten beginnen met de evacuatiemissie, zei Bijleveld dat de 'hele internationale gemeenschap is overvallen door de snelheid waarmee het is gegaan'.
,,Als het gaat om de tolken zijn we wel op tijd begonnen", aldus Bijleveld. ,,Daar zijn we al een aantal jaren mee bezig. Maar ook de mensen zelf zijn erdoor overvallen. Sommige mensen waren er op familiebezoek, iedereen is overvallen."
Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) kan nog niet zeggen hoeveel mensen die Nederland had willen evacueren zijn achtergebleven in Afghanistan. ,,We hebben lijsten, maar nog geen beeld op basis waarvan ik één getal kan noemen", zei Kaag vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.
Ook of het bijvoorbeeld gaat om 'honderden' kan de demissionaire minister niet zeggen. ,,Het is een makkelijke vraag, maar het antwoord is lastig." Ze benadrukte dat "alles erop is gericht om nog steeds mensen naar Nederland te kunnen helpen".
Of Nederland eerder had moeten beginnen en het achterlaten van mensen daarmee vermijdbaar was geweest, vindt Kaag een vraag voor later. ,,Ik denk dat we een hele goede evaluatie gaan uitvoeren. Maar voor nu, iedereen die we achterlaten, dat voelt verschrikkelijk."
,,Uiteraard zullen we in de evaluatie veel lessen moeten leren. Maar mijn aandacht gaat nu naar: wat kunnen we nog meer, met wie, om mensen veilig te stellen."
De Kamer wil na het reces snel in debat over de evacuatiemissie.
© ANP — Demissionair minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Zaken (D66) Zo'n tweehonderd mensen die in bussen onderweg waren naar een Nederlandse evacuatievlucht uit Kaboel, konden gisternacht op het laatste moment toch niet mee.
Dat meldt de NOS. Reden was de verslechterende veiligheidssituatie bij het vliegveld, waar korte tijd later aanslagen werden gepleegd. De mensen hadden te horen gekregen dat ze op een evacuatielijst stonden, maar zijn onverrichter zake omgekeerd. ,,Ze zijn afgebeld door Nederlandse diplomaten", zegt verslaggever Wilco Boom. ,,Van de meeste mensen is onbekend waar ze zijn en hoe het met ze is. Met veel van hen schijnt nog wel contact te zijn."
De afgelopen weken hebben naar verluidt zo'n 8500 mensen zich gemeld bij het Nederlandse ambassadepersoneel in Afghanistan om in aanmerking te komen voor evacuatie naar Nederland. Ze deden een beroep op de verruiming van het toelatingsbeleid die de Tweede Kamer tien dagen geleden afdwong bij het demissionaire kabinet.
Spanje heeft de evacuatiemissie in Afghanistan beëindigd en Groot-Brittannië stopt binnen enkele uren. Twee Spaanse vliegtuigen hebben de laatste 81 Spanjaarden en ook 83 Afghanen uit de Afghaanse hoofdstad Kabul gevlogen en ze worden in de namiddag op een luchtmachtbasis bij Madrid verwacht, aldus Spaanse media. Frankrijk stopt de evacuaties ook in de loop van vrijdag.
Volgens de Britse defensieminister Ben Wallace worden er geen mensen meer toegelaten tot het vliegveld en zijn er nog circa duizend mensen die met Britse toestellen vertrekken. Aan de Belgische evacuaties is vrijdagmorgen vroeg een einde gekomen met de landing van een gecharterd vliegtuig met 37 passagiers aan boord. Onder hen waren geen Nederlanders. Het vliegtuig kwam uit Islamabad in Pakistan. Ook in Denemarken en Italië wordt de landing gemeld van de laatste evacuatievlucht uit Afghanistan.
Een reeks landen was al gestopt met de evacuaties vanuit Kabul, inclusief België, Canada, Nederland en Polen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie had donderdag nog beklemtoond dat evacuaties ook in het weekend nog konden plaatsvinden. Volgens de laatste berichten zijn er nog maar duizend mensen met Amerikaanse reisdocumenten op de luchthaven om naar huis te vliegen, afgezien van de Amerikaanse troepenmacht op het vliegveld.
In onze Live Nieuws Update spraken we verslaggever Bob van Huet over de dubbele aanslag in Kaboel:
Een groeiend aantal Westerse landen, waaronder dus Nederland en ook Duitsland, is al gestopt met evacueren vanuit Kaboel. Maar Frankrijk gaat ondanks de aanslagen van gisteren gewoon door.
Gisteren is Nederland gestopt met evacuaties vanuit Afghanistan. Het werk van Stichting Vluchteling gaat echter gewoon door. We spraken Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, in onze Live Nieuws Update:
Op Schiphol is vanochtend een vlucht van Defensie geland met evacués uit Afghanistan. Van de 100 passagiers zijn er 98 mensen met een Nederlands paspoort, laat Defensie weten. Het is de een na laatste vlucht die in ons land aankomt met evacués uit Afghanistan.
Of de andere twee mensen zijn die doorreizen naar een ander land, of Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen en hier asiel aan zullen vragen, kon een woordvoerder van Defensie nog niet zeggen.
De laatste vlucht met evacués wordt later op de dag verwacht. Ook de Nederlandse militairen en diplomaten die de afgelopen tijd de evacuaties in Afghanistan verzorgden, moeten nog naar Nederland komen.
De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwt de verantwoordelijken voor de dodelijke aanslag op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. ,,Wij zullen jullie niet vergeven, wij zullen jullie niet vergeten, wij zullen jullie laten boete'', zei de president in een toespraak vanuit het Witte Huis.
Bij de aanslag op de internationale luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn ook 28 leden van de Taliban om het leven gekomen, vertelde een functionaris van de radicale beweging aan persbureau Reuters.
De functionaris wilde anoniem blijven, maar zei dat de Taliban als gevolg van de aanslag "meer mensen hebben verloren dan de Amerikanen". Er kwamen dertien Amerikaanse militairen om het leven, zeker vijftien anderen raakten gewond. Er zijn volgens de Taliban-functionaris "geen redenen voor buitenlandse strijdkrachten om na 31 augustus nog in het land te blijven".
Een Afghaanse functionaris meldde donderdag dat er mogelijk zo'n zestig Afghanen zijn overleden door de aanslag, daarnaast vielen er ruim 140 gewonden. Een verslaggever van de Amerikaanse zender CBS News meldde zeker negentig doden, onder wie ook vrouwen en kinderen.
Een NAVO-diplomaat roept de Taliban op de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die de aanslag opeiste, goed in de gaten te houden. Volgens de diplomaat zouden "duizenden gevangenen de afgelopen weken zijn vrijgelaten", meldt Reuters. De veiligheid in Afghanistan is nu de verantwoordelijkheid van de Taliban, benadrukt de diplomaat, die stelt dat "de angst en bezorgdheid Afghanen tot wanhoop drijven".
Vanuit de hele wereld komen geschokte reacties op de aanslag bij het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel die donderdag aan tientallen mensen het leven heeft gekost. Zo heeft de Franse president Emmanuel Macron de families van de Amerikaanse en Afghaanse slachtoffers gecondoleerd. Hij roemt de ,,heldhaftige acties van degenen die in Kaboel zijn om de evacuaties uit te voeren''.
Ook elders in Europa wordt steun betuigd. Zo zei de Spaanse minister-president Pedro Sánchez dat de ,,hele internationale gemeenschap meeleeft met de Afghanen''. De Italiaanse premier Mario Draghi veroordeelde de ,,verachtelijke en afschuwelijke aanval op weerloze mensen die vrijheid zoeken'' en de Poolse president Andrzej Duda spreekt van een ,,laffe daad''.
De Canadese premier Justin Trudeau zei dat zijn ,,hart brak voor de bevolking van Afghanistan". Hij beloofde er alles aan te doen om Afghaanse vluchtelingen op te vangen in zijn land. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern sprak van een "verachtelijke aanval op veel onschuldige families die gewoon veiligheid zochten vanwege de ongelooflijk moeilijke en kwetsbare situatie in Afghanistan''.
Door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is ,,de gruwelijke aanval'' met ,,de sterkste bewoordingen'' veroordeeld. Hetzelfde ministerie van Saoedi-Arabië schrijft dat de aanslagen ,,onverenigbaar zijn met alle religieuze principes en menselijke waarden''. Egypte spreekt van ,,gruwelijk terrorisme''.
De Amerikaanse president Joe Biden sprak donderdag in een toespraak van ,,een zware dag''. Ook de Nederlandse demissionaire minister-president Mark Rutte heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanslag. ,,Afschuwelijke berichten'', schreef de premier. ,,Veel doden en gewonden, te midden van mensen die op zoek zijn naar veiligheid. Een enorme tragedie.''
Britse diplomaten zouden gevoelige contactinformatie van Afghaanse medewerkers hebben achtergelaten op de Britse ambassade in Kaboel. Die informatie kwam vervolgens in handen van talibanstrijders, schrijft de Britse krant The Times. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat de Afghanen in kwestie 'in veiligheid' zijn gebracht.
Volgens The Times zou het onder meer gaan om adressen en telefoonnummers van Afghaans ambassadepersoneel, maar ook om curricula vitae van mensen die solliciteerden bij de ambassade. De papieren zouden half augustus in alle haast op de grond zijn blijven liggen toen diplomaten de ambassade halsoverkop verlieten omdat de taliban in Kaboel arriveerden.
,,Er werd alles aan gedaan om gevoelig materiaal te vernietigen'', aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch zou de informatie van drie medewerkers en acht familieleden in de ambassade zijn blijven liggen. ,,Het is van cruciaal belang dat we deze drie families in veiligheid hebben kunnen brengen'', meldt de woordvoerder. Volgens The Times is echter niet iedereen in veiligheid.
Intussen liggen ook de Amerikaanse autoriteiten onder vuur omdat zij een lijst met evacués aan de taliban zouden hebben gegeven om er zo voor te zorgen dat mensen werden toegelaten tot de luchthaven. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris vertelde daarover aan nieuwssite Politico dat de VS zo in feite ,,een dodenlijst'' hebben verstrekt van Afghanen die met de Amerikanen hebben samengewerkt.
De Amerikaanse president Joe Biden reageerde donderdag (lokale tijd) tijdens een toespraak op de geruchten en zei dat er 'mogelijkerwijs' een lijst met namen van evacués aan de taliban is verstrekt. Hij kon dat echter niet met zekerheid zeggen.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt rekening met meer aanslagen bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De Amerikaanse generaal Frank McKenzie zei donderdag tijdens een persconferentie dat hij vreest dat terreurgroep Islamitische Staat (IS), die achter de aanslag zit die donderdag aan dertien Amerikaanse militairen het leven kostte, opnieuw toe zal slaan.
,,We geloven dat het hun wens is om deze aanvallen voort te zetten en we verwachten dat deze aanvallen zullen doorgaan. Wij doen er intussen alles aan om voorbereid te zijn'', aldus McKenzie. Hij voegde eraan toe dat hij rekening houdt met raketten die op de luchthaven worden afgevuurd en autobommen. ,,Toch denk ik dat we onze missie kunnen voortzetten'', zei McKenzie over de intentie om de 1000 resterende Amerikanen in Afghanistan te evacueren.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft donderdag (lokale tijd) in een verklaring gereageerd op de bomaanslag, die hij een ,,verwoestende herinnering aan de gevaarlijke omstandigheden'' noemt waarin Amerikaanse militairen en diplomaten moeten opereren. Er zijn volgens Blinken inmiddels meer dan 100.000 mensen uit Kaboel geëvacueerd sinds de taliban de macht grepen.
Bij de aanslagen bij de luchthaven van Kaboel zijn donderdag dertien Amerikaanse militairen gedood en achttien andere gewond geraakt. Dat heeft het Pentagon donderdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt.
,,Een dertiende Amerikaanse soldaat is overleden aan de verwondingen die hij opliep bij de aanslag bij Abbey Gate'', zo meldt een woordvoerder. ,,Het aantal gewonde Amerikaanse soldaten bedraagt achttien.''
Eerder had het Amerikaanse ministerie van Defensie twaalf doden en vijftien gewonden gemeld onder de Amerikaanse militairen.
De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwt de verantwoordelijken voor de dodelijke aanslag op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. ,,Wij zullen jullie niet vergeven, wij zullen jullie niet vergeten, wij zullen jullie laten boete'', zei de president in een toespraak vanuit het Witte Huis.
Het Witte Huis meldde donderdag dat een dertiende Amerikaanse militair om het leven is gekomen door de aanslag op het vliegveld. Een tak van de radicale beweging Islamitische Staat (IS) claimde de verantwoordelijkheid. Volgens de Amerikaanse president is de situatie bij de luchthaven nog altijd gevaarlijk. De Amerikanen blijven doorgaan met hun missie om mensen de komende dagen uit Afghanistan te evacueren, verzekerde Biden. ,,We laten ons niet afschrikken door terroristen.''
De president heeft legercommandanten opdracht gegeven om plannen te ontwikkelen om doelen van IS aan te vallen in reactie op de aanslag. ,,Als het leger extra troepen nodig heeft, zal ik die toestaan'', zei de president, die verder niet in details trad. Wel kondigde hij aan dat er ,,met kracht en precisie'', gereageerd zal worden. ,,Deze IS-terroristen zullen niet winnen'', benadrukte Biden.
De aanslag laat volgens Biden zien waarom de duur van de ,,buitengewoon gevaarlijke'' missie in Afghanistan beperkt moet blijven. Eerder kondigde de president al aan dat alle Amerikaanse militairen het land uiterlijk 31 augustus zullen verlaten. Ook na het vertrek van de militairen zal Biden er ,,alles aan doen'' om Amerikanen die Afghanistan willen verlaten, de mogelijkheid te bieden om dat te doen.
Biden kon echter niet alle Afghanen die naar de VS willen komen beloven dat zij Afghanistan kunnen verlaten. ,,Ik kan geen enkele oorlog noemen waarna iedereen die dat wilde een conflictgebied kon verlaten", aldus de president.
Biden zei ,,een deel van de verantwoordelijkheid'' op zich te nemen voor de wijze waarop het terugtrekken van de Amerikaanse troepen heeft uitgepakt. ,,Ik draag de verantwoordelijkheid voor wat er de afgelopen tijd is gebeurd, maar u weet net zo goed als ik dat de voormalige president (Donald Trump, red.) een deal heeft gesloten met de taliban'', vertelde hij journalisten. ,,Dames en heren, het was tijd om deze 20-jarige oorlog te beëindigen'', aldus de president.
Biden hield tijdens de toespraak een moment stilte voor de omgekomen militairen, die hij helden noemde. ,,Zij stierven tijdens een onbaatzuchtige missie om anderen te redden.'' Een woordvoerder van het Witte Huis meldde dat de vlag van het Witte Huis vanaf donderdag halfstok zal hangen ,,uit respect'' voor de slachtoffers van de aanslag in Kaboel.
Het is een van de dodelijkste dagen voor het Amerikaanse leger in Afghanistan sinds 2011, toen een helikopter van de Amerikaanse strijdkrachten door Talibanstrijders werd neergeschoten in de Tangi Vallei, bijna 100 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kaboel. Er kwamen toen dertig Amerikaanse militairen om het leven.
© REUTERS — De Amerikaanse president Joe Biden tijdens het moment stilte voor de slachtoffers van de aanslagen donderdag in Kaboel. Bij de aanslag in Kaboel zijn twaalf Amerikaanse militairen om het leven gekomen. Volgens de Amerikaanse generaal McKenzie, die sprak via een videoverbinding op een persconferentie van het ministerie van Defensie in Washington, raakten vijftien soldaten gewond bij de twee dodelijke explosies.
Daarna volgde nog een schietpartij. Inmiddels claimt de radicale beweging Islamitische Staat (IS) achter de aanslag te zitten, waarbij ook tientallen Afghanen zouden zijn gedood. Een Afghaanse functionaris sprak over mogelijk zo'n zestig Afghaanse doden en ruim 140 gewonden. Een verslaggever van de Amerikaanse zender CBS News meldde zeker negentig doden, onder wie ook vrouwen en kinderen.
De terreur bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad kwam enkele dagen voor het geplande vertrek van de laatste Amerikanen uit Afghanistan. Ze waren er bijna twintig jaar in de strijd tegen terrorisme.
De Amerikaanse generaal uitte al het vermoeden dat de daders van IS waren. Minstens twee extremisten bliezen zich op, daarna openden andere IS-strijders het vuur op militairen en burgers bij de luchthaven. Het vliegveld wordt gebruikt voor de massale evacuaties van mensen die weg willen uit Afghanistan.
Media spreken over de eerste Amerikaanse doden in Afghanistan sinds de machtsovername door de radicaalislamitische Taliban eerder deze maand. Het zouden zelfs de eerste Amerikaanse gesneuvelden in ruim 1,5 jaar zijn in het land. President Joe Biden had eerder dit jaar de aftocht van de Amerikaanse troepen aangekondigd, die op 31 augustus moet zijn afgerond.
IS motiveert de aanslag met kritiek op de "samenwerking" tussen de Amerikanen en de Taliban bij de grootscheepse evacuatie-operatie uit Kabul, die door de VS wordt gecoördineerd. De claim komt van de tak van IS die in Afghanistan en Pakistan actief is, de IS-Khorasan. Deze extremisten zijn ook in conflict met de Taliban.
Demissionair minister-president Mark Rutte heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanslag op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul. In een tweet betuigt hij zijn medeleven met de slachtoffers en nabestaanden.
Defensie heeft de afgelopen week ruim 2500 mensen geëvacueerd uit Afghanistan, onder wie meer dan 1600 mensen met Nederland als bestemming. Dat meldt het kabinet in een Kamerbrief over de inmiddels beëindigde evacuatiemissie.
Onder de evacués zijn Nederlanders, tolken en hun gezinsleden en mensen die in het verleden in Nederlandse dienst hebben gewerkt en daardoor mogelijk gevaar lopen nu de taliban de macht in het land hebben gegrepen. Het kabinet kan nog geen exacte aantallen per groep noemen.
© AP De nieuwe machthebbers in Kabul, de taliban, hebben gezegd dat er ruim vijftig mensen gewond zijn geraakt bij een terroristische aanslag op de luchthaven van de hoofdstad Kaboel en dat het aantal doden nog niet bekend is. Eerder meldde een zegsman van de extremistische beweging, die sinds mei vrijwel het hele land onder de voet heeft gelopen, zeker dertien doden. Berichten op Twitter doen vrezen dat het aantal doden oploopt. Er zouden lijken zijn weggedragen en in een kanaal gegooid.
De taliban veroordelen de aanslag op weerloze burgers fel. Ze stellen daarbij dat de aanslag in een gebied was waar Amerikanen voor de veiligheid zorgen en dat de oorzaak van het bloedbad mede ligt in de aanwezigheid van de buitenlandse troepen in het land. Ze zeggen dat zodra die weg zijn, en zij zelf de orde hebben hebben hersteld, er geen aanslagen meer zullen zijn.
De terreuraanslag is vermoedelijk gepleegd door terroristen van een kleine terreurbeweging uit het oosten van het land met wortels in het aangrenzende Pakistan. Het is de Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP) die claimt onderdeel te zijn van de 'internationale' Islamitische Staat (IS). De ISKP is ook met de Taliban in gevecht geraakt en is onder meer berucht door bloedige aanlagen op de sjiitische minderheid, de Hazara.
© TOLOnews De Nederlandse ambassade in Afghanistan zal voorlopig vanuit Nederland doorwerken. Volgens het kabinet ligt een terugkeer naar Kaboel niet direct voor de hand, maar het 'ligt voor de hand' dat de werkzaamheden van de ambassade uiteindelijk worden verplaatst naar 'een land in de regio'.
Bij de aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn meerdere Amerikaanse militairen om het leven gekomen, bevestigt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Volgens de krant The Wall Street Journal gaat het om zeker vier mariniers. Drie anderen zouden gewond zijn geraakt.
Een Pentagon-woordvoerder spreekt over meerdere gewonde Amerikanen. Daarnaast is ook een aantal Afghanen het slachtoffer geworden van deze 'gruwelijke aanval', aldus de zegsman.
Alle mensen die Nederland uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel wilde evacueren en die de luchthaven tijdig hebben weten te bereiken, zijn nu vertrokken. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.
De Nederlandse evacuatieoperatie in Kaboel is voorbij. De laatste Nederlandse vlucht is uit de Afghaanse hoofdstad vertrokken, meldt demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken. Aan boord zijn onder meer de diplomaten en militairen die de afgelopen tijd vanaf het vliegveld hebben gewerkt.
,,Het is verschrikkelijk om Afghanistan na 20 jaar op deze manier te moeten verlaten", twittert Kaag. ,,Met pijn in het hart zijn het ambassadeteam en militairen vertrokken met de laatste Nederlandse vlucht."
Kaag erkent dat het vertrek van de Nederlanders "ingrijpende consequenties" heeft voor de mensen die nog niet in veiligheid zijn gebracht. ,,De inzet blijft om, samen met internationale bondgenoten, allen te helpen die recht hebben op terugkeer of evacuatie en de Afghaanse bevolking te blijven steunen."
Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld zegt "gemengde gevoelens" te hebben bij het vertrek van de laatste evacuatievlucht uit Kabul. ,,We zien verschrikkelijke berichten over aanslagen", aldus de bewindsvrouw.
© AP — Rook na explosie Kaboel De Nederlandse militairen en het aanwezige ambassadepersoneel zijn 'voor zover nu bekend' ongedeerd na de explosie bij het vliegveld van Kaboel. Dat meldt een Defensiewoordvoerder.
Hij weet niet of dat ook geldt voor Nederlanders en Afghanen die nog wachten op evacuatie door Nederland. ,,Daar heb ik op dit moment geen zicht op."
Volgens internationale persbureaus vielen er zeker dertien doden. Het ging om zelfmoordaanslagen, meldde het Amerikaanse leger.
Nederland stopt donderdag met de evacuatiemissie vanuit Kaboel. Dan verlaten ook de Nederlandse ambassademedewerkers en militairen het land.
De dreigingen zouden afkomstig zijn van Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP). Deze groep is circa zes jaar geleden in de regio opgedoken en is onder meer in het oosten van Afghanistan actief. De door uiterst bloedige aanslagen beruchte groep claimt dat ze banden heeft met andere takken van IS. De groep is herhaaldelijk in gevecht geraakt met de taliban.
De Amerikaanse president Joe Biden is ingelicht over het incident. Hij heeft een ontmoeting donderdag met de Israëlische premier Naftali Bennett uitgesteld naar aanleiding van de aanslagen in Kaboel.
© EPA — President Joe Biden Door twee explosies bij een ingang van de luchthaven van Kabul en een iets verderop gelegen hotel zijn zeker dertien doden gevallen. Volgens een zegsman van de Taliban zijn onder de slachtoffers ook buitenlanders en talibanstrijders. De Amerikaanse autoriteiten denken dat het om twee zelfmoordaanslagen gaat van een terreurgroep uit de regio en er zijn Amerikaanse gewonden gevallen.
Zeker één terrorist zou zich bij een ingang hebben opgeblazen. Sommige lokale waarnemers melden op sociale media dat er mogelijk drie zelfmoordterroristen waren. Er zijn beelden verspreid van doden en gewonden. Om de mensen die waren samengedromd bij de toegang tot het vliegveld te verspreiden hebben Amerikaanse militairen die het vliegveld in handen hebben, traangas afgevuurd nadat er een explosie was geweest.
© REUTERS Bij een hotel in de buurt van het vliegveld van Kaboel heeft vanmiddag een tweede explosie plaatsgevonden. Dat bevestigt John Kirby van het Pentagon. Er zijn nog geen berichten over eventuele slachtoffers.
Het getroffen Baron Hotel wordt door Canadese en Britse militairen gebruikt als verzamelpunt voor Afghanen die toestemming hebben gekregen voor een evacuatievlucht.
Ook Duitsland heeft zijn evacuaties uit Afghanistan beëindigd. Het laatste militaire toestel is uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel vertrokken. De Duitsers voegen zich daarmee in de groeiende rij westerse landen die geen vluchten meer uitvoeren door het naderende vertrek van de Amerikanen, die de luchtbrug coördineren. Ook was er de vrees voor een aanslag. Vanmiddag vond er daadwerkelijk een aanslag plaats met veel slachtoffers, melden media.
Sinds de taliban ruim anderhalve week geleden de macht overnamen na een verrassend snelle opmars, willen veel mensen zo snel mogelijk weg uit Afghanistan. Door de deadline van 31 augustus waarop alle buitenlandse troepen uit het land moeten zijn vertrokken, lijken veel mensen achter te moeten blijven.
Bij de luchthaven waren duizenden mensen aanwezig, die het land proberen te ontvluchten. Adam Khan, een Afghaan die buiten de luchthaven wachtte, zegt dat de explosie afging in een menigte mensen die wachtte om de luchthaven binnen te gaan. Khan, die zei dat hij op ongeveer 30 meter afstand stond, zegt dat verschillende mensen gedood werden of gewond raakten, waaronder sommigen die lichaamsdelen verloren.
Volgens een woordvoerder van de Taliban zouden tenminste dertien doden zijn gevallen, waaronder kinderen. Onder de doden zouden ook taliban-strijders zijn die belast waren met de veiligheid rond het vliegveld. Onder de slachtoffers zijn een zegsman van de taliban ook buitenlanders.
,,Precies op het juiste moment vertrokken." De familie van een Amsterdamse Afghaan (56) stond de afgelopen weken doodsangsten uit over het lot van hun vader, maar vanmiddag stapte hij, na vijf mislukte pogingen, eindelijk op het vliegtuig richting Nederland. Van de dodelijke explosie die iets voor vier uur vanmiddag plaatsvond, heeft de Amsterdammer waarschijnlijk niets meegekregen, zegt zijn zoon Kamal. ,,Het was tot op het laatste moment spannend, maar hij is met de hakken over de sloot vertrokken. Eindelijk."
De familie van de man was al de hele week ten einde raad. ,,We doen al de hele week geen oog dicht, we zijn echt vreselijk bezorgd om onze vader”, zei zoon Kamal eerder tegen deze site. Nu slaakt hij een zucht van verlichting. ,,Ik ben eindelijk weer wat rustiger. Ik heb er een goed gevoel over. Wij gaan onze vader weer zien", vertelt hij enthousiast. Zijn vader maakt het goed, maar is wel erg moe. ,,Ondanks dat hij op dat vliegveld erge dingen heeft gezien, is hij gelukkig nog zichzelf. Mijn hart breekt als ik al die ellende daar zie. Nu weer een explosie, het is verschrikkelijk, en ik ben bang dat het alleen nog maar erger gaat worden."
Uit Kaboel werden vanmiddag 199 passagiers overgebracht naar Islamabad, onder wie de 56-jarige Amsterdammer. Dit gebeurde met twee transporttoestellen van het type C-130, aldus Defensie. Vanuit Islamabad zal het toestel verder vliegen naar Amsterdam.
Op luchthaven Schiphol is vanmiddag ook een door Defensie gecharterd toestel met 269 geëvacueerden uit Afghanistan geland. Onder de passagiers zitten dertig mensen met een Nederlands paspoort, meldt het ministerie van Defensie. Het is vandaag de laatste dag dat nog evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel worden uitgevoerd.
Volgens Geert-Jan Segers (ChristenUnie) laat de aanslag zien onder welke dreiging mensen door onder andere Nederland geëvacueerd moesten worden. ,,Maar hij laat ook zien wat Afghanen nu ontvluchten. En in welke omstandigheden veel mensen nu worden achterlaten. Wat een tragedie."
De explosie buiten de luchthaven van Kaboel werd veroorzaakt door een zelfmoordaanslag, zeggen Amerikaanse functionarissen. Lees hier meer.
Er is een explosie geweest bij het vliegveld van Kaboel. Dat meldt het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Volgens verschillende media is er ook geschoten.
De ontploffing volgt op meldingen van mogelijke dreigingen van terroristische aanslagen bij het vliegveld. Verschillende landen drongen er op aan om de luchthaven te vermijden. Sommige landen beëindigden hun evacuaties.
De dreigingen zouden afkomstig zijn van Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP). Deze groep is circa zes jaar geleden in de regio opgedoken en is onder meer in het oosten van Afghanistan actief. De door uiterst bloedige aanslagen beruchte groep claimt dat het banden heeft met andere takken van IS. De groep is herhaaldelijk in gevecht geraakt met de taliban.
De Tweede Kamer wil een spoeddebat over het einde van de evacuatie uit Afghanistan. Het kabinet kondigde donderdag aan dat de luchtbrug wordt gestopt op aanwijzing van de Amerikanen. ,,Dit is een zwarte dag voor iedereen die nu nog vastzit in Afghanistan", aldus Jeroen van Wijngaarden (VVD).
Volgens hem is de grote vraag nu hoeveel Nederlanders en Afghanen nog vastzitten en 'hoe we hen daar weg krijgen', laat hij weten. ,,We hebben ons, als NAVO-landen, laten overrompelen met een slechts ten dele geslaagde evacuatie tot gevolg."
Canada heeft de evacuatieoperatie in Afghanistan beëindigd, meldt het Canadese ministerie van Defensie. De overheid zegt dat ze graag langer waren gebleven om iedereen te redden die dat had gewild, maar dat de omstandigheden dusdanig verslechterden dat dit niet meer mogelijk was. ,,Het is werkelijk hartverscheurend", aldus een vertegenwoordiger van het ministerie.
Canada heeft ongeveer 3700 Canadezen en Afghanen opgehaald. Het land had al zeven jaar geen sterke militaire aanwezigheid meer in het land.
Meerdere landen zijn ook al gestopt. België kapte de operatie woensdagavond af omdat er een dreiging heerst voor een mogelijke aanslag op het vliegveld. Nederland stopt donderdag met de evacuatie. Frankrijk en Duitsland denken de operatie vrijdag af te ronden.In totaal zijn er nu ruim 95.000 mensen opgehaald uit Afghanistan sinds de machtsovername van de taliban.
Een Afghaanse man heeft tien maanden celstraf gekregen in Frankrijk kort nadat hij daar was aangekomen vanuit Kaboel. De man wordt verdacht banden te hebben met de taliban en werd daarom onder surveillance gesteld, hij mocht de Parijse voorstad Noisy-le-Grand niet verlaten, maar deed dat toch. M. verbleef daar met zijn vrouw en kind.
Ahmat M. zegt dat hij zich ziek voelde en daarom naar een winkel wilde, buiten Noisy-le-Grand. Hij zegt dat hij een man naar de winkel volgde die in hetzelfde hotel zat, zonder te weten dat hij naar het centrum van Parijs ging. Die man zegt juist dat hij op verzoek van M. meeging naar Parijs om simkaarten te kopen.
M. en drie anderen werden onder toezicht gesteld omdat zij contact hadden met een man die een lid van de taliban zou zijn. Zij hebben allemaal beperkingen opgelegd gekregen.
De advocaat van M. zegt dat hij geen Talibanstrijder is. ,,Dit is een man die zijn land is ontvlucht met zijn vrouw en drie maanden oude dochter die naar de supermarkt ging."
Op de luchthaven Schiphol is vanmiddag een door Defensie gecharterd toestel met 269 geëvacueerden uit Afghanistan geland. Onder de passagiers zitten dertig mensen met een Nederlands paspoort, meldt het ministerie van Defensie. Het is vandaag de laatste dag dat nog evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel worden uitgevoerd.
De vijfde noodopvanglocatie voor evacués uit Afghanistan opent donderdag in Amsterdam, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Defensie stelt een deel van het Marine Etablissement Amsterdam beschikbaar. Het COA kan er ongeveer 350 evacués onderbrengen.
De eerste mensen worden donderdag aan het eind van de middag verwacht. Burgemeester Femke Halsema noemt het vanzelfsprekend dat de stad een bijdrage levert aan de tijdelijke noodopvang en heet de Afghanen van harte welkom. ,,Deze mensen hebben een afschuwelijke tijd achter de rug en verdienen rust in de noodopvang." Samen met het COA onderzoekt de gemeente de eigen rol om ook na de noodopvang voor woonruimte te zorgen.
De locatie aan de Kattenburgerstraat in Amsterdam is voor het grootste deel in handen van de gemeente. Defensie zit met onder andere de afdeling werving en selectie nog op het marineterrein. Behalve in Amsterdam worden evacués opgevangen in de kazerne in Zoutkamp in Groningen, het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide (gemeente Zeist), de legerplaats De Harskamp in Harskamp en vanaf zondag in tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen.
Het kabinet werkt ‘heel hard’ aan een noodplan voor de Nederlanders en Afghaanse helpers die achterblijven in Kaboel nadat Nederland de evacuaties stopt. ,,We werken koortsachtig – met anderen – om te bezien hoe wij ze de komende tijd zo goed mogelijk kunnen ondersteunen", zei demissionair premier Mark Rutte. ,,Dat is onze heilige plicht.”
VluchtelingenWerk Nederland is donderdag een petitie gestart waarin de organisatie het demissionaire kabinet oproept 'zorg te dragen voor de bescherming van alle Afghanen die dat nodig hebben, daar en hier'. Nu Nederland stopt met de evacuatie van Afghanen uit Kaboel, dreigt voor achterblijvers 'de zwartste nachtmerrie' werkelijkheid te worden, aldus VluchtelingenWerk.
De organisatie wil dat Nederland alles op alles zet om alternatieve routes te vinden om mensen die voor en met Nederland hebben gewerkt uit Afghanistan te halen. De organisatie zegt dat de eigen medewerkers en vrijwilligers ondanks de evacuatiestop doorgaan met het zoeken en begeleiden van Afghanen die in aanmerking komen voor evacuatie 'tot we zeker weten dat de deur definitief gesloten is'.
Ondertussen wil de organisatie met de petitie ook afdwingen dat er haast gemaakt wordt met het opstellen van een nieuw asielbeleid voor Afghanistan. Nederland moet de buurlanden van Afghanistan, waar veel mensen naartoe zullen vluchten, (financieel) steunen om zo menswaardige opvang te bieden, vindt VluchtelingenWerk. Ook wil de organisatie dat er binnen de Europese Unie 'goede en solidaire' afspraken gemaakt worden om Afghanen in Europa humaan op te vangen en eerlijk te verdelen over de lidstaten.
,,We hebben echt een verkeerde inschatting gemaakt van de situatie ter plekke. Dat is zo snel gegaan. Daar is iedereen door overvallen." Dat zei demissionair minister-president Mark Rutte vandaag over de situatie in Afghanistan.
Door de dreiging van een aanslag op de luchthaven in Kaboel, raadt Nederland mensen inmiddels af om daarheen te komen. Ook stoppen de evacuaties in de loop van vandaag. De Amerikanen waren sowieso voornemens 31 augustus te vertrekken, en wilden dat overige landen op vrijdag hun evacuaties afronden.
Voor hoeveel mensen in Afghanistan de evacuaties nu te laat komen, heeft Nederland 'onvoldoende scherp' zei hij. ,,Er zijn ook mensen meegenomen met hulp van andere landen. Wat we weten is dat ruim 1500 mensen wel weg zijn gekomen. Maar er is een aanzienlijk aantal mensen dat achterblijft."
Op de vraag of er later nog pogingen gedaan worden om mensen in Afghanistan te helpen, reageerde Rutte: ,,Daar zullen we heel hard aan werken, dat is echt onze heilige plicht."
Of Nederland te laat in actie is gekomen gaat het kabinet 'heel precies in kaart brengen', zei Rutte. ,,Dat hebben we de Kamer ook toegezegd. Maar feit is dat we allemaal overvallen zijn met de snelheid waarmee Kaboel is gevallen." Op de constatering dat de situatie al maandenlang verslechterde, en er bovendien al langer een wens tot evacuatie lag, zei hij: ,,Ja, er is ook al maandenlang heel veel gebeurd. De grote vraag is: was dat genoeg."
Er gaat 'zodra mogelijk' nog een uitgebreidere brief naar de kamer met nadere informatie, zei de demissionaire premier.
Sinds de taliban de macht overnamen in Afghanistan ruim anderhalve week geleden zijn volgens het Pentagon ongeveer 95.700 mensen geëvacueerd. Woensdag waren dat er 13.400.
Qatar lijkt de meeste mensen te hebben geholpen. De staat zegt 40.000 mensen te hebben opgevangen in Doha. Veel andere landen vlogen mensen vanuit Kaboel naar Doha, zodat ze vanaf daar weer door konden. Deze evacuaties zijn dus niet allemaal gedaan met Qatarese vliegtuigen.
De Verenigde Staten zeggen niet hoeveel mensen ze precies hebben geholpen, maar het zou gaan om 4400 mensen met de Amerikaanse nationaliteit. Hoeveel mensen met een andere nationaliteit zijn geholpen, meldt het land niet. De Britten hebben 12.279 mensen uit Kaboel geëvacueerd en er zitten nog vierhonderd Britten in Afghanistan. Het leger wil niet zeggen wanneer het stopt met de evacuatievluchten, maar de laatste Britse militair moet het land hebben verlaten voordat de Amerikanen vertrekken.
Donderdag meldde het Duitse ministerie van Defensie dat het 5347 mensen heeft geëvacueerd. Het gaat om zeker 4200 Afghanen en 505 Duitsers. Frankrijk doet ook geen precieze uitspraken over het aantal mensen dat is geëvacueerd. Er zouden ruim tweeduizend Afghanen en meer dan honderd Fransen Frankrijk hebben bereikt. Hoeveel mensen naar landen in de regio zijn gebracht, is niet bekend. De Nederlandse regering meldde woensdag dat er tot dan toe 1857 evacués naar Nederland waren gebracht.
Het staken van de evacuatievluchten vanuit Kaboel leidt ertoe dat vele westers-georiënteerde Afghanen 'in de val zitten' en daaruit niet meer zullen kunnen ontsnappen, zegt de in Afghanistan geboren Nederlandse Nadjla Akbari (29).
Als een van de bestuursleden van de jongerenbeweging Azadi organiseert zij zaterdag in Amsterdam een demonstratie om aandacht te vragen voor het lot van de Afghanen die noodgedwongen moesten achterblijven. Akbari's nichtje, werkzaam voor een Duitse organisatie voor vrouwenemancipatie in Kaboel, is een van de mensen die niet meer heeft kunnen vluchten.
,,Heel bizar dat de evacuatie nu wordt gestopt", zegt Akbari namens Azadi in een reactie op het besluit van het kabinet om donderdag de laatste Nederlanders en Afghaanse medewerkers uit Kaboel weg te halen. De situatie op en rond de luchthaven van Kaboel verslechtert volgens een brief aan de Tweede Kamer 'zeer snel'.
Akbari heeft voor die handelswijze en die van andere landen geen goed woord over. ,,Iedereen heeft dit zien aankomen. Ik ook en ik ben geen minister. Mensen met een Nederlands paspoort of mensen die je geholpen hebben, laat je daar niet achter", zegt ze.
Veel hoop voor haar nichtje en lotgenoten zegt ze niet te koesteren. ,,De taliban proberen natuurlijk een braindrain te voorkomen. Maar de toekomst van vele Afghanen is somber. Het zijn barbaren."
Zaterdag demonstreren Akbari en haar medestanders voor het legaliseren van alle Afghanen in Nederland, inclusief de circa 1200 mensen die de afgelopen dagen uit Kaboel geëvacueerd zijn. ,,We willen dat de Nederlandse regering nu meteen actie onderneemt en Afghanistan tot onveilig land verklaart, en niet pas in een debat ergens in oktober."
Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld reageerde op het besluit om te stoppen met evacueren van mensen uit Kaboel:
De opvanglocatie voor geëvacueerde Afghanen op Heumensoord bij Nijmegen moet zondagavond klaar zijn voor de eerste evacués. Op dit moment is de opbouw, die woensdag begon, in volle gang. Het is de bedoeling dat maximaal duizend mensen opgevangen worden op de locatie.
In onze Live Nieuws Update spraken we verslaggever Bob van Huet over de evacuatiestop die Nederland vandaag aankondigde:
Dat Nederland nu moet stoppen met evacueren is ‘akelig nieuws’, vindt minister Ank Bijleveld van Defensie. ,,We zijn tot op het laatste moment doorgegaan met evacueren, als één van de laatste landen. Nu moeten we tot terugtrekking komen.” Volgens haar is de veiligheid ‘de eerste prioriteit’. ,,Er is nu een dreiging."
,,We gaan nu nog door met het uitvliegen van mensen die op het vliegveld zijn. Onze mannen en het ambassadepersoneel blijven tot het laatst.” Of het Nederlandse toestel dat uit voorzorg in de regio achterblijft ook na vandaag nog mensen kan ophalen, blijft onduidelijk. ,,We weten het niet.”
© AFP — De Amerikaanse luchtmacht met de moeder kort na haar bevalling in het C-17 vliegtuig. De Afghaanse baby die zaterdag 21 augustus aan boord van een C-17 militair evacuatievliegtuig werd geboren is door haar ouders vernoemd naar het vliegtuig: Reach. De moeder kreeg weeën tijdens de vlucht. Toen het toestel aan de grond was gezet kwam de baby ter wereld in de vrachtruimte van het voertuig.
Terwijl het vliegtuig nog in de lucht was kreeg de moeder complicaties; haar bloeddruk zou te laag zijn. Daarop besloot de vliegtuigcommandant om lager te gaan vliegen, zodat de luchtdruk hoger werd.
Het vliegtuig in kwestie wordt aangeduid met de naam 'Reach 828', en daarom heet het kind nu Reach. Volgens Tod Wolters, commandant van het Amerikaans-Europese Commando, maken de baby en familie het allemaal goed.
Duitsland verwacht vrijdag grotendeels te stoppen met het evacueren van mensen uit Afghanistan. Bronnen zeggen tegen persbureau dpa dat het leger denkt dat de meeste militairen vrijdag ook al weggaan. Het ministerie van Defensie zei eerder door te gaan 'tot de laatste seconde'.
Donderdag hebben de Duitsers nog vier evacuatievluchten gepland staan. Woensdag werden 593 mensen uit Afghanistan gehaald. In totaal heeft het Duitse leger 5193 mensen geëvacueerd.
© ANP — Demissionair minister Sigrid Kaag (D66). (ANP/Bart Maat) Het is momenteel niet goed te zeggen hoeveel mensen achterblijven in Kaboel, nu Nederland net als andere landen moet stoppen met de evacuatie. Volgens demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) blijven de lijsten met meldingen groeien en zitten er ook nog een 'groot aantal' Nederlanders met hun gezinnen.
Demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) zei woensdag dat het eerder om honderden dan om tientallen achterblijvers zou gaan. Ook zij kon toen geen exactere aantallen noemen.
Inmiddels heeft Nederland zo'n 1500 mensen vanuit Afghanistan kunnen evacueren. De inzet blijft volgens Kaag om hen die recht hebben op evacuatie of terugkeer te helpen. Ze hoopt dat het vliegveld van Kaboel niet lang gesloten blijft. Over een 'plan B' voor evacuatie, doet ze geen uitspraken. De bijna 120 mensen die het vliegveld nog konden bereiken, kunnen rekenen op Nederlandse hulp verzekerde Kaag.
België heeft de evacuaties uit Kaboel woensdagavond reeds beëindigd omdat er acuut gevaar was van een aanslag op de wachtende mensen rond het vliegveld. Het land kreeg woensdag te horen 'dat het gevaar van een zelfmoordaanslag binnen die massa van mensen bij elkaar zwaar toegenomen was', zei premier Alexander De Croo.
Of de veronderstelde dreiging inderdaad uitgaat van de plaatselijke tak van Islamitische Staat, IS Khorasan, wil De Croo op een persconferentie over de gestaakte evacuatie niet zeggen. De waarschuwing is 'op militair niveau' uitgewisseld en hij zegt daar geen details over te kunnen geven.
Ooggetuigen zeggen tegen het Duitse persbureau dpa dat de drukte bij het vliegveld van Kaboel toeneemt, ondanks de dreiging van een terroristische aanslag. Mensen staan zo dicht op elkaar 'dat het net een muur lijkt'.
Meerdere regeringen hebben mensen opgeroepen niet meer naar het vliegveld te komen, uit angst voor een aanslag. Tegelijkertijd nadert de deadline voor evacuaties uit Afghanistan en worden mensen wanhopiger om te ontkomen aan de Taliban. België is al gestopt met evacuaties en Nederland vliegt donderdag voor het laatst.
Volgens een ooggetuige staan mensen in de brandende zon naar de beveiligers te zwaaien met papieren en roepen ze om hulp. De omgeving is 200 meter voor de ingang afgesloten, zonder toestemming komen mensen er niet doorheen. Mensen komen geen meter vooruit, maar blijven staan, in de hoop toch nog naar binnen te mogen. Er zijn ook kinderen en baby's in de menigte.
Nederland stopt donderdag met het evacueren van mensen uit Afghanistan. De operatie op de luchthaven van de hoofdstad Kaboel wordt op aanwijzing van de Amerikanen gestopt, laat het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer weten. Eerder riep het ministerie van Buitenlandse Zaken mensen in Afghanistan al op niet meer naar de luchthaven van Kaboel te komen.
,,Nederland is door de Verenigde Staten geïnformeerd vandaag te moeten vertrekken en zal naar alle waarschijnlijkheid later vandaag de laatste vluchten uitvoeren", schrijft de overheid. ,,Dit is een pijnlijk moment omdat dit betekent dat ondanks alle grote inspanningen van de afgelopen periode, mensen die in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland achter zullen blijven."
Er wordt nog geprobeerd om 'de enkele honderden personen die nu binnen de poorten van het vliegveld zijn mee te nemen op de vluchten die voor vandaag gepland staan'. De aanwezige militairen en het ambassadeteam zullen zelf met de laatste vluchten vertrekken. Tot en met 31 augustus blijft bovendien een Nederlandse C-130 met een klein team militairen aanwezig in de regio.
Er kunnen op dit moment geen verdere mededelingen worden gedaan over de operatie, schrijft Defensie. De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie geven later vandaag meer informatie over de voortgang van het vertrekplan en wat Nederland kan doen voor de mensen die achterblijven.
Nederland roept mensen in Afghanistan op niet meer naar vliegveld Kaboel te komen. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De situatie bij de luchthaven is te gevaarlijk en de toegangspoorten zijn gesloten. Het ministerie roept mensen op om naar een veilige locatie te gaan.
De Amerikaanse en Britse regering riepen hun burgers eerder al op om niet meer naar de internationale luchthaven te komen. Ook wordt geadviseerd om daar weg te gaan. Rond de luchthaven hebben zich duizenden mensen verzameld die hopen weg te komen. Ook Australië heeft mensen opgeroepen het gebied te verlaten vanwege 'een zeer grote dreiging' van een aanval.
De Taliban hebben laten weten geen Afghanen meer toe te laten tot het vliegveld. Drie bussen met Nederlandse evacués stond de hele woensdag vast bij de luchthaven. Een aantal Afghanen die in de bussen zat, is eruit gehaald. Daarna konden de bussen toch nog de luchthaven bereiken. Ook een vierde bus zou nog net op tijd zijn binnengekomen.
Nog honderden mensen staan op lijsten om geëvacueerd te worden. Aan de evacuatieoperatie komt vermoedelijk snel een einde. Demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) zei woensdag al dat de tijd dringt. België liet later die dag al weten te stoppen met de evacuatie.
Er zijn 'zeer, zeer geloofwaardige' inlichtingen dat militante groepen een aanval plannen op de mensen die zich verzamelen bij de luchthaven van Kaboel in een poging Afghanistan uit te komen. Dat zei de Britse minister van defensie James Heappey.
Naar aanleiding van deze inlichtingen is het advies van de Britten veranderd: mensen wordt nu afgeraden naar de luchthaven te gaan. Zij moeten naar een veilige plek gaan en verdere instructies afwachten, zei Heappey tegen BBC radio.
Heappey: ,,Ik kan alleen zeggen dat de dreiging ernstig is. We doen onze best om de mensen daar te beschermen. Er is alle kans dat als meer informatie binnen komt, we het advies weer kunnen veranderen en mensen weer kunnen helpen, maar er is geen garantie dat dat gebeuren zal."
De Franse premier Jean Castex verwacht dat vanaf vrijdagavond geen mensen meer kunnen worden geëvacueerd uit Kaboel. Frankrijk zei woensdag meer dan duizend mensen uit Afghanistan te hebben gehaald.
Het Duitse ministerie van Defensie meldt dat het doorgaat 'tot de laatste seconde'. In totaal zijn 5193 mensen door de Duitsers uit Afghanistan gehaald, woensdag waren dat er 593.
De twee Hongaarse militaire passagiersvliegtuigen en de Hongaarse militairen die in Afghanistan waren voor evacuaties zijn donderdag veilig in Boedapest aangekomen. Het land is al gestopt met het terughalen van mensen. In totaal zijn er ruim vijfhonderd door Hongarije uit Afghanistan gehaald.
De Taliban staan tot 31 augustus evacuaties toe, daarna willen ze niet meer dat er nog mensen uit het land worden gehaald door militairen van andere landen. België stopte woensdagavond al met de evacuaties. De VS riepen Amerikanen op om weg te blijven van het vliegveld uit angst voor aanslagen, die terreurgroep IS zou voorbereiden.
Een NAVO-diplomaat zei dat de Taliban hebben beloofd het vliegveld veilig te houden zolang de evacuaties lopen.
Omstreeks 02.00 Nederlandse tijd zijn drie bussen met Nederlanders die al de hele nacht vaststonden bij het vliegveld van Kaboel net op tijd de luchthaven binnen gekomen. Dat bevestigen inzittenden aan de Volkskrant. In totaal gaat het om zo’n 120 mensen met een Nederlands paspoort.
De toegangsdeur tot het vliegveld is inmiddels gesloten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert mensen die nog nog niet binnen zijn, om zich naar een veilige locatie te begeven en daar instructies af te wachten.
Ook de Amerikaanse ambassade in Kaboel roept Amerikaanse burgers die nog bij een van de drie ingangen van het vliegveld wachten op om daar onmiddellijk te vertrekken. Ook worden mensen geadviseerd om niet naar het vliegveld te komen. Dat meldt de ambassade via veiligheidswaarschuwing op haar website.
CNN meldt op basis van een anonieme overheidsbron dat er inlichtingeninformatie is dat terreurbeweging IS meerdere aanslagen bij het vliegveld zou voorbereiden.
In de Amerikaanse veiligheidswaarschuwing staat verder dat mensen alert moeten zijn op hun omgeving, vooral in mensenmassa's. Ook moeten ze een plan maken voor noodsituaties.
Lees ook: ‘Nederlanders vast in bus bij vliegveld in Kaboel, veel taliban, nergens Nederlandse militairen’
Ook na de aftocht van de Amerikaanse troepen volgende week uit Afghanistan moet het mogelijk blijven het land te verlaten. De Amerikanen zullen elk diplomatiek, politiek of economisch middel inzetten om na 31 augustus een vertrek te verzekeren van iedereen die weg wil, belooft de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken.
Er is geen tijdslimiet voor de inspanningen om mensen te helpen die Afghanistan willen verlaten, zowel Amerikanen als anderen, aldus de bewindsman op een persconferentie. Dat gaat 'zo lang als nodig is' door, verzekerde hij.
© AP — Antony Blinken België stopt met de evacuaties uit Afghanistan, meldt de Belgische regering in Brussel. De Belgen haalden in een reeks vluchten na de machtsovername door de Taliban honderden personen op, onder wie ook Nederlanders.
De regering heeft besloten de evacuaties vanaf de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel te beëindigen gezien de situatie in Afghanistan en 'in overeenstemming met andere Europese partners'. Woensdag werden nog vijf vluchten uitgevoerd tussen Kaboel en de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De komende dagen worden de geëvacueerden dan naar België gevlogen.
De Belgische premier en betrokken ministers geven donderdagochtend op een persconferentie meer details over de resultaten van de evacuatie en 'de volgende stappen', laat de regering weten.
Afghanen met geldige documenten kunnen ook na de sluitingsdatum voor evacuaties vanaf de luchthaven van Kaboel het land uitreizen met commerciële vluchten. Dat hebben de taliban Duitsland verteld, meldt een hoge Duitse diplomaat. ,,Directeur Stanekzai verzekerde me dat Afghanen met wettige documenten de mogelijkheid houden om te reizen met commerciële vluchten na 31 augustus", schrijft ambassadeur Markus Potzel op Twitter. Hij onderhandelt in Qatar met de Taliban in Doha.
De voormalige Duitse gezant in Kaboel verwees naar het hoofd van het politieke kantoor van de Taliban in Doha , Sher Mohammad Abbas Stanekzai. Die ontmoette hij dinsdag voor gesprekken terwijl westerse regeringen zich haasten om burgers en Afghaanse helpers te evacueren uit de Afghaanse hoofdstad.
,,We spraken over de dringende behoefte aan een functionerende luchthaven in Kaboel als voorwaarde voor diplomatieke en niet gouvernementele aanwezigheid in Afghanistan’’, voegde Potzel eraan toe. Hij onderhandelde in het verleden uitgebreid met de taliban.
De radicaalislamitische beweging, die anderhalve week de macht overnam in Afghanistan, hebben Turkije gevraagd om technische hulp bij het runnen van de luchthaven na het vertrek van de buitenlandse troepen. Ze staan er echter op dat de Turkse troepen zich voor de deadline van eind augustus ook volledig terugtrekken uit het land, verklaarden twee Turkse officials tegenover persbureau Reuters.
Potzel merkte op dat Duitsland heeft beloofd de humanitaire hulp voor het Afghaanse volk te verhogen met 100 miljoen euro maar voegde eraan toe dat de 'hervatting van de ontwikkelingssamenwerking afhankelijk zal zijn van de omstandigheden', zoals in het verleden bij de Afghaanse overheid.
© via REUTERS In de omgeving van de militaire kazerne in Harskamp, waar Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen, mogen geen samenscholingen meer plaatsvinden en zijn alleen demonstraties die netjes verlopen toegestaan. Dat heeft burgemeester René Verhulst van Ede woensdagavond bekendgemaakt.
De maatregelen zijn bedoeld om ongeregeldheden als dinsdagavond te voorkomen. Toen greep de politie in bij een protest bij de legerplaats waarbij autobanden in brand werden gestoken en leuzen werden geroepen als 'eigen volk eerst' en 'Harskamp is van ons'. In de omgeving van de noodopvang is het nu ook verboden om alcoholhoudende drank in bezit te hebben.
Op 31 augustus eindigt voor veel Afghanen de Amerikaanse luchtbrug naar veiligheid. Maar de vlucht uit Afghanistan zal niet stoppen, verwacht talibankenner Jorrit Kamminga. Hier het hele verhaal.
Defensie is woensdagmorgen begonnen met het opbouwen van de noodopvang voor Afghaanse evacués in natuurgebied Heumensoord tussen Nijmegen en Heumen. In het tentenkamp kunnen 750 tot duizend mensen worden opgevangen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hoopt Heumensoord in het weekeinde te kunnen inzetten.
Een militair vliegtuig met 179 evacués uit Afghanistan is vanmiddag aangekomen op Schiphol. Twintig van hen zijn Nederlands, meldt het ministerie van Defensie.
Vanochtend kwamen er 120 mensen aan, daar zaten 34 mensen met een Nederlands paspoort bij. Het is van beide vluchten niet bekend welke nationaliteit de andere inzittenden hebben en wat hun eindbestemming is.
Gisteren en vandaag zijn in totaal 120 Nederlanders in België aangekomen, zei de Nederlandse ambassadeur in België woensdag. Defensie meldde ook dat vanochtend de zestiende evacuatievlucht vanuit Kaboel is uitgevoerd. Aan boord van de C-130 zaten 129 passagiers. Het vliegtuig is geland in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.
De gesprekken met de taliban moeten voortgezet worden, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de Bondsdag. Ze vindt dat de vooruitgang die is geboekt in de twintig jaren dat de NAVO in Afghanistan strijd leverde, daarmee beschermd kunnen worden. Bovendien mag het einde van de luchtbrug volgens Merkel niet betekenen dat er een einde komt aan de hulp aan Afghanen die ,,hebben meegewerkt of die in grote nood verkeren als gevolg van de machtsovername door de taliban".
Westerse mogendheden hebben onder leiding van de VS de aftocht uit Afghanistan geblazen. Dinsdag moeten de allerlaatste Amerikaanse militairen er weg. Daarmee eindigt een oorlog die de langste uit de geschiedenis van de Verenigde Staten is gebleken. En die is gewonnen door de tegenstanders van Washington, de soennitische extremisten van de Taliban. Zij zijn antiwesters en hebben een 'emiraat' uitgeroepen dat moet staan onder 'islamitische leiding'. Gevreesd wordt voor een schrikbewind zoals de Taliban uitoefenden vanaf 1996 tot de Amerikaanse invasie in 2001.
Veel westerse landen vrezen dat het met vrijheden en rechten gedaan is die vooral de stedelijke bevolking heeft omarmd. Maar er wordt al lange tijd met de taliban onderhandeld en mogelijk zijn er na de terugtrekking straks nieuwe afspraken met de streng islamitische machthebbers te maken. Die hebben er groot economisch belang bij snel internationaal te worden erkend als wettige regering. De VN-Veiligheidsraad heeft in het verleden echter sancties ingesteld tegen de taliban.
De Chinese en Russische presidenten, Xi en Poetin, hebben elkaar gebeld over Afghanistan. Ze zijn het eens dat ze samen moeten werken om zich teweer te stellen tegen dreigingen die uit dat land komen nu de taliban de touwtjes in handen hebben. Beiden vrezen dat de taliban weer gastheren worden van terroristen die bijvoorbeeld een bedreiging kunnen vormen in de Russische Kaukasus of in het westen van China. Rusland plaatste de taliban op de lijst van terroristische organisaties naar aanleiding van acties van terroristen in Tsjetsjenië.
Ook de kolossale productie en export van heroïne en andere drugs vormt een dreiging. Maar beide landen hebben ook belangstelling voor de economische mogelijkheden van het land dat rijk is aan koper, lithium, zeldzame aardmetalen, bauxiet en ijzer. Veel delfstoffen die Afghanistan heeft, zijn hard nodig voor de energietransitie en worden steeds duurder.
Een woordvoerder van de Franse regering zegt dat Frankrijk zijn evacuatieoperatie in Kaboel 'zo lang mogelijk' zal voortzetten als mogelijk is. Hij gaf vandaag geen datum voor het einde van de Franse operatie, maar zei dat we waarschijnlijk slechts een paar uur, misschien een paar dagen vooruit zullen moeten kijken bij het vertrek van de Amerikaanse troepen vanaf de luchthaven van Kaboel.
,,We zullen zo lang mogelijk doorgaan", zei hij. ,,Vanwege extreme spanningen op de grond en het geplande vertrek van Amerikaanse troepen zijn deze evacuaties een ware race tegen de klok."
De woordvoerder wilde niet ingaan op hoeveel mensen nog wachten op evacuatie door Frankrijk in Kaboel.
De Britse veteraan Paul Farthing heeft toch toestemming gekregen van de Britse overheid om ongeveer tweehonderd katten en honden uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel te evacueren. Farthing diende in Afghanistan tijdens de internationale militaire missie daar en na zijn dienst opende hij een dierenasiel in het land.
Door een crowdfundingcampagne wist Farthing een vlucht te financieren om zijn personeel en hun families, evenals de dieren, uit Afghanistan te halen. De Britse minister van Defensie Ben Wallace had eerst gezegd een vlucht met dieren niet gepast te vinden, omdat veel mensen in Afghanistan het nieuwe Taliban-regime proberen te ontvluchten. Ook zou het vliegtuig van Farthing alleen maar in de weg staan op de luchthaven.
Wallace heeft nu laten weten dat het personeel van de veteraan geholpen kan worden op het vliegveld. Als de gegevens van het personeel verwerkt zijn, kan het toestel van Farthing een plek krijgen. De veteraan heeft aangeboden de dieren te vervoeren in de bagageruimte, zodat Afghaanse evacués ook aan boord kunnen van het vliegtuig met 250 stoelen. Farthing en het personeel mogen ook aan boord van een vlucht stappen van de Britse luchtmacht, maar dan zonder de honden en katten.
Ondertussen probeert een Amerikaans-Afghaans asiel, Kaboel Small Animal Rescue, 1,5 miljoen dollar in te zamelen om een soortgelijke actie als Farthing te ondernemen, schrijven Amerikaanse media. Ze hebben onder meer voedsel, reiskooien en het juiste papierwerk nodig om de dieren te mogen vervoeren. Vorige week schreven Amerikaanse media dat militaire honden van het Amerikaanse leger plekken op stoelen aan boord van evacuatievluchten hadden gekregen.
De leiders van China en Rusland hebben via de telefoon gesproken over de situatie in Afghanistan. Het ging onder meer over de samenwerking tussen de twee landen en het versterken daarvan.
Naast Rusland wil China ook met andere landen de communicatie versterken als het gaat om Afghanistan. President Xi Jinping riep in het gesprek met zijn Russische collega Vladimir Poetin op tot de bouw van een 'open en inclusieve' politieke structuur door alle partijen in Afghanistan. Ook wil hij dat ze afstand nemen van terroristische organisaties.
Poetin zou hebben laten weten de standpunten en belangen van China in Afghanistan te delen en dat hij bereid is met China samen te werken om 'te voorkomen dat buitenlandse troepen zich in Afghanistan mengen'. Ook wil hij met China actie ondernemen tegen dreigingen van terrorisme en drugshandel uit Afghanistan, aldus het Kremlin.
De lijst van evacuees is 'echt in beweging', zei plaatsvervangend secretatis-generaal Carola van Rijnsoever zojuist tijdens de technische briefing van de kamer. ,,Het aantal Nederlanders dat zich tot nu toe bij ons heeft gemeld beliep vanochtend meer dan 1250. Een aanzienlijk deel daarvan, ongeveer 500, is al geëvacueerd". Vijf dagen geleden zei demissionair minister Kaag dat er nog meer dan 700 Nederlanders vast zaten in Afghanistan.
De Amerikanen stoppen de evacuatiemissie uiterlijk 31 augustus, maar vermoedelijk zal het vliegveld al eerder op slot gaan voor evacuatievluchten. De vrees is dat de chaos rond het vliegveld van Kaboel de komende dagen zal toenemen.
Volgens kolonel Andrew Houwman van de Netherlands Special Operations Command neemt de druk van de taliban, de nieuwe machthebbers, op de luchthaven toe. De Taliban laten al geen Afghanen meer toe tot het vliegveld, aldus Houwman.
© AP — Angela Merkel. (Markus Schreiber) Voor bondskanselier Angela Merkel (CDU) zijn de ontwikkelingen van de afgelopen dagen in Afghanistan 'vreselijk' en 'bitter'. Voor velen zijn ze 'een tragedie', zei ze woensdag tijdens haar toespraak tijdens een speciale zitting van de Bondsdag. Merkel begon haar speech met het bedanken van de militairen. Vooral diegenen die lichamelijk en geestelijk blijvend letsel overhielden aan hun uitzending naar het land en de 59 Duitse slachtoffers die hun inzet tijdens de NAVO-missie met hun leven moesten bekopen.
Persoonlijk en als vertegenwoordiger herinnerde ze aan een ambtenaar van de federale recherche (BKA) in Wiesbaden. ,,Hij werd gedood bij een terreuraanslag in de zomer van 2017. Ik kende hem goed omdat hij eerder in de eenheid van mijn persoonsbewaking werkte’’, sprak Merkel. Zoals zoveel van zijn collega’s ging hij de missie in met een groot idealisme maar stierf een paar weken voor zijn geplande terugkeer naar Duitsland.
,,Na zijn dood heb ik het contact met zijn ouders niet verloren maar ik kan alleen maar raden hoe groot hun pijn en die van alle nabestaanden van Afghanistan-gesneuvelden en om het leven gekomen civiele helpers nu moet zijn.’’
,,Het zal ons niet lukken om mensen tijdig te evacueren, door de situatie op het vliegveld", zei plaatsvervangend secretatis-generaal Carola van Rijnsoever tijdens de technische briefing van de kamer. Eerder stelde demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag al dat er 'grote zekerheid' is dat niet iedereen die Nederland had willen evacueren op tijd per vliegtuig weggeleid kan worden.
,,De lijst groeit nog voortdurend. Nog vannacht hebben Nederlanders zich gemeld die in Afghanistan zitten en geëvacueerd willen worden”, zei Van Rijnsoever. Er komen ook tolken bij.
Nederland heeft in totaal 1794 mensen geëvacueerd uit Kaboel. Dat zei plaatsvervangend secretaris-generaal Buitenlandse Zaken Carola van Rijnsoever vandaag tijdens de technische briefing. Deze mensen hebben niet allemaal Nederland als eindbestemming.
Als we kijken naar mensen met bestemming Nederland, dan is een kleine 1200 man geëvacueerd, zei Van Rijnsoever. Daarmee wordt bedoeld dat zij Kaboel hebben verlaten. Onder hen zijn 500 Nederlanders met hun gezinsleden, 250 tolken (en hun gezinsleden), ruim 200 collega's van de ambassade (en gezinsleden) en 150 mensen die onder de motie-Belhaj vallen.
,,De ring van de taliban komt steeds dichter bij vliegveld, zijn steeds nadrukkelijker richting vliegveld aan het bewegen", zei kolonel Houwman. ,,En ze zijn ook zeer nadrukkelijk bezig selectiever te zijn in hoeveel mensen van welke categorie ze doorlaten."
Rusland heeft vijfhonderd staatsburgers en burgers van ex-Sovjetlanden als Belarus en Kirgizië geëvacueerd uit Afghanistan. Eerder zei het land nog geen evacuaties te hebben gepland en de ambassade in Kaboel open te houden, omdat de Taliban veiligheid garandeerden. Ook heeft Rusland toestemming gegeven aan ongeveer duizend Afghanen om naar Rusland te komen. Deze Afghanen hebben bijvoorbeeld Russische werkvisa of hebben gestudeerd aan Russische universiteiten.
Ondanks het eerdere besluit ambassades open te houden, zouden de Russen mogelijk enkele ambassademedewerkers en hun families hebben opgehaald uit Kaboel. Rusland zei vorige week vliegtuigen beschikbaar te willen stellen om Afghanen op te halen en te vervoeren naar andere landen die hen willen ontvangen en huisvesten.
Ook andere landen zijn druk bezig met eigen staatsburgers evacueren uit het land. De VS hebben hebben het afgelopen etmaal 19.000 mensen geëvacueerd uit Kaboel, waarmee het totale aantal evacués op 82.300 komt. Dat zei het Witte Huis woensdag.
© ANP — Demissionair Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid (VVD) Het is op het moment moeilijk te zeggen hoe lang de evacués uit Afghanistan in de noodopvangen, zoals de kazernes bij Ede en Zoutkamp, moeten blijven. Volgens demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol zitten asielzoekerscentra, waar vluchtelingen de asielprocedure afwachten, momenteel vol en is nog niet te overzien hoe lang het gaat duren. Wel benadrukt ze dat het 'echt een tijdelijke zaak' is.
Dinsdagavond werd er geprotesteerd bij de legerplaats Harskamp in Ede vanwege de komst van Afghaanse vluchtelingen daar. Broekers-Knol vindt het 'heel jammer en verdrietig' dat dat protest zo uit de hand liep. Donderdag gaat ze bij verschillende noodopvanglocaties langs, onder meer om te praten met de mensen die de opvang regelen. Een gesprek met de bewoners van Harskamp staat vooralsnog niet op de planning.
Andere opvangcentra, zoals Zoutkamp, zijn volgens de bewindsvrouw sneller vol geraakt dan gedacht omdat ook mensen met andere landen als bestemming, zoals België of Frankrijk, er zijn opgevangen. Om hoeveel mensen het gaat met een andere landsbestemming, is niet bekend.
Het Nederlands Veteraneninstituut organiseert zondag in Doorn een bijeenkomst voor militairen die in Afghanistan hebben gediend. Het instituut merkt dat Afghanistanveteranen onder de huidige omstandigheden veel behoefte hebben om elkaar op te zoeken.
Volgens een woordvoerster van het instituut hebben veel veteranen al contact met elkaar via sociale media. Ook worden er lokaal of regionaal ontmoetingen georganiseerd. Binnen de korpsen en regimenten is er extra aandacht voor militairen die op missie naar Afghanistan zijn geweest.
Het Veteraneninstituut is zondag tussen 10.00 en 14.00 uur open voor een praatje. Aanmelding is nodig vanwege de coronamaatregelen. Als er meer aanmeldingen zijn dan op grond van de coronaregels is toegestaan wordt een tweede bijeenkomst georganiseerd.
Ongeveer tweehonderd Afghanen die in de afgelopen jaren naar buurland Pakistan waren gevlucht en nu proberen terug te keren, zijn gestrand aan een streng afgezette grens. De groep meent dat het land na twintig jaar weer stabiel wordt door de machtsovername van de Taliban.
Zij zeggen geleefd te hebben 'met bombardementen en andere ontberingen' en nu de Taliban het land weer hebben overgenomen 'is de situatie weer normaal'. Daarom proberen ze nu Pakistan te verlaten en terug te gaan naar hun moederland.
Pakistan ziet een grote vluchtelingenstroom van Afghanen die hun land juist uit proberen te komen. Sinds de Sovjet-Unie Afghanistan eind 1979 binnenviel, huisvest Pakistan meer dan 2 miljoen Afghaanse vluchtelingen. Het land wil nu niet nog meer mensen opnemen en heeft de grenzen verstevigd. Dat maakt het nu ook lastiger voor Afghanen die juist terug willen naar hun thuisland. Een deel van de Afghaanse grens, nabij de plaats Spin Boldak, is bijvoorbeeld versterkt met een 3 meter diepe geul gevuld met prikkeldraad.
De mensen die Afghanistan binnen willen komen vragen hulp van Pakistan om veilig de grens over te gaan 'omdat er geen oorlog meer is en er vrede is gebracht', aldus de wachtende Afghanen.
Het aantal Covid-19-vaccinaties in Afghanistan is dramatisch afgenomen na de overname door de Taliban. Dat meldt Unicef. In de eerste week nadat de Taliban de controle over hoofdstad Kaboel kregen, was er een daling van 80 procent. Begrijpelijk, zei een Unicef-woordvoerder, 'aangezien mensen in een situatie van chaos, conflict en nood hun eigen veiligheid als prioriteit hebben.'
De helft van de doses die aan het land zijn geleverd zijn volgens Unicef bijna aan het einde van hun houdbaarheid. Het gaat om 2 miljoen doses van het Janssen-vaccin, die nog tot in November goed zijn.
Volgens gegevens van de WHO zijn er tot dusver 1,2 miljoen prikken uitgedeeld in Afghanistan, dat circa 40 miljoen inwoners telt. Via het Covax-programma zijn meer dan 4 miljoen doses aan het land geleverd.
© Paul Rapp — Het eerste materieel voor het opbouwen van kamp voor Afghaanse vluchtelingen is aangekomen op Heumensoord. De eerste vrachtwagens met bouwmaterialen zijn woensdagochtend op Heumensoord, in de buurt van Nijmegen, gearriveerd voor de opbouw van de opvang-paviljoens voor Afghanen. Defensie moet nog even wachten met bouwen; de vergunning komt vermoedelijk in de loop van de dag gereed.
Er worden op Heumensoord paviljoens gebouwd, met aparte compartimenten voor 4 tot 6 personen. Die zijn volgens het COA ‘een stuk comfortabeler’ dan het vorige opvangkamp op Heumensoord, zes jaar geleden: ,,Dat bleek ook uit het rapport van het College voor de Rechten van de Mens: het waren toen niet de juiste omstandigheden en daar hebben we van geleerd.” Lees hier het hele verhaal.
Op de luchthaven Schiphol is woensdagochtend de tiende vlucht met evacués uit Afghanistan aangekomen, meldt Defensie. Er zaten 120 passagiers in de chartervlucht, waaronder 34 Nederlanders.
Op de militaire luchthaven in Melsbroek in België is woensdagochtend een vlucht met 272 evacués geland, onder wie zeventig Nederlanders. Deze vlucht kwam vanuit Islamabad in Pakistan.
De Nederlandse ambassadeur in België meldde woensdagmiddag dat dinsdag en woensdag 120 Nederlanders en Afghanen met Nederlandse banden met Belgische vliegtuigen op de militaire luchthaven in Melsbroek zijn aangekomen. Volgens Pieter Jan Kleiweg de Zwaan worden zij opgevangen door de Nederlandse ambassade.
Dinsdagochtend kwam er nog een chartervlucht aan op Schiphol met 184 passagiers, negen van hen hadden een Nederlands paspoort. Ook is woensdagmorgen de zestiende evacuatievlucht vanuit Kaboel uitgevoerd, meldt Defensie. Aan boord van de C-130, die is geland in Islamabad, waren 129 passagiers.
Door heel het land worden inzamelingsacties gehouden om de gevluchte Afghanen in nood te helpen. Het COA, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zorgt voor de eerste levensbehoeften:
Voor evacuaties uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel is nog tot vrijdag de tijd. Dat hebben de Verenigde Staten hun bondgenoten duidelijk gemaakt. 'Daarna kunnen de gates dichtgaan' van het internationale vliegveld van Kaboel, zegt de Belgische minister van Defensie.
De evacuaties van mensen die voor Nederland, België en andere westerse landen hebben gewerkt en anderen die sinds de machtsgreep van de Taliban gevaar lopen zijn pas een week op gang en verlopen moeizaam. Veel bondgenoten vroegen de Amerikanen om de luchthaven van Kaboel, de enige uitweg uit Afghanistan, langer open te houden dan tot 31 augustus zoals het plan was.
Maar de VS houden vast aan die deadline. Omdat ze bovendien zelf ook tijd nodig hebben om hun militairen veilig het land uit te krijgen, hebben ze duidelijk gemaakt dat de evacuatievluchten uiterlijk vrijdag moeten stoppen, zegt defensieminister Ludivine Dedonder in de Belgische zakenkranten De Tijd en L'Echo.
© AP — De republikeinse parlementariër Peter Meijer. Twee Amerikaanse parlementariërs zijn op eigen houtje in het geheim naar het vliegveld van Kaboel gegaan om een beeld te krijgen van de evacuaties daar. De Republikein Peter Meijer en de Democraat Seth Moulton zeiden dat ze als Congresleden de plicht hebben inzicht te krijgen en te geven over wat de uitvoerende macht uitvoert.
Ze hadden niemand op de hoogte gebracht van hun bezoek en arriveerden dinsdag met een Amerikaans militair toestel uit Qatar en verbleven uren op de internationale luchthaven Hamid Karzai. Meijer en Moulton zijn beiden militaire veteranen en allebei lid van de commissie strijdkrachten van het Huis van Afgevaardigden. Het commando van de Amerikaanse militairen in Kaboel kwam er pas achter dat er twee Congresleden in een vliegtuig onderweg waren, toen het toestel Kaboel al was genaderd.
De twee worden fel bekritiseerd door de regering die ze volgens Amerikaanse media ervan beschuldigt vitale middelen te hebben verkwist. De twee 'debiele egoïsten' hebben plaatsen ingenomen van Amerikanen en Afghanen die in Kaboel in gevaar zijn, zei een boze functionaris tegen The Washington Post over het uitsapje van Meijer en Moulton. Moulton zei dat het vliegtuig waar ze mee terugvlogen niet vol was en ze op stoelen van het cabinepersoneel hebben gezeten. Hij had eerder opgeroepen te stoppen met alle papieren rompslomp of bureaucratische procedures voor de evacués en onmiddellijk met iedereen weg te vliegen.
De twee parlementariërs concluderen na hun bezoek dat de strijdkrachten niet iedereen tijdig kunnen evacueren, zelfs niet als de uiterste datum wordt verschoven naar de oorspronkelijk beoogde deadline van 11 september. President Joe Biden houdt vast aan zijn plan de operatie 31 augustus af te ronden. De nieuwe machthebbers, de Taliban, willen niet dat het langer duurt. Bovendien is er volgens Biden gevaar dat een terreurgroep in de regio van het netwerk Islamitische Staat, de Islamitische Staat van de Provincie Khorasan (ISKP), bloedige aanslagen pleegt.
Nederland heeft in Afghanistan meer dan honderd mensen naar de luchthaven gebracht met een bus. Er waren 'veel obstakels en problemen', zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag, maar de operatie zou goed zijn verlopen. In totaal zijn er zo'n 1200 mensen uit Afghanistan naar Nederland gehaald, en geprobeerd wordt het tempo op te voeren.
Kaag erkende dat de tijd begint te dringen, en dat besef dringt volgens haar ook in Kaboel door. Er begint volgens haar 'chaos' en 'paniek' te ontstaan onder mensen die de luchthaven op willen. Voor de evacuaties geldt een deadline. De Amerikanen, die de luchthaven in handen hebben, zeggen op 31 augustus te vertrekken. Ook de Taliban zeggen na die datum geen evacuaties meer te tolereren.
Volgens de Belgische minister van Defensie hebben de Amerikanen te kennen gegeven dat bondgenoten hun evacuaties vrijdag moeten hebben afgerond. Minister van Defensie Ank Bijleveld zegt nog geen 'exacte datum' te hebben gehoord, maar erkent dat er niet veel tijd meer over is. Na vrijdag nog evacuaties uitvoeren zal 'heel ingewikkeld' worden, aldus Bijleveld.
Volgens Kaag is er 'grote zekerheid' dat niet iedereen die Nederland had willen evacueren op tijd per vliegtuig weggeleid kan worden. Volgens haar zijn er veel meer Nederlanders in Afghanistan dan werd gedacht, aangezien er lange tijd een negatief reisadvies gold. Ze prees de medewerkers van haar ministerie die 'dag en nacht' bezig zijn om mensen richting de luchthaven te leiden.
De situatie in Afghanistan leidt tot extra druk in de crisisopvang in Nederland. Afghanen die hiernaartoe zijn geëvacueerd, worden naar diverse opvanglocaties gebracht, maar die raken langzamerhand vol. In onze Live Nieuws Update spraken we Els Klein Hofmeijer van stichting Vluchtelingenwerk:
Het Rode Kruis roept op geen spullen meer te doneren voor Afghaanse evacués. Vooral aan kleding heeft de hulporganisatie op het moment genoeg. De komende dagen bekijkt het Rode Kruis samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan welke spullen wel behoefte is.
Bij de noodopvanglocaties kwamen mensen de afgelopen dagen spontaan spullen brengen, zegt de woordvoerster van de hulporganisatie. ,,Het is geweldig dat mensen zo betrokken zijn. Er is heel veel aangeboden."
De opvanglocaties voor Afghaanse evacués zitten in Zoutkamp, Huis ter Heide en Harskamp. Ook Nijmegen gaat in Heumensoord evacués opvangen.
De Wereldbank schort financiële hulp aan Afghanistan voorlopig op. Volgens een woordvoerder is de Wereldbank 'zeer bezorgd' over de huidige situatie in Afghanistan.
De financiering wordt opgeschort tot er meer zicht is op hoe de Taliban het land zullen besturen. De Wereldbank maakt zich vooral zorgen over 'de impact op de ontwikkelingsvooruitzichten' in Afghanistan en dan 'met name voor vrouwen', nu de Taliban aan de macht is.
De Wereldbank heeft sinds 2002 meer dan 4,5 miljard euro aan ontwikkelingsgelden toegezegd aan Afghanistan.
De Verenigde Staten hebben sinds 14 augustus al 70.700 mensen geëvacueerd uit Afghanistan. Sinds eind juli zijn het er in totaal 75.900. De afgelopen twaalf uur waren het er zo'n 6400 op 19 militaire vluchten. Bondgenoten haalden 5600 evacués uit het land met 31 vluchten. Dat maakte president Joe Biden zojuist bekend tijdens een persconferentie.
Hij bevestigde opnieuw dat de VS 'op schema liggen' om het terugtrekkingsproces uit Afghanistan af te ronden tegen 31 augustus. ,,Hoe eerder we klaar zijn, hoe beter'', zei Biden. Hij verwees naar de toenemende dreigingen van de regionale IS-tak ISIS-K en andere terreurgroepen in Kaboel en noemde ze "echte en significante uitdagingen waarmee we ook rekening moeten houden". De president voegde eraan toe dat de operatie afhankelijk blijft van de samenwerking met de taliban en riep hen op lokale mensen door te laten om naar de luchthaven te komen.
Biden zei dat hij het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken had gevraagd om noodplannen voor evacuatie die de tijdlijn voor volledige terugtrekking kunnen aanpassen als dat nodig mocht zijn.
De Amerikaanse president sprak naar eigen zeggen ook met het Pentagon over de toekomstige regering van Afghanistan. ,,We moeten voorkomen dat het land opnieuw een terroristenbolwerk wordt zoals met Osama Bin laden. Wat de taliban ook beloven, we zullen hen beoordelen op hun daden.''
De protestbijeenkomst in het Veluwse dorp Harskamp tegen de komst van vluchtelingen uit Afghanistan zorgde vanavond voor chaotische taferelen in het centrum van Harskamp. Ongeveer 250 personen, schreeuwden leuzen en staken vuurwerk af. Later op de avond werd een auto in brand gestoken en gingen autobanden die langs de weg waren gestort ook in brand. De politie greep in en voerde charges uit.
© Roland/Persbureau Heitink — Acties bij de noodopvang in Harskamp. VluchtelingenWerk Nederland is geschrokken van de mededeling van het kabinet dat misschien wel niet iedereen die daarvoor in aanmerking komt, geëvacueerd kan worden uit Afghanistan. ,,We zullen tot het laatste moment proberen mensen aan te dragen om in veiligheid te brengen", reageert een woordvoerder.
Medewerkers van VluchtelingenWerk begeleiden vluchtelingen in Nederland en komen ook in de asielzoekerscentra. ,,Vandaag hoorden we positieve berichten over mensen die het was gelukt om op het vliegveld in Kaboel te komen. Er zijn zoveel Afghanen die nu doodsbang zijn. We spreken mensen over familieleden die nog daar zijn. We proberen ze te helpen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen in veiligheid worden gebracht."
Het kabinet gaf vanavond aan dat alles op alles wordt gezet om mensen in Kaboel op de luchthaven te krijgen. Nederlandse militairen pikken in Kaboel ook mensen op die geëvacueerd moeten worden. De luchthaven van de Afghaanse stad kan tot 31 augustus voor evacuaties worden gebruikt, hebben de Verenigde Staten afgesproken met de Taliban.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft laten weten dat de Amerikaanse troepen het vliegveld 31 augustus verlaten. De VS spelen een hoofdrol bij de evacuaties omdat zij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel en het luchtruim van Afghanistan controleren. Hierdoor kunnen andere landen hun eigen burgers ophalen en ook Afghanen die de afgelopen jaren hebben samengewerkt met de buitenlandse legers.
© Getty Images De Amerikaanse president Joe Biden blijft erbij dat de Amerikaanse troepen het vliegveld van Kaboel op 31 augustus verlaten. Hij zei verder tegen de andere leiders van de G7-landen dat er wel een mogelijkheid is om de missie van de VS te verlengen, aldus The New York Times. Volgens de krant gaf Biden als reden om niet langer te blijven dat er een 'heel hoog risico' is op een terroristische aanslag, dus het doel blijft om over een week alle militairen weg te hebben uit de Afghaanse hoofdstad.
Europese landen hadden aangedrongen op een langer verblijf om alle Afghaanse bondgenoten te kunnen evacueren die zich bedreigd voelen door de radicaalislamitische Taliban, de nieuwe machthebbers. De Duitse bondskanselier Angela Merkel had al gezegd dat Biden niet overstag was gegaan. ,,En wij kunnen niet zonder de VS'', aldus de Duitse.
© AFP — De Amerikaanse president Joe Biden. Een protestbijeenkomst in het Veluwse dorp Harskamp tegen de komst van vluchtelingen uit Afghanistan trekt vanavond ongeveer honderd personen. Het gaat vooral om jongeren.
De groep roept leuzen als ‘eigen volk eerst’, nu en dan wordt er vuurwerk afgestoken. Enkele deelnemers gaan in discussie met de wijkagent. Steeds meer agenten laten zich zien bij het Infanterie Schietkamp (ISK), de beoogde opvanglocatie in de gemeente Ede. Lees hier het volledige artikel.
Heel anders ging het vanmiddag in Huis ter Heide. Burgemeester Koos Janssen van Zeist fietste naar het Walaardt Sacré Kamp om de 390 Afghaanse vluchtelingen die er verblijven een hart onder de riem te steken. Janssen bezorgde de evacués een warme welkomstbrief. ,,Weet dat de Zeister gemeenschap met u meeleeft.”
De burgemeester was onder de indruk bij het zien van de gevluchte Afghanen. ,,Wat opviel was de stilte in het gebouw, terwijl er toch meer dan 300 mannen, vrouwen en kinderen verblijven. De mensen zijn bekaf. Ze hebben nu vooral behoefte aan rust.” Lees hier het volledige artikel.
De taliban hebben de voormalige Guantanamo-gedetineerde mullah Abdul Qayyum Zakir aangesteld als waarnemend minister van Defensie, meldt nieuwszender Al Jazeera op basis van een bron in de radicaal-islamistische beweging.
Het kabinet "houdt er ernstig rekening mee" dat niet iedereen die daarvoor in aanmerking komt, op tijd uit Afghanistan kan worden gehaald. Er moeten nog zeker vele honderden mensen worden opgehaald. Daarvoor ontbreekt mogelijk de tijd, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. "Elk uur telt."
De Verenigde Staten hebben afgesproken met de taliban, de nieuwe machthebbers in Afghanistan, dat de luchthaven van Kaboel tot 31 augustus gebruikt kan worden om mensen te evacueren. Nederland heeft er samen met NAVO-bondgenoten steeds voor gepleit dat die periode wordt verlengd, maar dat lijkt er niet in te zitten.
In de praktijk moeten de evacuatievluchten mogelijk al eerder stoppen, omdat de Amerikanen zelf ook een paar dagen nodig hebben om hun 6000 manschappen veilig het land uit te krijgen. Er wordt daarom "onder steeds moeilijkere omstandigheden" met man en macht gewerkt om nog zo veel mogelijk mensen te evacueren.
Sinds vorige week zijn meer dan duizend evacués vertrokken met Nederland als eindbestemming. Van hen zijn er 644 al in Nederland aangekomen. Naast het lokale ambassadepersoneel zijn dat bijvoorbeeld tolken en hun gezinnen en Nederlanders die zich nog in Afghanistan bevonden.
Nederlandse militairen pikken ook in de Afghaanse hoofdstad Kaboel mensen op die geëvacueerd moeten worden. Dat meldt het kabinet. Op het vliegveld zijn negentig militairen van de commando's, mariniers en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) aanwezig.
België heeft afgelopen nacht in het grootste geheim ongeveer 250 mensen met bussen vanuit Kaboel naar de luchthaven gebracht voor evacuatie. Tot nu toe was de regel dat evacués zelf op het vliegveld moesten zien te komen.
Volgens de zender VRT kregen de betrokkenen instructies om naar een geheime locatie te gaan. Met vijf bussen werden ze vervolgens naar de luchthaven gebracht.
De Belgische evacuatieoperatie heeft zich dus ook buiten het terrein van de luchthaven verplaatst, al zijn er geen Belgische soldaten mee de stad in gegaan, meldt de VRT op basis van getuigenissen. De Belgische regering wil niet reageren.
Ook andere landen gaan inmiddels burgers en andere evacués ophalen.
De Amerikanen houden vast aan hun vertrek uit Afghanistan op de geplande 31 augustus, dus over een week. De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakte dit duidelijk na overleg met andere landen op de G7-top. Onder meer de Britten en Duitsers hadden aangedrongen op een langer verblijf om meer evacuaties uit Afghanistan mogelijk te maken na de machtsovername door de radicaalislamitische Taliban.
De VS spelen een hoofdrol bij de evacuaties omdat zij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel en het luchtruim van Afghanistan controleren. Hierdoor kunnen andere landen hun eigen burgers ophalen en ook Afghanen die de afgelopen jaren hebben samengewerkt met de buitenlandse legers.
,,We kunnen niet doorgaan met de evacuaties zonder de Verenigde Staten", benadrukte Merkel na afloop van de videoconferentie. Zij hoopt dat het vliegveld na het vertrek van de Amerikanen toch open kan blijven. Berlijn overlegt al met onder meer NAVO-bondgenoot Turkije en anderen om de luchthaven in bedrijf te houden. Daarover wordt ook gesproken met de taliban.
Merkel hoopt verder op samenwerking met buurlanden als Pakistan en Iran om Afghaanse vluchtelingen te helpen. Een groot deel van de westerse diplomaten is al overgevlogen, net als een deel van de Afghanen die het meest gevaar lopen.
Volgens de Britse premier Boris Johnson zijn de G7-landen het eens geworden over hun belangrijkste voorwaarde aan de taliban. ,,Dat ze veilige doorgang moeten verlenen aan degenen die willen vertrekken", zei Johnson zei na de videovergadering van de leiders van de groep van zeven rijkste landen.
,,Sommigen van hen (taliban, red.) zullen zeggen dat ze dat niet accepteren, sommigen zien er hopelijk wel de zin van in want de G7 heeft zeer aanzienlijke invloed, economisch, diplomatiek en politiek", aldus Johnson.
© EPA — De videoconferentie van de G7. De Amerikaanse president Joe Biden heeft ingestemd met een aanbeveling van het Pentagon om vast te houden aan 31 augustus als deadline voor de terugtrekking uit Afghanistan. Dat verklaarde een overheidsfunctionaris aan persbureau Reuters.
Het Pentagon deed de aanbeveling maandag op basis van bezorgdheid over de veiligheidsrisico's voor Amerikaanse troepen, aldus de official. Biden had het Pentagon volgens hem om noodplannen gevraagd voor een langer verblijf in het land indien dat nodig mocht zijn, zei de functionaris op voorwaarde dat hij anoniem zou blijven.
De Verenigde Staten hebben tegen de taliban gezegd dat de datum van terugtrekking afhankelijk is van de medewerking van de radicaal-islamitische beweging bij het mogelijk maken van evacuaties, aldus de functionaris.
De Verenigde Naties hebben betrouwbare meldingen gekregen van executies door de taliban in Afghanistan, meldt VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet. De VN heeft ook berichten gehad van de beperking van vrouwenrechten en de onderdrukking van protesten tegen de taliban.
Bachelet vraagt de mensenrechtenraad van de VN om de taliban nauw te monitoren. De raad hield dinsdag een spoedbijeenkomst over de situatie in Afghanistan. Bachelet vraagt de Taliban om hun uitspraken over de positie van vrouwen onder hun nieuwe regime waar te maken.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opent in Nijmegen een vierde noodopvang voor evacués uit Afghanistan. De noodopvang komt in Heumensoord. Tot uiterlijk januari 2022 zijn daar 750 tot duizend plaatsen. Het COA verwacht dat er nog meer noodopvanglocaties nodig zijn, omdat er naar verwachting twee - tot vierhonderd vluchtelingen per dag zullen arriveren.
Defensie begint zo snel mogelijk met de opbouw van het tentenkamp op de grens van Heumen en Nijmegen. Defensie heeft daar ervaring mee, want elk jaar wordt Kamp Heumensoord opgebouwd voor ongeveer zesduizend militairen tijdens de Vierdaagse. Waarschijnlijk is het tentenkamp volgende week klaar om de eerste mensen op te vangen. Vanuit de noodopvanglocaties gaan evacués naar andere landen, naar familie of in de asielaanvraagprocedure.
Heumensoord was al eerder een noodopvanglocatie. Van oktober 2015 tot mei 2016 verbleven er ongeveer drieduizend asielzoekers, vooral uit Syrië en Eritrea.
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen sprak dinsdag van een déjà vu en noemde de ervaringen van destijds een leerervaring. ,,We willen de vluchtelingen nu niet meer in de wintermaanden in het kamp laten wonen. Heumensoord is ook een zeer kwetsbaar natuurgebied, dus maximaal duizend tijdelijke bewoners is genoeg." Bruls rekent er op dat de Nijmegenaren net als de vorige keer in groten getale klaarstaan om de tijdelijke bewoners te helpen.
In de drie noodopvanglocaties van Defensie zijn zo'n 1100 Afghaanse evacués opgevangen. Die mensen zijn verdeeld over de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp, het Wallaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide en legerplaats Harskamp in Ede, meldde het ministerie van Defensie dinsdag. De noodopvanglocatie in Ede is dinsdag in gebruik genomen. Daar staan achthonderd bedden klaar voor mensen uit Afghanistan, waar sinds ruim een week de Taliban aan de macht zijn.
Vanwege de ontwikkelingen in Afghanistan heeft Defensie besloten de fly past tijdens de Formule 1 in Zandvoort te annuleren.
De fly past zou met jachtvliegtuigen worden verzorgd op zondag 5 september over de start-finish op het circuit in Zandvoort.
Wel speelt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht het Wilhelmus voorafgaand aan het evenement, meldt het ministerie op Twitter.
Natuurbeschermers zullen blij zijn met het schrappen van de fly past. Ze wilden de vliegshow van straaljagers en helikopters rond de start van de Dutch Grand Prix in Zandvoort via de rechter laten verbieden. Stichting Vrienden van Middenduin spande een kort geding aan. Het zou volgende week woensdag - vier dagen voor de Formule 1-race - dienen voor de rechtbank in Haarlem, vier dagen voor de Formule 1-race, meldde het samenwerkingsverband Rust bij de Kust. Daarin trekken Vrienden van Middenduin en andere critici van het circuit samen op.
Taliban-woordvoerder Mujahid zegt ook dat de taliban Afghanen niet langer toestaat om richting de internationale luchthaven te gaan, omdat de situatie er te chaotisch is. Hij riep de mensen op naar huis terug te gaan: 'Jullie veiligheid is gegarandeerd'.
Volgens Mujahid werken de VS de chaos in de hand door maar mensen te blijven 'uitnodigen tot het vliegveld'. ,,We vragen de Amerikanen de Afghanen niet te stimuleren om hun land te verlaten... We hebben al hun talent nodig.''
De woordvoerder voegde verder toe dat de Afghaanse media weer functioneren, net als ziekenhuizen, scholen, universiteiten en lokale overheden. Vrouwen kunnen momenteel beter nog even thuis blijven, aldus Mujahid, voordat ze weer veilig aan het werk kunnen. De taliban zouden nadenken hoe die terugkeer van vrouwen naar werk vorm te gaan geven. Het officiële staatspersbureau van Afghanistan, Bakhtar News Agency, heeft overigens sinds de machtsovername niets meer op de website gepubliceerd.
Tot slot, stelt Mujahid dat de taliban 'geen lijstje van handlangers van de internationale coalitie' hebben en dat er tegen die mensen geen represailles volgen: ,,We hebben alles uit het verleden vergeven'', herhaalt hij zijn boodschap van een week eerder. Toch volgde er eerder vandaag via de Verenigde Naties berichtgeving over meldingen van executies door de taliban in Afghanistan, meldde VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet. De VN heeft ook berichten gehad van de beperking van vrouwenrechten en de onderdrukking van protesten tegen de taliban (zie ook onze update van 11.07 uur hieronder).
Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid heeft gezegd dat de Verenigde Staten en de andere landen hun evacuaties van mensen uit Afghanistan op 31 augustus afgerond moet hebben. De taliban zijn niet van plan die datum te verlengen.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft steeds vastgehouden aan de datum van 31 augustus om alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan te hebben teruggetrokken. Ook voor de evacuatie van Afghanen die de VS hebben geholpen houdt hij vast aan die datum, hoewel de Europese bondgenoten hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben. Zij vragen de VS om langer te blijven op het vliegveld van Kaboel. Het punt wordt vandaag ook binnen de G7 besproken.
Ook Nederland denkt meer tijd nodig te hebben dan deze week om alle evacuaties in Kaboel af te ronden, anders 'kunnen grote aantallen achterblijven'.
© REUTERS — Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid stijdens een persconferentie vorige week. Defensie schrapt een aantal schietoefeningen op een aantal militaire complexen in Nederland vanwege de opvang van evacués uit Afghanistan. Dat meldt het ministerie op zijn website.
Zo zijn de schietoefeningen op Legerplaats Harskamp (gemeente Ede) stilgelegd omdat op deze locatie noodopvang plaatsvindt nu de kazerne in Zoutkamp vol is. Schietoefeningen in het noorden van het land, rondom de Willem Lodewijk van Nassaukazerne (in Zoutkamp), gaan aangepast door, aldus Defensie.
Niet alle schietoefeningen in het land kunnen gestopt worden, legt het ministerie uit. Er moet getraind worden. 'Dat is noodzakelijk om militairen in te zetten, zoals bijvoorbeeld nu op de Afghaanse luchthaven in Kaboel.'
© ANP — Exterieur van legerplaats Harskamp. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de kazerne als een derde noodopvanglocatie voor Afghaanse evacués in gebruik genomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) houdt er rekening mee dat er twee- tot vierhonderd Afghaanse vluchtelingen per dag in Nederland arriveren. Het is daarom opzoek naar extra opvanglocaties te zoeken, naast de locaties die Defensie beschikbaar heeft gesteld. Voor het eind van de week is bekend hoe en waar nog meer Afghaanse vluchtelingen opgevangen zullen worden.
In de noodopvanglocaties van Defensie zijn nu zo'n 1100 Afghaanse evacués opgevangen. Het ministerie van Defensie meldt dat ze zijn verdeeld over de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp, het Wallaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide en legerplaats Harskamp in Ede.
De Verenigde Staten en bondgenoten hebben in de afgelopen 24 uur 21.600 mensen uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel geëvacueerd. De VS namen 12.700 mensen mee met 37 militaire vluchten. Bondgenoten haalden 8900 mensen op met 57 vluchten. Het is onduidelijk welke nationaliteiten de geëvacueerde personen allemaal hebben.
De VS wilden tot 15.000 Amerikanen uit Afghanistan halen en nog tienduizenden ex-medewerkers of andere mensen die gevaar lopen door de machtsovername door de radicaalislamitische Taliban. In totaal zijn sinds vorig weekend, toen de Taliban de macht grepen, ongeveer 58.700 mensen geëvacueerd door Amerikaanse troepen en hun bondgenoten, aldus het Witte Huis.
Er staat druk op de operatie doordat de Amerikaanse president Joe Biden een deadline van 31 augustus wil aanhouden. Dan moet de Amerikaanse aftocht uit Afghanistan afgerond zijn. Zijn bondgenoten hopen op een verlenging van de operatie en spreken hier dinsdag over tijdens de G7-top. De Taliban zijn het niet eens met een verlenging en willen dat de westerse troepen weg zijn op 31 augustus.
De directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, heeft volgens Amerikaanse media in Kaboel een ontmoeting gehad met Taliban-leider Abdul Ghani Baradar. Het is niet zeker waar de twee over gesproken hebben, maar vermoedelijk was de evacuatieoperatie en de deadline het gespreksonderwerp.
© EPA — Evacués gaan aan boort van een Amerikaans vliegtuig. Er staat druk op de operatie, doordat de Amerikaanse president Joe Biden een deadline van 31 augustus wil aanhouden. Dan moet de Amerikaanse aftocht uit Afghanistan afgerond zijn. Zijn bondgenoten hopen op een verlenging van de operatie en spreken hier dinsdag over tijdens de G7-top. De taliban zijn het niet eens met een verlenging en willen dat de westerse troepen weg zijn op 31 augustus.
De directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, heeft volgens Amerikaanse media een ontmoeting met Taliban-leider Abdul Ghani Baradar gehad in Kaboel. Het is niet zeker waar de twee over gesproken hebben, maar vermoedelijk was de evacuatieoperatie en de deadline het gespreksonderwerp.
Al het personeel van de Europese Unie dat uit Afghanistan gehaald moest worden is geëvacueerd, meldt een woordvoerder van de Europese Commissie. Het is niet duidelijk of het alleen om Europees personeel en hun families gaat of ook om Afghanen die voor de EU hebben gewerkt.
Op het vliegveld van Kaboel is nog een Europees team overgebleven 'om te managen wat er gemanaged moet worden', aldus de woordvoerder.
In onze Live Nieuws Update bespraken we de uitspraken van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag, die zei extra tijd nodig te hebben voor evacuatie, met politiek verslaggever Hans van Soest:
De Verenigde Naties hebben betrouwbare meldingen gekregen van executies door de taliban in Afghanistan, meldt VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet. De VN heeft ook berichten gehad van de beperking van vrouwenrechten en de onderdrukking van protesten tegen de taliban.
Bachelet vraagt de mensenrechtenraad van de VN om de Taliban nauw te monitoren. De raad hield dinsdag een spoedbijeenkomst over de situatie in Afghanistan. Bachelet vraagt de Taliban om hun uitspraken over de positie van vrouwen onder hun nieuwe regime waar te maken.
Kort na de machtsovername zei de radicaalislamitische groepering dat vrouwen naar school of werk mochten blijven gaan en niet per se een boerka aan moeten. Vrij snel kwamen uit meerdere Afghaanse gebieden verhalen over vrouwen die niet meer mochten werken en niet meer alleen over straat mochten.
De Europese Unie heeft aangekondigd de noodsteun voor Afghanistan te verhogen van 50 miljoen euro naar 200 miljoen euro. Dit komt bovenop bijdragen van EU-lidstaten, meldt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie op Twitter.
Er is 'extra tijd' nodig om mensen uit Afghanistan te evacueren, zegt demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken. Buitenlandse troepen zouden op 31 augustus uit het land vertrekken, maar die deadline moet volgens de bewindsvrouw worden verlegd. ,,Want anders zullen heel veel mensen niet naar Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk kunnen vliegen”, aldus Kaag. Verlenging van de deadline wordt dinsdag door de leiders van de G7-landen besproken.
Volgens Kaag zijn 'onder heel moeilijke omstandigheden' in de nacht van maandag op dinsdag weer tweehonderd mensen op het vliegtuig gezet. De minister weet niet hoeveel Nederlanders onder hen zijn.
Volgens bronnen in Kaboel staat er een ander vliegtuig op het punt van vertrekken, met aan boord tientallen evacués, waaronder Nederlanders.
Er zijn inmiddels meer dan achthonderd mensen naar Nederland gehaald. Nederland werkt op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel en bij de evacuaties nauw samen met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het is vooralsnog onduidelijk hoeveel mensen in totaal naar Nederland mogen komen.
Demissionair premier Rutte laat weten met Angela Merkel gesproken te hebben over de evacuatie-operatie in Kaboel. Beiden streven een verlenging van de deadline voor de terugtrekking na.
Woningverhuurplatform Airbnb gaat wereldwijd 20.000 Afghaanse vluchtelingen kosteloos onderdak bieden. Die belofte deed Brian Chesky, topman en medeoprichter van Airbnb op Twitter. De opvang van vluchtelingen gaat per direct in. Airbnb betaalt volgens hem voor het verblijf.
Chesky benadrukt dat de geste niet mogelijk is zonder de vrijgevigheid van de huiseigenaren die de woningen aanbieden. Airbnb werkt bij het plaatsten van de vluchtelingen nauw samen met ngo's en andere partijen.
De eerste groep Afghaanse evacués die naar Ede gaat komt dinsdag aan op de legerplaats Harskamp. Dit gebeurt naar verwachting aan het eind van de middag, meldt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is niet bekend. De opvanglocatie heeft plaats voor 800 mensen.
Het COA meldde maandagavond dat Defensie de legerbasis beschikbaar stelde als noodopvanglocatie voor Afghaanse evacués. De andere twee noodopvanglocaties zijn in het Groningse Zoutkamp en in het dorp Huis ter Heide (gemeente Zeist).
De G7-top komt vandaag samen over de nijpende situatie in Afghanistan. De taliban heeft een rode lijn getrokken voor evacuaties tot 31 augustus, maar veel landen denken die deadline niet te kunnen halen. We bespraken het in onze Live Nieuws Update met Mark van Assen:
Op Schiphol is vanmorgen om 08.40 uur een chartervlucht aangekomen met aan boord 184 evacués uit Afghanistan. Dat bevestigen de luchthaven en Defensie. Negen passagiers hebben een Nederlands paspoort.
Onduidelijk is welke nationaliteit de andere passagiers hebben. Ook is niet bekend of onder hen mensen zijn met Nederland als eindbestemming. Het door Defensie ingehuurde toestel was vertrokken uit Islamabad in Pakistan en zou eigenlijk rond 07.30 uur aankomen, zei het ministerie maandag nog. Waarom het toestel vertraagd was, is niet duidelijk.
Maandag kwam een chartervlucht met 129 evacués uit Afghanistan aan op Schiphol. Achttien inzittenden van dat toestel, dat vertrok vanaf de luchthaven van de Georgische hoofdstad Tbilisi, hadden een Nederlands paspoort. Van de rest was niet duidelijk welke nationaliteit ze hadden en of onder hen mensen waren met Nederland als eindbestemming.
Defensie gebruikt de vliegvelden in Islamabad en Tbilisi als luchtbrug. Evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel landen eerst in een van de twee hoofdsteden, waarna overgestapt wordt op grotere vliegtuigen die naar Nederland vliegen.
Het ministerie van Defensie heeft beelden van een van de evacuatievluchten uit Kaboel gedeeld:
Bette Dam woonde vijf jaar in Kaboel en had contact met mensen waarmee ze gewerkt heeft over hoe de evacuatie verliep. Ze vertelde er gisteravond over bij Op1:
De leiders van de G7-landen bespreken vandaag de situatie in Afghanistan. Het doel is om tot een gezamenlijke strategie te komen voor de evacuatie van mensen uit Afghanistan, de opvang van vluchtelingen en steun aan het Afghaanse volk. De Britse premier Boris Johnson en een aantal collega's zullen er naar verwachting bij de Amerikaanse president Joe Biden op aandringen dat zijn troepen het vliegveld van Kaboel langer openhouden dan 31 augustus.
Het Verenigd Koninkrijk is momenteel voorzitter van de groep van rijke industriële landen, waarin ook Canada, Duitsland, Frankrijk, Japan, Italië en de Verenigde Staten zitten. ,,Het is van levensbelang dat de internationale gemeenschap samenwerkt om veilige evacuaties te garanderen, een humanitaire crisis te voorkomen en om het Afghaanse volk te steunen bij het veiligstellen van de resultaten van de afgelopen twintig jaar”, meldde Johnson zondag.
Veel westerse landen zeggen meer tijd nodig te hebben voor de evacuatie van hun landgenoten en Afghaanse medewerkers. Het Witte Huis liet weten dat de voortzetting van de Amerikaanse coördinatie rond de evacuaties ter sprake komt. Het Amerikaanse leger controleert het luchtruim van Afghanistan en het vliegveld van de hoofdstad Kaboel. Biden wil die inzet voor 31 augustus beëindigen, hoewel hij met de legerstaf wel al in gesprek is over de mogelijkheden voor eventuele verlenging.
De taliban hebben aangegeven dat de westerse troepen uiterlijk 31 augustus uit Afghanistan weg moeten zijn.
De Britse defensieminister Ben Wallace zei tegen Sky News niet te rekenen op een verlenging van de deadline. De minister baseert zich op op de uitspraken van zowel de taliban als president Biden. Biden verklaarde dat een uitstel van het Amerikaanse vertrek uit Afghanistan mogelijk was, maar zei ook nog altijd achter zijn besluit te staan om de militaire missie te beëindigen.
De Afghaanse vrouwenrechtenactiviste Zarifa Ghafari is maandagavond in Duitsland aangekomen. Zij was de eerste vrouwelijke burgemeester van Afghanistan en al jarenlang een doelwit van de taliban. Zondagavond landde ze met haar familieleden op de luchthaven van Keulen/Bonn.
Ghafari was sinds 2018 burgemeester van de stad Maidan Shahr. Al sinds haar aanstelling hadden de taliban het op haar gemunt. Ze overleefde drie aanslagen. Haar vader, generaal Abdul Wasi Ghafari, werd in november 2020 vermoord, in de hoop dat ze daarna zou aftreden, maar Zarifa liet zich door niets wegjagen. Van de Amerikanen ontving ze de 'International Woman of Courage award'.
Toen de taliban vorige week aan de macht kwamen in Afghanistan vreesde Ghafari het ergste. Volgens de Duitse krant Bild bereikte ze in 'dramatische omstandigheden' de luchthaven van Kaboel. Vandaar werd ze eerst naar Islamabad en vervolgens naar Istanbul gevlogen. Maandagavond landde ze in Duitsland, waar ze eerst een onderhoud had met de premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet.
Laschet, kandidaat-kanselier voor de CDU, noemt haar 'één van de meest geëngageerde vrouwen van Afghanistan'. Volgens hem moet de internationale gemeenschap zich het lot van de vrouwen in Afghanistan aantrekken, en de taliban onder druk zetten. ,,En we moeten de komende dagen zo veel mogelijk vrouwen helpen om het land te verlaten.''
© Federico Gambarini/dpa — Maandagavond landde Zarifa Ghafari in Duitsland, waar ze eerst een onderhoud had met de premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet. Opnieuw komt dinsdag een vlucht aan op luchthaven Schiphol met mensen die zijn geëvacueerd uit Afghanistan. Het vliegtuig heeft 184 passagiers, negen van hen hebben een Nederlands paspoort. Onduidelijk is welke nationaliteit de andere passagiers hebben en ook is niet bekend of onder hen mensen zijn met Nederland als eindbestemming. De vlucht, die vertrokken is uit Islamabad, landt rond 07.30 uur. Het is een door Defensie ingehuurd toestel, zo meldde het ministerie maandagavond.
Defensie gebruikt de vliegvelden in Islamabad en Tbilisi als luchtbrug. Evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel landen eerst in Tbilisi of Islamabad, waarna overgestapt wordt op grotere vliegtuigen die naar Nederland vliegen.
Maandagochtend vertrok de tiende evacuatievlucht uit Kaboel, met aan boord 94 passagiers. Maandagavond meldde Defensie het vertrek van de elfde evacuatievlucht uit Kaboel naar landen in de regio: een C-130 met 142 passagiers. Het is het niet bekend hoeveel Nederlanders aan boord zijn.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) neemt morgenochtend een derde noodopvanglocatie voor Afghaanse evacués in gebruik. Legerplaats Harskamp in de gemeente Ede is daarvoor beschikbaar gesteld door Defensie, meldt de opvangorganisatie.
Het wordt de derde opvangplek voor vluchtelingen uit het land. Naar verluidt wordt het met achthonderd bedden de grootste van de drie opvanglocaties, maar dat kon een woordvoerder van het COA maandagavond nog niet bevestigen. Ze kon ook nog niet vertellen hoe laat de eerste vluchtelingen in Harskamp arriveren.
Een chartervlucht met 129 evacués uit Afghanistan is geland op Schiphol, meldt het ministerie van Defensie. Achttien inzittenden van het toestel, dat vertrok vanaf de luchthaven van de hoofdstad Tbilisi in Georgië, hebben een Nederlands paspoort. Onduidelijk is welke nationaliteit de andere passagiers hebben en ook is niet bekend of onder hen mensen zijn met Nederland als eindbestemming, zegt een woordvoerder van het ministerie.
Defensie gebruikt de vliegvelden in de twee hoofdsteden als luchtbrug. Evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel landen eerst in Tbilisi of Islamabad, waarna overgestapt wordt op grotere vliegtuigen die naar Nederland vliegen. Maandagochtend vertrok de tiende evacuatievlucht uit Kaboel, met aan boord 94 passagiers.
Vanavond meldde Defensie het vertrek van de elfde evacuatievlucht uit Kaboel naar landen in de regio: een C-130 met 142 passagiers. Het is het niet bekend hoeveel Nederlanders aan boord zijn.
Militairen hebben gisteren op de luchthaven van het Pakistaanse Islamabad een speciale opvangplek ingericht voor de evacués. Daar krijgen zij broodnodige hulp en zorg voor ze doorvliegen naar Nederland.
Hotak Jahanshir, een Belg uit Antwerpen, is vrijdag neergeschoten op de luchthaven in Kaboel. Dat meldt althans de broer van de man aan de Belgische krant De Morgen. Op beelden is te zien hoe de gewonde man verzorgd wordt in het ziekenhuis.
Hotak Jahanshir stond tussen een enorme mensenmassa te wachten op de luchthaven, zegt zijn broer Sherbaz. Die ging met Hotak mee. Hotak heeft de Belgische nationaliteit, Sherbaz niet. Voor de noordelijke toegangspoort, die voornamelijk gecontroleerd wordt door Amerikanen, bevalen militairen dat ze moesten gaan zitten voor het prikkeldraad, beweert Sherbaz. ,,Op dat moment kwam er een Belgische militair naar de poort”, zegt hij. ,,Hij vroeg of er Belgen aanwezig waren.”
Hotak reageerde. De Belgische militair riep dat hij naar de poort mocht komen, maar toen schoot een Amerikaanse soldaat hem neer, beweert Sherbaz. ,,Ik kon de Amerikaanse vlag op zijn uniform zien”, zegt Sherbaz. ,,Ik werd woedend en vroeg waarom hij dat deed, maar hij riep: ‘Go, go!’ Hij zei dat hij op mijn voorhoofd zou mikken, als ik niet vertrok.”
De Morgen kon niet verifiëren dat een Amerikaanse soldaat betrokken was bij het incident waarbij de Belg van Afghaanse origine gewond raakte. Wel kwam de krant in het bezit van beelden uit het ziekenhuis, waarop dokters hem verzorgen. Volgens de dokters is hij geraakt door een rubberen kogel. Hotak heeft een bloedend gat in zijn kin. Zijn kaak is gebroken.
Door zijn verwonding was de man niet in staat om ons zelf te woord te staan. Ondertussen verblijft hij niet meer in het ziekenhuis, maar probeert hij bij zijn familie in Kaboel te herstellen.
Onder de Afghanen die naar het Westen zijn geëvacueerd, bevinden zich mogelijk personen met banden met de radicaalislamitische taliban. Franse media spreken over meerdere gevallen.
De Franse autoriteiten hebben een Afghaan met zijn familie in een hotel onder toezicht geplaatst, meldt een Franse journalist op Twitter. In de Afghaanse hoofdstad was de man gezien terwijl hij bewapend was. Hij zou nauw contact hebben met de taliban.
Volgens de krant Le Monde gaat het om zeker drie Afghanen. Het conservatieve Franse tijdschrift Valeurs actuelles meldt dat zeker vijf Afghanen meteen na hun aankomst onder streng toezicht zijn komen te staan. De autoriteiten zien een verhoogd risico op islamitisch terrorisme. Het blad baseert zich op instructies van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de politie. De maatregel moet een terreuraanslag voorkomen. Vier Afghanen zouden zondag zijn gearriveerd, de vijfde in de nacht van zondag op maandag.
De meeste Afghanen die weg willen uit Afghanistan, zeggen juist te willen vluchten voor de taliban. Zij vrezen wraak omdat zij buitenlandse troepen hielpen. Of zij willen niet onder de fundamentalisten leven.
In België zijn ongeveer veertig Nederlanders aangekomen vanuit Afghanistan. Persbureau Belga meldt op basis van militaire en diplomatieke bronnen dat de Belgische defensie maandag drie 'bijna complete' vluchten heeft kunnen uitvoeren met C-130's tussen Kabul en Islamabad. Ongeveer 280 mensen werden zo uit Kabul geëvacueerd: 240 Belgen en zogenoemde rechthebbenden, een veertigtal Nederlanders en één Zweed.
© via REUTERS — Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verwacht de komende tijd nog meer opvanglocaties nodig te hebben voor mensen die worden geëvacueerd. Eerder was al een opvanglocatie in Zoutkamp in Groningen door het COA ingericht; die zit sinds zondagavond vol. In de Willem Lodewijk van Nassaukazerne is plaats voor ongeveer 540 mensen.
De eerste Afghaanse evacués zijn vanochtend gearriveerd bij een noodopvanglocatie in Huis ter Heide (gemeente Zeist). Vlak na 10.00 uur kwamen er twee bussen aan met 118 Afghaanse vluchtelingen. Het gaat om vrouwen en kinderen. Lees hier meer.
Volgens Judith van der Laar, locatiemanager, hebben de meeste mensen hun huis en haard zonder spullen verlaten. ,,De mensen zijn vermoeid en dankbaar. De tweede vlucht komt vermoedelijk vannacht aan. De vluchtelingen kunnen hier een paar weken blijven. Wat er daarna gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.”
Duitsland wil de luchthaven van Kaboel langer openhouden om de evacuatie van meer Afghanen mogelijk te maken. Berlijn overlegt met de NAVO-bondgenoten Verenigde Staten en Turkije en anderen om de luchthaven in bedrijf te houden na het vertrek van het Amerikaanse leger, dat nu het vliegveld en het luchtruim bewaakt.
Volgens de Duitse buitenlandminister Heiko Maas wordt daarover ook gesproken met de nieuwe machthebbers, de radicaalislamitische Taliban. Na de aftocht van de Amerikaanse strijdkrachten, die op 31 augustus afgerond moet zijn, moet het mogelijk blijven voor Afghanen om te vertrekken, vindt Maas. Het gaat om mensen die gevaar lopen door de Taliban, bijvoorbeeld omdat zij de buitenlandse troepen hebben geholpen die 20 jaar in het land waren.
Dinsdag zullen de Britse premier Boris Johnson en een aantal collega's er naar verwachting bij de Amerikaanse president Joe Biden op aandringen dat zijn troepen het vliegveld van Kabul langer bewaken dan 31 augustus. Johnson, Biden en andere leiders van de zogenoemde G7-landen bespreken dan de crisis in Afghanistan.
© via REUTERS — De Amerikaanse president Joe Biden zou zijn buitenlands beleid met betrekking tot de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan koppig hebben doorgezet, terwijl zijn medewerkers 'te bang' waren om zijn beslissingen te betwijfelen. Dat hebben bronnen dicht bij de regering aan de Britse krant The Telegraph verklaard.
De president zou hebben aangedrongen op het terugtrekken van de troepen voor de twintigjarige herdenking van de aanslagen van 11 september 2001 en daarbij waarschuwingen hebben genegeerd dat het leger niet voldoende tijd zou hebben om Amerikaanse burgers en bondgenoten het land uit te krijgen.
Een voormalige defensiefunctionaris, die regelmatig contact heeft met hooggeplaatste medewerkers van het Witte Huis, beweert dat er niet veel verzet kwam van bezorgde medewerkers. ,,Mensen zijn gewoon te bang om Joe Biden en Jake Sullivan (zijn nationale veiligheidsadviseur, red.) te vertellen dat ze ongelijk hebben”, klinkt het.
De functionaris claimt dat de regering-Biden ,,als een autocratie” functioneert en interne onenigheid in de kiem smoort. ,,Het is één ding om ten alle tijden te vermijden dat er informatie gelekt wordt, het is iets anders om een fout als deze toe te staan.”
© Brunopress — Nederland heeft inmiddels achthonderd mensen uit Afghanistan geëvacueerd, meldt de ambassadeur van Nederland in Afghanistan in gesprek met het radioprogramma Nieuws en Co. Het gaat om Nederlanders en Afghanen die de Nederlandse missie in het land hebben geholpen.
,,We hopen de komende dagen een flinke slag te maken", vertelt ambassadeur Caecilia Wijgers vanaf het vliegveld in de hoofdstad van Afghanistan. Ze schat dat er nog honderden mensen geëvacueerd moeten worden. Ook blijven zich nieuwe mensen melden.
Of het gaat lukken om alle evacués voor 31 augustus uit het land te halen, is nog niet zeker. ",,Het is lastig", aldus de ambassadeur, die zegt daar verder niet veel over te kunnen vertellen. De taliban willen geen aanwezigheid van buitenlandse troepen op het vliegveld na die datum.
Volgens Wijgers is de situatie op het vliegveld erg gespannen. ,,En dat neemt elke dag toe." Zo vertelt ze over schrijnende taferelen aan de poorten van het vliegveld. ,,Mensen proberen met man en macht binnen te komen. De taliban doen buiten het vliegveld aan crowd control, zegt Wijgers. ,,Dat gaat er af en toe hardhandig aan toe. Mensen worden geslagen en er wordt in de lucht geschoten."
Duitsers hebben belangrijke hulpgoederen naar Kaboel gevlogen. Deze zijn bedoeld om de slechte humanitaire situatie op de luchthaven te verbeteren. Het gaat om eten, kleding en babyspullen.
Michel Rentenaar, de ambassadeur van Nederland in Irak, is samen met enkele mensen aangekomen in de Afghaanse hoofdstad Kabul om de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan en het crisisteam daar te versterken, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze blijven daar 'voor zolang het mogelijk is', zegt een woordvoerder.
Het crisisteam is druk bezig met het evacueren van Nederlanders en Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen in het land, nu de Taliban er de macht hebben gegrepen.
Caecilia Wijgers is sinds vorig jaar de ambassadeur van Nederland in Afghanistan. Ze arriveerde vorige week, na een kort verblijf in Nederland, met een consulair noodteam en 62 militairen in Kabul.
De Afghaanse bewaker Abdul (40) die met zijn gezin vluchtte voor de taliban en zich verschanste in een kelder, is met zijn familie in Nederland. Dat bevestigt zijn advocaat Michael Ruperti.
Abdul werkte tussen 2004 en 2006 als bewaker voor de Nederlanders. Vorig week zag hij op het vliegveld landgenoten ter aarde storten. ,,Het is zo verdrietig allemaal.’’
Ruperti is nog druk bezig ook de andere negen bewakers die hij vertegenwoordigt en hun gezinnen te helpen, die zijn grotendeels nog in Afghanistan. Lees hier meer.
De eerste honderd evacués uit Afghanistan zijn aangekomen bij de opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in de gemeente Zeist. Twee bussen met daarin de evacués zijn vanochtend het terrein van het Walaardt Sacré Kamp opgereden. Op de opvanglocatie is plaats voor ruim driehonderd mensen.
,,Alles verloopt rustig", zegt een woordvoerster van het COA. ,,De mannen, vrouwen en kinderen kunnen hier nu bijkomen van de heftige periode die zij hebben doorstaan."
Naar verwachting zullen er nog meer evacués volgen. ,,Afhankelijk van hoeveel mensen er de komende dagen uit Afghanistan worden gehaald, zullen zij ook hiernaartoe worden gebracht." Het ministerie van Defensie meldde eerder op de dag dat maandag rond 16.00 uur op Schiphol een volgende vlucht landt met evacués uit Afghanistan, waar de Taliban sinds een week aan de macht zijn.
Vanochtend is een chartervlucht met 129 evacués uit Afghanistan geland op Schiphol, meldt het ministerie van Defensie. Achttien inzittenden van het toestel, dat vertrok vanaf de luchthaven van de hoofdstad Tbilisi in Georgië, hebben een Nederlands paspoort.
Onduidelijk is welke nationaliteit de andere passagiers hebben en ook is niet bekend of onder hen mensen zijn met Nederland als eindbestemming, zegt een woordvoerder van het ministerie. Maandag wordt rond 16.00 uur een volgende vlucht met evacués in Amsterdam verwacht. Die is vertrokken uit Islamabad, de hoofdstad van Pakistan. Daarop bevinden zich 94 mensen.
Defensie gebruikt de vliegvelden in de twee hoofdsteden als luchtbrug. Evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul landen eerst in Tbilisi of Islamabad, waarna overgestapt wordt op grotere vliegtuigen die naar Nederland vliegen. Maandagochtend vertrok de tiende evacuatievlucht uit Kabul, met aan boord 94 passagiers. Het is het ministerie van Defensie niet bekend hoeveel Nederlanders daarbij zijn.
Een speciale eenheid van Duitse militairen heeft buiten de luchthaven van Kabul te voet drie mensen uit München opgepikt en naar het vliegveld gebracht. De Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer heeft in gesprek met de krant Bild bevestigd dat militairen nu ook buiten de luchthaven actief moeten worden.
Het is volgens haar anders vrijwel onmogelijk voor mensen die het land uit willen vluchten om toegang tot het vliegveld te krijgen. ,,Daarom moeten we overgaan tot het redden van mensen buiten het vliegveld’’, zei de bewindsvrouw. Duitsland heeft eerder twee kleine helikopters gestuurd die in dichtbevolkte gebieden kunnen landen, maar voor zover bekend zijn die nog niet benut. Er zijn circa 3000 mensen die al door de Duitse strijdkrachten uit Kabul geëvacueerd zijn en er zouden nog enkele duizenden moeten worden opgehaald.
Eerder vandaag werd op Afghaanse beveiligers rond de luchthaven geschoten. Daarbij is er een gedood en raakten drie anderen gewond. Amerikaanse en Duitse troepen waren ook bij dit incident betrokken. Het is nog steeds niet duidelijk wie de aanval heeft uitgevoerd. Amerikaanse media melden dat het mogelijk om één scherpschutter zou gaan. De Amerikanen en de Taliban schieten bij het vliegveld niet op elkaar. a
Op het vliegveld van Kaboel wacht een groep van 310 Nederlanders, tolken en Afghanen die acuut gevaar lopen op evacuatie. Ze zijn daar afgelopen nacht aangekomen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Zondag meldde het ministerie dat een groep van 207 ambassademedewerkers en hun gezinnen die zaterdag werden geëvacueerd uit Kaboel allemaal onderweg naar Nederland waren of hier al waren aangekomen. De medewerkers zijn vrijwel de volledige Nederlandse ambassadestaf uit het land. Toen vorige week het personeel met een Nederlands paspoort werd geëvacueerd, bleven zij achter. Het was volgens het ministerie op dat moment niet mogelijk om ze het land uit te helpen. In de dagen daarna bleek dat ook ingewikkeld door de veiligheidssituatie in het land en met name rond de luchthaven.
De Verenigde Staten hebben zondag 10.400 mensen geëvacueerd vanaf de luchthaven van Kaboel. Daarnaast hebben 61 vliegtuigen van bondgenoten circa 5900 mensen weggehaald. Het totaal aan evacués die sinds 14 augustus door of met hulp van Amerikanen zijn vervoerd komt daarmee op 37.000, meldt een functionaris van het Witte Huis. Het is onduidelijk hoeveel mensen met een Amerikaans paspoort zijn geëvacueerd.
Doelstelling van de Amerikaanse regering was ergens tussen de 10.000 en 15.000 Amerikanen terug te halen en nog enkele tienduizenden ex-medewerkers of anderen die gevaar lopen als gevolg van de machtsovername door de soennitische extremisten van de Taliban. In het weekeinde waren er berichten in Amerikaanse media dat er in een week tijd nog maar 2500 Amerikanen waren meegevlogen met de evacuatievluchten.
Er zijn naar schatting 6000 Amerikaanse militairen op het vliegveld en de VS beheersen het luchtruim van Afghanistan. President Joe Biden wil de operatie 31 augustus afronden. Zijn bondgenoten dringen erop aan dat zijn troepen er langer blijven. Daar overleggen westerse leiders van de groep G7 dinsdag over. De Britse premier Boris Johnson zal Biden dringend verzoeken de deadline te verschuiven. De Taliban hebben laten weten dat ze daar niet mee instemmen en "de bezetting" niet langer mag doorgaan.
De Britse luchtmacht heeft rond de 6000 mensen geëvacueerd uit Kabul. Deze week voorzien de autoriteiten dat de luchtmacht er nog eens 6000 ophaalt. Het gaat daarbij vooralsnog om 1800 Afghaanse burgers die zijn geïdentificeerd en in aanmerking komen voor evacuatie en acceptatie als vluchteling. Daarnaast zijn er op zijn minst 2275 mensen die te boek staan als lokale bondgenoten. Maar de lijsten met mensen die zouden moeten worden opgehaald, worden ondertussen langer.
De taliban hebben een waarnemend hoofd van de Afghaanse centrale bank aangesteld in een poging de groeiende economische onrust te verlichten. Dat heeft woordvoerder Zabihullah Mujahid verklaard tegenover persbureau Reuters.
Haji Mohammad Idris moet als waarnemend gouverneur orde scheppen in de door oorlog verlamde economie, die al meer dan een week stil ligt met gesloten banken en veel overheidsgebouwen leeg. Er wordt van hem verwacht dat hij helpt bij het organiseren van instellingen en de economische problemen van de bevolking aan te pakken.
De Nederlandse ambassadeur in Irak is met een team onderweg naar Afghanistan om zijn collega Caecilia Wijgers en haar crisisteam bij te staan. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zoekt lege evacuatievliegtuigen om 500 ton medische benodigdheden naar Afghanistan te krijgen. "De lading staat klaar en zou deze week worden afgeleverd maar dat is niet mogelijk omdat de luchthaven van Kaboel gesloten is voor commerciële vluchten", schrijft woordvoerster Inas Hamam in een verklaring aan persbureau Reuters.
De WHO roept de bemanning van lege evacuatietoestellen op om via haar opslag-hub in Dubai naar Kaboel te vliegen voor het ophalen van de medische benodigdheden, waaronder chirurgische apparatuur en behandelingen voor longontsteking bij kinderen.
De VN-organisatie overweegt volgens haar ook om een "humanitaire luchtbrug" op te zetten om voorraden naar Afghanistan te krijgen.
Een zesde evacuatievlucht uit Afghanistan is maandagmorgen geland op Schiphol. Aan boord van het toestel, dat vertrok vanuit de Georgische hoofdstad Tbilisi, zaten 129 evacués. Van hen hebben achttien een Nederlands paspoort, meldt het ministerie van Defensie op Twitter.
Onduidelijk is welke nationaliteit de andere passagiers hebben en ook is niet bekend of onder hen mensen zijn met Nederland als eindbestemming, zegt een woordvoerder van het ministerie. Maandag omstreeks 16.00 uur wordt een volgende vlucht met evacués verwacht. Die is vertrokken uit Islamabad, de hoofdstad van Pakistan.
Defensie gebruikt de vliegvelden in de twee hoofdsteden als luchtbrug. Evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul landen eerst daar, waarna overgestapt wordt op grotere vliegtuigen die naar Nederland vliegen.
UNICEF hoopt de humanitaire hulp aan kinderen en gezinnen in Afghanistan de komende tijd uit te breiden. "Ongeveer 10 miljoen kinderen in Afghanistan hebben humanitaire hulp nodig om te overleven", laat de kinderrechtenorganisatie van de VN weten. Voor ongeveer 1 miljoen van deze kinderen dreigt volgens haar acute ondervoeding.
De organisatie heeft plannen om de hulp met voedsel, water, gezondheidszorg en vaccinaties tegen polio en mazelen uit te breiden naar gebieden "die voorheen niet konden worden bereikt". Om dat voor elkaar te krijgen, dringt de organisatie er bij de nieuwe machthebbers van de taliban en andere partijen op aan om medewerkers "veilige en onbelemmerde toegang te geven om kinderen in nood te bereiken, waar zij zich ook bevinden".
De organisatie zegt ook dat het van groot belang is dat meisjes in Afghanistan toegang blijven krijgen tot het onderwijs. "De afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet om de toegang van meisjes tot onderwijs te verbeteren. Het is van vitaal belang dat deze verworvenheden behouden blijven."
UNICEF verwacht dat de komende maanden meer humanitaire hulp nodig zal zijn in het land. "Er heerst ernstige droogte in het land en water is schaars. Ook de sociaaleconomische gevolgen van de coronapandemie en de winter die eraan komt, maken dat nog meer kinderen hulp nodig hebben." Bovendien zijn in het chaotische Afghanistan, waar de Taliban onlangs de macht grepen, veel mensen ontheemd. Volgens UNICEF gaat het alleen al om ongeveer 435.000 kinderen en vrouwen.
De Nederlands-Afghaanse familie Shinwari moest afgelopen week met stoom en kokend water Afghanistan ontvluchten omdat de vader een vijand is van de taliban. Nu volgen ze vanuit hun huis in Nederland nauwgezet de chaotische situatie in Kaboel, waar ook andere landgenoten letterlijk vechten om weg te komen. ,,Belachelijk hoe weinig de Nederlandse overheid voor ons deed.” Lees hier hun verhaal.
Het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers heeft maandagochtend in Zeist een noodopvanglocatie geopend voor Afghaanse vluchtelingen. De eerste locatie, in het Groningse Zoutkamp, zit vol. De eerste evacués komen vanochtend al aan in de noodopvang in Zeist. Lees hier het volledige artikel.
De taliban gaan niet akkoord met een eventuele verlenging van de aanwezigheid buitenlandse troepen op het vliegveld van Kaboel na 31 augustus. Woordvoerder Suhail Shaheen zei dat het antwoord 'nee' zal zijn als de Amerikanen of de Britten om meer tijd voor hun evacuaties vragen. Shaheen zei tegen SkyNews dat 31 augustus "de rode lijn is".
De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd de evacuatiemissie in principe af te ronden op 31 augustus en alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan weg te halen. Wanneer hij dat niet nakomt "verlengt hij de bezetting zonder reden" volgens Shaheen. "Het zal wantrouwen creëren tussen ons", waarschuwde de Taliban-woordvoerder "Als zij beslissen de bezetting voort te zetten, zal dat een reactie uitlokken."
De Amerikaanse regering en de legerstaf praten over mogelijkheden om ook na 31 augustus Amerikaanse troepen op het vliegveld in Kaboel te houden. Biden zei zondagavond "te hopen dat het niet nodig is" maar "er is een discussie gaande".
De VS zetten alles in om voor 31 augustus alle Amerikanen uit Afghanistan te halen. Maar bondgenoten dringen er op aan dat de Amerikaanse militairen langer op het vliegveld blijven. Dinsdag bespreken de leiders van de G7 in een videoconferentie de situatie in Afghanistan. Een van de onderwerpen op de agenda is het opschuiven van de deadline van 31 augustus. De G7 is een overleggroep van westerse mogendheden (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de VS). De EU schuift ook aan maar is officieel geen lid.
© AP — Taliban-woordvoerder Suhail Shaheen. De taliban zijn klaar om te onderhandelen met hun tegenstanders in de laatste nog niet veroverde Afghaanse provincie Panjshir. Dat heeft de Russische ambassadeur in Kaboel gezegd op de Russische staatstelevisie. Volgens Dmitry Zhirnov vroegen de taliban hem deze boodschap over te brengen aan de leiders en mensen in de Panjshir-vallei. De Taliban hopen 'een vreedzame oplossing voor de situatie te vinden, bijvoorbeeld door een politiek akkoord. Ze willen geen bloedvergieten en zijn klaar voor een dialoog'. Taliban-leiders deden hun verzoek tijdens een bezoek aan de Russische ambassade in Kaboel.
Het verzet in de Panjshir-vallei wordt geleid door Ahmad Massoud, de zoon van Ahmed Shah Massoud die beroemd werd in de strijd tegen de Sovjetinvasie van Afghanistan. Samen met de voormalige Afghaanse vicepresident Amrullah Saleh wil Ahmed Massoud besprekingen beginnen met de taliban voor een ‘representatieve regering’ in Afghanistan.
Bij de noordelijke poort van de luchthaven van Kaboel heeft om 04.13 uur een vuurgevecht plaatsgevonden tussen Afghaanse veiligheidsfunctionarissen en onbekende aanvallers. Daarbij werd een veiligheidsfunctionaris gedood en raakten drie anderen gewond, meldt het Duitse leger.
Duitse en Amerikaanse militairen waren erbij betrokken. Alle soldaten van de Bundeswehr zijn ongedeerd. Over de Amerikaanse militairen meldt het Duitse leger verder niets. Over de toedracht evenmin. Lees hier het volledige artikel.
De Belgische politie vreest dat tussen de Afghaanse vluchtelingen die naar België komen ook mensensmokkelaars, extremisten, ronselaars en gewelddadige personen zullen zitten. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden deelt die vrees. Dat blijkt volgens Het Nieuwsblad uit een interne mail naar de politiediensten.
Volgens de Vlaamse krant heeft de politie een dringende mail rondgestuurd, met de mededeling dat zij snel zicht wil krijgen op wat de 'komende aanzienlijke migratiegolf' met zich mee zal brengen. De mail is in het bijzonder gericht aan de diensten die toezicht houden op de asielzoekerscentra. In de mail worden de politiediensten opgeroepen om 'alle feiten van religieuze rekrutering, extreem geweld en mensensmokkel' te melden op een centraal mailadres.
Eerder verklaarde de Belgische openbaar aanklager Frédéric Van Leeuw nog dat er niet direct een nieuwe terreurdreiging uit zou gaan van het nieuwe regime in Afghanistan. Volgens hem 'zullen de taliban zich eerst focussen op de lokale situatie'. Maar, zo voegde hij er wel aan toe, 'er kan binnen twee of drie jaar wel een dreiging ontstaan'. Ook gaf Van Leeuw aan dat in België mogelijk wel al enkele aanhangers van het nieuwe regime aanwezig zijn.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat de commerciële luchtvaart helpen bij de evacuatieoperatie die momenteel wordt uitgevoerd in Afghanistan.
Het gaat om achttien vliegtuigen die geëvacueerde mensen zullen vervoeren nadat zij in een ander land als Qatar aankomen vanuit Kaboel, aldus het Pentagon. Zes maatschappijen zullen in totaal achttien vliegtuien leveren. American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines en Omni Air zullen elk drie vliegtuigen te beschikking stellen. United Airlines stuurt vier toestellen, en Hawaiian Airlines twee.
Hoewel er commerciële toestellen worden ingezet, wordt er nog steeds niet commercieel gevlogen op Kaboel. Het gaat puur om het bijstaan van Amerikaanse militairen bij het uitvoeren van evacuaties. De laatste keer dat er op deze manier hulp werd verleend bij evacuaties was tijdens de Irakoorlog in 2003.
President Joe Biden meldt dat het inzetten van deze vliegtuigen 'het evacueren van mensen uit Afghanistan zal vergemakkelijken'. Geen van deze vliegtuigen zullen in Kabul landen, aldus Biden. Volgens de president zal de commerciële luchtvaart weinig van de hulpoperatie merken. Ook de maatschappijen in kwestie zeiden in verklaringen dat de impact op hun operationele vloot 'minimaal' zou zijn.
De Amerikaanse regering en de legerstaf praten over mogelijkheden om ook na 31 augustus Amerikaanse troepen op het vliegveld in Kaboel te houden. President Joe Biden zei vanavond 'te hopen dat het niet nodig is', maar 'er is een discussie gaande om te verlengen'.
De Amerikaanse president hield vanavond om 22.00 uur Nederlandse tijd een toespraak over de toestand in Kaboel en de evacuaties. ,,Sinds half augustus zijn er 28.000 mensen geëvacueerd, en daarvan zelfs 11.000 op minder dan 36 uur tijd. Deze evacuaties kunnen niet worden gedaan zonder dat er hartbrekende taferelen zijn.”
De Amerikaanse strijdkrachten beheersen het luchtruim van Afghanistan en het vliegveld van de hoofdstad Kaboel. President Biden wil dat de evacuaties van buitenlandse burgers en van Afghanen die voor westerse landen werkten voor 31 augustus worden afgerond. Veel landen zeggen meer tijd nodig te hebben en willen dat de Amerikaanse troepen langer blijven.
Dinsdag bespreken de leiders van de G7 op een videoconferentie de situatie in Afghanistan. Een van de onderwerpen op de agenda is het opschuiven van de deadline. ,,We zullen zien wat we kunnen doen", zei Biden hierover. Hij benadrukte dat de Verenigde Staten al andere landen helpen bij de evacuaties en dat zij hiermee zullen doorgaan.
,,Er is nog een lange weg te gaan en het houdt risico’s in. Terroristen zullen de situatie proberen uit te buiten”, vreest Biden. ,,Ik wil onze militairen en diplomaten danken. Wat we doen is buitengewoon”, besloot de president.
© REUTERS — De Amerikaanse president Joe Biden. De taliban zeggen "honderden strijders" naar de Panjshir-vallei ten noordoosten van Kaboel te hebben gezonden. De troepen worden gestuurd "omdat lokale leiders weigeren het gebied vredig over te dragen", aldus een taliban-woordvoerder.
Sinds de machtsovername van de taliban zijn naar verluidt duizenden mensen naar de vallei getrokken. Onder hen verzetsgroeperingen en ook restanten van het Afghaanse leger. Met zijn steile bergketens is de regio een geschikte plek om aanvallers af te weren. Tijdens het bewind in de jaren '90 wist de taliban de vallei ook niet in te nemen.
Ahmad Massoud, zoon een van een befaamde verzetsstrijder in de jaren '90, probeert vanuit de vallei een verzetsmacht op te zetten. Hij heeft de VS via de Washington Post de gevraagd om wapens. Massoud zegt dat hij "in de Panjshir in zijn vaders voetstappen wil treden", maar dat hij bevoorrading nodig heeft om dat te doen.
© EPA — Taliban in Kandahar, Afghansitan. De inzet van Nederlandse vliegtuigen bij de evacuatievluchten uit Kaboel is hard nodig, zegt directeur Operaties bij Defensie, Peter Reesink. Volgens hem zijn er nog veel mensen te evacueren en is het moeizaam hen weg te krijgen uit Afghanistan, vertelt hij in een bericht op de website van Defensie.
Bovendien versterken de taliban hun posities rond de luchthaven, weet Reesink. ,,Het is een aparte en ingewikkelde situatie." Nederlandse toestellen nemen daarom ook andere nationaliteiten mee.
Eerder vanmiddag liet Commandant Der Strijdkrachten Onno Eichelsheim op Twitter al weten 'trots te zijn op zijn mensen die onder veel druk en chaotische omstandigheden zich hiervoor inzetten.'
Defensie doet zijn best zoveel mogelijk evacuatievluchten uit te voeren, stelt hij. De luchtbrug loopt van Kaboel naar het Pakistaanse Islamabad. Vanuit de Pakistaanse hoofdstad worden de evacués zo snel mogelijk naar Schiphol gevlogen.
De Nederlands-Afghaanse familie Shinwari wist afgelopen week Afghanistan ternauwernood te ontvluchten. De vader werkte voor de Afghaanse inlichtingendienst en liep gevaar. Zijn kinderen Hilla (20), Sahar (17), Madina (15) en Ahmad (9) waren hem in de zomervakantie vanuit Nederland komen opzoeken.
Dankzij een Amerikaanse escorte van hun busje naar het vliegveld en een Franse militaire vlucht wisten de Shinwari's uiteindelijk toch terug in Nederland te raken.
Van Nederlandse kant kreeg de familie echter weinig steun. ,,Nederland deed vrij weinig", vertelt 15-jarige dochter Madina, één van de vier kinderen van het gezin. ,,Belachelijk, want Nederlandse staatsburgers horen die steun te krijgen. ”
Lees hun gehele verhaal hier (premium)
© Foto: Erik van 't Woud — Vlnr: Hilla (20), Madina (15), Ahmad (9), Sahar (17) Shinwari. Het ministerie van Defensie doet er alles aan om zoveel mogelijk evacuatievluchten vanuit Afghanistan mogelijk te maken. Dat zegt commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim op Twitter na de aankomst van een chartervlucht met daarin 172 mensen uit Afghanistan, die vanmiddag op Schiphol arriveerde. 'Trots op alle mensen die onder veel druk en chaotische omstandigheden zich hiervoor inzetten.'
Defensie heeft een luchtbrug voor evacuatievluchten vanuit hoofdstad Kaboel. Mensen worden eerst naar een veilig land in de regio gebracht en daarna met een groter toestel naar Nederland.
Zondagochtend arriveerde rond 08.00 uur ook al een chartervlucht met daarin ongeveer 160 mensen. Verder vertrok er zondag een C-130 vanuit Kaboel met daarin 93 passagiers. Voor de vluchten heeft Defensie twee C-130-transporttoestellen beschikbaar. Eén daarvan was sinds donderdag defect, maar het vliegtuig is weer gemaakt, meldde Defensie vandaag.
De VS gaan civiele luchtvaartmaatschappijen inzetten om mensen uit Kaboel te evacueren. De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft de weinig gebruikte 'Civil Reserve Air Fleet' ingeschakeld, zodat toestellen van onder meer American Airlines, Delta en United de militaire vluchten gaan aanvullen.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft de civiele vloot nodig om de zelf gestelde deadline, 31 augustus, te halen. Meer dan 10.000 Amerikanen moeten nog uit Afghanistan worden gehaald. De regering wil ook 50.000 Afghanen uit het land ophalen.
De vliegtuigen hoeven niet direct naar de Afghaanse hoofdstad te gaan, waar het op het vliegveld van Kaboel nog altijd chaotisch is . Ze vliegen van Amerikaanse bases in onder meer Qatar en Bahrein naar Europese landen of de VS.
De Civil Reserve Air Fleet is sinds de oprichting in de jaren '50 twee keer ingezet, beide keren om militairen te vervoeren naar oorlogsgebieden. De eerste keer was tijdens de Golfoorlog van 1990 en 1991, de tweede keer was in 2002 en 2003 tijdens de Irakoorlog.
De leiders van de G7-landen bespreken dinsdag op een videoconferentie de situatie in Afghanistan. Doel is om tot een gemeenschappelijke aanpak te komen voor de evacuatie van mensen, voor de opvang van vluchtelingen en voor steun aan het Afghaanse volk.
'Het is van levensbelang dat de internationale gemeenschap samenwerkt om veilige evacuaties te garanderen, een humanitaire crisis te voorkomen en om het Afghaanse volk te steunen bij het veiligstellen van de resultaten van de afgelopen twintig jaar', twitterde de Britse premier Boris Johnson zondag over de bijeenkomst.
Afgelopen donderdag overlegden de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 al met elkaar over Afghanistan. Het VK is momenteel voorzitter van de groep van rijke industriële landen, waartoe ook Canada, Duitsland, Frankrijk, Japan, Italië en de Verenigde Staten behoren.
Het C-130-evacuatievliegtuig dat een tijd aan de grond stond vanwege een defect is weer volledig inzetbaar. Dat meldt het Ministerie van Defensie. Donderdag 19 augustus meldde defensie dat het toestel een technisch defect had. Dat is nu verholpen.
Er is zojuist een chartervlucht gearriveerd op Schiphol Airport met 172 passagiers. Dat meldt het Ministerie van Defensie.
Bij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp zijn zondag leden van het ambassadepersoneel uit Kaboel en hun gezinnen aangekomen, laat het COA desgevraagd weten. Om hoeveel mensen het gaat kan een woordvoerster niet zeggen. In totaal worden er nu 313 mensen opgevangen in de kazerne.
Zondag kwamen er 150 mensen in Zoutkamp aan, zaterdagavond 85. Vrijdagavond arriveerden in de kazerne de eerste 28 mensen en later die nacht nog eens 50. In totaal zijn er nu acht bussen in Zoutkamp aangekomen, aldus het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Eerder op zondag meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de 207 ambassademedewerkers en hun gezinnen die zaterdag werden geëvacueerd uit Kaboel allemaal onderweg zijn naar Nederland of hier al zijn aangekomen.
Het Nederlandse Rode Kruis is met dertien vrijwilligers aanwezig in de kazerne in Zoutkamp. Zij helpen met het verstrekken van kleding en maaltijden en assisteren de GGD ook om de mensen te begeleiden bij het afnemen van coronatesten.
Er zijn extra militairen onderweg naar Kaboel. Zij gaan de 62 reeds aanwezige militairen versterken bij de lopende operatie om zoveel mogelijk mensen te evacueren. De militairen verzorgen de beveiliging van vliegtuigen, evacués en het consulair noodteam, meldt het ministerie van Defensie.
Om hoeveel extra militairen het gaat, is onduidelijk. Ook staan in Nederland nog een compagnie van het Korps Mariniers en een compagnie van de Luchtmobiele Brigade paraat om ingezet te worden als dat nodig is, 'op afroep'.
Het Nederlandse ambassadeteam en de 62 militaire beveiligers van speciale eenheden zoeken naar alternatieve manieren om mensen veilig en tijdig op de luchthaven van Kaboel te krijgen. Dit gebeurt in overleg met bondgenoten.
De 207 ambassademedewerkers en hun gezinnen die zaterdag werden geëvacueerd uit Kaboel zijn allemaal onderweg naar Nederland of zijn hier al aangekomen. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Het gaat om mensen zonder Nederlands paspoort, voor wie het dagenlang moeilijk was om uit Afghanistan weg te komen.
De medewerkers zijn vrijwel de volledige Nederlandse ambassadestaf uit het land, meldde het ministerie zaterdag. Toen vorige week het personeel met een Nederlands paspoort werd geëvacueerd, bleven zij achter. Het was volgens het ministerie op dat moment niet mogelijk om ze het land uit te helpen. In de dagen daarna bleek dat ook ingewikkeld door de veiligheidssituatie in het land en met name rond de luchthaven.
Zaterdag bleek al dat de 207 evacués veilig de luchthaven van Kaboel hadden bereikt. Ze zijn met meerdere vluchten vertrokken met tussenstops in veilige landen. Zondag stapte ook de laatste groep op het vliegtuig naar Nederland. Deze evacués landen naar verwachting later vandaag.
Bij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp zijn zondag nog vier bussen gearriveerd met evacués uit Afghanistan, aldus een woordvoerster van het COA. Hoeveel mensen er precies in de laatste vier bussen zitten kan ze nog niet zeggen.
Zaterdagavond waren er ook al 85 mensen aangekomen. Vrijdagavond arriveerden in de kazerne de eerste 28 mensen en later die nacht nog eens 50. In totaal zijn er nu acht bussen in Zoutkamp aangekomen, aldus het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Defensie heeft de kazerne aangewezen als noodopvanglocatie voor mensen die door de overheid uit Afghanistan zijn gehaald. Het COA heeft de opvang ingericht.
© ANP Een Afghaanse vrouw is zaterdag op de Amerikaanse basis Ramstein in Duitsland bevallen van een dochter. Ze kreeg weeën tijdens de evacuatievlucht vanuit het Midden-Oosten maar er traden complicaties op. Lees hier het volledige artikel.
De Amerikaanse luchtbrug kampt ondertussen ook met logistieke problemen. De basis Ramstein wordt nu voor evacuaties gebruikt omdat de bases in de Perzische Golf zo druk zijn geworden. De basis Ramstein in het zuiden van de deelstaat Rijnland-Palts zou tijdelijk plaats moeten bieden aan 7500 evacués.
Zeker twintig Afghanen zijn in de afgelopen zeven dagen overleden in en om het vliegveld van Kaboel, meldt de Navo. Hoe de twintig personen allemaal om het leven kwamen, zegt de Navo niet. Eerder deze week werden al meerdere doden in het gedrang van de mensenmassa bij de luchthaven gemeld. Ook zouden enkele personen door kogels zijn getroffen.
Eerder op de dag meldde het Britse ministerie van Defensie zeven doden in het gedrang rond de luchthaven. Zowel bij de mededeling van de Navo als van het Verenigd Koninkrijk is het niet duidelijk waar de cijfers precies op gebaseerd zijn. De Navo voegt toe dat buitenlandse militairen uit de buurt blijven van de gebieden rondom het vliegveld, om botsingen met talibanstrijders te voorkomen.
De wanhopige mensenmassa buiten het vliegveld lijkt groter te worden nu de deadline nadert die de Amerikaanse regering zichzelf heeft gegeven voor het afronden van de missie, 31 augustus. Afghanen zien het als hun laatste kans om het taliban-regime te ontvluchten. Door de menigte wordt het steeds lastiger om het vliegveld te bereiken. Amerikaanse president Joe Biden had afgelopen week al gezegd dat de operatie mogelijk na 31 augustus wordt verlengd, afhangende van hoeveel mensen nog geëvacueerd moeten worden.
Een C-130 van de Nederlandse luchtmacht is aan het begin van de middag opgestegen van de luchthaven van Kaboel. Aan boord bevinden zich 82 evacués, meldt het ministerie van Defensie op Twitter. Het toestel vliegt naar een land in de regio. Van daaruit vliegen evacués met bestemming Nederland door met een ander toestel.
Defensie meldde eerder vandaag al dat omstreeks 08.00 uur een chartervlucht met zo'n 160 evacués uit Afghanistan was geland op Schiphol. Ook vertrok afgelopen nacht een C-17 uit Kaboel met 86 mensen die Nederland als eindbestemming hebben. Zaterdagavond vertrok er eentje met 69 evacués met Nederland als eindbestemming.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat zaterdag 207 ambassademedewerkers met hun gezinnen veilig het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad hadden bereikt. Daar verbleven zij in afwachting van evacuatie.
In de chaos op en rond de luchthaven van Kabul is een uit Duitsland gedeporteerde crimineel erin geslaagd aan boord te komen van een evacuatievlucht en zo terug te keren naar Duitsland. Dat vernam Welt am Sonntag van hoge ambtenaren. Gevraagd of er geen gegevenscontrole door middel van vingerafdrukken plaatsvindt bij mensen die niet op de evacuatielijst van de overheid staan, antwoordde het Duitse ministerie van Defensie volgens de krant: “Het nemen en vergelijken van vingerafdrukken alsook een vergelijking met gegevens in internationale databanken is vanwege de lokale situatie niet mogelijk."
Voor vertrek worden identiteitsbewijzen gecontroleerd, kijken Duitse ambtenaren of de personen geen gevaarlijke voorwerpen bij zich hebben en worden hun gegevens vergeleken met de machtigingslijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
In de mensenmassa rond de luchthaven van Kaboel zijn ook meerdere kinderen verdwenen. Lokale journalisten melden op sociale media dat ouders foto's van hun vermiste kinderen ophangen bij het vliegveld.
Een gezin uit de Afghaanse hoofdstad verzorgt al een week een 6-jarige jongen dat vast was komen te zitten in het prikkeldraad bij de luchthaven. Na erin te zijn gevallen, zag hij zijn ouders naar eigen zeggen niet meer. Ondanks vele inspanningen zijn ze tot op heden niet gevonden, meldt de particuliere en onafhankelijke televisiezender Ariana News.
In het gedrang rond de luchthaven van Kaboel zijn tot nu toe al zeven Afghanen omgekomen. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie. Tienduizenden mensen proberen al een week via de luchthaven te vluchten voor de nieuwe Taliban-machthebbers. Afgelopen week werden meerdere doden in het gedrang gemeld. De Taliban spraken van zeker twaalf doden. Enkele mensen raakten gewond door kogels.
Het is niet duidelijk waar het Britse ministerie zich op baseert. De mensenmassa bevindt zich voor een groot deel buiten het gebied waar buitenlandse militairen, voornamelijk Amerikaanse, actief zijn om de evacuaties mogelijk te maken. De menigte lijkt groter te worden door de naderende deadline die de Amerikaanse regering zich heeft gesteld voor het afronden van de operatie, 31 augustus. Wanhopige Afghanen zien het als hun laatste kans om weg te komen. Het wordt steeds moeilijker in de buurt van het vliegveld te komen door de menigte die er voor de toegang staat.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft afgelopen week gezegd dat troepen van de VS op de luchthaven blijven als er na 31 augustus nog Amerikanen in Afghanistan zijn. De evacuatie van buitenlanders en Afghanen die banden hebben met buitenlandse instellingen, is afhankelijk van de Amerikaanse aanwezigheid.
De Britse minister van Defensie Ben Wallace heeft er zondag in The Daily Mail op aangedrongen dat de Amerikanen langer dan 31 augustus op de luchthaven blijven. ,,Misschien krijgen de Amerikanen toestemming er langer te blijven en als ze dat krijgen, hebben ze onze volledige steun", aldus Wallace. Landen die mensen evacueren vanaf het vliegveld vrezen dat het voor die tijd onmogelijk zal zijn iedereen die daarvoor in aanmerking komt, weg te halen. Wallace zei dat hij "altijd heeft gezegd dat ze niet iedereen die ze willen kunnen evacueren".
Nederland maakt tien miljoen euro vrij voor humanitaire hulp in Afghanistan. Het geld gaat naar het Afghanistan Humanitarian Fund (AHF) van de Verenigde Naties. ,,Met dit geld kunnen partnerorganisaties snel op de crisis en de vreselijke omstandigheden inspelen", zegt demissionair minister van Ontwikkelingssamenwerking Tom de Bruijn.
Het Nederlandse geld is bedoeld voor basisbehoeften, zoals onderdak, eten en drinken en medische hulp. Afgelopen week deden verschillende organisaties oproepen om Afghanistan te steunen. De Europese Commissie heeft opgeroepen om humanitaire hulp te leveren. Ook hebben goededoelenorganisaties zoals Unicef en Save the Children gezegd dat de Afghanen steun nodig hebben. Het Internationale Rode Kruis zei dinsdag omgerekend ruim 20 miljoen euro extra nodig te hebben voor noodsteun.
Volgens het kabinet waren in het land al 18 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp. Dat komt door de veiligheidssituatie in het land, met daar bovenop klimaatverandering en de coronacrisis. Door de snelle opmars van de Taliban als gevolg van het vertrek van de Amerikaanse troepen uit het land, zijn de omstandigheden voor de Afghanen verder verslechterd.
Bij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp is zaterdagavond een derde bus met evacués uit Afghanistan gearriveerd. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang vluchtelingen (COA). Hij kan nog niet zeggen om hoeveel mensen het dit keer ging.
Defensie wees de kazerne aan als noodopvanglocatie voor mensen die door de overheid uit Afghanistan zijn gehaald. Het COA heeft de opvang ingericht.
Vrijdagavond kwamen in de kazerne de eerste 28 mensen aan en later die nacht nog eens vijftig.
© ANP — De eerste Afghaanse vluchtelingen bij hun aankomst in de noodopvanglocatie in Zoutkamp, vrijdagavond. De meeste humanitaire hulpverleners willen hun werk in Afghanistan voortzetten, zelfs nadat de Taliban aan de macht zijn gekomen. Alle organisaties van de Verenigde Naties (VN), zoals de Vluchtelingenorganisatie (UNHCR), willen in het door crisis geteisterde land blijven, meldt Welt am Sonntag. Volgens het VN-voorlichtingsbureau in Genève zijn er zo'n 300 buitenlandse en ongeveer 3.000 lokale werknemers. ,,In veel provincies zijn we door de Taliban gevraagd om te blijven en ons als succesvol bewezen werk voor kinderen voort te zetten", zegt kinderhulporganisatie Unicef in de zondagseditie van de Duitse krant.
Volgens de inschatting van het VN-kantoor in Kaboel willen ook de meeste van de ruim 150 niet-gouvernementele hulporganisaties (ngo's) blijven. Het betreft enkele duizenden werknemers.
Ongeacht de politieke ontwikkelingen hebben bijna tien miljoen meisjes en jongens in Afghanistan volgens Unicef humanitaire hulp nodig.
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) voorzag alleen al afgelopen week 80.000 mensen in Afghanistan van voedsel. In totaal zouden in het land 400.000 vluchtelingen kunnen worden gevoed, vertelde de organisatie aan het Duitse persbureau DPA. Door gevechten en geweld moesten de activiteiten van de VN-organisatie op sommige plaatsen kort worden onderbroken. Volgens een woordvoerster wordt de hulpverlening volgende week voortgezet.
Op Schiphol is omstreeks 08.00 uur een chartervlucht aangekomen met zo'n 160 evacués uit Afghanistan. Dat meldt het ministerie van Defensie op Twitter.
Ook is er afgelopen nacht nog een C-17 vertrokken uit Kaboel met 86 mensen die Nederland als eindbestemming hebben. Zaterdagavond vertrok er ook eentje met 69 evacués met Nederland als eindbestemming.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde eerder dat zaterdag 207 ambassademedewerkers met hun gezinnen veilig het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad hadden bereikt. Daar verbleven zij in afwachting van evacuatie.
Defensie heeft een luchtbrug opgezet voor evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Mensen wordenn aar een veilig land in de regio gebracht en van daaruit met een groter toestel naar Nederland gevlogen. Volgens de planning gaat er enkele malen per dag een vlucht heen en weer naar een veilige luchthaven. Hiervoor heeft Defensie twee C-130 transporttoestellen beschikbaar. Een daarvan is sinds donderdag defect.
Nederland evacueert niet alleen Nederlanders uit Afghanistan, maar ook Afghanen die de Nederlandse missie in het land hielpen en nu gevaar lopen. Belgische toestellen hebben vanuit Kabul ook Nederlanders meegenomen.
Voordat de luchtbrug werd opgezet, waren er al 111 Afghaanse tolken met hun gezinnen in Nederland. In totaal gaat het om ongeveer 500 mensen. Het merendeel arriveerde vanaf 2018, staat op de website van het ministerie van Defensie
De Amerikaanse regering overweegt commerciële luchtvaartmaatschappijen te betrekken bij de evacuatieoperatie vanuit Afghanistan. Het Transport Commando van het ministerie van Defensie meldde zaterdag in een verklaring dat het vrijdagavond een waarschuwingsbevel had uitgevaardigd aan de luchtvaartmaatschappijen.
In het bevel staat dat een beroep op vliegtuigen en bemanningen kan worden gedaan om Amerikaanse burgers, ambassadepersoneel en buitenlanders naar een ander land te vervoeren nadat ze met militaire vliegtuigen zijn geëvacueerd uit Kaboel.
Volgens The Wall Street Journal gaat het om maximaal vijf luchtvaartmaatschappijen en bijna 20 passagierstoestellen.
Een aantal landen biedt tijdelijke 'transitpunten' voor evacués, waaronder de eilandstaat Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen kunnen ook worden verplicht om mensen te vervoeren van Dulles International Airport in Washington naar Amerikaanse militaire bases.
De Amerikaanse overheid kan het ondersteuningsprogramma activeren in het kader van het 'civiele reserve luchtvloot programma' (CRAF). Dit is een aanvulling op de capaciteit van militaire vliegtuigen tijdens een crisis die verband houdt met de nationale defensie. Volgens het Transport Commando heeft het Pentagon het ondersteuningsprogramma nog niet goedgekeurd.
Het CRAF werd in 1952 opgericht in de nasleep van de Berlijnse luchtbrug. Die werd aan het begin van de Koude Oorlog, van juni 1948 tot mei 1949 opgezet. Amerikanen en Britten bevoorraadden West-Berlijn met hulpgoederen. De Russen hadden de toegangswegen naar het stadsgedeelte - dat in de Amerikaanse sector lag - afgesloten uit protest tegen de invoering van de Duitse mark.
In Berlijn vindt zondagmiddag een steunbetoging plaats voor Afghaanse burgers die door de Taliban worden bedreigd vanwege hun maatschappelijke betrokkenheid. Een brede alliantie van groepen eist dat ook zij worden geëvacueerd in aanvulling op Afghanen die voor de voormalige regering werkten of voor de Amerikaanse of NAVO-troepen. Afghanen in Duitsland moeten ook vluchtelingenbescherming krijgen, aldus de organisatoren.
Volgens de politie hebben zich 1000 mensen aangemeld voor de betoging, de organisatoren verwachten enkele duizenden deelnemers. De demonstratie begint om 13 uur voor de kanselarij, het kantoor van bondskanselier Angela Merkel.
Australië heeft afgelopen nacht vier evacuatievluchten uitgevoerd waarbij ruim 300 mensen zijn geëvacueerd uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Onder de evacués waren Australiërs, Afghaanse visumhouders, Britse en Amerikaanse burgers en Nieuw-Zeelanders, maakte premier Scott Morrison zondag bekend.
Hij zei dat Australië zal doorgaan met de evacuatievluchten ook al raadden de Verenigde Staten en Duitsland hun burgers in Afghanistan omwille van veiligheidsredenen af om naar de luchthaven van Kaboel te reizen.
De Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne zei dat sommige evacués verwondingen hadden opgelopen. ,,De situatie in Kaboel is gevaarlijk'', aldus de bewindsvrouw.
De Australische regering heeft sinds 18 augustus ruim 550 mensen geëvacueerd uit Afghanistan.
© AFP — De evacués in de C-17 van de Australische luchtmacht voor vertrek vanaf Hamid Karzai International Airport in Kaboel. De voormalig Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag de huidige president Joe Biden opnieuw aangevallen over zijn besluit om de Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te trekken. Door dat vertrek konden de taliban oprukken en het land innemen.
Trump noemde Bidens besluit ,,de grootste vernedering op het gebied van buitenlands beleid'' in de geschiedenis van de Verenigde Staten. ,,Bidens mislukte vertrek uit Afghanistan is de meest verbazingwekkende vertoning van onbekwaamheid door een nationale leider'', zei hij tegen zijn aanhangers tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Cullman, Alabama.
De regering van Trump bereikte vorig jaar tijdens onderhandelingen in Doha, in Qatar, overeenstemming met de taliban over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Volgens Trump heeft Biden zich bij de terugtrekking echter niet gehouden aan het plan dat door zijn kabinet was opgesteld. ,,Dit was geen terugtrekking, dit was een totale overgave'', aldus de oud-president. De Republikein voegde daaraan toe dat de taliban hem respecteerden en dat de inname van Afghanistan niet zou hebben plaatsgevonden als hij nog president was. ,,We hadden eervol weg kunnen gaan. Dat hadden we moeten doen. In plaats daarvan gaan we met het tegenovergestelde van eer weg'', sprak Trump.
Eerder deze week stelde de oud-president al dat hij vindt dat zijn opvolger moet opstappen wegens de snelle verovering van Afghanistan door de taliban. In een verklaring zei Trump dat ,,het tijd is dat Joe Biden in schande aftreedt voor wat hij heeft laten gebeuren''.
De Britse oud-premier Tony Blair, die in 2001 als regeringsleider van het Verenigd Koninkrijk met de Amerikanen mee ten oorlog trok in Afghanistan, vindt de terugtrekking van de westerse troepen ,,tragisch, gevaarlijk en onnodig''. Dat zegt hij in een eerste reactie op de recente machtsovername door de taliban in Afghanistan.
Volgens Blair is de terugtrekking van westerse troepen ,,niet in het belang van de Afghanen, noch in dat van ons'', schrijft hij in een opiniestuk op zijn website.
De beslissing tot terugtrekking werd volgens Blair ingegeven door ,,het gehoorzamen aan een imbeciele slogan over het beëindigen van 'de eeuwige oorlogen'". De voormalige Britse premier verwijst hiermee naar verkiezingsuitspraken van de huidige Amerikaanse president Joe Biden.
Blair geeft toe dat er fouten zijn gemaakt rond de oorlog in Afghanistan ,,maar de reactie op onze fouten zijn jammer genoeg nog meer fouten''. Alle winst die de afgelopen twintig jaar werd geboekt, dreigt verloren te gaan, schrijft Blair. ,,De terugtrekking doet elke jihadistengroep overal ter wereld juichen.''
De vroegere Labour-leider vindt verder dat de Britse regering ,,de morele plicht'' heeft om in Afghanistan te blijven tot iedereen die dat nodig heeft, geëvacueerd is.
© AP — De Britse oud-premier Tony Blair tijdens een lezing in december 2019. Het Amerikaanse leger zegt te werken aan 'alternatieve routes' naar het vliegveld van Kaboel wegens een dreiging van een tak van terreurgroep Islamitische Staat (IS) op en rond de luchthaven. Dat meldden verschillende Amerikaanse media zaterdag.
,,Er bestaat een grote mogelijkheid dat IS probeert om een aanval uit te voeren bij het vliegveld'', zei een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Defensie tegen nieuwszender CNN. Volgens een diplomaat in Kaboel zijn de Verenigde Staten op de hoogte gebracht van een geloofwaardige, maar indirecte dreiging door IS tegen de Amerikanen op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad. Om die reden worden alternatieve routes gezocht, zodat mensen die het land willen ontvluchten alsnog naar het vliegveld kunnen komen.
Eerder op de dag stuurde de Amerikaanse ambassade in Afghanistan nog een oproep uit naar haar burgers om niet naar de luchthaven te komen wegens potentiële veiligheidsproblemen.
De taliban zouden volgens CNN op de hoogte zijn van de nieuwe routes. Volgens CNBC worden kleinere groepen te evacueren mensen op specifieke plaatsen in de stad verzameld om dan op bepaalde tijdstippen naar de luchthaven te komen. Het Amerikaanse leger evacueerde de afgelopen 24 uur al zo’n 3.800 mensen. Sinds 14 augustus gaat het om zo’n 17.000 mensen.
Opnieuw is een C-17 transportvliegtuig vanuit Kaboel vertrokken met 69 passagiers die Nederland als eindbestemming hebben, meldt het ministerie van Defensie zaterdagavond. De vlucht maakt onderdeel uit van de evacuatie van Nederlandse ingezetenen en Afghaanse medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kaboel en hun families.
Eerder meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat zaterdag 207 ambassademedewerkers met hun gezinnen veilig het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad hadden bereikt. Daar verbleven zij in afwachting van evacuatie.
In de chaos bij het evacuatiecentrum bij het vliegveld van Kaboel proberen Amerikaanse soldaten de slachtoffers te ontzetten:
© REUTERS — EU-buitenlandchef Josep Borell (April 19, 2021, Francois Walschaerts/REUTERS) Het is onmogelijk om voor 31 augustus alle Afghanen die de internationale partners in Afghanistan hebben geholpen te evacueren. Dat stelt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Amerikaanse president Joe Biden had 31 augustus genoemd als beoogde deadline voor alle evacuaties, dezelfde datum als waarop de terugtrekking van de VS uit Afghanistan klaar moest zijn.
Borrell heeft bij de Verenigde Staten geklaagd over de beveiliging van de luchthaven van Kaboel. Deze zou te streng zijn, waardoor het lastig is voor Afghanen die de Europese Unie hielpen om op het terrein te komen.
De VS controleren momenteel het vliegveld en het luchtruim. Buiten het vliegveld proberen veel wanhopige Afghanen het terrein op te komen en het Taliban-regime te ontvluchten, maar Amerikaanse militairen proberen hen op afstand te houden. Verderop proberen Talibanstrijders mensen te ontmoedigen naar het vliegveld te gaan, waarbij de Taliban geweld gebruiken.
Veel NAVO-landen hadden de VS vrijdag gevraagd het vliegveld langer open te houden, zodat ook na 31 augustus nog evacuaties van burgers, medewerkers en Afghanen die gevaar lopen kunnen weggaan. President Biden had al toegezegd dat het mogelijk is de VS-missie te verlengen tot na 31 augustus, afhangend van het aantal mensen dat nog geëvacueerd moet worden.
De twee Belgische C-130-toestellen die vandaag vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel in het Pakistaanse Islamabad aankwamen hebben behalve 91 Belgische evacués ook 92 Nederlanders meegenomen, meldt het Belgische persbureau Belga. Een derde vlucht is nog onderweg.
Dat is zaterdag gezegd op een gezamenlijke persconferentie van de Belgische ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Asiel en Migratie over de evacuatieoperatie Red Kite in Afghanistan.
Van de vier geplande vluchten zaterdag kon de eerste niet doorgaan vanwege problemen met de internationale luchtverkeersregels. Op de eerste geslaagde vlucht zaten 57 Belgen en 27 Nederlanders en op de tweede 17 Belgen en 65 Nederlanders. De derde vlucht is nog onderweg van Kaboel naar Islamabad.
De geëvacueerden keren zaterdag nog niet meteen terug naar België met een Belgisch vliegtuig, maar Defensie zoekt andere oplossingen in Islamabad, zei viceadmiraal Wim Robberecht, hoofd van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid.
Zaterdagmiddag vlogen 34 uit Afghanistan afkomstige Belgen mee met een Nederlands vliegtuig dat op Schiphol aankwam. Zij zijn met een bus onderweg naar de kazerne van Peutie in België.
Zondag staan volgens de Belgische bewindslieden nog eens vier evacuatievluchten tussen Kabul en Islamabad op het programma.
Er is weer een vliegtuig onderweg vanuit Kaboel met daarin tien mensen met Nederland als eindbestemming. Dat meldt Defensie op Twitter. Het gaat om een C-17 met 10 passagiers die Nederland als eindbestemming hebben.
Vrijwel alle Afghaanse medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kabul zijn met hun families op de luchthaven aangekomen voor evacuatie. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van NRC. Ze worden van daaruit naar Nederland gebracht.
De ambassademedewerkers hebben met hun gezinnen veilig het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad bereikt, meldt het ministerie. In totaal gaat het om 207 mensen. Zij bleven achter toen vorig weekend het Nederlandse ambassadepersoneel vanwege de snelle opmars van de Taliban met Amerikaanse hulp werd weggeleid. Eerder meldde NRC dat de lokale medewerkers toen onverwacht voor een dichte deur kwamen te staan.
Talibanstrijders weigeren overheidsmedewerkers in de Afghaanse hoofdstad Kabul toe te laten tot hun kantoren. Kort na de machtsovername zei de Taliban nog dat overheidspersoneel weer aan het werk kon gaan.
De groepering kondigde dinsdag een algemene amnestie aan voor mensen die in dienst waren van de gevallen overheid. ,,U kunt veilig uw gewone leven weer hervatten en weer aan het werk", aldus de Taliban eerder.
Talibanstrijders blokkeren nu de toegang voor ambtenaren en bevelen hen te wachten op een officiële aankondiging via de televisie of radio. De strijders zouden nog geen bevel hebben gehad om gebouwen weer te openen. Het is onduidelijk waarom.
Sinds de Taliban zondag de macht overnamen zijn nog veel overheidsgebouwen, banken, scholen en universiteiten gesloten. Enkele bedrijven, zoals telecombedrijven, zijn wel weer open.
De EU heeft de Taliban zaterdag gewaarschuwd dat de huidige gesprekken over een veilig vertrek van Afghaanse evacuees niet betekenen dat het nieuwe regime ook wordt erkend.
,,We hebben operationeel contact met de Taliban tijdens deze crisis, omdat we in deze moeilijke tijden moeten bespreken hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen in Kaboel het vliegveld bereiken", zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. ,,Maar dit is iets anders dan en staat los van politieke gesprekken. Er zijn geen politieke gesprekken met de Taliban en er is geen erkenning van de Taliban."
Ze zei ook dat het respecteren van mensenrechten, met name voor vrouwen en meisjes voorwaardelijk is voor voortzetting van humanitaire EU-hulp aan Afghanistan: ,,We horen het statement van de Taliban waarin gezegd wordt dat vrouwen een plek hebben in de samenleving en het recht hebben te studeren en werken, binnen het framewerk van de Islam, wat dat ook betekent. Maar we krijgen ook steeds meer berichten van mensen die opgejaagd worden vanwege hun eerdere baan of mening, en we horen van vrouwen die worden weggestuurd als ze verschijnen op hun werk", zei Von der Leyen. ,,De 1 miljard euro die de EU opzij zet voor ontwikkelingshulp in de komende zeven jaar heeft strikte voorwaarden: respect voor mensenrechten, een goede behandeling van minderheden, en respect voor de rechten van vrouwen en meisjes."
De Amerikaanse president Joe Biden heeft vanwege de Afghanistan-crisis zijn weekendplannen aangepast. Hij blijft zaterdag in Washington. Eigenlijk had hij al vrijdag naar zijn huis in Wilmington (Delaware) willen gaan.
Volgens het Witte Huis buigt Biden zich over de problemen in Afghanistan. De president kreeg eerder deze week nog kritiek te verduren omdat hij, ondanks de chaos in Kaboel, op zijn buitenverblijf in Camp David bleef. Hij keerde even terug naar Washington voor een televisietoespraak tot het Amerikaanse volk. Biden verdedigde daarin het besluit de Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te trekken. Door dat vertrek konden de Taliban oprukken en het land innemen.
Twee C-130-transportvliegtuigen van het Belgische leger hebben vandaag ongeveer 170 mensen uit Afghanistan geëvacueerd. Onder hen zijn veel Belgen en Nederlanders, bevestigt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) op Twitter.
De twee vluchten zijn geland in Islamabad. Vanuit de Pakistaanse hoofdstad worden de geëvacueerden dan met andere vliegtuigen doorgevlogen. Mogelijk zullen er zaterdag nog meer vluchten plaatsvinden.
België voerde vrijdag in het kader van de evacuatiemissie 'Red Kite' al twee vluchten uit. Op een eerste vlucht zaten zestien Belgen, een tweede vlucht moest leeg weer uit Kabul vertrekken.
Het vliegtuig met 153 evacués uit Afghanistan is rond 15.30 uur geland op Schiphol. Het gaat om vluchtnummer 961 van Freebird Airlines. Dat vliegtuig vertrok vanaf het Turkse Trabzon. Mensen zijn op dit vliegtuig overgestapt vanaf vlucht die vanuit Kaboel kwam.
Defensie heeft een luchtbrug opgezet voor evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Mensen worden uit Afghanistan naar een veilig land in de regio gebracht en van daaruit gaan de evacués met een groter toestel naar Nederland. Volgens de planning gaat er drie keer per dag een vlucht heen en weer naar een veilige luchthaven. Hiervoor heeft Defensie twee C-130 transporttoestellen beschikbaar. Een daarvan is sinds donderdag defect.
Nederland heeft tot nu toe 135 mensen uit Afghanistan naar Nederland gehaald. Dat blijkt uit cijfers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Het is voor het eerst dat er een overzicht is gemaakt van het aantal mensen dat is geëvacueerd sinds de Afghaanse hoofdstad Kaboel in handen van de taliban viel. Er wordt sinds woensdag gevlogen.
Het gaat zowel om mensen met een Nederlands paspoort als Afghanen die voor Nederland gewerkt hebben. Op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp, waar die laatste groep wordt opgevangen, bevinden zich volgens de nieuwe gegevens nu 78 Afghaanse evacués.
De mensen die op de lijsten staan om geëvacueerd te worden, komen soms ook op vluchten van andere landen terecht. 118 geëvacueerden zijn met een toestel van de Nederlandse krijgsmacht meegevlogen, de overige zeventien met vliegtuigen van bondgenoten.
Defensie heeft in totaal 368 evacués Afghanistan uit geholpen, van wie ook een groot deel door andere landen wordt geëvacueerd. Zaterdagmiddag is nog een toestel geland op Schiphol met 153 mensen aan boord. Zij waren eerst met een transportvliegtuig van Kaboel naar een veilig land in de regio gebracht, en daarna doorgereisd. De meesten hebben Nederland niet als eindbestemming.
Griekenland heeft de aanleg voltooid van een 40 kilometer lange omheining aan de grens met Turkije. Het stalen hekwerk is voorzien van camerabewaking. Dit moet asielzoekers tegenhouden die na de machtsovername door de Taliban in Afghanistan proberen Europa te bereiken.
De gebeurtenissen in Afghanistan hebben in de Europese Unie (EU) de angst aangewakkerd voor een herhaling van de vluchtelingencrisis van 2015. Toen ontvluchtten bijna een miljoen mensen de oorlog en armoede in het Midden-Oosten en trokken vanuit Turkije naar Griekenland voordat ze noordwaarts reisden naar rijkere EU-landen.
Turkije op zijn beurt is bezig met de bouw van een nieuwe grensmuur met Iran. De afscheiding beslaat tot nu toe slechts een derde van de 540 kilometer lange grens, waardoor er genoeg gaten overblijven voor migranten om over te steken. Het 'verkeer' op deze belangrijke migratieroute van Centraal-Azië naar Europa is relatief stabiel gebleven in vergelijking met voorgaande jaren. Maar Turkije en Europese landen vrezen dat de plotselinge terugkeer van de Taliban-heerschappij in Afghanistan daar verandering in kan brengen.
© AP — Griekse politieagenten patrouilleren langs de stalen muur aan de Evros-rivier, nabij het dorp Poros aan de Grieks-Turkse grens. Vijf dagen na de machtsovername in Afghanistan door de Taliban, hebben oppositiestrijders die loyaal zijn aan de afgezette regering vrijdag drie noordelijke districten heroverd. Dat meldt The Voice of America (VOA), de officiële buitenlandse zender van de Verenigde Staten.
Pro-Taliban-accounts op sociale media bevestigen volgens VOA de militaire ommekeer in de noordelijke provincie Baghlan. Ze meldden dat minstens vijftien Taliban-strijders werden gedood en vijftien anderen gewond raakten in wat zij beschreven als "een verraad aan de aangekondigde amnestie voor leden van de voormalige Afghaanse regering."
Abdul Hamid, de lokale commandant van wat "een opstand tegen de Taliban"wordt genoemd, zei in een videoboodschap vanuit Andrab - een van de nieuw bezette districten - dat zijn troepen oprukten naar een ander nabijgelegen district en zwoeren de hele provincie Baghlan in te nemen. De Taliban hebben naar verluidt troepen naar Andrab gestuurd om een tegenoffensief te organiseren.
VOA vroeg Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid tevergeefs om een reactie op wat de eerste formele gewapende vergelding zou zijn sinds de machtsovername.
Nog eens vijftig Afghaanse vluchtelingen zijn aangekomen bij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noodopvang heeft ingericht.
Vrijdagavond kwam daar de eerste bus met 28 evacués uit Afghanistan aan. Later in de nacht arriveerden nog eens vijftig mensen. Zaterdagmiddag arriveert op Schiphol een vliegtuig met zo'n 150 evacués uit Afghanistan, meldt het ministerie van Defensie.
De 78 evacués die al in Zoutkamp aankwamen, werden verwelkomd en kregen basale informatie en alle voorzieningen die nodig zijn voor de eerste avond en nacht. Daarna zijn zij naar hun kamers begeleid. ,,De evacués waren erg moe na een lange reis en spannende tijd", laat het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) weten.
De Willem Lodewijk van Nassaukazerne werd dinsdag door Defensie aangewezen als noodopvanglocatie voor mensen die door de overheid uit Afghanistan zijn gehaald. In de kazerne is ruimte voor in totaal 540 personen.
© ANP — Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen in de noodopvang van het COA in Zoutkamp. Een groep Afghanen die op dit moment nog de verlaten ambassade bewaakt in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, wil naar Nederland om hier asiel aan te vragen. In gesprekken met NU.nl verklaren twee bewakers dat ze zich in de steek gelaten voelen. Ze vrezen te worden opgepakt door de Taliban.
Het gaat om een groep van meer dan honderd bewakers. Van dertien van hen heeft NU.nl identiteitskaarten ingezien en ook oorkondes voor trainingen die zijn verstrekt door de ambassade. De anderen wilden zich uit angst voor de Taliban niet bekendmaken.
,,De meesten van ons werken hier al meer dan tien jaar", zegt een van de bewakers. ,,Van de ene op de andere dag was het ambassadepersoneel verdwenen. We voelen ons in de steek gelaten. De Taliban hebben nu nog geen sterke greep op Kabul. Maar ze zullen op een gegeven moment huis-aan-huisbezoeken gaan afleggen. Als de Taliban erachter komen dat we voor Nederlanders werken, zullen ze ons komen oppakken, vrezen we. Daarom willen we weg."
Tien Afghanen die tussen 2004 en 2006 als bewaker voor de Nederlandse troepenmacht in Afghanistan werkten, deden zondag al een dringend beroep op het kabinet om hen zo snel mogelijk naar Nederland te halen. Advocaat Michael Ruperti vroeg het kabinet in actie te komen. Gebeurt dat niet, dan moet volgens hem voor hun leven worden gevreesd.
De tien oud-bewakers vroegen de Nederlandse ambassade in Kaboel eerder al om hulp maar kregen volgens de raadsman te horen dat ze via internet een asielaanvraag konden indienen. Ruperti vindt dat het ministerie van Defensie een zorgplicht heeft voor deze mensen, die in Nederlandse dienst waren in de stad Pol-e Chomri, in de noordelijke provincie Baghlan. "Die zorgplicht eindigt niet na afloop van een contract. Nederland moet deze mensen veiligheid bieden en ze met hun gezinnen hierheen laten vertrekken."
Ruperti vroeg demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld zondag om actie te ondernemen en menselijkheid te tonen.
© DPG — Ook bewakers die werkten voor de Nederlandse militairen protesteerden al voor de Nederlandse ambassade in Kaboel. De voor zaterdag geplande evacuatievlucht van Zwitserse onderdanen uit Kaboel is uitgesteld. Oorzaak is de "onzekere veiligheidssituatie" rond de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad. Die is de laatste uren "aanzienlijk verslechterd", meldt het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter. Het grote aantal mensen bij de ingangen en soms gewelddadige rellen verhinderen volgens haar "praktisch de toegang."
Daardoor kunnen momenteel slechts "een paar mensen" van Kaboel naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent worden gevlogen. 'Omdat evacuaties vanuit Tasjkent op dit moment niet nodig zijn, heeft de FDFA de voor vandaag geplande chartervlucht naar de hoofdstad van Oezbekistan op korte termijn uitgesteld.
Ook Duitsland annuleerde volgens het ministerie zijn evacuatievluchten naar Oezbekistan. Andere landen hebben het eveneens steeds moeilijker om hun onderdanen en lokale werknemers uit Afghanistan te krijgen. 'Wij blijven de situatie nauwlettend volgen en werken volop aan verschillende evacuatieopties', aldus het Zwitserse ministerie.
De Taliban-strijders mogen er dan vaak verfomfaaid en een beetje middeleeuws uitzien, de wapens die ze tegenwoordig dragen zijn dat allerminst. Op foto’s poseren ze trots met geavanceerd, Amerikaans, militair materiaal.
De meeste van die wapens werden geleverd aan het Afghaanse leger maar dat bleek de confrontatie toch vooral uit de weg te gaan. Amerikaanse defensiespecialisten maken zich zorgen om wat ze zien. De feestende Talibanstrijders sturen regelmatig video’s de wereld in van hun laatste aanwinsten.
De extremisten hebben nu de controle over heel veel in de VS gemaakte geweren, meldt The Washington Post. En ook over veel zwaarder spul, inclusief een paar Black Hawk-helikopters en high tech drones. Behalve dat soort militaire hardware zijn de experts vooral bezorgd dat de extremistische groep nu ook geavanceerde technologie binnen handbereik heeft, inclusief biometrische apparaten die door het Amerikaanse leger worden gebruikt om Afghanen te identificeren die Amerikanen en bondgenoten bijstonden. Lees hier het volledige artikel.
Directeur Jaap van Hierden van Cordaid-Afghanistan bevestigt de verklaringen van een ooggetuige in Kaboel over de situatie rond de luchthaven (zie het bericht hieronder). ,,De situatie bij de gates is inderdaad ronduit verschrikkelijk'', laat hij aan deze nieuwssite weten.
Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) meldt op Twitter dat Amerikaanse militairen mensen aan de east-gate weigeren. Ze laten volgens hem alleen Amerikanen, Britten, Duitsers en Nieuw-Zeelanders toe.
Boswijk had vanmorgen naar eigen zeggen een Face Time-gesprek met een Amerikaanse militair die hem vertelde dat 'zijn groep' een visa moet laten zien of een Nederlandse militair moet zoeken. De groep, met daarin ook kleine kinderen, is volgens de politicus "radeloos" naar huis gegaan "na een hele nacht op straat, beschoten door NAVO en geslagen door Taliban."
Bij de ingangen van de luchthaven in de Afghaanse hoofdstad Kaboel hebben zich opnieuw duizenden mensen verzameld. Dat meldt het Duitse persbureau DPA op basis van verklaringen van een ooggetuige. Die bracht gisteren de hele dag door bij een ingang in de hoop te worden geëvacueerd maar die hoop bleek vergeefs. Toen de man zaterdagmorgen terugkeerde, had de mensenmassa zich volgens hem verdubbeld.
Net als gisteren klinken er vrijwel onophoudelijk schoten. Bij de noordelijke ingang klonken uit luidsprekers ook berichten dat de poort nu voor twee dagen gesloten is, aldus de ooggetuige.
De Duitse ambassade in Kaboel meldde afgelopen nacht in een brief met informatie over de evacuatievluchten, dat de situatie op de luchthaven nog steeds uitermate verwarrend is. 'Er zijn steeds meer gevaarlijke situaties en gewapende conflicten aan de poorten', luidde het.
De toegang tot de luchthaven is niet continu gegarandeerd en door de onduidelijke situatie is het niet mogelijk om vooraf informatie te verstrekken over wanneer de gates open gaan. Afhankelijk van de locatie beslist het Amerikaanse leger over het openen en sluiten van de poorten. In de brief stond ook dat het betreden van de weg naar het vliegveld voor eigen risico is. Een transport van de individuele woonplaats in het stadsgebied naar de luchthaven kon door de Duitse ambassade nog niet worden verzorgd.
Mede-oprichter en nummer twee van de Taliban Mullah Abdul Ghani Baradar, is zaterdagmorgen in Kaboel gearriveerd met andere hooggeplaatste leden van de radicaal-islamitische organisatie en politici. ,,Hij is in Kaboel om jihadistische functionarissen en politieke leiders te ontmoeten voor de oprichting van een inclusieve regering", vertelde een hoge Taliban-functionaris aan persbureau AFP.
Mullah Baradar geldt als de topman van de Taliban en wordt als de emir van het nieuwe 'emiraat Afghanistan' gezien. Hij keerde dinsdag terug uit Qatar, waar hij het politieke bureau van de organisatie leidde. Baradar landde in Kandahar, in het zuiden van Afghanistan. Kandahar was het epicentrum van het Taliban-regime tussen 1996 en 2001. In de gelijknamige provincie ontstond de beweging begin jaren negentig.
Een van de Talibanleiders die over de nieuwe regeringsploeg praten is Khalil Haqqani. Hij wordt door de VS gezocht als leider van een terroristische organisatie, het Haqqani Netwerk. Dat is in de strijd het best getrainde en bewapende onderdeel van de Taliban gebleken en is volgens waarnemers een criminele terreurgroep uit het grensgebied van Afghanistan en Pakistan. Het netwerk is nu belast met de veiligheid in Kabul.
Het netwerk wordt verantwoordelijk gehouden voor drugscriminaliteit, ontvoeringen, banden met terroristen en de bloedigste aanslagen in de Afghaanse oorlog. De basis van het netwerk ligt in de oorlogen van de jaren zeventig en tachtig, in een bergachtig grensgebied ten zuiden van Kabul. De stichter van het netwerk, Jalaluddin Haqqani, was daar een guerrillaleider.
Abdul Ghani Baradar, geboren in de zuidelijke provincie Uruzgan en opgegroeid in Kandahar, richtte de Taliban op met Mullah Omar, die in 2013 stierf maar wiens dood twee jaar geheim was gebleven. Zoals met veel Afghanen, werd Baradars leven gekenmerkt door de Sovjet-invasie in 1979. Daardoor werd hij een moedjahedien en, zo wordt aangenomen, vocht hij samen met Mullah Omar.
Na de Amerikaanse interventie in 2001 en de val van het Taliban-regime, zou hij deel hebben uitgemaakt van een kleine groep opstandelingen die klaar waren voor een akkoord waarin zij het bestuur van Kaboel erkenden. Maar dit initiatief bleek geen succes.
Abdul Ghani Baradar was de militaire leider van de Taliban toen hij in 2010 werd gearresteerd in Karachi in buurland Pakistan. Hij werd in 2018 vrijgelaten, vooral onder druk van Washington. Gerespecteerd door de verschillende Taliban-facties, werd hij vervolgens benoemd tot hoofd van hun politieke kantoor in Qatar.
Van daaruit leidde hij de onderhandelingen met de Amerikanen die leidden tot de terugtrekking van buitenlandse troepen uit Afghanistan en vervolgens tot vredesbesprekingen met de Afghaanse regering, die op niets uitliepen.
© AP — Mullah Abdul Ghani Baradar. Duitsland breidt zijn evacuatieoperatie in de Afghaanse hoofdstad vandaag uit. Twee Bundeswehr-helikopters worden ingezet bij het in veiligheid brengen van kwetsbare personen die niet op eigen kracht de luchthaven van Koeboel kunnen bereiken.
De toestellen van het type Airbus H145M met in totaal 13 militairen arriveerden zaterdag omstreeks 05.45 uur op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad, meldde de Duitse krijgsmacht op Twitter. De helikopters zijn aangevraagd door de Verenigde Staten, maakte inspecteur-generaal Eberhard Zorn bekend. Ze worden tijdens operaties beveiligd door Amerikaanse helikopters.
De Bundeswehr evacueerde vrijdagavond opnieuw mensen uit Kaboel. Een transportvliegtuig met 172 mensen aan boord landde op de luchthaven van de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. Afgelopen nacht arriveerde nog een tweede toestel met zeven evacués.
Op de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts zijn gisteravond de eerste Amerikaanse vliegtuigen met evacués uit Afghanistan geland. De vliegbasis wordt een evacuatie-hub voor Amerikanen en Afghaanse helpers die van daaruit naar de Verenigde Staten vliegen, meldde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas vrijdag. De opvangcapaciteit op de luchthaven van Doha in Qatar zit aan haar maximum. Daardoor lagen de Amerikaanse evacuatievluchten vrijdag acht uur stil. De eilandstaat Bahrein in de Perzische Golf stelde een vliegbasis beschikbaar voor de opvang van Amerikaanse evacués.
Binnen enkele weken zullen de Taliban bekendmaken hoe ze Afghanistan gaan regeren. Dit heeft een woordvoerder van de radicaalislamitische organisatie zaterdag gezegd.
Volgens de woordvoerder werken de juridische en religieuze specialisten van de Taliban momenteel samen met deskundigen op het gebied van buitenlandse politiek aan een nieuw regeermodel. Binnen enkele weken moet dat klaar zijn.
De Amerikaanse president Joe Biden wil "sterke voorwaarden" verbinden aan de voortzetting van de humanitaire hulp aan Afghanistan. De Taliban hebben volgens hem erkenning van de internationale gemeenschap nodig om het land financieel overeind te houden. ,,Toekomstige hulp van de VS zal afhangen van hoe goed de Taliban de Afghanen behandelen, vooral vrouwen en meisjes'', benadrukte Biden vrijdagavond in Washington. Hij beloofde zich op internationaal niveau te zullen inzetten voor het koppelen van voorwaarden aan hulp om zo druk uit te oefenen op de nieuwe machthebbers in het land.
De Taliban voerden tussen 1996 en 2001 een schrikbewind in Afghanistan. Ze verloren de macht na de Amerikaanse invasie in 2001. Sinds hun snelle machtsgreep vorige week proberen ze zich gematigder te presenteren.
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zegt meldingen te hebben ontvangen van “standrechtelijke executies” door de Taliban. De vermeende slachtoffers zijn voormalige Afghaanse regeringsfunctionarissen en veiligheidstroepen, zei de adjunct-directeur Patricia Gossman van HRW-Azië vrijdag. Veel van deze incidenten vonden volgens haar plaats buiten de hoofdstad Kaboel, in de Afghaanse provincies.
Het Duitse persbureau DPA ontving naar eigen zeggen een vertrouwelijk rapport van een Noors onderzoeksinstituut voor de VN, volgens welke leden van de Taliban van huis tot huis gaan om Afghanen te identificeren die voor de vorige regering of de VN hebben gewerkt. De Taliban hadden amnestie beloofd nadat ze aan de macht waren gekomen.
Vijf officiële websites van de Afghaanse Taliban zijn sinds vrijdagavond laat op zwart. De sites zijn een belangrijk communicatiemiddel voor de Taliban, die ze gebruiken voor het verspreiden van officiële informatie. Het is onduidelijk of er technische problemen zijn of dat sprake is van een doelgerichte actie tegen de de radicaalislamitische organisatie.
De sites in het Engels, Arabisch, Pashtu, Urdu en Dari werden volgens onlineregisters beveiligd door CloudFare. Een woordvoerder van dit Amerikaanse beveiligingsbedrijf kon geen commentaar geven.
De krant The Washington Post meldde vrijdag op gezag van de SITE Intelligence Group, een organisatie die online extremisme volgt, dat ook verschillende WhatsApp-groepen van de Taliban afgesloten zijn. De versleutelde berichtendienst is eigendom van Facebook, dat de Taliban van zijn platformen weert.
Vrijwel de hele Tweede Kamer wil van demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) weten wat Nederlandse militairen kunnen doen om mensen vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel te evacueren. Andere landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, brengen actief personen vanuit Kaboel naar het vliegveld.
Maar Nederlanders en Afghanen die naar Nederland mogen, moeten zelf het vliegveld zien te bereiken. Ze worden vaak tegengehouden bij controleposten van de taliban. Ook Amerikaanse troepen weigeren hen soms toegang tot het vliegveld.
De indieners van de Kamervragen willen weten wat Nederland kan doen met de bondgenoten ter plaatse om ook Nederlanders en andere evacués naar het vliegveld te krijgen. Ook willen ze weten of een militair advies verhindert hen op te halen of dat er iets anders speelt. Verder zijn er vragen over het aantal evacués. Dat blijkt met in totaal ongeveer 700 fors hoger te liggen dan eerder gedacht. De partijen willen met spoed antwoord van de minister.
Amerikaanse militairen hebben kort de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel verlaten om mensen op te halen die geëvacueerd willen worden uit vrees voor de nieuwe machthebbers, de radicaalislamitische taliban. De soldaten pikten met drie Chinook-helikopters 169 burgers op die op tweehonderd meter van het vliegveld gestrand waren, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie
Tegelijkertijd komen er berichten dat taliban-strijders Amerikaanse burgers hebben geslagen. De Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin noemt dit onaanvaardbaar.
In een gesprek met parlementariërs zei Austin dat Amerikanen zijn 'geslagen' door taliban in Kaboel, melden Amerikaanse media. Zij baseren zich op deelnemers aan het overleg. Het lijkt te bevestigen dat de taliban zich steeds harder opstellen. Kort na de machtsovername hadden zij nog aangekondigd geen wraak te zullen nemen na 20 jaar strijd tegen de buitenlandse troepen in het land.
De Verenigde Staten hebben al 13.000 mensen geëvacueerd sinds de machtsovername in Afghanistan, een week geleden. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden zojuist gezegd tijdens een persconferentie. Hij belooft dat “alle middelen” zullen worden ingezet om alle Amerikaanse burgers en die van bondgenoten in veiligheid te brengen.
Biden richtte zich tot Amerikanen in Afghanistan en zei: ,,Laat me duidelijk zijn. Elke Amerikaan die naar huis wil, we zullen je naar huis brengen." Hij zei dat zijn regering zich ook inzet voor de evacuatie van Afghanen die de Verenigde Staten hebben bijgestaan tijdens hun 20-jarige oorlog in Afghanistan. Gevraagd of alle Afghaanse bondgenoten geëvacueerd zullen worden, antwoordde hij : ,,Ja. We doen dezelfde toezegging" als is gedaan aan Amerikanen in Afghanistan. Het exacte aantal Afghanen dat in aanmerking komt voor evacuatie is niet duidelijk, maar het aantal loopt in de tienduizenden.
De belofte van Biden komt op het moment dat de Amerikaanse regering worstelt om een enorme luchtbrug op gang te brengen die Amerikanen en andere buitenlanders en kwetsbare Afghanen van de luchthaven van Kaboel moet halen en hen zal redden van de Taliban-machthebbers.
Biden krijgt kritiek vanwege de chaotische en vaak gewelddadige scènes buiten de luchthaven, waar menigten worstelen om binnen te komen in het veilige luchthaventerrein. Daarop reageerde Biden met: ,,De Taliban laten bij hun checkpoints mensen met Amerikaanse paspoorten door maar dat is anders als mensen van allerhande nationaliteiten met allerhande documenten er door willen."
© AP — President Joe Biden spreekt over de evacuatie van Amerikaanse burgers met achter hem minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Najim Haidary (21) is voetballer bij FC Den Bosch. Maar bij hem thuis in Capelle aan den IJssel gaat het daar nu niet over. Er wordt alleen nog maar gesproken over Afghanistan, het land waar zijn ouders vandaan komen. ,,Mijn vader en moeder zijn allebei enorm aangeslagen door de situatie daar. Het is echt verschrikkelijk en vreselijk eng.”
Vooral zijn moeder heeft het er moeilijk mee, zegt Haidary. ,,De tv staat de hele dag aan om te kijken hoe het in Afghanistan is. Veel van haar broers en zussen wonen nog daar. In Kaboel. En zij weet wat ze meemaken. Mijn vader en moeder zijn zelf in 1997 voor de Taliban naar Nederland gevlucht.” Lees hier het volledige artikel.
© unknown — Najim Haidary. Het tempo van de Amerikaanse evacuatieoperatie uit Afghanistan vertraagt. De afgelopen acht uur is geen enkele reddingsvlucht vertrokken vanaf de luchthaven van Kaboel, meldt nieuwszender NBC News op basis van verklaringen van twee Amerikaanse officials.
Oorzaak van de vertraging is Qatar, waar de eerste evacués naartoe zijn gebracht. Het land heeft volgens bronnen geen capaciteit meer voor de opvang van nog meer geredden.
Wellicht daarom gaan de Amerikanen hun Ramstein Air Base in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts gebruiken voor hun evacuatievluchten uit Afghanistan. De vliegbasis wordt als het ware het centrum voor de redding van Amerikanen en Afghaanse medewerkers die naar de Verenigde Staten moeten. Het gaat om duizenden personen, meldden Duitse media vrijdagmiddag.
Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) ligt de focus op "het evacueren van zoveel mensen als mogelijk is onder de zeer moeilijke omstandigheden". Door de inzet van de basis Ramstein wordt de transportcapaciteit vergroot en de luchtbrug tussen Kaboel en de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent ontlast. Ook het Duitse leger vliegt naar Tasjkent. Daar worden de evacués naar Duitsland gevlogen.
Maas benadrukte dat er geen plek meer leeg mag blijven in een vliegtuig vanuit Kaboel. Daarom zullen ook Duitsers op Amerikaanse vluchten naar Ramstein worden geëvacueerd. Op hun beurt nemen de Duitsers onderdanen van andere landen mee. Ramstein bij Kaiserslautern is de grootste Amerikaanse luchtmachtbasis in Europa.
De VS gaan ook in de Perzische-Golfregio meer vliegbases inzetten voor evacuaties, melden Amerikaanse media. De uitbreiding is nodig omdat de luchtmachtbasis in Qatar, die wordt gebruikt als tussenstation, zijn capaciteit heeft bereikt. Door een massale toestroom van evacués daar moesten vluchten vanuit Kabul tijdelijk worden stopgezet.
De eerste Afghaanse evacués zonder Nederlands paspoort zijn onderweg naar de opvanglocatie in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp. Ze komen daar naar verwachting vrijdagavond aan, meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het gaat om 28 Afghanen, voornamelijk gezinnen, die de afgelopen dagen met evacuatievluchten op luchthaven Schiphol zijn aangekomen.
Het is bij het COA niet bekend welke mensen het zijn (tolken of plaatselijk ambassadepersoneel). Ook de IND kan nog niks zeggen over welk soort Afghanen het zijn die nu worden opgevangen. Wel dat het om gezinnen gaat.
De kazerne werd dinsdag door het ministerie van Defensie aangewezen als noodopvanglocatie voor mensen die door de overheid uit Afghanistan zijn gehaald. In de kazerne is ruimte voor in totaal 540 personen.
Nog onduidelijk is hoe lang de mensen in Zoutkamp blijven. De kazerne dient als eerste noodopvang, daarna wordt gekeken of mensen op een andere plek opgevangen kunnen worden. Het COA heeft volgens de woordvoerster in eerste instantie een contract van een maand met de overheid om de opvang in Zoutkamp te verlenen.
Voor de mensen uit Afghanistan die wel een Nederlands paspoort hebben maar geen onderdak hier, is opvang geregeld bij Schiphol. Daar worden deze Afghanen na aankomst en registratie naartoe gebracht. Als ze familieleden meenemen die geen Nederlands paspoort hebben, krijgen die een visum voor kort verblijf. Ook krijgen ze medische en psychische hulp aangeboden.
De Afghaanse evacués met Nederlands paspoort kunnen ook zelf voor onderdak zorgen, bijvoorbeeld bij bekenden of familie. Ze kunnen dat ook later regelen en eerst gebruikmaken van de opvang bij Schiphol. In alle gevallen moeten de Afghanen verplicht in quarantaine vanwege het coronavirus. Wie onvoldoende eigen middelen heeft, kan onder meer aanspraak maken op een tegemoetkoming van de overheid en een wekelijkse toelage.
© ANP — Zo'n 180 evacués uit Afghanistan bij aankomst op een afgeschermd vrachtplatform, vrijdagmiddag op Schiphol. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Russische president Poetin om hulp gevraagd bij het evacueren van lokale medewerkers uit Afghanistan. Ze vroeg hem de Taliban in gesprekken erop te wijzen dat samenwerking ook in humanitaire kwesties beter mogelijk is als deze mensen het land kunnen verlaten.
Prioriteit voor de Duitse regering is momenteel om zoveel mogelijk lokale medewerkers te evacueren die de afgelopen 20 jaar hielpen bij de NAVO-missie, zei Merkel na haar ontmoeting met Poetin in Moskou. Ze besprak een aantal kwesties met hem waaronder de opsluiting van de Russische oppositieleider Aleksej Nalavny in een strafkamp.
De Amerikanen gaan hun Ramstein Air Base in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts gebruiken voor hun evacuatievluchten uit Afghanistan. De vliegbasis wordt als het ware het centrum voor de redding van Amerikanen en Afghaanse medewerkers die naar de Verenigde Staten moeten. Het gaat om duizenden personen, melden Duitse media.
Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) ligt de focus op "het evacueren van zoveel mensen als mogelijk is onder de zeer moeilijke omstandigheden". Door de inzet van de basis Ramstein wordt de transportcapaciteit vergroot en de luchtbrug tussen Kaboel en de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent ontlast. Ook het Duitse leger vliegt naar Tasjkent. Daar worden de evacués naar Duitsland gevlogen.
Maas benadrukt dat er geen plek meer leeg mag blijven in een vliegtuig vanuit Kaboel. Daarom zullen ook Duitsers op Amerikaanse vluchten naar Ramstein worden geëvacueerd. Op hun beurt nemen de Duitsers onderdanen van andere landen mee uit Kabul.
Ramstein bij Kaiserslautern is de grootste Amerikaanse luchtmachtbasis in Europa.
De Amerikaanse regering weet niet precies hoeveel Amerikanen er momenteel in Afghanistan zijn. Dat komt deels doordat bij de huidige telling mensen worden meegerekend die het land mogelijk recent of al langer geleden hebben verlaten, zei het hoofd communicatie van het Witte Huis, Kate Bedingfield.
De schattingen lopen uiteen van 5000 Amerikanen in de regio Kaboel tot 15.000 in het hele land. Nu er doorlopend vliegtuigen vertrekken moet het aantal flink zijn teruggelopen.
De regering in Washington probeert zo snel mogelijk een scherp beeld te krijgen van wat er nog moet gebeuren. Sinds een paar weken wordt geprobeerd contact te leggen met alle Amerikaanse staatsburgers in Afghanistan. Hun wordt onder meer gevraagd wat voor plannen ze hebben en of ze willen vertrekken. ,,Dat is dus een gigantische logistieke operatie", aldus Bedingfield.
President Joe Biden heeft gezegd de deadline van 31 augustus voor het vertrek van de troepen - het zijn er nu bijna 6000 - te verlengen als dan nog niet alle Amerikanen zijn geëvacueerd.
Doel is 5000 tot 9000 mensen per dag op te halen, maar dat zijn lang niet allemaal Amerikanen. Donderdag waren het er 350 op een totaal van 3000. De VS hebben sinds eind juli ongeveer 14.000 mensen geëvacueerd uit Afghanistan van wie 9000 sinds zaterdag, een dag voordat de Taliban de macht overnamen.
De situatie op het vliegveld van Kaboel is nog altijd chaotisch. Duizenden proberen het land te verlaten, vaak uit vrees voor de nieuwe radicaalislamitische machthebbers. Het is door de onoverzichtelijkheid van de situatie vaak niet duidelijk wie er in vliegtuigen terechtkomen.
Een groot aantal NAVO-landen dringt er bij de Verenigde Staten op aan het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel langer open te houden. Nederland is een van de landen die de luchthaven ook na 31 augustus wil blijven gebruiken voor de evacuatie van eigen burgers, medewerkers en mensen die in Afghanistan onder de Taliban gevaar lopen.
De VS willen de evacuaties vanaf het vliegveld eind deze maand afronden. Maar de buitenlandministers van veel kleine en een aantal grote NAVO-lidstaten deden vrijdagmiddag een beroep op de Amerikanen voor wat meer tijd, zegt een NAVO-diplomaat. ,,De evacuaties verlopen zo langzaam en zo moeizaam dat meer tijd nodig is."
Ook als de VS toestemmen, blijft het wel zaak om de evacués op het vliegveld te krijgen. Dat is "dé uitdaging" nu, zegt NAVO-topman Jens Stoltenberg. ,,De paradox is dat we meer vliegtuigen hebben dan passagiers." Het is volgens hem vooral moeilijk om Afghanen naar de luchthaven te loodsen. Lees hier het volledige artikel.
De foto ging de wereld rond: honderden Afghanen hutjemutje in de laadruimte van een Amerikaans militair transportvliegtuig op weg naar de vrijheid. Aanvankelijk was sprake van ongeveer 640 evacués op de spectaculaire vlucht maar nu blijkt dat er maar liefst 823 tegelijk werden weggehaald om aan de radicaalislamitische Taliban te ontkomen.
Het ging op dat moment niet om de voorschriften, maar om vrouwen en kinderen in veiligheid te brengen en levens te redden, aldus een teamleider op de Amerikaanse tv. Het ingezette toestel, een Boeing C-17 van de luchtmacht, was zondag op de luchthaven van Kabul bestormd door de wanhopige Afghanen. De bemanning besloot ze niet weg te jagen, maar naar Qatar te brengen.
,,Ze wilden absoluut het gebied verlaten", aldus een bemanningslid. ,,Ze waren absoluut opgewonden toen we eenmaal in de lucht waren." Ruim drie vierde van de evacués was volwassen, de rest kinderen.
De vlucht brak het vorige C-17-record uit november 2012. Toen vervoerde een transportvliegtuig van hetzelfde type 670 inwoners van het Filipijnse Tacloban naar Manilla na supertyfoon Haiyan. De C-17 neemt doorgaans maximaal ongeveer 300 mensen mee, wanneer het toestel van stoelen is voorzien.
© AFP Op de luchthaven Schiphol is vrijdagmiddag opnieuw een toestel geland met evacués uit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Aan boord van het vliegtuig, een tank- en transporttoestel van de NAVO, waren zo'n 180 personen, meldde het ministerie van Defensie eerder. Onduidelijk is of er Nederlanders tussen zitten en hoeveel mensen Nederland als eindbestemming hebben. Het vliegtuig was vertrokken uit Pakistan.
De eerste groep van 35 uit Afghanistan geëvacueerde Nederlanders landde woensdagavond op Schiphol. Zij konden eerder op de dag instappen bij een C-17-toestel in Kabul dat door verschillende NAVO-landen wordt gebruikt. Onderweg werd een tussenstop gemaakt in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Evacués worden uit Afghanistan gehaald nu de radicaalislamitische Taliban er de macht hebben gegrepen.
Defensie heeft een luchtbrug voor evacuatievluchten vanuit Kabul. Mensen worden uit Afghanistan naar een veilig land in de regio gebracht en van daaruit gaan de evacués met een groter toestel naar Nederland. Volgens de planning gaat er drie keer per dag een vlucht heen en weer naar een veilige luchthaven. Hiervoor heeft Defensie twee C-130 transporttoestellen beschikbaar. Een daarvan is sinds donderdag defect.
In de nacht van donderdag op vrijdag was er een evacuatievlucht uit Kabul met 53 personen aan boord, onder wie een Nederlander, meldde Defensie eerder vrijdag. Donderdag waren al 79 mensen opgehaald uit Kabul, onder wie negen Nederlanders. Vrijdag zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag dat er nog meer dan zevenhonderd Nederlanders in Afghanistan zijn.
Nederland evacueert niet alleen Nederlanders uit Afghanistan, maar ook Afghanen die de Nederlandse missie in het land hielpen en nu gevaar lopen. Dat zijn bijvoorbeeld koks, bewakers of chauffeurs. Nederland evacueert bovendien burgers van andere landen, zoals Duitsland. Vanaf de tussenstop worden zij met andere vluchten naar hun land van bestemming gebracht.
© ANP — Evacués uit Afghanistan bij het van boord gaan, vrijdagmiddag op Schiphol. De Nederlandse regering heeft binnen de NAVO aangeboden om een bijdrage te leveren aan het versterken van de veiligheidsoperatie op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Dat zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag vrijdag.
Kaag had vrijdag een overleg met de NAVO over de situatie in Afghanistan. Een van de belangrijkste conclusies is dat "het merendeel van de landen de Amerikanen oproept langer te blijven. Zo lang mogelijk, tot we de laatste mensen die we willen en moeten helpen er zijn."
De Verenigde Staten hebben de meeste troepen in Kabul, die daar de luchthaven veilig houden. Maar voor veel Afghanen die voor westerse missies werkten en die gevaar lopen nu de Taliban de dienst uitmaken, is het heel moeilijk een van de evacuatievluchten op de luchthaven te bereiken.
Wat voor vorm een Nederlandse bijdrage zou krijgen, liet Kaag in het midden. Maar ze zei wel dat dit een "geloofwaardigheidstest" voor de NAVO is.
,,De realiteit is dat dit de meeste landen de stad niet in kunnen, het is te onveilig. Maar als alle leden van de NAVO "samen optrekken, en iedereen levert mensen en mogelijkheden", dan kan je misschien wel wat doen, aldus de bewindsvrouw.
Volgens demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken zijn nog meer dan 700 Nederlanders in Afghanistan. Gepoogd wordt hen te evacueren. Eerder meldde het kabinet dat er zeker nog negen Nederlanders in Afghanistan zijn, waarvan ‘de meesten’ in Kaboel.
Het gaat volgens Kaag om ‘veel mensen die op familiebezoek blijken te zijn gegaan’, ondanks het ‘duidelijke reisadvies’ dat gold voor Afghanistan. Dit staat nog los van Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en die Nederland ook probeert te evacueren.
Ank Bijleveld, demissionair minister van Defensie, sprak nogmaals uit dat ze er alles aan doen om mensen van 'de lijst' naar Nederland te halen en dat ze daar de Verenigde Staten bij nodig hebben.
Duitsland stuurt twee lichtgewicht helikopters naar Kabul om Duitsers die in gevaar zijn of zich in afgelegen gebied bevinden te evacueren. Dat zei een woordvoerder van het Ministerie van Defensie in Berlijn. Naar verwachting komen de helikopters zaterdagochtend aan. De helikopters worden gebruikt door de Duitse speciale eenheden, die speciaal getraind zijn voor het evacueren van burgers in crisissituaties.
Eén Duitse man heeft onderweg naar het vliegveld van Kabul een schotwond opgelopen, zegt een regeringswoordvoerder. Het slachtoffer is daarna lichtgewond met een vliegtuig geëvacueerd uit Afghanistan.
Ooggetuigen hebben tegen het Duitse persbureau DPA gezegd dat het steeds gevaarlijker wordt om naar het vliegveld te gaan. Het is erg chaotisch rond de luchthaven en mensen die geen toegang krijgen tot het vliegveld worden steeds wanhopiger. Veel mensen zouden de reis naar het vliegveld inmiddels niet meer aandurven.
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Duitsers in Afghanistan laten weten dat ze toegang kunnen krijgen tot het vliegveld. ,,Maar door de chaotische situatie kan het zijn dat de deuren soms gesloten zijn. We kunnen niet van tevoren zeggen wanneer de deuren opengaan."
Opnieuw zijn er mensen geëvacueerd uit Afghanistan, meldt het ministerie van Defensie. Het gaat om zeventig evacués, die uit het land zijn gehaald met een vliegtuig van het type C-130. Meer details over de inzittenden en de vlucht zijn niet bekend.
Eerder vrijdag meldde het ministerie al dat er met een vlucht 53 mensen uit Kabul zijn gehaald, onder wie één Nederlander. Ook is er een ander vliegtuig onderweg naar Schiphol, met aan boord zo'n 180 mensen. Dat toestel zou vrijdagmiddag moeten landen op de luchthaven.
Demissionair Minister Ank Bijleveld van Defensie zegt dat het 'heel ingewikkeld' is om naar het vliegveld in Afghanistan te komen. ,,We passen ons aan en kijken hoe we mensen aan de poort kunnen krijgen. Daarvoor moet je langs allerlei hindernissen." Mensen ophalen uit de stad 'doet geen enkel land', laat ze weten. ,,Over onze operaties kan ik verder niets zeggen. De Britse special forces zeggen daar ook niks over. Wij gebruiken alle mogelijkheden die wij zien."
Bijleveld reageert ook op de Franse evacuatie. Die werd vanaf april al voorbereid. Op de dag dat Sigrid Kaag deze week in de Tweede Kamer zei ‘verrast’ te zijn over de opmars van de taliban, landde in Parijs een eerste vliegtuig met 41 mensen die door de Fransen waren geëvacueerd uit Afghanistan.
,,Het gaat hier over de evacuatie van ambassadepersoneel", zei de minister. ,,De Fransen waren al sinds 2014 niet meer militair actief in Afghanistan. Dus die hadden geen actieve mensen weer." Hoe het Franse plan precies in elkaar zat zei Bijleveld niet precies te weten. ,,De Fransen hebben 600 mensen geëvacueerd. Wij hebben 500 mensen hier naartoe gehaald."
Bob van Huët was bij ons in de studio om te praten over de evacuatieplannen van de Britten en Duitsers:
Het verschil in militaire daadkracht in de kwestie Afghanistan is groot. Op de dag dat Sigrid Kaag in de Tweede Kamer zei ‘verrast’ te zijn over de opmars van de taliban, landde in Parijs het eerste vliegtuig met mensen die door de Fransen waren geëvacueerd uit Afghanistan. We bespraken het met correspondent Frank Renout in onze Live Nieuws Update:
Een tank- en transportvliegtuig met 180 mensen aan boord is onderweg naar Schiphol. Dat meldt Defensie. Het gaat om een Airbus A330 MRTT. Meer details over de inzittenden had het ministerie nog niet. Het Nederlandse toestel wordt rond 15.30 uur verwacht op Schiphol.
In de nacht van donderdag op vrijdag is er ook een Nederlandse evacuatievlucht uitgevoerd vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Daarbij werden 53 passagiers, onder wie één Nederlander, meegenomen.
Volgens de Taliban hebben meerdere landen en organisaties de Taliban gevraagd om te helpen bij het evacueren van mensen uit Afghanistan.
De moslimextremisten melden niet om welke landen of organisaties het gaat. Zij hebben sinds deze week wel een eigen blokkade voor het vliegveld gemaakt, en laten naar verluidt alleen mensen met een buitenlands paspoort door.
Verschillende landen zijn druk bezig mensen uit Afghanistan te halen. De Verenigde Staten meldden dat er de afgelopen 24 uur in totaal 3000 mensen het land uit zijn gebracht, onder wie 350 Amerikanen. Volgens de NAVO zijn er de afgelopen vijf dagen 18.000 mensen uit Afghanistan geëvacueerd. Volgens de VS zeggen wachten nog 6000 personen op evacuatie. Duitsland zegt dat het deze week meer dan 1600 mensen uit Kabul heeft gehaald met in totaal 11 vluchten.
Indonesië heeft vanochtend 26 eigen burgers uit het land gehaald; Australië heeft na een derde reddingsvlucht 160 Australiërs en Afghanen die Australië hebben geholpen geëvacueerd. Nederland haalde in de nacht van donderdag op vrijdag 53 mensen terug.
De president van Afghanistan, Ashraf Ghani, heeft zijn toevlucht gezocht tot de Verenigde Arabische Emiraten. Hij bevindt zich in Abu Dabi.
In de nacht van donderdag op vrijdag is opnieuw een Nederlandse evacuatievlucht uitgevoerd vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Daarbij werden 53 passagiers, onder wie één Nederlander, meegenomen. Dat meldt het ministerie van Defensie vrijdagochtend.
De vlucht werd uitgevoerd met een C-130-toestel. Defensie heeft twee van deze toestellen beschikbaar voor evacuatievluchten, maar eentje daarvan is momenteel defect. Nederland evacueert niet alleen Nederlanders uit Afghanistan, maar ook Afghanen die de Nederlandse missie in het land hielpen en nu gevaar lopen.
Er zijn in de afgelopen vijf dagen zeker 18.000 mensen uit Afghanistan geëvacueerd, vertelde een NAVO-functionaris vrijdag (lokale tijd) aan persbureau Reuters. Toch staan er nog altijd mensenmassa's te dringen bij alle poorten van de internationale luchthaven in de Afghaanse hoofdstad Kaboel.
Volgens de functionaris is het de bedoeling het aantal evacuaties komend weekend zal verdubbelen. De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd vrijdagmiddag (lokale tijd) een persconferentie te geven over de evacuatiemissie vanuit Afghanistan. Woensdag kondigde Biden aan dat Amerikaanse militairen in Afghanistan zullen blijven totdat alle Amerikanen die het land willen verlaten zijn geëvacueerd.
Nederlanders in Afghanistan kunnen een beroep doen op de NAVO om met een van de militaire vliegtuigen naar veilig gebied te vliegen. Woensdag landde een groep van 35 uit Afghanistan geëvacueerde Nederlanders op Schiphol. Daarvoor werd een C-17-toestel ingezet, dat door verschillende NAVO-landen wordt gebruikt en een tussenstop maakte in de Georgische hoofdstad Tbilisi.
Facebook biedt gebruikers in Afghanistan de mogelijkheid om hun profiel op het sociale netwerk met één druk op de knop te blokkeren nu de Taliban de macht grijpen in het land. Facebookbestuurder Nathaniel Gleicher schreef donderdag op Twitter dat het ook niet meer mogelijk is om de vriendenlijst van Facebookgebruikers die zich momenteel in Afghanistan bevinden te doorzoeken.
Het sociale netwerk neemt de maatregelen uit angst voor de veiligheid van Facebookgebruikers in Afghanistan. Wie zijn of haar profiel blokkeert, verbergt alle foto's en berichten. Gleicher waarschuwt mensen in Afghanistan dat Facebook ,,slechts één onderdeel van de online identiteit'' is en hij roept mensen op zich bewust te zijn van wat ze delen.
Facebook en Instagram lieten eerder al weten bezig te zijn om elke ,,Taliban-aanwezigheid'' te verwijderen. Het eveneens Amerikaanse WhatsApp is druk bezig om erachter te komen of de Taliban de berichtendienst gebruikt en, zo ja, hoe het de groep uit zijn netwerk kan verwijderen. YouTube meldde woensdag de Taliban volledig te verbannen om zo te voldoen aan Amerikaanse sancties tegen de radicaalislamitische beweging. (ANP)
Zeker twintig diplomaten die op de Amerikaanse ambassade in Kaboel werkten, hebben in juli een interne memo naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken gestuurd waarin ze waarschuwen voor 'de ineenstorting van Afghanistan'. Volgens The Wall Street Journal, die donderdag over de memo bericht, is het 'het duidelijkste bewijs tot nu toe dat de Amerikaanse regering op de hoogte was van de situatie in Afghanistan'.
De vertrouwelijke memo zou op 13 juli verstuurd zijn naar Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. De diplomaten waarschuwden destijds dat de Taliban snel aan terrein wonnen, melden twee bronnen die de memo hebben ingezien. Na de geplande terugtrekking van de Amerikaanse troepen op 31 augustus zouden de Afghaanse strijdkrachten volgens de diplomaten 'ineenstorten', waardoor de Taliban de macht zouden kunnen grijpen.
In de memo werd de Amerikaanse regering door de diplomaten geadviseerd om 'hardere taal te gebruiken bij het beschrijven van de wreedheden die de Taliban begaan'. Ook zouden de ambassademedewerkers aanbevelingen hebben gedaan om de evacuaties vanuit Kaboel te versnellen, schrijft The Wall Street Journal.
De onthulling komt terwijl de Amerikaanse president Joe Biden onder vuur ligt vanwege de situatie in Kaboel, waar de afgelopen dagen chaos ontstond op het vliegveld toen duizenden mensen probeerden te vluchten. Woensdag zei Biden in een interview met ABC News dat ,,een vertrek uit Afghanistan niet mogelijk was zonder dat er chaos ontstond'', maar critici verwijten hem te traag te hulp te zijn geschoten. De populariteit van de president onder Amerikanen bereikte afgelopen week een dieptepunt, bleek uit een peiling van Reuters/Ipsos.
© REUTERS — De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken. Van de groep van 37 Afghaanse personeelsleden die werkzaam waren op de Nederlandse ambassade, heeft nog niemand het vliegveld weten te bereiken, dat laten ze vanavond weten aan NRC. Nederlandse militairen zien dat vooralsnog 'alleen mensen met een westers paspoort het vliegveld op komen', zegt een defensiewoordvoerder tegen de krant.
Een kleine vijfduizend Amerikaanse militairen controleren weliswaar de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad, maar buiten de hekken voeren de Taliban het bewind. Het is dan ook onduidelijk hoe de honderden Afghanen die aanspraak maken op een plek op de evacuatielijst - of dat al deden - naar Nederland moeten komen. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de evacuatie 'moeizaam' verloopt als gevolg van problemen op de toegangswegen.
Ongeveer een derde van de lokale medewerkers van de Nederlandse ambassade en hun families (in totaal ruim tweehonderd mensen) hoorde vandaag dat er voor hen een vlucht geregeld was. Na bijna een dag van wachten en vergeefse pogingen door de mensenmassa's te dringen, keerden zij onverrichter zake naar huis.
© RISE TO PEACE via REUTERS — Chaos buiten de luchthaven van Kaboel. De Duitse publieke omroep Deutsche Welle meldt vandaag in een verklaring dat de taliban een familielid van een van zijn correspondenten in Afghanistan hebben doodgeschoten en een tweede familielid ernstig hebben verwond.
De taliban zouden volgens de omroep on het westen van het land op zoek zijn geweest naar de reporter en er verschillende huizen hebben doorzocht. Andere familieleden wisten te ontkomen. De correspondent zelf is volgens Deutsche Welle al in Duitsland.De omroep maakte geen verdere details bekend. ,,Het is ongelofelijk tragisch en een bewijs van het grote gevaar waaraan al onze werknemers in Afghanistan en hun familieleden blootstaan'', zegt directeur van de omroep Peter Limbourg. ,,De tijd raakt op. De taliban zijn duidelijk op zoek naar journalisten in Kaboul en de provincies.''
Volgens de Duitser zijn de woningen van zeker drie andere werknemers in Afghanistan in de afgelopen tijd doorzocht door de Taliban.
© EPA — Taliban in Kaboel. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wachten ongeveer 6000 mensen op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel op een vlucht die hen in veiligheid moet brengen. Het gaat om Amerikanen, andere buitenlanders en Afghanen die aan alle vereisten voor evacuatie voldoen.
Washington verwacht dat de komende uren ongeveer twintig vluchten kunnen vertrekken. Volgens een woordvoerder hebben tot nu toe slechts een paar Amerikanen gemeld dat zij het vliegveld niet konden bereiken.
Rondom de luchthaven heerst chaos. Mensen melden dat er geen doorkomen aan is omdat er zich veel Afghanen bevinden die vrezen voor hun leven en willen vluchten. Het vliegveld wordt bewaakt door de Amerikanen, waardoor het een soort Westers eiland in Afghanistan is geworden na de machtsovername door de radicaalislamitische taliban. Bij de luchthaven zijn ook wegversperringen van de taliban.
Op het vliegveld van Kaboel geven wanhopige Afghanen hun kinderen aan soldaten. Op deze beelden is te zien hoe ouders hun peuter doorgeven, in de hoop dat ze gered worden:
Er is vanavond opnieuw een C-130 transportvliegtuig van het Nederlandse leger vertrokken van de luchthaven in Kaboel. Het is de tweede keer dat het toestel vandaag mensen uit Afghanistan evacueert. Er zitten ongeveer vijftig mensen aan boord, maar onduidelijk is nog hoeveel van hen uiteindelijk naar Nederland gaan, zo meldt het ministerie van Defensie op Twitter. Ingewijden melden het ANP dat naar verluidt negentien mensen aan boord naar ons land komen.
Het vliegtuig maakte rond 20.15 uur een tussenstop in een niet nader genoemd land.
Momenteel heeft Defensie een luchtbrug voor evacuatievluchten vanuit Kaboel. Volgens de planning gaat er drie keer per dag een vlucht heen en weer naar een veilige luchthaven. Hiervoor heeft Defensie twee C-130 transporttoestellen beschikbaar. Een daarvan is momenteel defect.
Niet alleen Nederlanders worden geëvacueerd, maar ook Afghanen die de Nederlandse missie in het land hielpen en nu gevaar lopen. Dat zijn bijvoorbeeld koks, bewakers, of chauffeurs. Voor tolken gold al een speciale regeling voor makkelijker asiel in Nederland. Nederland evacueert bovendien burgers van andere landen, zoals Duitsland. Vanaf de tussenstop worden zij met andere vluchten naar hun land van bestemming gebracht.
De Navo heeft tevens een luchtbrug vanuit Kaboel. Een woordvoerder van Defensie zegt dat mensen die vanuit Kaboel naar Nederland kunnen, hier ook een beroep op kunnen doen.
Gisteren voltrok zich een drama in Sheffield toen een 5-jarig Afghaans kind een dodelijke valpartij maakte uit een hotelraam op de negende verdieping. Het gaat volgens lokale media om een kind van iemand die de Britten hielp in Afghanistan. ‘Ze waren pas geleden hier aangekomen, op zoek naar een nieuw leven.’
© Getty Images — Een knuffelbeer en bloemen bij het OYO Metropolitan Hotel aan Blonk Street in Sheffield, waar het drama gisteren plaatsvond. Goedenavond en welkom bij dit verse liveblog over de laatste ontwikkelingen in Afghanistan. Het vorige liveblog kunt u hier teruglezen.