Eens in de zoveel tijd starten we een nieuw, vers liveblog op. Dit omdat het oude liveblog dan te groot wordt en steeds trager inlaadt. Het nieuwe liveblog kunt u hier lezen. Dit liveblog wordt afgesloten.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wachten ongeveer 6000 mensen op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel op een vlucht die hen in veiligheid moet brengen. Het gaat om Amerikanen, andere buitenlanders en Afghanen die aan alle vereisten voor evacuatie voldoen.
Washington verwacht dat de komende uren ongeveer twintig vluchten kunnen vertrekken. Volgens een woordvoerder hebben tot nu toe slechts een paar Amerikanen gemeld dat zij het vliegveld niet konden bereiken.
Rondom de luchthaven heerst chaos. Mensen melden dat er geen doorkomen aan is omdat er zich veel Afghanen bevinden die vrezen voor hun leven en willen vluchten. Het vliegveld wordt bewaakt door de Amerikanen, waardoor het een soort Westers eiland in Afghanistan is geworden na de machtsovername door de radicaalislamitische taliban. Bij de luchthaven zijn ook wegversperringen van de taliban.
Op het vliegveld van Kaboel geven wanhopige Afghanen hun kinderen aan soldaten. Op deze beelden is te zien hoe ouders hun peuter doorgeven, in de hoop dat ze gered worden:
Er is vanavond opnieuw een C-130 transportvliegtuig van het Nederlandse leger vertrokken van de luchthaven in Kaboel. Het is de tweede keer dat het toestel vandaag mensen uit Afghanistan evacueert. Er zitten ongeveer vijftig mensen aan boord, maar onduidelijk is nog hoeveel van hen uiteindelijk naar Nederland gaan, zo meldt het ministerie van Defensie op Twitter. Ingewijden melden het ANP dat naar verluidt negentien mensen aan boord naar ons land komen.
Het vliegtuig maakte rond 20.15 uur een tussenstop in een niet nader genoemd land.
Momenteel heeft Defensie een luchtbrug voor evacuatievluchten vanuit Kaboel. Volgens de planning gaat er drie keer per dag een vlucht heen en weer naar een veilige luchthaven. Hiervoor heeft Defensie twee C-130 transporttoestellen beschikbaar. Een daarvan is momenteel defect.
Niet alleen Nederlanders worden geëvacueerd, maar ook Afghanen die de Nederlandse missie in het land hielpen en nu gevaar lopen. Dat zijn bijvoorbeeld koks, bewakers, of chauffeurs. Voor tolken gold al een speciale regeling voor makkelijker asiel in Nederland. Nederland evacueert bovendien burgers van andere landen, zoals Duitsland. Vanaf de tussenstop worden zij met andere vluchten naar hun land van bestemming gebracht.
De Navo heeft tevens een luchtbrug vanuit Kaboel. Een woordvoerder van Defensie zegt dat mensen die vanuit Kaboel naar Nederland kunnen, hier ook een beroep op kunnen doen.
Gisteren voltrok zich een drama in Sheffield toen een 5-jarig Afghaans kind een dodelijke valpartij maakte uit een hotelraam op de negende verdieping. Het gaat volgens lokale media om een kind van iemand die de Britten hielp in Afghanistan. ‘Ze waren pas geleden hier aangekomen, op zoek naar een nieuw leven.’
© Getty Images — Een knuffelbeer en bloemen bij het OYO Metropolitan Hotel aan Blonk Street in Sheffield, waar het drama gisteren plaatsvond. De moslimfundamentalistische organisatie die we associeerden met boerka's en stenigingen, schermt nu met vrouwenrechten en belt live in bij de BBC. Zijn de taliban echt veranderd, of strooien ze ons zand in de ogen met een slimme communicatiestrategie? ,,Het laatste wat ze kunnen gebruiken is een isolement, zoals in de jaren 90.’’ (Premium)
Ze hadden het nooit zien aankomen. Dat het leven er in één keer zo anders uit zou zien. Dat de taliban hun geboorteland zou overnemen. Dat Weis Mateen (24) moest vrezen voor het leven van zijn vrouw (25). Terwijl zij ondergedoken in Kaboel zit, doet Weis er alles aan om te zorgen dat zij veilig is (Premium).
© Rianne den Balvert — Wies Mateen maakt zich grote zorgen om zijn vrouw die in Kaboel zit. Het Amerikaanse leger had zijn voormalige militaire bases in Afghanistan moeten bombarderen, vindt oud-president Donald Trump. Eerst hadden alle Amerikaanse burgers en het materieel het land uit moeten worden gebracht en dan 'bombardeer je de bases in stukken'.
Pas daarna zouden de militairen het land hebben moeten verlaten. Daarbij zou geen chaos zijn ontstaan, zouden er geen doden zijn gevallen en zouden de Afghanen 'niet eens weten dat we weg zijn', beweerde Trump vandaag in een verklaring.
Hij levert daarmee kritiek op zijn opvolger Joe Biden en zijn generaals, die hij verantwoordelijk houdt voor de chaotische taferelen tijdens de terugtrekking na de overwinning van de taliban. Trump had daar overigens zelf de aanzet toe gegeven door daar vorig jaar een akkoord met de taliban over te sluiten.
Het Amerikaanse leger heeft zijn bases, ook die bij Kaboel, aan de Afghaanse strijdkrachten overgedragen bij de terugtrekking. Veel uitrusting en wapens zijn het land uitgevlogen. Maar Amerikaanse spullen die het Afghaanse leger had gekregen, zijn nu in handen gevallen van de taliban.
© Getty Images — Donald Trump in New York. De Duitse publieke omroep Deutsche Welle meldt vandaag in een verklaring dat de taliban een familielid van een van zijn correspondenten in Afghanistan hebben doodgeschoten en een tweede familielid ernstig hebben verwond.
De taliban zouden volgens de omroep on het westen van het land op zoek zijn geweest naar de reporter en er verschillende huizen hebben doorzocht. Andere familieleden wisten te ontkomen. De correspondent zelf is volgens Deutsche Welle al in Duitsland.De omroep maakte geen verdere details bekend. ,,Het is ongelofelijk tragisch en een bewijs van het grote gevaar waaraan al onze werknemers in Afghanistan en hun familieleden blootstaan'', zegt directeur van de omroep Peter Limbourg. ,,De tijd raakt op. De taliban zijn duidelijk op zoek naar journalisten in Kaboul en de provincies.''
Volgens de Duitser zijn de woningen van zeker drie andere werknemers in Afghanistan in de afgelopen tijd doorzocht door de Taliban.
Ze lijkt nog de enige vrouw, die rondwandelt in Kaboel. Haar doel: de buitenwereld informeren over het lastige leven onder de taliban. CNN-correspondente Clarissa Ward beseft maar al te goed dat ze verslag uitbrengt in een dampend kruitvat dat elk moment dreigt te ontploffen. Maar bang? Nee, geen moment. Zelfs schoten op de achtergrond en een bedreiging aan het adres van haar producer brengen haar niet van de wijs.
© AP — CNN-correspondente Clarissa Ward (rechts) in Kaboel. Het nationale cricketteam (mannen) van Afghanistan mag als gepland doorgaan met de komende wedstrijden. Volgens officials van de bond heeft de taliban daarmee ingestemd. De radicaalislamitische groepering die de macht in het land heeft overgenomen zegt zich ook niet met de nationale competitie te willen bemoeien. Cricket is één van de populairste sporten in het land.
,,De taliban hebben geen enkel probleem met cricket, en ze hebben verteld dat we ons werk kunnen voortzetten", zei Hikmat Hassan, namens de Afghanistan Cricket Board. Afghanistan speelt volgende maand tegen Pakistan. ,,We hebben er alle vertrouwen in dat we onze voorbereiding kunnen voortzetten en ook in het buitenland onze wedstrijden kunnen spelen", aldus Hassan.
Of de competitie bij de vrouwen kan blijven doorgaan is onduidelijk.
© REUTERS — Foto uit december 2017 ter illustratie. Zelfs in de sneeuw spelen deze Afghaanse mannen hun geliefde cricket. Een paar dagen na hun machtsovername voeren de taliban hun zoektocht op naar Afghanen die met de Amerikanen of NAVO-troepen zouden hebben samengewerkt. Ze checken ook onder de menigte Afghanen bij de luchthaven van de hoofdstad Kabul.
Ze dreigen familieleden te doden of te arresteren als ze hen niet kunnen vinden, meldt The New York Times op basis van een vertrouwelijk document van de Verenigde Naties. De conclusies staan in tegenspraak met de toezeggingen van de fundamentalisten dat ze geen wraak zouden nemen op leden en aanhangers van de gevallen, door het Westen gesteunde regering. Het verslag voedt de groeiende twijfel over die belofte en suggereert dat de taliban inderdaad vergeldingsmoorden kunnen gaan plegen, zoals ze deden toen ze ruim 20 jaar geleden Afghanistan al eens overnamen, aldus het dagblad.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen zijn zeer bezorgd over de berichten over represailles, liet de Britse minister Dominic Raab weten na overleg. Bij de G7 horen verder de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië en Japan. De bewindslieden riepen de internationale gemeenschap op tot een gezamenlijke reactie op de crisis in Afghanistan.
Zo'n vijftig mensen zijn vanavond samengekomen in Amsterdam voor een wake voor Afghanistan. De initiatiefnemers roepen het kabinet op 'alles op alles te zetten om alle Afghanen die voor en met de Nederlandse missies hebben gewerkt, met hun gezinnen in veiligheid te brengen'. Ze willen ook dat er nieuw beleid komt ter bescherming van alle Afghanen die in Nederland asiel vragen.
De aanwezigen maken zich grote zorgen over de situatie in Afghanistan na de machtsgreep van de Taliban en over de vele mensen die het land proberen te ontvluchten. ,,Ondanks deze opmars wilde Nederland tot afgelopen week nog uitgeprocedeerde vluchtelingen blijven terugsturen naar Afghanistan", staat in een verklaring. ,,Deze week heeft de regering onder grote druk besloten om een moratorium van een half jaar in te stellen. Een half jaar waarin geen uitgeprocedeerde asielzoekers worden uitgezet en waarin geen besluiten worden genomen in lopende en nieuwe procedures. Dit geeft even lucht, maar dit uitstel moet zo snel mogelijk omgezet worden in beleid ter bescherming van álle Afghanen die in Nederland asiel vragen."
© ANP — Sympathisanten houden een wake voor Afghanistan. Een voormalige Afghaanse voetballer van een nationale jeugdelftal van het land is overleden in een Amerikaans vliegtuig dat maandag is vertrokken van de luchthaven van Kaboel. Dat meldt het Afghaanse persagentschap Ariana volgens Reuters.
Het lichaam van de 19-jarige Zaki Anwari zou maandag na de landing in Qatar zijn gevonden in een wielkist van de Boeing C-17 van het Amerikaanse leger. Het Afghaans Algemeen Directoraat voor Sport bevestigt zijn overlijden
Maandag was er sprake van een grote chaos op het vliegveld van Kaboel. Radeloze Afghanen liepen in grote getalen over het vliegveld, in de hoop het land uit te komen. Op sociale media doken beelden op waarop te zien is hoe radeloze mensen op Amerikaanse vliegtuigen probeerden te klimmen om zo het land te ontvluchten. Anderen verstopten zich in de wielkisten.
Enkele mensen kwamen in de chaos om het leven. Zeker drie personen overleden nadat ze zich hadden vastgebonden aan een C17-vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht. Kort na het opstijgen is op de beelden te zien hoe sommigen naar beneden storten. Anwari werd dus na de landing in Qatar gevonden. Het vliegtuig is hetzelfde als het toestel dat in één keer 640 Afghanen evacueerde. De foto van die groep mensen in de buik van het toestel ging de wereld over.
Er zijn vandaag negen Nederlanders geëvacueerd uit Afghanistan. Ze zitten in een C-130 transportvliegtuig met 69 Duitsers. Er volgen vandaag nog meer vluchten van en naar Kaboel voor Nederlanders die er vast zitten. Dat meldt het ministerie van Defensie.
Rusland is bereid vliegtuigen te leveren om Afghanen te evacueren uit hun land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou komt met dat aanbod terwijl westerse landen proberen hun landgenoten uit de hoofdstad te halen nu de taliban er de scepter zwaaien. Rusland heeft zijn ambassade in Kaboel niet ontruimd en heeft zelf geen evacuaties gepland.
De Russen willen ook Afghanen vervoeren naar landen die hen willen ontvangen en huisvesten, aldus een woordvoerster van het department.
De voormalige aanvoerder van het Afghaanse vrouwenvoetbalteam heeft er bij spelers op aangedrongen om sociale media te verwijderen, publieke identiteiten te wissen en hun tenues te verbranden voor de veiligheid nu het land weer onder Taliban-heerschappij staat .
De in Kopenhagen gevestigde Khalida Popal zegt in een video-interview dat de militanten in het verleden vrouwen hebben vermoord, verkracht en gestenigd en dat vrouwelijke voetballers bang zijn voor wat de toekomst brengt.
Popal, mede-oprichter van de Afghaanse vrouwenvoetbalcompetitie, zegt dat ze altijd haar stem zal gebruiken om jonge vrouwen aan te moedigen 'sterk te zijn, moedig te zijn, zichtbaar te zijn', maar nu een andere boodschap heeft.
© AFP — Khalida Popal. Een van de twee Nederlandse Defensievliegtuigen waarmee mensen uit de Afghaanse hoofdstad Kabul moeten worden gehaald, heeft een technisch defect. Dat meldt het Ministerie van Defensie op Twitter. Het gaat om een C-130 Hercules-transportvliegtuig. Het defect trad op tijdens het remmen, lichtte een woordvoerder van Defensie toe.
Er wordt volgens het ministerie hard gewerkt aan een oplossing. ,,Dit is één van de omstandigheden waar we rekening mee moeten houden", zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. ,,De C-130 wordt gerepareerd, daarvoor moeten onderdelen worden ingevlogen. We hopen dat het toestel zo snel mogelijk de lucht weer in kan."
Andere opties
Verder wordt er zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van andere opties zoals vluchten van partnerlanden om mensen op te halen uit Kaboel. ,,Wij proberen er alles aan te doen om zoveel mogelijk mensen daar veilig weg te krijgen, net zoals alle landen", benadrukt demissionair premier Mark Rutte. ,,We helpen elkaar, dat is heel belangrijk."Volgens de woordvoerder heeft het uitvallen van het toestel geen gevolgen voor de luchtbrug die vanuit de regio wordt opgezet met de luchthaven van Kaboel. ,,Dat wordt door onze partnerlanden opgevangen." Defensie hoopt dat er vandaag nog twee vluchten uit Kaboel kunnen vertrekken.
Drie keer per dag
Nederland wil ongeveer drie keer per dag mensen per vliegtuig weghalen uit Kaboel, zei kolonel Peter Tankink, die de evacuatie coördineert vanuit Den Haag. De twee C-130-toestellen moeten een luchtbrug vormen tussen Afghanistan en een veilig land in de regio. Van daaruit worden de evacués met een groter toestel naar Nederland gebracht.Een groep van 35 uit Afghanistan geëvacueerde Nederlanders landde woensdagavond op Schiphol. Ze konden eerder op de dag instappen bij een C-17-toestel in Kaboel dat door verschillende NAVO-landen wordt gebruikt. Onderweg werd een tussenstop gemaakt in de Georgische hoofdstad Tbilisi.
De internationale gemeenschap moet steun bieden aan vrouwelijke rechters in Afghanistan. Dat vindt het Europese Netwerk voor Raden van de rechtspraak (ENCJ), waar ook de Nederlandse Raad voor de rechtspraak onderdeel van uitmaakt, waarmee het de oproep van de International Association of Judges (IAJ) steunt.
Vrouwelijke rechters in Afghanistan hebben hun angst geuit over de onzekere situatie in het land nu de taliban er aan de macht zijn gekomen. Vrouwelijke rechters zijn volgens IAJ een van de vele groepen mensen die de afgelopen jaren een systeem probeerden te creëren gebaseerd op vrijheden en waarden ,,die wij voor lief nemen en die het Westen actief heeft aangemoedigd".
Daarmee zijn verwachtingen geschapen, waarvoor de internationale gemeenschap nu de verantwoordelijkheid moet nemen, aldus IAJ. ,,Ze kunnen niet zonder steun worden achtergelaten." Met de taliban aan de macht is de angst dat verworven vrijheden worden teruggedraaid.
,,IAJ ondersteunt de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. We geloven dat deze fundamenteel zijn voor een vrije en geordende samenleving waarin mensen in vrede en veiligheid kunnen leven", schrijft de president van de internationale vereniging van rechters. ,,Het is onze plicht om diegenen te ondersteunen die dezelfde principes nastreven en wier leven en vrijheid in gevaar kunnen komen wanneer ze die principes willen toepassen."
De situatie in Afghanistan brengt veel mensen in gevaar en de internationale gemeenschap mag hen niet aan hun lot overlaten, gaat de president verder. ,,De wereldgemeenschap heeft een duidelijke plicht om diegenen te ondersteunen die volgens het nieuwe regime nu aan de verkeerde kant staan."
Duitsland bedankt Nederland voor het evacueren van 69 Duitse staatsburgers uit Kaboel gisteravond. ,,Hartelijk dank", aldus het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag in een bericht op Twitter.
De Duitsers spreken van 'Europese solidariteit' en zeggen dat Duitsland zich ook blijft inzetten om burgers van partnerlanden uit Afghanistan weg te halen.
Eerder vandaag meldde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken al dat woensdagavond tientallen mensen konden worden meegenomen door het toestel dat de ambassadeur, een consulair noodteam en 62 militairen in Kaboel had afgezet. Enkelen van hen hadden een Nederlands paspoort.
Uit de tweet blijkt dat het Duitse ministerie van Defensie woensdag zelf meer dan tweehonderd mensen wist te evacueren uit het gebied.
Zaki Anwari, een voormalig voetballer van het Afghaanse nationale jeugdteam is overleden in het landingsgestel van een Amerikaans vliegtuig terwijl hij probeerde Kaboel te ontvluchten. De overblijfselen van de jongen werden gevonden nadat het vliegtuig landde.
Anwari, 19 jaar oud, schreef in zijn laatste facebookbericht: ,,Je bent de schilder van je eigen leven. Geef de kwast aan niemand anders." Volgens sociale media woonde hij in Kaboel en was hij leerling van de Esteghlal High School (een Frans-Afghaanse school in Kaboel).
© AP — Honderden mensen probeerden Afghanistan te verlaten door mee te liften met vertrekkende vliegtuigen Een groep van tien Afghaanse bewakers die in het verleden de Nederlandse troepen bijstonden, is op de lijst gezet voor evacuatie naar Nederland. Dat bevestigt hun advocaat Michael Ruperti tegenover deze krant. Ook hun gezinsleden komen in aanmerking. Onder hen is Abdul, die eerder deze week op deze site zijn verhaal deed.
Voor de grootscheepse evacuaties vanaf de luchthaven van Kaboel is het volgens demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag belangrijk dat het Amerikaanse leger 'zo lang mogelijk' daar aanwezig blijft. Kaag gaat de Verenigde Staten daar samen met een aantal andere landen toe oproepen, zegt ze. ,,We zijn met alles afhankelijk van wat de Amerikanen doen. Zij hebben de coördinatie met de taliban." Duitsland denkt er precies zo over, zegt de minister.
De grootste zorg van het kabinet is nu om 'de mensen die we hier naartoe willen halen' zo snel mogelijk in een vliegtuig te krijgen, zo maakte Kaag duidelijk. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, gezien de chaos rond de luchthaven van Kaboel.
Nederland heeft 62 militairen naar Kaboel gestuurd om de evacuaties te bespoedigen. Deze commando's en mariniers gaan de luchthaven niet af, want de wegen daar naartoe staan onder controle van de Taliban, zei demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld. Mensen die het land uit mogen met een Nederlands Defensietoestel, moeten dus op eigen gelegenheid naar het vliegveld zien te komen. Dat is afgelopen nacht gelukt, zegt Bijleveld. ,,We doen er alles aan om mensen in het vliegtuig te krijgen."
Het ministerie van Buitenlandse Zaken voegt eraan toe dat intussen tientallen mensen zijn meegenomen door het toestel dat woensdag de ambassadeur, een consulair noodteam en de 62 militairen in Kaboel afzette. Ze worden naar een niet nader benoemd land in de regio gebracht. Enkele van hen hebben een Nederlands paspoort. Meer vluchten zullen volgen. ,,Er kan vandaag gependeld worden", aldus Bijleveld.
Naast eigen burgers wil Nederland Afghanen evacueren die langdurig voor ons land hebben gewerkt, inclusief hun gezinnen. Om hoeveel mensen het gaat, is nog niet duidelijk. Dat was voor de besluitvorming ook 'niet van belang', zegt demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid). ,,Het gaat erom dat mensen die nu in nood zijn en voor Nederland gewerkt hebben op deze manier gered kunnen worden en hier een veilige haven kunnen vinden."
In Amsterdam is vanavond om 18 uur een protestwake voor Afghanistan. Initiatiefnemer Caroline Kruijne vertelde erover in onze Live Nieuws Update:
Het hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie Josep Borrell noemde de val van de Afghaanse hoofdstad en de heropleving van de Taliban 'een ramp' en 'nachtmerrie' die het falen van de inlichtingendiensten en de trans-Atlantische samenwerking laten zien.
Borrell bekritiseerde verder de Amerikaanse president Joe Biden omdat het belang van wederopbouw in Afghanistan bagatelliseerde. Borrell drong erop aan dat het instellen van een rechtsstaat en basisrechten voor vrouwen en minderheden doelen waren van de westerse militaire interventie in het land, naast het oorspronkelijke doel om het terrorisme uit te roeien.
,,Twintig jaar later kun je zeggen dat we in het eerste doel van onze missie zijn geslaagd, maar in het tweede zijn mislukt", aldus de Spaanse politicus.
© EPA — Josep Borrell Anoush Dastgir (31) is de in Nederland woonachtige bondscoach van het nationale voetbalteam van Afghanistan. Thuis in Arnhem maakt hij zich dagelijks grote zorgen over hoe zijn familieleden, internationals en vrienden lijden onder de taliban. Toch probeert hij moed te houden. ,,Achteroverleunen is geen optie nu.’’
© Koen Verheijden — Anoush Dastgir, bondscoach van Afghanistan foto / Koen Verheijden. Verschillende Afghaanse tolken en hun families konden dagenlang niet bij hun paspoorten, omdat die in de gesloten Nederlandse ambassade in Kaboel lagen. Met hulp van lokaal Afghaans ambassadepersoneel kregen ze de paspoorten gisterochtend terug, blijkt uit gesprekken die de NOS had met één van de tolken en verschillende andere betrokkenen. Tolken vrezen de wraak van de taliban omdat ze hebben gewerkt voor buitenlandse mogendheden, die door de taliban worden gezien als een vijandige bezettingsmacht.
Het Nederlandse personeel was toen al twee dagen weg. In de nacht van zaterdag op zondag werden de Nederlandse ambassademedewerkers van hun bed gelicht en maandagavond werden zij geëvacueerd. Ze lieten paspoorten en andere persoonlijke documenten van de tolken waarschijnlijk achter.
Om hoeveel paspoorten het gaat is onduidelijk, maar in principe moest elke tolk die de afgelopen weken een visum aanvroeg om naar Nederland te reizen zijn paspoort inleveren op de ambassade. De NOS zegt van drie tolken te weten dat hun paspoort daar zondag nog lag toen het Nederlandse personeel de ambassade had verlaten. De drie hebben hun paspoort gisterochtend heimelijk teruggekregen en weggesmokkeld onder de ogen van de taliban.
Nu de taliban bijna volledig de macht heeft gegrepen in Afghanistan, beschikken ze volgens een schatting ook over een minerale rijkdom van 1.000 miljard dollar (856 miljard euro). Het gaat onder meer over lithium, een schaarse grondstof die essentieel is voor het maken van oplaadbare batterijen. Het is onwaarschijnlijk dat de taliban die onmiddellijk kan ontginnen, maar grootmachten zoals China zouden wel een grote hulp kunnen zijn.
Bij een protest op de onafhankelijkheidsdag van Afghanistan in de noordoostelijke provinciehoofdstad Asadabad zijn donderdag doden gevallen nadat talibanstrijders het vuur hadden geopend. Het is niet duidelijk of er mensen zijn geraakt of dat er doden vielen als gevolg van de paniek en het gedrang. De betogers voerden de nationale vlag mee in de stad die ongeveer 100 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kaboel ligt.
Iets zuidelijker in dezelfde streek zijn bij een brug over de rivier de Kunar ook doden gemeld als gevolg van talibanstrijders die op demonstranten schieten. Het zou daar om zeker drie doden gaan.
Op Twitter wordt er ook uit onder meer de hoofdstad melding gemaakt van groepen Afghanen die met de nationale zwart-rood-groene vlag lopen te zwaaien. Het zou een protest zijn tegen de taliban die een witte vlag hebben met in het zwart geschreven de islamitische geloofsbelijdenis. Een website van de taliban heeft vandaag verkondigd dat de officiële naam van het land Islamitisch Emiraat Afghanistan is. Dat is dezelfde naam als onder de terreur van de taliban in de jaren 1996-2001. In die jaren was ook de witte talibanvlag de nationale vlag.
Volgens recente meldingen is er in het noordoosten verzet tegen de taliban. De bergachtige regio Panjshir ten noordoosten van Kaboel is niet in handen van de taliban gevallen. Ahmad Massoud, zoon van een beroemde strijder tegen de taliban tijdens het schrikbewind, heeft via de Washington Post de VS om wapens gevraagd om de strijd aan te gaan tegen de taliban. Die vermoordden zijn vader Ahmed Shah Massoud in 2001. Hij werd de Leeuw van Panjshir genoemd en voorkwam dat de taliban delen van het noorden innamen. Ahmed Massoud zegt dat Amerika nog steeds het arsenaal van de democratie kan zijn en dat hij ,,in de Panjshir in zijn vaders voetstappen wil treden, maar we hebben wapens, munitie en bevoorrading nodig".
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei vandaag dat het verzet tegen de taliban zich in de Vallei van Panjshir organiseert rond vicepresident Amrullah Saleh en Massoud. De roemruchte vallei is door steile bergketens omringd en vormt zo een natuurlijke verschansing tegen aanvallers. De taliban en eerder de Sovjetsoldaten slaagden er niet in 'het fort' in te nemen. Er zouden zich nu ook restanten van de Afghaanse strijdkrachten hebben verschanst.
Het is vandaag 102 jaar geleden dat Afghanistan formeel onafhankelijk werd van het Britse Rijk. De zwart-rood-groene nationale vlag stamt uit de jaren twintig en de kleurencombinatie zou zijn ingevoerd door de toenmalige koning Amanullah I (1892-1960), die de Duitse driekleur zo mooi vond. Het land is sinds 1973 geen monarchie meer en heet momenteel officieel de Islamitische Republiek Afghanistan.
Afghanen die vluchten voor de taliban maken een lange reis door Iran op hun vlucht naar Europa.
De Poolse president heeft ingestemd met de inzet van 100 militairen in Afghanistan om te helpen met de evacuatie van Poolse burgers en burgers uit andere landen. President Andrzej Duda tekende gisteren het bevel voor de missie, die tot 16 september zal duren.
Ondertussen landde gisteren een eerste vliegtuig met een groep mensen die geëvacueerd waren uit Afghanistan op de militaire luchthaven van Warschau, aldus minister van Defensie Mariusz Blaszczak. De groep werd eerst vanuit Kaboel per militair vliegtuig naar Oezbekistan gebracht en van daaruit naar Warschau getransporteerd.
Sinds dinsdag voeren Poolse troepen een operatie uit om Polen en Afghanen te evacueren die eerder hebben samengewerkt met de Poolse militaire of diplomatieke missie of anderszins hebben geholpen.
De eerste barsten verschijnen in de PR campagne van de taliban in Afghanistan. Waar ze in hun persconferentie van dinsdag garandeerden niet uit te zijn op wraak en vrouwenrechten te zullen respecteren, zijn er inmiddels andere verhalen.
Groot-Brittannië is niet in staat om alleenstaande kinderen uit Afghanistan te evacueren, zei de Britse minister van Defensie Ben Wallace vandaag toen hem werd gevraagd naar beelden van een kind dat op de luchthaven van Kaboel over een muur wordt overhandigd aan westerse soldaten.
,,We kunnen geen alleenstaande minderjarige opvangen", vertelde Wallace aan Sky News toen hem naar de beelden werd gevraagd.
Er zijn al twaalf mensen om het leven gekomen in de chaos op en rond de internationale luchthaven van Kabul. Sommigen zijn doodgeschoten en er zijn mensen die in het gedrang bekneld raakten. De nieuwe machthebbers in Afghanistan, de Taliban, hebben dit bekendgemaakt. Ze dringen erop aan dat iedereen die geen reisdocumenten heeft om te vertrekken, niet naar de luchthaven gaat.
De Amerikaanse regering heeft woensdag geklaagd dat de taliban mensen die naar het vliegveld gaan tegenhouden. De taliban zouden hun beloftes om mensen te laten gaan die met de VS of bondgenoten hebben gewerkt, niet nakomen.
Talrijke Afghanen proberen het vliegveld binnen te komen in de hoop op een vlucht uit het land. Amerikaanse troepen en talibanstrijders proberen ze weg te houden. Maandag brak een menigte door de afzettingen heen. De toestand lijkt te stabiliseren en de Amerikaanse autoriteiten hebben donderdag laten weten dat de burgerluchtvaart weer gebruik kan maken van de luchthaven.
De evacuaties van vooral buitenlanders die in Afghanistan waren, worden vooralsnog uitgevoerd met militaire vliegtuigen. Op het vliegveld zijn 4500 Amerikaanse militairen om de evacuaties mogelijk te maken. De VS controleren het luchtruim boven Afghanistan.
De Afghaanse president Ashraf Ghani verdedigde woensdag zijn besluit om Kaboel te verlaten terwijl de taliban oprukten en uiteindelijk zijn regering omver wierpen. In een video op zijn facebookpagina bevestigde Ghani ook dat hij in de Verenigde Arabische Emiraten is.
De kazerne in Zoutkamp is ingericht en klaar om de eerste noodopvang te verlenen aan mensen die door de overheid uit Afghanistan zijn gehaald, zegt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag.
Onbekend is nog wanneer de eerste mensen naar de opvang in Groningen komen. ,,Wij krijgen een sein als een vliegtuig is geland en mensen hiernaartoe komen", aldus de COA-woordvoerster. De Willem Lodewijk van Nassaukazerne werd dinsdag door het ministerie van Defensie aangewezen als noodopvanglocatie, het COA richt de locatie in.
In de kazerne is ruimte voor 540 personen en er zijn kamers voor 14, 9, 4 of 2 personen. Op een buitenplaats, die wordt afgeschermd met een nog te plaatsen hek, wordt woensdagmiddag een paviljoen opgezet. ,,Die zal als eetzaal en recreatieruimte dienen, dus mensen kunnen daar of in hun slaapruimte zijn." Daarnaast zal het COA de Afghanen begeleiden en mensen met vragen en zorgen te woord staan.
© ANP — De Willem Lodewijk van Nassaukazerne wordt ingericht voor de noodopvang van Afghanen. © ANP — De Willem Lodewijk van Nassaukazerne wordt ingericht voor de noodopvang van Afghanen. © ANP — De Willem Lodewijk van Nassaukazerne wordt ingericht voor de noodopvang van Afghanen. © ANP — De Willem Lodewijk van Nassaukazerne wordt ingericht voor de noodopvang van Afghanen. Commerciële luchtvaartmaatschappijen kunnen weer naar de internationale luchthaven van Kaboel vliegen, maar moeten daarvoor wel eerst toestemming van het Amerikaanse ministerie van Defensie krijgen. Het luchtruim was de afgelopen dagen alleen toegankelijk voor militaire toestellen, maar de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA geeft lijnvluchten weer een kans om in Afghanistan te landen.
De FAA roept Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die geen toestemming van het ministerie van Defensie hebben echter op het luchtruim boven Afghanistan volledig te mijden. Er zijn namelijk nauwelijks luchtverkeersleiders actief en het Afghaanse luchtruim wordt dus niet meer gecontroleerd. Daarnaast leiden 'de activiteiten van militanten en extremisten' tot gevaarlijke situaties, meldt de FAA.
United Airlines, een van de weinige Amerikaanse vervoerders die normaliter over het gebied vliegt, had maandag al aangekondigd niet meer over Afghanistan te vliegen. Ook KLM mijdt het luchtruim boven Afghanistan voorlopig omdat het te gevaarlijk is.
Een woordvoerder van het Witte Huis vertelde dat er woensdag door Amerikaanse militairen zo'n 1800 mensen uit Afghanistan geëvacueerd zijn. In totaal hebben de Verenigde Staten bijna 6000 mensen in Kaboel opgehaald.
Een Afghaanse tolk die voor het Australische ministerie van Defensie heeft gewerkt en wachtte op een evacuatievlucht om Kabul te verlaten, is op weg naar het vliegveld neergeschoten. Volgens Australische media werd de man dinsdagnacht (lokale tijd) in zijn been geraakt door een Taliban-strijder.
Er zijn meerdere berichten over geweld en chaos buiten de luchthaven, waar mensen moeite lijken te hebben om controleposten van de Taliban te passeren. Buitenlandse media melden dat de Taliban alleen buitenlanders en geen Afghanen doorlaten. Op beelden op sociale media is te zien hoe er buiten het vliegveld geschoten wordt. Een correspondent van ABC News meldt dat er 'meer chaos dan ooit' is op de wegen richting het vliegveld, dat momenteel door Amerikaanse militairen beveiligd wordt.
De Amerikaanse president Joe Biden stelt dat het niet mogelijk was om uit Afghanistan te vertrekken zonder de chaos die de afgelopen dagen ontstond in het land. De terugtrekking van Amerikaanse militairen had niet beter georganiseerd kunnen worden, zei de president woensdag (lokale tijd) in een interview met ABC News.
,,Ik denk niet dat er een manier is om dat land te verlaten zonder dat er chaos ontstaat", vertelde Biden, die eerder deze week al liet weten 'vierkant achter zijn beslissing te staan' om de Amerikaanse troepen terug te trekken. Nadat de radicaalislamitische Taliban afgelopen weekend onverwacht snel Afghanistan heroverden, ontstonden er onder andere op het internationale vliegveld van Kaboel chaotische taferelen.
Veel wanhopige Afghanen blokkeerden maandag de startbaan en probeerden aan boord te klimmen van vliegtuigen. Sommigen klampten zich vast aan de buitenkant van opstijgende toestellen. Op beelden was te zien hoe deze mensen op grote hoogte van het vliegtuig afvielen. ,,Toen ik die beelden zag dacht ik: we moeten de controle terugkrijgen", vertelde Biden. ,,We hebben de situatie op het vliegveld inmiddels onder controle."
Biden kondigde aan dat Amerikaanse militairen in Afghanistan zullen blijven totdat alle Amerikanen die het land willen verlaten zijn geëvacueerd, zelfs als dat betekent dat de troepen ook na 31 augustus aanwezig moeten blijven. Op die datum zou de militaire missie afgerond worden omdat de 'doelen bereikt zijn', had Biden begin juli nog aangekondigd.
Het kabinet wil asielaanvragen van Afghanen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt toch op vergelijkbare wijze behandelen als aanvragen van Afghaanse tolken. Zij kunnen dan makkelijker asiel in Nederland krijgen. Dat laat het kabinet woensdagavond aan de Tweede Kamer weten.
Het gaat dan om "die personen die langdurig ingehuurd waren door Nederland of een contract hadden met Nederland". Die worden "op voet van gelijkheid met de tolken behandeld, indien ze na evacuatie in Nederland asiel aanvragen".
In de Tweede Kamer werd dinsdag en woensdag fel gedebatteerd over de kwestie. Afghanen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt lopen gevaar nu de Taliban het land hebben veroverd. Zij zouden daarom, net als de tolken, als "systematisch vervolgde groep" moeten worden gezien als ze in Nederland asiel aanvragen, zo luidde de oproep van de Kamer.
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol wilde daar woensdag in eerste instantie niet in meegaan. ,,Dat willen we op die manier niet doen", zo verwoordde ze het kabinetsstandpunt nadat de motie was aangenomen. De motie is "dusdanig ruim geformuleerd, dat kan ik vanuit mijn verantwoordelijkheid niet op die manier doen". Het kabinet stond erop asielaanvragen van mensen uit deze groep individueel te beoordelen.
Het kabinet lijkt nu dus toch overstag te gaan, en zegt dat het de motie "naar letter en geest zal uitvoeren". Daarbij wordt dus wel de kanttekening geplaatst dat het moet gaan om "die personen die langdurig ingehuurd waren door Nederland of een contract hadden met Nederland".
De betrokken bewindslieden zeggen verder "uiteraard een maximale inspanning" te zullen verrichten "om de groepen zoals genoemd in de motie Belhaj c.s. mee te nemen op de evacuatievluchten van Nederland en partners".
Een transportvliegtuig met 35 Nederlandse evacués uit Afghanistan is woensdagavond omstreeks 23.00 uur geland op Schiphol. Het toestel vertrok eerder op de dag uit de Afghaanse hoofdstad Kabul en maakte onderweg een tussenstop in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië.
Het toestel, een C-17, wordt gebruikt door verschillende NAVO-landen. Het vliegtuig werd in eerste instantie rond 21.15 uur verwacht, maar de vlucht liep vertraging op. Behalve de Nederlanders waren ook zestien mensen met een Belgisch paspoort, twee met een Duits paspoort en twee met een Brits paspoort aan boord. Deze mensen zijn uit Afghanistan gehaald nu de radicaalislamitische Taliban de macht hebben gegrepen.
Eerder op woensdag arriveerde een vervangend Nederlands ambassadeteam op de luchthaven van Kabul. Het gaat om de ambassadeur, een consulair noodteam en 62 militairen voor bescherming. De groep moet op het vliegveld evacuaties naar Nederland mogelijk gaan maken. Het Nederlandse ambassadepersoneel vertrok maandag halsoverkop uit de Afghaanse hoofdstad wegens dreigend gevaar. Of het toestel dat de nieuwe ambassadeploeg afzette evacués meeneemt bij vertrek vanuit Kabul, is nog niet duidelijk.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn inmiddels zo'n vijftig Nederlanders weggehaald uit Afghanistan. Woensdagochtend werd bekend dat de eerste Nederlanders waren geëvacueerd. Ongeveer tien van hen konden met onder meer een Duitse vlucht vertrekken. Frankrijk meldde dat vier Nederlanders met een Franse vlucht Kabul hadden verlaten.
Dinsdagavond kwam een door Nederland gestuurd vliegtuig aan in de Afghaanse hoofdstad, maar het lukte niet om Nederlanders aan boord te krijgen. Er zou te weinig tijd zijn geweest en de Amerikanen lieten geen Afghanen toe op de luchthaven, waardoor bijvoorbeeld tolken en hun gezinnen niet bij het vliegtuig konden komen. Het toestel moest na een half uur weer vertrekken. Een vliegtuig dat maandagavond was gestuurd kreeg geen toestemming om te landen.
Afghanistan heeft geen toegang tot de middelen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens de VN-organisatie, die de stabiliteit van het internationale monetaire systeem in de gaten houdt, wordt het land geld onthouden vanwege de onzekerheid over de status van het leiderschap in hoofdstad Kaboel, sinds de Taliban de controle in het land overnamen.
"Er is momenteel onduidelijkheid binnen de internationale gemeenschap over de erkenning van een regering in Afghanistan. Als gevolg daarvan heeft het land geen toegang tot IMF-middelen," zo luidde de verklaring.
Een van de transportvliegtuigen die Duitsland inzet voor de evacuaties uit Afghanistan staat met een defect op de luchthaven van de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. Dat meldt het Duitse ministerie van Defensie woensdagavond op Twitter. "Er is zojuist een vervangende machine geland in Kaboel'', luidde het. Een andere Airbus A400M met reserveonderdelen was volgens het ministerie al gearriveerd in Tasjkent. "We zeggen heel duidelijk: het defect heeft geen invloed op de evacuaties.''
Een andere A400M van de Duitse krijgsmacht heeft woensdagavond tijdens een tussenstop in Kaboel nog 15 evacués meegenomen. Het toestel leverde pallets met verzorgingsmateriaal af op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad en vloog daarna naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. Die fungeert als basis van de luchtbrug tussen Afghanistan en Duitsland. De nieuwe evacués brengen het totale aantal dat de Duitsers al uit Afghanistan haalden op 685.
Er zijn nog geen gewelddadige confrontaties geweest tussen Amerikaanse soldaten en de Taliban tijdens de massale evacuatie-operatie vanaf de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin gezegd. Hij gaf in Washington zijn eerste persconferentie over Afghanistan na de razendsnelle machtsovername door de islamitische fundamentalisten.
Volgens Austin blijven de communicatielijnen met de Taliban-commandanten open. ,,De luchthaven kan veilig opereren", voegde hij eraan toe. In contacten met Taliban-functionarissen is benadrukt dat mensen die proberen naar de luchthaven te komen en over de juiste papieren beschikken, meteen moeten worden doorgelaten, aldus Austin. Uit Kabul komen geluiden dat het veel personen niet lukt het vliegveld te bereiken door de menigte die zich er ophoudt of omdat ze worden tegengehouden.
Ondertussen werken de Amerikanen aan het verhogen van het aantal evacuatievluchten om mensen weg te krijgen, aangezien duizenden willen vertrekken na de val van de door het Westen gesteunde regering. Austin zei zo veel mensen als mogelijk te willen evacueren, "en we zullen dit proces zo lang mogelijk voortzetten". Hij maakte echter ook duidelijk dat de Amerikaanse troepen niet in staat zijn om mensen naar de luchthaven te halen. De militairen hebben hun handen vol aan het bewaken van het vliegveld, aldus Austin.
Amerika's hoogste militair, chef-staf Mark Milley, zei op de persconferentie in het Pentagon dat het plan is om alle Amerikanen die Afghanistan willen verlaten in veiligheid te brengen. Hij vertelde verder dat de inlichtingendiensten geen enkele aanwijzing hadden dat de Afghaanse strijdkrachten en regering in slechts elf dagen zouden bezwijken. Juist die onverwacht snelle ineenstorting veroorzaakte de evacuatie-chaos.
De tweede evacuatievlucht van Frankrijk is woensdagavond geland op de luchthaven Roissy-Charles-de-Gaulle bij Parijs. Aan boord bevonden zich ruim 200 evacués uit Kaboel waaronder "een aanzienlijk aantal Afghaanse vrouwen en kinderen", meldt de Franse regering.
Het eerste toestel met 41 Fransen en onderdanen uit "partnerlanden" arriveerde dinsdag omstreeks 17.30 uur op dezelfde luchthaven. Aan boord bevonden zich ook een zestigtal militairen die terugkeerden van buitenlandse operaties vanuit de basis in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).
Frankrijk zette net als veel andere landen een luchtbrug op voor evacuaties van onderdanen en lokale medewerkers en hun gezinnen na de overname door de Taliban van de Afghaanse hoofdstad.
© AFP — Een Franse politieman houdt de wacht bij de Airbus A330 van de Franse luchtmacht met de ruim 200 evacués. Het nieuwe team van de Nederlandse ambassade is woensdagavond geland in Kaboel. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag op Twitter. De ploeg bestaat uit ambassadeur Caecilia Wijgers, een consulair noodteam en 62 militairen voor bescherming. Samen gaan ze de evacuaties naar Nederland vanuit de luchthaven begeleiden.
Het ambassadeteam dat wordt afgewisseld, is volgens Kaag inmiddels terug op Nederlandse bodem. Het Nederlandse ambassadepersoneel verliet Afghanistan maandagavond onder grote druk. Het nieuwe team moet meer mensen in veiligheid gaan brengen, waaronder het lokale Afghaanse ambassadepersoneel.
Het ambassadepersoneel werd in de nacht van zaterdag op zondag naar het vliegveld gestuurd wegens dreigend gevaar. Ze moesten volgens demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken zo snel vertrekken, dat het lokale Afghaanse personeel niet kon worden ingelicht. Die medewerkers troffen zondag een verlaten ambassade aan.
Het eerste evacuatievliegtuig uit Afghanistan met aan boord onder anderen 35 Nederlanders, landt woensdagavond op luchthaven Schiphol. Het C-17 transportvliegtuig komt uit Tblisi in Georgië en wordt omstreeks 23.05 uur verwacht.
Een luchthavenwoordvoerster sprak eerder van een verwachte aankomsttijd van ongeveer 21.15 uur maar hield een slag om de arm. Het toestel landt naar alle waarschijnlijkheid op de Polderbaan. De oorzaak van de vertraging is niet duidelijk, zegt een Defensiewoordvoerder. ,,Ik vermoed dat ze later zijn vertrokken."
De passagiers, volgens eerdere berichten ook 16 Belgen, twee Duitsers en een of twee Britten, gaan op een aparte plek op het luchthaventerrein van boord. ,,Het toestel past namelijk niet aan een gate'', zegt Defensie-woordvoerder Alex Kranenburg. Na controle van hun paspoorten verlaten de evacués Schiphol via een andere uitgang dan de aankomsthal.
Voor de mensen uit Afghanistan die een Nederlands paspoort hebben maar geen onderdak hier, is opvang geregeld bij Schiphol.
© Hollandse Hoogte / EPA — De evacués verlaten de C-17 van de NAVO op de luchthaven van Tblisi in Georgië. De Afghaanse ex-president Ashraf Ghani is naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gevlucht. De VAE hebben Ghani en diens familie, die zich in Abu Dhabi bevinden, uit humanitaire overwegingen verwelkomd, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Golfstaat.
Ghani verliet Afghanistan afgelopen weekeinde halsoverkop toen de radicaalislamitische Taliban-beweging de hoofdstad Kabul innam en daarmee de herovering van het land afsloot. Aanvankelijk was er sprake van dat de ex-president naar Tadzjikistan was gevlucht, maar het Tadzjiekse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende dat.
In een videoboodschap op Facebook richtte hij zich woensdagavond tot het Afghaanse volk en kondigde aan in overleg te zijn om in de "nabije toekomst" naar Afghanistan terug te keren. Zoals in een eerder Facebook-bericht verdedigde hij zijn vertrek. Hij zou "bloedvergieten" hebben willen voorkomen. Hij had het eerder al een moeilijke keuze genoemd, maar hij wees op de overwinning van de Taliban.
Volgens onbevestigde berichten zou Ghani zijn gevlucht met een helikopter en vier voertuigen vol met cash, naar verluidt 169 miljoen dollar (ongeveer 145 miljoen euro). In de videoboodschap noemde de voormalige president die aantijgingen volstrekt ongegrond en "leugens".
In Afghanistan is er verbolgen gereageerd op het vertrek van Ghani. Zelfs zijn trouwste aanhangers veroordeelden zijn besluit het land te verlaten, meldt The Washington Post. Leden van de regering en andere kopstukken vielen hem openlijk aan.
De eerste stafleden van de Verenigde Naties in Afghanistan zijn uit het land gehaald en naar Kazachstan gebracht. Ongeveer honderd VN-medewerkers worden de komende dagen geëvacueerd uit Afghanistan.
Volgens de VN hebben de evacuaties geen invloed op de hulp die de organisatie wil bieden. ,,We willen de Afghanen blijven steunen in deze moeilijke tijd. Dit is een tijdelijke maatregel die ervoor moet zorgen dat we de mensen zo goed mogelijk kunnen blijven helpen en dat onze medewerkers zo min mogelijk risico lopen", aldus een woordvoerder.
Ongeveer 300 buitenlanders en 3000 Afghanen werken namens de VN in Afghanistan.
Een groep islamitische geleerden gaat bepalen welke rechten vrouwen krijgen in Afghanistan. Een hooggeplaatste Taliban-medewerker zegt tegen persbureau Reuters dat de geleerden moeten beslissen of vrouwen een hoofddoek of boerka moeten dragen en of ze naar school en werk mogen.
Dat is heel anders dan de woordvoerder die dinsdag zei dat vrouwen niet per se een boerka aan moeten en dat ze naar school en werk mogen blijven gaan. In veel gebieden buiten hoofdstad Kabul komen verhalen naar buiten dat vrouwen niet meer mogen werken en niet meer alleen over straat mogen. Ook zouden vrouwen in elkaar worden geslagen als ze dit toch doen.
De Taliban willen de sharia invoeren in Afghanistan en het land volgens dat islamitische recht besturen. De moslimextremisten deden dit ook in hun eerste periode aan de macht, van 1996 tot 2001. In die periode hadden vrouwen amper rechten.
Buiten de hoofdstad Kabul lijken de Taliban veel harder op te treden dan in de hoofdstad, mogelijk vanwege de internationale aandacht voor de stad. Woensdag werden zeker drie mensen doodgeschoten bij protesten in Jalalabad, tientallen mensen raakten gewond. Demonstranten vervingen de witte vlaggen van de Taliban voor de groen-rood-zwarte vlag van Afghanistan.
Een leidinggevende binnen de jihadistische organisatie zei dat het land op dezelfde manier bestuurd gaat worden als de eerste keer. Er komt een raad die het dagelijkse bestuur op zich neemt met een leider daarboven. Dat wordt waarschijnlijk Haibatullah Akhundzada, een belangrijke leider van de Taliban.
© AFP — Mullah Haibatullah Akhundzada. Met diverse evacuatievluchten zijn dinsdagavond en woensdag circa vijftig Nederlanders uit de Afghaanse hoofdstad Kabul gehaald. Dat hebben diverse bronnen laten weten.
Woensdagochtend werd bekend dat de eerste Nederlanders waren weggehaald. Ongeveer tien Nederlanders konden met onder meer een Duitse vlucht vertrekken.
Later kon een groep van 35 Nederlanders mee op een vlucht naar Tblisi in Georgië. Het toestel wordt gebruikt door verschillende NAVO-landen. Vanuit Tblisi zullen de passagiers naar Nederland vliegen. Daar komen ze woensdag later op de avond aan.
Frankrijk meldde eerder op de dag dat vier Nederlanders met een Franse vlucht uit Kabul waren vertrokken.
Lees hier het volledige artikel
Volgens ooggetuigen zijn zeker drie mensen gedood bij een protest in de Afghaanse stad Jalalabad. Zes anderen raakten gewond toen de Taliban met geweld het protest neersloeg.
De kazerne in Zoutkamp is ingericht en klaar om de eerste noodopvang te verlenen aan mensen die door de overheid uit Afghanistan zijn gehaald, zegt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag. ,,In theorie kunnen er vannacht al mensen slapen, de bedden staan klaar."
Onbekend is nog wanneer de eerste mensen naar de opvang in Groningen komen. ,,Wij krijgen een sein als een vliegtuig is geland en mensen hiernaartoe komen", aldus de COA-woordvoerster. De Willem Lodewijk van Nassaukazerne werd dinsdag door het ministerie van Defensie aangewezen als noodopvanglocatie, het COA richt de locatie in.
In de kazerne is plek voor 540 personen en er zijn kamers voor 14, 9, 4 of 2 personen. Op een buitenplaats, die wordt afgeschermd met een nog te plaatsen hek, wordt woensdagmiddag een paviljoen opgezet. ,,Die zal als eetzaal en recreatieruimte dienen, dus mensen kunnen daar of in hun slaapruimte zijn." Daarnaast zal het COA de Afghanen begeleiden en mensen met vragen en zorgen te woord staan.
Nog onduidelijk is hoe lang mensen in Zoutkamp blijven. ,,Bij aankomst moeten ze eerst tien dagen in quarantaine vanwege Covid, dus zeker is dat ze die tijd hier doormaken. In die periode loopt er een versnelde procedure bij het IND." De kazerne dient als eerste noodopvang, daarna wordt gekeken of mensen op een andere plek opgevangen kunnen worden.
Het COA heeft volgens de woordvoerster in eerste instantie een contract van een maand met de overheid om de opvang in Zoutkamp te verlenen. Voor de mensen uit Afghanistan die wel een Nederlands paspoort hebben maar geen onderdak hier, is opvang geregeld bij Schiphol. Daar worden deze Afghanen na aankomst en registratie naartoe gebracht. Als ze familieleden meenemen die geen Nederlands paspoort hebben, krijgen die een visum voor kort verblijf. "Ook wordt indien nodig medische en psychische hulp geboden", staat op de website van de Rijksoverheid.
De Afghaanse evacués met Nederlands paspoort kunnen ook zelf voor onderdak zorgen, zoals bij bekenden of familie. Ze hebben ook de optie dat later te regelen en eerst gebruik te maken van de opvang bij Schiphol. In alle gevallen moeten de Afghanen verplicht in quarantaine vanwege het coronavirus. Wie onvoldoende eigen middelen heeft, kan onder meer aanspraak maken op een tegemoetkoming van de overheid en een wekelijkse toelage.
© ANP © ANP Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is bezig met een inventarisatie van Nederlanders die geëvacueerd moeten worden uit Kaboel. Dat laat het ministeriële crisisteam weten in een mail aan een van de Afghaanse Nederlanders die weg proberen te komen.
Het is voor een deel van de Nederlanders in Afghanistan zo goed als onmogelijk het vliegveld van Kaboel te bereiken. Verschillende mensen die het land proberen uit te komen, zijn vanochtend onverrichter zake vertrokken. Ze vroegen meer hulp van de Nederlandse overheid. ,,Het is zo enorm druk, iedereen duwt je weg. Amerikaanse soldaten hebben ons beschoten en er worden granaten gegooid.” Lees hier het volledige artikel.
© Screenshot Duitsland heeft tot nu toe 670 mensen uit Kaboel geëvacueerd. Dat meldt het Duitse ministerie van Defensie op Twitter. De vijfde evacuatievlucht vertrok om 17.15 uur vanaf de luchthaven van Kaboel met aan boord 229 passagiers. De Airbus A400M landde om 18.41 uur op de luchthaven van de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent.
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde eerder vandaag dat al 501 mensen waren geëvacueerd. Het ging om 189 Duitsers, 202 Afghaanse burgers, 59 EU-onderdanen en 51 mensen uit andere landen. Dat meldt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een eerste Lufthansa-toestel met 131 passagiers arriveerde in de nacht van dinsdag op woensdag vanuit Tasjkent op de luchthaven van Frankfurt.
De Duitse regering probeert volgens bondskanselier Angela Merkel (CDU) ruim 1000 lokale medewerkers te bereiken die werkten voor niet-gouvernementele organisaties en Duitsland hielpen bij ontwikkelingshulp. De bondskanselier gaat ervan uit dat tot 10.000 mensen (inclusief familieleden) uit Afghanistan in veiligheid gebracht moeten worden in Duitsland, zo zei ze dinsdag in een vergadering van haar partijtop.
De dichtstbevolkte en aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen wil alleen al 1800 vluchtelingen opnemen. ,,We hebben 800 opvangplaatsen direct beschikbaar'', verklaarde deelstaatminister van Integratie Joachim Stamp (FDP) tegenover Die Welt. De overige 1.000 plaatsen zijn vooral bedoeld voor vrouwen die actief zijn op het gebied van mensen- en vrouwenrechten.
Baden-Württemberg verwacht tot 1100 lokale medewerkers en familieleden op te nemen. Nedersaksen stelt in eerste instantie minstens 400 opvangplaatsen beschikbaar, Bremen tot 150. Sleeswijk-Holstein wil 300 vrouwen en kinderen opnemen en Hamburg biedt opvang aan voor minstens 200 vluchtelingen van wie de eerste woensdag al worden verwacht. Verschillende steden in Beieren hebben ook opvang toegezegd: München (260), Neurenberg en Regensburg.
Ook de deelstaten Hessen, Rijnland-Palts, Thüringen, Saksen, Saksen-Anhalt, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Saarland staan open voor opvang maar hebben nog geen aantallen genoemd.
Het ministerie van Defensie wil de komende tijd ongeveer drie keer per dag mensen met een vliegtuig weghalen uit de hoofdstad Kabul. Ze gaan naar een vliegveld in een ander land in de regio, en van daaruit worden ze met een groter vliegtuig naar Nederland gebracht. Dat zegt kolonel Peter Tankink, die de evacuatie coördineert vanuit het ministerie van Defensie in Den Haag.
Het vliegtuig is een C-130 Hercules, waarin plek is voor zestig tot zeventig mensen. Dat kunnen Nederlanders zijn, maar het kan ook zijn dat Nederland mensen van andere nationaliteiten meeneemt. "We proberen geen stoelen leeg te laten. Als we ruimte hebben voor Duitsers, Britten of anderen nemen we ze mee", zegt Tankink. De kolonel kan "uit diplomatieke overwegingen" niet zeggen waar de mensen naartoe gaan voordat ze naar Nederland komen.
Tankink weet niet hoeveel mensen moeten worden geëvacueerd en hoelang het duurt om iedereen weg te halen uit Afghanistan.
In 24 uur tijd zijn er ongeveer 5000 mensen geëvacueerd van de luchthaven van Kaboel. Dat meldt een betrokken westerse functionaris. Het gaat om veiligheidsmensen en medewerkers van ambassades, hulpverleners en ook om Afghanen. De evacutie draait rond de klok door.
Het is nog steeds een hele klus, volgens de zegsman, om de evacuaties draaiende te houden door de chaos rond het vliegveld. Talrijke Afghanen zoeken via de luchthaven een uitweg uit hun land dat opnieuw in handen is gevallen van de extremistische Taliban. De vorige keer, in de jaren 1996-2001, was het een schrikbewind.
In sociale media zijn er dagelijks berichten van gedrang, schoten in de lucht en van incidenten met talibanstrijders die mensen beletten naar het vliegveld te gaan. Woensdag zouden er meerdere gewonden rond het vliegveld zijn gevallen en er zou iemand zijn neergeschoten die een afzetting over wilde klimmen.
Inwoners van de de Afghaanse hoofdstad Kaboel vrezen voor hun leven sinds de overwinning van de taliban. ,,Je bent constant bang om doodgeschoten te worden", vertelt een Afghaanse arts die met zijn familie probeert het land te ontvluchten. Hij is bestuurslid van de Nederlands-Afghaanse stichting Keihan en door zijn werk is hij bang voor wat de taliban hem en zijn familie aan zullen doen.
Keihan probeert de arts en nog een bestuurslid te laten evacueren naar Nederland en heeft een verzoek bij het ministerie van Buitenlandse Zaken ingediend. De arts en zijn collega willen anoniem blijven.
In de straten van Kabul is het stil. Veel wegen zijn afgesloten en mensen durven niet naar buiten. De taliban zeggen tegen ons dat we veilig zijn en weer aan het werk kunnen, maar we geloven hen niet", vertelt de arts. Dit komt omdat hen dat in 1996, toen het eerste taliban-regime werd uitgeroepen, ook is verteld. ,,Ze weten van iedereen wat ze hebben gedaan en vergeten en vergeven niets." Mensen die wel de straat op gaan, lopen er volgens de arts "zielloos" bij. Ze zijn gefocust en kijken recht voor zich uit.
De arts werkte met Keihan aan het verbeteren van medisch onderwijs in Afghanistan. Zo was anatomisch onderwijs verboden onder het Taliban-regime. Waar Nederlandse universitair medisch centra beschikken over gedoneerde menselijke lichamen om bijvoorbeeld operaties op te oefenen, kon dat absoluut niet in Afghanistan. De afgelopen jaren zette Keihan anatomisch onderwijs op in Afghanistan en zorgde de stichting bijvoorbeeld voor een lichaam om mee les te geven.
De arts was betrokken bij alle stappen van dit project en overal staat zijn naam en handtekening. Niet alleen hij was betrokken bij activiteiten die niet mogen van de Taliban. Zijn vrouw was universitair docente en vrouwenrechtenactivist en zijn moeder was kapper en styliste. De familie ziet Nederland als mogelijke uitweg. Momenteel hopen zij op een e-mail van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat zij misschien in aanmerking komen voor evacuatie.
Het is voor een deel van de Nederlanders in Afghanistan zo goed als onmogelijk om het vliegveld van Kaboel te bereiken. Verschillende mensen die het land proberen uit te komen, zijn vanochtend onverrichter zake vertrokken. Ze vragen om meer hulp van de Nederlandse overheid. ,,Het is zo enorm druk, iedereen duwt je weg. Amerikaanse soldaten hebben ons beschoten en er worden granaten gegooid.” Lees hier het hele verhaal.
Het Nederlandse ambassadeteam is nog niet aangekomen in Afghanistan. De ambassadeur, een "consulInwoners van de de Afghaanse hoofdstad Kabul vrezen voor hun leven sinds de overwinning van de Taliban. "Je bent constant bang om doodgeschoten te worden", vertelt een Afghaanse arts die met zijn familie probeert het land te ontvluchten. Hij is bestuurslid van de Nederlands-Afghaanse stichting Keihan en door zijn werk is hij bang voor wat de Taliban hem en zijn familie aan zullen doen.
Keihan probeert de arts en nog een bestuurslid te laten evacueren naar Nederland en heeft een verzoek bij het ministerie van Buitenlandse Zaken ingediend. De arts en zijn collega willen anoniem blijven.
In de straten van Kabul is het stil. Veel wegen zijn afgesloten en mensen durven niet naar buiten. "De Taliban zeggen tegen ons dat we veilig zijn en weer aan het werk kunnen, maar we geloven hen niet", vertelt de arts. Dit komt omdat hen dat in 1996, toen het eerste Taliban-regime werd uitgeroepen, ook is verteld. "Ze weten van iedereen wat ze hebben gedaan en vergeten en vergeven niets." Mensen die wel de straat op gaan, lopen er volgens de arts "zielloos" bij. Ze zijn gefocust en kijken recht voor zich uit.
De arts werkte met Keihan aan het verbeteren van medisch onderwijs in Afghanistan. Zo was anatomisch onderwijs verboden onder het Taliban-regime. Waar Nederlandse universitair medisch centra beschikken over gedoneerde menselijke lichamen om bijvoorbeeld operaties op te oefenen, kon dat absoluut niet in Afghanistan. De afgelopen jaren zette Keihan anatomisch onderwijs op in Afghanistan en zorgde de stichting bijvoorbeeld voor een lichaam om mee les te geven.
De arts was betrokken bij alle stappen van dit project en overal staat zijn naam en handtekening. Niet alleen hij was betrokken bij activiteiten die niet mogen van de Taliban. Zijn vrouw was universitair docente en vrouwenrechtenactivist en zijn moeder was kapper en styliste. De familie ziet Nederland als mogelijke uitweg. Momenteel hopen zij op een e-mail van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat zij misschien in aanmerking komen voor evacuatie.air noodteam" en 62 militaire beveiligers vertrokken dinsdag uit Eindhoven. Momenteel zijn ze "in de buurt van Afghanistan" en wachten ze op een vlucht naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel, laat het ministerie van Defensie woensdagmiddag weten.
Het ingevlogen team moet helpen met het evacueren van mensen uit Afghanistan, waar de radicaalislamitische taliban de macht hebben gegrepen.