Dit coronablog is afgesloten. Klik hier voor het laatste coronanieuws.
Curaçao voert opnieuw een avondklok in. De maatregel is een gevolg van het toenemende aantal coronabesmettingen op het eiland. Elke dag worden meer coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en de intensive care is bijna helemaal vol.
De avondklok geldt vanaf vrijdag tussen middernacht en half vijf 's ochtends. Verder mogen er geen activiteiten worden georganiseerd met meer dan honderd mensen en is dansen en het spelen van harde muziek verboden. Ook het dragen van mondkapjes is weer verplicht als mensen boodschappen gaan doen of bijvoorbeeld de kapper of een casino bezoeken.
De laatste tijd is er veel kritiek omdat de regering ondanks de stijging van het aantal coronabesmettingen geen maatregelen leek te willen afkondigen. De directeur van het ziekenhuis op Curaçao zei zondag al dat zijn ziekenhuis de grens had bereikt en nauwelijks meer mensen kon opnemen.
© Hollandse Hoogte / AFP — Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten gaan rond 1 september weer open, zonder de anderhalve meter-maatregel. Dat betekent dat alle studenten weer voornamelijk op locatie les kunnen krijgen. Er zullen wel andere beperkingen gelden, bevestigen bronnen aan deze site. Lees hier meer.
Jan Blokhuijsen is door de International Skating Union (ISU) berispt. Hij weigerde een mondmasker te dragen toen officials van de PWC (Professional Worldwide Controls) een dopingtest bij hem thuis af kwamen nemen.
De dopingtest vond plaats op 28 april, buiten de schaatscompetities om, bij Blokhuijsen thuis. Toen de officials de Nederlandse schaatser vroegen om een mondmasker te dragen vanwege de coronapandemie weigerde hij. Daarmee overtrad hij de richtlijnen van het Wereldantidopingagentschap (WADA) voor testen tijdens de COVID-19-pandemie.
De ISU noemt het gedrag van Blokhuijsen onverantwoordelijk en onethisch en heeft de regels van de schaatsunie geschonden. ,,De heer Jan Blokhuijsen wordt berispt en gewaarschuwd om in de toekomst niet nog eens dergelijk gedrag te tonen. Anders zal dit leiden tot een zwaardere sanctie.” Lees hier meer.
© ANP — Jan Blokhuijsen in actie op de 1500 meter tijdens het NK Allround in Thialf. Op de vier Friese Waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland is ten minste 68 procent van de jongeren van twaalf tot achttien jaar volledig gevaccineerd, laat GGD Fryslân weten. In totaal wonen er 593 jongeren in die leeftijdsgroep op de eilanden, waarvan 405 een eerste en tweede prik hebben gehad. Ze kregen allemaal het coronavaccin van Pfizer.
Volgens een woordvoerder hebben 148 van de 220 jongeren op Ameland twee prikken gehad met het Pfizervaccin. Dit is 67 procent. Op Schiermonnikoog hebben 32 van de 41 jongeren twee vaccinaties gehad, wat neerkomt op 78 procent. Van de jongeren op Terschelling heeft bijna 70 procent twee prikken gehad, namelijk 185 van de 266 jongeren. Tot slot zijn op Vlieland 40 van de 66 jongeren twee keer gevaccineerd, wat uitkomt op 60 procent.
Rusland meldt een recordaantal nieuwe coronadoden sinds het begin van de pandemie 1,5 jaar geleden. In een etmaal bezweken 808 mensen aan het virus, zeiden de autoriteiten donderdag.
Al wekenlang zijn er hoge sterftecijfers, ondanks het lagere aantal nieuwe besmettingen. Tot nu toe stierven in Rusland, dat zo'n 146 miljoen inwoners telt, ruim 168.000 mensen aan Covid-19.
Algemeen wordt aangenomen dat het daadwerkelijk aantal sterfgevallen door corona nog hoger is. Volgens de laatste cijfers van het statistiekbureau Rosstat stierven tussen januari en juni bijna 422.000 meer mensen dan er werden geboren. De bevolkingskrimp was bijna 60 procent hoger dan in de eerste helft van 2020.
Bijna 27 procent van de Russen heeft tot nu toe minstens één coronaprik gehad. Dat is fors minder dan in bijvoorbeeld West-Europese landen.
Afgelopen etmaal zijn 2614 positieve coronatesten geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er ruim zevenhonderd minder dan vorige week donderdag. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is hiermee ook weer verder gedaald.
Een dag eerder registreerde het RIVM 2155 nieuwe coronagevallen. Dat getal viel echter lager uit doordat niet alle positieve tests waren doorgegeven door de GGD'en. Of alle ontbrekende aantallen zijn opgenomen in het cijfer van donderdag is niet bekend.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kreeg in de afgelopen zeven dagen 16.595 meldingen van positieve tests, gemiddeld 2371 per dag. Dat gemiddelde daalt al zo'n drie weken, hoewel het tempo van de daling in de afgelopen week wel is afgenomen.
Het aantal vastgestelde sterfgevallen steeg met zeven. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Woensdag werden negen overlijdens geregistreerd.
Voor de derde dag op rij is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen gedaald. In totaal houden nu 649 besmette mensen een bed bezet, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er zeven minder dan een etmaal eerder.
Op de verpleegafdelingen liggen 439 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is een daling van zeven ten opzichte van een dag geleden. Er werden 56 coronapatiënten nieuw opgenomen op de verpleegafdelingen.
De intensive cares dragen momenteel zorg voor 210 ernstig zieke coronapatiënten, evenveel als woensdag. Er waren negentien nieuwe opnames op de ic's, maar een even groot aantal mensen verliet de afdeling of overleed, waardoor het aantal opgenomen patiënten gelijk bleef.
Het LCPS noemt het in alle regio's 'erg druk, omdat er veel patiënten binnenkomen terwijl een deel van de zorgmedewerkers op vakantie is'. Woensdag zijn er drie patiënten verplaatst naar een andere regio om de druk op de ziekenhuiszorg te spreiden.
De GGD Groningen heeft de afgelopen weken 'meerdere keren' aangifte gedaan bij de politie vanwege bedreigingen, intimidatie en stalking bij test- en vaccinatielocaties in de regio, zegt een woordvoerster van de GGD. Om hoeveel aangiftes het exact gaat, kan ze niet aangeven. ,,Wel is het aantal op één hand te tellen", aldus de zegsvrouw.
Zowel medewerkers als mensen die naar de locaties kwamen om zich te laten testen of vaccineren werden lastiggevallen. Om wat voor incidenten het precies gaat, wil de woordvoerster in verband met het onderzoek niet zeggen. ,,Wij vinden het belangrijk om van elke bedreiging of intimidatie aangifte te doen, niet alleen zodat het voor onze medewerkers veilig is, maar ook voor mensen die onze locaties bezoeken", stelt ze.
Vorige week donderdag deed ook de GGD Hollands Midden aangifte wegens bedreiging, nadat Willem Engel, de voorman van Viruswaarheid, zijn volgers via Twitter opriep om foto's te maken van medewerkers van de GGD op vaccinatielocaties. Bij een prikbus in Lekkerkerk (Zuid-Holland) werd gehoor gegeven aan die oproep.
Voor zover de GGD'en nu weten, zijn eerder dit jaar de gegevens van ongeveer 1250 mensen gestolen uit de coronasystemen. Al die mensen zijn op de hoogte gebracht. Dat laat GGD GHOR Nederland weten na een bericht van RTL Nieuws.
RTL meldt dat in werkelijkheid veel meer mensen zijn gedupeerd door de dataroof. Verkopers van de gestolen gegevens zeggen volgens RTL dat ze informatie over 'duizenden tot tienduizenden personen' kunnen leveren. De GGD zegt daar niets van te weten.
De instelling meldt dat het politieonderzoek naar de dataroof nog loopt en dat het niet duidelijk is of er nog meer gedupeerden zijn, maar dat alle mensen van wie tot nu toe is vastgesteld dat hun gegevens gestolen zijn, daarvan op de hoogte zijn gebracht. ,,We staan nog steeds in contact met de politie en hebben vooralsnog geen indicatie dat wij mensen niet geïnformeerd hebben die wel gedupeerd zouden zijn."
De dataroof kwam in januari aan het licht. Medewerkers van de GGD bleken gegevens te hebben gehaald uit het systeem CoronIT. Daarin staan de gegevens van alle mensen die zich hebben laten testen op een coronabesmetting. De gegevens van mensen die positief testen en dus besmet blijken, gaan naar een ander systeem, HPZone. Bron- en contactonderzoekers gebruiken die om te achterhalen waar mensen het coronavirus hebben opgelopen en of ze misschien nog meer mensen hebben besmet.
Voor de dataroof zijn tot nu toe zeven mensen opgepakt.
Donderdag wordt de 22 miljoenste coronaprik gezet, meldt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op Twitter. Het gaat zowel om eerste als tweede prikken.
In Nederland heeft momenteel 84,3 procent van de volwassenen tenminste één coronaprik gehad, zo valt op te maken uit data van het ECDC, de Europese versie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daarmee staat ons land op plek acht in Europa, samen met Spanje. In Frankrijk (84,6 procent), Noorwegen (85 procent), Portugal (85,3 procent), Malta (87 procent), Denemarken (87,3 procent), Ierland (89,2 procent) en IJsland (91,2 procent) hebben al meer mensen een prik gehad. Een aantal weken geleden stond Nederland nog op de derde plek in de lijst.
71 procent van de volwassen Nederlanders is al volledig gevaccineerd. Daarmee staat Nederland op plek zeven in Europa. Denemarken (73,2 procent), Portugal (74,6 procent), Ierland (77,9 procent), België (78,8 procent), IJsland (86,5 procent) en Malta (87,6 procent) zijn al verder met het volledig inenten van hun bevolking.
Nederland is niet langer een rode vlek op de coronakaart van Europa. Voor het eerst in een maand tijd zijn er delen van Nederland met zo weinig nieuwe coronagevallen dat ze de kleur oranje hebben gekregen.
Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland stonden afgelopen week nog op rood, maar doen nu een stap omlaag. De rest van het land blijft op rood staan. De ANVR is blij met de aanpassing op de coronakaart, die wekelijks wordt geactualiseerd door het ECDC, de Europese evenknie van het RIVM. ,,Nu zijn we tenminste niet meer de coronabrandhaard van Europa”, reageert voorzitter Frank Oostdam van de reiskoepel.
Terwijl de situatie in Nederland verbetert, neemt het aantal besmettingen in Duitsland juist toe. Noordrijn-Westfalen is van groen naar oranje gegaan, net als Berlijn, Saarland en Sleeswijk-Holstein. België en Luxemburg blijven oranje.
In Rusland zijn de afgelopen 24 uur een recordaantal van 808 coronadoden te betreuren. Het land telde 21.932 nieuwe besmettingen, waaronder 2294 in Moskou. Het aantal nieuwe besmettingen in Rusland neemt na een piek in juli nu al wel een tijd gestaag af.
Reisconcern TUI blijft verlies leiden, maar profiteert wel van extra boekingen van zomervakanties. Dat komt doordat reisbeperkingen in grote delen van Europa werden versoepeld omdat het aantal coronabesmettingen daalde.
,,Vooral in Duitsland en de rest van continentaal Europa laten de boekingscijfers zien dat er veel opgekropte vraag is die wordt ingehaald", zegt topman Fritz Joussen van TUI. ,,De reizen vanuit Engeland konden pas in juli worden hervat. De stijging van het aantal boekingen zal daardoor pas in het volgende kwartaal te zien zijn."
Sinds de vorige kwartaalupdate zijn er ongeveer 1,5 miljoen reizen gereserveerd. In totaal zijn er bij TUI 4,2 miljoen vakanties geboekt voor deze zomer. Het concern heeft de capaciteit voor de zomer van 2021 wel verlaagd. Door de aanhoudende impact van reisbeperkingen is die capaciteit 60 procent ten opzichte van 2019. In mei werd nog rekening gehouden met 75 procent.
De populairste bestemmingen zijn de Spaanse eilandengroep de Balearen met onder meer Mallorca en Ibiza. Er is ook veel geboekt naar de Griekse eilanden Kreta en Rhodos.
De omzet van TUI steeg in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar naar 650 miljoen euro, tegen 72 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Vanwege de reisbeperkingen kon het bedrijf toen bijna geen vakanties verkopen. Het afgelopen kwartaal boekte TUI een verlies van 940 miljoen euro.
Alleen volledig gevaccineerde leerlingen zijn komend schooljaar welkom aan boord van zeilschip Wylde Swan voor een onderwijsprogramma. Volgens organisatie Masterskip is het vanwege de coronaregels in het buitenland anders praktisch onmogelijk om de reis te organiseren.
Directeur Christophe Meijer neemt het besluit onder andere vanwege de situatie op de Caribische eilanden, zegt hij tegen het Friesch Dagblad. ,,De eilanden waar wij ons onderwijs uitvoeren zijn als de dood voor corona en hebben strenge regels voor wie aan land mag en wie niet."
De Australische hoofdstad Canberra gaat een week in lockdown nadat de eerste coronabesmetting sinds juli 2020 is vastgesteld. Voor ongeveer 400.000 inwoners van de stad gaan donderdag vanaf 17.00 uur de beperkende maatregelen in.
De eerste minister van de regio Canberra, Andrew Barr, noemt de besmetting 'de grootste gezondheidscrisis in de regio dit jaar'. Volgens Barr heeft de persoon contact gehad met andere mensen na de besmetting. ,,We hebben ook virusdeeltjes aangetroffen in rioolwater. Een korte en strenge lockdown is de beste manier om grotere schade en langdurige lockdowns te voorkomen."
Canberra had al meer dan een jaar geen coronamaatregelen, nadat heel Australië aan het begin van de pandemie in lockdown ging. Sindsdien waren er amper nog gevallen in het land. Sinds de uitbraak van de Delta-variant zijn er ook in Australië meer coronabesmettingen. Momenteel zitten meer dan 10 miljoen Australiërs in een lockdown. Grote steden als Melbourne en Sydney telden de meeste coronagevallen.
Finland en Maleisië melden beiden een recordaantal nieuwe coronagevallen. Er kwamen in het afgelopen etmaal 1024 nieuwe besmettingen bij in Finland, dat circa 5,5 miljoen inwoners telt. Dat is meer dan de piek van maart dit jaar. Ook werden er meer mensen opgenomen in het ziekenhuis. De toename van het aantal besmettingen wordt onder meer gevoed door de delta-variant. In totaal heeft 82 procent van de Finnen inmiddels een coronaprik gehad; 48 procent is volledig gevaccineerd. Ook Maleisië (circa 32 miljoen inwoners) had een record met 21,668 nieuwe besmettingen in één dag.
© ANP — Ziekenhuispersoneel wordt gevaccineerd met het Janssen-vaccin in het HMC Westeinde (april 2021). (Jerry Lampen/ANP) Ruim 55 procent van de verpleegkundigen is tegen het instellen van een vaccinatieplicht voor hun beroepsgroep. Dat stelt beroepsorganisatie NU'91 op basis van een peiling onder 7000 leden. Zo'n 12 procent vulde hem in, circa 840 leden. Van hen geeft 5 procent aan vóór zo'n verplichte prik tegen het coronavirus te zijn.
Daarnaast stelt 27 procent van de ondervraagden dat áls er al een verplichting zou worden ingesteld, deze voor de hele Nederlandse bevolking zou moeten gelden. Een kleiner deel van de ondervraagden - 13 procent - is niet per se voor een verplichting, maar accepteert het als die er toch komt.
Volgens een woordvoerder van NU'91 komen de resultaten van de peiling overeen met de discussie die binnen zorginstellingen wordt gevoerd. ,,Slechts een heel klein percentage is echt vóór een verplichting." 95 procent van de verpleegkundigen in het ziekenhuis is volgens NU'91 inmiddels gevaccineerd tegen corona.
De beroepsvereniging vroeg ook naar de werkdruk. Van de ondervraagden gaf 33 procent aan de afgelopen weken extra werkdruk te ervaren als gevolg van het toegenomen aantal coronapatiënten. 67 procent ervaart dat als een probleem. Een minderheid van 27 procent gaf aan klaar te zijn om zorg die eerder werd uitgesteld door corona in de avonden en weekenden te gaan inhalen. Ongeveer de helft zegt nog niet te zijn toegekomen aan het eigen herstel. Voorzitter van NU'91 Stella Salden: ,,Dat is natuurlijk een zorgelijke situatie. We zien dat het ziekteverzuim momenteel al hoger is dan normaal. Als we nu niet ingrijpen, gaat het een keer fout."
Israël heeft te maken met een stijgend aantal coronabesmettingen en scherpt daarom de maatregelen die in het land gelden weer aan. Het gebruik van de zogenaamde Green Pass, waarmee mensen hun vaccinatiestatus kunnen bewijzen, wordt uitgebreid naar vrijwel het hele openbare leven. Iedere inwoner van 3 jaar of ouder moet een certificaat kunnen tonen dat bewijst dat ze gevaccineerd of hersteld zijn, of negatief getest hebben. Dat hebben de autoriteiten woensdagavond beslist.
Naar die Green Pass zal vanaf volgende week woensdag gevraagd kunnen worden bij sport- en cultuurevenementen, maar ook in sportscholen en restaurants. Evenementen binnen zonder zitplaatsen zijn nog mogelijk voor groepen tot 1.000 mensen, voor buitenevenementen is er een maximum van 5.000 aanwezigen.
De Green Pass werd in Israël in februari geïntroduceerd. Intussen is 58 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Wereldwijd is het land het eerste dat begonnen is met een derde prik voor mensen ouder dan 60. Op dit moment hebben al 600.000 mensen een derde keer een vaccin gekregen.
De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA keurt een extra coronaprik voor kwetsbare patiënten 'spoedig' goed, melden NBC News en The New York Times. Volgens de Amerikaanse media zou de FDA mogelijk donderdag al goedkeuring geven voor het toedienen van een derde coronaprik bij mensen met een kwetsbaar immuumsysteem.
Een woordvoerder van de FDA wil de goedkeuring van een zogeheten boostervaccin aan persbureau Reuters nog niet bevestigen en meldt slechts dat er 'in de nabije toekomst' meer informatie bekend wordt gemaakt. De medicijnwaakhond analyseert momenteel data van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC om meer te weten te komen over de effectiviteit van een boostervaccin.
Het is volgens NBC News nog altijd onduidelijk wie er precies in aanmerking zouden komen voor een extra vaccinatie. Volgens schattingen van het CDC heeft 2,7 procent van de Amerikaanse volwassenen een verlaagde immuniteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die behandeld worden voor kanker, patiënten met hiv of mensen die een orgaandonatie hebben ondergaan.
Het toedienen van extra coronaprikken in welvarende landen ligt gevoelig, omdat het vaccineren in veel ontwikkelingslanden maar moeizaam van de grond komt door een gebrek aan vaccindoses. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft landen opgeroepen in elk geval tot eind september te stoppen met het toedienen van de boostervaccins.
Meerdere EU-landen hebben al aangekondigd in september extra doses te gaan toedienen aan kwetsbare groepen. Het gaat onder meer om Frankrijk en Duitsland. Israël geeft nu al een derde vaccindosis aan 60-plussers. De Israëlische premier Naftali Bennett verklaarde dat die vaccinatiecampagne waardevolle informatie oplevert die ook in de rest van de wereld kan worden gebruikt bij de strijd tegen de zeer besmettelijke deltavariant.
De politie krijgt steeds meer klachten over jongeren die overlast veroorzaken. Dat meldt datajournalistiek persbureau LocalFocus op basis van politiecijfers. In de eerste helft van dit jaar ging het om ruim 70.000 meldingen. In dezelfde periode in 2019 waren dat er bijna 40.000.
Het gaat om meldingen waarbij wordt geklaagd over jeugd, en dan met name over kleine incidenten zoals het laten rondslingeren van afval, hangen in een park of herrie maken. Zwaardere delicten zoals vandalisme, geweldpleging en baldadigheid zijn niet meegeteld.
De coronacrisis lijkt voor een flinke piek aan jeugdoverlastmeldingen te zorgen, aldus LocalFocus. In 2020, het eerste 'coronajaar', verdubbelde het totaal aantal meldingen ten opzichte van het jaar ervoor tot recordhoogte. Ook in de eerste zes maanden van dit jaar werd dus fors meer geklaagd.
Tot en met mei was de horeca als gevolg van de lockdownmaatregelen gesloten en gold thuis een (wisselend) aantal maximumbezoekers, waardoor jongeren niet op stap konden en minder makkelijk thuis konden afspreken. Volgens de politie hoeft de stijging in klachten echter niet direct te betekenen dat jongeren ook echt fors meer overlast veroorzaken: als mensen thuis zijn zien ze meer en melden ze mogelijk ook sneller overlast.
Het aantal meldingen steeg in alle twaalf provincies, maar vooral in Zeeland, Noord-Brabant en Overijssel werd het afgelopen halfjaar flink meer over jeugdoverlast geklaagd. In Zeeland lag dit aantal bijna tweeënhalf keer zo hoog als in het eerste halfjaar van 2019. In Brabant en Overijssel steeg het aantal klachten respectievelijk 128 en 114 procent.
In Utrecht bleef de stijging van het aantal meldingen - ten opzichte van de situatie van voor corona - met 65 procent het meest beperkt. Toch werd in die provincie het afgelopen halfjaar relatief het meest geklaagd: 63 meldingen per 10.000 inwoners. Het landelijk gemiddelde is zo'n 40 klachten per 10.000 inwoners.
Van de twintig grootste gemeenten vallen onder meer Arnhem, Eindhoven, Haarlemmermeer en Enschede op door een flinke stijging van het aantal overlastmeldingen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2019. Van die groep werd in de gemeente Utrecht en in Amersfoort relatief het meest geklaagd.
De Iraanse regering moet een nieuwe lockdown afkondigen om een 'coronafiasco' af te wenden. Dat zegt Aliresa Sali, de hoogste corona-ambtenaar in het land. Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames nam de afgelopen dagen sterk toe in Iran.
Een lockdown is voor neurochirurg Sali de enige manier om de snelle verspreiding van de deltavariant te stoppen, aldus het persbureau Isna.
Het Iraanse ministerie van Gezondheid telde woensdag meer dan 42.000 nieuwe gevallen, een nieuw dagrecord, en 536 doden. In totaal eiste het coronavirus in Iran al meer dan 95.000 doden, althans volgens de officiële cijfers. Het totale aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk hoger.
Ondanks die stijgende cijfers wees de regering een nieuwe lockdown dinsdag nog af. De minister van Volksgezondheid had aanbevolen om het land twee weken stil te leggen, maar om onbekende redenen ging het regime niet in op die aanbeveling. Volgens waarnemers speelt de vrees mee dat een lockdown de economie nog verder zou schaden.
Ook de vaccinatiecampagne komt moeilijk op gang: slechts 3,4 miljoen van de 83 miljoen inwoners zijn al volledig gevaccineerd.
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft op donderdag aangekondigd dat de grenzen van het land voorlopig nog hermetisch gesloten blijven. Mogelijk worden de maatregelen aan de grens pas vanaf volgend jaar gefaseerd versoepeld.
Al sinds het begin van de coronacrisis kunnen alleen Nieuw-Zeelanders huiswaarts keren, zij moeten direct na aankomst in het land verplicht 14 dagen in quarantaine in een hotel. Tussen 19 april en 23 juli opende Nieuw-Zeeland een reisbubbel met Australië, maar toen in Australië meerdere uitbraken van de deltavariant opdoken, besloten de Nieuw-Zeelandse autoriteiten die reisbubbel voorlopig op te schorten.
,,Wij bevinden ons simpelweg nog niet in een positie om de grenzen met de wereld te openen", vertelde Ardern tijdens de persconferentie, waarin ze reageerde op een recent verschenen rapport van experts die de autoriteiten ook adviseren voorlopig terughoudend te zijn. Eliminatie van het virus binnen de landsgrenzen blijft volgens de premier voorlopig de beste strategie om de economie draaiende te houden.
Nieuw-Zeeland is een van de weinige landen ter wereld waar nauwelijks coronamaatregelen gelden. Door een strenge lockdown aan het begin van de pandemie zijn er in het land slechts 26 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Slechts 17 procent van de 5 miljoen inwoners is volledig gevaccineerd, maar premier Ardern maakte donderdag ook bekend dat alle inwoners vanaf 1 september een afspraak kunnen maken voor een vaccinatie.
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft stijgen maar dat hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn. Dat zei viroloog Marc Van Ranst vandaag. ,,We zijn zonder twijfel op de goede weg."
De besmettingen stijgen lichtjes als je de cijfers vergelijkt met andere landen, legt Van Ranst uit. ,,Omdat meer reizigers terugkeren, zullen ze nog wel een tijdje stijgen. Maar bij ons zijn bijvoorbeeld de discotheken nog niet open en we hebben geen massatoerisme."
© AFP — Marc Van Ranst. Het Spaanse geneesmiddelenagentschap heeft vandaag goedkeuring gegeven voor de start van klinische studies op mensen met het eerste Spaanse kandidaat-coronavaccin. ,,Het Spaanse agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (AEMPS) heeft groen licht gegeven voor klinische proeven met het PHH-1V-vaccin tegen COVID-19 van het Spaanse bedrijf Hipra", aldus AEMPS in een persbericht. ,,Het gaat om de eerste proeven op mensen van een vaccin dat in Spanje is gemaakt."
De Spaanse premier reageert Pedro Sánchez op Twitter verheugd over 'een grote stap in de strijd tegen de pandemie'. De vrijwilligers die deelnemen aan de studie, zullen twee prikken krijgen binnen een interval van 21 dagen.
Hipra schat - indien het vaccin wordt goedgekeurd - in 2022 400 miljoen dosissen te kunnen produceren en 1,2 miljard dosissen in 2023.
De Limburgse carnavalsverenigingen roepen alle mensen die carnaval willen gaan vieren op, zich te laten vaccineren. ,,We kunnen mensen niet verplichten, dat is aan de overheid", laat voorzitter Jos Hessels van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL) woensdag weten. ,,We geven wel een dringend advies om dat te doen."
In november begint het carnavalsseizoen. ,,We zien dat de organisatoren zich afvragen: mag het wel doorgaan?", zegt Hessels. ,,En er zijn mensen die bang zijn, en zich afvragen: zal ik er wel heen gaan, gezien het risico op besmetting? Als er mensen komen die niet gevaccineerd zijn, wie weet wat ik dan oploop, vragen mensen zich af. Dus ons advies is: als je wilt dat de vastelaovend (carnaval) in Limburg doorgaat, laat dan die prik zetten!"
Zorgorganisaties maken zich zorgen over personeel dat aan het eind van de vakantie terugkeert en mogelijk besmet is met corona. Die constatering doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die nauw in contact staat met de branche over de gevolgen van de coronacrisis.
Volgens de inspectie is het nog onbekend hoe de organisaties met de terugkerende medewerkers moeten omgaan. ,,Een bedrijfsarts is verplicht een risico-inventarisatie te maken en mag medewerkers vragen of ze gevaccineerd zijn. Zo kan een bedrijfsarts een belangrijke rol spelen bij de risico-inschatting en het adviseren van de juiste maatregelen", aldus de inspectie.
IGJ ziet verder dat het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen iets toeneemt. Het gaat om een lichte toename onder zowel cliënten als zorgverleners. Hoe ziek mensen worden verschilt volgens de inspectie, maar het aantal overlijdens als gevolg van het virus 'lijkt vooralsnog beperkt'.
De verwachting is dat de introductieweken voor studenten in Nederland doorgaan, ongeacht de uitkomst van de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge vrijdag. Dit laat een aantal organisaties desgevraagd weten. In Wageningen is het eerste deel van de introductieweek woensdag al begonnen.
De organisatoren van de introductieweken staan veelal in contact met de gemeenten, die vergunningen verlenen voor de activiteiten. Nog niet overal zijn deze verleend, maar de organisaties verwachten wel dat dit gaat gebeuren. Bij verschillende introductieweken wordt deels met het programma Testen voor Toegang gewerkt. Ook wordt de anderhalvemetermaatregel gehanteerd en moeten deelnemers doorgaans tijdslots boeken.
De Annual Introduction Days in Wageningen zijn al bezig. Het programma is dit jaar opgesplitst in twee delen om deelnemers te spreiden over de locaties. ,,Een enorme logistieke operatie", aldus een woordvoerder.
© ANP — Studenten nemen deel aan een roeiworkshop tijdens de jaarlijkse UIT-week. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) begint een grote internationale proef met drie medicijnen om te zien of die de toestand verbeteren van opgenomen coronapatiënten. Artesunaat, imatinib en infliximab zullen worden getest op patiënten in meer dan zeshonderd ziekenhuizen in 52 landen.
Het vinden van effectievere en toegankelijkere therapieën voor Covid-19-patiënten blijft een cruciale behoefte, aldus WHO-baas Tedros. Artesunaat is een behandeling voor ernstige malaria. Imatinib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor bepaalde vormen van kanker en infliximab een behandeling voor aandoeningen van het immuunsysteem zoals de ziekte van Crohn en reuma.
De medicijnen zijn door hun fabrikanten beschikbaar gesteld voor het onderzoek en worden naar de betrokken ziekenhuizen verscheept. "We hebben al veel hulpmiddelen om Covid-19 te voorkomen, te testen en te behandelen. Maar we hebben meer nodig", zei Tedros op een persconferentie. De WHO onderzocht eerder al andere bestaande geneesmiddelen voor een coronabehandeling, maar die bleken echter geen of weinig effect te hebben.
De zakelijke evenementenbranche snakt naar duidelijkheid van het kabinet. Zelfs als premier Mark Rutte bij de persconferentie vrijdagavond zou zeggen dat de coronamaatregelen voor evenementen nog tot eind van het jaar duren, zou dat volgens directeur Pieter Bas Boertje van D&B Eventmarketing en topman Erik-Jan Ginjaar van Postillion Hotels beter zijn dan dat hij iedereen in het ongewisse zou laten.
,,Dan weten onze opdrachtgevers tenminste wat ze kunnen organiseren. Dan weten ze of een borrel kan na een congres of dat er gedanst mag worden na een diner", legt Boertje uit. Hij is bang dat veel bedrijven komende tijd weer evenementen gaan uitstellen of annuleren, aangezien het kabinet de afgelopen tijd telkens slechts duidelijkheid gaf voor een periode van ongeveer twee weken.
© ANP — Demissionair premier Mark Rutte staat de pers te woord. Nog slechts een paar procent van de coronavaccinaties die bij huisartsen en zorginstellingen zijn gezet, is niet opgenomen in het centrale register van het RIVM, blijkt uit navraag van het ANP. In april uitte het Outbreak Management Team (OMT) zorgen over het achterblijven van de prikregistraties, maar enkele maanden later lijkt het probleem dan toch opgelost.
Een volledig register is volgens het OMT belangrijk voor de evaluatie van het vaccinatieprogramma. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu spoorde huisartsen in speciale belrondes aan om de gezette prikken in te voeren in het landelijke register. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zei daarop dat het invoeren van de vaccinaties 'gewoon goed' ging en dat er mogelijk na het aanvinken van de juiste vakjes iets misging. De partijen werkten samen aan een oplossing en afgelopen maanden werd het percentage prikken dat nog niet geregistreerd was steeds kleiner.
Organisator van autoshows 402 Automotive sleept de Nederlandse staat voor de rechter. De organisator van diverse Automotive-bijeenkomsten door het hele land wil onder meer duidelijkheid hebben over het al dan niet doorgaan van shows vanaf medio september.
402 Automotive is naar eigen zeggen marktleider op het gebied van autoshows die jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers trekken. De shows vinden plaats bij tal van evenementenlocaties als Circuit Zandvoort, Jaarbeurs Utrecht, Ahoy Rotterdam en het TT Circuit Assen. Het bedrijf verwijt de Staat met betrekking tot de coronaregels geen duidelijk beleid te schetsen over bijeenkomsten op zogeheten doorstroomlocaties. Het bedrijf heeft vanaf begin september een zevental autoshows gepland.
Directeur Ronald van den Broek van 402 Automotive benadrukt dat ook gemeenten vaak niet weten waar ze aan toe zijn en dat het ene evenement indoor wel kan doorgaan terwijl een ander evenement buiten niet mogelijk is, of met grote beperkingen zoals testverplichtingen en een maximaal aantal van 750 bezoekers. Van den Broek benadrukt dat doorstroomevenementen in het beleid van het kabinet als geheel worden vergeten. Gemeenteambtenaren nemen volgens hem nu ook geen evenementenvergunningen in behandeling of leggen beperkingen op
Mogelijk geeft het kabinet tijdens de persconferentie op vrijdag wel duidelijkheid over evenementen op doorstroomlocaties. Misschien is dan een gang naar de rechter niet nodig, verduidelijkt ook Van den Broek. De zaak dient naar verwachting binnen twee weken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag.
© AFP — Doordat het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames daalt, kunnen de risiconiveaus voor het coronavirus in twaalf regio's omlaag.
De overheid heeft de status van de 25 veiligheidsregio's woensdag weer vastgesteld. Groningen en Gooi en Vechtstreek gaan in één klap twee stappen naar beneden. Ze stonden allebei sinds 13 juli op het hoogste niveau, zeer ernstig, maar hebben vanaf woensdag de status zorgelijk.
Twente, Utrecht, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Hollands Midden en Brabant-Zuidoost staan ook niet meer op het hoogste risiconiveau. Zij zakken van zeer ernstig naar ernstig. Friesland, IJsselland, Gelderland-Midden en Noord-Holland Noord gaan van ernstig naar zorgelijk. Limburg-Noord is de enige regio waar de situatie verslechtert. De streek stond op ernstig, maar vanaf woensdag is de situatie er zeer ernstig.
In de twaalf andere regio's verandert niets. Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Flevoland, Zuid-Holland Zuid en Zuid-Limburg blijven op zeer ernstig staan. Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Zuid, Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord hebben een week langer de status 'ernstig' en in Drenthe en Zeeland blijft de situatie zorgelijk. Het laagste niveau, waakzaam, geldt ook de komende week nergens.
Alles bij elkaar staan er zeven regio's op zeer ernstig, tien op ernstig en acht op zorgelijk. Afgelopen week gold in veertien regio's zeer ernstig, in negen regio's ernstig en in twee zorgelijk.
De overheid stelt de risiconiveaus volgende week woensdag opnieuw vast. Voor de maatregelen heeft de kaart voorlopig geen gevolgen. De ingestelde beperkingen gelden in het hele land.
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 2155 nieuwe coronagevallen doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Door een technische storing heeft het instituut niet alle gegevens gekregen en de cijfers zijn daardoor misschien 'een onderrapportage van het werkelijke aantal meldingen'.
Het cijfer is wel vergelijkbaar met de vorige dagen. Ook toen waren er ruim 2000 positieve tests.
Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 17.365 meldingen van positieve tests gekregen, gemiddeld iets minder dan 2500 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 8 juli, aan het begin van de huidige golf. Dat gemiddelde daalt de laatste week minder snel dan in de weken ervoor.
In Amsterdam zijn 194 inwoners positief getest en in Rotterdam 136. Daarna volgen Den Haag (56), Almere (52), Zaanstad (35) en Utrecht (34). In 58 gemeenten was er geen elke positieve test en dat is het hoogste aantal sinds 6 juli.
Het aantal sterfgevallen loopt nog steeds op. In de afgelopen 24 uur kreeg het RIVM bericht dat negen coronapatiënten zijn gestorven. Het gaat om drie mensen uit Nijmegen, twee mensen uit Den Haag en twee uit Purmerend, en verder om inwoners van de gemeenten Amsterdam en Laren. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden, omdat het soms een tijdje duurt voor het overlijden is gemeld.
In de afgelopen week zijn 48 sterfgevallen door corona geregistreerd, gemiddeld bijna zeven per dag, het hoogste niveau sinds 9 juni.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag gedaald tot 656, het laagste aantal sinds eind vorige maand. Dat zijn er 30 minder dan dinsdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nu 446 coronapatiënten, een afname van 26. Op de intensive cares daalde het aantal covidpatiënten met 4 tot 210.
In het afgelopen etmaal zijn er op de verpleegafdelingen 58 nieuwe coronapatiënten binnengekomen. Op de ic's werden 20 patiënten binnengebracht.
De Franse president Emmanuel Macron waarschuwt voor de 'dramatische' gezondheidssituatie op de Franse Antillen en 'de zorgwekkende stand van zaken' in het zuiden van het land, vooral aan de zeer toeristische Côte d'Azur.
,,De gezondheidscrisis ligt overduidelijk nog niet achter ons, we zullen nog een aantal maanden met het virus leven", zei hij, terwijl hij een Health Defense Council opende via een videoconferentie vanaf zijn vakantieplek in Fort de Brégançon.
Hij hamerde op de noodzaak om 'alle Fransen die kunnen' te vaccineren, en schatte dat het doel van 50 miljoen (van de 67 miljoen inwoners) eind augustus op schema ligt, aangezien 37,8 miljoen Fransen al twee doses hebben gekregen.
Op Martinique en Guadeloupe is amper 20 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, tegen meer dan 55 procent in Frankrijk. Op het eerste eiland is een nieuwe strikte lockdown ingesteld en toeristen is verzocht het eiland te verlaten. In het naburige Guadeloupe is een aanscherping van de lockdown gepland.
In de regio's Provence-Alpes-Côte d'Azur, Corsica en Occitanië, waar meer dan 500 coronagevallen per 100.000 inwoners zijn geregistreerd, is de situatie eveneens zorgwekkend te noemen aldus de president. De pandemie heeft tot nu toe aan meer dan 112.300 mensen het leven gekost in Frankrijk.
Steeds meer mensen kiezen voor een coronavaccinatie. Tot en met afgelopen zondag zijn er in Nederland al zo'n 21,6 miljoen coronaprikken gezet, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. Daarvan zijn er vorige week zo'n 700 duizend gezet. 71 procent van de volwassenen is op dit moment al volledig gevaccineerd.
In de Litouwse hoofdstad Vilnius zijn demonstranten slaags geraakt met de politie. Er werd geprotesteerd tegen de mogelijke invoering van de coronapas, die het voor ongevaccineerden lastiger gemaakt om naar horeca en dergelijken te gaan. Er raakten volgens lokale media zeker tien agenten gewond. De politie verrichtte 26 arrestaties.
Niet alle Litouwers zitten te wachten op dergelijke beperkingen. Zo'n 5000 demonstranten waren gisteren naar het parlement gekomen om hun ongenoegen duidelijk te maken. De politie greep in toen de menigte de uitgangen het parlement begon te blokkeren. Daarop escaleerde de situatie. Omroep LRT bericht dat mensen met flessen begonnen te gooien, waarna de politie traangas afvuurde. Er zou ook een ambulance zijn bekogeld met stenen.
Het Russische Spoetnik V-vaccin tegen COVID-19 is ongeveer 83 procent effectief tegen de deltavariant van coronavirus. Dat heeft minister Mikhail Murashko gezegd. De ontwikkelaars van het vaccin zeiden in juni nog dat Spoetnik V 90 procent effectief was tegen de deltavariant. Gevaccineerde mensen zijn volgens de bewindsman wel voor 95 procent beschermd tegen een ernstig ziekteverloop als ze besmet raken met de variant.
In het circa 144 miljoen inwoners tellende Rusland zijn tijdens de pandemie meerdere coronavaccins ontwikkeld, waaronder Spoetnik-V. Dat vaccin wordt ook aan veel andere landen geleverd. In de Europese Unie nam onder meer Hongarije het middel in gebruik, hoewel het nog niet was goedgekeurd door de Europese vaccinwaakhond EMA. Het Russische coronavaccin wordt niet gebruikt in de Nederlandse vaccinatiecampagne.
© videostill — Spoetnik V De bedwants rukt op. Ongediertebestrijders melden tientallen besmettingen in de afgelopen weken. Ze vermoeden dat de vele korte coronavakanties de oorzaak zijn.
Ongediertebestrijder Frans Bakker van FMB services in Westerhaar meldt een opvallende toename. „Ik heb de afgelopen weken zeker 25 meldingen gehad, dat is veel meer dan andere jaren.” Collega-bedrijf Insektokill in Enschede bevestigt dat: „We kregen de afgelopen week al zeker 15 opdrachten.”
Ilja Jonker van Insektokill vermoedt dat de vele korte vakanties in coronatijd een belangrijke oorzaak zijn. „Wij verbaasden ons wel over het aantal meldingen, want je denkt dat mensen in coronatijd minder op vakantie gaan. Maar ze maken natuurlijk wel meer korte tripjes, en we weten dat hotels in de Randstad regelmatig last hebben van bedwantsen. Mensen die een weekendje naar bijvoorbeeld Amsterdam of Scheveningen zijn geweest nemen ze ongemerkt mee terug. Ze kruipen in je koffer als je die op bed legt om uit te pakken. En als je dan een paar keer zo’n korte vakantie hebt verspreid je die beesten overal.”
© Getty Images — Een bedwants De op een na grootste stad van Australië, Melbourne, verlengt de lockdown in een poging een uitbraak van COVID-19 tegen te gaan. Dit, terwijl de autoriteiten in Sydney zeiden dat ze overwogen de beperkingen voor gevaccineerde inwoners te versoepelen, ondanks dat de deltavariant zich blijft verspreiden.
Australische steden hebben tijdens de pandemie lockdowns gebruikt om uitbraken van het coronavirus met succes te beëindigen. Maar de zeer besmettelijke deltavariant zorgt voor nieuwe uitdagingen vanwege de relatief lage vaccinatiegraad in Melbourne.
Het aantal coronagevallen daalt verder en het aantal ziekenhuisopnames begint ook te dalen, en dat is terug te zien op de kaart van risiconiveaus in Nederland. De overheid stelt die woensdag weer vast voor de 25 veiligheidsregio's. Waarschijnlijk kunnen meerdere regio's het hoogste niveau verlaten en zakken een paar streken naar het een na laagste niveau.
Nederland heeft vier risiconiveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status een gebied krijgt, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. De hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag.
Momenteel staan veertien regio's op zeer ernstig, negen op ernstig en twee op zorgelijk. Het laagste niveau, waakzaam, geldt sinds 13 juli nergens meer. Op de nieuwe kaart van woensdag staan vermoedelijk tien regio's op zeer ernstig, zeven tot negen op ernstig en zes tot acht op zorgelijk.
Drenthe en Zeeland zijn de twee regio's die nu al op zorgelijk staan. Zij krijgen woensdag vermoedelijk gezelschap van Friesland, IJsselland, Gelderland-Midden en Noord-Holland Noord, waar de situatie nu nog ernstig is. Daar zouden de regio's Gooi en Vechtstreek en Brabant-Zuidoost bij kunnen komen. Zij hebben nu nog de status 'zeer ernstig', maar het aantal ziekenhuisopnames is zo sterk gedaald dat ze inmiddels op de grens tussen zorgelijk en ernstig zitten.
De regio's Groningen, Utrecht, Zaanstreek-Waterland en Hollands Midden gaan waarschijnlijk van zeer ernstig naar ernstig. Gelderland-Zuid en Limburg-Noord gaan waarschijnlijk juist de andere kant op, doordat het aantal ziekenhuisopnames er stijgt. Zij hebben nu het risiconiveau ernstig, maar dit wordt vermoedelijk zeer ernstig.
Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Flevoland, Twente, Zuid-Limburg, Kennemerland en Zuid-Holland Zuid blijven waarschijnlijk op zeer ernstig staan.
Meerdere scholen in Florida en Texas vragen kinderen en leraren mondkapjes te dragen en gaan hiermee direct in tegen een uitgevaardigd verbod van de Republikeinse gouverneurs in deze staten. De gouverneurs zien, ondanks de toename van het aantal coronabesmettingen in gebieden met een lage vaccinatiegraad, het nut van kapjes die de mond en neus bedekken niet in. De opvattingen van de gouveneurs staan haaks op die van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC en de regering van president Joe Biden.
Scholen in de gemeente Broward in Florida maakten dinsdag bekend dat ze een bevel zullen negeren van de Republikeinse gouverneur Rick DeSantis, dat de mondkapjesplicht in die staat verbiedt. Maandag gaven scholen in Dallas, Texas, al aan zich niets aan te trekken van het verbod op de mondkapjesplicht van de gouverneur van Texas, Greg Abbott.
De rebellie van de scholen in Florida en Texas is een reactie op de vele nieuwe coronagevallen die hun staten overspoelen. Schoolhoofden en leraren proberen scholieren te beschermen, ook omdat velen van hen jonger dan twaalf jaar zijn en zich derhalve (nog) niet kunnen laten vaccineren.
Per hoofd van de bevolking hebben Florida, Louisiana en Arkansas momenteel het hoogste aantal nieuwe gevallen en ziekenhuisopnames in de Verenigde Staten. Texas loopt niet ver achter. In Florida wordt bijna een op de drie ziekenhuisbedden bezet door een coronapatiënt.
Nadat een Duitse verpleegster in april een flacon van het Pfizer-vaccin liet vallen, verving ze de coronavaccins door een zoutoplossing en diende die aan patiënten toe. Uit politieonderzoek blijkt nu dat ze dat mogelijks meermaals heeft gedaan. Bijna 9.000 mensen moeten daarom opnieuw ingeënt worden.
© AP — Ruim 84 procent van de volwassenen heeft tot en met afgelopen zondag ten minste één vaccinatie tegen het coronavirus gekregen, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week meldde het instituut nog dat bijna 85 procent van de 18-plussers ten minste één prik had gehad, maar vanwege een aantal correcties in de berekeningen moest dat percentage een beetje naar beneden worden bijgesteld.
Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft zo'n 600 meldingen binnengekregen over oorsuizen na coronavaccinaties. Over duizeligheid na een coronavaccinatie kwamen meer dan 4000 meldingen binnen.
De meldingen hebben betrekking op alle vier de coronavaccins, een exacte onderverdeling is er niet. Volgens Lareb hebben sommige mensen kortstondig last van oorsuizingen en andere een langere periode. Het bijwerkingencentrum heeft hier geen cijfers van. Ook zijn er geen details bekend over de duizeligheid.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam stelde recent vast dat het coronavaccin van Janssen tot duizeligheid en oorsuizen kan leiden en dat die bijwerkingen in de bijsluiter moeten. Duizeligheid staat ook al in de bijsluiter van de vaccins van Pfizer/BioNTech, Astrazeneca en Moderna, maar oorsuizen niet.
De Duitse autoriteiten gaan ongevaccineerden verder onder druk zetten. Coronatests zijn vanaf 11 oktober niet meer gratis. Met de stap moeten ongevaccineerden worden overgehaald zich alsnog te laten inenten, melden Duitse media over het besluit van de regering in Berlijn en de zestien deelstaten.
Voor ongevaccineerden wordt een negatieve test een noodzaak, want het is de bedoeling dat binnenkort de zogenoemde 3G-regel (gevaccineerd, genezen of negatief getest) algemeen gaat gelden. Zonder te voldoen aan een van de drie voorwaarden kom je niet meer binnen in de horeca of bij de kapper en andere contactberoepen. Ook sporten of evenementen binnen en grote evenementen binnen of buiten zouden taboe worden, aldus media.
Weer zijn honderden mensen met het coronavirus onder de leden teruggekeerd van hun vakantie. Relatief veel mensen waren in Griekenland, Spanje en Frankrijk, maar daarnaast zijn meer positief geteste mensen in landen als Kroatië, Italië, Turkije, Hongarije en Marokko geweest, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de wekelijkse cijfers.
Van lang niet alle mensen die positief testen is de besmettingsbron bekend. Zo zijn er veel mensen die niet weten waar en hoe ze het virus hebben opgelopen. Bij een op de drie mensen die afgelopen week positief testten, is de "setting van besmetting" wel vastgesteld.
Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is bijna 12 procent besmet geraakt tijdens een reis of vakantie. Vorige week ging het om 10 procent, de week ervoor 8 procent en nog een week eerder om 5 procent.
Na vier dagen van dalingen is het aantal nieuwe coronabesmettingen op dagbasis dinsdag iets toegenomen. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn 2204 positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM, 145 meer dan maandag. Vergeleken met vorige week dinsdag bleef het aantal nieuwe gevallen vrijwel gelijk.
Tot nu toe zijn er 21.344.541 coronaprikken gezet, laat het RIVM vanmiddag weten. Dit cijfer omvat zowel eerste als tweede prikken.
Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder, maar de afname gaat aanzienlijk langzamer dan in de vorige weken. In de afgelopen zeven dagen zijn 18.048 mensen positief getest. Dat is 14 procent minder dan een week geleden. Toen meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het in zeven dagen tijd 21.005 meldingen van positieve tests had gekregen. Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care komt te liggen, daalt wel snel. Vorige week werden 421 mensen vanwege hun coronaklachten opgenomen in een ziekenhuis, ruim een kwart minder dan de 573 nieuwe opnames van de week ervoor. Van de 421 belandden 115 op een intensive care, en ook dat is minder dan de voorgaande week. Het reproductiegetal, dat aangeeft over het virus uitbreekt of uitdooft, ligt tussen de 0,8 en 1,0 momenteel.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen dinsdag 686 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 4 minder dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Er liggen al een week minder dan 700 coronapatiënten in de ziekenhuizen, maar van een duidelijke afname is nog geen sprake. Op de intensivecareafdelingen is het wel iets drukker geworden. Daar liggen nu 214 coronapatiënten, 2 meer dan maandag en het hoogste aantal sinds 18 juni. Dat is nog altijd aanzienlijk lager vergeleken met half mei, toen er nog meer dan 700 coronapatiënten op de ic's lagen.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 472 coronapatiënten, een afname van 6. In de afgelopen 24 uur kwamen er op de verpleegafdelingen 68 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 17 patiënten binnengebracht.
Vietnam kampt momenteel met de grootste coronagolf sinds de uitbraak van de pandemie. In het laatste etmaal zijn 8390 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. In totaal brengt dat het aantal positieve testen nu op 228.135 in de afgelopen maanden. Daarnaast zijn nog eens 4145 mensen overleden.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden ook dit jaar niet met een koets door Den Haag op Prinsjesdag. Vanwege de coronamaatregelen gaat de rijtoer niet door, net als vorig jaar. Dat heeft de Eerste Kamer dinsdag laten weten.
De koning houdt de Troonrede, net als vorig jaar, in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag en niet in de Ridderzaal. Prinsjesdag is dit jaar op 21 september.
De vraag naar personeel in Nederland neemt de laatste tijd toe, merken detacheerders en uitzendorganisaties. Volgens de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) worden er weer meer opdrachten vergeven dan in dezelfde periode vorig jaar. En volgens laatste cijfers van de brancheorganisatie voor uitzendorganisaties ABU is er ook beduidend meer werk voor uitzendkrachten.
Door de coronapandemie was er vorig jaar terughoudendheid bij opdrachtgevers, maar dat tij keert volgens de VvDN nu. De laatste maanden zijn 'behoorlijk' wat opdrachtgevers gestart met het zoeken naar medewerkers. De komende kwartalen zal daarom de werkgelegenheid bij detacheerders toenemen, verwacht bestuurder Fred Boevé. Ook is er momenteel een forse toename in het aantal detacheringsbureaus.
In Israël zijn er voor het eerst in een half jaar tijd meer dan 6000 coronabesmettingen op één dag vastgesteld. Ook het aantal coronapatiënten (394) is op het hoogste niveau in zes maanden tijd. Dat meldt het Israëlische ministerie van Volksgezondheid.
Bijna 60 procent van de ongeveer 9,4 miljoen Israëliërs is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. In de Arabische gemeenschap wordt weinig geprikt. In Israël komen alle zestigplussers in aanmerking voor een derde prik.
Nieuwe maatregelen, zoals een mondkapjesplicht bij buitenevenementen en een coronapas voor horeca, sportscholen en gebedshuizen, zijn sinds zondag van kracht in Israël.
In Rusland hebben in het afgelopen etmaal 21.738 mensen positief getest op het coronavirus. Daarnaast zijn 792 mensen overleden aan Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat melden Russische autoriteiten.
Sinds het begin van de coronapandemie zijn er bijna 6,5 miljoen mensen positief getest op het virus.
Twee natuurorganisaties in Zandvoort missen in de evenementenvergunning voor de Formule 1 races begin september voorschriften om de gezondheid van de bezoekers te waarborgen. De clubs stellen dinsdag dat zij zich erover verbazen dat de burgemeester een vergunning heeft afgegeven voor 'een grootschalig evenement met 125.000 deelnemers terwijl dit volgens de huidige Covid-19 maatregelen helemaal niet is toegestaan'.
Ze willen dat de burgemeester op korte termijn duidelijk aangeeft wat wel en niet kan tijdens de races en welke bezoekersaantallen worden toegestaan en welke coronamaatregelen noodzakelijk zijn om de gezondheid van de bezoekers te waarborgen.
Begin augustus lieten de gemeente Zandvoort en evenementenorganisatie Zandvoort Beyond al weten gewoon door te gaan met de voorbereidingen voor de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix. Zandvoort verwacht 3, 4 en 5 september 105.000 bezoekers per dag, maar het kabinet kan op 13 augustus besluiten nog met nieuwe, strenge coronaregels voor evenementen in september te komen.
© ANP — Werkzaamheden op Circuit Zandvoort tijdens een rondleiding voor de pers. In september wordt op het circuit de Grand Prix van Nederland gereden. In verschillende van de 25 GGD-regio's bespreken onderwijsinstellingen en de GGD met elkaar hoe ze scholieren en studenten bij de opening van het nieuwe schooljaar kunnen interesseren voor coronaprikken. Dat bevestigt een woordvoerster van de GGD na een bericht in de Volkskrant.
Waar dat allemaal gebeurt, kon ze niet precies zeggen omdat het een zaak is van de regio 's zelf. De focus van de initiatieven ligt puur op voorlichting aan de vaccinatiekandidaten, of ze zich echt laten prikken kunnen ze uiteindelijk altijd zelf bepalen. De GGD verstrekt de nodige voorlichtingsmaterialen.
Tieners kunnen sinds begin vorige maand coronaprikken krijgen, maar stromen nog niet echt massaal toe. Er zijn niet alleen dergelijke contacten met middelbare scholen, maar ook met hogescholen en universiteiten, aldus de GGD.
De coronalockdowns leken de fiets een flinke boost te geven. Fietsenwinkels hadden het zo druk dat veel modellen, zeker e-bikes, moeilijk leverbaar waren. Een analyse van de CBS-cijfers door brancheclub BOVAG nuanceert dat beeld: het totale fietsgebruik nam in 2020 met 13 procent af ten opzichte van het jaar daarvoor. Gemiddeld fietste elke Nederlander van 12 jaar en ouder 966 kilometer per jaar. Dat is 146 kilometer minder dan in 2019.
Reden voor de afname is uiteraard dat mensen massaal gingen thuiswerken en ook scholen sloten. Lees hier het hele verhaal.
India heeft het afgelopen etmaal 28.204 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is het laagste aantal sinds 16 maart, melden Indiase autoriteiten.
In India zijn er in totaal al meer dan 32 miljoen besmettingen gemeld. Het aantal doden liep in de laatste 24 uur op met 373 naar een totaal van 428.682.
De productie van de Nederlandse industrie lag in juni net als een maand eerder op het hoogste niveau ooit. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is daardoor het door de coronacrisis geleden productieverlies ruimschoots goedgemaakt.
De gemiddelde dagproductie van de industrie was in juni 17,9 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Ten opzichte van juni 2019 bedroeg de groei in juni ruim 7 procent.
De industrie draait al een paar maanden boven pre-crisisniveaus. Aan het begin van de crisis in het voorjaar van 2020 kampte de industrie nog met sluitingen van fabrieken en andere maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Daarna zette het herstel in.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel overlegt vandaag met de deelstaatregeringen over de verdere aanpak van de coronapandemie. Er zal gepraat worden over een plan om onder meer horeca, sportscholen en kappers alleen toegankelijk te maken voor mensen die gevaccineerd zijn, negatief getest óf recent hersteld van een coronabesmetting. Dat schrijven Duitse media.
© AFP — Angela Merkel. In de Australische deelstaat New South Wales, met Sydney als hoofdstad, is een recordaantal besmettingen vastgesteld. Ondanks de strenge lockdown, werden de afgelopen 24 uur 356 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.
Vier oudere mensen overleden aan de gevolgen van het virus, geen van hen was gevaccineerd. ,,We weten dat New South Wales moeilijke tijden doormaakt, maar we weten ook dat de vaccins een belangrijk instrument zijn om de verspreiding in te perken en het aantal ziekenhuisopnames in te perken'', zei regionaal premier Gladys Berejiklian.
Grote delen van de staat bevinden zich al sinds eind juni in een strenge lockdown. Die strikte regels, gecombineerd met het feit dat Australië een eiland is, hielpen het land de voorbije maanden aanvankelijk om de verspreiding van de pandemie met succes te bestrijden. Maar ook hier slaat de besmettelijkere deltavariant nu toe.
Minder dan 20 procent van de Australische bevolking is volledig gevaccineerd, 36 procent is deels ingeënt. Onder meer vanwege scepsis uit de bevolking gaat de vaccinatiecampagne minder vlot.
De Amerikaanse staat Texas heeft alle ziekenhuizen verzocht om medische ingrepen uit te stellen die niet absoluut noodzakelijk zijn. Gouverneur Greg Abbott wil hiermee ruimte scheppen om alle coronapatiënten goed te kunnen helpen, zo schrijft hij in een brief aan de ziekenhuizen.
In Texas groeit het aantal besmettingen door de besmettelijke deltavariant van het coronavirus. In de staat met 29 miljoen inwoners komen er dagelijks ongeveer 12.000 gevallen bij, zo blijkt uit gegevens van de autoriteiten. Op dit moment liggen pakweg 9000 covidpatiënten in het ziekenhuis.
De staat probeert medisch personeel uit andere staten te werven en infuuscentra moeten worden heropend om patiënten van bloedplasmabehandelingen te voorzien.
Republikein Abbott heeft coronamaatregelen, zoals het dragen van mondkapjes, verboden. Slechts 44 procent van de bevolking is volledig ingeënt.
De Amerikaanse autoriteiten melden dagelijks ongeveer 100.000 nieuwe besmettingen. In juni, voordat de Delta-variant toesloeg, waren dat er gemiddeld 10.000 per dag. Op dit moment overlijden iedere 24 uur meer dan 450 Amerikanen aan het coronavirus, aldus de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.
Het Franse eiland Martinique, in de Caraïbische Zee, vraagt toeristen die op het eiland verblijven terug te keren naar huis. Het land heeft te maken met een stevige heropleving van de coronapandemie.
De autoriteiten kondigden daarom de tweede fase van de lockdown af, zo meldde prefect Stanislas Cazelles. Die tweede fase betekent onder meer dat de stranden gesloten worden, net als andere plaatsen van ontspanning en cultuur.
Verder worden winkels gesloten, behalve voedingswinkels en apotheken. ,,De hotels zullen ook gesloten worden, behalve voor mensen die hier werken of mensen die hier verblijven'', zei Cazelles. Ook bedrijven en overheden krijgen de vraag om zich bij de lockdown aan te sluiten, zodat hun medewerkers zoveel als mogelijk van huis uit kunnen werken.
,,De regels zijn strikt, en ze zullen pas weer opgeheven worden zodra de gezondheidssituatie dat toelaat'', aldus Cazelles.
Martinique heeft te maken met bijna 1.200 coronagevallen per elke 100.000 inwoners. Bovendien heeft pas 22 procent van de bevolking een eerste dosis van een vaccin gekregen.
© AFP — Inwoners van Martinique staan in de rij voor een Covid-test. In het coronajaar 2020 hebben Nederlanders ruim 13 procent minder fietskilometers in de benen zitten dan in het jaar ervoor, ziet BOVAG na analyse van CBS-cijfers. Waar Nederlanders in 2019 nog gemiddeld 1112 kilometer fietsten, was dat vorig jaar 966 kilometer. Wel pakten mensen in 2020 vaker de fiets voor recreatie.
De gevolgen van de coronamaatregelen kwamen in het fietsen het duidelijkst naar voren in het geringere aantal kilometers in verband met onderwijs en opvang (-39,3 procent) en woon-werkverkeer (-32,5 procent). De gemiddelde Nederlander van 12 jaar en ouder legde in het coronajaar 254 recreatieve kilometers op de tweewieler af, dat is juist een stijging van 30,3 procent in vergelijking met 2019.
Zeeland is de enige regio waar in totaal meer werd gefietst dan in 2019: 1255 kilometer legde de Zeeuw in 2020 gemiddeld af, ruim 10 procent meer dan het jaar ervoor.
Het laten afnemen van een coronatest om mee naar het buitenland te reizen zou ook na augustus nog door de overheid moeten worden vergoed. Zo wordt een grote groep mensen die net buiten het hoogseizoen op vakantie gaat niet met flinke extra kosten opgezadeld. Dat zeggen bedrijven en organisaties in de reissector tegen BNR.
De mogelijkheid om een gratis coronatest te doen vervalt in principe aan het einde van augustus, maar het kabinet moet nog een definitief besluit nemen over eventuele verlenging. Frank Oostdam, directeur van reiskoepel ANVR, hoopt dat die langere periode voor gratis testen er inderdaad komt. ,,Hoewel de overheid nadrukkelijk heeft aangegeven dit tot uiterlijk eind augustus te willen faciliteren, zouden wij het ook een goede zaak vinden als het kabinet deze periode nog met een maand verlengt, tot eind september."
Petra Kok van TUI is het daarmee eens. ,,Buitenlandse bestemmingen vragen ons om een test. Waarom? Omdat wij gewoon een veel te hoge besmettingsgraad hadden. Dat is eigenlijk ook veroorzaakt door die enorm oplopende cijfers in juli, na de 'Dansen met Janssen-versoepelingen'. Dus vind ik wel dat de overheid dan ook een beetje verplicht is om gratis testen door te zetten."
Ook de ANWB zegt voorstander te zijn van een verlenging van de gratis testperiode.
Een coronavaccinatie wordt verplicht voor de 1,3 miljoen Amerikaanse militairen. De vaccinatieplicht gaat uiterlijk half september in. President Joe Biden is positief over deze boodschap die zijn defensieminister Lloyd Austin maandag overbracht aan de strijdkrachten.
Biden en Austin zijn ervan overtuigd dat de maatregel nodig is om de troepen overal ter wereld zo veilig mogelijk te kunnen laten werken. De president wijst op de Delta-variant die zich sneller kan verspreiden onder mensen die niet zijn ingeënt en roept opnieuw iedereen op zich 'onmiddellijk' te laten vaccineren.
,,Ik ben trots dat onze militaire vrouwen en mannen zullen blijven helpen de strijd tegen deze pandemie te leiden door een voorbeeld te stellen door hun mede-Amerikanen veilig te houden", aldus Biden in een verklaring. Geschat wordt dat ongeveer de helft van de militairen al twee prikken heeft gehad.
Vorige maand zei Biden al dat alle burgers in overheidsdienst moeten aantonen dat ze volledig zijn ingeënt. Zo niet, dan moeten ze een mondkapje op en zich regelmatig laten testen. Hij gaf toen ook opdracht een vaccinatieplicht bij defensie uit te werken. Het ministerie van Veteranenzaken had toen al besloten van zijn zorgverleners en personeel een volledige vaccinatie te eisen.
© EPA — In een Russisch ziekenhuis zijn zeker negen coronapatiënten gestorven aan zuurstofgebrek door een defecte zuurstoftoevoer. De pijp zou onder de grond zijn gebarsten, melden Russische media.
Het ongeluk gebeurde op de intensivecareafdeling van het hospitaal in de Zuid-Russische stad Vladikavkaz, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië. Er lagen daar in totaal 71 personen. Niet iedereen lag aan de zuurstof. Inmiddels worden de patiënten op zuurstofflessen aangesloten.
Anti-vaccin-demonstranten bestormden maandag het oude televisiecentrum in Londen, in de veronderstelling dat daar de BBC huisde. Dat melden diversie Britse media, waaronder de krant de Guardian.
De BBC was voorheen inderdaad gevestigd in het pand, maar vertrok in 2013 naar een andere locatie. Drie studio's in het gebouw zijn nog in het bezit van de nieuwszender, maar deze worden verhuurd aan, onder meer, ITV, dat daar Britse shows opneemt zoals 'Good Morning Britain'. De redactie van de BBC zit echter tegenwoordig in Portland Place, zo'n acht kilometer verderop.
Onder de mensen buiten het voormalige BBC-gebouw bevond zich ook Piers Corbyn, de broer van de voormalige leider van de Labour Party, Jeremy Corbyn. Op een livestream is te horen hoe hij zegt: ,,We moeten deze klootzakken overnemen." Andere aanwezigen beschreven de media als 'het virus'.
,,Versoepel de maatregelen nu, wanneer de intensieve cares in de ziekenhuizen zo goed als leeg zijn, want anders liggen ze in de herfst opnieuw vol.” Dat zegt infectioloog Jeroen van der Hilst van het Belgische Jessaziekenhuis in een reportage van TV Limburg.
,,We moeten snel versoepelen en door de zure appel heen bijten. Wie niet gevaccineerd is, zal ziek worden, maar ouderen en kwetsbaren hebben de keuze voor een inenting gehad. We kunnen dus versoepelen en de bijhorende ziekenhuisopnames spreiden, want anders volgt een piek in de herfst”, stelt van der Hilst.
De infectioloog verwacht in de herfst een piek in het aantal ziekenhuisopnames. ,,Op dit moment hebben we nog heel weinig ziekenhuisopnames, maar in de herfst gaan we zeker meer verspreiding van het virus hebben en dan gaat die kleine groep van mensen die nog niet gevaccineerd zijn, aan de beurt zijn. Wat we nu doen is er eigenlijk voor zorgen dat we een hoge piek in de herfst gaan krijgen”, aldus van der Hilst.
De Koninklijke Marechaussee heeft vandaag bij de Belgische grens geen boetes hoeven geven omdat reizigers geen geldig coronabewijs bij zich hadden. Hoewel mensen al vanaf zondag gecontroleerd konden worden op zo'n bewijs, werd dit maandag voor het eerst gedaan. Volgens een woordvoerder zijn vanaf 13.00 uur zo'n 65 auto's steekproefsgewijs aangehouden in Bladel, waar reizigers via de A67 de grens van België met Nederland passeren. Ze werden naar een controlepost vlakbij Eersel begeleid.
Reizigers vanaf 12 jaar die uit EU-landen met een geel reisadvies komen, moeten per 8 augustus een coronabewijs kunnen laten zien, oftewel een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatief testbewijs. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven. Wie tijdens een controle geen coronabewijs bij zich heeft, krijgt een boete van 95 euro.
,,Je ziet dat in landen als België en Frankrijk strenge regels gelden, dus de meeste mensen zijn wel voorbereid", aldus de zegsman. Naast Nederlanders zijn veel Belgen en Duitsers gecontroleerd. Volgens de marechaussee is dat toeval.
© ANP — De Koninklijke Marechaussee controleert een bus met Belgische jongeren langs de A67 aan de grens met België. Het aantal nieuwe coronabesmettingen is voor de vierde dag op rij gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 2077 positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM, het laagste aantal sinds 5 juli.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu telde zondag 2347 nieuwe positieve tests. Dat cijfer gaf mogelijk wel een vertekend beeld omdat niet alle meldingen konden worden doorgegeven door een technische storing. Het effect daarvan is volgens een woordvoerder van het RIVM echter erg klein.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 18.096 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 2585 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde is nu al tijden aan het afnemen.
Volgens het instituut zijn er het afgelopen etmaal twee sterfgevallen door corona gemeld. Dat wil overigens niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Zondag werd ook het overlijden van twee personen geregistreerd.
Amsterdam had verreweg de meeste nieuwe besmettingen afgelopen etmaal, in totaal 167. In Rotterdam werden 77 positieve tests geteld en in Den Haag 63. In Almere en Utrecht ging het om respectievelijk 46 en 38 nieuwe gevallen.
De reden dat de komende weken bestelcodes in plaats van sneltesten worden rondgestuurd is vooral omdat men bang was dat de sneltesten te warm zouden worden tijdens de zomerperiode. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid desgevraagd. Grootschalig sneltesten uitdelen stuit op allerlei praktische problemen.
Tussen nu en september krijgen alle huishoudens een code thuisgestuurd waarmee ze twee zelftesten kunnen bestellen. Die worden vervolgens binnen tien dagen verzonden. Het idee is dat mensen zich na de vakantie laten testen voor ze zich weer mengen in het maatschappelijk verkeer. Dat roept de vraag op waarom er niet voor is gekozen om iedereen gewoon rechtstreeks een sneltest toe te sturen.
Dat was om praktische redenen, zegt het ministerie. De meeste tests mogen niet warmer worden dan dertig graden. Toen de plannen voor dit project werden opgesteld, was de vrees dat dat tijdens de zomer mis zou gaan. Als mensen met vakantie zijn en de test een tijdje op de mat ligt, kan hij minder betrouwbaar worden. Bovendien is de kans kleiner dat mensen tests ongebruikt weggooien als ze deze zelf moeten bestellen in plaats van direct opgestuurd krijgen.
© Rob Engelaar — De tests hebben volgens de krant ruim negen euro per stuk gekost. Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is vandaag iets toegenomen, na de lichte daling een dag eerder. In totaal liggen er nu 690 patiënten met Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dat zijn er zeventien meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
De bezetting in de ziekenhuizen laat al bijna een week een stabiel beeld zien, met kleine schommelingen tussen de 662 en 690 opgenomen covidpatiënten. Op de intensivecareafdelingen is het wel drukker aan het worden. Daar liggen nu 212 coronapatiënten, een toename van twaalf en het hoogste aantal sinds half juni. Op de verpleegafdelingen liggen 478 coronapatiënten, vijf meer dan zondag.
In de afgelopen 24 uur kwamen er op de verpleegafdelingen 52 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden negentien patiënten binnengebracht. De instroom van coronapatiënten en de bezetting in de ziekenhuizen zijn volgens het LCPS afgelopen week stabiel geworden.
Zondag zijn er twee coronapatiënten verplaatst, aldus het LCPS. Als het druk is in bepaalde ziekenhuizen of regio's worden patiënten verplaatst om de druk op de zorg te spreiden.
Corona raakt ook professionele voetbalclubs financieel hard. De Duitse voetbalclub Borussia Dortmund heeft het afgelopen boekjaar een verlies van 72,8 miljoen euro geleden, tegen een verlies van 44 miljoen een jaar eerder. De coronacrisis veroorzaakte vooral verminderde inkomsten voor de club uit wedstrijdactiviteiten, zoals toegangskaarten en catering.
Aan de inkomstenkant waren de cijfers dieprood. De totale opbrengsten waren 358,6 miljoen, tegen 486,9 miljoen een seizen eerder. De inkomsten rond thuiswedstrijden vielen nagenoeg helemaal weg.
Het kabinet vindt dat er nu geen extra maatregelen nodig zijn om de coronacrisis te bestrijden. Premier Rutte wijst erop dat het aantal besmettingen is gedaald en dat het aantal ziekenhuisopnamen niet stijgt. Vrijdagavond is er om 19.00 uur weer een persconferentie.
Rutte stelde bij een persmoment andermaal dat hij geen voorstander is van een vaccinatieplicht.
Australië krijgt vanaf volgende maand eindelijk ook de beschikking over het Moderna-vaccin. Het land heeft grote problemen met de vaccinatiecampagne. Er is een tekort aan Pfizer-vaccins en de bevolking weigert massaal AstraZeneca vanwege de mogelijke bijwerkingen. Er liggen een miljoen doses van AstraZeneca ongebruikt in de koeling. Nog maar 22 procent van de 26 miljoen Australiërs is volledig gevaccineerd. Ter vergelijking: In Nederland is tweederde van de bevolking al volledig gevaccineerd.
De Duitse export is weer terug op het niveau van voor de crisis. Dat constateren economen van ING, nadat bekend werd dat de uitvoer van de grootste economie van de eurozone voor de veertiende maand op rij is toegenomen.
De oosterburen voerden in juni 1,3 procent meer uit dan in mei. Daarmee was de exporttoename veel sterker dan analisten in doorsnee hadden voorzien. Zij gingen eigenlijk uit van een plus van 0,3 procent.
De Chinese autoriteiten hebben ruim dertig functionarissen gestraft die verantwoordelijk worden gehouden voor de verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus. Het gaat volgens staatsmedia onder meer om burgemeesters, bestuurders van gezondheidsdiensten en directeuren van ziekenhuizen en vliegvelden.
China wist de binnenlandse verspreiding van het virus vorig jaar nog tot bijna nul terug te brengen. Het land heeft al maanden geen sterfgevallen door corona meer gemeld, maar kampt inmiddels wel weer met een nieuwe uitbraak. Die heeft zich verspreid naar tientallen steden en is gelinkt aan schoonmakers op een vliegveld in Nanjing.
De Chinese autoriteiten vertrouwen niet alleen op vaccinaties om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ze reageren op uitbraken door lokaal strenge lockdowns op te leggen en massaal mensen te testen.
Dat gebeurde vorige week onder meer in de metropool Wuhan, waar het coronavirus in 2019 voor het eerst opdook. Daar maakten de autoriteiten zondag bekend dat ze in enkele dagen tijd nagenoeg alle 11 miljoen inwoners hebben getest.
Tokio heeft na de sluiting van de Olympische Spelen 458 aan het sportevenement gerelateerde besmettingen met het coronavirus gemeld. Zondag kwamen er nog eens 28 bij. De besmettingen zijn sinds 1 juli bijgehouden.
Afgelopen donderdag kondigde Japan strengere maatregelen aan om het aantal besmettingen in het land tegen te gaan. Zo werd de noodtoestand, die in Tokio al gold, naar acht andere regio's uitgebreid na een snelle stijging van het aantal coronabesmettingen tijdens de Olympische Spelen.
De Olympische Spelen werden zondag beëindigd. Op 24 augustus gaan de Paralympische Spelen in Tokio van start.
Op een vaccinatielocatie in Middelburg heeft een 61-jarige man vanochtend een tent vernield met een mes. Ook probeerde hij de tent in brand te steken. Hij is opgepakt.
Een beveiliger zag de man, die zelf in Middelburg woont, na de vernielingen wegrijden op een fiets. Agenten wisten hem even verderop te arresteren. Hij kwam volgens de politie verward over en zit vast.
Iedereen die dat wil, kan binnenkort twee gratis zelftesten bestellen. ,,Testen blijft belangrijk want zonder dat je het zelf weet, kun je andere mensen besmetten met het coronavirus, ook als je geen klachten hebt'', aldus het ministerie van Volksgezondheid.
Deze maand krijgen alle Nederlandse huishoudens een brief met een code in de bus, waarmee ze de twee gratis zelftesten kunnen bestellen. De eerste brieven vallen morgen op de mat. Scholieren en studenten kunnen de gratis zelftesten ook krijgen via hun school, universiteit of andere opleiding. Wie meer dan twee zelftesten nodig heeft, kan ze kopen bij de supermarkt, drogist en apotheek.
Vorig jaar liep direct na de zomervakantie het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames snel op. Het kabinet hoopt dat dit najaar te voorkomen, onder meer met de gratis verstrekking van de zelftesten.
De Eurostar gaat later deze maand weer vaker rijden tussen Londen en Parijs. In de tweede helft van augustus worden in de weekenden meer treindiensten gereden, zegt een woordvoerster van de hogesnelheidstrein tegen het Duitse persbureau DPA. Afhankelijk van de vraag wordt de capaciteit verder opgeschaald. Mogelijk komen er ook meer ritten tussen Londen en Amsterdam.
De Eurostar heeft zwaar te lijden gehad onder de coronapandemie en dreigde failliet te gaan. De passagiersaantallen daalden met 95 procent en de dienstregeling werd teruggebracht tot één retourrit per dag tussen Londen en Parijs en tussen Londen en Amsterdam.
Sinds gisteren zijn de regels versoepeld voor reizigers die vanuit Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Mensen die volledig zijn gevaccineerd hoeven bijvoorbeeld niet meer in quarantaine. Die regels golden al voor reizigers uit Nederland.
© Getty Images — Reizigers stappen uit de Eurostar op St Pancras International station in Londen. Een aantal ministers praat maandag weer over de coronacrisis en de maatregelen die gelden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Grote aankondigingen of wijzigingen worden nog niet verwacht. Vrijdag staat er namelijk een persconferentie gepland waarin wel veel bekend zal worden gemaakt. Maandag wordt er wel weer een tussentijdse update gegeven. De meest betrokken bewindspersonen spraken elkaar deze zomer vrijwel elke maandag over de situatie.
Voor de persconferentie van vrijdag zal het kabinet alle coronamaatregelen tegen het licht houden. Zo moet onder meer duidelijk worden wat er na de zomer gebeurt met de maatregelen in het voortgezet onderwijs. Maar ook de nog geldende beperkingen in de horeca, voor evenementen en nachtclubs en winkels zijn onderwerp van gesprek. Daarnaast moet de komende tijd worden beslist of de 1,5 meter in het hoger onderwijs kan worden losgelaten. Als studenten onderling afstand moeten houden, is volledig fysiek onderwijs niet mogelijk.
Het kabinet praat deze week ook over de basismaatregelen, zoals de 1,5 meter afstand in het algemeen.
In Frankrijk is het nu ook verplicht bij een bezoek aan cafés en restaurants en bij lange trein- of busreizen aan te tonen dat men is gevaccineerd, negatief getest of van het coronavirus is hersteld. Ook zijn zorgmedewerkers nu verplicht zich te laten vaccineren. De omstreden 'coronapasplicht' en vaccinatieverplichting die maandag zijn ingegaan vormen een uitbreiding van de coronamaatregelen die al van kracht waren. Zo was de pas al verplicht in musea, bioscopen en gelegenheden voor grote evenementen.
Er is veel politiek verzet gerezen en er is massaal betoogd, vooral tegen de verplichte inenting. Het constitutionele hof gaf echter vrijdag het groene licht, omdat de maatregelen de grondwet niet zouden schenden, maar een redelijk resultaat zijn van een noodzakelijke afweging tussen de volksgezondheid en de grondrechten. Het hof torpedeerde wel de mogelijkheid dat zorgmedewerkers die weigeren zich te laten inenten en geen negatieve test willen tonen, kunnen worden ontslagen. Ze worden geschorst. De maatregelen gelden tot minstens 15 november.
Op een cruiseschip dat zondag aanmeerde in Marseille, in het zuiden van Frankrijk, zijn verschillende coronagevallen ontdekt. ,,We hebben zes positieve gevallen, die behoren tot twee gezinnen, en evenveel contactgevallen'', zo meldt rederij Costa Cruises. De betrokkenen reizigers zijn in isolatie geplaatst.
De passagiers maken deel uit van een groep van 180 toeristen die een week lang een cruise maakten op de Middellandse Zee. Het schip heeft onderweg aangelegd in Spanje en Italië.
Iedereen aan boord van het schip Costa Smeralda had vorige week, voor het vertrek in Marseille, negatief getest op COVID-19. Volgens het gezondheidsprotocol moesten de passagiers halverwege de reis een tweede keer worden getest. Maar omdat een van de opvarenden koorts had, werden die tests vroeger uitgevoerd.
Alle toeristen die positief hebben getest, werden evenals de personen die contact met hen hadden, in afzondering geplaatst. De betrokkenen hebben het schip onderweg bovendien niet verlaten in Italië. Na terugkeer in Marseille werden ze met ziekenwagens naar huis gebracht.
© AFP — De Costa Smeralda in januari vorig jaar in de Italiaanse haven van Civitavecchia, zo'n 70 kilometer ten noorden van Rome. Tunesië heeft zondag een grote vaccinatiecampagne tegen het coronavirus gevoerd. Op één dag hebben exact 551.008 mensen van veertig jaar en ouder een vaccin tegen het coronavirus gekregen, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid.
De vaccinatiemarathon is een initiatief van president Kais Saied. Hij heeft alle veertigplussers in het land opgeroepen een coronaprik te halen bij een van de 335 vaccinatiecentra.
Rond 13.00 uur hadden al iets meer dan 300.000 mensen een prik gekregen.
Tunesië heeft de afgelopen twee weken meer dan zes miljoen doses vaccins ontvangen van Arabische en westerse landen. De komende dagen worden nog twee miljoen en vervolgens nog eens vier miljoen vaccins verwacht. Tunesië hoopt met die voorraad 50 procent van de bevolking te kunnen vaccineren tegen midden oktober.
Het Noord-Afrikaanse land wordt zwaar getroffen door de Delta-vaiant van het virus. Bovendien is het vaccineren van de bevolking erg laat op gang gekomen. Het aantal coronadoden in Tunesië is sinds maart meer dan verdubbeld, tot boven de 20.000.
Bij de bevolking heerst grote onvrede over de manier waarop de coronacrisis werd aangepakt. Naar aanleiding daarvan heeft president Kais Saied op 25 juli de regeringsleider ontslagen en de werkzaamheden van het parlement opgeschort.
© AP — Onder meer militairen werkten zondag mee aan het zetten van de coronaprikken tijdens de grootscheepse vaccinatiecampagne in Tunesië. Nieuwe coronaregels zorgen voor verdeelde reacties onder Nederlanders die terugkeren uit het buitenland. Vanaf nu is het verplicht om een actuele negatieve test of een vaccinatiebewijs te laten zien als je Nederland binnenkomt vanuit een 'geel' land. Anders loop je het risico op een boete van 95 euro.
Het aantal geregistreerde coronagevallen tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn onvolledig. Dat bevestigt het RIVM na berichtgeving door de NOS. Officieel zijn er 2347 nieuwe besmettingen gemeld.. Dat zijn er 73 minder dan het geactualiseerde aantal (2420) van zaterdag.
Maar niet alle gegevens uit de teststraten zijn namelijk doorgegeven. Het werkelijke aantal besmettingen kan daardoor hoger uitvallen.
In Amsterdam waren het afgelopen etmaal met 235 nieuwe gevallen de meeste geregistreerde besmettingen, gevolgd door Rotterdam (99), Den Haag (84), Utrecht (59) en Almere (50).
In de Verenigde Staten hebben sinds de uitbraak van de coronapandemie meer dan 1 miljoen kinderen van schoolgaande leeftijd zich niet ingeschreven bij lokale scholen. Dat bericht The New York Times op basis van een analyse in samenwerking met Stanford University. De gegevens hadden betrekking op twee derde van alle openbare scholen in de VS.
De meest opzienbarende afname van het aantal nieuw ingeschreven scholieren deed zich voor in buurten onder en net boven de armoedegrens, waar het gemiddelde jaarinkomen voor een gezin van vier 35.000 dollar (circa 29.750 euro) of minder was.
Onder de meer dan 1 miljoen kinderen die niet kwamen opdagen bij hun lokale scholen, fysiek of online, waren volgens cijfers van de overheid meer dan 340.000 kleuters. In de staten Florida, Georgia, Louisiana en North Carolina was 60 procent van de ontbrekende kleuters in het voorjaar van 2021 nog afwezig.
Vooral ouders in buurten waar de lokale scholen tijdens de pandemie geheel overgingen op digitaal onderwijs, schreven hun kinderen niet in, zo blijkt uit de analyse. Scholen in grote steden, die een onevenredig groot aantal gekleurde studenten uit armere gezinnen bedienen, waren het meest geneigd om klaslokalen voor langere tijd te sluiten.
Onderwijs op afstand zorgt in de VS voor veel verdeeldheid. Het wordt gesteund door ouders, beleidsmakers en leerkrachten die zich zorgen maken over de verspreiding van het virus in klaslokalen. Maar toen er in de zomer van 2020 bewijs naar voren kwam dat het gezondheidsrisico kon worden beperkt, waarschuwden veel kinderartsen en ontwikkelingsdeskundigen dat schoolsluitingen ernstige gevolgen kunnen hebben voor kinderen, zowel emotioneel als academisch.
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 2347 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 73 minder dan het geactualiseerde aantal (2420) van zaterdag. En wederom minder dan het zevendaags gemiddelde, blijkt uit cijfers van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Het afgelopen etmaal zijn twee sterfgevallen door corona gemeld. Dat wil overigens niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.
Een passagiersvlucht van Duitsland naar Griekenland is vrijdagochtend flink op stelten gezet door twee Nederlanders van 27 en 24 jaar. Het tweetal is op het vliegveld van de Kretenzische stad Heraklion aangehouden op verdenking van wangedrag en het negeren van de coronaregels, melden diverse Griekse media.
Zo weigerden de twee een mondkapje te dragen - wat in het vliegtuig nog steeds verplicht is - en hadden ze lak aan instructies van het personeel. Ook deden ze geen enkele moeite om andere coronamaatregelen op te volgen. In plaats daarvan dronken de Nederlanders veel alcohol en waren ze erg rumoerig, tot grote frustratie van andere passagiers.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen blijft stabiel. Dat blijkt uit cijfers van het LCPS, het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. In totaal liggen nu 673 coronapatiënten in het ziekenhuis.
Op de intensivecareafdelingen bevinden zich nu 200 mensen met Covid-19. Dat is één patiënt minder dan zaterdag. Op de verpleegafdelingen liggen 473 coronapatiënten, twee minder dan zaterdag.
Iran meldt vandaag het hoogste aantal nieuwe corona-infecties en -doden sinds het begin van de pandemie. Gezondheidsautoriteiten registreerden meer dan 39.600 nieuwe besmettingen en 542 doden.
Het totale aantal besmettingen in Iran, dat meer dan 82 miljoen inwoners telt, is nu dik 4,1 miljoen, met ruim 94.000 doden - het hoogste aantal in het Midden-Oosten.
De scherpe toename in het aantal nieuwe infecties, gevoed door de delta-variant, heeft ziekenhuizen overweldigd. Zij kunnen de toestroom aan nieuwe patiënten niet meer aan. Ayatollah Khomeini zei vorige week dat de mogelijkheid van een landelijke lockdown besproken moest worden.
In Iran is tot dusver slecht 3,3 procent van de totale populatie volledig gevaccineerd, zo blijkt uit gegevens van het Our World in Data project.
De eerste delen van Nederland kleuren weer oranje op Europese coronakaart, nadat zij lange tijd op rood stonden. Het aantal coronagevallen in Nederland blijft dalen. Vier provincies provincies worden daardoor hoogstwaarschijnlijk oranje, het op een na laagste niveau, en twee andere provincies komen daar mogelijk bij.
De laatste keer dat delen van Nederland zo'n lage waarschuwingskleur hadden, was ongeveer een maand geleden.
De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.
Momenteel staan alle twaalf provincies op rood, het een na hoogste niveau. Noord-Holland, Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg gingen afgelopen donderdag van donkerrood naar rood.
De provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland hebben zo weinig nieuwe coronagevallen, dat ze komende week vrijwel zeker dalen naar oranje. Utrecht en Gelderland zitten nog net boven de grens, de kaart van donderdag komt misschien net iets te vroeg voor ze. Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en Flevoland blijven vrijwel zeker op rood staan.
Flevoland is momenteel de grootste brandhaard van het land. Het aantal gevallen daalt er weliswaar, maar niet zo snel als in andere provincies. In Flevoland zijn in de afgelopen twee weken 1297 mensen positief getest, onder wie ruim 800 mensen uit Almere. Omgerekend zijn dat 307 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Noord-Holland registreerde in dezelfde periode 8582 nieuwe gevallen, wat neerkomt op 298 per 100.000. Limburg telde 289 positieve tests op elke 100.000 mensen en Zuid-Holland 286.
Op woensdag komt de Nederlandse overheid met een nieuwe kaart van de risiconiveaus in de 25 veiligheidsregio's. Nederland telt vier van die niveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Momenteel staan twee regio's op zorgelijk, negen op ernstig en veertien op zeer ernstig. Puur op basis van het aantal positieve tests in de afgelopen week zouden twaalf regio's uitkomen op zorgelijk: Groningen, Friesland, Drenthe, IJsselland, de vier Gelderse regio's, Utrecht, Noord-Holland Noord, Gooi en Vechtstreek, Zeeland en Midden- en West-Brabant. De dertien overige regio's zouden dan op 'ernstig' uitkomen.
© ANP — Mensen laten zich vaccineren op de XL-locatie van de GGD Regio Utrecht in de Expo Houten. De locatie is inmiddels gesloten. (ANP/Sander Koning) De Europese Unie heeft inmiddels een groter deel van haar bevolking gevaccineerd dan de VS. De vaccinatiecampagne in de EU ging trager van start, maar inmiddels heeft Europa de VS dus ingehaald. Circa 60 procent van alle EU-inwoners heeft tenminste één dosis gehad, versus minder dan 58 procent van de Amerikanen, volgens Our World in Data.
Half februari was nog maar 4 procent van de Europeanen geprikt; in de VS was dat toen 12 procent. Waar de VS een snelle start hadden, gaat het vaccinatieprogramma daar nu een stuk langzamer. Dat komt onder meer omdat veel inwoners twijfelen of zij wel een prik willen, deels gevoed door misinformatie over corona.
Binnen de EU zijn er wel grote discrepanties. In Nederland heeft inmiddels 85 procent van alle volwassenen één dosis gehad; in Bulgarije is dat minder dan 20 procent. Bovendien gaat ook in de EU het vaccineren nu een stuk trager. In Duitsland (54 procent volledig gevaccineerd) is het aantal prikken per dag gedaald van meer dan 1 miljoen in mei naar circa 500.000 nu.
In Italië uitte premier Mario Draghi zich deze week trots op de vaccinatiecampagne in het land, waar circa 63 procent van alle mensen van 12 jaar en ouder volledig beschermd zijn tegen Covid-19. ,,Ik heb gezegd dat ik successen niet wil vieren, maar het moet vermeld dat Italië meer doses per 100 inwoners heeft toegediend dan Frankrijk, Duitsland en de VS", zei hij.
Afgelopen vrijdag ging in het land het vaccinatie-verificatieprogramma van start. Inwoners van Italië moeten nu een bewijs tonen als zij in restaurants willen eten, of als zij naar de sportschool, concerten, theaters, musea en toeristische attracties willen. Zij dienen tenminste één prik te hebben gehad, hersteld zijn van corona of een negatieve coronatest hebben.
Op het eiland Sint Eustatius zijn twee personen besmet met het coronavirus, zo heeft de overheid van het eiland zaterdag bevestigd. Het eiland met zo'n 3000 inwoners had meer dan een half jaar geen besmettingen meer gehad.
Eén van de personen die nu is besmet, is de op Curaçao woonachtige NOS-correspondent Dick Drayer, die zelf zijn besmetting op Facebook bekend heeft gemaakt. Verschillende media op de Antilliaanse eilanden hebben al melding van de besmetting gemaakt van Drayer, die twee keer is gevaccineerd en voor zijn vertrek naar Sint Eustatius afgelopen woensdag met een PCR-test negatief testte.
Daarnaast is een bewoner van het eiland positief getest, die kort daarvoor in het buitenland is geweest. De overheid meldt dat de twee zaken los van elkaar staan en is begonnen met een contactonderzoek naar beide besmette personen.
Sint Eustatius kreeg eind februari van Nederland voldoende Moderna-vaccins voor de gehele bevolking. Volgens de overheid zijn 1366 mensen inmiddels gevaccineerd. Sinds maart vorig jaar zijn er in totaal twintig besmettingen geregistreerd. Niemand op het eiland is aan het virus overleden.
De lage vaccinatiegraad van de bevolking is reden tot zorg bij de overheid, die hoopt dat meer mensen zich zullen laten vaccineren.
De regels voor het gebruik van de coronapas in Frankrijk zullen versoepeld worden. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran gezegd in een interview dat zondag in de krant Le Parisien verschijnt. Zo zal een negatieve test 72 uur geldig blijven, in plaats van 48 uur.
Het zal ook mogelijk worden om onder toezicht van een gezondheidsmedewerker een zelftest uit te voeren. ,,Ook die blijven 72 uur geldig", zegt de minister.
De coronapas, waarmee mensen kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn of recent een negatieve coronatest hebben afgelegd, is momenteel nodig voor een bezoek aan musea, bioscopen en grote evenementen in Frankrijk. Vanaf maandag wordt het gebruik ervan uitgebreid. De pas zal dan ook verplicht zijn om toegang te krijgen tot onder andere cafés en restaurants.
Er wordt al vier achtereenvolgende weekenden geprotesteerd tegen de plannen van de Franse regering om de toepassing van de coronapas verder uit te breiden. Zaterdag waren in Frankrijk meer dan 200.000 mensen op de been.
Saoedi-Arabië gaat vanaf maandag weer geleidelijk pelgrims uit het buitenland toelaten die Mekka willen bezoeken voor de umrah, een islamitische bedevaart die het hele jaar door gemaakt kan worden.
Het aantal bedevaartgangers dat per maand welkom is, zal van 60.000 oplopen tot 2 miljoen, meldt het Saoedische staatspersbureau SPA. De pelgrims die de umrah willen verrichten, moeten wel gevaccineerd zijn, aldus het ministerie voor Bedevaartzaken in het land.
Saoedi-Arabië heeft de pelgrimage een tijdlang aan banden gelegd vanwege het coronavirus. Die maatregelen worden nu beetje bij beetje teruggeschroefd.
Vorige maand mochten 60.000 Saoediërs meedoen aan de hadj, de traditionele moslimbedevaart naar Mekka die geldt als een van de pijlers van het islamitische geloof. Ook zij moesten gevaccineerd zijn. Vorig jaar waren dat er 10.000. In 2019 trokken nog 2,5 miljoen gelovigen naar Mekka. Van hen kwamen er 1,8 miljoen uit het buitenland.
Reizen vanuit Nederland naar Duitsland wordt vanaf zondag weer makkelijker: ongevaccineerde reizigers hoeven niet meer in quarantaine. Nederlanders die naar het buurland reizen hoeven ook niet meer van tevoren via een formulier op internet aan te geven dat ze zijn gevaccineerd, onlangs getest of zijn genezen van Covid-19.
Wel moeten ze aan de grens nog een test-, vaccinatie- of herstelbewijs laten zien.
Nederland gold voor Duitsland sinds eind juli als hoogrisicogebied omdat het aantal besmettingen sterk was opgelopen. Maar nu er steeds minder Nederlanders positief testen op corona, versoepelt Duitsland de inreisregels voor ons land, met uitzondering van de overzeese gebiedsdelen Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.
Ongeveer 237.000 Fransen zijn volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag de straat opgegaan uit protest tegen verscherpte coronamaatregelen zoals de gezondheidspas en de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel. Het is voor het vierde opeenvolgende weekend dat actiegevoerd wordt in Frankrijk, maar niet eerder waren er zoveel mensen op de been.
Franse media meldden demonstraties in onder meer Parijs, Nice en Montpellier en vele andere steden. Er worden protestborden meegedragen met teksten als "nee tegen dictatuur" en leuzen gescandeerd als "Macron, we willen je gezondheidspas niet". Volgens de autoriteiten zijn op 198 plekken in het land acties. Tot nu toe zijn 35 mensen gearresteerd, zeven agenten raakten lichtgewond.
In sommige plaatsen is het onrustig. Op social media circuleren beelden van agenten die traangas afvuren op actievoerders in Toulouse en Lyon. Ze proberen relschoppers uiteen te drijven die hen bekogelen met van alles en nog wat. Ook in Parijs kwam het tot charges van de politie die mensen arresteerde. De afgelopen drie zaterdagen protesteerden Fransen in het hele land ook al in groten getale.
Reizigers die vanuit België en Duitsland terug naar Nederland reizen kunnen vanaf zondag door de Koninklijke Marechaussee gecontroleerd worden op hun coronabewijs. Wie dat niet kan laten zien, krijgt een boete van 95 euro. Reizen vanuit Nederland naar Duitsland wordt weer gemakkelijker: ongevaccineerde reizigers hoeven niet meer in quarantaine. Nederlanders die naar het buurland reizen hoeven ook niet meer van tevoren via een formulier op internet aan te geven dat ze zijn gevaccineerd, onlangs getest of zijn genezen van Covid-19.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 2448 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er opnieuw minder dan het gemiddelde aantal van de afgelopen zeven dagen en 480 minder dan vrijdag, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen zijn 18.175 mensen positief getest op het coronavirus. Dat komt neer op gemiddeld 2596 gevallen per dag. Dat is het laagste niveau in bijna een maand tijd. Het gemiddelde daalt voor de negentiende dag op rij.
Als Ajax en PSV straks voor 25.000 toeschouwers tegen elkaar mogen spelen om de Johan Cruijff-Schaal, zou het ook mogelijk moeten zijn om meer dan 750 mensen toe te laten bij een buitenvoorstelling. Dat stelt Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). ,,Die grens van 750 bezoekers lijkt me niet logisch. Meer dan 750 zou toch wel moeten kunnen", aldus Rosendaal. Kleinschalige evenementen zijn vanaf volgende week weer toegestaan. Een voorstelling in de openlucht mag met maximaal 750 bezoekers gehouden worden. Die moeten bij de ingang een test-, vaccinatie- of herstelbewijs laten zien.
Webwinkel Amazon wil zijn Amerikaanse personeel met een loterij ertoe verleiden zich te laten vaccineren tegen corona. Medewerkers maken kans op geldprijzen tot 500.000 dollar. Ook zijn er auto's te winnen. De loterij is bedoeld voor medewerkers van distributiecentra, datacentra en personeel van de supermarkten van Whole Foods en Amazon Fresh. Kantoorpersoneel komt niet in aanmerking.
Eerder gaf Amazon personeelsleden al een bonus tot 80 dollar als ze zich lieten vaccineren. Ook zorgde het techbedrijf ervoor dat er vaccinaties werden aangeboden op de werkplek. Nu trekt Amazon nog eens ruim 1 miljoen dollar uit om vaccinaties te promoten.
Eerder deze week maakte Amazon bekend de terugkeer van het kantoorpersoneel naar de werkplek uit te stellen tot begin volgend jaar. Ook besliste het bedrijf dat alle medewerkers in distributiecentra in de VS weer mondkapjes moeten dragen, of ze gevaccineerd zijn of niet.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zaterdag 676 coronapatiënten. Dat zijn er drie minder dan een etmaal eerder, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensivecareafdelingen liggen nu 201 mensen met Covid-19. Dat is een daling met vijf personen ten opzichte van vrijdag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten met twee toe, tot 475.
Ondanks dat ondertussen meer dan 70 procent van de volwassen Amerikaanse bevolking tenminste één vaccin heeft gekregen, is corona nog geen verleden tijd in de Verenigde Staten. Het zevendaags gemiddelde van het aantal besmettingen ligt op dit moment op 107,143. De laatste keer dat het gemiddelde zo hoog lag was begin februari van dit jaar.
De besmettelijke Delta-variant verspreidt zich op dit moment met name onder ongevaccineerde gemeenschappen in het zuiden van de VS. Ziekenhuizen moeten daar alle zeilen bijzetten. Gezondheidsautoriteiten in de Texaanse stad Houston lieten weten dat de plaatselijke gezondheidszorg momenteel op een 'breekpunt' verkeert. Patiënten worden naar ziekenhuizen elders in het land gebracht.
© REUTERS — Een Covidpatiënt in Florida wordt naar het ziekenhuis gebracht. Han Steenbeek (67) en zijn vrouw Hetty Steenbeek (66) raakten allebei in januari dit jaar besmet met het coronavirus. Beiden werden op 19 januari, Hetty’s verjaardag, opgenomen op de verpleegafdeling van het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam.
Het echtpaar moest een paar dagen later naar de IC verplaatst worden. Daar werd eerst Hetty en later ook Han in coma gebracht.
Toen Han ruim een maand later uit zijn slaap werd teruggehaald, was zijn vrouw overleden en gecremeerd. ,,Als ik thuiskom, verwacht ik nog steeds dat Hetty gewoon op de bank zit. Dat beeld raak ik nog niet kwijt’’, vertelt Han aan deze site.
India heeft via een noodprocedure goedkeuring gegeven voor het gebruik van het Leidse Janssen-vaccin. ,,Dit geeft een nieuwe impuls aan de gezamenlijke strijd in ons land tegen Covid-19’’, zei minister van Volksgezondheid Mansukh Mandaviya op Twitter. Inmiddels zijn er vijf coronavaccins zijn goedgekeurd in het ruim 1,3 miljard inwoners tellende land.
India krijgt nu voor eerst de beschikking over een vaccin waarmee mensen maar één keer geprikt hoeven te worden. De meeste coronavaccins vereisen twee doses en sommige landen geven zelfs al een derde prik aan kwetsbare groepen.
India meldt sinds begin juli enkele tienduizenden nieuwe coronabesmettingen per dag. Dat zijn er veel minder dan tijdens een grote coronagolf in mei. Toen werden er dagelijks soms meer dan 400.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het vaccineren kwam in India moeizaam van de grond. Inmiddels hebben ruim 495 miljoen mensen minstens één vaccindosis toegediend gekregen.
Wesley Sneijder is niet van plan zich te laten vaccineren. Dat zei hij gisteren in het televisieprogramma De Oranjezomer. ,,Ik ben waarschijnlijk een van die mafkezen, maar ik heb hem bewust niet genomen.’’ Op de vraag van presentator Hélène Hendriks waarom Sneijder ervoor koos niet gevaccineerd te worden, antwoordde de oud-voetballer: ,,Waarom wel? Ik ken mensen die zijn gevaccineerd en die hebben nog steeds corona gekregen. Als ik een PCR-test doe, weet ik zeker dat ik geen corona heb.’’
Mocht een toekomstige werkgever een vaccinatie eisen, dan zou de oud-international dat geen probleem vinden. Ook met een vaccinatieplicht lijkt Sneijder weinig moeite te hebben: ,,Als het straks een plicht wordt, en je kunt niet meer reizen zonder vaccin, dan zal ik wel moeten.’’
Collegevoorzitter Mirjam van Praag van de Vrije Universiteit Amsterdam vindt het hoog tijd worden dat het hoger onderwijs weer opengaat in het nieuwe collegejaar. In een interview met Het Parool zegt ze: ,,We hebben de afgelopen anderhalf jaar ongekende maatregelen genomen om een crisis in de gezondheidszorg te voorkomen. Begrijpelijk, ik wil niks bagatelliseren, maar als het risico op zo'n crisis er niet meer is, is er geen enkele grond meer voor die maatregelen.’’ Volgens haar is inmiddels het merendeel van de studenten en docenten gevaccineerd.
Van Praag ziet dat studenten er vooral psychisch onder lijden dat het onderwijs online plaatsvindt, al zijn hun studieresultaten wel op peil gebleven. ,,Maar studeren is meer dan dat. Studenten worden geacht te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling, aan sociale vaardigheden, aan volwassen worden. Tijdens hun opleiding denken ze ook na over de rol die ze later willen spelen in de maatschappij. Dat kan niet zonder contact met andere studenten en met docenten’’, aldus de VU-topvrouw
In het Martin Luther Kingpark in Amsterdam verzamelen zich rond het middaguur de deelnemers aan de Pride Walk. Na een programma met sprekers en optredens gaan ze vanaf 14.00 uur in optocht via de Rijnstraat, het Frederiksplein, de Reguliersbreestraat, het Rokin en de Dam om te eindigen bij het Centraal Station.
Met de Pride Walk wordt aandacht gevraagd voor gelijke rechten voor de hele regenboogcommunity. Het is een van de weinige grotere evenementen tijdens deze editie van Pride Amsterdam, waarvan het programma dit jaar opnieuw sober is vanwege corona. Zo zijn er geen plein- en straatfeesten en ook is er geen botenparade, doorgaans het klapstuk van de grote lhbti-week.
De organisatie houdt rekening met maximaal 5000 deelnemers en vraagt hun kleurrijke kleding te dragen om goed zichtbaar te zijn. Dat is extra van belang, aldus een woordvoerder, omdat de Pride Walk vorig jaar vanwege corona op het laatst niet kon doorgaan. Tijdens het evenement worden de coronamaatregelen in acht genomen, zoals het houden van 1,5 meter afstand.
Bij het eindpunt bij het Centraal Station zijn geen festiviteiten. De organisatie vraagt de deelnemers na afloop rustig naar huis of horeca te gaan.
In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 3206 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd. Dat waren er 806 meer dan vorige week zaterdag. Ook werden er 24 overlijdens als gevolg van Covid-19 gemeld. De zogenoemde zeven dagen incidentie (het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week), bedraagt voor Duitsland als geheel 21,2, blijkt uit cijfers van het Robert Koch Institut.
Bij onze oosterburen waren vrijdag 44.999.521 mensen volledig gevaccineerd. Dat is 54,1 procent van de totale bevolking. In totaal hadden 51.750.882 mensen minstens één prik gekregen (62,2%).
In België zijn in de periode van 28 juli tot 3 augustus elke dag gemiddeld 1.672 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een stijging met 18 procent in vergelijking met een week eerder, blijkt zaterdag uit de gegevens van het nationaal gezondheidsinstituut Sciensano.
Ook het aantal opgenomen coronapatiënten neemt verder toe. Tussen 31 juli en 6 augustus kwamen gemiddeld 40,9 mensen per dag in het ziekenhuis terecht. Dat is een stijging met 23 procent vergeleken met vorige week. In totaal liggen 382 Covid-patiënten in het ziekenhuis (+19 procent), van wie er 98 op de afdeling intensieve zorg liggen (+2 procent).
Het aantal overlijdens als gevolg van Covid-19 steeg tussen 28 juli en 3 augustus met 42 procent, tot gemiddeld 3,9 per dag. In totaal stierven in België al 25.268 door Covid-19.
Tot slot blijkt uit de gegevens van Sciensano nog dat bijna 8,14 miljoen mensen al minstens één coronaprik kregen. Dat komt overeen met 70,6 procent van de volledige bevolking. Er zijn ook al bijna 7,18 miljoen mensen volledig gevaccineerd (62,3 procent).
Op Sint Maarten geldt vanaf zondag voor twee weken een avondklok vanaf 23.00 uur 's avonds. Dat is een gevolg van een forse toename van het aantal coronabesmettingen op het eiland. Vrijdag waren er 187 mensen besmet, een week eerder waren dat er nog 81. Een week daarvoor betrof het 49 personen.
Om verdere besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen, gaat het nachtleven op slot. In de komende twee weken krijgen eigenaren van nachtclubs, discotheken en beachclubs de tijd om een goed werkend controlesysteem in te voeren, dat ervoor moet zorgen dat alle mogelijk besmette personen geweerd gaan worden van het uitgaansleven.
Dat heeft minister van Gezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid Omar Ottley vrijdagavond (lokale tijd) laten weten. In een videoboodschap aan de bevolking stelde hij dat Sint Maarten in oorlog is met het virus. Hij deed een dringend beroep op de mensen die zich nog niet hebben gevaccineerd om dat alsnog te doen.
Het aantal mensen dat is gevaccineerd, is niet hoog op het eiland. Van alle volwassenen is minder dan de helft één of twee keer gevaccineerd. Er liggen twaalf patiënten in het ziekenhuis met Covid-19. Volgens Ottley is de situatie erg spannend omdat ook op het Franse gedeelte van het eiland en op de omringende eilanden er relatief veel coronapatiënten zijn opgenomen. Dat betekent dat er nauwelijks uitwijkmogelijkheden zijn als er geen plaats meer is in het ziekenhuis op Sint Maarten.
Fransen zijn van plan zaterdag weer massaal de straat op te gaan uit protest tegen de aangescherpte coronamaatregelen, zoals de zogenoemde gezondheidspas en de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel.
Voor zaterdag zijn meer dan tweehonderd demonstraties aangekondigd. De afgelopen drie zaterdagen protesteerden Fransen in het hele land ook al in groten getale. Vorige week zaterdag lieten ruim 200.000 demonstranten hun ongenoegen blijken over het beleid van president Emmanuel Macron om gevaccineerden meer vrijheden te verschaffen.
Met de coronapas kun je aantonen dat je bent gevaccineerd, negatief getest of genezen. De pas wordt op steeds meer plaatsen verplicht, vanaf maandag bijvoorbeeld voor cafés en restaurants, grote winkelcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en treinen over lange afstanden. Hij is al nodig voor onder meer musea, bioscopen en grote evenementen. Fransen kunnen de gezondheidspas op hun smartphone zetten. Ook geldt vanaf maandag een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel.
Woensdag werd in enkele onder toeristen populaire Franse kustgebieden de mondkapjesplicht heringevoerd, minder dan twee maanden nadat de autoriteiten de beperking hadden opgeheven. Het gaat om onder meer delen van Bretagne en enkele plaatsen bij de uitlopers van de Pyreneeën, aan de grens met Spanje.
Op Aruba gelden vanaf zaterdag nieuwe, strengere coronamaatregelen. Dat is vanwege de stijging van het aantal met corona besmette mensen op het eiland. Inmiddels telt Aruba 754 coronabesmettingen.
De regering stelt het gebruik van mondkapjes weer verplicht in openbare ruimtes. Die verplichting werd op 9 juni nog opgeheven, op dat moment waren er op het eiland 41 besmette personen.
Een andere maatregel die vanaf zaterdag geldt, is dat alle uitgaansgelegenheden om middernacht moeten sluiten. Tussen 00.00 uur en 06.00 uur is het verboden om je op te houden op stranden of parkeerplaatsen. Ook is het gebruik van alcohol in de openbare ruimte vanaf zaterdag volledig, dus 24 uur per dag, verboden.
De overheid wil met deze maatregelen voorkomen dat mensen in groepen bijeenkomen en te veel drinken. Vooral jongeren maken zich daar volgens de autoriteiten vaak schuldig aan. Met de invoering van de maatregelen hoopt de overheid het aantal coronabesmettingen te verminderen. De huidige stijging lijkt vooral een gevolg van de zeer besmettelijke Delta-variant.
© Getty Images/iStockphoto — De Britse premier Boris Johnson zette een rondreis door Schotland voort nadat een lid van zijn team positief had getest op Covid-19 en besloot zich niet in zelfisolatie te plaatsen, zoals anderen tijdens de reis deden.
Bronnen in Downing Street bevestigden tegenover CNN dat een personeelslid positief testte, maar benadrukt dat de reis volledig in overeenstemming was met de richtlijnen van Covid. ,,De premier is niet in nauw contact geweest met iemand die positief heeft getest", aldus Downing Street.
Een bron die bekend was met de reis vertelde CNN echter dat de persoon in kwestie het grootste deel van de woensdag bij de premier was in Glasgow, voordat hij aan boord van een vliegtuig stapte om de tour in Aberdeen voort te zetten. De bron voegde eraan toe dat de persoon werd getest bij aankomst in Aberdeen. Het personeelslid dat positief testte, en enkele andere leden van de entourage, gingen vervolgens in isolatie.
© REUTERS — Nederland stuurt 75.000 doses van het vaccin van AstraZeneca naar Namibië. De inentingen zouden in Nederland toch niet meer gebruikt worden, en kunnen in het Afrikaanse land snel ingezet worden, zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De doses komen waarschijnlijk dit weekend aan.
Namibië had Nederland om de vaccins gevraagd. ,,De situatie in het land is ernstig en overbelasting van de zorg dreigt", aldus het ministerie. Het vaccin van AstraZeneca kan er relatief eenvoudig ingezet worden omdat er al mee gevaccineerd wordt. Het hoeft bovendien niet zo koud bewaard te worden als het vaccin van bijvoorbeeld Pfizer.
De meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laten zien dat Namibië sinds het begin van de zomer te maken kreeg met een plotselinge stijging in het aantal positieve gevallen en sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Vooral in juni en juli waren hoge pieken te zien.
© AP — De controle op test- en vaccinatiebewijzen bij Disneyland Paris is volgens de site Looopings zo lek als een mandje. Bezoekers van de Disney-parken moeten sinds kort verplicht een negatief testresultaat of een vaccinatiebewijs tonen. Maar omdat medewerkers niet om identiteitsbewijzen vragen, is het een fluitje van een cent om binnen te komen met de QR-code van iemand anders.
© REUTERS — Nederland (met uitzondering van de overzeese delen van het koninkrijk) is met ingang van zondag geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland. Reizigers die tien dagen voor binnenkomst in Duitsland in een hoogrisicogebied verbleven, moeten zich nu nog verplicht online aanmelden (www.einreiseanmeldung.de) en een bewijs daarvan kunnen tonen. Wie niet volledig is gevaccineerd of genezen van Covid-19 moet ook tien dagen in quarantaine (kan na vijf dagen worden opgeheven met een negatieve test). Die quarantaineplicht zou vanaf zondag dus vervallen.
De registratieplicht geldt niet voor grensverkeer (mensen die minder dan 24 uur in Duitsland blijven) en voor mensen die minder dan 72 uur in een hoogrisicogebied waren voor bezoek aan naaste familie (ouders, kinderen), echtgeno(o)t(e) of levenspartner die niet tot hetzelfde huishouden behoort of voor de uitoefening van een gedeelde voogdij.
De sinds 1 augustus geldende testplicht blijft van kracht. Dit betekent dat alle reizigers van 12 jaar en ouder die Duitsland binnenkomen - ook Duitse vakantiegangers die terugkeren - een negatief testresultaat moeten kunnen laten zien of een bewijs van vaccinatie of genezing van Covid-19.
© Robin Hilberink — Het reproductiegetal van het coronavirus is een fractie gestegen. Het cijfer stond dinsdag op 0,69 en is nu 0,72 geworden. Wanneer het getal onder de 1 zit, is de uitbraak onder controle.
Een reproductiegetal van 0,72 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 72 anderen besmet. Zij dragen het virus over aan zo'n 52 mensen, die op hun beurt 37 mensen aansteken. Bij elke stap wordt de groep nieuwe gevallen kleiner.
Een paar weken geleden stond het getal op 3 en dat was juist het hoogste niveau ooit.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekent het reproductiegetal elke dinsdag en vrijdag. Het cijfer gaat altijd over de situatie twee weken eerder, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn. Het getal van 0,72 heeft betrekking op 22 juli.
United Airlines gaat als eerste grote Amerikaanse vliegtuigmaatschappij medewerkers verplichten zich te laten inenten. De plicht geldt voor alle werknemers woonachtig in de Verenigde Staten. Andere grote Amerikaanse bedrijven als Facebook, Disney, Walmart en Google kwamen al eerder met een vaccinatieverplichting voor personeel in de VS.
Bestuurders van United erkennen in een mededeling aan de medewerkers dat sommige werknemers het waarschijnlijk niet met de beslissing eens zullen zijn. ,,Maar het is onze verantwoordelijkheid om veiligheid op het werk te garanderen. En iedereen is veiliger wanneer iedereen is gevaccineerd."
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 2951 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is lager dan de vorige vrijdagen. Daardoor daalt het gemiddelde aantal positieve tests verder.
Precies een week geleden registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ruim 3400 nieuwe positieve tests. De vrijdag ervoor waren het er bijna 6400 en nog een vrijdag eerder meer dan 11.000.
In de afgelopen zeven dagen zijn 18.722 mensen positief getest op het coronavirus. Dat komt neer op gemiddeld 2675 gevallen per dag. Dat is het laagste niveau in bijna een maand tijd. Het gemiddelde daalt voor de achttiende dag op rij.
Amsterdam telde het hoogste aantal bevestigde besmettingen. In de hoofdstad kregen 242 mensen te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Daarna volgen Rotterdam met 126 positieve tests en Den Haag met 106. In Almere zijn 79 mensen positief getest en in Utrecht 49. In twintig gemeenten testte geen enkele inwoner positief.
Het aantal sterfgevallen steeg met acht. Het gaat om twee Amsterdammers en twee mensen uit Den Haag, en verder om inwoners van de gemeenten Maastricht, Gorinchem, Westerkwartier en Gulpen-Wittem. Dat deze sterfgevallen nu zijn gemeld, betekent niet dat de mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. De registratie kan ook zonder storing een tijdje duren.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM te horen dat 37 coronapatiënten zijn overleden, gemiddeld ongeveer vijf per dag. Dat is het hoogste peil sinds 11 juni. Dit is te verwachten; wanneer het aantal coronagevallen stijgt, neemt een paar weken later het aantal ziekenhuisopnames toe, en daarna ook het aantal sterfgevallen. Momenteel daalt het aantal coronagevallen en stijgt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nauwelijks meer. Dan zou het aantal sterfgevallen ook weer kunnen beginnen te dalen.
Het aantal sterfgevallen valt overigens in het niet bij het de situatie rond de jaarwisseling, vlak voor het begin van de vaccinatiecampagne. Toen waren er meer dan honderd meldingen van sterfgevallen per dag.
Het coronavaccin van Janssen zou tot nog twee bijwerkingen kunnen leiden, heeft de Europese waakhond voor vaccins vastgesteld. Het gaat om duizeligheid en oorsuizen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam heeft daarom bepaald dat die klachten op de bijsluiter moeten komen te staan. De voordelen van het vaccin blijven groter dan de nadelen, benadrukt de organisatie.
Er zijn bijna 1200 meldingen dat mensen duizelig werden na vaccinatie en iets meer dan honderd meldingen dat gevaccineerden last kregen van een piep of een suis in hun oren.
Het Janssen-vaccin zou ook kunnen leiden tot zogeheten immune trombocytopenie. Daarbij raakt het afweersysteem in de war en valt het bloedplaatjes aan die nodig zijn om bloed te laten stollen. Dat staat momenteel op de bijsluiter van Janssen als een belangrijk potentieel risico en dat moet voortaan een 'belangrijk geïdentificeerd risico' genoemd worden.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen vrijdag 679 coronapatiënten. Dat is een stijging met zes patiënten ten opzichte van een etmaal eerder, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Woensdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten in de ziekenhuizen voor het eerst in drie weken, maar sindsdien neemt het aantal weer toe. Op de ic's liggen nu 206 mensen met ernstige Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dat is een stijging met zeven ten opzichte van donderdag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten met één af, tot 473.
Nu het aantal gevaccineerden in Singapore oploopt, zal er een versoepeling van de geldende coronamaatregelen zijn. Zo mogen mensen die twee coronaprikken hebben gehaald dineren in restaurants, maakt de zorgminister vrijdag bekend.
Ook mogen mensen voortaan in groepen van vijf afspreken, dat was eerst een groep van twee mensen. Mensen die van buiten Singapore komen om te werken mogen ook de stad in als zij volledig zijn gevaccineerd. Momenteel is ongeveer 70 procent van alle mensen in Singapore twee keer geprikt.
Japan heeft een recordaantal besmettingen met het coronavirus gemeld. In het afgelopen etmaal werden er 15.645 positieve coronatesten geregistreerd, meldt de Japanse publieke omroep NHK.
Het ministerie van Volksgezondheid kan niet zeggen of het geoorloofd is dat enkele reisorganisaties en een dansschool willen dat hun klanten volledig gevaccineerd zijn. Een rechter zal uiteindelijk de afweging moeten maken of de stap van deze bedrijven geoorloofd is, aldus een woordvoerder.
Dansschoolhouder Peter Vlug was de eerste persoon die besloot zijn klanten om een vaccinatiebewijs te vragen. Uit een rondgang van de Volkskrant blijkt dat zeker drie reisorganisaties het voorbeeld volgen. ,,In deze specifieke situaties kunnen we niet inschatten of het mag of niet", zegt de woordvoerder. Maar het kabinet is er geen voorstander van dat er een samenleving ontstaat 'waar het normaal is dat je naar een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd'.
Na een uitbraak van een zeldzame, zogenoemde Colombiaanse variant van het coronavirus zijn recent zeven van de 28 volledig ingeënte bewoners van een afdeling van een verzorgingshuis in de Belgische gemeente Zaventem overleden, meldt televisiezender VRT. Volgens viroloog Marc van Ranst wordt de nieuwe variant sinds eind juni gevonden in België, maar in hele kleine percentages. ,,Het is een variant die we goed in de gaten moeten houden, omdat die in de laatste weken ook in andere landen opduikt", zegt hij.
Op 16 juli werden twee besmettingen vastgesteld op een afdeling van bewoners, allen volledig gevaccineerd, met vergevorderde dementie. Omdat die bewoners vaak ronddolen op de afdelingen en het moeilijk is om hen de coronamaatregelen uit te leggen, hebben zij waarschijnlijk gezorgd voor een snelle verspreiding van het virus op de afdeling, schrijft VRT op zijn nieuwssite.
,,Uiteindelijk hebben twintig bewoners op die afdeling positief getest", zegt een woordvoerster van het woonzorgcentrum. Door de maatregelen kon de uitbraak beperkt blijven tot de afdeling. Zeven van de 28 bewoners zijn overleden. Twee van hen waren al in slechte gezondheid, maar andere verkeerden voor de besmetting nog in relatief goede gezondheid.
De reisbranche verwacht niet dat volledige vaccinatie tegen het coronavirus in de hele sector zal worden geëist. Voor 99,9 procent van de reizen die de Nederlandse reissector aanbiedt volstaat ook een negatieve test, zegt voorzitter Frank Oostdam van branchevereniging ANVR. De Volkskrant schreef eerder dat drie organisatoren van groepsreizen inmiddels een volledige vaccinatie eisen, zoals reisorganisatie Oad.
De ANVR begrijpt dat er bedrijven zijn die een vaccinatiebewijs eisen. ,,Het gaat om bustouroperators die tijdens een reis verschillende landen aandoen", zegt Oostdam. Volgens de ANVR levert het voor die reisorganisaties die zulke reizen aanbieden zonder een vaccinatiebewijs van alle reizigers 'veel administratief gedoe op', gelet op de regelgeving.
Het hangt ook af van de eisen van het vakantieland. Zo wijst Oostdam erop dat in Duitsland inmiddels voordelen gelden voor mensen die wel zijn gevaccineerd. Niet-gevaccineerde Nederlanders die langer dan 24 uur in Duitsland verblijven moeten al in quarantaine. De Verenigde Staten willen weer vrijwel alle buitenlandse toeristen gaan toelaten, als ze maar zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde al dat de regels rond reisadviezen vanaf zondag veranderen. Een geel reisadvies betekent dan dat reizigers van 12 jaar en ouder uit landen als Italië, Estland en IJsland bij terugkeer naar Nederland een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs van corona moeten laten zien. De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud.
© videostill — Directeur van ANVR, Frank Oostdam. Duizenden mensen blokkeerden de vaccinatiecentra in de Filipijnse hoofdstad Manilla, omdat ze een coronaprik wilden halen. Dit gebeurde nadat er nepnieuws was verspreid dat niet-gevaccineerde inwoners hun huis uit gezet zouden worden tijdens een lockdown die vrijdag zou beginnen.
Een dag voor de lockdown zou beginnen, ging via social media het nepnieuws rond over niet-gevaccineerde mensen. Daardoor kwamen grote massa's mensen naar vaccinatiecentra in grote steden in de Filipijnen. In de hoofdstad Manilla verschenen alleen al 22.000 mensen die een prik wilden halen. De politie vroeg de mensen terug naar huis te gaan.
Een verpleegster uit Zuid-Korea, die verlamd raakte na het ontvangen van een coronaprik, is erkend als slachtoffer van een bedrijfsongeval. Daardoor komt ze in aanmerking voor overheidsuitkeringen en compensatie.
In maart ontving de verpleegster een AstraZeneca-vaccin, waarna ze last kreeg van verlamming en dubbelzien. De vrouw had geen onderliggende klachten en er lijkt een 'redelijk' verband tussen de bijwerkingen en de vaccinatie, zegt de welzijnsdienst in Zuid-Korea vrijdag.
In Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, blijven extra coronamaatregelen van kracht omdat er nieuwe besmettingsclusters zijn gevonden. Aanvankelijk zouden de regels zaterdag versoepeld worden, maar de 8 miljoen inwoners van Hanoi moeten zich er nu nog langer aan houden, meldt Vietnam News Agency vrijdag.
De afgelopen twee weken moesten mensen in Hanoi zo veel mogelijk binnen blijven en alle niet-essentiële activiteiten annuleren. In het afgelopen etmaal werden 21 positieve testen geregistreerd. Hoewel dat getal nu nog laag is, willen autoriteiten voorkomen dat de deltavariant om zich heen kan grijpen. In totaal zijn er 189.000 besmettingen geregistreerd in Vietnam.
Marokko heeft een recordaantal coronabesmettingen geregistreerd. Het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid meldt dat er in het afgelopen etmaal 12.039 mensen positief getest zijn. Daarnaast overleden nog eens 72 mensen door Covid-19.
Sinds het begin van de pandemie heeft Marokko in totaal ruim 665.000 positieve tests geregistreerd. Meer dan 10.000 mensen zijn overleden als het gevolg van het virus. Bijna een derde van de ruim 36 miljoen Marokkaanse inwoners zijn volledig gevaccineerd.
De discussie over het verplicht stellen van vaccinatiebewijzen door organisaties laait verder op. Na de Utrechtse dansleraar Peter Vlug eisen ook minimaal drie organisatoren van groepsreizen een volledige vaccinatie. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.
De bedrijven zien zich ertoe gedwongen. Medewerkers en reizigers vragen volgens betrokkenen om de maatregel, omdat ze zich op die manier veiliger voelen. Bovendien maakt het de reizen makkelijker uitvoerbaar. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) is er geen voorstander van dat bedrijven hun eigen coronabeleid hanteren. ,,Maar we gaan niet zeggen: dit mag niet", aldus een woordvoerder.
© ANP De Amerikaanse zender CNN heeft drie medewerkers ontslagen die ongevaccineerd naar kantoor kwamen. Eerder dit jaar kondigde CNN aan dat medewerkers zich verplicht moeten laten vaccineren als ze terug willen komen naar de bedrijfspanden. Andere grote Amerikaanse bedrijven, zoals Microsoft en Alphabet, het moederbedrijf van Google en Facebook, stelden vaccinaties ook al verplicht.
,,De afgelopen week zijn wij op de hoogte gesteld van drie medewerkers die ongevaccineerd naar kantoor kwamen. De contracten van deze drie medewerkers zijn beëindigd'', schrijft CNN-topman Jeff Zucker in een interne memo die door onder meer The New York Times is ingezien. ,,Laat mij duidelijk zijn - wij hebben een zerotolerancebeleid op dit gebied'', aldus Zucker, die schrijft dat het ,,geen gemakkelijk besluit was'' om afscheid te nemen van de medewerkers.
Op welke afdelingen de ontslagen medewerkers werkzaam waren, blijft onduidelijk. Zucker verwacht dat medewerkers van CNN spoedig een geldig vaccinatiebewijs moeten tonen om toegelaten te worden tot de werkvloer.
Steeds meer Amerikaanse bedrijven stellen vaccinatie-eisen in nu de Delta-variant om zich heen grijpt, maar wat de consequenties voor ongevaccineerden zijn bleef vooralsnog onduidelijk. Supermarktketen Walmart en Tyson Foods, de grootste vleesverwerker van de Verenigde Staten, zijn slechts enkele voorbeelden van bedrijven die eisen dat medewerkers volledig gevaccineerd zijn.
© AP In juli zijn iets meer mensen overleden dan normaal. In de laatste week van juli was sprake van oversterfte, volgens het CBS. Het ligt voor de hand dat die oversterfte samenhangt met de coronagolf die ons land afgelopen maand overspoelde. Lees hier verder.
De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA verwacht tegen begin september een strategie te hebben voor het toedienen van extra coronaprikken. Dan moet duidelijk worden wie precies in aanmerking komen voor zo'n 'boostervaccin', zeggen ingewijden tegen de krant The Wall Street Journal.
De regering van president c wil volgens de krant dat haast wordt gemaakt met het opstellen van de strategie, omdat sommige groepen mogelijk deze maand al een extra prik nodig hebben. Het gaat volgens bronnen om mensen met een verzwakt immuunsysteem, 65-plussers en personen die hun vaccinaties afgelopen januari of december kregen.
Het toedienen van extra coronaprikken in rijke landen ligt gevoelig, omdat het vaccineren in veel ontwikkelingslanden maar moeizaam van de grond komt door een gebrek aan vaccindoses. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft landen opgeroepen in elk geval tot eind september te stoppen met het toedienen van de boostervaccins.
Meerdere EU-landen hebben al aangekondigd in september extra doses te gaan toedienen aan kwetsbare groepen. Het gaat onder meer om Frankrijk en Duitsland. Israël geeft nu al een derde vaccindosis aan 60-plussers. De Israëlische premier Naftali Bennett verklaarde dat die vaccinatiecampagne waardevolle informatie oplevert die ook in de rest van de wereld kan worden gebruikt bij de strijd tegen de Delta-variant.
© EPA De Italiaanse regering heeft nieuwe coronamaatregelen aangekondigd in het onderwijs en het openbaar vervoer. Reizigers en docenten moeten vanaf september met een gezondheidspas aantonen dat ze zijn gevaccineerd, negatief getest of genezen. Passagiers hebben zo'n pas nodig als ze reizen in bijvoorbeeld treinen, bussen, veerboten of vliegtuigen.
De nieuwe regels voor het onderwijs gaan volgens Italiaanse media gelden op zowel scholen als universiteiten. Daar kunnen medewerkers straks na vijf dagen worden geschorst als ze niet kunnen aantonen dat ze aan de gezondheidsregels voldoen. Dan wordt ook hun salaris niet meer uitbetaald, waarschuwde minister van Onderwijs Patrizio Bianchi op een persconferentie.
Italië probeert de verspreiding van het coronavirus af te remmen door de pas op steeds meer plaatsen verplicht te stellen. Daar ondervinden ook toeristen de gevolgen van. Zo heeft iedereen van 12 jaar of ouder vanaf vrijdag zo'n gezondheidsbewijs nodig om binnen te eten bij restaurants en om toegang te krijgen tot openbare locaties als bioscopen en musea.
In Italië is zo'n 60 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Toch loopt het aantal coronabesmettingen weer op. De autoriteiten maakten woensdag melding van 6596 nieuwe coronagevallen, 15 procent meer dan een week eerder. Vooral op populaire vakantiebestemmingen als Sardinië en Sicilië grijpt het virus snel om zich heen.
Het opladen van een digitaal vaccinatiebewijs via de CoronaCheck-app blijft voor problemen zorgen. De GGD krijgt dagelijks tientallen telefoontjes van mensen die het niet lukt.
Met de app kunnen gevaccineerden een QR-code aanmaken als bewijs van vaccinatie. Veel mensen hebben die QR-code nodig als ze op vakantie gaan. Zonder digitaal bewijs moeten ze zich voor veel landen alsnog laten testen, voor vertrek of voor de terugreis.
De problemen spelen al sinds juni en zijn nog steeds niet opgelost. Vanaf het moment dat het mogelijk werd een vaccinatie-certificaat te downloaden, inmiddels bijna twee maanden geleden, rinkelde de telefoon bij de GGD.
Techbedrijf Amazon stelt de terugkeer van zijn Amerikaanse personeel naar het kantoor uit tot begin januari. Dat doet de onderneming vanwege de opkomst van de Delta-variant van het coronavirus in de Verenigde Staten. Eerder ging het bedrijf achter de bekende webwinkel er nog vanuit dat zijn medewerkers vanaf 7 september weer grotendeels op kantoor zouden komen werken.
Amazon heeft ruim 75.000 werknemers in Seattle waar het bedrijf zijn hoofdkantoor heeft. Ook heeft Amazon vestigingen in de omgeving van San Francisco, in New York, Boston en Los Angeles.
Eerder deze week stelde Microsoft zijn plannen voor de terugkeer van zijn werknemers naar het kantoor uit naar oktober. Tegelijkertijd kondigde dat techbedrijf ook aan bewijs van vaccinatie te verlangen van zijn personeel. Ook andere grote ondernemingen als Google, Facebook, winkelketen Walmart en vleesverwerkingsbedrijf Tyson Foods willen dat hun werknemers zich laten inenten tegen het coronavirus.
© REUTERS China heeft beloofd dat het zich zal inspannen om dit jaar nog twee miljard doses van het coronavaccin ter beschikking te stellen aan de WHO, dat vaccins bezorgt aan ontwikkelingslanden.
China belooft daarnaast een gift van 100 miljoen dollar, zo kondigde president Xi Jinping aan. China, dat de epidemie sinds de lente van 2020 grotendeels had uitgeroeid, werd de voorbije weken geconfronteerd met een heropleving van het virus, en met name dan de deltavariant. In absolute aantallen blijft die heropleving beperkt, maar de uitbraak is vooral belangrijk in termen van geografische verspreiding.
Ibiza gaat detectives inzetten om illegale feesten op te sporen en stil te laten leggen. De autoriteiten van het bij Nederlanders geliefde Spaanse eiland, bekend om zijn uitgaansleven, hopen dat deze maatregel het stijgende aantal coronabesmettingen in toom kan houden.
Medewerkers van een detectivebureau moeten zich voordoen als bemiddelde toerist en zien dat ze voor een feest worden uitgenodigd. Deze dertigers en veertigers moeten 'party's vinden voor ze beginnen en de politie tippen', zei een woordvoerder van de regering van het eiland.
Clubs en discotheken op Ibiza zijn al een tijd dicht, maar het aantal buitenlandse bezoekers trekt de laatste tijd weer aan. Die zoeken vertier met feesten in soms afgelegen huizen, met soms wel vijfhonderd bezoekers. Die worden volgens de zegsman georganiseerd door 'maffia's' die tot wel 120 euro vragen voor een toegangskaartje. Gasten worden geronseld via sociale media en bij cafés. Het is de bedoeling dat 'professionele' detectives dit soort bijeenkomsten verlinken.
Op Ibiza zijn sinds eind juli bijeenkomsten van mensen die niet bij elkaar wonen verboden tussen 01.00 uur en 06.00 uur.
© Getty Images — Mensen die eerder dit jaar een griepprik hebben gekregen, hebben volgens nieuw onderzoek minder kans op een ernstige Covid-19-infectie. Lees hier meer.
EU-lidstaat Malta gaat kwetsbare groepen vanaf midden september een extra coronaprik geven. Minister van Volksgezondheid Chris Fearne zei dat mensen met een zwak immuunsysteem en ouderen in verpleeghuizen dan in aanmerking komen voor zo'n 'vaccinbooster'.
De kleine eilandstaat Malta behoort internationaal tot de koplopers op vaccinatiegebied en heeft meer dan driekwart van de bevolking volledig gevaccineerd. Door bepaalde groepen volgende maand nog een extra coronaprik aan te bieden, legt het land een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie naast zich neer. De WHO heeft landen gevraagd om voorlopig af te zien van het toedienen van vaccinboosters tot wereldwijd meer mensen zijn ingeënt.
Behalve Malta hebben in Europa ook Frankrijk en Duitsland plannen om die extra prikken vanaf september toe te dienen aan kwetsbare groepen. Litouwen begon daar woensdag al mee. De Britse krant The Telegraph berichtte zondag dat ook het Verenigd Koninkrijk al overstag is. Daar wil de overheid volgens ingewijden vanaf begin september bijna 2,5 miljoen derde doses per week laten toedienen.
WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus toonde deze week begrip voor landen die hun inwoners willen beschermen tegen de zeer besmettelijke Delta-variant. Toch noemde hij het onacceptabel dat rijke landen die 'het grootste deel van de wereldwijde vaccinvoorraad hebben opgebruikt' nu nog meer vaccindoses nodig hebben om boosters te gaan toedienen. Hij pleitte voor een moratorium op die 'boostervaccins' tot minstens eind september.
© Getty Images — Koninklijke Horeca Nederland (KHN) praat met medewerkers van verschillende GGD'en om hen te wijzen op de baanmogelijkheden in de horeca nu ze door de sluiting van test- en vaccinatielocaties mogelijk hun baan kwijtraken. Ook uitzendbureaus zijn druk bezig met het herplaatsen van het personeel dat ze bij die locaties hadden werken.
Restaurants en cafés kunnen de mensen die bij de GGD werken en straks hun baan kwijtraken 'absoluut' gebruiken, zegt directeur Dirk Beljaarts van brancheorganisatie KHN. Veel horecapersoneel dat door de pandemie noodgedwongen uitstroomde naar andere sectoren komt al terug, zegt de brancheorganisatie, maar de aantallen compenseren het huidige personeelstekort in de sector niet.
© ANP — Directeur Dirk Beljaarts. De Franse Grondwettelijke Raad stemt in met de omstreden wet die coronavaccinaties verplicht voor zorgmedewerkers en andere Franse coronamaatregelen aanscherpt. De wet regelt ook het gebruik van de coronapas waarmee bijvoorbeeld restaurantgasten kunnen bewijzen dat ze zijn ingeënt of niet besmet zijn met het virus.
De Grondwettelijke Raad is een rechterlijke toezichthouder die onder meer nagaat of wetten in overeenstemming met de grondwet zijn. Dat is volgens de raad dus het geval met de meeste nieuwe maatregelen, die blijven gelden tot minstens 15 november.
Door een technische storing eerder zijn in de afgelopen 24 uur veel positieve coronatests geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg afgelopen etmaal 3402 meldingen van nieuwe gevallen. Door de positieve tests die nu alsnog zijn doorgegeven, 'vallen de dagcijfers vandaag hoger uit dan werkelijk', aldus het instituut.
Op woensdag meldde het RIVM meer dan 2800 gevallen, op dinsdag ruim 2200 en op maandag iets meer dan 2100. Het is gebruikelijk dat het aantal positieve tests in de loop van de week oploopt.
Het gemiddelde daalt nog wel. In de afgelopen zeven dagen zijn 19.247 mensen positief getest, omgerekend zo'n 2750 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 8 juli, bijna een maand geleden. Het gemiddelde daalt voor de zeventiende dag op rij.
Rotterdam telde de meeste positieve tests. In de Maasstad kregen 294 inwoners de mededeling dat ze besmet zijn geraakt. Voor Rotterdam is dat het hoogste aantal in twee weken tijd. Verder hoorden 266 Amsterdammers dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Daarna volgen Den Haag (121), Haarlemmermeer (65), Utrecht (61) en Almere (51). In 25 gemeenten testte geen enkele inwoner positief.
In de afgelopen dag registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het overlijden van 11 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal in bijna twee maanden tijd. Dat deze sterfgevallen nu zijn gemeld, betekent niet dat de mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. De registratie kan ook zonder storing een tijdje duren.
Drie overleden coronapatiënten woonden in Den Haag. Verder gaat het om mensen uit Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Zeist, Rheden en Gennep.
In de afgelopen week zijn 35 sterfgevallen door corona geregistreerd, gemiddeld vijf per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 11 juni. Maar het valt in het niet bij het de situatie rond de jaarwisseling, vlak voor het begin van de vaccinatiecampagne. Toen waren er meer dan honderd meldingen van sterfgevallen per dag.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag iets toegenomen, na de daling een dag eerder. Er liggen daar nu 673 patiënten met Covid-19, de door het virus veroorzaakte ziekte. Dat zijn er elf meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Woensdag daalde het aantal patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, voor het eerst in drie weken. In de afgelopen weken kwamen er met de dag meer coronapatiënten bij in de ziekenhuizen.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 474 coronapatiënten, vier meer dan woensdag. Op de ic's steeg het aantal met zeven tot 199. ,,De covidbezetting op de ic volgt een stijgende trend, al lijken mogelijk de eerste tekenen van een omslagpunt zichtbaar", aldus het LCPS in een toelichting.
In de afgelopen 24 uur kwamen er op de verpleegafdelingen 73 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 24 patiënten binnengebracht. Door drukte moesten er afgelopen etmaal vier coronapatiënten overgebracht worden naar ziekenhuizen in andere delen van het land.
Het LCPS gaf eerder aan dat ziekenhuizen het deze week nog drukker zullen krijgen met covidpatiënten. Ook liet de ziekenhuisorganisatie weten dat het moeilijk te voorspellen is wanneer de daling gaat inzetten. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, ging er eerder vanuit dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten oploopt tot ongeveer 800.
De bescherming die het vaccin van biotechnoloog Moderna tegen het coronavirus biedt, neemt na een halfjaar nauwelijks af. Zes maanden na het zetten van de tweede prik is de effectiviteit van het coronavaccin 93 procent. Dat ligt vrijwel op hetzelfde niveau als de 94 procent effectiviteit die Moderna bij zijn eerste klinische onderzoeken naar het middel meldde.
Moderna maakte de onderzoeksresultaten bekend bij zijn kwartaalcijfers. Dat de bescherming op peil blijft, is niet bij alle coronavaccins het geval. Zo verscheen vorige maand een voorpublicatie van onderzoek waaruit blijkt dat het door Pfizer en BioNTech ontwikkelde vaccin na zes maanden 84 procent effectief is, tegenover 96 procent op het hoogtepunt.
Topman Stéphane Bancel van Moderna is blij dat het vaccin lang bescherming biedt, maar waarschuwde dat de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus nieuwe gevaren met zich meebrengt. ,,We moeten dus waakzaam blijven."
GGD Flevoland is begonnen met een campagne op sociale media om de coronavaccinaties onder de aandacht te brengen bij jonge mensen op Urk. Het percentage mensen dat zich heeft laten vaccineren blijft op Urk achter bij de landelijke cijfers.
Volgens data van het RIVM heeft op Urk tussen de 20 en 39 procent van de volwassenen tot dusver een eerste prik gehad. In geen enkele andere Nederlandse gemeente ligt het percentage volwassenen dat een eerste prik kreeg lager dan 40 procent. Ook in andere gemeenten met veel christelijke inwoners is het percentage hoger. In Staphorst kreeg bijvoorbeeld tussen de 40 en 59 procent van de volwassenen een eerste prik, in Barneveld tussen de 60 en 74 procent. Landelijk heeft tot dusver naar schatting bijna 85 procent van de 18-plussers ten minste één vaccinatie gehad.
Het vaccinatiecijfer op Urk blijft volgens een woordvoerster van GGD Flevoland achter omdat er veel mensen met een christelijke overtuiging in de gemeente wonen. ,,Niet alleen met corona, maar ook met andere vaccinaties zie je dat de vaccinatiegraad op Urk achterblijft in vergelijking met de rest van Flevoland." Daarnaast zijn er volgens haar op dit moment relatief weinig besmettingen op Urk, waardoor mensen de noodzaak tot het halen van een prik wellicht niet zo voelen. ,,Ook kan het zijn dat er nog veel mensen op vakantie zijn, dus wellicht loopt het aantal na de zomer nog op."
Op Urk wonen relatief veel jonge mensen, licht ze de keuze voor een campagne op sociale media toe. ,,Daar is dus nog een grote groep te bereiken. Tegelijkertijd zien we dat ook het percentage jonge mensen dat zich tot dusver heeft laten vaccineren achterblijft bij het landelijke cijfer." De campagne, die deze week is gestart, is erop gericht jonge mensen te informeren over vaccinaties. ,,De campagne is in die zin neutraal", aldus de woordvoerster. ,,Het uitgangspunt van de gemeente is ook dat het een eigen keuze blijft of je je wilt laten vaccineren." De campagne is uitgezet op onder meer Dumpert en een aantal online game platforms.
Ook is er door huisartsen een brief met informatie rondgestuurd. Bij die brief zit ook een informatiefolder van de christelijke patiëntenvereniging NPV, waarin de voors en tegens van de coronavaccinatie worden uitgelegd aan de hand van de Bijbel. Daarnaast gaat de GGD binnenkort mogelijk de straat op in de gemeente om met mensen in gesprek te gaan over vaccinatie.
De GGD Flevoland streeft niet naar een bepaalde vaccinatiegraad op Urk, aldus de woordvoerster. ,,Maar wij zouden natuurlijk wel graag zien dat meer mensen zich op Urk laten inenten."
Dat het aantal coronagevallen in Nederland daalt, is nu ook terug te zien op de Europese coronakaart. Alle twaalf provincies zijn nu rood, het op een na hoogste niveau.
Afgelopen week stonden Noord-Holland, Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg nog op donkerrood, het hoogste niveau. Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe blijven rood.
In andere landen neemt het aantal coronagevallen toe. Zo gaat de Middellandse Zeekust in Frankrijk van rood naar donkerrood. Het gaat om de regio's Provence-Alpes-Côte d'Azur (met steden als Marseille, Cannes en Nice) en om Occitanië (Toulouse, Montpellier, Nîmes). Dat geldt ook voor de regio's Castilië-La Mancha en Murcia in het zuiden van Spanje. Normandië, de regio Nantes en het noordoosten van Frankrijk (Metz, Straatsburg, Reims) gaan van oranje naar rood. Dat is ook het geval voor Toscane in Italië.
Portugal blijft rood en Griekenland is net als afgelopen week overwegend rood. Ook in landen als Zweden, Finland, Denemarken, IJsland, Ierland en Estland gaat de kleur 'omhoog' omdat het aantal positieve tests er stijgt.
Landen gebruiken de coronakaart om er inreisregels op te baseren. Als Nederland verder daalt, kunnen landen als Duitsland en Frankrijk besluiten om de regels voor Nederlandse vakantiegangers wat te versoepelen. Of en wanneer Nederland richting oranje en groen kan zakken, hangt ook af van het percentage positieve tests. Dat is nu nog te hoog voor een stapje omlaag.
Het aantal faillissementen in Nederland is afgelopen maand verder gedaald. Volgens de Raad voor Rechtspraak is inmiddels sprake van "een ongekend laag niveau". Daarbij speelt mee dat veel bedrijven de crisis doorgeholpen worden door de steunmaatregelen vanuit de overheid. Ook laten rechters in de kern gezonde bedrijven minder snel failliet gaan vanwege de coronacrisis.
115 bedrijven of organisaties en 35 individuen gingen vorige maand bankroet, een totaal van 150. Dat waren er in juni nog 203 en in de maand juli vorig jaar 279. De scherpe afname is volgens de Raad voor de Rechtspraak sinds vorig jaar mei aan de gang, vlak na de uitbraak van het coronavirus.
Behalve de Raad voor de Rechtspraak houdt ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers bij over het aantal faillissementen. Die liggen doorgaans wat lager. Het CBS telt de bankroeten van eenmanszaken in die cijfers niet mee.
Experts van accountants- en adviesfirma PwC en onderzoekers van de Universiteit Leiden spraken na navraag bij bankiers, advocaten en herstructureringsexperts afgelopen maand de verwachting uit dat een faillissementsgolf voorlopig waarschijnlijk uitblijft. Volgens hen is de verwachte piek in het aantal faillissementen met ongeveer een half jaar vertraagd tot het tweede kwartaal van volgend jaar.
Aan de reeks coronavrije dagen in Hong Kong is nu een einde gekomen met de eerste lokale Covid-19-besmetting in bijna twee maanden. Net toen de regering de beperkingen op internationaal reizen begon te versoepelen.
De nieuwe besmetting is enigszins een mysterie: een 43-jarige man zonder symptomen en geen recente reisgeschiedenis, maar wel met Covid-antilichamen in zijn bloed ondanks dat hij niet is ingeënt, aldus overheidsfunctionarissen.
Ibiza gaat buitenlandse toeristen tussen 30 en 40 jaar als ‘spionnen’ inzetten op illegale privéfeesten. Het gaat om party’s op privéterreinen waarvoor je moet betalen om binnen te komen en waarbij drankjes en vervoer worden aangeboden en dj’s de muziek verzorgen. Met de ‘mystery guests’ wil de eilandraad twee vliegen in één klap slaan: een einde maken aan deze risicoactiviteiten met het oog op de verspreiding van Covid-19 en aan deze lucratieve business.
De maatregel is onderdeel van een pilotproject van de eilandraad van Ibiza. Het start over enkele dagen en duurt de hele maand augustus, meldt de nieuwssite van de krant Ultima Hora.
© Getty Images — Een strand op Ibiza De Duitse regering voorziet in het najaar een vierde golf van het coronavirus en bereidt zich erop voor de bevolking in herfst en winter weer beperkingen op te leggen. Maar een ingrijpende lockdown zoals een jaar geleden kan waarschijnlijk worden voorkomen dankzij de vaccinatiecampagne, zo staat in de stukken die zijn bestemd voor topoverleg over de kwestie. Bondskanselier Angela Merkel overlegt dinsdag met de deelstaatpremiers over wat voor maatregelen zouden moeten gelden. In Duitse media wordt melding gemaakt van de voorstellen die dan op tafel liggen. Ze verwachten dat de regeringsleiders dinsdag de knoop meteen doorhakken.
De regering vindt dat de regels over het afstand houden, de mondkapjes en andere hygiënische voorschriften gehandhaafd moeten blijven op bepaalde plaatsen. Dat zijn plekken waar veel mensen in afgesloten ruimten bijeen zijn, waar kwetsbaren aanwezig zijn, of waar niet bekend is wie er is ingeënt. De mondkapjes moeten naar het zich laat aanzien tot in het voorjaar van 2022 worden gedragen in onder meer het openbaar vervoer en in winkels, ook door mensen die zijn gevaccineerd of die zijn genezen van het virus.
Het ministerie van Gezondheid wil ook met inentingen en coronatesten blijven voorkomen dat mensen die een besmettingsgevaar vormen omdat ze niet zijn gevaccineerd zijn ruimten betreden waar veel mensen zijn. Vanaf begin of half september zou in heel het land bij grote evenementen, binnen of buiten, in de horeca, de sport en bij bepaalde vormen van dienstverlening van persoon tot persoon, de verplichting moeten gelden dat bezoekers of deelnemers gevaccineerd, genezen of getest zijn. Dit heet in de stukken de 3G-regel (gevaccineerd, genezen, getest). De regel is dan overal van kracht, ongeacht het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week in de regio.
In regio's waar het aantal nieuwe besmettingen hoog is, of waar relatief weinig mensen ingeënt zijn, zouden meer beperkingen moeten worden opgelegd aan niet-gevaccineerden. Daarbij zou dan ook naar andere factoren kunnen worden gekeken. Bijvoorbeeld of de besmettingen opvallend veel in een bepaalde leeftijdsgroep voorkomen. Dan zouden er strengere beperkingen gaan gelden voor die leeftijdsgroepen.
Het ministerie ziet, behalve een naderende vierde golf van het virus, ook dat het gedrag van mensen erg begint te lijken op dat van voor de pandemie. En het weer van de herfst en winter zal ook van invloed zijn. Nu moet volgens de ambtenaren van het ministerie beslist worden hoe straks de vierde golf kan worden ingedamd.
© AFP — Angela Merkel Angela Jongmans uit Sint Willebrord heeft haar coronaprikken al lang en breed gehad. De laatste was in mei. Maar ondanks talloze telefoontjes naar de GGD krijgt ze maar geen vaccinatiebewijs. En komende zaterdag wil ze op vakantie. ,,Telkens krijg je weer hetzelfde te horen: ‘We gaan het voor u regelen mevrouw’. Nou mooi niet. Ik ben na twee maanden nog niks wijzer.”
© Jeffrey Groeneweg — Reizigers doen een coronatest voordat zij gaan vliegen vanaf Schiphol. Frankrijk gaat met ingang van september mensen in risicogroepen een derde vaccinatie tegen het coronavirus geven. President Emmanuel Macron zegt in een video op zijn Instagram dat een derde prik hoogstwaarschijnlijk nodig is voor ouderen en mensen met gezondheidsproblemen.
Steeds meer landen geven mensen in risicogroepen de mogelijkheid om een derde prik te halen om zo nog beter beschermd te zijn tegen het coronavirus. De zogeheten booster wordt al aangeboden in Israël en ook Duitsland en de Verenigde Staten zijn van plan die te gaan aanbieden. De derde dosis wordt aangeboden vanwege de erg besmettelijke Delta-variant van het virus.
Macron zei in de video dat een derde vaccinatie voor sommige mensen nodig is, omdat het aantal antilichamen na verloop van tijd afneemt. Daardoor neemt de kans op ernstig ziekteverloop of sterfte toe bij mensen in risicogroepen. Een derde inenting kan dat tegengaan, aldus de Franse president.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep woensdag op tot het stoppen met de boosters, zodat er meer vaccins beschikbaar zijn voor mensen uit arme landen. In veel landen hebben mensen nog niet de mogelijkheid om een eerste en tweede prik te halen. De WHO wil dat de nadruk ligt op het beschikbaar maken van een eerste inenting voor iedereen.
© AP — Emmanuel Macron Een aantal Europese landen dat eerder een groen reisadvies had, krijgt vrijdag een geel reisadvies op basis van het advies van het RIVM, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om Italië, de Noord-Egeïsche eilanden in Griekenland, Estland, IJsland, San Marino en Vaticaanstad. Dit komt door de oplopende coronacijfers in die landen.
Het ministerie waarschuwt dat de regels rond de reisadviezen vanaf zondag ook veranderen. Een geel reisadvies betekent dan dat reizigers uit deze landen van 12 jaar en ouder bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs moeten laten zien. Het kan gaan om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en hersteld zijn. De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud. Voor mensen die uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra komen, geldt dat overigens nu al.
Mensen die in een land met een geel reisadvies zijn geweest, krijgen het dringende advies om na aankomst een zelftest te doen of om zich te laten testen bij de GGD.
De kleurcode van Kroatië verandert op 6 augustus van geel naar groen, aldus Buitenlandse Zaken.
Grootschalige vaccinatieprogramma's tegen het coronavirus drijven de prijzen voor allerhande benodigdheden voor medicijnen op. Voor de inentingen tegen Covid-19 zijn dezelfde verpakkingsmaterialen en grondstoffen nodig die ook voor andere medicijnen gebruikt worden. Nu overheden met grote haast grote delen van de bevolking willen vaccineren, ontstaat er schaarste en dus hogere prijzen. Dat signaleert Fagron, een grote toeleverancier voor apotheken en ziekenhuizen, bij zijn halfjaarcijfers.
Het in Rotterdam opgerichte bedrijf boekte een lagere winst door de hogere kosten. De onderneming was ook meer kwijt aan vervoerskosten per lucht en zee, een probleem waar meerdere sectoren mee kampen doordat toeleveringsketens door de coronacrisis onder druk zijn komen te staan.
De vaccinatiecampagnes tegen corona zijn niet alleen slecht nieuws voor Fagron. Nu steeds meer mensen beschermd zijn tegen Covid-19 worden veel lockdownmaatregelen versoepeld. Daardoor kunnen ziekenhuizen ook weer meer reguliere zorg uitvoeren, waar Fagron de medicijnbereidingen voor verzorgt. In 2020 merkte Fagron nog dat de verkopen van die speciaal bereide medicijnen leden onder het schrappen van planbare zorg.
Een 35-jarige toerist uit Nederland is op de luchthaven van Heraklion (Kreta) gearresteerd nadat ze had geprobeerd terug te vliegen naar haar vaderland ondanks een positieve coronatest. De vrouw kreeg bij haar arrestatie een boete van 5.000 euro, meldt Cretapost.gr.
De verlengde coronalockdowns in diverse landen hebben er voor gezorgd dat webwinkel Zalando in het tweede kwartaal flink verder kon groeien. Mensen zaten immers langer thuis en het duurde langer voor iedereen weer naar kledingzaken in binnensteden kon. Shoppen via het internet bleef daardoor erg in trek.
De van oorsprong Duitse onlinekledingverkoper zag de opbrengsten van zijn verkochte spullen, de bruto handelsopbrengsten, met 40 procent groeien ten opzichte van een jaar eerder tot 3,8 miljard euro. Tegelijkertijd werden er ook veel investeringen gedaan in verdere groei en marketing. Daardoor liep de winstmarge op de artikelen van Zalando wel duidelijk terug. Onderaan de streep bleef ruim 120 miljoen euro winst over, tegen bijna 123 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De grote webwinkel houdt vast aan zijn financiële verwachtingen voor het hele jaar.
© REUTERS — Het hoofdkwartier van Zalando in Berlijn Mensen die gevaccineerd zijn tegen corona en toch besmet raken, kunnen de Alfa-variant van het virus een stuk minder makkelijk doorgeven dan ongevaccineerde mensen met een besmetting. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van onderzoek dat vanmiddag gepubliceerd zal worden.
De studie werd uitgevoerd met gegevens uit het bron- en contactonderzoek uit de periode tussen februari en eind mei 2021, dus voordat de extra besmettelijke Delta-variant van het virus dominant raakte in Nederland. Hoe het zit met de overdracht van die variant is nog onduidelijk.
De huisgenoten van gevaccineerde mensen met een besmetting met de Alfa-variant (voorheen de Britse variant genoemd) hebben 71 procent minder kans ook geïnfecteerd te raken dan de huisgenoten van ongevaccineerde mensen met een besmetting. Huisgenoten van deels gevaccineerde mensen met een besmetting hebben 21 procent minder kans ook een infectie op te lopen dan huisgenoten van ongevaccineerde en besmette mensen. Het gaat dan om huisgenoten van mensen die een eerste prik van Pfizer/BioNTech, AstraZeneca of Moderna hebben gekregen. Van het vaccin van Janssen is slechts één prik nodig voor volledige vaccinatie.
Volgens hoofdonderzoeker bij het RIVM Brechje de Gier valt er nog niets te zeggen over de mate van overdracht na vaccinatie voor de Delta-variant. ,,Redelijkerwijs valt aan te nemen dat de percentages lager zullen uitvallen, omdat de vaccins zelf ook minder bescherming lijken te bieden tegen de Delta-variant. Maar we weten het eigenlijk nog niet." Het RIVM doet verder onderzoek.
Het aantal coronabesmettingen en doden als gevolg van het coronavirus heeft een nieuw record in de Australische stad Sydney bereikt, ondanks een bijna zes weken durende lockdown. De autoriteiten, die de uitbraak met de deltavariant van het virus moeilijk onder controle kunnen krijgen, melden donderdag vijf coronadoden en 259 nieuwe coronabesmettingen in de stad.
Op Curaçao, Aruba en Sint Maarten neemt het aantal coronabesmettingen sinds enkele weken flink toe. Ook het aantal Covid-patiënten in het ziekenhuis stijgt. Volgens experts is de zeer besmettelijke Delta-variant verantwoordelijk voor de toename.
Op het kleinere Bonaire blijft de verspreiding met zestien besmettingen op zo'n 20.000 inwoners relatief beperkt. Sint Eustatius en Saba kennen al vele maanden geen besmettingen meer.
Maar op Curaçao waren er woensdag 548 besmette personen op een bevolking van 160.000 inwoners. In het ziekenhuis liggen 21 coronapatiënten, van wie vijf op de intensive care. Ter vergelijking: drie weken eerder waren er nog 48 geïnfecteerden, lagen vier patiënten in het ziekenhuis met Covid-19 en niemand op de intensive care.
Aruba, met ongeveer 100.000 inwoners, doet het procentueel slechter. Het eiland kende woensdag 630 besmettingen en negentien ziekenhuisopnames, waarvan vijf op de intensive care. Zo'n drie weken eerder ging het om 158 besmette personen, negen opnames en vier patiënten op de intensive care.
Op St. Maarten (44.000 inwoners) waren er 132 besmette personen, drie weken eerder waren dat er nog 44. Dertien personen met corona liggen in het ziekenhuis, tegenover twee personen drie weken eerder.
De minister van Gezondheid, Sociale ontwikkeling en Arbeid van Sint Maarten Omar Ottley noemt de situatie verontrustend en stelde woensdag dat het land over moet gaan op strengere maatregelen als de trend zich doorzet.
Ook op Curaçao en Aruba lijkt de invoering van strengere maatregelen onafwendbaar. Maar beide regeringen willen er alles aan doen om de herinvoering van een lockdown te voorkomen. Tot nu toe wordt vooral een beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van de bevolking om zich te houden aan de coronamaatregelen.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) betaalde vorig najaar de hoofdprijs voor 38 miljoen coronasneltests: 354 miljoen euro. Hiervan zijn er nu zes miljoen gebruikt. De overige 32 miljoen tests liggen in een pakhuis van VWS. De vraag is of deze tests voor de houdbaarheidsdatum worden gebruikt. Ondertussen koopt een ander ministerie, dat van Infrastructuur en Waterstaat, voor vakantiegangers nu andere sneltests. Dat meldt Trouw op basis van eigen onderzoek.
De aankoop van tests lijkt zo uit te draaien op een financieel fiasco, aldus de krant. Voor de sneltests betaalde VWS gemiddeld 9,31 euro per stuk, komt naar voren uit antwoorden op vragen aan de Dienst Testen van VWS. Dat is veel: de kostprijs van sommige in Nederland goedgekeurde sneltests lag vorig najaar al tussen de 5 en 7 euro, blijkt uit een document van het RIVM uit november 2020.
De zogeheten antigeensneltests zijn iets minder betrouwbaar dan een klassieke PCR-test, maar hebben als voordeel dat ze na ongeveer een kwartier een uitslag geven. Onder meer de GGD gebruikt de tests sinds vorig najaar. De meeste sneltests gingen naar Testen voor Toegang, totdat dit testsysteem grotendeels tot stilstand kwam vanwege nieuwe beperkingen voor het uitgaansleven.
De organisatie heeft donderdag 31 aan de Olympische Spelen gerelateerde besmettingen met het coronavirus gemeld. Woensdag waren er 29 besmettingen. Het totaal staat nu op 353.
Onder de 31 bevond zich één atleet, opnieuw een synchroonzwemster uit Griekenland. Het land had zich al teruggetrokken bij de duetten vanwege een eerdere besmetting.
Eerder op de dag had Japan al aangekondigd strengere maatregelen te nemen om het aantal besmettingen in het land tegen te gaan.
Japan breidt de noodtoestand, die in Tokio al geldt, uit naar acht andere regio's na een snelle stijging van het aantal coronabesmettingen tijdens de Olympische Spelen. De autoriteiten maken zich zorgen om de grote druk op Japanse ziekenhuizen nu het aantal besmettingen er 'sneller stijgt dan ooit tevoren'. Woensdag kwam het aantal dagelijkse besmettingen boven de 14.000, nadat het land dinsdag voor het eerst sinds de corona-uitbraak al meer dan 12.000 besmettingen registreerde.
In de omgeving van Tokio, waar momenteel de Olympische Spelen plaatsvinden, gaat het bij ruim 90 procent van alle nieuwe besmettingen inmiddels om de deltavariant. De noodtoestand gold al in zes van de 47 Japanse regio's en blijft daar zeker tot eind augustus van kracht. In vijf andere regio's gelden wel strengere coronamaatregelen, maar is de noodtoestand niet van kracht.
Japan telde tot nu toe ruim 15.000 overleden coronapatiënten. Dat is relatief weinig voor een land met meer dan 126 miljoen inwoners. Daar staat tegenover dat slechts 30 procent van de Japanse bevolking momenteel volledig is gevaccineerd. Dat is een laag percentage voor een rijk land als Japan. In Nederland is ongeveer de helft van alle volwassenen volledig gevaccineerd.
Groot-Brittannië versoepelt het reisadvies voor verschillende Europese landen. De Britse autoriteiten hebben woensdagavond bekendgemaakt dat ze de Europese landen Oostenrijk, Duitsland, Slowakije, Letland, Roemenië en Noorwegen een groene kleur geven. Reizigers uit deze landen moeten voor vertrek en bij aankomst in Engeland een coronatest ondergaan, maar hoeven - ook als ze niet gevaccineerd zijn - niet meer in quarantaine te gaan.
Voor volledig gevaccineerde reizigers uit Frankrijk verdwijnt de verplichte coronaquarantaine in Engeland vanaf komend weekend. Eind juli maakte de Britse regering bekend dat volledig ingeënte reizigers uit landen met de kleurcode amber (oranje/geel), zoals de VS, niet meer in zelfisolatie hoeven, maar voor Frankrijk gold deze versoepeling vooralsnog niet. Dat was volgens de Franse autoriteiten 'onbegrijpelijk en discriminerend'.
De Britse autoriteiten maakten ook bekend dat ze de landen India, Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten van de rode lijst halen en de kleurcode amber geven. Reizigers uit deze landen hoeven daardoor bij aankomst in Engeland niet meer verplicht tien dagen in quarantaine in een hotel.
Het versoepelen van de reismaatregelen past bij het streven van de Britse regering om de economie meer lucht te geven. ,,Wij doen er alles aan om veilig internationaal reizen weer mogelijk te maken", zei de Britse minister van Transport Grant Shapps in een verklaring over de versoepelingen. ,,Hoewel we voorzichtig moeten blijven, zorgen deze veranderingen ervoor dat vakantiebestemmingen wereldwijd weer toegankelijk worden, wat goed nieuws is voor de reissector."
Vrijwel alle buitenlandse reizigers naar de Verenigde Staten zullen volledig gevaccineerd moeten zijn tegen het coronavirus. Volgens het persbureau Reuters gaat de regering-Biden dit eisen.
Washington is nog bezig met het plan. De vaccinatieplicht is onderdeel van het streven om uiteindelijk alle reisbeperkingen naar de VS te kunnen opheffen, aldus een regeringsfunctionaris. Door de coronapandemie heeft een groot deel van de wereld geen toegang tot de VS.
Het Witte Huis houdt nog vast aan de reisbeperkingen omdat het aantal besmettingen weer stijgt. Het is de bedoeling een nieuw systeem klaar te hebben voor als het reizen kan worden hervat.
© EPA — President Joe Biden Vaccinmakers BioNTech en Moderna hebben woensdag flink gewonnen op de aandelenbeurzen in New York. De biotechnologiebedrijven lopen voor op het gebied van coronavaccins en hebben beide een effectief mRNA-vaccin ontwikkeld. Beide bedrijven hebben eerder aangegeven dat na de eerste twee prikken extra injecties nodig zullen zijn, zogenoemde 'booster-shots'. Volgens de Financial Times hebben de bedrijven de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd in nieuwe deals met de Europese Unie.
Moderna won ruim 8 procent. De biotechnoloog liet dinsdag weten een vaccin tegen het RS-virus op basis van mRNA in ontwikkeling te hebben. De markten leken een dag nodig te hebben dat nieuws op waarde te schatten. BioNTech won op zijn beurt bijna 18 procent. Volgens The New York Times krijgt het vaccin van Pfizer en BioNTech binnen een maand volledige goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).
De Spoedpost Enschede maakte inschattingsfouten bij de ernstig zieke coronapatiënt Gerd Bergman. Diens familie diende een schadeclaim in, die wordt gehonoreerd. De familie Bergman krijgt 10.000 euro. „Dit vergoedt het leed niet.”
De broer en zus van Gerd Bergman vertelden een maand geleden in deze krant het verhaal over hun zieke broer Gerd, die in oktober besmet raakte met Covid 19. Gerd was er zo slecht aan toe dat hij zelf niet in staat was om de huisartsenpost te bellen. Zijn zus Ida Knol-Bergman nam contact op met de huisartsenpost.
Ze vroeg om hulp, maar kreeg niet voor elkaar dat een arts langskwam. Dat leek de dokter niet nodig. Triagisten van de huisartsenpost poeierden haar af. Ze belde in totaal zeven keer. Ondanks dat Ida meerdere keren aangaf dat de situatie van haar broer snel verslechterde, bleef hulp uit.
Uiteindelijk raakt Gerd buiten bewustzijn. Hij werd alsnog naar ziekenhuis MST gebracht en overleed zes weken later. Gerd Bergman stierf op de dag dat hij 63 jaar werd. Verzekeringsmaatschappij VvAA erkent nu namens Spoedzorg Huisartsen Twente(SHT), waar de huisartsenpost onder valt, dat op die bewuste zaterdagmiddag inschattingsfouten zijn gemaakt.
Het is de familie Bergman niet om geld te doen. Ze wil erkenning dat het fout is gegaan en gedaan. Zodat de huisartsenpost er lering uit trekt.
De autoshow van New York, die op 20 augustus zou beginnen, gaat ook dit jaar niet door. De organisatie heeft het evenement vanwege zorgen over het rondwarende coronavirus afgeblazen. In april vorig jaar werd het evenement ook al uitgesteld. Het was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat het evenement niet doorging.
De annulering komt een dag nadat burgemeester Bill de Blasio van de stad New York vaccinaties verplicht stelde voor een reeks binnenlocaties vanaf 16 augustus. Het was niet meteen duidelijk of de autoshow ook onderworpen zou worden aan die verordening.
Autoproducenten als Kia, Jeep en Subaru zouden op het evenement nieuwe voertuigen onthullen. De show in New York zou de tweede grote autoshow in de VS zijn sinds het begin van de crisis. De verwachting is dat de autoshow in april volgend jaar wel kan plaatsvinden.
In het Verenigd Koninkrijk is een 'fitte, gezonde' bergbeklimmer overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De 42-jarige John Eyers, vader van één, weigerde het vaccin te nemen omdat hij dat voor zichzelf niet nodig vond, meldt de Britse krant The Guardian. Zijn tweelingzus en moeder waarschuwen anderen voor de gevaren van het virus.
Eyers was volgens zijn familie topfit. Hij beklom vier weken voor zijn overlijden de bergen van Wales en deed daar aan wildkamperen. Toen hij na een besmetting met het coronavirus op de intensive care belandde, kreeg hij spijt dat hij zich niet had gevaccineerd, aldus The Guardian.
Zijn tweelingzus Jenny McCann noemde de dood van haar broer 'een tragedie'. ,,Hij dacht dat als hij Covid-19 zou krijgen, hij in orde zou zijn. Hij dacht dat hij een milde ziekteverloop zou krijgen. Hij wilde geen vaccin in zijn lichaam", aldus de zus op Twitter.
Volgens McCann had haar broer geen ernstige onderliggende gezondheidsproblemen, maar had hij wel astma. ,,Het had niet mogen gebeuren. Hij laat een vader en een moeder, een zus (ik) en een 19-jarige dochter achter. Mijn twee kinderen hebben hun leuke oom verloren. De oom die altijd met ze speelde.”
Op Marktplaats wordt gezocht naar manieren om met het gele boekje van de GGD te frauderen. Rotterdammer Ton Veen heeft via het platform al zeker vijftien verzoeken gekregen van mensen die geen prik willen laten zetten maar wel graag de bewijsstempels willen hebben. Lees hier het hele verhaal.
De evenementen- en cultuursector steunt de nieuwe oproep van ID&T van een volledige opening in september, omdat dan iedereen die dat wil gevaccineerd kan zijn. "Het is een noodzaak dat we vanaf 1 september openen", zegt Jan Zoet, voorzitter van de Taskforce cultuursector. ,,Anders is de sector ten dode opgeschreven."
Dat beamen ook de Alliantie van Evenementenbouwers, Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) en de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM). Als de gezondheidssituatie rondom het coronavirus het toelaat moeten volgens de partijen de beperkende maatregelen voor de branche eraf. ,,Dat moeten we doen voor de kunstenaars, professionals, de gehele keten. We verdwijnen anders, zeker het nachtleven en de festivals", zegt Zoet.
Ook de evenementenmakers en producenten hopen op september. ,,Daar ligt de focus nu op, dan gaan we gewoon een maand lang knallen", zegt Willem Westermann, uitvoerend secretaris van VVEM. Hij doelt onder meer op een paar festivals en de Grand Prix, die het eerste weekend van september plaatsvindt in Zandvoort. Boris van der Ham, voorzitter van de VVTP, gaat er ook van uit dat de theaters weer op volle kracht kunnen werken met ingang van 1 september. Al benadrukt hij wel dat er gauw duidelijkheid vanuit de overheid nodig is voor de voorbereidingen op het nieuwe theaterseizoen.
© ANP Kippa — Bezoekers op het festivalterrein van Paaspop Vanwege het dalende aantal prikken hebben meerdere GGD'en aangekondigd dat ze vaccinatielocaties gaan sluiten. Zo gaat de prikplek in Houten woensdag dicht en eind deze maand ook de locatie in de Jaarbeurs in Utrecht. De Van Nellefabriek in Rotterdam wordt niet meer gebruikt voor vaccineren en over een tijdje stopt ook het prikken bij het ss Rotterdam. In Nijmegen sluit woensdag de vaccinatielocatie in De Goffert, het stadion van voetbalclub NEC, en volgende week zondag is de laatste prikdag bij het stadion van ADO Den Haag. In Groningen is schaatsbaan Kardinge eind augustus niet meer beschikbaar, omdat daar een nieuwe ijsvloer komt te liggen voor het winterseizoen.
In elke regio blijven nog een paar locaties over, en de GGD'en rijden bijvoorbeeld met prikbussen rond om de nog niet gevaccineerde mensen te bereiken.
Vanwege de coronamaatregelen zijn attractieparken, waarvoor nu online gereserveerd moet worden, vaak helemaal volgeboekt. Parken, die gedurende deze tijd van het jaar het drukst bezocht worden, kunnen een stuk minder bezoekers binnenlaten. Daardoor zitten de parken sneller vol. Dat zeggen attractieparken de Efteling, Avonturenpark Hellendoorn en Toverland. Ook speelt mee dat veel Nederlanders deze zomer in Nederland blijven.
,,We zitten bijna iedere dag vol", zegt een woordvoerder van de Efteling in Noord-Brabant. In het park mag nu ongeveer de helft van het normale aantal bezoekers naar binnen. ,,Eerder bereikten we bijna nooit de maximale capaciteit, dus dat verschil merken we zeker." Ook bij Toverland, dat in Limburg ligt, zitten ze nu een stuk vaker aan het maximum, vertelt een woordvoerder. ,,We zien veel vaker dat het park vol zit dan voorheen, doordat we 50 procent van onze normale capaciteit hebben."
De situatie in de culturele sector en de besluitvorming van het kabinet hierover "blijft steken", zegt Rosanne Janmaat, operationeel directeur bij ID&T. ,,De reisbranche mag steeds een stukje verder open en de culturele sector lijkt steeds een stukje verder dicht te gaan. Het is niet dat we het een andere branche niet gunnen, maar het steekt natuurlijk wel." ID&T is organisator van grote festivals en feesten als Mysteryland, Defqon.1 Weekend Festival, Awakenings en Sensation.
Woensdag besloot de festivalorganisator een kort geding tegen de overheid niet door te zetten. Ze ziet er geen juridische mogelijkheid toe, nu het kabinet met een aanvullende motivering is gekomen voor het besluit om grote evenementen voorlopig niet toe te staan en strenge regels te hanteren voor kleinere evenementen.
Dinsdag riep het muzikale multitalent Jett Rebel het kabinet ook op om meer te doen voor de cultuur- en entertainmentbranche. ,,Elke noodkreet die klinkt vanuit mijn sector wordt opgevat als gezeik. Weinigen van ons durven hier wat over te zeggen, uit angst. Ik spreek uit liefde voor de complete entertainmentsector en kunst in de breedste zin van het woord", schrijft Jett Rebel. Hij zegt zelf de laatste maanden maar moeilijk te kunnen rondkomen en overweegt een andere baan te zoeken.
© ANP Kippa — Jett Rebel De Nederlandse export is in juli verder hersteld van de coronacrisis. Bedrijven kampen wel met lange levertijden en tekorten aan materialen en personeel. Dat melden kredietverzekeraar Atradius en de ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex in hun maandelijkse Corona Monitor.
Volgens de onderzoekers daalde het percentage exportbedrijven dat zegt nog last te hebben van de naweeën van de coronacrisis. In juli ging het om 37 procent, tegen 39 procent een maand eerder. ,,Het beeld dat we zien bij onze achterban blijft voorzichtig positief al schuift het definitieve herstel van de coronacrisis steeds verder naar achteren en blijft de onzekerheid hoog", zegt directeur Bart Jan Koopman van evofenedex.
De Europese Commissie heeft een contract afgesloten voor het Covid-19-vaccin van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Novavax. Het vaccin is nog niet door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) goedgekeurd. Volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen is onder meer voor Novavax gekozen omdat het bedrijf al "met succes zijn vaccin test op bescherming tegen nieuwe varianten die zich verspreiden in Europa."
De lidstaten kunnen naar verwachting vanaf eind dit jaar in totaal 100 miljoen doses bestellen, en er bestaat in het contract nog een optie voor 100 miljoen doses tot in 2022. Vooropgesteld dat het vaccin als "veilig en effectief" wordt beoordeeld door het EMA, meldt het dagelijks EU-bestuur. Het heeft sinds de uitbraak van de coronapandemie namens de EU-landen eerder al zes leveringscontracten gesloten met vier verschillende bedrijven.
© AP — Ursula von der Leyen De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot een tijdelijke stop op het toedienen van zogenoemde boostervaccins, die de bescherming tegen het coronavirus en zijn varianten op peil moet houden. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus pleit voor een moratorium tot minstens eind september zodat er meer vaccins beschikbaar komen voor armere landen.
Israël geeft sinds kort boosters aan patiënten met een zwak immuunsysteem. Ook landen als de VS, Duitsland en Hongarije hebben aangekondigd bepaalde groepen een extra prik te geven, mede om de Delta-variant te lijf te gaan. Nederland heeft nog geen besluit genomen.
De WHO heeft wel begrip voor de zorgen van deze overheden, maar sprak zich al eerder uit tegen dit ‘boosterbeleid’ vanwege de grote achterstand die armere landen hebben qua inentingen. Tedros roept iedereen met invloed, zoals atleten, investeerders, zakenlieden en religieuze leiders, op de oproep tot een moratorium te steunen.
Hij stelde op een persconferentie dat een tijdelijke stop kan bijdragen aan het doel om "minstens 10 procent van de bevolking van ieder land" gevaccineerd te krijgen. Van de 4 miljard doses die wereldwijd tot nu toe zijn toegediend, is meer dan 80 procent in landen met een hoog en middeninkomen.
© AP — Tedros Adhanom Ghebreyesus In veertien van de 25 veiligheidsregio's geldt het hoogste risiconiveau voor de uitbraak van het coronavirus. De situatie is er 'zeer ernstig'. Dat komt door het hoge aantal ziekenhuisopnames. Als alleen het aantal positieve testen had geteld, zou de toestand nergens zeer ernstig zijn geweest.
De overheid stelt de risiconiveaus elke woensdag vast op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag. Er zijn vier niveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig.
Risiconiveau 'zeer ernstig' geldt in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Brabant-Zuidoost, Groningen, Twente, Flevoland, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Hollands Midden, Zuid-Holland Zuid en Zuid-Limburg.
Negen regio's staan een stapje lager, op ernstig. Dat zijn Friesland, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Noord-Holland Noord, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Limburg-Noord. Zeeland ging in één klap van zeer ernstig terug naar zorgelijk. De andere provincie op het een na laagste niveau is Drenthe. Nergens geldt het laagste risiconiveau, waakzaam.
De kaart wordt volgende week woensdag opnieuw uitgerekend.
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal verder gestegen. Afgelopen etmaal zijn er 2836 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dinsdag werden 2230 nieuwe gevallen geregistreerd en ook dat was een stijging ten opzichte van de dag ervoor.
Het weekgemiddelde blijft wel afnemen. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2905 nieuwe coronagevallen per dag geregistreerd. Vorige week woensdag stond het weekgemiddelde nog op 4825 gevallen per dag.
Het aantal nieuwe coronagevallen neemt al een aantal weken gestaag af. Halverwege juli werden nog meer dan 10.000 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd.
In Amsterdam werden de meeste nieuwe besmettingen geregistreerd: 242 mensen kregen er een positieve testuitslag. In Rotterdam waren dat er 101 en in Den Haag 98. In Almere werden 57 nieuwe besmettingen geregistreerd en in Breda 47.
Afgelopen etmaal werden zeven nieuwe sterfgevallen door corona vastgelegd. Het gaat om twee mensen uit Haarlem en verder om inwoners van Rotterdam, Leiden, Doetinchem, Montferland en Eemnes. Het wil niet zeggen dat deze mensen allemaal in de afgelopen 24 uur zijn overleden, omdat het registreren van een sterfgeval soms even duurt. In de afgelopen week werden in totaal 27 nieuwe sterfgevallen gemeld, wat neerkomt op iets minder dan 4 per dag.
Nederland is met afstand koploper binnen de EU bij het melden van bijwerkingen van de coronavaccins. Dat blijkt uit cijfers van de EU-database EudraVigilance, waarin meldingen van bijwerkingen vanuit de hele EU worden bijgehouden en die BNR heeft ingezien.
Tot nu toe kwamen uit Nederland maar liefst 111.904 meldingen over bijwerkingen. Dat zijn er 30.000 meer dan uit Italië, dat na Nederland het meeste meldingen doorgaf. Frankrijk komt daarna, met 70.294 meldingen.
Agnes Kant, directeur van bijwerkingencentrum Lareb, ziet de cijfers als een compliment voor haar organisatie. Ze wijst erop dat er veel aan is gedaan om de bekendheid van Lareb te vergroten en ervoor te zorgen dat mensen weten dat ze het kunnen melden als ze bijwerkingen ervaren.
Festivalorganisator ID&T zet het kort geding tegen de overheid niet door, laat een woordvoerder woensdag weten. ID&T spande de spoedprocedure samen met tal van organisaties aan om duidelijkheid te forceren over de rest van het festivalseizoen. De zaak werd vorige week al aangehouden omdat het demissionair kabinet afgelopen maandag bekend zou maken of eendaagse festivals na 13 augustus door kunnen gaan. Lees hier het volledige artikel.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is woensdag voor de eerste keer in drie weken gedaald, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het zijn er nu 662, 57 minder dan dinsdag.
Drie weken geleden lagen er iets meer dan 200 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Sindsdien nam dit aantal met de dag toe.
Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 57 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 13 mensen binnengebracht. Het totaal aan nieuwe opnames is het laagst sinds 19 juli. Toch moesten er vanwege de drukte afgelopen etmaal zes coronapatiënten overgebracht worden naar ziekenhuizen in andere delen van het land.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 470 coronapatiënten. Dat zijn er vijftig minder dan dinsdag. Op de ic's daalde het aantal ernstig zieke covidpatiënten met zeven tot 192.
Met de daling van woensdag kwam de voorspelling van premier Mark Rutte uit. Hij sprak eerder de verwachting uit dat de druk op ziekenhuizen deze week zou stoppen. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests al een tijdje daalt. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), ging er eerder vanuit dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten oploopt tot ongeveer 800.
Het LCPS gaf vandaag aan dat ziekenhuizen het deze week nog drukker krijgen met covidpatiënten, maar dat de opnames 'op termijn' gaan dalen. ,,Het is op dit moment moeilijk te voorspellen wanneer die daling zal plaatsvinden en hoe de ziekenhuisopnames zich op langere termijn gaan ontwikkelen, gezien de verscheidenheid aan factoren die hierop van invloed zijn", aldus de ziekenhuisorganisatie.
Het aantal mensen dat per week wordt gevaccineerd tegen het coronavirus daalt verder, nu ongeveer 85 procent van de volwassen Nederlanders in elk geval één keer is gevaccineerd tegen het coronavirus. Twee op de drie Nederlanders zijn volledig ingeënt.
In de afgelopen week hebben 812.269 mensen een prik gekregen, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds begin mei. Het is de vijfde achtereenvolgende week dat het aantal prikken daalt. Een week eerder kregen iets meer dan een miljoen mensen een inenting. De drukste week was begin juni, toen 1,67 miljoen mensen gevaccineerd werden.
De vaccinatiecampagne begon bijna zeven maanden geleden. Tot en met afgelopen zondag zijn 20,9 miljoen prikken gezet. Daaronder zijn 12,4 miljoen eerste prikken. Mensen die het vaccin van Janssen krijgen en dus na de eerste prik klaar zijn, zijn hier in meegerekend. De vaccinatiegraad onder mensen van 60 tot 89 ligt boven de 90 procent. Onder vijftigers en onder 90-plussers is bijna 90 procent ingeënt. Verder zijn driekwart van alle veertigers en twee op de drie dertigers gevaccineerd.
Vorige week hebben 166.488 mensen een eerste prik gekregen, het laagste aantal eerste prikken sinds de week van 15 tot en met 21 maart. In totaal hebben ongeveer 8,5 miljoen mensen de tweede prik gekregen, bijna 650.000 meer dan vorige week. Vanwege het dalende aantal prikken hebben meerdere GGD'en aangekondigd dat ze vaccinatielocaties gaan sluiten.
Vakantiegangers die de komende weken terugkeren naar Nederland kunnen vanaf zondag worden gecontroleerd of ze coronavrij dan wel beschermd zijn tegen het virus. De marechaussee staat vooralsnog alleen bij de grens met België en waarschuwt niet: wie de papieren niet op orde heeft, krijgt direct 95 euro boete.
Indonesië telt sinds vandaag meer dan 100.000 bevestigde coronadoden. Het daadwerkelijke cijfer, zo vreest men, zou nog een stuk hoger kunnen liggen.
De laatste maanden nam het aantal coronadoden in het land snel toe: het duurde 14 maanden tot er 50.000 overlijdens geteld werden, en 9 weken om dat getal te verdubbelen. Juli was in Indonesië de dodelijkste maand sinds het begin van de pandemie, met meer dan 30.100 corona-sterfgevallen.
Sinds begin juni stierven meer dan 2800 mensen thuis tijdens hun zelf-isolatie. Dat zegt LaporCOVID-19, een onafhankelijke virusdatagroep die thuisdoden bijhoudt. Niet al deze sterfgevallen komen volgens de organisatie in de officiële cijfers terecht.
,,Ze werden bij ziekenhuizen afgewezen, dus gingen ze terug naar huis en in zelfisolatie, met beperkte toegang tot medicijnen, geen zuurstof en zonder dat zij door een dokter gemonitord werden - tot ze stierven", zei Ahmad Arif, een van de oprichters van LaporCOVID-19.
Frankrijk gaat 50.000 doses van het coronavaccin naar Libanon sturen. Dat zei president Emmanuel Macron. Ook zei hij 100 miljoen euro noodhulp toe voor het land. Libanon kampt momenteel met een diepe economische crisis.
© REUTERS — Een bezoeker overhandigt haar documenten bij de receptie van een coronavaccinatiecentrum bij de Aoyama Universiteit in Tokio, Japan (2 augustus 2021, Stanislav Kogiku/Reuters Japan heeft woensdag gewaarschuwd dat het aantal coronabesmettingen in het land in een ongekend tempo stijgt. Vandaag is er een recordaantal van 14.207 nieuwe infecties in het land. Olympische gaststad Tokio meldde vandaag 4,166 nieuwe gevallen - eveneens een record.
Japan voert een nieuw beleid omtrent corona, waarbij patiënten met milde symptomen gevraagd wordt in zelfisolatie te gaan in plaats van naar het ziekenhuis. ,,De pandemie heeft een nieuwe fase bereikt", zei minister van gezondheid Norihisa Tamura daarover. ,,We kunnen alleen mensen naar het ziekenhuis brengen als we genoeg bedden hebben. We handelen preventief."
Mocht het beleid toch niet werken zoals gehoopt, dan kan het echter worden teruggedraaid, zei Tamura.
De Japanse premier, Yoshihide Suga, ligt van verschillende kanten onder vuur om het coronabeleid. Sommigen vrezen dat de huidige regels van zelfisolatie leiden tot meer doden. Daarnaast is uit polls gebleken dat veel Japanners geen voorstander waren van het houden van de Olympische Spelen terwijl de pandemie in het land zich verder uitbreidt. Volgens Suga en de organisatoren van de Spelen is er geen link tussen het sportevenement en de piek in besmettingen.
Mensen die volledig gevaccineerd zijn hebben zo'n 50 tot 60 procent minder kans om besmet te raken met de Delta-variant van het coronavirus dan mensen die niet gevaccineerd zijn. Dat blijkt uit een grootschalige studie door het Imperial College in Londen, waarvan de resultaten woensdag bekend werden.
Mensen die niet volledig gevaccineerd zijn hebben twee keer zoveel kans Covid-19 op te lopen dan gevaccineerden. Daarbij zijn ook asymptomatische besmettingen meegerekend. Als er alleen gekeken wordt naar mensen die ook symptomen van corona vertonen, dan is de effectiviteit van vaccins nog hoger.
Uit het onderzoek, waaraan meer dan 98.000 vrijwilligers deelnamen, blijkt ook dat volledig gevaccineerden minder kans hebben om Covid door te geven. Tevens komt naar voren dat 5- tot 24-jarigen verantwoordelijk waren voor de helft van alle besmettingen, hoewel ze slechts ongeveer een kwart van de Britse bevolking uitmaken.
Volgens de laatste schattingen van het nationaal statistiekbureau ONS was in de week tot 24 juli één op de 65 mensen in het Verenigd Koninkrijk besmet met het coronavirus. 73 procent van de volwassenen in het land is volledig ingeënt.
In plaatsen waar relatief weinig mensen zich hebben laten vaccineren zet de GGD prikbussen en pop-up priklocaties in. Een van die tijdelijke prikstraten staat in het Zeeuwse Rilland.
Een meerderheid van de kinderen die besmet raken met Covid-19 krijgen geen symptomen, maar diegenen die wel ziek worden zijn na gemiddeld zes dagen genezen. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het vaktijdschrift ‘The Lancet Child & Adolescent Health’. De auteurs, onder meer van King's College in Londen, hebben naar eigen zeggen voor het eerst een uitgebreid onderzoek gedaan naar het ziekteverloop bij kinderen met Covid-19 symptomen.
De basis van het onderzoek waren symptomen die via een app geregistreerd werden door de ouders of voogd. Het ziekteverloop van 1.734 kinderen tussen 5 en 17 jaar werd gevolgd. Ze hadden gemiddeld drie symptomen, vooral vermoeidheid, hoofdpijn en het verlies van smaak- en reukzin.
Het gebeurde maar zelden dat kinderen vier weken of langer na hun infectie nog symptomen vertoonden. Dat was slechts het geval bij 4,4 procent van de kinderen. Na acht weken voelde nog minder dan 2 procent symptomen. De meeste kinderen waren in minder dan een week weer beter.
Oudere kinderen waren iets langer ziek dan jongere kinderen, schrijft BBC. De 12- tot 17-jarigen hadden een week nodig om te recupereren, de jongeren waren gemiddeld na vijf dagen genezen.
© Raphael Drent — Een student van het ROC laat zich op school door de GGD tegen het coronavirus inenten met het Janssen-vaccin (1 juli 2021) Leerlingen met coronagerelateerde klachten komen nog vaak naar school. Daarbij lijkt de ventilatie in een groot deel van de scholen nog steeds niet op orde. Dat meldt CNV Onderwijs na onderzoek onder bijna 1500 leden van de bond.
'Blijf thuis bij klachten' is al sinds het begin van de coronacrisis een basisregel, geeft de vakbond aan. Van de leden die op middelbare scholen werken geeft 53 procent echter aan toch leerlingen te zien die met coronagerelateerde klachten op school verschijnen. In het mbo is dat 52 procent. Bij universiteiten gaat het om 35 procent van de leden die dit ziet gebeuren, in het hbo 28 procent en in het basisonderwijs 42 procent.
,,We moeten met zijn allen ook echt individuele verantwoordelijkheid nemen en elkaar daar op aanspreken, hoe vervelend dat soms voor iemand uitkomt", zegt voorzitter van CNV Onderwijs Daniëlle Woestenberg.
Sinds deze zomer is goed ventileren aan het rijtje basismaatregelen toegevoegd, aldus CNV Onderwijs. Maar het onderzoek wijst uit dat maar een klein deel van het personeel denkt dat de ventilatie in orde is. In het primair onderwijs gaat het om 33 procent, in het voortgezet onderwijs om 34 procent, in het mbo om 23 procent, in het hbo om 32 procent en in het wetenschappelijk onderwijs om 37 procent. ,,Dat zijn gewoon schokkende cijfers, na anderhalf jaar coronacrisis. Slechte ventilatie zorgt ook in 'normale tijden' al voor ziekte en uitval", aldus Woestenberg.
Zij had gehoopt dat corona als katalysator had gewerkt om dit al jaren bestaande probleem op te lossen. ,,Maar er gebeurt nog veel te weinig. Iedereen wijst naar elkaar." Volgens Woestenberg kunnen scholen veel veiliger worden als iedereen verantwoordelijkheid neemt voor het beperken van besmettingskansen. "Niemand in het onderwijs wil wéér een schooljaar met quarantaines, lesuitval en gesloten scholen."
Van de deelnemers aan het onderzoek zegt meer dan 90 procent ten minste deels gevaccineerd te zijn.
China zet de invoer van diepgevroren voedsel opnieuw onder intensief toezicht vanwege de recente heropleving van Covid-19 in het land. Dat melden Chinese media. De Chinese autoriteiten zijn daartoe overgegaan op basis van de veronderstelling dat het mogelijk is om het virus op te lopen via voedselverpakkingen.
Steden als Zhengzhou en Haikou verscherpen de inspectie van geïmporteerd diepvriesvoedsel om de overdracht van Covid te voorkomen.
China heeft vanaf de uitbraak van de pandemie aangenomen dat het virus kan voortleven onder omstandigheden die worden aangetroffen in bevroren voedsel en verpakkingen, waardoor het sommige besmettingen koppelt aan geïmporteerde goederen.
Eerder dit jaar veroorzaakten de massale tests en desinfectie van diepvriesproducten voor opstoppingen in havens en lange vertragingen bij de douane. Sommige supermarkten hebben aparte koelers voor geïmporteerde goederen. China's hervatting van de strikte controles op diepvriesvoedsel kan grote gevolgen hebben: het land is een van 's werelds grootste afnemers van veel voedingsproducten. Zo is China goed voor bijna de helft van de wereldwijde varkensvleeshandel.
De laatste Covid-uitbraak in China, die eind juli voor het eerst werd vastgesteld op de luchthaven van Nanjing, houdt verband met de Delta-variant en heeft zich nadien in slechts twee weken verspreid naar bijna de helft van de 32 provincies van China. Nanjing heeft sinds de uitbraak meer dan 13.000 bedrijven onderzocht uit de productieketen voor diepvriesvoedsel. Daarbij werden meer dan 35.000 monsters getest, die allemaal negatief waren voor het virus.
De Verenigde Staten bereiden zich volgens regeringsbronnen voor op het verstrekken van coronavaccins aan migranten in Amerikaanse hechtenis langs de grens met Mexico. Het aantal coronabesmettingen onder gedetineerde migranten, die werden opgepakt terwijl of nadat ze zonder toestemming de grens overstaken, stijgt rap.
Tot nu toe heeft slechts een beperkt aantal migranten in detentiecentra van de Amerikaanse immigratiedienst het vaccin gekregen. Volgens het nog niet volledig uitgewerkte plan zullen de vaccins worden verstrekt aan zowel migranten die worden gedeporteerd als aan mensen die in de Verenigde Staten mogen blijven in afwachting van een uitspraak in hun asielzaak.
De migranten zullen het Janssen-vaccin krijgen. Dat vaccin is vanwege de enkele dosis beter geschikt voor een groep mensen met wie het lastig is om een tweede dosis te coördineren. Functionarissen die bekend zijn met het plan, zeggen dat de aanstaande grensvaccinatiecampagne kan helpen de agressieve verspreiding van de deltavariant aan beide zijden van de grens te beteugelen.
In juli staken 210.000 migranten de zuidelijke grens met de Verenigde Staten over, het hoogste aantal in een maand in 21 jaar tijd, volgens voorlopige schattingen van de Amerikaanse douane.
In Frankrijk zijn dinsdag op verschillende plaatsen de coronamaatregelen aangescherpt, in reactie op het toenemende aantal besmettingen door de deltavariant.
Zo is in enkele onder toeristen populaire Franse kustgebieden de mondkapjesplicht opnieuw ingevoerd, minder dan twee maanden nadat de autoriteiten de beperking hadden opgeheven. Het gaat om onder meer delen van Bretagne en enkele plaatsen bij de uitlopers van de Pyreneeën, aan de grens met Spanje. Hetzelfde staat mensen rond het meer van Annecy, aan de voet van de Alpen, te wachten.
Op Corsica is een noodplan geactiveerd. De maatregelen zijn vooral bedoeld om medisch personeel te ondersteunen. Momenteel is in Bastia, een van de twee grote steden van het eiland, meer dan 79 procent van de ziekenhuisbedden bezet. De situatie op Corsica is waarschijnlijk verergerd door de traditionele golf van vertrek en aankomst van vakantiegangers eind juli. In het afgelopen weekend waren op Corsica om die reden meer dan 130.000 mensen onderweg.
Op maandag had het Frans-Caribische eiland Guadeloupe een gedeeltelijke lockdown aangekondigd. Vanaf woensdag geldt er een avondklok. Martinique, een ander Frans-Caribisch eiland, ging vrijdag al in volledige lockdown, terwijl het eiland Réunion dit weekend gedeeltelijk op slot ging.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft er woensdag bij de Republikeinse leiders in de staten Florida en Texas op aangedrongen de Covid-richtlijnen van de gezondheidsdienst (CDC) te volgen. Florida en Texas zijn samen goed voor ongeveer een derde van alle nieuwe Amerikaanse coronabesmettingen.
De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft zich meermaals verzet tegen strikte coronabeperkingen. Vrijdag blokkeerde hij nog een mondkapjesplicht op scholen. De gouverneur van Texas, Greg Abbott, vaardigde afgelopen voorjaar een decreet uit dat boetes oplegt voor mondkapjesplichten.
,,Sommige gouverneurs zijn niet bereid om te doen wat nodig is om deze pandemie te verslaan", zei Biden, zonder de twee Republikeinse gouverneurs bij naam te noemen. Hij roept de staten op om instellingen die wel coronatmaatregelen willen volgen, niet dwars te zitten. ,,Tegen deze gouverneurs zeg ik: als jullie niet willen helpen, ga dan tenminste uit de weg."
Volgens de gezondheidsdienst waren er sinds zaterdag ongeveer 72.000 nieuwe coronabesmettingen per dag in de Verenigde Staten, een stijging van 44 procent ten opzichte van de week ervoor.
De stad New York maakte dinsdag bekend dat voortaan een vaccinatiebewijs vereist is in restaurants, sportscholen en andere openbare gelegenheden. Biden drong er bij andere steden op aan hetzelfde te doen.
Israël heeft nieuwe coronamaatregelen afgekondigd nu het aantal besmettingen weer snel stijgt. Er geldt onder meer opnieuw een mondkapjesplicht bij evenementen met meer dan 100 deelnemers die buiten plaatsvinden. De nieuwe regels gaan zondag in.
Ook voor evenementen met minder dan 100 deelnemers moeten aanwezigen nu een negatief testresultaat laten zien, of bewijzen dat ze ingeënt of genezen zijn. Voortaan moeten ook kinderen een negatief coronaresultaat kunnen laten zien om naar binnen te mogen.
Al voor de bijeenkomst van het kabinet had de regering beslist om nieuwe reisbeperkingen op te leggen. Zo moeten alle Israëliërs vanaf 11 augustus minstens zeven dagen in quarantaine nadat ze terugkeren uit 18 landen, waaronder Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten.
Minister van Defensie Benny Gantz waarschuwde ook voor nieuwe lockdowns vanaf september als het aantal nieuwe besmettingen niet afneemt. Een lockdown zou in september minder schadelijk zijn voor de economie, omdat er in die maand verschillende Joodse feestdagen vallen, aldus Gantz.
Israël is een van de koplopers op het gebied van vaccinatie: bijna 5,4 miljoen van ongeveer 9,3 miljoen Israëliërs zijn al volledig ingeënt.
De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft een federaal moratorium op huisuitzettingen verlengd met zestig dagen, zei de Democratische Senaatsleider Chuck Schumer dinsdag. Het nieuwe verbod zal betrekking hebben op ongeveer 90 procent van de huurders in het land.
De verlenging vervangt het moratorium dat zaterdag afliep en is gericht op regio's waar het aantal coronabesmettingen gestegen is vanwege de opmars van de zeer besmettelijke deltavariant. De CDC gaf daarmee gehoor aan een oproep van president Joe Biden, die opriep tot deze stap om huurders te beschermen.
Door het aflopen van het oorspronkelijke verbod, dat vlak na het uitbreken van de pandemie werd ingesteld, dreigden miljoenen Amerikanen die door de coronacrisis achterlopen met het betalen van hun huur dakloos te worden. De gezondheidsdienst zal details over het nieuwe moratorium verstrekken zodra het plan is afgerond.
Als de mens niet naar de GGD komt voor een coronaprik, dan moet de GGD maar naar de mens gaan. Met die gedachte opent de GGD Zeeland ‘pop-up-locaties’ in plaatsen waar nog relatief weinig mensen gevaccineerd zijn. Rilland, op de grens van Brabant en Zeeland, had dinsdag de primeur. Van 16.00 tot 18.00 uur was het prikken-zonder-afspraak.
De vaccinatiebereidheid in Zeeland wijkt niet af van het landelijke beeld, maar in twee oostelijkste gemeenten van de provincie zijn wel minder mensen geprikt. Niet dat in Reimerswaal en Tholen ‘Urkse’ toestanden heersen. Toch ligt de vaccinatiegraad 10 tot 15 procent lager. Lees hier het volledige artikel.
In de strijd tegen de vierde coronagolf wil de Duitse regering dat ongevaccineerden nergens meer binnen mogen. Volgens de Duitse krant Bild staat dat in de coronaplannen van Berlijn voor de herfst en winter. Het dagblad spreekt over snoeiharde maatregelen.
Het strengere beleid voor de miljoenen burgers die niet zijn ingeënt heeft wel als gevolg dat 'zo'n drastische lockdown als in de tweede en derde golf naar alle waarschijnlijkheid niet meer nodig zal zijn', aldus Bild over de voorstellen van het ministerie van Volksgezondheid.
© AP — De Duitse Bondskanselier Angela Merkel doet een mondkapje voor. Nederlanders zullen nog zeker tot na komende winter gebruik moeten maken van QR-codes om te reizen en om toegang te krijgen tot evenementen en uitgaansgelegenheden. Dat is de verwachting van verschillende virologen en epidemiologen waar BNR mee sprak.
OMT-leden laten desgevraagd weten dat over de kwestie de komende weken gesproken wordt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan nog niet zeggen wanneer het systeem met QR-codes losgelaten kan worden.
De QR-codes kunnen worden gebruikt om aan te tonen dat iemand volledig tegen het coronavirus is gevaccineerd, of negatief is getest. Daarmee kan bijvoorbeeld toegang worden verkregen tot voetbalwedstrijden en andere evenementen en kan een QR-code vereist zijn voor reizen binnen de EU.
Vrijwel alle reizigers die Duitsland binnenkomen voldoen aan de nieuwe coronaregels, namelijk het bij je hebben van een bewijs dat je bent gevaccineerd, genezen of onlangs negatief getest. Bij nog geen 0,4 procent van de personen die op 1 en 2 augustus werden gecontroleerd waren maatregelen nodig, aldus de nationale Duitse politie.
De agenten controleerden de eerste twee dagen van de nieuwe regeling in totaal ongeveer 155.000 reizigers. In slechts 616 gevallen ontbrak informatie of waren onjuiste gegevens ingevuld. In dergelijke gevallen worden de gezondheidsautoriteiten ingeschakeld die bekijken of een boete nodig is, stelt de politie. Zij spreekt in een verklaring over een eerste positieve tussenbalans: ,,Bijna alle reizigers gedragen zich conform de regels!"
De Amerikaanse stad New York maakt het tonen van een vaccinatiebewijs verplicht als mensen binnenactiviteiten willen doen. De 'coronapas' wordt nodig om bijvoorbeeld naar restaurants, sportscholen en optredens te kunnen. New York kampt met een snelle verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus. ,,Dit is wat het tij zal doen keren", zegt burgemeester Bill de Blasio over de maatregelen.
New York is de eerste stad in de Verenigde Staten die een dergelijke maatregel invoeren, stelt De Blasio. De regelgeving wordt geleidelijk ingevoerd en handhaving begint op 13 september. Het stadsbestuur heeft de 'Key to NYC Pass' ('Sleutel voor New York City Pas') ontwikkeld, vergelijkbaar met de Franse gezondheidspas.
© AFP — De Uitmarkt in Amsterdam, die wordt gezien als de landelijke opening van het theaterseizoen, heeft op 27, 28 en 29 augustus plaats in een aan de coronacrisis aangepaste vorm op het Museumplein. Voor tv-kijkers wordt er tijdens speciale uitzendingen geschakeld naar diverse culturele locaties ook elders in het hele land, waar vandaan onder anderen Plien en Bianca en Anne Wil Blankers hun bijdragen zullen leveren.
Op de eerste avond staat het werk van de popgroep Doe Maar centraal. Artiesten als Jamai, O'G3NE, Ruth Jacott en Rob Dekay brengen dat ten gehore, archiefbeelden van concerten van de legendarische groep vullen het geheel aan. Buddy Vedder presenteert de avond. De tweede avond presenteert Eric Corton een gemengd programma en Frits Sissing en Romy Monteiro begeleiden de derde avond, die in het teken staat van de musical.
Wie op een van de avonden aanwezig wil zijn op het Museumplein, moet wel reserveren voor een zitplaats en een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag meebrengen.
Na ruim drie weken afwezigheid keert Rob Stenders morgen weer terug op Radio Veronica. De radio-dj werd geveld door het coronavirus en kampte daarna met aanhoudende stemklachten. In de tussentijd viel Edwin Evers voor hem in. ,,Ik ga weer een poging doen”, maakte Stenders vandaag bekend.
© ANP — Radio dj en zendermanager Rob Stenders. Veel organisatoren van festivals hebben al een verzoek ingediend voor een schadevergoeding nu vrijwel alle grote evenementen niet kunnen doorgaan deze zomer. Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kwamen tot nu toe 340 aanvragen binnen.
Nu het hele land zomervakantie viert en de eerste vakantiegangers weer terug in Nederland zijn, stijgt het aantal mensen dat tijdens de reis het coronavirus heeft opgelopen. Van de mensen die vorige week positief testten op het virus, zijn er zeker 776 besmet geraakt tijdens de vakantie. Het werkelijke aantal kan hoger zijn.
Van lang niet alle mensen die positief testen is de besmettingsbron bekend. Dat komt voor een deel doordat GGD'en te weinig mensen hebben om bij iedereen bron- en contactonderzoek te doen. Bovendien zijn er veel mensen die niet weten waar ze het virus hebben opgelopen. Bij ongeveer 40 procent van de mensen die afgelopen week positief testten, is de 'setting van besmetting' wel vastgesteld.
Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is zo'n 10 procent besmet geraakt tijdens een reis of vakantie. Vorige week ging het om 8 procent en nog een week eerder om 5 procent. Van alle mensen die sinds begin april positief testten, was de vakantie in 1,8 procent van de gevallen de bron.
Bijna een kwart van de besmette vakantiegangers is in de afgelopen twee weken in Griekenland geweest, wat betekent dat er een kans is dat ze daar het virus hebben opgelopen. Sinds april is 'slechts' 10 procent van de positief geteste mensen kort ervoor in dat land geweest. Bijna 17 procent van de mensen die afgelopen week positief testten, was onlangs in Spanje en bijna 16 procent in Frankrijk.
De thuissituatie blijft de belangrijkste plek waar mensen besmet raken. Dit leidde afgelopen week tot bijna 55 procent van de besmettingen waar de bron bekend is. Ook bij elkaar op bezoek gaan leidt relatief vaak tot een besmetting.
© AP — Een Grieks strand nabij Athene. De helft van de bevolking van de Europese Unie is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om bijna 224 miljoen mensen in 27 lidstaten, becijferde persbureau AFP. Dat concludeerde dat de EU daarmee de Verenigde Staten heeft ingehaald op vaccinatiegebied.
Spanje is volgens het persbureau koploper onder de grote landen in Europa. Daar geldt ruim 58 procent van de bevolking als volledig gevaccineerd. Daarna volgen Italië (54,4 procent), Frankrijk (52,9 procent) en Duitsland (52,2 procent).
Als wordt gekeken naar alle EU-lidstaten, heeft het kleine eiland Malta de hoogste vaccinatiegraad. Daar is ongeveer driekwart van de bevolking volledig gevaccineerd. AFP noemt Nederland niet, maar volgens de laatste cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC gaat het hier om ruim zes op de tien volwassenen.
Bulgarije scoort binnen de EU het slechtst op vaccinatiegebied. Daar is ruim 14 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.
De Verenigde Staten hebben 49,7 procent van hun bevolking volledig ingeënt. Daarmee loopt het land niet alleen achter op de EU, maar ook op het noordelijke buurland Canada. Daar ging de vaccinatiecampagne later van start, maar is inmiddels 59 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.
Het gemiddeld aantal nieuwe coronagevallen van de afgelopen week is dinsdag gedaald tot 3001, het laagste aantal sinds begin juli. Dat cijfer daalt nu al zo'n twee weken aan een stuk.
Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er 2263 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een week geleden werden er op dinsdag nog 3988 besmettingen vastgesteld, de week daarvoor 6783. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 21.005 positieve tests.
Het aantal vastgestelde sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met drie. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werd geen enkel overlijden geregistreerd.
Afgelopen etmaal werden de meeste coronagevallen vastgesteld in Amsterdam, in totaal 161. Rotterdam telde 100 nieuwe gevallen en Den Haag 82. Ook in Tilburg en Zaanstad (beide 40) kwamen relatief veel nieuwe coronabesmettingen aan het licht.
Het aantal mensen dat vanwege het coronavirus in het ziekenhuis belandt, stijgt niet meer. In de afgelopen week zijn 541 mensen opgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in zijn wekelijkse cijfers. Een week geleden meldde het instituut 538 nieuwe opnames, wat door nameldingen uitkwam op 564. Het aantal mensen dat op een intensive care belandde steeg wel iets, van 115 naar 130.
Het zijn wel aanzienlijk meer opnames dan in de weken ervoor. Eind juni en begin juli kwamen per week zo'n vijftig tot honderd mensen in een ziekenhuis terecht.
Het aantal positieve tests blijft snel dalen. In de afgelopen week kreeg het RIVM 21.005 meldingen. Dat is een afname van bijna 44 procent ten opzichte van de zeven dagen ervoor. Toen waren er 37.343 nieuwe gevallen, en dat was 46 procent minder dan de week daarvoor.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg licht, van 21 naar 28. Dat is vergelijkbaar met de situatie half juni. Maar het valt in het niet bij het hoogtepunt van de laatste golf.
Het reproductiegetal daalde een fractie. Het cijfer geeft aan hoe snel of langzaam het coronavirus zich verspreidt. Dat getal stond vorige week dinsdag op 0,8 en afgelopen vrijdag op 0,7. Nu is het 0,69 geworden, het laagste niveau sinds 1 juni vorig jaar. Een getal van 0,69 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 69 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan zo'n 48 anderen, die vervolgens 33 mensen aansteken.
Het aantal positieve testen daalt in elke leeftijdsgroep, maar vooral onder jongvolwassenen. Een paar weken geleden testten 1852 op elke 100.000 mensen van 18 tot 24 jaar positief, afgelopen week waren het er 325 op de 100.000. Bij 25- tot 29-jarigen daalde het relatieve aantal positieve tests van 915 naar 215 op de 100.000.
Momenteel liggen er 719 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er evenveel als een dag eerder. Daarvan liggen 199 patiënten op de ic, twee meer dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nu 520 coronapatiënten met Covid-19, twee minder dan maandag. In de afgelopen 24 uur kwamen 89 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 10 mensen binnengebracht.
Demissionair premier Mark Rutte voorspelde eerder dat de druk op de ziekenhuizen deze week stopt. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests al een tijdje daalt. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), sprak eerder de verwachting uit dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten oploopt tot ongeveer 800.
De Israëlische autoriteiten hebben uit angst voor een nieuwe uitbraak van het coronavirus de quarantaineplicht uitgebreid. De verplichting wordt volgens plaatselijke media vanaf 6 augustus van kracht voor nóg achttien landen inclusief Nederland. Op de nieuwe lijst landen voor de quarantaineplicht komen dan ook Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, IJsland, Oekraïne, Tsjechië, de VS en een reeks Afrikaanse landen te staan.
De verplichting betekent dat de reiziger die aankomt in Israël zichzelf ten minste zeven dagen moet isoleren en zich twee keer moet laten testen voor de quarantaine kan worden beëindigd. De reisbeperking geldt ook voor gevaccineerde reizigers of mensen die van het virus zijn hersteld. Een aantal Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen wordt vrijdag juist weer van de lijst afgehaald, inclusief Kenia en Panama, aldus de krant Haaretz.
Minder arbeidsmigranten hebben zich in de eerste weken van juli laten vaccineren dan gehoopt. Volgens de GGD niet alleen omdat ze geen bewijs van vaccinatie kunnen krijgen, maar ook omdat hun werkgever niet wil dat ze geprikt worden, omdat ze mogelijk ziek worden van het vaccin.
De GGD zette in juni flink in op het vaccineren van arbeidsmigranten. Met name in de Westlandse tuinbouw werken veel arbeidskrachten die uit onder meer Polen en Bulgarije komen. Een flink deel daarvan woont in Den Haag. Daarom werd een speciale campagne opgetuigd om hen in de Broodfabriek in Rijswijk te vaccineren.
Lees hier het hele verhaal.
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot dusver meer dan duizend meldingen van menstruatiestoornissen na een coronavaccinatie ontvangen. Het gaat om klachten zoals het uitblijven van de menstruatie, heviger menstruatie, doorbraakbloedingen en bloedingen na de overgang. Het is nog niet duidelijk of het gaat om bijwerkingen van de coronavaccins, aldus Lareb.
Het is de eerste keer dat Lareb rapporteert over de gemelde menstruatiestoornissen. De meldingen worden volgens het bijwerkingencentrum nader onderzocht. Volgens directeur van Lareb Agnes Kant wil dit nog niet zeggen dat het om bijwerkingen van de vaccins gaat. ,,Dit soort menstruatiestoornissen komen normaal ook veel voor." Als veel mensen een vaccin krijgen, zullen zich dus ook veel mensen melden met menstruatiestoornissen, die ze anders mogelijk ook hadden gehad. Anderzijds wordt niet elke menstruatieklacht gemeld, aldus Kant. ,,Dus het kan ook zijn dat er wel iets van een bijwerking speelt, misschien iets hormonaals. We kunnen er nog niet veel over zeggen."
Lareb ontving ook nieuwe meldingen van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met AstraZeneca of Janssen. Het gaat om 33 meldingen na AstraZeneca, waarbij het in achttien gevallen vrijwel zeker de zeldzame bijwerking betrof. Er kwamen zeven meldingen binnen na een prik met Janssen, waarbij het in drie gevallen vrijwel zeker om de zeldzame bijwerking ging. Bij de vorige rapportage, begin juli, ging het nog om 34 meldingen, waarvan 18 vrijwel zeker de zeldzame bijwerking betroffen (17 AstraZeneca en 1 Janssen).
Verder zijn er tot dusver 491 meldingen van overlijden na coronavaccinatie bij Lareb binnengekomen. Dat zijn er 43 meer dan bij de vorige rapportage, een maand geleden. Overlijden ná vaccinatie wil niet zeggen dat het vaccin de oorzaak is van het overlijden.
In Israël zijn 3818 nieuwe coronabesmettingen gemeld in de afgelopen 24 uur. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee stijgt het aantal besmettingen opnieuw sterk.
Een dag eerder waren er nog 2121 nieuwe besmettingen. Er zijn momenteel 22.345 Covidpatiënten in Israël, van wie er 221 ernstig ziek zouden zijn.
Het land behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied, maar heeft toch te maken met een snelle verspreiding van de deltavariant. Er raken vooral veel ongevaccineerde jongeren besmet, maar besmettingen komen ook steeds vaker voor bij ouderen, die vijf tot zes maanden geleden zijn ingeënt.
Onlangs presenteerde het Ministerie van Volksgezondheid cijfers waaruit bleek dat de doeltreffendheid van de vaccins van Biontech/Pfizer sinds begin juni sterk was gedaald. Daarom krijgen 60-plussers in Israël nu de mogelijkheid zich een derde keer te laten inenten met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech.
De Amerikaanse oud-president Barack Obama krijgt kritiek omdat hij zijn zestigste verjaardag groots wil vieren. De Democraat nodigt honderden gasten uit in zijn buitenverblijf op het eiland Martha's Vineyard, schrijft The Wall Street Journal. Dat ligt gevoelig omdat er in de Verenigde Staten grote zorgen zijn over de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus. Er worden daarom steeds meer coronamaatregelen aangescherpt.
Een ingewijde vertelde de zakenkrant dat het feest buiten zal plaatsvinden en dat alle gezondheidsregels worden nageleefd. Toch klinkt kritiek, vooral uit conservatieve hoek. De gezaghebbende Republikeinse parlementariër Jim Jordan zei op Twitter dat Democraten de voormalige president Donald Trump de volle laag zouden geven als hij zo'n verjaardagsfeest zou geven. Trump zou dan vast roekeloosheid worden verweten, twitterde Jordan, een lid van het Huis van Afgevaardigden.
Het is onduidelijk wie precies op de gastenlijst staan, maar volgens een bron van USA Today komt president Joe Biden in elk geval niet. Wel komen er mogelijk andere bekende figuren Obama vraagt zijn gasten niet om cadeaus, maar om donaties aan goede doelen die jongeren helpen.
Japan heeft gedreigd de namen van mensen die zich niet houden aan bepaalde coronamaatregelen bekend te maken. De regering zette de dreiging kracht bij door alvast de namen van drie mensen openbaar te maken die zich niet hadden gehouden aan de regels rondom de verplichte quarantaine voor reizigers.
Het Japanse ministerie van Volksgezondheid zei dat de drie overtreders duidelijk contact met de autoriteiten wilden vermijden, nadat ze waren teruggekeerd vanuit het buitenland.
De openbaarmaking van hun namen heeft ervoor gezorgd dat op sociale media wordt gespeculeerd over bepaalde details over de overtreders, zoals over hun baan of woonplaats.
Reizigers die in Japan arriveren, moeten twee weken verplicht in quarantaine. Gedurende de quarantaine dienen ze een app te gebruiken waarmee hun locatie kan worden gevolgd. Ook moeten ze verslag uitbrengen bij de autoriteiten over hun gezondheidstoestand. De verplichte quarantaine geldt voor zowel toeristen als voor Japanse staatsburgers.
De autoriteiten in de Chinese stad Wuhan hebben tijdens een persconferentie aangekondigd dat ze alle inwoners van de stad willen testen op het coronavirus. De aankondiging volgt op het nieuws dat er voor het eerst in meer dan een jaar tijd lokale coronabesmettingen zijn vastgesteld in de miljoenenstad.
De centraal gelegen stad met 11 miljoen inwoners staat bekend als de metropool waar de coronapandemie uitbrak.
Maandag werden in Wuhan zeven nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Bij drie van de gevallen gaat het om een lokaal opgelopen besmetting. Het gaat om de eerste cluster sinds de Chinese autoriteiten het virus meer dan een jaar geleden onder controle wisten te krijgen door middel van een strenge lockdown.
De Nederlandse luchtvaartsector heeft het afgelopen kwartaal ruim vier keer zoveel passagiers verwerkt als in dezelfde periode vorig jaar. Dat waren er echter nog steeds veel minder dan in dezelfde periode in 2019, voor de coronapandemie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In het tweede kwartaal van dit jaar reisden 3,9 miljoen passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. In dezelfde periode in 2019 waren dat er nog geen miljoen. Toen was de reissector bijna volledig ingestort door de uitbraak van het coronavirus en de daaropvolgende reisrestricties en lockdownmaatregelen. Sindsdien krabbelt de luchtvaartsector langzaam weer op.
In 2019 verwerkten de Nederlandse luchthavens nog bijna 18 miljoen passagiers in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal van 2021 werden 2,1 miljoen passagiers vervoerd.
De meeste reizigers vlogen in het tweede kwartaal van 2021 van en naar een Spaanse bestemming. Het ging om 593.000 passagiers, ruim 15 procent van het totaal. Op de tweede plaats komen de Verenigde Staten met 7 procent van het aantal luchtvaartpassagiers.
Het vrachtverkeer is inmiddels hersteld van de coronacrisis. De hoeveelheid door de lucht vervoerde goederen nam in het tweede kwartaal van 2021 op jaarbasis met een derde toe tot 456.000 ton. Dat is ook meer dan in hetzelfde kwartaal in 2019. De meeste luchtvracht wordt al jaren verhandeld met Azië, vooral met China. Dat is niet veranderd door de coronapandemie.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft maandag (lokale tijd) een bedrag van 650 miljard dollar (ruim 547 miljard euro) goedgekeurd om landen te helpen de coronacrisis te doorstaan. Het gaat om het grootste steunbedrag sinds de oprichting van het IMF. Het geld heeft als doel landen te helpen met oplopende schulden en de financiële gevolgen van de coronapandemie.
Het is voor het eerst sinds de wereldwijde economische crisis in 2009 dat de organisatie van de Verenigde Naties een groot steunbedrag met dit doel vrijmaakt. Destijds ging het om 250 miljard dollar (ruim 210 miljard euro).
IMF-topvrouw Kristalina Georgieva omschrijft het noodbedrag als 'een prik in de arm voor de wereld' die zal helpen de wereldwijde economische stabiliteit te bevorderen. ,,Het zal vooral de meest kwetsbare landen helpen die worstelen met de impact van de coronacrisis", zei Georgieva maandag in een verklaring.
De gemeente Sucre, in het noordwesten van Colombia, verplicht haar niet-gevaccineerde inwoners tot een zelf-isolatie van acht dagen. Wie de regels met voeten treedt, riskeert een boete van zo'n 219 euro.
,,We moeten standvastig zijn als leiders. Iedereen moet worden gevaccineerd. Degenen die dat niet zijn, kunnen niet circuleren in de gemeente Sucre", verklaarde de burgemeester Elvira Julia Mercado volgens persbureau AFP op een lokale radio.
Volgens het stadsbestuur zijn er voldoende vaccins om 28.000 mensen te vaccineren, maar hebben slechts 10.000 inwoners een of beide prikken gehaald, omdat er valse informatie rondgaat over de vaccins. ,,Er zijn religies die zich verzetten tegen vaccinatie, dat het vaccin de antichrist is, anderen zeggen dat de gevaccineerden binnen twee jaar zullen sterven ...", zei de burgemeester.
Volgens het gemeentelijke besluit moeten vaccinatiebewijzen worden getoond om toegang te krijgen tot winkels, bars, restaurants of banken van de gemeente. Er zullen controles worden uitgevoerd bij de in- en uitgangen van de stad.
© Getty Images — Foto ter illustratie. Een Colombiaan toont zijn vaccinatiebewijs. Het coronavirus lijkt voor 12 september 2019 per ongeluk vrijgekomen uit een laboratorium in het Chinese Wuhan, de metropool waar een paar maanden later de coronapandemie uitbrak. Volgens de Republikeinse partij in het Amerikaanse parlement is er bewijs dat suggereert dat het virus dus wel degelijk uit het lab is ontsnapt. De Republikeinen van voormalig president Trump stellen dit in een rapport over de oorsprong van Covid-19, het virus dat de wereld al zo'n anderhalf jaar in zijn greep houdt. Over de afkomst van het virus is veel gespeculeerd. Trump zelf beweerde ruim een jaar geleden al dat het virus uit het laboratorium in Wuhan stamt.
Marokko heeft een avondklok afgekondigd van 21.00 uur tot 05.00 uur. De regering hoopt met de spertijd, die dinsdag in zal gaan, de uitbraak van het coronavirus af te remmen. Het aantal besmettingen in Marokko stijgt sinds vorige week weer flink. Reizen tussen steden is beperkt tot medisch noodzakelijke reizen.
In de Verenigde Staten heeft 70 procent van de bevolking een eerste inenting tegen het coronavirus gekregen. Daarmee is een doel van de regering gehaald, maar een maand later dan gepland. President Biden had gehoopt dat begin juli 70 procent een eerste prik had gekregen. In april was er een grote daling in het aantal inentingen in de VS. Daarna kwamen er steeds meer uitbraken met de erg besmettelijke Delta-variant, waardoor de vaccinatiebereidheid weer toenam.
Het Outbreak Management Team (OMT) had liever een strenger coronatestbeleid voor evenementen gezien en stelde voor om meezingen tijdens evenementen te ontraden. Dat blijkt uit het advies dat aan de Tweede Kamer is gestuurd. Het kabinet heeft het advies voor een aantal strenge maatregelen niet overgenomen omdat die niet uitvoerbaar zouden zijn.
Het OMT had graag gezien dat de antigeentest, waarmee bezoekers een evenement kunnen bezoeken, hooguit 24 uur oud mogen zijn aan het eind van het evenement. Dat is niet realistisch, zo vindt het kabinet. Het zou voor evenementen die lang duren namelijk in de praktijk betekenen dat mensen zich ook 's nachts moeten laten testen, schrijft demissionair zorgminister Hugo de Jonge aan de Kamer.
Het kabinet zag een dringend advies om publiek te ontraden om mee te zingen evenmin zitten. Dat is volgens de minister niet uitvoerbaar en niet handhaafbaar. Artiesten onderling afstand laten bewaren, zoals het OMT had voorgesteld, hoeft ook niet. Voor kunst- en cultuur is namelijk een uitzondering gemaakt op de regels als de artiesten anders "deze activiteiten niet op gepaste wijze" kunnen uitoefenen.
Duitsland begint met een extra coronaprik voor risicogroepen. Vanaf september kunnen ouderen of personen met een zwakke gezondheid zo'n zogenoemde booster krijgen.
De extra prik vloeit voort uit zorgen over een 'een verminderde of snel afnemende' reactie van het afweersysteem (immuunrespons) op corona bij sommige groepen die zijn gevaccineerd. De booster van de fabrikanten Pfizer/BioNTech of Moderna wordt ook aangeboden aan personen die zijn ingeënt met AstraZeneca of Janssen (Johnson & Johnson).
De verruiming van de inentingscampagne was een unaniem besluit van de gezondheidsministers van de zestien Duitse deelstaten, in afstemming met de Duitse minister van Gezondheid, melden Duitse media.
In België loopt een officieel onderzoek of supermarktketens onderlinge afspraken over de verkoopprijs van mondkapjes hebben gemaakt. Prijsafspraken tussen concurrenten zijn verboden. De landelijke concurrentiewaakhond, de Belgische Mededingingsautoriteit, bevestigde vandaag dat het onderzoek een jaar geleden begon. Dat was kort nadat supermarkten waren gestart met de verkoop van de mondmaskers. ,,We hebben toen dingen gezien die ons wat vreemd leken", aldus de waakhond. De instantie vermoedde dat winkelketens samen besloten om de prijs op een zeker niveau te zetten. Het onderzoek gaat mogelijk nog enkele maanden duren. Een woordvoerster van Albert Heijn laat weten dat het bedrijf in België niet betrokken is bij het onderzoek. Haar is niets bekend over een eventueel vergelijkbaar onderzoek in Nederland. Dat zou dan moet gebeuren door waakhond ACM. Een zegsman van die organisatie zegt geen uitspraken te kunnen doen over welke onderzoeken al dan niet lopen in ons land.
Het kabinet besluit waarschijnlijk in het najaar of volledig gevaccineerde mensen een extra prik van het coronavaccin moeten ontvangen om beter beschermd te zijn tegen het virus. Tegen die tijd ligt er naar verwachting een advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Onlangs bleek dat miljoenen kwetsbare Britten naar verluidt op korte termijn een derde prik krijgen. In juni werden het OMT en de Gezondheidsraad al eens gevraagd naar hun visie op zo'n extra 'booster'. De adviesorganen gaven toen gezamenlijk aan dat er nog te veel onzekerheden zijn over de verloop van het virus en de vaccins. Wel noemden ze het toen al 'aannemelijk dat een boostervaccinatie of vaccinatie met een aangepast SARSCoV-2-vaccin in het verschiet ligt'.
De KNVB is met de Eredivisie CV en Keuken Kampioen Divisie zwaar teleurgesteld in het kabinetsbesluit om de beperkende coronamaatregelen voor het bezoek aan stadions te verlengen tot en met 1 september 2021. Hierdoor mogen de clubs bij de wedstrijden in augustus maar twee derde (67%) van hun stadioncapaciteit gebruiken. De KNVB, de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie willen hun onvrede snel kenbaar gaan maken in gesprekken met het kabinet.
Festivalorganisator ALDA, die onder meer A State of Trance organiseert, vindt de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet maandag heeft aangekondigd 'een bittere pil'. Demissionair premier Mark Rutte maakte bekend dat eendaagse festivals tot 1 september maximaal 750 bezoekers mogen ontvangen. ALDA is blij met die duidelijkheid, maar wil ook zo snel mogelijk meer weten over festivals na 1 september.
Het Vaticaan en het andere ministaatje San Marino op het Italiaanse schiereiland erkennen het digitaal coronacertificaat van de 27 EU-landen, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Dat betekent dat Nederlanders en andere EU-burgers met het certificaat zonder zorgen naar de twee landjes kunnen reizen. De EU-landen erkennen andersom ook het Covid-19-document dat het Vaticaan en San Marino, geen EU-lidstaten, uitgeven voor hun burgers.
Dynamo Metalfest in Eindhoven gaat dit jaar niet door. Dat maakte de organisatie van het metalfestival, dat jaarlijks plaatsheeft, vanmiddag bekend. De beslissing heeft te maken met de aankondiging van het kabinet dat evenementen zonder overnachting slechts mogelijk zijn voor 750 bezoekers. De festivalorganisatie noemt het besluit 'belachelijk'.
Politiek commentator Hans van Soest vertelt over de nieuwste coronamaatregelen van het kabinet...
In China zitten honderdduizenden inwoners in lockdown wegens het stijgend aantal besmettingen met de deltavariant. Die heeft volgens Het Laatste Nieuws ondertussen ook Wuhan bereikt, de stad waar het coronavirus voor het eerst opdook. Deze uitbraak, die eind juli begon op de luchthaven van Nanjing, in het oosten van China, heeft zich nu uitgebreid tot meer dan twintig steden en meer dan tien provincies. Het gaat om de ergste uitbraak van coronabesmettingen sinds maanden in China.
Het aantal nieuwe positieve coronatests is maandag voor de vierde dag op rij gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend zijn er 2136 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal in bijna een maand tijd.
Een week geleden werden er op maandag nog 3845 besmettingen vastgesteld, de week daarvoor 8878. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 22.762 positieve tests. Dat zijn er gemiddeld 3252 per dag.
De afgelopen 24 uur werd er, voor het eerst in twee weken, geen enkel sterfgeval door corona vastgelegd. Zondag werden er twee sterfgevallen gemeld.
In Amsterdam werden de meeste nieuwe besmettingen geteld afgelopen etmaal, in totaal 118. In Den Haag werden 77 positieve tests geteld en in Almere 74. In Rotterdam en Utrecht kregen respectievelijk 57 en 44 mensen een positieve testuitslag.
Sinds het begin van de uitbraak, bijna anderhalf jaar geleden, zijn 1,86 miljoen mensen positief getest. Ruim 17.700 mensen zijn aan het virus zijn overleden.
Ook Finland zet influencers in om mensen aan het vaccin te krijgen. Gisteren lieten Mr. Lordi, frontman van de heavy metalband Lordi, en niemand minder dan de kerstman zich inenten tegen het coronavirus.
Mr. Lordi, die in 2006 het Songfestival won met Hard Rock Hallelujah, liet weten een half jaar in zijn woonplaats Rovaniemi verbleven te hebben. ,,Onze Europese tour werd telkens opnieuw uitgesteld. Wat dat betreft was het een zware tijd. Maar het is ons wel gelukt om iets te doen wat anders onmogelijk was geweest: we hebben afgelopen tijd zeven albums opgenomen.” En dat kon wel eens een wereldrecord zijn, vermoedt Mr. Lordi.
© — Mr. Lordi ontvangt zijn tweede dosis. De introductieweken voor nieuwe studenten zijn in gevaar door de strenge regels die het kabinet vanmiddag heeft afgekondigd voor evenementen. Volgens studentenorganisatie LSVb maken de strikte voorwaarden veel activiteiten moeilijk of zelfs onmogelijk te organiseren.
LSVb-vicevoorzitter Joshua de Roos: ,,De introductieweken zijn een belangrijke tijd voor studenten om kennis te maken met hun stad, onderwijsinstelling en medestudenten. Deze beslissing over de evenementen maakt studenten de dupe van de inschattingsfouten van het kabinet in juli.”
Kortlopende evenementen mogen na 13 augustus weer doorgaan, in ieder geval tot 1 september met hooguit 750 bezoekers. Ook moet het evenement in de open lucht zijn, of moet de tent aan vier kanten open zijn.
Binnen geldt dat met een coronatoegangsbewijs tweederde van de reguliere capaciteit gebruikt kan worden met vaste zitplaats. Er hoeft geen anderhalve meter afstand gehouden te worden. Wanneer een evenement geen coronatoegangsbewijs gebruikt, kan 100 procent van de anderhalve meter-capaciteit gebruikt worden met vaste zitplaats op anderhalve meter.
De meeste introductieweken van universiteiten en hogescholen vinden plaats in de tweede helft van augustus. De bezoekers moeten voor toegang een vaccinatiebewijs, recente negatieve test of herstelbewijs hebben. Er wordt daarom ook gebruik gemaakt van teststraten.
Normaal huren studentenverenigingen en de organisatie van de introweek clubs en zalen af voor activiteiten, maar nu wordt volgens De Roos binnen iets grootschaligs organiseren ‘onmogelijk’. Buiten kan met veel extra moeite (hekken plaatsen om locaties, regelen van toegang) wellicht nog meer, maar hier lopen de organisatoren volgens de vicevoorzitter aan tegen de onzekerheid van goed weer.
© ANP — Studenten nemen deel aan een roeiworkshop tijdens de jaarlijkse UIT-week in 2020. Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag gestegen tot 719, het hoogste aantal sinds 11 juni. Het gaat om een toename van 36 patiënten vergeleken met zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen 522 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 26 meer dan zondag. Op de ic's liggen in totaal 197 covidpatiënten, 10 meer dan de voorgaande dag.
Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 60 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 21 mensen binnengebracht.
Premier Mark Rutte verwacht dat de druk op de ziekenhuizen deze week stopt. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests al een tijdje daalt. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), sprak eerder de verwachting uit dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten oploopt tot ongeveer 800.
De wachttijd van het Janssen-vaccin wordt verlengd met vier weken. Tot nu toe konden mensen na twee weken in de CoronaCheck-app de bevestiging krijgen dat ze volledig gevaccineerd zijn. Mensen die na 13 augustus met het Janssen-vaccin geprikt worden, zullen daar nu, op advies van het OMT, vier weken op moeten wachten. Dat liet demissionair premier Mark Rutte vandaag weten in een persmoment over het coronavirus. Rutte riep mensen die voor die tijd geprikt worden op zich vier weken te gedragen alsof ze nog niet geprikt waren.
Eendaagse festivals kunnen deze zomer alleen doorgaan onder strikte voorwaarden. Er mogen maximaal 750 bezoekers komen en het festival moet in de open lucht of in een open tent plaatsvinden. Dat heeft demissionair premier Rutte vanmiddag bekendgemaakt na overleg met de meest betrokken ministers. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is het risico op een nieuwe golf coronabesmettingen te groot bij grotere evenementen.
Om de vaccinatiebereidheid onder Amerkaanse jongeren een zetje te geven, werkt de regering van president Biden samen met een klein legertje aan influencers. Dat schrijft dagblad The New York Times.
Ongeveer vijftig influencers actief op kanalen zoals YouTube, TikTok en Twitch sporen hun volgers aan om een prik te halen. Een van de influencers plaatste op Instagram bijvoorbeeld een videogesprek met gezondheidsexpert Anthony Fauci, waarin onder meer besproken werd of het vaccin invloed heeft op je vruchtbaarheid. De bekendste naam die meewerkt aan de campagne is popster Olivia Rodrigo. ,,Het is een eer om het Witte Huis te bezoeken en met de potus te spreken over het belang van gevaccineerd worden”, schreef de zangeres op Instagram na een bezoek aan president Biden.
De Amerikaanse overheid zoekt naar nieuwe manieren om jonge mensen aan te sporen zich te laten vaccineneren. Minder dan de helft van alle Amerikanen in de leeftijdscategorie 18 tot 39 zijn volledig gevaccineerd. Iets minder dan de helft van alle Amerikaanse tieners tussen 12 en 17 moet nog een eerste prik krijgen, schrijft The New York Times.
Dat influencers worden ingezet voor coronavoorlichting is niet nieuw. De Nederlandse regering schakelde vorig jaar april de hulp in van influencers bij de Alleen Samen-campagne die het coronavirus moest indammen. De rijksoverheid zegt vaker influencers in te zetten voor campagnes die gericht zijn op jongeren, omdat ‘een influencer een krachtiger communicatiekanaal is’ dan rijksoverheid.nl.
© Instagram Olivia Rodrigo — Het afgelopen etmaal zijn er in Tokio, waar de Olympische Spelen om dit moment gehouden worden, 2195 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Daarmee zet de verspreiding van het coronavirus in de Japanse hoofdstad door.
De Japanse regering besloot vorige week al om de noodtoestand die momenteel in Tokio geldt te verlengen tot 31 augustus, na de Paralympische Spelen, die op 24 augustus van start gaan.
Berlijn heeft drie betogingen verboden die voor maandag waren aangekondigd door tegenstanders van de coronamaatregelen. Volgens de politie negeren de betogers coronamaatregelen zoals het afstand houden en mogen zij daarom niet de straat op. De autoriteiten laten wel andere demonstraties toe.
In het weekend hebben ondanks een verbod naar schatting 5000 mensen in de Duitse hoofdstad geprotesteerd tegen de in hun ogen onwettige en buitensporige coronamaatregelen.
De beweging 'Querdenken', die zich tegen het coronabeleid keert, had opgeroepen zondag te betogen in Berlijn. De politie probeerde betogers aan de rand van de stad al tegen te houden en trad in het centrum op tegen de demonstranten, waarbij het tot schermutselingen kwam. Er zijn zeshonderd betogers aangehouden.
© EPA — Demonstranten afgelopen zondag in Berlijn. Iedereen die wil, kan zijn tweede prik eerder krijgen. De GGD nodigt mensen die een prikafspraak hebben staan op of na 16 augustus per sms uit om deze te vervroegen. Dat laat demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vandaag weten.
,,Er is voldoende vaccin op voorraad en er is voldoende ‘prikcapaciteit’ bij de GGD om deze versnelling door te voeren”, aldus het ministerie.
Vorige week kregen jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 17 al de mogelijkheid om hun tweede prik te vervroegen.
Bij de verboden coronabetogingen in Berlijn is zondag een dode gevallen. Het gaat volgens de politie om een 49-jarige deelnemer. Hij klaagde bij een identiteitscontrole over een tintelend gevoel in arm en borst en zakte in elkaar. Politieagenten verleenden eerste hulp in afwachting van de komst van een ambulance. Die vervoerde de man naar een ziekenhuis, waar hij later overleed. Er is een onderzoek gestart naar de dood van de man.
Zo'n 5000 betogers protesteerden in de Duitse hoofdstad tegen de coronamaatregelen. De politie pakte ongeveer 600 demonstranten op. De meeste deelnemers waren zogenoemde 'dwarsdenkers' van 'Querdenken 711' uit Stuttgart. Zij wilden met 22.500 aanhangers de eerste verjaardag vieren van hun grote betoging in Berlijn, op 1 augustus vorig jaar, maar de autoriteiten verboden dit omdat deelnemers tijdens eerdere betogingen de coronaregels zoals afstand houden en het dragen van mondkapjes niet naleefden.
In totaal werden dertien betogingen verboden. De organisatoren probeerden dat met kort gedingen ongedaan te maken maar vonden geen gehoor bij de administratieve rechters. Desondanks mobiliseerden ze aanhangers om naar de Duitse hoofdstad te komen. De 2500 agenten dreven hen telkens uit elkaar om coronabesmettingen te voorkomen maar de betogers verzamelden zich daarna weer.
Er waren herhaaldelijk confrontaties tussen demonstranten en agenten. In sommige gevallen werd geprobeerd om afzettingen te verwijderen en agenten opzij te duwen. De politie gebruikte daarbij geweld, verklaarde haar woordvoerder zondagavond. Deelname aan een verboden bijeenkomst is in de deelstaat een administratieve overtreding die kan worden bestraft met een boete tot 1.000 euro.
© EPA — Politie-agenten voeren een demonstrant af. Het aantal patiënten met Covid-19 stijgt aanzienlijk op Curaçao. Op 26 juli waren er nog twee mensen opgenomen in het ziekenhuis, van wie één op de intensive care. Op 1 augustus ging het om vijftien, van wie drie op de ic.
Curaçao kent sinds vorige maand een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen. Op 1 juli was er sprake van 20 besmettingen, op 1 augustus waren dit er 616 20 op 1 juli naar 616. De enorme stijging wordt veroorzaakt door de Delta-variant.
Lange tijd leek de stijging van het aantal besmettingen, in eerste instantie vooral onder jongeren tussen de 18 en 24 jaar, nauwelijks gevolgen te hebben voor het aantal ziekenhuisopnames. Maar dat is sinds vorige week veranderd. Het ziekenhuis maakte vorige week bekend dat verreweg de meeste mensen die worden opgenomen niet of niet volledig zijn gevaccineerd.
Curaçao kent een redelijk succesvol vaccinatieprogramma. Van de ruim 160.000 bewoners zijn meer dan 92.000 mensen één keer geprikt. Ongeveer 82.000 mensen hebben twee inentingen gehad.
Alle zeevarenden in de haven van Rotterdam kunnen vanaf maandag worden gevaccineerd tegen corona. Het Havenbedrijf Rotterdam werkt voor deze proef samen met onder meer de Arbo Unie en de KNVR, de branchevereniging voor de zeescheepvaart.
Eerder konden alleen zeelieden worden gevaccineerd die varen onder Nederlandse vlag of voor een Nederlandse rederij, of ze nu Nederlander zijn of niet. De uitbreiding naar alle zeevarenden is een proef die twee maanden duurt. Er zijn 10.000 Janssen-vaccins beschikbaar voor alle zeeschepen. Van dat vaccin is maar één dosis nodig.
De Rotterdamse haven heeft zich naar eigen zeggen vanaf het begin van de pandemie ingezet voor zeevarenden, onder andere door het ontvangen van zeeschepen die op andere plekken in de wereld geweigerd werden. Daarnaast heeft de haven wisselingen van bemanningen mogelijk gemaakt die op andere plekken niet konden plaatsvinden.
Hoe surrealistisch het vaccinatiebeleid voor zeevarenden kan zijn, beleefde de Filipijnse bemanning van het containerschip Hood Island dat de afgelopen dagen bananen loste in de haven van Vlissingen. De Filipijnse zeevarenden smeken al tijden om vaccinatie, zodat ze makkelijker van boord kunnen. In Vlissingen kunnen zeelieden die niet onder de Nederlandse vlag vragen echter nog niet gevaccineerd worden. De bemanning leeft daardoor al maanden in een volstrekt isolement.
De lockdown in de Australische stad Brisbane en enkele omliggende regio's in de deelstaat Queensland wordt tot zeker zondag verlengd. De lokale autoriteiten zeggen meer tijd nodig te hebben om een uitbraak van de Delta-variant van het coronavirus onder controle te krijgen. Maandag werden in Queensland dertien lokaal opgelopen besmettingen geregistreerd.
Oorspronkelijk zou de lockdown in de derde stad van Australië maar drie dagen duren, tot dinsdagavond. Door de verlenging blijven de maatregelen nu tot in ieder geval zondag van kracht.
Ook in veel andere Australische regio's geldt momenteel een strenge lockdown. De miljoenenstad Sydney zit inmiddels al bijna zes weken op slot. Vorige week werd de lockdown er nog uitgebreid met extra maatregelen. Mensen hadden al een geldige reden nodig om hun huis te verlaten en moeten nu ook altijd een mondkapje dragen als ze de deur uitgaan. Ook moeten ze in principe binnen 5 kilometer van hun woning blijven. De regering heeft militairen ingezet om te controleren of inwoners van Sydney die positief zijn getest op Covid-19 zich aan de verplichte thuisisolatie houden.
Het 25 miljoen inwoners tellende Australië wist het coronavirus vorig jaar nog grotendeels buiten de deur te houden, onder meer door de grens bijna volledig te sluiten. De bestrijding van de Delta-uitbraak wordt nu echter gehinderd doordat het vaccineren er traag op gang komt.
© REUTERS — Politie controleert de bestemming van auto's in Sydney op te voorkomen dat grote mensenmassa's ontstaan. In Tsjechië zijn de coronamaatregelen zondag verder versoepeld. Wie gevaccineerd is, negatief is getest op het coronavirus of hersteld is van COVID-19, mag zich opnieuw op de dansvloer wagen in discotheken. Die waren al een tijdje open, maar dansen was tot nu toe verboden vanwege het besmettingsgevaar.
Daarnaast mogen zwembaden weer een ongelimiteerd aantal zwemmers toelaten en mogen sport- en cultuurevenementen opnieuw worden bijgewoond door maximaal 7.000 mensen in de openlucht en 3.000 binnen op voorwaarde dat iedereen beschikt over een COVID-19-paspoort. Ook andere beperkingen op de bezoekersaantallen - zoals bijvoorbeeld voor tentoonstellingen - gaan eveneens op de schop of worden afgezwakt. Er wordt ook niet altijd gevraagd naar een COVID-19-certificaat. Wie een kasteel wil bezoeken of een rondleiding wil in een dierentuin, hoeft geen certificaat te tonen op voorwaarde dat er maximaal twintig deelnemers zijn.
De regering rechtvaardigt de versoepelingen door te wijzen op het feit dat de situatie zich heeft gestabiliseerd.
© EPA — Een man en zijn kind kijken door het raam van een gesloten café in Praag naar een muziekoptreden. De Tsjechische coronamaatregelen zijn zondag flink versoepeld. Zo'n 32 miljoen inwoners van Groot-Brittannië komen vanaf volgende maand in aanmerking voor een derde vaccinatie tegen het coronavirus, meldt de Britse krant The Telegraph. De uitnodiging geldt voor mensen van vijftig jaar en ouder en andere kwetsbare groepen.
Tot nu toe kregen Britten maximaal twee prikken met het coronavaccin, maar vanwege de snelle verspreiding van de Delta-variant van Covid-19 en de vermoedelijke daling van de effectiviteit van het vaccin na verloop van tijd, is er in veel landen steeds meer animo voor een extra prik.
Sinds zondag kunnen ouderen in Israël al kiezen voor een derde inenting. Israël is daarmee voor zover bekend het eerste land waar dit kan.
Britten kunnen naar verwachting op zijn vroegst vanaf 6 september een derde inenting krijgen. Volgens The Telegraph worden er vanaf dan wekelijks 2,5 miljoen extra prikken gezet. De campagne zou in dat geval in december afgerond moeten zijn.
Ariana Grande heeft haar volgers op Instagram nog eens op het hart gedrukt om vooral een vaccinatie tegen het coronavirus te halen. De zangeres waarschuwt dat de pandemie nog lang niet voorbij is. ,,Ik wil graag iedereen helpen die aarzelt bij het nemen van hun beslissing", schrijft Ariana, terwijl ze enkele links met informatie deelt. "Deze Delta-variant is nieuw en omdat de informatie steeds verandert heb ik wat voor jullie op een rijtje gezet."
Ariana zegt onder meer dat de verspreiding van de Delta-variant veel sneller gaat en vooral onder niet-gevaccineerde mensen. ,,Ja, als je gevaccineerd bent kan je het nog steeds krijgen maar het beschermt je wel", zegt ze. Er is minder kans om ernstig ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden of zelfs te overlijden, zo somt Ariana op. ,,Oh, en als je het al hebt gehad laat je dan ook vaccineren!"
De zangeres deelde ook een foto waarop ze een mondkapje draagt. ,,Gevaccineerd en gemaskerd", aldus Ariana.
Bij de verboden demonstraties tegen het coronabeleid in de Duitse hoofdstad Berlijn zijn vanmiddag ongeveer zeshonderd personen opgepakt. Hoewel de dertien protesten waren verboden, gingen zo'n vijfduizend mensen de straat op. De politie was met 2250 man aanwezig, melden Duitse media.
Hier en daar kwam het tot opstootjes. Enkele agenten zouden gewond zijn geraakt. ,,De demonstranten probeerden door het politiecordon te breken en onze collega's eruit te halen", zei de Berlijnse politie, eraan toevoegend dat agenten irriterende middelen en wapenstokken moesten gebruiken. De politie hield waterkanonnen achter de hand. Demonstranten scandeerden leuzen als 'vrede, vrijheid, geen dictatuur'.
Onder meer zogenoemde Querdenker negeerden het demonstratieverbod. Dat is een van de bekendste bewegingen die zich verzet tegen het Duitse coronabeleid. De maatregelen van de overheid om het virus te bestrijden zouden volgens hen veel te ver gaan.
Versoepeld
Duitsland heeft in mei veel coronavirusbeperkingen versoepeld, waaronder de heropening van restaurants en bars. Toch vereisen veel activiteiten, zoals binnen dineren in restaurants of verblijven in een hotel, het bewijs dat een persoon ofwel volledig is gevaccineerd, is hersteld van het virus of bewijs kan tonen van een recente negatieve coronavirus-test.Hoewel het aantal nieuwe gevallen van coronavirus in Duitsland laag blijft in vergelijking met de buurlanden, heeft de deltavariant de afgelopen weken geleid tot een toename van nieuwe besmettingen. Zondag meldde Duitsland 2.097 nieuwe gevallen, een stijging van meer dan vijfhonderd ten opzichte van vorige week zondag.
Andere demonstraties
De protesten volgen op andere demonstraties tegen coronavirusmaatregelen in heel Europa. Meer dan 200.000 mensen kwamen zaterdag bijeen in Frankrijk om te protesteren voor het derde achtereenvolgende weekend. Zo'n 80.000 anderen protesteerden afgelopen weekend in steden in heel Italië.© EPA —