Dit blog is afgesloten.
In de periode van 1 augustus vorig jaar tot medio april dit jaar hebben de GGD'en 11,3 miljoen coronatesten afgenomen bij 6,7 miljoen mensen. Dat meldt het CBS. Jongeren (12 tot 25 jaar) lieten zich het vaakst testen.
Mensen met een baan lieten zich vaker testen (48 procent) dan mensen met een bijstandsuitkering (24 procent) of die met pensioen zijn (20 procent). Mensen met een baan in het onderwijs lieten zich met ruim 60 procent het vaakst testen.
De conclusie van het CBS betekent dat 38 procent van de Nederlandse bevolking zich in genoemde periode zich ten minste één keer heeft laten testen bij een GGD. Bijna 60 procent deed dat één keer, 24,5 procent twee keer en bijna 16 procent drie keer of zelfs nog vaker. Van alle bij de GGD geteste personen in deze periode heeft 17 procent minstens één keer een positieve testuitslag gekregen.
Het CBS zegt dat de GGD-data niet het volledige beeld geven. Testen kan immers ook elders, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, in het verpleeghuis, bij de huisarts, via de werkgever of in commerciële teststraten. Veel zorgmedewerkers zijn getest in de zorginstellingen waar zij werken. Al deze testuitslagen zitten niet in het door het CBS geanalyseerde GGD-databestand. Het is niet bekend hoeveel testen er buiten de GGD om hebben plaatsgehad.
Het mondkapje gaat straks heel snel richting de vuilnisbak in veel huishoudens. Een aantal lijkt dat zelfs al voor de versoepelingen van aankomende zaterdag te hebben gedaan. ‘Meesten voelen geen persoonlijke dreiging meer.’ Lees hier het hele artikel.
Oef! De sportscholen mochten op 19 mei weer open, maar na vijf maanden bankzitten is de drempel om weer te beginnen best hoog. Maar ja, die coronakilo’s moeten er toch een keer af, liefst nog vóór de zomer. We namen een kijkje in twee sportscholen: hoe staan het ervoor met de spierballen? Bekijk de video hier.
© videostill — Videostill: Sportscholen zijn een tijdje open: hoe staat het ervoor? Bijna alle horecazaken in de Korte Putstraat in het centrum van Den Bosch zijn op de bon geslingerd omdat de terrassen niet op tijd leeg waren. Een paar uur eerder kondigde premier Mark Rutte nieuwe versoepelingen van de coronaregels aan, die ook een einde maken aan de sluitingstijd voor horeca om 22.00 uur.
De horecabazen zijn furieus. Zij zeggen dat om 22.06 al boetes werden uitgedeeld, en dat het niet altijd lukt om de terrassen om stipt tien uur leeg te krijgen, zeker als mensen een borrel op hebben.
,,Dit voelt heel wrang, zo aan de eindstreep van de coronaregels. De agenten liepen zelf tegen de looprichting in en hadden binnen niet eens een mondkapje op", zegt Marcel van Veldhoven van Café Klassiek.
Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch neemt het op voor de politie. ,,Als je na tien uur 's avonds uur nog geen aanstalten maakt om de terrassen leeg te krijgen, zoals ik van de politie heb begrepen, dan weet je dat je je niet aan de regels houdt."
© ANP — Een container met 90.000 doses AstraZeneca plus naalden en spuiten wordt afgeleverd op de luchthaven van Paramaribo. ANP RANU ABHELAKH Nederland stuurt deze week nog eens 160.000 coronavaccins naar Suriname, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
De situatie in Suriname is ernstig, zegt VWS. Daarom stuurde Nederland eerder deze maand reeds 90.000 vaccins, zuurstofcontainers, beademingsmachines, persoonlijke beschermingsmiddelen en een medisch team naar Suriname.
Woensdag 23 juni wordt de tweede lading van 60.000 AstraZeneca-vaccins verzonden, zondag 27 juni volgen nog eens 100.000 doses. De donatie levert volgens VWS geen vertraging op voor het Nederlandse vaccinatieprogramma. Minister Hugo de Jonge heeft gezegd uiteindelijk 500.000 tot 750.000 vaccins aan Suriname te willen doneren, afhankelijk van de leveringen aan Nederland en de behoefte in Suriname.
De vaccins komen op een goed moment, zegt directeur Rakesh Sukul van het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid. ,,Als we doorgaan zoals de afgelopen tijd, met gemiddeld tussen de vijf- tot zesduizend prikken per dag, kunnen we de nieuwe vaccins uit Nederland deze maand al gebruiken.''
Meer dan de helft van de nieuwe corona-infecties in de regio Lissabon komt momenteel voor rekening van de Delta-variant. De Portugese autoriteiten gooien alles in de strijd om de zorgelijke toename van het aantal besmettingen te keren.
De nationale gezondheidsdienst Ricardo Jorge meldde dat rond de hoofdstad inmiddels 60 procent van de nieuwe Covid-19-gevallen veroorzaakt wordt door de extra besmettelijke mutatie. De regering heeft daarom vrijdag een in- en uitreisverbod afgekondigd voor de stad, dat geldt gedurende de weekenden.
In de noordelijk helft van Portugal is de Delta-variant verantwoordelijk voor nog geen 15 procent van de nu geregistreerde infecties. Daar liep 80 procent van de nieuwe patiënten de Britse Alfa-variant op.
De recente opvlamming van het virus komt ongeveer een maand nadat Portugal, zeer afhankelijk van het toerisme, besloot weer gasten uit de EU en het VK te verwelkomen. In het land zijn inmiddels 2,5 van de 10 miljoen inwoners volledig gevaccineerd.
Gekleed in smetteloos wit staan ze straks klaar voor de volgende crisis in de zorg: het leger aan hulpverleners van de Nationale Zorgreserve. Stichting Extra ZorgSamen zet de extra hulptroepen op met hulp van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Om te zien wat werkt, zijn er in het Albert Schweitzer ziekenhuis én in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem zogenoemde proeftuinen opgezet. Het regionale leger telt inmiddels zo’n 125 oud-zorgprofessionals die zich online hebben gemeld. Onder hen zijn oud-verpleegkundigen Marijke de Wit (42) uit Polsbroek, Janneke Sluys (60) uit Capelle aan den IJssel en Anita de Groot (55) uit Sliedrecht. De drie draaien proef in het Beatrixziekenhuis. ,,Ik had nooit gedacht weer aan het bed te staan.’’
Het aantal nieuwe coronabesmettingen is het afgelopen etmaal licht gestegen. Er zijn tot vanochtend 10.00 uur 735 nieuwe besmettingen vastgesteld, 33 meer dan gisteren. Toen nam het aantal nog af, met 202.
Afgelopen week werden er in totaal 6.367 besmettingen vastgesteld, wat neerkomt op 36,6 per 100.000 inwoners. Het bijbehorende risiconiveau is 'zorgelijk'.
Gemiddeld waren er 910 nieuwe besmettingen per dag. Een week geleden was dat nog 1418. Op dezelfde dag vorige week waren er 1045 besmettingen, 310 meer dan vandaag.
Het aantal sterfgevallen dat dagelijks wordt gemeld is al bijna twee weken lager dan tien; het afgelopen etmaal werd er één overlijden als gevolg van corona gemeld. Afgelopen zeven dagen werden in totaal zeventien nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona geregistreerd.
China heeft inmiddels meer dan 1 miljard doses coronavaccin toegediend. Dat kondigt het land vandaag aan. Hoeveel mensen er nu volledig gevaccineerd zijn werd niet vermeld.
In het land, dat 1,4 miljard inwoners telt, is het vaccinatietempo de laatste tijd flink opgeschroefd. Het aantal toegediende dosis is volgens de overheid in minder één maand tijd verdubbeld, van 500 miljoen naar 1 miljard. China heeft tot dusver zeven vaccins goedgekeurd, die allemaal in China zelf zijn gemaakt.
Nu het aantal coronagevallen blijft dalen en het kabinet het land van het slot haalt, kan ook het zogeheten risiconiveau omlaag. In elke regio van het land wordt het gevaar kleiner. Veel regio's zouden zelfs op het laagste alarmniveau kunnen uitkomen als de landkaart rond dinsdag opnieuw wordt ingekleurd. Dat zou voor het eerst sinds eind vorig jaar zijn.
Nederland telt vier risiconiveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Tot eind mei stonden alle 25 veiligheidsregio's op zeer ernstig. Momenteel is de situatie in acht regio's zeer ernstig, staan elf regio's op ernstig en hebben zes regio's de status zorgelijk.
Twee cijfers bepalen het risiconiveau: het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.
Op basis van het aantal positieve tests zouden elf veiligheidsregio's nu onder 'waakzaam' vallen. Groningen en Friesland staan er het beste voor. Die telden afgelopen week 18,5 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Nog maar een paar weken geleden hadden ze dat aantal gevallen per dag. De regio's Zaanstreek-Waterland, Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost gaan wellicht in één klap van het hoogste naar het laagste risiconiveau. De andere regio's die in aanmerking komen voor 'waakzaam' zijn Drenthe, Flevoland, Noord-Holland Noord, Zuid-Limburg, Noord- en Oost-Gelderland en IJsselland.
De rest van het land valt binnen de grenzen van 'zorgelijk', het op een na laagste risiconiveau. Zeeland en Kennemerland zitten qua positieve tests net boven die grens. Een paar gunstige dagen zouden de status toch nog kunnen veranderen in waakzaam.
Een van de laatste brandhaarden is de regio Haaglanden. Daar zijn afgelopen week 57 op iedere 100.000 inwoners positief getest. Maar dat cijfer laat ook zien hoe snel het coronavirus wordt teruggedrongen. Slechts twee weken geleden stond Noord-Holland Noord er het beste voor met 66 positieve tests op iedere 100.000 inwoners in een week tijd. Met andere woorden: het slechtste cijfer nu is beter dan het beste cijfer begin deze maand.
Fans van Bruce Springsteen die naar zijn aanstaande theatershow Springsteen on Broadway willen gaan, mochten aanvankelijk niet naar binnen als ze waren gevaccineerd met AstraZeneca. Dat stond op de website van de show, die plaatsvindt in het St. James Theatre in New York. Inmiddels is de richtlijn aangepast.
The Boss treedt van 26 juni tot en met 4 september op in het theater. Volgens de concertsite zouden alleen bezoekers toegelaten die waren geprikt met door de Amerikaanse Food and Drug Administration goedgekeurde vaccins, zoals Pfizer-BioNtech, Moderna en Johnson & Johnson.
Inmiddels mogen ook mensen die geprikt zijn met een vaccin dat door wereldgezondheidsorganisatie WHO naar binnen. AstraZeneca is door de WHO wel toegelaten.
Daarnaast moeten alle gasten laten zien dat ze gevaccineerd zijn en binnen 24 uur voor aanvang van het optreden een coronatest hebben gedaan. Eenmaal binnen zouden er geen mondkapjes verplicht zijn en hoeft er ook geen rekening te worden gehouden met de anderhalve meter afstand.
Springsteen trad eerder al in 2017 en 2018 op Broadway op. Toen was het Walter Kerr Theatre het decor van zijn intieme shows.
Brazilië is zaterdag de grens van 500.000 coronadoden gepasseerd, zo heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het afgelopen etmaal zijn nog eens 2.301 Brazilianen overleden als gevolg van het longvirus en daarmee komt het totale aantal geregistreerde overlijdens door Covid-19 uit op 500.800.
Na de Verenigde Staten telt geen enkel ander land zoveel coronadoden. Experts zeggen dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers waarschijnlijk nog een stuk hoger ligt.
In het Zuid-Amerikaanse land zijn sinds het begin van de coronapandemie meer dan 17,8 miljoen mensen besmet geraakt met het longvirus. Het aantal nieuwe gevallen groeit op dit moment met ongeveer 80.000 per dag.
De scholen in Mexico-Stad hebben nog maar net hun deuren geopend of ze moeten alweer dicht. Door een opleving van het aantal coronabesmettingen moeten de leerlingen vanaf maandag weer online hun lessen volgen.
De scholen in Mexico-Stad zijn, net als hotels, winkels en restaurants, welgeteld twee weken open geweest. Maar de versoepelingen hebben negatief uitgepakt. Het ministerie van Volksgezondheid besloot daarom vrijdagavond de versoepelingen voor de miljoenenstad (ruim 9 miljoen inwoners) terug te draaien, tot zeker 4 juli.
Zaterdag meldde het ministerie van Volksgezondheid 3.964 nieuwe besmettingen en 192 sterfgevallen. Dat brengt het totaal sinds de corona-uitbraak op 231.151 sterfgevallen en 2.475.705 bevestigde infecties.
© REUTERS — Nog maar twee weken geleden mochten de kinderen eindelijk weer naar school in Mexico-Stad. Op verschillende plekken in het land gingen zaterdag duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het coronabeleid van president Jair Bolsonaro. Bolsonaro heeft eerder onder meer gezegd dat corona 'een kleine griep' is, en betwijfelt de noodzaak voor mondkapjes. Ook heeft hij nagelaten snel de nodige doses vaccins in te slaan.
Brazilië telt inmiddels meer dan een half miljoen bevestigde coronadoden sinds het begin van de pandemie. Dat heeft Minister van Volksgezondheid Marcelo Queiroga bevestigd. ,,Ik werk onvermoeibaar om alle Brazillianen zo snel mogelijk te vaccineren", twitterde hij. Alleen in de VS stierven nog meer mensen aan corona: 600.000.
De afgelopen dagen vielen er dagelijks meer dan 2000 doden door Covid-19 in het het land. Het aantal nieuwe coronagevallen lag afgelopen week rond dat van de eerdere piek in maart, met meer dan 70.000 bevestigde gevallen per dag.
Brazilië heeft 210 miljoen inwoners, waarvan volgens de overheid momenteel 11,4 procent gevaccineerd is.
© AP — De Braziliaanse minister van Volksgezondheid, Marcelo Queiroga. Moskou maakt voor de tweede keer in korte tijd duizenden extra ziekenhuisbedden beschikbaar voor coronapatiënten. Die zijn nodig vanwege de vele nieuwe besmettingen die momenteel in de Russische hoofdstad worden vastgesteld, met als gevolg dat ziekenhuizen worden overspoeld door Covid-19-patiënten.
Burgemeester Sergej Sobjanin maakte donderdag bekend dat in vijf dagen tijd 13.000 beschikbare ziekenhuisbedden waren 'opgeslokt' door coronapatiënten en dat er daarom is uitgebreid naar 17.000. In de komende twee weken moet dat aantal verder stijgen naar 24.000, aldus een van zijn medewerkers.
Moskou registreerde zaterdag 9120 nieuwe besmettingen met het coronavirus, het tweede dagrecord op rij. Twee weken geleden werden 3000 gevallen per dag vastgesteld. Bij bijna 90 procent van de positief geteste Moskovieten wordt nu de extra besmettelijke Delta-variant gevonden, aldus Sobjanin.
Met nieuwe maatregelen, bijvoorbeeld de sluiting van de horeca, wordt geprobeerd de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Sobjanin neemt daarnaast drastische stappen om de lage vaccinatiegraad op te krikken. Veel inwoners willen zich niet laten inenten, maar sommigen worden daar alsnog toe verplicht. Tegen 15 augustus moet 60 procent van het personeel in bepaalde sectoren volledig zijn gevaccineerd.
© AP — Een ziekenhuis in Moskou. Nederland is het enige land aan de Noordzee dat nog rood kleurt op de Europese coronakaart, en toch versoepelen we sneller dan onze buurlanden. In de Tweede Kamer klinkt onbegrip. SP-Kamerlid Peter Kwint: ,,Als je niet oppast, struikel je met de finishlijn in zicht."
Kamerleden wijzen op de opkomst van de zeer besmettelijke ‘Indiase’ deltavariant. Het Robert Koch Institiuut, het Duitse RIVM, verwacht dat deze mutatie uiterlijk dit najaar de overhand zal krijgen. ,,Ik snap niet waarom nu halsoverkop alles losgelaten moet worden”, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.
In onder meer België en Frankrijk wordt er minder snel versoepeld dan in Nederland. Dat is opvallend, omdat Nederland als enige land in Noordwest-Europa nog de kleurcode 'rood' heeft. Het aantal besmettingen is hier hoger dan in onze buurlanden.
Het aantal coronapatiënten op Duitse intensivecareafdelingen ligt voor het eerst in acht maanden weer onder de duizend. Op het hoogtepunt van de derde golf in april waren dat er meer dan 5000.
Doordat nu minder mensen besmet raken met het coronavirus, vinden er ook minder ic-opnames plaats. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde zaterdag 1108 nieuwe besmettingsgevallen en 99 doden. Een week geleden waren het er respectievelijk 1911 en 129.
De cijfers dalen dankzij coronamaatregelen en de vaccinatiecampagne. Ruim de helft van de Duitse bevolking heeft inmiddels een eerste prik gehad, ruim 30 procent heeft alle benodigde prikken gehad en is maximaal beschermd. Vanwege de verbeterde cijfers is Duitsland begonnen met het opheffen van beperkingen.
De Verenigde Staten doneren in totaal 2,5 miljoen doses coronavaccin van Moderna aan Taiwan. Dat zijn er flink meer dan aanvankelijk was beloofd. De zending komt morgen aan in de hoofdstad Taipei, meldt het Amerikaans Instituut in Taiwan (AIT). AIT functioneert de facto als de ambassade van de VS.
De aanzienlijke hoeveelheid entstof zal de druk op het grootschalige Taiwanese vaccinatieprogramma in belangrijke mate verlichten. De eilandstaat, door China beschouwt als afvallige provincie, had tot dusver amper 2,35 miljoen doses beschikbaar voor een totale bevolking van 23,6 miljoen mensen. Peking nodigde de Taiwanezen onlangs uit naar het vasteland te komen om zich te laten inenten.
De corona-pandemie heeft Taiwan nog niet heel zwaar getroffen. Er zijn sinds het begin van de uitbraak 13.896 besmettingsgevallen geregistreerd, zaterdag kwamen er 128 bij. Het dodental door Covid-19 steeg met 20 tot 538. Zolang de vaccinatiegraad laag is, maken de gezondheidsautoriteiten zich echter zorgen.
© Jeffrey Groeneweg/Qphoto — De kaartverkoop voor diverse grote voorstellingen is flink toegenomen na de aankondiging van de coronaversoepelingen op vrijdag. Theaters mogen binnenkort weer meer bezoekers ontvangen, lieten demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge weten.
Voor meerdere grote musicals zijn sinds de persconferentie 'vele duizenden extra kaarten verkocht', zegt een woordvoerder. ,,We zien vanaf vrijdagmiddag echt een opvallende piek." Het gaat om producties als The Sound of Music (met zangeres Frances van Broekhuizen), Tina Turner: de musical, Zodiac, Titanic en The Rocky Horror Picture Show. Eerder liet producent MediaLane al weten dat de verkoop van kaarten voor de musical Diana & Zonen de 15.000 tickets was gepasseerd.
Theaters, poppodia en bioscopen kunnen zoals verwacht al vanaf 26 juni meer bezoekers ontvangen. Ze mogen dan zoveel mensen ontvangen als mogelijk is binnen de 1,5 meterregel. De heropening van de theaters werd vrijdagavond gevierd met de actie Mooier dan ooit. Diverse artiesten gaven om 20.00 uur een miniconcert op de daken van culturele instellingen door het hele land.
De capaciteit voor Testen voor Toegang wordt maar voor tien procent gebruikt, maar toch gaat Nederland voor tientallen miljoenen euro's een hele serie nieuwe teststraten opbouwen voor vakantiegangers.
Uit vrees voor de mogelijke juridische gevolgen mogen reizigers die zich gratis willen laten testen straks namelijk geen gebruikmaken van de al bestaande teststraten.
© ANP — Een rij voor een testlocatie aan de Rozengracht in Amsterdam. Afgelopen etmaal zijn er 713 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM geregistreerd. Het is de derde keer deze week dat het aantal bevestigde besmettingen onder de duizend duikt.
Het weekgemiddelde ligt nu ook onder de duizend: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 957 positieve tests per dag geregistreerd. Vrijdag lag dit gemiddelde nog op 1032 en vorige week zaterdag op 1493.
Het aantal sterfgevallen als gevolg van corona nam zaterdag toe met drie. Dat wil niet zeggen dat deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Het aantal sterfgevallen dat dagelijks wordt gemeld is voor de elfde dag op rij lager dan tien. Afgelopen zeven dagen werden in totaal negentien nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona geregistreerd.
In Amsterdam hoorden tussen vrijdag- en zaterdagochtend 51 mensen dat ze besmet waren geraakt. In Den Haag kregen 39 inwoners een positieve testuitslag, in Utrecht en Rotterdam waren dat er respectievelijk 21 en 20 en in Amersfoort 18.
‘Dit is niet de eerste keer dat ze hier corona negeren. Ik heb principes. Ik stop bij 1Twente.’ Presentator Jorik Heins nam vrijdagavond tijdens zijn radioshow per direct ontslag uit woede over een coronafeestje dat zich voor zijn ogen bij de studio van lokale omroep 1Twente afspeelde.
Hij zette het liedje ‘Fuck You’ van Lily Allen op en liep, met mondkapje op, de studio uit. Lees het hele verhaal hier.© Jorik Heins — Het feestje op vrijdagavond bij 1Twente. Presentator Jorik Heins was zo kwaad over het gebrek aan respect voor coronamaatregelen dat hij tijdens de uitzending opstapte. "Wij hebben een voorbeeldfunctie" Het hoeft niet meer. Nu het coronavirus zich, naar het lijkt, langzaam gewonnen geeft en de maatregelen grotendeels zijn verdwenen, komt het Outbreak Management Team niet meer wekelijks bijeen. Coronaminister De Jonge spreekt zijn waardering uit voor de 'cruciale adviserende rol' die het OMT heeft vervuld en meldt de Tweede Kamer dat het deskundigenteam vooral naar de lange termijn gaat kijken. Ook op tegenvallers in de huidige aanpak en een mogelijke opleving van het longvirus gaan ze zich voorbereiden.
Bij het uiteenjagen van een verboden rave in het Bretonse plaatsje Redon zijnvannacht zeker zeven gewonden gevallen onder wie vijf agenten. Vierhonderd gendarmes hebben zeven uur met onder meer wapenstok en traangas slag geleverd met naar schatting 1500 feestende mensen die zonder toestemming bijeengekomen waren.
De feestgangers vielen de agenten aan met onder meer vuurwerk, flessen, stenen en jeu de boules-ballen. Volgens de plaatselijke autoriteiten waren ze 'extreem gewelddadig'. Een van de gewonde feestgangers, een 22-jarige jongeman, is onder nog onopgehelderde omstandigheden een hand afgerukt, meldden Franse media.Niet ver van Redon was er rond de jaarwisseling een enorm jongerenfeest met zeker 2500 mensen dat drie dagen lang dagen aanhield. De politie trad daar in Lieuron destijds terughoudender op omdat de menigte zo groot was. Het leidde tot felle discussies in Frankrijk over de coronamaatregelen.
Het lijkt erop dat de Amerikaanse president Joe Biden zijn doelstelling om op Onafhankelijkheidsdag (4 juli) zeventig procent van de bevolking minstens één coronaprik te hebben gegeven niet gaat halen. Hij en vicepresident Kamala Harris doen daarom een nadrukkelijk beroep op de Amerikanen om zich te laten vaccineren. ,,Kom nu in actie, kom nu in actie'', zegt Biden vanuit het Witte Huis.
Hij dringt er bij mensen die wel zijn ingeënt op aan om hun familie en vrienden tot hetzelfde aan te sporen. ,,Het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnamen gaan drastisch omlaag op plekken waar mensen zijn ingeënt'', benadrukt de president. ,,Maar, op andere plaatsen gaan ze juist omhoog.'' Tot nu toe heeft zo'n 65,1 procent van de Amerikanen een eerste dosis vaccin gehad.
De afgelopen veertien dagen kwam daar minder dan één procentpunt bij. Om de zeventig procent op 4 juli te halen, moet het tempo de komende weken zeker verdubbelen. Pas 15 staten zitten momenteel op dat percentage. ,,Als je de vaccinatie haalt, betekent dat dat je het virus niet aan anderen geeft omdat het waarschijnlijk zelf niet krijgt'', aldus Harris. ,,Hoe kun je meer om je naaste geven?''Vanaf vandaag kunnen mensen die in 2003 geboren zijn een prikafspraak maken. Het gaat om ruim 206.000 mensen die al 18 zijn of dat dit jaar worden. Wie al 18 is krijgt het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. De 17-jarigen het Pfizer/BioNTech-vaccin.
Er zijn tot nu toe ruim 13 miljoen eerste en tweede prikken gezet bij meer dan 8 miljoen mensen. Het kabinet verwacht dat half juli iedereen die wil een eerste prik heeft gehad. Eind juni krijgen de eerste kwetsbare kinderen vanaf 12 jaar een uitnodiging.
Ben jij nog niet tegen corona geprikt, maar wil je dat wel? Vanaf woensdag 23 juni kan iedereen boven de achttien jaar kiezen voor een Janssen-prik. Maar, hoe regel je een afspraak? NU.nl zet de stappen voor het halen jouw prik op een rijtje.
Met het oog op de zomerdrukte bij evenementen gaat het kabinet zorgen voor meer testcapaciteit, schrijft coronaminister De Jonge aan de Kamer. Het dragen van een mondkapje is straks niet meer nodig, maar het ondergaan van een test (of het tonen van een vaccinatie- of ziektebewijs) is bij bezoek aan concerten, sportwedstrijden en discotheken, wel verplicht om toegang te krijgen. Tot nu toe hebben 243 evenementen zich aangemeld, waarvan een deel voor na de zomer op de planning staat. Eind juni moeten 350.000 testen per dag kunnen worden afgenomen. Bij de ingeschreven evenementen worden meer dan drie miljoen bezoekers verwacht.
Singapore heeft bijna de helft van zijn 5,7 miljoen inwoners een eerste keer gevaccineerd met het Pfizer/BioNTech-vaccin of dat van Moderna. Sinds gisteren wordt ook het coronavaccin van de Chinese farmaceut Sinovac Biotech aangeboden en het loopt storm. Dat het Chinese vaccin minder effectief is (51 procent) dan dat van de westerse fabrikanten (boven de 90 procent) mag het enthousiasme niet drukken.
Ook het bericht dat in Indonesië meer dan 350 gezondheidsmedewerkers corona hebben gekregen, ondanks het feit dat ze ingeënt waren met Sinovac, deert de prikklanten niet. De vraag naar het middel, dat middels een noodgoedkeuring en onder strikte voorwaarden alleen door particuliere gezondheidsinstituten mag worden gebruikte, is zo groot dat de 24 geselecteerde privéklinieken worden overspoeld.
,,We hebben ongeveer 2400 boekingen'', zegt de directeur van een van de instellingen. ,,Daarmee zitten de afspraken tot eind juli vol.'' De klinieken rekenen tussen de 6 en 15 euro voor een dosis. Er zijn in totaal 200.000 doses voorradig in Singapore. Het lijkt erop dat de run op het vaccin vooral wordt veroorzaakt door Chinezen, die denken dat het zo makkelijker is om naar huis te reizen. Zonder prik moeten zij eerst een maand in quarantaine.© REUTERS — Chinese gegadigden voor een prik met het Sinovac-vaccin bij een kliniek in Singapore. Net als Nederland haalt ook België de coronarem eraf. De vaccinaties verlopen er vlot en het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt gestaag. Reden om de eerder aangekondigde versoepelingen door te voeren. Vanaf 27 juni gaat bij onze zuiderburen het zomerplan in, meldt Het Laatste Nieuws. Dit mag er onder andere weer:
Cafés en restaurants mogen openblijven tot 01.00 uur 's nachts een aan de tafeltjes mogen acht mensen plaatsnemen. Thuis mogen acht volwassen gasten worden ontvangen. Thuiswerken is niet langer verplicht. In de winkels gelden geen beperkingen meer en bij evenementen binnen zijn 2000 toeschouwers toegestaan.
Na het nieuws dat de GGD's toch allemaal de gele boekjes gaan afstempelen, kwam een ware stormloop op de inentingsboekjes op gang. Leverancier SDU moest de productie opvoeren naar 100.000 exemplaren per dag en wie er een wilde bestellen liep vaak tegen een overbelaste webwinkel aan. Op dit moment worden er nog steeds 30.000 tot 40.000 boekjes per dag besteld. Het verpakken en verzenden van al die tienduizenden boekjes is een enorm werk voor de SDU. De levertijd liep zelfs op naar twee weken. Wie niet zo lang kan wachten op het gele prikboekje kan over een week ook terecht bij de boekhandels en de ANWB-winkels en -website, laat SDU weten.
Coronapatiënten die last hebben van ernstige klachten of beperkingen kunnen onder voorwaarden paramedische herstelzorg vergoed krijgen uit het basispakket. De regeling hiervoor zou aflopen op 1 augustus, maar wordt op verzoek van de Tweede Kamer met één jaar verlengd. Dat heeft demissionair minister voor Medische Zorg en Sport Tamara van Ark aan de Tweede Kamer laten weten.
Sommige mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus ervaren tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen. Dat kan worden verminderd door paramedische herstelzorg. De zorg bestaat uit fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, diëtetiek en/of ergotherapie. Voor vergoeding van de paramedische herstelzorg is een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig.
De Duitse politie heeft een einde gemaakt aan een feest in een stadspark van Hamburg. Daar waren op dat moment meer dan 3000 jongeren bijeen, meldt Bild. Diverse mensen raakten gewond door vechtpartijen, er werden meerdere diefstallen gepleegd en agenten werden bekogeld met flessen.
In de avonduren trokken steeds meer jongeren richting het park. Ze hadden luidsprekers en bier bij zich en er werd gebarbecued. Naarmate de avond vorderde werden ze steeds luidruchtiger en weigerden de coronamaatregelen te respecteren. ,,Ik begrijp heel goed dat vooral de jongeren eruit willen. Maar we zitten nog steeds in de pandemie. En bijna geen van de jongeren is ingeënt'', zei een agent tegen de Duitse krant.
Ongeveer honderd agenten trokken het park in dat met een lichtmast werd verlicht. Bezoekers werden opgeroepen te vertrekken, maar die weigerden dat te doen. Op diverse plekken ontstonden opstootjes en raakten mensen gewond. Daarop besloot de politie het park schoon te vegen.
Vanaf zaterdag 26 juni mogen ouders weer bij diploma-uitreikingen en schoolmusicals aanwezig zijn. Daarbij moet wel 1,5 meter afstand worden aangehouden. Ook mogen scholen weer schoolkampen en excursies organiseren voor hun leerlingen als zij de basisregels en de richtlijnen van de betreffende accommodaties volgen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer, mede namens enkele collega's.
In jongerenkampen mogen kinderen vanaf 13 jaar ook weer met een onbeperkt aantal in een groepsaccommodatie verblijven.
Met de versoepeling van de coronamaatregelen hoeven leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs en kinderen in de kinderopvang niet meer in afgebakende groepen te komen. Scholen krijgen daarmee meer ruimte voor de organisatie van activiteiten, onder meer om het schooljaar af te sluiten.
In de kinderopvang hoeven kinderen ook niet meer in 'kleine bubbels' te worden opgevangen en de buitenschoolse opvang kan tijdens de zomervakantie locaties samenvoegen.
© Hollandse Hoogte / ANP — Scholen mogen weer schoolkampen en excursies organiseren voor hun leerlingen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge denkt dat Nederland op heel korte termijn code geel zal krijgen en sluit niet uit dat dit begin juli al code groen wordt. Dat betekent dat andere Europese landen geen extra voorwaarden zullen stellen aan Nederlandse reizigers, zoals test- en vaccinatiebewijzen. ,,De aanname is dat we met het huidige tempo waarin we naar beneden gaan, we begin juli op groen zouden kunnen staan", zei De Jonge tijdens de persconferentie. Nederland staat nu nog op rood.
,,Het zou kunnen maar het is nog niet zeker. Dat hebben we ook zelf in de hand", zei de minister die daarom het belang van de basismaatregelen nog eens benadrukte.
Als de situatie nog niet groen is, zullen veel landen vanaf juli het Digitaal Corona Certificaat (DCC) gaan gebruiken, zo verwacht De Jonge. Daarin wordt geregistreerd of mensen gevaccineerd of negatief getest zijn.
De Portugese hoofdstad Lissabon ging vanmiddag op slot vanwege het groeiende aantal coronabesmettingen. De circa 2,8 miljoen inwoners van het hoofdstedelijk gebied mogen tot maandagochtend vroeg niet zomaar naar andere delen van het land reizen. Toeristen die naar Lissabon vliegen en daarna willen doorreizen naar hun vakantiebestemming buiten de stad, worden niet tegengehouden.
© EPA — Het is waarschijnlijk dat de zogeheten Delta-variant van het coroncavirus op een gegeven moment de boventoon gaat voeren in het aantal coronabesmettingen, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge vrijdag tijdens de persconferentie.
Het RIVM schat dat in de grote steden nu al 10 procent van het aantal coronabesmettingen van deze variant kan zijn, meldde hij. Deze variant lijkt iets besmettelijker dan de huidige varianten van het virus en lijkt zich ook minder aan te trekken van één prik van het vaccin AstraZeneca.
Daarom is het volgens hem een "race tegen de klok" om de komende weken zover mogelijk te komen met het vaccineren van zoveel mogelijk mensen. Daarbij is ook de tweede prik van groot belang. Om de verspreiding van de Delta-variant te vertragen is het nog nodig om 1,5 meter afstand te blijven houden, aldus de minister. Op dit moment gaat het volgens hem 90 procent van de besmettingen om de Britse variant. De Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse mutatie hebben niet echt doorgezet.
Theaters, poppodia en bioscopen kunnen zoals verwacht al vanaf 26 juni meer bezoekers ontvangen. Ze mogen dan zoveel mensen ontvangen als mogelijk is binnen de 1,5 meterregel, zo maakte demissionair minister-president Mark Rutte vrijdagavond bekend op een persconferentie.
De versoepeling komen vier dagen eerder dan gepland en lekten eerder deze week al uit. Evenementen kunnen, zoals eerder gecommuniceerd, per 30 juni weer.
Rutte noemde de aangekondigde versoepelingen vrijdag "een bijzonder moment". ,,Hoe vaak hebben we hier niet gestaan om te vertellen wat er allemaal niet kon? Nu zitten we gelukkig weer in de fase waarop de nadruk ligt op wat wel kan. En dat hebben we met elkaar verdiend", vindt de premier, onder meer omdat de meeste mensen de regels opvolgden en zich laten vaccineren.
,,We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Dus laten we genieten van wat er weer kan", zei Rutte. ,,Maar laten we ook voorzichtig en alert blijven."
De eerste boetes zijn uitgedeeld voor mensen die zich niet houden aan de wettelijke quarantaineplicht. De boete bedraagt 339 euro. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is de pakkans "zeer reëel" als de regel wordt overtreden.
Reizigers die terugkomen uit een gebied met zeer hoog risico moeten verplicht tien dagen in quarantaine, of op de vijfde dag na aankomst negatief testen op corona. De maatregel werd begin deze maand ingevoerd en verving de vliegverboden. Volgens De Jonge houdt een "paar procent" zich niet aan de thuisblijfplicht.
Mensen die in isolatie zitten, worden gebeld om te controleren of ze wel thuis zijn. Er zijn al een "paar duizend" telefoontjes gevoerd, zei De Jonge tijdens een persconferentie, waar het einde van bijna alle coronamaatregelen werd aangekondigd. Als er na een telefoontje twijfels zijn, wordt er een toezichthouder op af gestuurd.
Mensen die uit een land komen waar een quarantaineplicht voor geldt, moeten bij aankomst in Nederland een quarantaineverklaring bij zich hebben. Wie dat niet heeft, riskeert een boete van 95 euro.
Gezamenlijk zingen, schreeuwen en bespelen blaasinstrumenten vanaf 26 juni niet langer afgeraden
De Jonge: besmettelijke Delta-variant corona mogelijk al 10 procent van besmettingen in grote steden
,,We zijn er bijna, maar nog niet helemaal." Het kabinet noemde dat refrein van het bekende liedje twee maal in de persconferentie over de coronaregels. Die gaan vrijwel allemaal van tafel, maar de basismaatregelen, zoals de 1,5 meter afstand, moet echt goed worden nageleefd, benadrukte demissionair premier Mark Rutte. Het kabinet zal ook in de zomer het land af en toe bijpraten over ontwikkelingen.
Rutte memoreerde de manier waarop Nederland "in alle hevigheid" werd geconfronteerd met de tweede golf, terwijl vorige zomer ook veel regels werden losgelaten. Bovendien waren er nu coronavarianten rond waar vaccins iets minder grip op lijken te hebben. ,,Natuurlijk maken vaccinaties hét grote verschil met vorig jaar, maar een gewaarschuwd mens geldt voor twee."
Zolang mensen niet verslappen, maakt hij zich niet te veel zorgen over deze zomer. Wel ziet hij dat het steeds lastiger wordt die basisregels - de afstand, handen wassen en thuis blijven bij klachten - goed na te leven.
Zorgminister Hugo de Jonge benadrukt ook dat mensen echt hun tweede prik moeten halen als ze dat willen. Alleen als je volledig gevaccineerd bent, ben je genoeg beschermd tegen het coronavirus, zegt de bewindsman.
© ANP — 2021-06-18 19:00:02 DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte en Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens een persconferentie. Het kabinet kondigt versnelde versoepelingen van de coronamaatregelen aan. ANP REMKO DE WAAL Vanaf 26 juni, de dag dat de achtste finales van het Europees Kampioenschap van start gaan, mogen supporters deze wedstrijden weer kijken in cafés en op terrassen. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aangekondigd in de persconferentie van vrijdag. Eerst waren schermen nog niet toegestaan, omdat het kabinet bang was dat te veel mensen dan bij elkaar zouden komen.
Vrijwel alle coronaregels worden losgelaten, en ook schermen mogen dus weer. Nederland zelf speelt op zondag 27 juni tegen een nog te bepalen tegenstander in Boedapest.
De Jonge rondt af: Met dalende besmettingen en stijgende vaccinatie wordt het vast een hele mooie zomer.
De Jonge: Ons belangrijkste doel is een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. Mensen die nog niet gevaccineerd zijn, die kans willen we alsnog bieden. De GGD komt naar u toe deze zomer. Zo kunnen we mensen beter bereiken en met twijfelaars in gesprek gaan.
De Jonge: Hoe het najaar eruit gaat zien, is nog niet met zekerheid te zeggen. Wel moeten we alert blijven. Bijvoorbeeld in hoeverre mensen die gevaccineerd zijn, een rol spelen in de verspreiding van het virus. Mutaties blijven ook een risico.
Vanaf zaterdag kunnen ook mensen geboren in 2003 een afspraak maken voor vaccinatie, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag. Het is het laatste geboortejaar dat nu een afspraak kan maken.
"Het is een moment om te vieren", aldus de coronaminister. Hij hoopt dat in de tweede helft van augustus iedereen die dat wil volledig is gevaccineerd.
De Jonge: Zomervakantie staat voor de deur. Kunnen we op vakantie? Antwoord is volmondig ja.
Mensen mogen vanaf 26 juni weer onbeperkt mensen thuis ontvangen. Ook buiten mag iedereen weer in groepen bij elkaar komen zonder beperking in aantal. Het kabinet besloot vrijdag om de maximering los te laten. Wel geldt nog altijd dat er 1,5 meter afstand in acht moet worden genomen.
Op dit moment geldt nog een maximaal toegestaan aantal van vier thuisbezoekers en vier mensen in groepen buiten.
De Jonge: Er wordt al weken razendsnel gevaccineerd. 300 prikken per minuut, en ruim 18.000 prikken per uur, een vol voetbalstadion.
Rutte: Natuurlijk maken de vaccinaties het grote verschil met vorig jaar, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zeker nu die Indiase variant in ons land meer voet aan de grond begint te krijgen. We zullen alle ontwikkelingen precies blijven volgen. Zo kunnen we samen ervoor zorgen dat we samen de zomer door komen en veilig het najaar ingaan.
Nachtclubs mogen vanaf 26 juni weer open met check toegangsbewijs, geen verdere beperkingen
Vanaf 26 juni mogen er twee keer zoveel mensen in dierentuinen, pretparken en op kermissen zijn dan eerder was gepland. Het kabinet besloot vrijdag in deze zogeheten doorstroomlocaties één bezoeker per 5 vierkante meter toe te staan in plaats van één per 10 m2. Ook hier moeten mensen nog altijd 1,5 meter afstand van elkaar houden.
Dat betekent dat deze instellingen en evenementen veel meer mensen kunnen ontvangen.
Winkels, slijterijen en horeca mogen vanaf 26 juni ook weer na 22.00 uur alcohol verkopen. Het verkoopverbod vervalt vanaf dan, meldt demissionair premier Mark Rutte op een persconferentie. Eerder stond in het openingsplan dat de eindtijd voor de horeca zou verschuiven naar 00.00 uur, maar het kabinet laat een eindtijd nu volledig los.
Verder mogen nachtclubs hun deuren dus weer openen, zolang ze op een negatieve coronatest, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs controleren. Ook voor nachtclubs gaan de reguliere openingstijden gelden, zoals voor de coronacrisis. Een herstelbewijs laat zien dat je eerder corona hebt gehad.
Mondkapjesplicht vervalt grotendeels per 26 juni, geldt nog voor ov, stations, middelbare scholen
Alle amateursporters kunnen vanaf 26 juni weer wedstrijden spelen. Publiek is vanaf die datum ook weer toegestaan, maar moet wel 1,5 meter onderling afstand houden van elkaar. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten. Veel andere coronamaatregelen bij de amateursport waren de afgelopen periode al in fases verruimd.
Zo mochten jonge sporters tot en met zeventien jaar vanaf 5 juni weer echte wedstrijden te spelen in competitieverband. Ook de sportkantines mochten weer open. Sporters van achttien jaar en ouder mochten alleen nog op de eigen club sporten.
Voor juni was het acht maanden niet mogelijk om amateurwedstrijden te organiseren in verband met het toen oplaaiende coronavirus.
Werknemers mogen vanaf 26 juni weer voor de helft van hun werktijd naar kantoor. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt vanaf dan, meldt demissionair premier Mark Rutte op een persconferentie.
Op de werkplek moeten mensen wel 1,5 meter afstand houden. Dat geldt ook in liften en kantines. Zolang deze regel geldt, is het nog niet mogelijk om weer volledig terug te gaan naar kantoor.
Eerder zei demissionair premier Mark Rutte dat de maatregel pas als laatste zou verdwijnen, omdat het anders tot te veel reisbewegingen leidt.
Rutte: De Jonge en ik hebben op deze plek meerdere keren de hoop uitgesproken dat we op weg waren naar een mooie zomer. Die verwachting komt uit.
Vanaf zaterdag 26 juni is de anderhalve meter de centrale maatregel. Ondersteund door de andere bekende basismaatregelen.Rutte: Alles wat op anderhalve meter kan, mag weer. Zonder verplichte sluitingstijden.
Over een paar minuten begint de coronapersconferentie van Rutte en De Jonge. Wat voor een zomer staat ons te wachten? Bekijk hierboven de livestream of volg dit blog voor de laatste updates!
Het Verenigd Koninkrijk meldde donderdag ruim 11.000 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds februari. De Britse regering zag zich eerder deze maand al genoodzaakt om het opheffen van de lockdown met vier weken uit te stellen. Premier Boris Johnson wil die extra tijd gebruiken om miljoenen mensen een tweede dosis van een coronavaccin te geven zodat ze beter zijn beschermd.
Ook in Portugal, waar 10 miljoen mensen wonen, maken de autoriteiten zich grote zorgen over de verspreiding van de Delta-variant. Het land registreerde afgelopen woensdag 1350 nieuwe besmettingen, de grootste stijging in maanden. De meeste coronagevallen worden gemeld in en rond Lissabon. De stad wordt dit weekend afgesloten van de buitenwereld.
In de Russische miljoenenstad Moskou raken ook steeds meer mensen besmet met de Delta-variant. Daar gaat het om bijna 90 procent van de gevallen. De hoofdstad worstelt met een toename van het aantal infecties. Vrijdag werden 9056 nieuwe positieve testen gemeld, een nieuw dagrecord. Moskou heeft daarom de eerder ingevoerde beperkingen verlengd.
De autoriteiten in Rusland maken zich ook zorgen over de lage vaccinatiegraad onder de bevolking. Hoewel Russen zich op veel plaatsen gratis kunnen laten inenten, heeft pas zo'n 13 procent van de bevolking dat ook daadwerkelijk gedaan. Dat percentage ligt veel langer dan in veel westerse landen.
Met de versoepelingen volgende week wordt ook het thuiswerkadvies minder strikt: als de anderhalve meter mogelijk is, kan de helft van het personeel weer naar kantoor. Mondkapjes blijven verplicht op plekken waar afstand houden zeker niet lukt.
Het OMT vergaderde gisteren over de coronamaatregelen vanaf volgende week. Om 19.00 uur geven Rutte en De Jonge weer een persconferentie. Volg het hier live!
© ANP Het is nog maar de vraag hoe reëel een heropening voor nachtclubs is als de horeca om middernacht zou moeten sluiten. Dat zegt directeur Dick Poppes van de bekende Amsterdamse club Escape, een van de grootste nachtclubs van Nederland. Volgens hem zijn de vermoedelijke versoepelingen voor horecagelegenheden die op 26 juni ingaan een "sigaar uit eigen doos" en een "publiciteitsstunt" van het kabinet.
Poppes pleit voor het loslaten van de openingstijden, dan kunnen de clubs open tot 05.00 uur. Ook wil hij een sneltest voor bezoekers. ,,Dan hebben we een basis om over na te denken en de regie in eigen hand." Als voorbeeld noemt hij de toegang tot voetbalwedstrijden, die ook een sneltest vereisen. Wel zet hij bij die werkwijze vraagtekens voor de clubs. ,,,Een bezoek aan een nachtclub is ad hoc. Dat lijkt me heel omslachtig om van tevoren te moeten bedenken of je naar de club gaat."
Belgen mogen binnenkort weer langer naar café en restaurant. Nu de corona-epidemie aan kracht blijft inboeten, mogen ze bovendien met dubbel zoveel mensen aan tafel (van 4 naar 8), hebben de verantwoordelijke ministers besloten.
Nu moet de horeca nog om 23.30 uur sluiten, maar dat wordt volgens Belgische media 01.00 uur. De versoepeling gaat volgende week zondag in, precies op tijd voor de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal. Daarvoor hebben de Rode Duivels, het Belgische elftal, zich al geplaatst.
Kroegbazen en restauranthouders mogen tafels ook weer wat dichter bij elkaar zetten dan 1,5 meter, mits ze die scheiden door een plexiglaswand.
Duitsland beschouwt drie Nederlandse provincies vanaf zondag niet langer als risicogebied met veel coronabesmettingen. Wie uit Friesland, Groningen of Zeeland naar Duitsland reist hoeft dan geen negatieve test of inentingsbewijs meer te tonen en de quarantaineplicht vervalt. Voor de overige provincies blijven de regels nog wel gelden.
Lees hier meer over de Duitse beslissing.
Delta is wereldwijd goed op weg de overheersende variant van het coronavirus te worden, zegt WHO-hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan. Dat komt doordat deze mutatie extra besmettelijk is.
De Delta-variant dook dit voorjaar voor het eerst op in India, dat vervolgens met een zeer zware tweede coronagolf worstelde, en werd daarna ook vastgesteld in andere landen. In het Verenigd Koninkrijk gaat het nu in 99 procent van alle besmettingsgevallen om de Delta-variant. Een week geleden was dat 90 procent.
Ook in Moskou raken steeds meer mensen besmet met deze variant. Daar gaat het om bijna 90 procent van de gevallen. De Russische hoofdstad worstelt met een toename van het aantal infecties. Vrijdag werden 9056 nieuwe positieve testen gemeld, een nieuw dagrecord. Moskou heeft daarom de eerder ingevoerde beperkingen verlengd.
Het is niet bekend hoeveel mensen wereldwijd besmet zijn met de Delta-variant. Daarvoor moet extra onderzoek worden gedaan. Dat gebeurt niet in alle landen. In sommige landen, waaronder Nederland, wordt alleen steekproefsgewijs onderzoek gedaan naar virusvarianten.
Afgelopen etmaal zijn er 918 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM geregistreerd. Het is de tweede keer deze week dat het aantal bevestigde besmettingen onder de duizend duikt.
Ook het weekgemiddelde is weer gedaald. In de voorbije zeven dagen werden gemiddeld 1035 positieve tests per dag geregistreerd.
Het aantal sterfgevallen nam vrijdag toe met twee. Dat wil niet zeggen dat deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Het aantal sterfgevallen dat dagelijks wordt gemeld is voor de tiende dag op rij lager dan tien.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw flink gedaald. Op dit moment verzorgen de ziekenhuizen nog 533 patiënten met Covid-19. Donderdag stond dat aantal nog op 573 patiënten.
Woensdag lagen er nog 605 coronapatiënten in de ziekenhuizen. In twee dagen tijd is de bezetting dus met 72 patiënten afgenomen en vergeleken met dinsdag gaat het om een afname van meer dan honderd patiënten.
Op de intensive cares kwamen er afgelopen etmaal vier nieuwe coronapatiënten bij, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Doordat er meer mensen zijn ontslagen of overleden, is het totaalaantal coronapatiënten dat op die afdelingen wordt verzorgd wel afgenomen. IC-personeel behandelt momenteel 218 ernstig zieke mensen met een coronabesmetting. Donderdag waren dat er nog 226.
Het aantal nieuwe patiënten dat op de verpleegafdelingen wordt opgenomen staat al een aantal dagen achter elkaar op 32 patiënten per dag. De verpleegafdelingen verzorgen momenteel 315 patiënten met Covid-19. Donderdag waren dat er nog 347. Dat betekent dat dus ook meer mensen deze afdelingen verlaten dan dat er worden opgenomen.
Op de intensive cares worden momenteel 565 patiënten zonder corona behandeld. Afgelopen etmaal werd één coronapatiënt verplaatst naar een andere regio.
Italië heft zaterdag de inreisbeperkingen op voor EU-reizigers die met een speciale coronapas kunnen laten zien dat ze volledig ingeënt zijn tegen Covid-19, negatief zijn getest op het virus of recentelijk zijn hersteld na een besmetting. Nu moet deze groep nog een negatieve coronatest overleggen.
De door gezondheidsminister Roberto Speranza aangekondigde versoepeling geldt ook voor mensen die inreizen vanuit de Verenigde Staten, Canada of Japan. Zij moeten eveneens kunnen aantonen dat ze geen risico vormen.
In tegenstelling tot deze landen krijgen Britse reizigers vanaf zaterdag juist te maken met strengere regels. Zij moeten bij aankomst in Italië vijf dagen in quarantaine en zich laten testen, meldt Speranza op Facebook. Aanleiding hiervoor zijn de vele besmettingen met de Delta-variant. Daarnaast zijn de inreisverboden voor India, Bangladesh en Sri Lanka verlengd.
Italië werd vorig jaar zwaar getroffen door het coronavirus en was zelfs een tijd het epicentrum van de uitbraak in Europa. Nu er steeds minder mensen besmet raken, zijn veel coronamaatregelen geschrapt. De regering overweegt nu ook een einde te maken aan de mondkapjesplicht in de buitenlucht.
Israël stuurt circa 1 miljoen Pfizer-coronavaccins die bijna over hun houdbaarheid zijn naar de Palestijnse Autoriteit. In ruil daarvoor krijgt het land een vergelijkbaar aantal doses terug die de Palestijnen later dit jaar verwachten.
Israël, waar de lockdown is opgeven nadat zo'n 85 procent van de volwassen bevolking was gevaccineerd, werd eerder bekritiseerd omdat het zijn vaccins niet deelde met de 4,5 miljoen Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever en Gaza.
De nieuwe Israëlische overheid, die zondag ingezworen werd, beloofde vandaag dat het de vaccins zou leveren.
AstraZeneca hoeft de EU minder snel coronavaccins te leveren dan de Europese Commissie eist. De EU mag voor eind september nog eens 50 miljoen vaccins verwachten, heeft de rechtbank in Brussel volgens de commissie vrijdag bepaald.
De Europese Commissie wilde dat de Brits-Zweedse fabrikant voor eind september de 300 miljoen doses zou leveren die in het contract zijn overeengekomen. Daarvan zouden er 120 miljoen nog voor 1 juli moeten binnenkomen, terwijl de teller volgens het bedrijf op het ogenblik net de 70 miljoen voorbij is. Voor iedere dag dat een dosis op zich zou laten wachten, eiste de commissie een schadevergoeding van 10 euro. Dat bedrag zou daardoor al gauw in de miljarden kunnen lopen.
De Brusselse rechter legt de lat voor AstraZeneca een stuk lager. De farmaceut moet de EU vóór 27 september nog eens 50 miljoen doses leveren, wat volgens AstraZeneca neerkomt op ruim 80 miljoen in totaal. Van die 50 miljoen moeten er uiterlijk 26 juli al 15 miljoen binnen zijn, en bijna een maand later nog eens 20 miljoen.
AstraZeneca zegt die doelstellingen eenvoudig te kunnen halen. Het bedrijf moet zich wel echt aan deze termijnen houden. Als het bedrijf verzaakt, moet het een schadevergoeding betalen, heeft de rechtbank volgens verantwoordelijk Eurocommissaris Stella Kyriakides bepaald.
De EU verwachtte ooit veel van het vaccin van AstraZeneca. Doordat het bedrijf het contract niet waarmaakte en het Verenigd Koninkrijk volgens Brussel ten onrechte voorrang gaf is de verstandhouding grondig verpest.
Zowel AstraZeneca als de Europese Commissie zegt blij te zijn met het vonnis.
Gezondheidsexperts waarschuwen dat India zich schrap moet zetten voor een derde coronagolf. Die nieuwe golf aan infecties zal het land naar alle waarschijnlijkheid rond oktober treffen. De deskundigen zijn van mening dat India de zaak beter onder de duim zal houden als de laatste uitbraak, maar wijzen erop dat het virus nog zeker een jaar een gezondheidsrisico voor de Indiase bevolking zal vormen.
Persbureau Reuters vroeg veertig artsen, wetenschappers, virologen, epidemiologen en hoogleraren, uit heel de wereld naar hun visie. 85 procent van de ondervraagden ziet een nieuwe uitbraak rond oktober. 12 van hen zien een nieuwe coronagolf in september opdoemen, terwijl drie experts zelfs aan augustus denken. Drie anderen denken dat het tussen november en februari zal zijn.Oostenrijk geeft een miljoen doses coronavaccin aan de landen in de Balkan, laat de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz weten. Kurz deed zijn belofte tijdens een top met regeringsleiders uit voormalig Joegoslavië en Albanië. Deze landen zijn geen lid van de Europese Unie, maar krijgen via de unie wel al vaccins geleverd.
Noorwegen ziet het aantal dagelijkse coronabesmettingen hard kelderen en begint volgende week met de derde grote fase van de versoepelingen, kondigt premier Erna Solberg vandaag aan. Vanaf 20 juni mogen de Noren het dubbele aantal gasten thuis ontvangen als momenteel. Dus 20 in plaats van 10. Ook hoeven bars en restaurants in het Scandinavische land niet meer om middernacht hun deuren te sluiten.
De Spaanse premier Pedro Sánchez maakt bekend dat het dragen van mondkapjes op straat vanaf 26 juni niet meer hoeft. Het afschaffen van de mondkapjesplicht is mooi voor mensen die op vakantie naar Spanje willen. Eerder schafte het vakantieland ook de verplichte negatieve uitslag van een PCR-test al af. Wel is nog een negatieve antigentest of een vaccinatiebewijs nodig. Ook is de horeca in Spanje weer open en mogen mensen, zij het beperkt, weer naar evenementen zoals voetbalwedstrijden.
© AFP — De mondkapjes mogen af van de Spaanse premier Pedro Sánchez. Een op de vijf opgenomen coronapatiënten loopt ernstige longschade op door vaatlekkages in de longen. Toediening van leukemiegeneesmiddel imatinib kan de tijd dat ernstig zieke Covid-patienten op de ic liggen met zeven dagen verkorten, blijkt uit een studie die gepubliceerd is in het wetenschapstijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.
Van imatinib was al bekend dat het vaatlekkage in de longen remt. Patiënten die het middel kregen, lagen gemiddeld acht dagen op de ic. Zij die een placebo kregen vijftien. Bij mildere klachten is imatinib minder effectief. Dertien Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Amsterdam UMC, het LUMC en het Erasmus MC, deden mee aan het onderzoek.
Bij onze oosterburen heeft ruim de helft van de bevolking minstens een eerste coronaprik gehad, meldt de Duitse minister voor Volksgezondheid Jens Spahn. 29,6 procent van de Duitsers heeft beide vaccinaties gehad. Het aantal nieuwe dagelijkse besmetting blijft dalen naarmate er meer mensen zijn ingeënt tegen het coronavirus.
Vandaag worden in Duitsland 1076 positieve tests gemeld, terwijl dit vorige week vrijdag op 2440 lag. Het R-getal, dat de reproductiefactor aanduidt, staat nu op 0,72. Dat betekent dat 100 besmette mensen 72 aansteken. Er treden dus steeds minder infecties op. Wel maken de Duitse gezondheidsautoriteiten zich zorgen om de Delta-variant.Die mutatie van het longvirus zorgt in het Verenigd Koninkrijk voor een toename in het aantal besmettingen. De variant steekt in Duitsland echter niet zo vaak de kop op als bij de Britten. In de eerste week van juni werd 6,2 procent van de besmette Duitsers de Delta-variant aangetroffen. Een week eerder was dat 3,7 procent.
Lothar Wieler, hoofd van het Robert Koch-instituut, denkt dat de Delta-variant uiterlijk in de herfst dominant zal worden. Hij roept mensen op zich te laten vaccineren en op binnenlocaties mondkapjes te blijven dragen. ,,We hebben echt goede resultaten behaald, maar het coronavirus is nog steeds actief en laten we dit virus alsjeblieft geen kans geven."
Koning Willem-Alexander had zich aan de coronaregels moeten houden, toen hij gisteren voor de tweede EK-wedstrijd van het Nederlands elftal een bezoek bracht aan de 'oranje' Haagse Marktstraat. Daar schudde hij handen met buurtbewoners en hield hij geen anderhalve meter afstand.
Volgens justitieminister Grapperhaus geldt er geen uitzondering op de regels voor leden van het koningshuis. Ook Van Ark voor Medische Zorg vindt dat de regels er 'voor ons allemaal' zijn. Ze vindt dat de koning een voorbeeldfunctie heeft, maar snapt zijn 'enthousiasme' tijdens het bezoek wel.
© ANP — Koning Willem-Alexander tijdens zijn bezoek aan de Marktweg. Reisorganisatie TUI Nederland biedt voorlopig geen verre vakanties buiten de Europese Unie aan, uitgezonderd reizen naar Aruba, Bonaire en Curaçao. TUI hoopt vakanties naar Turkije, dat ook buiten de EU ligt, deze zomer nog wel aan te kunnen bieden. Dat is afhankelijk van het reisadvies dat nu nog op oranje staat.
TUI benadrukt geen vakantiereizen uit te voeren naar gebieden met een oranje reisadvies. Veel landen buiten Europa zoals Jamaica, de Dominicaanse Republiek of Mexico staan nog op oranje en gaan voor eind augustus waarschijnlijk niet naar geel. Daarom zijn alle vakanties naar deze landen tot die tijd geannuleerd.
Vakanties naar Turkije zullen zeker niet voor 16 juli plaatsvinden. Er kan geboekt worden, maar TUI voert de reis alleen uit als het reisadvies geel of groen wordt. ,,We annuleren steeds drie tot vier weken vooruit om mensen tijdig te informeren en een alternatief aan te kunnen bieden naar bijvoorbeeld Griekenland of Spanje.''
Vakantiebelust Nederland kan de pret niet op. Steeds meer landen springen op ‘geel’ en qua corona kun je erheen zonder dat je bovenmatig veel risico op besmetting loopt. Maar hoe kijken ze daar naar de Hollanders? ,,Wij zijn voor bijna elk land nog oranje.’’
Een groeiend aantal landen kijkt naar de mogelijkheid om voor tweede vaccinaties of zogenoemde 'boostershots' - een aanvullende derde prik - een ander vaccin te gebruiken dan hetgeen iemand bij de eerste inenting heeft ontvangen. Leveringsproblemen en vraagtekens over de veiligheid van sommige vaccins nopen de gezondheidsdiensten tot zo'n oplossing.
De VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Italië, Rusland, Zuid-Korea, Spanje, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten, onderzoeken de opties. In veel gevallen gaat het om mensen die een eerste prik met het AstraZeneca-vaccin hebben ontvangen, maar als tweede mogelijk een dosis Pfizer/BioNTech krijgen. Diverse onderzoek hebben al uitgewezen dat een tweede vaccinatie met een ander middel een hogere bescherming kan bieden.De burgemeester van de Russische hoofdstad Moskou zegt dat de stad te maken heeft met een nieuwe coronavariant die agressiever en besmettelijker. De coronasituatie in Moskou zou snel verslechteren, zegt Sergei Sobyanin. De afgelopen weken is het aantal dagelijkse besmettingen in Moskou gestaag opgelopen.
Om het virus in te dammen zijn grote samenkomsten weer verboden en gaan cafés en restaurants 's avonds dicht. Rusland meldt vandaag 17.262 nieuwe coronabesmettingen, waarvan er 9056 in de hoofdstad werden vastgesteld. Er overleden 453 mensen in de afgelopen 24 uur. In totaal raakten 5.281.309 Russen besmet en overleden er 128.445.De Britse gezondheidsdienst NHS stelt de mogelijkheid tot vaccineren vanaf vandaag open voor iedereen boven de 18 die nog geen coronaprik heeft gehad. De regering dringt daarop aan en stelt zich ten doel iedere volwassene die dat wil de komende maanden minstens een eerste vaccinatie te geven.
NHS-directeur Simon Stevens noemt het 'een keerpunt' in de grootste vaccinatiecampagne binnen het Verenigd Koninkrijk ooit. Om te beginnen krijgen zo'n 1,5 miljoen 18- tot 20-jarigen vandaag een sms'je met het verzoek een prikafspraak te maken. De NHS zet zich schrap, omdat bij de vorige groep - twintigers - de opkomst enorm was. Er werden ruim een miljoen afspraken in één dag gemaakt.
De Britse inentingscampagne loopt iets minder dan 200 dagen en intussen zijn 8 op 10 inwoners minstens één keer gevaccineerd. Ruim de helft daarvan heeft ook een tweede prik gehad. ,,Wie je ook bent, waar je ook woont, als je boven de 18 bent en je hebt nog geen coronaprik gehad, vandaag is de dag om het te regelen.''Marokkaanse Nederlanders kunnen eindelijk weer met het vliegtuig naar hun vaderland. Het openstellen van de grenzen leidde tot een stormloop op tickets en drukte op de vliegvelden. Vanaf Rotterdam The Hague Airport vertrokken gisteren zo'n driehonderd vakantiegangers naar Al Hoceima. Er zijn ook zorgen: ,,Wat als plotseling de grenzen weer op slot gaan?”
Wie geboren is in 2001 of 2002 kan vanaf vandaag een afspraak maken om te worden gevaccineerd tegen corona, twittert minister Hugo de Jonge. In totaal zijn er ruim 432.000 mensen geboren in 2001 en 2002. Deze groep krijgt het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Mensen uit 2001 kunnen vanaf 10.00 uur online terecht voor een prikafspraak, zij die een jaar later zijn geboren vanaf 13.00 uur.
Komende dinsdag valt de papieren uitnodiging op de mat. Alleen mensen uit 2003 zijn nu nog niet uitgenodigd. Zij zijn waarschijnlijk zaterdag aan de beurt. Als het zover is, heeft elke volwassene in Nederland de kans gehad een prikafspraak te maken. Binnenkort krijgen kwetsbare kinderen van 12 jaar en ouder een uitnodiging.
Overleden mensen bleven vorig jaar door sociale isolatie veel langer onopgemerkt dood in huis liggen, blijkt uit cijfers van vier GGD-regio's verspreid over het land. In 2020 steeg het aantal doden dat langer dan twee weken in huis lag met 40 procent, meldt de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Het gaat vaak om oudere mensen die bang voor corona de deur dicht hielden of om personen die stevig drinken, ziet forensisch arts Ronald Smit van de GGD-regio Utrecht. Volgens hem speelt corona een rol in de stijging van het aantal laat gevonden woningdoden. ,,Mensen die door corona in financiële problemen komen, trekken zich meer terug.''
Kerken zijn te veel bezig geweest met het draaiend houden van de eigen gemeenschap en te weinig met de kwetsbaren tijdens corona. Kerkelijke organisaties voor sociaal werk zijn teleurgesteld in die houding. Dak- en thuislozen, mensen met schulden en zij die buiten beeld van reguliere instanties blijven, konden niet terecht bij de godshuizen, stellen de diaconale instellingen in dagblad Trouw.
Veel van de voorzieningen voor deze groepen moesten tijdens de coronacrisis dicht, maar uitwijken naar kerkgebouwen die de hele week leegstonden, was er niet bij. De kerken hadden het te druk met hun zondagviering: 'Hoeveel mensen mogen er binnen en kunnen we weer zingen?' De diaconale organisaties worden deels door kerkengeld gefinancierd, doch troffen weinig bereidheid aan om gebouwen open te stellen.
Opnieuw presenteert het kabinet niet op een dinsdag, maar op een vrijdag de volgende ronde versoepelingen van de coronamaatregelen. Hoewel de knoop formeel pas vrijdag in de ministerraad wordt doorgehakt, zijn de meeste versoepelingen zoals gebruikelijk al eerder uitgelekt.
Vanaf 26 juni mag de horeca tot middernacht open en mogen restaurants weer tot 100 gasten ontvangen. Thuis mogen mensen acht mensen ontvangen, in plaats van vier zoals nu. Voor alles geldt wel dat er nog anderhalve meter afstand moet kunnen worden bewaard.
Deze week bleek dat het kabinet ook kijkt naar het thuiswerkadvies en de mondkapjesplicht. Op plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals in het ov, zal de mondkapjesplicht waarschijnlijk in stand worden gehouden. Waar de plicht dan wel mogelijk wordt teruggeschroefd, moet nog worden besloten.
Zelfs discotheken en nachtclubs kunnen weer de deuren openen, maar bezoekers moeten hier wel over een negatieve coronatest beschikken.
Net als bij de vorige versoepelingen besloot het kabinet te versnellen, omdat de besmettingscijfers en de ziekenhuisbezetting snel verbeteren. De versoepelingen stonden eigenlijk gepland voor 30 juni.
Het aantal coronavirus-gerelateerde sterfgevallen is vrijdag de 4 miljoen gepasseerd, blijkt uit een telling van persbureau Reuters.
Hoewel het aantal nieuwe gevallen en sterfgevallen in landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is afgenomen, is er in verschillende landen een tekort aan vaccins op het moment dat de Delta-variant de dominante variant in de wereld wordt.
Het duurde meer dan een jaar voor het dodental door het longvirus de 2 miljoen bereikte, terwijl de daaropvolgende 2 miljoen in slechts 166 dagen werden geregistreerd.
De top vijf van landen met de meeste sterfgevallen in absolute aantallen - de Verenigde Staten, Brazilië, India, Rusland en Mexico - vertegenwoordigt ongeveer de helft van alle sterfgevallen in de wereld, terwijl Peru, Hongarije, Bosnië, Tsjechië en Gibraltar de hoogste sterftecijfers hebben wanneer wordt gecorrigeerd voor het bevolkingsaantal.
Vrijdag wordt waarschijnlijk de 2,5 miljardste coronavaccinatie op de wereld geprikt, blijkt uit gegevens van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit.
Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 1,6 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 17.700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.
© REUTERS — Een demonstrant plaatst kruisen voor het Braziliaanse Congres in de hoofdstad Brasília als herdenking aan hen die overleden door het coronavirus. In het land overleden 496.004 mensen aan Covid-19. Donderdag werden 2311 doden over de afgelopen 24 uur geregistreerd. Het gemiddelde dodenaantal per dag ligt sinds woensdag weer boven de 2000, voor het eerst in 41 dagen. Het aantal sterfgevallen is vorige week gedaald, na een onverwachte stijging in de week daarvoor. Daarmee ligt het sterftecijfer bijna weer op een normaal niveau. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In een groot deel van 2020 en 2021 lag het aantal sterfgevallen veel hoger dan gebruikelijk vanwege het coronavirus. De sterftegolf van de afgelopen winter en voorjaar leek voorbij, tot twee weken geleden plots iets meer mensen overleden dan normaal. Een woordvoerder van het CBS verwachtte niet dat Covid-19 de oorzaak was. De besmettingen lopen namelijk terug en steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Ze sloot niet uit dat het om een toevalligheid ging.
Vorige week is het aantal sterfgevallen weer gedaald in alle leeftijdsgroepen. Er overleden ongeveer 2800 mensen. Dat zijn er 50 meer dan de onderzoekers hadden verwacht op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische ontwikkelingen. Alleen het aantal sterfgevallen onder 65- tot 80-jarigen lag hoger dan gebruikelijk.
Het aantal faillissementen ligt sinds corona in Nederland veel lager dan in andere landen in Europa. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kan deze ontwikkeling niet los gezien worden van het palet aan steunmaatregelen door de Nederlandse overheid. Die maatregelen verschillen namelijk per land.
Volgens het statistiekbureau is in Nederland sprake van een historisch laag niveau van faillissementen. Sinds de coronacrisis losbarstte nam het aantal faillissementen kwartaal op kwartaal af. In de Europese Unie liggen de zaken anders. Daar daalde in het tweede kwartaal van vorig jaar het aantal faillissementen nog. Daarna is sprake van een toename.
Bij slechts drie EU-landen die data aan het Europese statistiekbureau Eurostat leverden was het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van dit jaar ook hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Roemenië was de toename met 150 procent het sterkst. Ook in Spanje is het aantal faillissementen meer dan verdubbeld.
In België, Frankrijk en Duitsland lag het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van 2021 lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. In die landen werd naast steunmaatregelen zoals in Nederland ook ingezet op een specifieke maatregel ter voorkoming van faillissementen. De daling van het aantal faillissementen in ons land was relatief sterker.
Duitsland opent later deze maand de grenzen voor gevaccineerde reizigers van buiten de Europese Unie. Ze moeten wel minstens veertien dagen voor vertrek zijn ingeënt met een coronavaccin dat is goedgekeurd door de Europese vaccinwaakhond, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
© EPA — Na 2,5 weken strenge lockdown krijgen Surinamers vanaf zaterdag weer wat meer ademruimte. Er blijft weliswaar gedurende de hele week een avondklok van 18.00 uur tot 06.00 uur gelden en ook zondag blijft een lockdowndag, maar de rest van de week zullen er overdag geen beperkingen meer zijn. De nieuwe regels gelden vanaf zaterdag tot en met 5 juli.
Hoewel het aantal besmettingen nog hoog is met 283 nieuwe gevallen afgelopen woensdag, heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid toch goede hoop dat de daling zich de komende weken zal doorzetten. Het zogenoemde reproductiegetal is al gedaald naar 0,9. Dit betekent dat de kans op het doorgeven van een besmetting minder groot is, zegt hij.
Komende week verwacht de minister een volgende lading vaccins. Die is betaald door de Nederlandse regering.
© REUTERS — Russen krijgen op steeds meer plaatsen in hun land te maken met strenge vaccinatieregels voor het bedrijfsleven. Meerdere regio's maakten vandaag bekend het voorbeeld te volgen van miljoenenstad Moskou, dat een aantal bedrijven opdracht gaf ervoor te zorgen dat zeker 60 procent van het personeel is ingeënt tegen het coronavirus.
Een hoge functionaris in het oostelijke Sachalin kondigde een vergelijkbare regel aan. Bedrijven in bepaalde sectoren krijgen daar tot september om te zorgen dat 60 procent van de medewerkers is gevaccineerd. De regels hebben betrekking op onder meer schoonheidssalons, sportcentra, vervoersbedrijven en zorgorganisaties. Ook in het Siberische gebied Kemerovo gaan dergelijke regels gelden.
De regio Jakoetië voerde vorige maand al zo'n vaccinatieplicht voor bedrijven in. Ondernemingen riskeren een boete als ze niet meewerken. Het Kremlin heeft steun uitgesproken voor de regionale maatregelen, maar zegt dat er geen plannen zijn om landelijk met vergelijkbare regelgeving te komen. Critici vrezen dat bedrijven hun medewerkers onder druk gaan zetten om zich te laten inenten omdat ze vrezen anders beboet te worden.
Zo kregen medewerkers van koffieketen Skoeratov in Moskou deze week te horen dat zich moeten laten vaccineren als ze hun baan willen houden, schrijft nieuwssite Moscow Times. ,,We kregen een bericht van ons management dat we daar een afspraak voor moeten maken", zei een 23-jarig personeelslid. ,,Het grootste deel van mijn collega's gaat dat ook doen."
Sommige bedrijven pakken het anders aan. De topvrouw van nieuwszender RT maakte onlangs bekend dat gevaccineerde medewerkers een bonus krijgen van 57.500 roebel, omgerekend zo'n 666 euro.
Disneyland Parijs, een van de grootste pretparken van Europa, heeft de deuren weer geopend na een lange coronasluiting. Beide parken op het terrein, het Disneyland Park en het Disney Studios Park, zijn weer toegankelijk voor publiek. Er gelden wel nog steeds strikte veiligheidsmaatregelen.
In principe zijn alle attracties weer geopend, dus ook beroemde achtbanen als Big Thunder Mountain, Space Mountain en Indiana Jones and the Temple of Doom. De grote parades die normaal 's middags en 's avonds plaatsvinden, zijn op dit moment nog niet mogelijk.
Zorgverleners in Oostenrijk kunnen een eenmalig financieel extraatje tegemoetzien vanwege hun inzet tijdens de coronapandemie. Het gaat om 500 euro. Dat bedrag gaat naar personeel van ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar niet alle medewerkers kunnen er aanspraak op maken.
Het plan kost Oostenrijk naar verwachting zo'n 100 miljoen euro en is vandaag goedgekeurd door de Nationale Raad, het lagerhuis van het parlement. Fractievoorzitter August Wöginger van regeringspartij ÖVP noemde de bonus een blijk van waardering voor degenen die aan de frontlinie werkten tijdens de coronacrisis.
Nederland is een van de laatste gebieden in Europa met een hoog risico op een coronabesmetting volgens de Europese tegenhanger van het RIVM. Op de nieuwste 'coronakaart' van het ECDC is het roodgekleurde Nederland omringd door haast louter oranje.
Het coronavirus is in heel Europa zo op zijn retour dat het ECDC tal van gebieden sinds donderdag niet langer rood kleurt. Het instituut, voluit het Europees Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie, merkt onder meer België nu als oranje aan. Dat betekent dat het gevaar er het virus op te lopen 'gemiddeld' is. Behalve Nederland zijn ook Parijs en omstreken en delen van Spanje, Zweden en de Baltische landen nog rood.
Nederland hoeft niet meteen te vrezen dat de andere EU-landen veel strenger zullen blijven voor reizigers uit of naar Nederland. De ECDC-kaart, die wekelijks wordt bijgewerkt op grond van de laatste coronacijfers, was bedoeld als wegwijzer voor de EU-lidstaten. Maar die stellen zelf reisadviezen vast en volgen het ECDC dikwijls niet. Bovendien lijkt Nederland heel binnenkort ook oranje te kleuren.
© ANP — De Europese toezichthouder voor vaccins EMA heeft nog geen oordeel klaar over het coronavaccin van het Duitse CureVac. De ontwikkelaars meldden gisteren dat het vaccin maar voor 47 procent effectief is. Dat is aanzienlijk lager dan de al beschikbare vaccins. Het vaccin CVnCoV heeft vooral moeite met de nieuwe varianten van het coronavirus.
© REUTERS — Alle vier de coronavaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd, lijken goed te beschermen tegen de virusvarianten die het meest voorkomen in Europa. ,,Wel is het belangrijk om waakzaam te blijven", zei bestuurder Noël Wathion van de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
De belangrijkste variant die nu in Europa rondgaat, is de Delta-variant. Die werd eerder de Indiase variant genoemd, omdat hij in India is ontdekt. In Groot-Brittannië is de mutatie bij tienduizenden mensen vastgesteld. Ook in landen als Duitsland, België, Spanje, Italië en Frankrijk is de variant opgedoken. In Nederland zijn 27 gevallen bekend, maar omdat dit met steekproeven wordt onderzocht, kan het werkelijke aantal hoger liggen. In India gaat inmiddels ook een mutatie van de mutatie rond, die nog krachtiger is. Deze variant wordt Delta-plus genoemd.
Andere veelvoorkomende mutaties zijn de Alpha-variant (voorheen de Britse variant), de Beta-variant (voorheen de Zuid-Afrikaanse variant) en de Gamma-variant (voorheen de Braziliaanse variant).
Tijdens het Eurovisie Songfestival in Rotterdam Ahoy zijn in totaal 48 bezoekers mogelijk besmet geraakt. Dat komt neer op een gemiddelde van 1,6 per duizend festivalgangers, oftewel vijf per show, meldt Fieldlab Evenementen. Het liedjesfestijn was één van de grootschalige evenementen waar beperkt publiek werd toegelaten, met een strenge controle bij de entree. Lees hier meer.
© ANP — Denemarken gaat tieners vanaf 12 jaar inenten. De jongeren moeten waarschijnlijk nog wel enkele maanden wachten tot ze aan de beurt zijn. De gezondheidsautoriteit van het land zegt dat de andere leeftijdsgroepen voorrang krijgen.
De Deense autoriteiten willen door tieners te vaccineren de vaccinatiegraad in het land omhoog krijgen in aanloop naar de winter. De jongeren krijgen in eerste instantie waarschijnlijk alleen het Pfizer/BioNTech-vaccin aangeboden, omdat de andere vaccins nog niet zijn goedgekeurd voor hun leeftijdsgroep.
Directeur Søren Brostrøm van de gezondheidsautoriteit zei dat het vaccineren van volwassenen halverwege september afgerond moet zijn. In het meest optimistische scenario is dan 75 procent van de Denen beschermd tegen het virus, zei hij. Daar kan nog eens 4 procent bijkomen als ook de adolescenten zijn ingeënt.
Op andere plaatsen in Europa komen tieners nu al aan de beurt. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen in Frankrijk sinds dinsdag ingeënt worden.
In België is voor de derde keer een overlijden vastgesteld nadat de persoon in kwestie ingeënt werd met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat blijkt uit de wekelijkse stand van zaken over het aantal bijwerkingen dat door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Geneesproducten (FAGG) wordt bijgehouden. In totaal zijn er in België nu vier overlijdens gelinkt aan een inenting met een coronavaccin, waarvan drie aan AstraZeneca.
© AP — De mondkapjesplicht wordt niet per direct opgeheven. De rechter in Den Haag heeft dat in kort geding bepaald. De spoedprocedure voor het afschaffen van de maatregel in openbare binnenruimtes was aangespannen door de stichting Bewust Nederland.
De advocaat van Bewust Nederland had bij de voorzieningenrechter betoogd dat met de draagplicht van het masker ,,grondrechten van burgers worden geschonden". Hij vergeleek de mondkapjesplicht met ,,een klamboe van kippengaas tegen muggen", een maatregel die niet werkt. Volgens de stichting zouden mensen door deze 'schijnveiligheid' belangrijker maatregelen als de verplichte 1,5 meter afstand negeren, wat veel gevaarlijker zou zijn.
Volgens de rechter heeft de Staat echter een grote mate van beleidsvrijheid bij de keus voor coronamaatregelen. De Staat mag zich daarbij laten adviseren door deskundigen, waaronder het Outbreak Management Team en de wereldgezondheidsorganisatie WHO.
De rechter stelt dat er wetenschappelijk nog steeds geen consensus is over nut en noodzaak van mondkapjes, maar dat dit niet betekent dat het huidige verplichte gebruik in publieke binnenruimtes niet te rechtvaardigen is. "De adviezen waar de Staat over beschikt geven voldoende aanleiding voor de visie dat mondkapjes mogelijk een positieve bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van het coronavirus."
Verder vindt de rechter het niet onbegrijpelijk dat de overheid de basismaatregelen, waaronder de mondkapjesplicht, niet direct wil loslaten, nu de coronamaatregelen op grote schaal worden versoepeld.
© ANP — Afgelopen etmaal zijn er 1086 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 494 minder dan vorige week donderdag. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is hiermee ook weer verder gedaald.
In de afgelopen zeven dagen kwamen er 7742 nieuwe positieve testuitslagen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 1106 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds 13 september.
Het aantal vastgestelde sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met drie. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Woensdag werden vier overlijdens geregistreerd.
In Amsterdam kregen afgelopen etmaal 59 mensen een positieve testuitslag. Rotterdam telde 46 nieuwe gevallen en Den Haag 43. In Utrecht en Enschede kwamen respectievelijk 32 en 27 nieuwe coronabesmettingen aan het licht.
Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 1,6 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 17.700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.
Sint-Maarten krijgt, na maanden van politieke strijd, alsnog de omgerekend 19 miljoen euro aan coronasteun toegekend. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens hem heeft de regering van het eiland genoeg actie ondernomen om goed bestuur op de luchthaven daar te herstellen. Het wanbestuur op het vliegveld was eerder reden voor Knops om de steun niet over te maken. Nu heeft het Nederlandse kabinet weer genoeg vertrouwen in het eiland om het geld uit te keren.
Het stopzetten van de coronasteun betekende een dieptepunt in de relatie tussen Sint-Maarten en Nederland. Volgens Silveria Jacobs, de premier van het eiland, was het bestuur van de luchthaven geen voorwaarde voor de steun en heeft Knops na de deal de afspraken aangepast. Ook in de Tweede Kamer was verbazing over de gang van zaken. Volgens verschillende partijen, waaronder D66, heeft Knops achteraf 'de doelpalen verzet'. Knops was het hier niet mee eens, volgens hem was goed bestuur op het eiland altijd al een randvoorwaarde.
Eerder dit jaar weigerde Knops ook al het geld over te maken. Toen was een racisme-aanklacht tegen Nederland bij de Verenigde Naties de reden om geen steun te geven. Sint-Maarten moet economisch hervormen om in aanmerking te komen voor het geld, maar dat Sint-Maarten deze voorwaarden neokoloniaal noemde in de aanklacht schoot Knops in het verkeerde keelgat. Een brief met uitleg van het Sint-Maartense parlement was uiteindelijk voldoende voor hem om toch weer financiële steun te geven. Toen hij van de problemen op het vliegveld wist, kwam hij hierop terug.
Sint-Maarten is sterk afhankelijk van toerisme, een sector die door de coronacrisis zware klappen heeft gekregen. De steun is daar dan ook hard nodig. De regering-Jacobs hoeft geen hervormingen door te voeren om in aanmerking te komen voor noodhulp, zoals voedsel en medische middelen. Voor economische steun moet de regering daar onder meer de ambtenarensalarissen korten en de pensioenleeftijd verhogen.
© ANP — Een voetballer uit de EK-selectie van Slowakije heeft een dag voor de groepswedstrijd tegen Zweden positief getest op het coronavirus. Dat bevestigde bondscoach Stefan Tarkovic tijdens een persconferentie in Sint-Petersburg. Het gaat om verdediger Denis Vavro.
Ook een lid van de begeleidingsstaf bleek besmet. Beiden zijn in zelfisolatie gegaan. ,,Ik heb met hem gesproken, hij vertoont geen symptomen", zei Tarkovic over Vavro. De verdediger van de Italiaanse club Lazio bleef op de bank in de met 2-1 gewonnen eerste groepswedstrijd tegen Polen.
Slowakije neemt het vrijdagmiddag in Sint-Petersburg op tegen Zweden. Die ploeg had in de aanloop naar het EK ook al te kampen met meerdere coronabesmettingen. Zweden begon het EK met een gelijkspel (0-0) tegen Spanje.
Ziekenhuizen krijgen steeds meer ruimte om patiënten met andere aandoeningen dan Covid-19 te behandelen. Ze kunnen vaker de kritieke zorg leveren die binnen zes weken moet gebeuren. Ook zijn steeds meer operatiekamers in gebruik. Dat kan door de aanhoudende en snelle daling van het aantal opgenomen patiënten met de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
De Nationale Zorgautoriteit (NZa) komt wekelijks met een update over de capaciteit in de zorg. Negen ziekenhuizen kunnen de zogeheten kritieke planbare zorg niet volledig leveren. Dat zijn de ingrepen die binnen zes weken moeten worden gedaan om gezondheidsschade te voorkomen. Vorige week konden vijftien ziekenhuizen niet al die ingrepen op tijd doen. De week daarvoor waren het er twintig en nog een week eerder 25.
Van de operatiekamers is 83 procent in gebruik. Vorige week maandag was dat 79 procent en de week daarvoor 76 procent. Huisartsen verwijzen 97 procent van het verwachte aantal mensen door naar ziekenhuizen.
Ziekenhuizen moeten de komende tijd de gemiste behandelingen inhalen. Dat zijn bijvoorbeeld operaties die niet konden doorgaan door de coronadruk. Bovendien zijn er mensen die niet met hun klachten naar de huisarts zijn gegaan, en dus ook geen diagnose hebben gekregen. Huisartsen hebben bijna 1,5 miljoen minder doorverwijzingen gedaan dan verwacht kon worden als er geen corona-uitbraak was geweest. Bij sommige mensen zullen de klachten vanzelf zijn verdwenen, die hebben geen zorg meer nodig. Maar er is ook een onbekend aantal mensen dat rondloopt met ziektes die nog niet zijn ontdekt.
Omdat de druk op de ziekenhuizen minder wordt komt de NZa voortaan niet meer elke week, maar om de week met de cijfers.
© Hollandse Hoogte / ANP Oudere inwoners van Indonesië die nog twijfelen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, krijgen als stimulans een levende kip van de overheid cadeau. De opzienbarende actie maakt deel uit van een campagne die als doel heeft om het aantal gevaccineerde inwoners van 45 jaar en ouder te verhogen.
Volgens de politie aarzelen vooral oudere bewoners op het Indonesische platteland zich te laten vaccineren. ,,In het begin circuleerde veel verkeerde informatie en bedrog op het internet, vooral op sociale media", zegt een politiecommissaris tegen CNN. ,,Veel ouderen dachten dat Covid-19 niet zou bestaan."
De Nederlandse Veteranendag op 26 juni is wegens de coronacrisis voor de tweede maal alleen thuis voor de televisie te volgen. Ondanks de te verwachten versoepelingen heeft het Nationaal Comité Veteranendag besloten geen grote bijeenkomst op het Malieveld in Den Haag te organiseren. Ook het defilé door de Haagse binnenstad gaat niet door, de feestelijke medaille-uitreiking evenmin.
De openingsceremonie heeft plaats vanuit de Koninklijke Schouwburg in Den Haag voor een select gezelschap. Tijdens de ceremonie worden verhalen van veteranen verteld. De NOS zendt de bijeenkomst uit op NPO 2. Later op de dag neemt Omroep MAX het stokje over met de Ode aan onze Veteranen op NPO 1. Artiesten zingen de veteranen toe en ook in dit programma staan veteranenverhalen van jonge en oude mensen centraal.
© ANP — Koning Willem-Alexander tijdens Veteranendag De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verwacht over dit jaar een tekort van 420 tot 458 miljoen euro op het budget voor de langdurige zorg aan bijvoorbeeld kwetsbare ouderen en gehandicapten. ,,Op basis van de trend in de geleverde zorg berekenen we voor 2021 een tekort van 420 miljoen euro. Maar als we de stijging van de zorgvraag, het aantal mensen dat een indicatie voor langdurige zorg krijgt, meenemen in de berekening loopt het tekort op naar 458 miljoen euro", meldt de autoriteit.
Over het vorige jaar werd er op een tekort van 550 miljoen gerekend. Dat is door de overheid bijgeplust. Hoe groot het tekort werkelijk was, moet nog uit de declaraties blijken. De 420 tot 458 miljoen komt daar nog bovenop. Zonder het extra geld van vorig jaar was het tekort nu ruim het dubbele geweest.
De Koninklijke Marechaussee ziet een stijging in het aantal Britten dat aan de Nederlandse grens geweigerd wordt. In mei ging het om 81 Britse reizigers. Dit terwijl het in maart en april zo'n veertig Britten per maand betrof.
Vanaf 1 januari vallen inwoners van het Verenigd Koninkrijk door de brexit niet meer onder EU-regels en mogen zij vanwege de coronabeperkingen alleen als dat strikt noodzakelijk is Nederland nog in. Sinds 15 juni geldt Groot-Brittannië als een hoogrisicogebied vanwege de snelle verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus.
De meeste Britten (62) werden geweigerd op luchthaven Schiphol. Daarna volgen de Rotterdamse havens Europoort (9) en Hoek van Holland (8). In de haven van IJmuiden werden in mei twee Britten geweigerd. In totaal heeft de Koninklijke Marechaussee dit jaar 394 Britse reizigers naar huis teruggestuurd.
Het aantal openstaande vacatures in de horeca is vanwege de coronacrisis torenhoog. Restaurants en cafés staan te springen om personeel. Sinds het begin van de pandemie nam het aantal horecawerknemers af met liefst een kwart. Lees hier het hele verhaal.
Door aanpassing van het vaccinatieproces kan voortaan sneller ingeënt worden in Suriname. Er worden meer gericht vragen gesteld aan mensen die zich laten vaccineren, er wordt geen bloeddruk meer opgemeten en er is een wachttijd van maximaal een kwartier na de vaccinatie. Het is volgens Rakesh Sukul, de directeur van het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid, duidelijk gebleken uit de prikresultaten van afgelopen week dat nu het tempo erin zit. Het gaat anderhalf keer sneller dan de afgelopen maanden, aldus Sukul.
Het idee voor een sneller vaccinatieproces kwam van de Nederlandse arts Marc Sprenger. Hij is door de Nederlandse regering als speciale coronagezant aangesteld. Volgens Sprenger is vaccinatie de beste manier om de coronapandemie in Suriname de kop in te drukken, zo zegt hij in gesprek met het ANP.
Nederland heeft immers toegezegd binnenkort tussen de 500.000 en 750.000 vaccins naar Suriname te sturen.
© ANP — Een container met 90.000 doses AstraZeneca plus naalden en spuiten wordt afgeleverd op de luchthaven van Paramaribo. Aanwezig zijn voormalig directeur-generaal van het RIVM, Marc Sprenger, en de Surinaamse minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin Met ruim 41 miljoen gezette prikken loopt de Italiaanse vaccinatie-campagne gestaag door. Er is een groep mensen die lastig te bereiken is: ouderen en zwakkeren in afgelegen dorpen. Het Italiaanse leger gaat bij ze op bezoek. Lees hier het hele verhaal.
De lage effectiviteit van het Duitse coronavaccin CVnCoV van farmaceut CureVac in de meest recente test vormt volgens het ministerie van Gezondheid geen probleem voor de Duitse vaccinatiecampagne. Het middel is voor 47 procent effectief tegen het coronavirus, aanzienlijk lager dan de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gewenste 70 procent.
Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de vaccinatiecampagne gewoon doorgaat zoals gepland. Duitsland heeft veel doses van het middel besteld, maar heeft ook genoeg andere vaccins om de Duitse bevolking in te enten. Nederland heeft 8,7 miljoen doses besteld bij CureVac.
Gezondheidsminister Jens Spahn zei eerder al dat CVnCoV niet nodig zou zijn om de huidige inentingsronde af te maken. De farmaceut hoopte vanaf het najaar vaccins te kunnen leveren. Duitsland en veel andere Europese landen, zoals Nederland, willen dan iedereen die dat wil al ingeënt hebben tegen het coronavirus. Het vaccin van CureVac zou dan gebruikt kunnen worden voor een volgende ronde, als dat nodig is.
© AFP — CureVac Mensen met een ernstige angststoornis lopen hun coronavaccinatie vaak mis, meldt de stichting Angst Dwang en Fobie (ADF). Ze durven niet naar een GGD-priklocatie, hebben prikangst, zijn vanwege smetvrees bang om besmet te raken met corona, durven hun huis niet uit vanwege paniekaanvallen of zijn bang voor bijwerkingen. Volgens de patiëntenorganisatie gaat het om honderdduizenden mensen.
De stichting roept demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op om mee te denken over het probleem. ,,Onze telefonische hulplijnen staan roodgloeiend met verontruste telefoontjes van mensen met angst- en dwangklachten. Ze willen wel beschermd worden tegen het coronavirus, maar zijn bang om naar de GGD-priklocatie te gaan", zegt een woordvoerster van de stichting.
Volgens de organisatie kampen ruim 1 miljoen Nederlanders met een angststoornis die hun dagelijks leven in ernstige mate negatief beïnvloedt. ,,Van deze groep durft naar schatting een op de drie niet naar een priklocatie", aldus de zegsvrouw. Zij wijst erop dat mensen met angstklachten niet altijd even zelfverzekerd zijn en niet snel van zich laten horen. "De mensen die naar ons bellen vormen dus nog maar het topje van de ijsberg."
Volgens de organisatie zou een oplossing kunnen zijn dat deze groep mensen met 'prikbusjes 'thuis worden bezocht en gevaccineerd. Dat gebeurt nu ook bij mensen in achterstandswijken, waar de vaccinatiegraad laag is.
© ANP — Coronaminister Hugo de Jonge tijdens een werkbezoek aan de XL vaccinatielocatie Breepark Iets meer dan een maand voor de start van de Olympische Spelen heeft Japan de noodtoestand in Tokio en de meeste andere regio's in het land opgeheven. Premier Yoshihide Suga maakte, na overleg met experts en zijn regering, bekend dat met ingang van zondag de noodtoestand niet meer van kracht is. De Spelen beginnen op 23 juli.
Eind vorige maand besloot de regering om de noodtoestand met drie weken te verlengen. De noodtoestand werd in maart opgeheven, maar werd enkele weken later weer van kracht in enkele regio's, waaronder Tokio.
Het aantal dagelijkse nieuwe coronagevallen in Japan neemt de afgelopen weken gestaag af. Het Aziatische land is ook begonnen met het vaccineren. Inmiddels heeft zo'n 15 procent van de bevolking minimaal één prik gehad. Onder Japanners leeft volgens persbureau Kyodo News wel de zorg dat het aantal besmettingen weer sneller gaat toenemen als de beperkende maatregelen worden versoepeld of opgeheven. In bars en cafés mag binnenkort weer alcohol worden geschonken.
De Japanse overheid neemt op korte termijn een beslissing over de aanwezigheid van toeschouwers bij de olympische sportwedstrijden. Buitenlanders zijn sowieso niet welkom op de Spelen, maar mogelijk kunnen in de stadions wel maximaal 10.000 bezoekers uit Japan naar de wedstrijden komen kijken.
© AP Mensen die geboren zijn in 1999 en 2000 kunnen met ingang van vandaag een afspraak maken voor een coronavaccinatie, maakte Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.
Wie zich wil laten inenten kan daarvoor een afspraak maken via de site coronavaccinatie-afspraak.nl. Telefonisch een afspraak maken is ook mogelijk. Ze kunnen vervolgens terecht bij rond de 140 vaccinatielocaties van de GGD.
Mensen uit 1999 ontvangen vanaf zaterdag de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 223.000 mensen geboren in 1999.
Mondkapjes zijn vanaf maandag niet meer verplicht in de buitenlucht in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het aantal coronabesmettingen in de aan Nederland grenzende deelstaat is dusdanig gedaald, dat een deel van de coronamaatregelen wordt afgeschaald.
In wachtrijen moeten echter nog wel mondkapjes worden gedragen, omdat mensen dan dicht op elkaar staan, net als in openbare ruimtes in gebouwen. Duitsland is sowieso bezig met het versoepelen van maatregelen. De noodwet voor de extra maatregelen wordt niet verlengd en vervalt 30 juni. Veel restricties worden dan geschrapt.
Thuiswerken is bijvoorbeeld vanaf juli niet meer verplicht in Duitsland. De autoriteiten kijken nog wel of er speciale regels moeten komen, bijvoorbeeld voor het dragen van mondkapjes op kantoor.
Andere landen zijn ook bezig met versoepelingen. Frankrijk schrapt de mondmaskerverplichting in de buitenlucht vanaf donderdag (17 juni) en de avondklok wordt op 20 juni afgeschaft. Sinds 30 oktober was er een avondklok in het land, die op het hoogtepunt van de coronabesmettingen al om 18.00 uur inging. Momenteel is die vanaf 23.00 uur van kracht.
In België wordt het verplichte thuiswerken vanaf 1 juli afgeschaft. Veel bedrijven en werknemers hebben echter al aangegeven niet direct weer volledig op kantoor te gaan werken. Het dragen van mondkapjes en het afstand houden van elkaar blijven waarschijnlijk nog tot 1 september van kracht in België.
De prijs voor diesel en benzine ligt historisch hoog. Voor een liter E10 (Euro95) geldt volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers donderdag een adviesprijs van 1,913 euro per liter, waarmee het één dag oude record alweer is verbroken. Voor een liter diesel moet 1,559 euro worden betaald, waarmee het vorige record uit oktober 2012 uit de boeken ging.
UnitedConsumers houdt de brandstofprijzen sinds begin deze eeuw dagelijks bij op basis van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg.
Dat de brandstofprijzen oplopen is geen verrassing. De wereldwijde vraag naar olie toont herstel en deze vraag is waarschijnlijk volgend jaar weer terug op het niveau van voor de crisis. Daarbij wordt er minder olie uit de grond gepompt dan voorheen, vooral omdat olieconcerns sneden in hun exploratie-uitgaven.
Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij goedkope pompen in Nederland nog mogelijk om E10 voor minder dan 1,70 euro per liter te tanken. De Nederlandse benzineprijs bestaat voor een groot deel uit accijns. Dat is een vaste heffing die door de overheid is vastgesteld.
© ANP — Een vrouw uit Nederland tankt bij een tankstation in Belgie Mensen die geboren zijn in 1999 kunnen donderdag vanaf 10 uur een afspraak maken voor een coronavaccinatie, laat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. Ze kunnen de afspraak bij de GGD maken.
Wie zich wil laten inenten kan terecht bij 140 vaccinatielocaties van de GGD.
Ryanair gaat de Britse overheid aanklagen om diens 'stoplicht'-systeem met reisadviezen. De Ierse prijsvechter ergert zich eraan dat het Verenigd Koninkrijk maar weinig bestemmingen heeft staan op zijn lijst van landen zonder quarantainevereisten. Portugal stond even op de lijst, maar werd daar later door een toename van de besmettingscijfers weer vanaf gehaald.
Volgens de luchtvaartmaatschappij, die optrekt met de Manchester Airports Group, ontbreekt het aan transparantie. Ze zullen donderdag bij het Britse Hooggerechtshof een zaak indienen om meer duidelijkheid te krijgen over hoe de beslissingen over de reisadviezen precies worden genomen. Landen kunnen in een rode, oranje of groene categorie vallen, afhankelijk van het risico op coronabesmettingen.
De luchtvaartbranche dacht in Groot-Brittannië juist snel weer veel passagiers en vakantiegangers te kunnen gaan vervoeren. Dat komt omdat de Britten erg snel waren met hun vaccinatiecampagne. De partijen uit de sector beschouwen de "ondoorzichtige" manier waarop de autoriteiten te werk gaan daarom als een tegenslag. Dit ondermijnt volgens hen het vertrouwen van de consument om zomervakanties te boeken en zou het voor luchthavens, luchtvaartmaatschappijen en andere reisorganisaties onmogelijk maken om goede herstelplannen op te stellen.
De Britse overheid heeft nog niet op de aankondiging van de juridische stappen gereageerd.
© AP De werkloosheid in Nederland is in mei verder afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staat nog maar 3,3 procent van de beroepsbevolking als werkloos te boek. Dat was een maand eerder nog 3,4 procent.
Dankzij de coronasteun van de overheid zijn er al langer weinig werklozen. Ook speelt mee dat meer mensen niet zoeken naar werk omdat ze daar weinig resultaat van verwachten. Deze groep mensen wordt in de statistieken niet tot de werklozen gerekend. Dat kleurt de cijfers, want het aantal mensen dat daadwerkelijk werkt, neemt de laatste tijd ook af.
In mei waren 309.000 mensen werkloos. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met 10.000 per maand. Het aantal werkenden nam tegelijkertijd af met zo'n 4000 per maand.
Alles bij elkaar hadden 4,1 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar vorige maand om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent naar werk hebben gezocht of hiervoor niet beschikbaar waren. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 13.000 per maand gestegen.
De problemen met de vaccinregistratie in Nederland blijven aanhouden. Liefst 1 miljoen prikken die door de GGD zijn gezet, zijn door ICT-problemen bij die dienst nog niet verwerkt in de centrale database van het RIVM. Ook bij huisartsen en zorginstellingen zijn de achterstanden nog groot. Toch hoeven mensen zich geen zorgen te maken om hun coronapaspoort, bezweren betrokken partijen.
Het kandidaat-vaccin CVnCoV van het Duitse biotechbedrijf CureVac heeft een voorlopige effectiviteit van 47 procent tegen het coronavirus. Dat maakte het in Tübingen gevestigde bedrijf woensdagavond bekend. "Daarmee voldoet CVnCoV dus niet aan de voorgeschreven statistische succescriteria", luidde het in een verklaring.
Het in de Verenigde State verhandelde CureVac-aandeel zakte in de nabeurshandel met bijna 40 procent.
Eerste analyses hebben volgens het bedrijf aangetoond dat de effectiviteit afhangt van de onderzochte leeftijdsgroep en de virusstammen. Het kandidaat-vaccin van de eerste generatie bevindt zich in de laatste fase van de klinische ontwikkeling. Een eerste tussentijdse analyse bracht geen veiligheidsrisico's aan het licht, zo maakte het biotechbedrijf eind mei bekend.
Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) bekijkt op dit moment het vaccin van CureVac. Dat doet het aan de hand van een zogenoemde 'rolling review' waarbij het vaccin alvast wordt bestudeerd door de medicijnwaakhond, terwijl de farmaceut nieuwe gegevens aan blijft leveren. De rolling review eindigt wanneer volgens het EMA is bewezen dat het vaccin werkzaam is en eventuele risico's heel klein zijn.
Het middel van CureVac is een mRNA-vaccin, net zoals de al toegelaten vaccins van Moderna en Pfizer. Er nemen op dit moment zo'n 40.000 mensen deel aan het onderzoek naar dit vaccin, onder wie zo'n 2.000 Nederlandse vrijwilligers. Het Nederlandse gedeelte van dit onderzoek staat onder leiding van het UMC Utrecht. Er zijn nog geen resultaten bekend.
Nederland verwacht tussen begin juli en eind september vier miljoen doses van het CureVac-vaccin te ontvangen. Wie dit vaccin moet gaan krijgen is nog niet helemaal duidelijk. Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge moet iedereen die dat wil namelijk al begin juli een eerste prik hebben gehad.
© AP — CureVac De nieuwe deltavariant van het coronavirus, voor het eerst in India ontdekt, blijft oprukken in Groot-Brittannië. Vandaag zijn er 9.055 nieuwe coronabesmettingen bij gekomen, zo meldt de regering. Dat is het hoogste aantal sinds 25 februari en een stijging met bijna twintig procent ten opzichte van een dag eerder.
De afgelopen 28 dagen zijn bovendien nog eens negen mensen overleden na een positieve coronatest. De Britse regering heeft versoepeling van de beperkingen een maand uitgesteld.
© via REUTERS — Boris Johnson Mensen die het coronavaccin van Janssen willen, kunnen daar vanaf volgende week woensdag een afspraak voor maken. Op 23 juni wordt daarvoor een speciaal telefoonnummer opengesteld. De eerste prikken worden volgende week vrijdag gezet. Dat gebeurt in elke regio op minimaal één locatie. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.
In de eerste twee weken zijn 200.000 doses beschikbaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid. ,,Dit is niet superveel. Dus als je een uitnodiging voor een ander vaccin krijgt, maak dan die afspraak, dan weet je in elk geval zeker dat je aan de beurt komt. Je kunt je dan altijd nog melden voor Janssen'', zegt een woordvoerster.
Het is nog niet bekend hoeveel mensen na de komende twee weken kunnen worden geprikt, omdat het niet duidelijk is hoeveel doses Janssen kan leveren.
Nederland heeft inmiddels meer dan 13 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet. Dit zijn zowel eerste inentingen als herhaalvaccinaties. Dat is vier dagen na de 12 miljoenste prik en acht dagen na de 11 miljoenste prik.
De stijging betekent dat er ongeveer 250.000 mensen per dag worden gevaccineerd. Volgens het coronadashboard van de overheid komt dit neer op 341 mensen per minuut. Volgens de planning moeten alle volwassenen die dat willen half juli ten minste een eerste dosis hebben gekregen.
Nederland begon op 6 januari met vaccineren, als laatste land in de Europese Unie. Meer dan 8 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Hieronder zijn ruim 400.000 mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen en dus na die ene prik klaar zijn. Meer dan 4 miljoen mensen hebben de herhaalprik gekregen van Pfizer/BioNTech, AstraZeneca of Moderna.
© Hollandse Hoogte / ANP De Britse autoriteiten gaan werknemers in Engelse verpleeghuizen voor ouderen verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Dat zei minister Matt Hancock in het parlement. Mogelijk gaat de vaccinatieplicht later ook voor andere zorgmedewerkers gelden.
Hancock benadrukte dat gevaccineerden niet alleen zichzelf beschermen, maar ook de mensen om zich heen. De vaccinatieplicht moet voorkomen dat ouderen besmet raken en overlijden. De minister vindt het verstandig en redelijk dat de plicht gaat gelden voor mensen die werken met 'de meest kwetsbare mensen' in de samenleving.
Medewerkers die niet ingeënt willen worden, riskeren volgens de BBC overplaatsing of ontslag. Mensen die om medische redenen niet ingeënt kunnen worden, zouden niet onder de nieuwe regelgeving vallen. Het blijft mogelijk niet bij een vaccinatieplicht voor verpleeghuispersoneel. De regering overweegt vaccinaties verplicht te stellen voor iedereen die in de gezondheidszorg werkt. Daar wordt onderzoek naar gedaan.
Zo'n vaccinatieplicht ligt erg gevoelig. Zorgorganisaties hebben gewaarschuwd dat het nu al lastig is om aan voldoende personeel te komen. Ze vrezen dat medewerkers straks opstappen vanwege de vaccinatieplicht. Ook komen er mogelijk rechtszaken van medewerkers.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor meer landen aan naar geel. Het gaat ook weer gelden voor de Griekse eilanden Rhodos, Kos en Mykonos, maar niet voor Paros. We spreken met Oona Giesen, eigenaresse van een yogahotel op Paros: ,,Hier is het veiliger dan in Nederland.''
Het RIVM meldt woensdag 1040 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus. Dat is flink lager dan vorige week woensdag, toen er 1761 nieuwe gevallen aan het licht waren gekomen.
Ook in vergelijking met afgelopen week is het aantal besmettingen woensdag laag. In de voorbije zeven dagen werden gemiddeld 1179 nieuwe positieve tests per dag gemeld. Dat aantal daalt al weken gestaag.
Het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 steeg afgelopen etmaal met vier. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd, dus mogelijk zijn deze mensen al eerder overleden. Dinsdag steeg het aantal sterfgevallen met één, maandag met drie. In totaal zijn tot nu toe 17.732 aan corona gerelateerde sterfgevallen bij het RIVM geregistreerd.
In Amsterdam waren de meeste besmettingen in het afgelopen etmaal (85), gevolgd door Den Haag (54), Rotterdam (43), Utrecht (32) en Leiden (17).
In 104 gemeenten werden woensdag geen besmettingen gemeld. In veiligheidsregio Twente kwamen maar 9 nieuwe besmettingen bovendrijven, omgerekend 1,4 per 100.000 mensen. Dat is het laagste relatieve aantal voor een regio sinds 14 september vorig jaar.
Demissionair minister Hugo de Jonge hoopt dat alle jongeren vanaf 12 jaar zo snel mogelijk gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus. Hij neemt daarover wel pas een besluit nadat de Gezondheidsraad advies hierover heeft uitgebracht, zei hij woensdagmiddag.
De Jonge zegt te hopen dat met het inenten van jongeren een nieuwe besmettingsgolf in het najaar kan worden voorkomen. Zo raakten 48 jongeren uit de regio Utrecht vorige week besmet tijdens een examenreisje op het Spaanse eiland Mallorca.
Ook wil De Jonge graag de kans op besmettingen in klassen terugdringen. Jongeren kunnen eraan bijdragen dat de samenleving 'zo goed mogelijk beschermd' zal zijn, aldus de bewindsman.
Als jongeren onder de 18 in aanmerking zullen komen, zullen zij volgens De Jonge niet voor half augustus aan de beurt zijn voor de eerste prik. Dat heeft te maken met de afspraken die al zijn gepland en met de leveringen van vaccins.
Reisbranchevereniging ANVR is van mening dat PCR-testen gratis moeten zijn. ,,Deze maatregel wordt uiteindelijk opgelegd vanuit de overheid", aldus ANVR-voorzitter Frank Oostdam. De reisbranche gaat reizigers wel goedkopere coronatesten aanbieden.
Klanten van reisorganisaties - maar ook andere reizigers - kunnen zich bij coronatest2travel.nl, tegen een door de ANVR bedongen lagere prijs, laten testen. De reissector wil er, naar eigen zeggen, alles aan doen om reizen weer veilig te maken.
Dat wil niet zeggen dat reizen zonder risico is. Ook als landen op geel of groen staan, blijft oppassen het devies. ,,Het maakt namelijk niet uit waar je naar toe gaat, maar hoe je je gedraagt. En dat geldt voor jong en oud", stelt de ANVR.Er liggen nog 605 coronapatiënten in de ziekenhuizen, veertig minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Op de ic's liggen op dit moment nog 239 mensen met Covid-19-klachten. Een daling van 11 patiënten ten opzichte van een dag eerder. Op de verpleegafdelingen worden nog 366 coronapatiënten behandeld. Dat zijn er 29 minder dan gisteren.
De deltavariant, de mutatie van het coronavirus die voor het eerst in India werd opgemerkt, verspreidt zich ook in Nederland. De GGD’s en het RIVM onderzoeken momenteel ruim tweehonderd jongeren tussen de 15 en 19 jaar die, na een vakantie in Spanje en Portugal, positief testten. We spraken Annemiek van der Eijk van het Erasmus MC:
Frankrijk neemt komende zondag afscheid van de avondklok. De niet bepaald populaire coronamaatregel wordt tien dagen eerder afgeschaft dan de bedoelding was. Eigenlijk had de avondklok tot 30 juni moeten duren, maar de situatie in Frankrijk verbetert sneller dan verwacht. Iedereen mag daarom vanaf 20 juni weer net zo lang buiten zijn als hij of zij wil. Vanaf morgen is ook het buiten dragen van mondkapjes niet meer verplicht.
Het kabinet overweegt om vanaf zaterdag 26 juni de mondkapjesplicht op te heffen, zegt minister De Jonge na overleg over de coronacrisis tussen de meest betrokken ministers. Het kabinet hakt vrijdag de knoop door. In de avond is er dan weer een persconferentie.
Staatssecretaris voor Economische Zaken, Mona Keijzer, laat weten dat de drie speciale kredietregelingen, die ondernemers tijdens de coronacrisis hebben geholpen hun rekeningen te blijven betalen, ook gebruikt kunnen worden om te investeren in bijvoorbeeld nieuwe apparatuur of om voorraden aan te vullen.
,,De coronasituatie lijkt zich geleidelijk te verbeteren, waardoor er meer perspectief komt voor getroffen bedrijven", zegt Keijzer. Voor ons economisch herstel is het belangrijk dat zij zo snel mogelijk weer terug kunnen groeien naar de omzet en winst van vóór corona.'' De regelingen worden verlengd tot einde van het jaar.
© EPA — Staatsecretaris Keijzer wil dat de economie snel weer terug is op het oude niveau. De Europese Commissie verwacht dat farmaceut Johnson & Johnson - moederbedrijf van vaccinmaker Janssen uit Leiden - het tweede kwartaal niet aan de leveringsverplichtingen kan voldoen. De productie van het Janssen-vaccin in de VS kampt met problemen, waardoor de afgesproken 55 miljoen doses voor eind juni niet worden gehaald.
Medicijnwaakhond EMA geeft 17 miljoen doses uit een fabriek in Baltimore, waarmee bij de fabricage mogelijk iets fout ging, niet vrij voor gebruik binnen Europa. Johnson & Johnson zegt 'toegewijd te blijven' om de met Europa overeengekomen 200 miljoen doses te leveren. Over de levering voor dit kwartaal en de periode daarna voert de EC nog overleg met de farmaceut.De Zwarte Cross van 2021 is afgelast. Dat heeft de Feestfabriek laten weten. ‘Met onmundig veel pijn in de pens en het hart moeten we jullie melden dat we het feest van 2021 definitief afgelasten’.
Dat het feest, waar jaarlijks honderdduizenden mensen op afkomen in Lichtenvoorde, mogelijk niet door zou kunnen gaan was al bekend. Eerder liet de Feestfabriek in een brief aan de betrokken al weten dat de Zwarte Cross van 2021 op losse schroeven stond.
© ANP Kippa — Het loopt vlotjes door. Ook mensen met geboortejaar 1998 kunnen vanaf nu een afspraak voor een coronaprik maken. Zij krijgen, net als andere twintigers en dertigers, het coronavaccin van Pfizer of dat van Moderna.
Volgens het coronadashboard van de overheid zijn er tot nu toe zo'n 12,6 miljoen prikken gezet. Daar zitten eerste en tweede prikken bij. Het kabinet hoopt dat voor half juli elke volwassene die dat wil een eerste prik heeft gehad.
Eind juni moeten de eerste kwetsbare kinderen van 12 jaar en ouder worden uitgenodigd. Het kabinet besloot vanmorgen dat zij ook in aanmerking komen voor vaccinatie. Dit zijn bijvoorbeeld jongeren met immuunziektes, kanker, longproblemen, obesitas of het syndroom van Down. Als zij besmet raken, is de kans dat zij er ernstig ziek van worden groter dan bij hun leeftijdsgenoten.
Amerikaanse toeristen zijn binnenkort weer welkom in de Europese Unie. De Verenigde Staten hebben het coronavirus voldoende eronder om ook niet-noodzakelijke reizen uit dat land toe te staan, vinden de EU-landen. Dat geldt ook voor Servië, Albanië, Noord-Macedonië, Libanon en Taiwan.
Het zestal wordt toegevoegd aan de lijst van landen van waaruit de lidstaten toeristen en andere plezierreizigers willen verwelkomen, hebben de ambassadeurs van de EU-landen volgens ingewijden afgesproken. Daarop stonden al Israël, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Korea, Thailand, Rwanda en Japan.
Een EU-lidstaat kan van reizigers uit deze landen nog wel vragen in quarantaine te gaan of zich te laten testen.
Corona heeft veel mensenlevens geëist, maar er ook 3900 ‘gered’. Zoveel minder Europese verkeersdoden waren er vorig jaar in vergelijking met 2019, blijkt uit net gepubliceerde cijfers van de Europese Verkeersveiligheidsraad. 'De nooit geziene daling met 17 procent in één jaar is hoogstwaarschijnlijk toe te schrijven aan de reisbeperkingen als gevolg van corona', aldus de Raad.
Ondanks de recorddaling zit Europa nog ver van zijn oorspronkelijke doel, een halvering van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in tien jaar. Europa komt niet verder dan 37 procent, Nederland blijft zelfs steken op 5 procent. In absolute cijfers komt de Raad over 2020 op 18.844 verkeersdoden, 10.847 minder dan in 2010.
De geplande verlenging van de lockdown in Engeland zorgt voor grote onvrede binnen de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson. Het is de laatste keer dat de conservatieve parlementariërs de regering zullen steunen bij zo'n stemmen, laten ze weten.
Johnson had gehoopt op 21 juni de laatste beperkingen te kunnen schrappen, maar deze week bleek dat hij een volledige heropening van de samenleving nog niet aandurft.
De regering maakt zich zorgen over de snelle verspreiding van de deltavariant van het coronavirus, die voor het eerst is opgedoken in India. Johnson laat de lockdown met vier weken verlengen zodat miljoenen extra Britten een tweede dosis kunnen krijgen van een coronavaccin.
Het parlement mag zich woensdag uitspreken over de verlenging van de Engelse lockdown. Ingewijden verwachten evenwel dat veel conservatieve parlementariërs tegen gaan stemmen. Er zouden daarnaast ook nog 'heel veel' conservatieven zijn die het eens zijn met de 'rebellen', maar nog niet bereid zijn Johnson publiekelijk af te vallen. Een regeringsbron zei wel dat het vermoedelijk de laatste keer is dat de partij Johnson zal steunen bij het verlengen van de lockdown.
© REUTERS — De Britse premier Boris Johnson Vakanties naar Cyprus, de Zuid-Egeïsche Griekse eilanden als Rhodos, Kos en Mykonos, het grootste deel van Kroatië, Liechtenstein en Zwitserland zijn weer mogelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken past per morgen het reisadvies aan naar geel.
Nederlanders die naar die landen reizen hoeven als ze terugkomen naar ons land geen negatieve test te laten zien en ook niet in quarantaine. In Kroatië worden alleen reizen naar de regio Sjeverna Hrvatska nog afgeraden; die blijft op oranje staan. Het reisadvies voor IJsland, Polen en Roemenië gaat van geel naar groen.
Vanaf 10.00 uur kunnen ook mensen die zijn geboren in 1997 een afspraak maken voor een coronavaccinatie, maakt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) net bekend.
In Duitsland lijkt een jaar na de eerste coronagolf sprake te zijn van een babyboom. Het aantal geboortes in maart bereikte het hoogste niveau in meer dan twintig jaar, meldt het landelijke statistiekbureau. Andere Europese landen, waaronder Nederland, registreerden in die maand ook een flinke stijging van het geboortecijfer.
Er zijn volgens voorlopige cijfers in maart bijna 66.000 kinderen geboren in Duitsland. Het gaat om een stijging van ongeveer 10 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. ,,De laatste keer dat er sprake was van meer van 65.000 geboortes in maart, was in 1998'', meldt Destatis, het Duitse statistiekbureau.
© ANP — De meeste Nederlanders zijn waarschijnlijk niet van plan om het vele spaargeld dat ze hebben opgepot tijdens de coronapandemie snel weer uit te geven. Dit meldt de Rabobank op basis van een onderzoek onder meer dan 1500 mensen.
Uitgeven zou een flinke oppepper voor de economie betekenen, maar van de ondervraagden gaf slechts een vijfde aan te verwachten dat het spaargeld binnen het huishouden zal afnemen. Ruim een derde verwacht juist dat het spaargeld de komende twaalf maanden zal toenemen en 39 procent voorziet dat het gelijk blijft.
In het kielzog van de stijgende vaccinatiegraad gaat Europa weer langzaam 'open'. "Toch denkt slechts 17 procent van de Nederlanders dat ze de komende twaalf maanden uitgaven inhalen die ze door de coronamaatregelen niet hebben gedaan", vertelt Rabobankeconoom Carlijn Prins.
Wel verwacht bijna de helft van de mensen volgens haar dat ze de komende twaalf maanden meer zullen uitgeven aan zaken die door coronamaatregelen lastiger waren. Denk aan uitgaven zoals vakantie, uit eten en drinken, kleding en sieraden. Maar de grote meerderheid van die groep denkt uiteindelijk toch dat hun spaargeld zal toenemen of tenminste gelijk zal blijven.
Ongeveer een derde van de Nederlanders verwacht de komende twaalf maanden op andere manieren vermogen op te bouwen, anders dan sparen, zo bleek verder uit het onderzoek. Ze gaan bijvoorbeeld beleggen, willen een huis kopen, willen hun huis verduurzamen of kiezer ervoor extra af te lossen op de hypotheek.
In New York worden vrijwel alle coronamaatregelen per direct geschrapt. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo aangekondigd. Inmiddels zou 70 procent van de bevolking een eerste prik hebben gehad.
Alles mag weer volledig open en mensen hoeven geen afstand meer te houden van elkaar. Inwoners zonder tweede prik moeten nog wel een mondkapje dragen. De coronamaatregelen gelden nog wel op openbare plekken zoals het ov.
Het adviescomité van experts dat de Britse overheid adviseert op het gebied van vaccinaties zal de regering aanraden om kinderen in het Verenigd Koninkrijk voorlopig nog niet in te enten tegen het coronavirus. Dat meldt de Britse krant The Telegraph nadat de experts dinsdag bijeenkwamen.
Het comité wil dat onderzoekers eerst meer informatie verzamelen over de risico's die met het vaccineren van kinderen gepaard gaan. Volgens de krant komt het comité aan het einde van de week met een voorlopige verklaring.
Canada was vorige maand het eerste land dat een coronavaccin voor kinderen goedkeurde. Sindsdien volgden onder meer Duitsland, Frankrijk en België. In de VS worden tieners vanaf 12 jaar ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech.
Vorige week werd bekend dat ook Nederlandse jongeren vanaf twaalf jaar uit medische risicogroepen worden uitgenodigd voor vaccinatie. De Gezondheidsraad komt binnen enkele weken met een advies over de vraag of ook gezonde jongeren van twaalf jaar en ouder ingeënt moeten worden.
Nathalie Geijsbregts, de Belgische die 30 jaar geleden in Leefdaal vermist raakte terwijl ze stond te wachten op de bus naar school, heeft een uitnodiging gekregen om een coronavaccin te gaan halen. Haar vader Eric Geijsbregts postte de brief op zijn Facebook-pagina. Zijn post lokt heel wat verontwaardiging uit op sociale media.
Met trillende handjes bij de inschrijfbalie, iets te nerveus kijken en praten of witjes wegtrekken. GGD-medewerkers van de vaccinatielocaties in Eindhoven en Helmond plukken de mensen met prikangst er zo tussen uit en loodsen ze er, via een intake bij een arts en via een ligbed, geduldig doorheen.
© EPA — Hoofdpijn, keelpijn en een lopende neus: dat zijn de meest voorkomende symptomen van de Indiase variant van het coronavirus, blijkt uit Brits onderzoek. Volgens de wetenschappers die de studie uitvoerden, kan je ze dan ook makkelijk verwarren met een gewone verkoudheid.
New York schrapt vrijwel alle maatregelen die verspreiding van het coronavirus moesten tegengaan. De Amerikaanse staat gold vorig jaar nog als een coronabrandhaard, maar inmiddels heeft ruim 70 procent van de volwassen inwoners er minstens één dosis gehad van een coronavaccin. Gouverneur Andrew Cuomo zei vandaag dat het tijd is om 'terug te keren naar ons oude leven'.
Het besluit betekent volgens lokale media dat bioscopen weer kunnen volstromen en dat tafels in restaurants niet meer op ruime afstand van elkaar gezet hoeven te worden. Ook het controleren van de lichaamstemperatuur van mensen die gebouwen binnengaan behoort tot het verleden. Sportcentra, kappers en andere bedrijven zijn ook niet meer verplicht om klanten te vragen hun contactinformatie achter te laten.
Cuomo sprak over een 'belangrijke mijlpaal'. Ondanks die jubelstemming zijn de autoriteiten niet onverdeeld tevreden over het verloop van de vaccinatiecampagne. In stadsdelen als de Bronx en Brooklyn in de stad New York blijft de vaccinatiebereidheid onder de bevolking achter.
© AFP — Gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York. De bereidheid onder de bevolking om zich te laten vaccineren tegen corona neemt nog altijd toe. De vaccinatiebereidheid is tussen halverwege mei en begin juni toegenomen van 84 naar 87 procent, meldt het coronadashboard van de overheid op basis van onderzoek dat elke drie weken wordt herhaald.
Dat betekent dat 87 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder een prik heeft gehad of van plan is die te gaan halen. Begin dit jaar was dat nog 75 procent en halverwege december, toen er nog niet werd geprikt, 61 procent.
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vindt het percentage hoog en dankt daarvoor op Twitter 'al die mensen die zich inzetten om anderen goed te informeren'. Volgens hem is de vaccinatiebereidheid 'cruciaal om versoepelingen mogelijk te maken en een opleving van het virus in het najaar te voorkomen'.
De vaccinatiebereidheid is het grootst onder zeventigplussers (96 procent) en het kleinst in de leeftijdsgroep 16 tot en met 24 jaar (76 procent).
© REUTERS — Viruswaarheid-jurist Jeroen Pols wordt ervan beschuldigd dat hij op Facebook fakenews heeft verspreid met betrekking tot het coronavirus. De juridische steun en toeverlaat van de omstreden coronascepticus Willem Engel deelde op het sociale platform een fotocollage waarop achtergelaten volle winkelwagentjes in een supermarkt te zien zijn.
In de begeleidende tekst staat dat het gaat om Russen die als een protestactie hun karretje laten staan wanneer zij door het winkelpersoneel verzocht worden een mondkapje te dragen. Maar de foto is fout en misleidend, beoordelen onafhankelijke factheckers van DPA Factchecking. 'In werkelijkheid zijn de foto’s genomen in een Franse supermarkt. Klanten lieten op 1 mei 2021, een nationale feestdag in Frankrijk, massaal hun karretje staan omdat ze te lang moesten wachten', schrijven de onderzoekers.
Pols had bovendien aan de hand van de foto kunnen weten dat het een Franse supermarktketen betrof, aangezien er teksten als 'salades en sachet' en 'fraises' op staan. Facebook heeft een disclaimer bij de foto geplaatst om lezers erop te wijzen dat het bericht van Pols onjuiste informatie betreft.
De Europese Commissie heeft de eerste 20 miljard euro op de kapitaalmarkt opgehaald voor het herstelfonds waarmee de EU-landen miljarden in hun economieën kunnen investeren om te herstellen van de coronacrisis. Het gaat om obligaties met een looptijd van tien jaar. De lidstaten staan garant voor de leningen.
In totaal wil het dagelijks EU-bestuur 800 miljard euro ophalen voor het herstelfonds, tot eind 2026 ongeveer 150 miljard euro per jaar. Met het geld kunnen lidstaten in de vorm van subsidies en leningen projecten financieren die hun economie vooral duurzamer, digitaal sterker en veerkrachtiger moet maken.
Nederland heeft nog geen plan ingediend. Daarmee wordt gewacht tot er een nieuwe regering is.
In Duitsland lijkt een jaar na de eerste coronagolf sprake te zijn van een babyboom. Het aantal geboortes in maart bereikte het hoogste niveau in meer dan twintig jaar, meldt het landelijke statistiekbureau. Andere Europese landen, waaronder Nederland, registreerden in die maand ook een flinke stijging van het geboortecijfer.
Er zijn volgens voorlopige cijfers in maart bijna 66.000 kinderen geboren in Duitsland. Het gaat om een stijging van ongeveer 10 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. ,,De laatste keer dat sprake was van meer van 65.000 geboortes in maart, was in 1998", meldt Destatis, het Duitse statistiekbureau.
De situatie in Duitsland lijkt binnen Europa niet op zichzelf te staan. Het Duitse statistiekbureau meldt dat Nederland in maart ruim 10 procent meer geboortes heeft gemeld dan een jaar eerder. Ook Roemenië (15 procent), Estland (13 procent) en Litouwen (13 procent) noteerden flinke stijgingen van het aantal geboortes.
Vier mensen hebben waarschijnlijk het verkeerde vaccin tegen het coronavirus gekregen. Ze zouden Moderna toegediend krijgen, maar waarschijnlijk gaven de vaccineerders ze AstraZeneca. De GGD weet niet wie de vier zijn en benadert daarom alle mensen die rond de tijd van de fout een prik hebben gekregen. Het gaat om bijna driehonderd personen.
De fout is afgelopen vrijdag gemaakt op de priklocatie in Middenmeer, in de kop van Noord-Holland. Volgens de GGD Hollands Noorden was het waarschijnlijk een menselijke vergissing. Die kwam aan het licht toen de vaccinatielocatie vrijdag aan het einde van de dag vier AstraZeneca-vaccins tekort kwam.
Het coronavaccin van AstraZeneca wordt niet veel meer gebruikt, vanwege het mogelijke risico op bijwerkingen. Het vaccin zou in sommige gevallen kunnen leiden tot een gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Mensen die eerder al een eerste dosis van het middel hadden gekregen, krijgen nog de tweede dosis. Vanwege de potentiële bijwerkingen raadt de GGD de driehonderd mensen aan hun gezondheid goed in de gaten te houden. Als zij de mogelijke bijwerkingen krijgen, moeten ze meteen contact opnemen met hun huisarts.
© AP — Frankrijk is vandaag begonnen met het inenten van jongeren vanaf twaalf jaar tegen het coronavirus. De ingeënte tieners behoren tot de jongste mensen in Europa die zo'n prik hebben gehad. Verpleegkundigen gebruiken in sommige gevallen extra kleine naalden bij het vaccineren van hun jonge landgenoten.
Jongeren zijn niet verplicht zich te laten inenten. Ze kunnen ook zonder vaccin gewoon naar school. Toch hebben zich tienduizenden tieners gemeld. ,,Dat is meer dan verwacht. Een aangename verrassing", concludeerde topman Stanislas Niox-Chateau van de website Doctolib, dat het maken van afspraken via internet coördineert.
Tieners kunnen sinds maandag terecht op die site en dat leidde tot 62.000 afspraken. In Marseille stonden dinsdagochtend jongeren in de rij bij een vaccinatiecentrum. Een 14-jarig meisje vertelde dat ze kwetsbare familieleden wil beschermen door zich met het Pfizer/BioNTech-vaccin te laten prikken. ,,En dan kan ik deze zomer overal naartoe."
In Vitry-sur-Seine bij Parijs vertelde een moeder dat ze haar 12-jarige zoon zo snel mogelijk wilde laten vaccineren. De verpleegkundige gebruikte daarbij een injectienaald die ongeveer de helft kleiner is dan het gebruikelijke type. ,,Kinderen hebben kleinere armen, dus hebben we kleinere naalden nodig", legde ze uit. "Zo voorkomen we dat we het bot raken terwijl we kinderen vaccineren."
De autoriteiten beginnen met het prikken van tieners nu de vraag naar vaccins afneemt onder volwassenen. In Frankrijk hebben tot dusver ruim 30 miljoen mensen zeker één vaccindosis gehad. Dat komt neer op ongeveer 58 procent van de volwassenen.
© AFP — Door een storing bij de GGD zijn zo'n 137.000 vaccinaties vorige week niet goed geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens de laatste cijfers van het instituut zijn er vorige week 1.530.543 eerste en tweede coronaprikken gezet.
Met het geschatte aantal prikken dat niet is geregistreerd komt het totaal uit op iets minder dan 1,7 miljoen vaccinaties. Dat getal komt overeen met wat het ministerie van Volksgezondheid dinsdag naar buiten bracht. De GGD werkt volgens het RIVM nog aan een oplossing voor de storing. Volgende week zijn de cijfers naar verwachting weer volledig bijgewerkt.
In totaal zijn nu 12.442.436 vaccinaties uitgedeeld, waarvan een deel dus berust op een schatting.
De Tweede Kamer wil dat Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel het geld dat ze verdiend hebben met de mondkapjesdeal, teruggeven aan de belastingbetaler. Ze hebben zich 'op oneigenlijke gronden verrijkt', aldus een motie van DENK-leider Farid Azarkan die met ruime meerderheid werd aangenomen. Toch wil de Kamer de terugbetaling nu niet afdwingen.
Van Lienden en zijn zakenpartners sloten een deal waarmee ze ruim 100 miljoen euro belastinggeld ontvingen voor ongeveer 40 miljoen mondkapjes die nooit gebruikt werden. De Kamer hoopt dat zij 28 miljoen euro teruggeven. In het parlement wordt bovendien betwijfeld of die deal op een eerlijke manier tot stand is gekomen.
Volgens Azarkan heeft hij te veel geld voor de mondkapjes gevraagd, slechte kwaliteit geleverd en in de media gedaan alsof hij geen winstoogmerk had terwijl dat wel het geval was. Hij had daarom nog een motie ingediend waarin werd bepleit dat de deal ongedaan gemaakt zou worden, bijvoorbeeld op basis van wetten waarin staat dat de overeenkomst nietig verklaard kan worden als er sprake is van bedrog of een oneerlijke voorstelling van zaken. Deze motie kreeg geen steun.
© NPO — Sywert van Lienden. Jongeren die op vakantie zijn geweest in Spanje of Portugal, doen er verstandig aan zich daarna te laten testen op het coronavirus, vindt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut ziet het aantal besmettingen na vakanties in de twee landen toenemen. Daarom roept het iedereen tussen de 17 en 24 jaar die in Spanje of Portugal is geweest op om na thuiskomst een test te doen bij de GGD. ,,Ook zonder klachten."
Van de 8981 mensen die afgelopen week een positief testresultaat kregen, bleek 5,7 procent recent in het buitenland te zijn geweest. Spanje staat daarbij met stip op de eerste plaats, zo blijkt uit het bron- en contactonderzoek van de GGD'en. 191 mensen bij wie het virus afgelopen week werd geconstateerd, waren in de twee weken daarvoor in dat land geweest. Daarna volgt Portugal. Daar waren 134 mensen geweest die afgelopen week positief testten op corona.
De twee landen op het Iberisch Schiereiland springen eruit. Op de derde en vierde plaats staan Duitsland en België. In die landen waren respectievelijk 29 en 24 mensen geweest die terug in Nederland een positieve coronatest deden. Van 20 procent van de mensen bij wie het virus in keel of neus werd aangetroffen, is overigens niet bekend of ze in het buitenland waren geweest.
© AP — Luchthaven Schiphol vervoerde in mei dit jaar meer dan 1,1 miljoen passagiers. Dat zijn er aanmerkelijk meer dan de 208.000 die de luchthaven een jaar geleden vervoerde, toen de coronapandemie een paar maanden aan de gang was. Wel is Schiphol nog niet op het niveau van voor de pandemie, meldt de luchthaven.
Van de 1,1 miljoen passagiers hadden 621.000 mensen een overstap op Schiphol. Daarvan zijn er 310.500 uniek. Passagiers worden altijd dubbel geteld: een keer als ze aankomen, en weer als ze vertrekken.
Het aantal vrachtvluchten was met ruim 2000 een vijfde minder dan in 2020. Wel is het aantal vrachtvluchten ten opzichte van 2019, toen er 1225 vrachtvluchten waren, met ruim twee derde meer vluchten aangetrokken.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald, na twee dagen van heel lichte stijging. Ziekenhuizen behandelen momenteel 645 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 27 september.
Vergeleken met gisteren is het aantal coronapatiënten met 36 gedaald. In de twee dagen ervoor waren er in totaal negen opgenomen patiënten bijgekomen.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 395 mensen met corona, 23 minder dan op maandag. Voor het eerst sinds 24 september komt dat aantal onder de 400 uit. Intensive cares behandelen nog 250 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 11 oktober. Dat zijn er 13 minder dan op maandag en het is de 23ste achtereenvolgende dag dat de bezetting op de corona-ic's daalt.
Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 327 coronapatiënten opgenomen, het laatste aantal sinds het centrum in oktober begon met het delen van die gegevens.
© ANP — Foto ter illustratie. Een coronapatiënt in het ziekenhuis. Het aantal coronabesmettingen was afgelopen week 38 procent lager dan de week ervoor. In totaal zijn er 8981 Nederlanders positief getest. De besmettingscijfers zijn daarmee op het laagste niveau beland sinds de nazomer van vorig jaar. Een cruciaal verschil is dat de besmettingen toen weer begonnen toe te nemen, terwijl het coronavirus zich nu steeds langzamer verspreidt. Volgens het RIVM heeft dat alles te maken met de voortschrijdende vaccinaties.
In de afgelopen 24 uur kwamen er 1062 nieuwe besmettingen bij, 381 minder vergeleken met vorig week dinsdag. En het aantal positieve testen per 100.000 inwoners daalde ten opzichte van een week eerder van 84 naar 53. Het aantal nieuwe patiënten dat met COVID-19 in het ziekenhuis moest worden opgenomen is gedaald met 44%.
Op de IC intensive care werden 19% minder nieuwe COVID-19 patiënten opgenomen dan een week eerder. De reproductiegetallen ('De R') die gebaseerd zijn op het aantal positieve coronatesten, ziekenhuisopnames en IC-opnames zijn onder de 1.
© ANP — Oranjefans tijdens een coronatest in de RAI voorafgaand aan de voetbalwedstrijd tijdens het EK voetbal van Nederland tegen Oekraïne afgelopen zondag. Maleisië streeft voor het einde van het jaar naar groepsimmuniteit en verleent daarom noodgoedkeuring aan twee extra vaccins. Het inentingsprogramma leunde tot nu toe op de middelen van Pfizer/BioNTech, AstraZeneca en het Chinese Sinovac.
Daar komen nu het Janssen- en eveneens Chinese CanSino-vaccin bij. Het land betrekt het Janssen-vaccin via vaccinatie-alliantie Covax. Naast de toelating van de twee vaccins keurt Maleisië ook het inenten van kinderen boven de 12 jaar goed.
In het Zuid-Oost Aziatische land zijn tot dusver 662.000 besmettingen vastgesteld. Bijna 4000 Maleisiërs stierven aan de gevolgen van Covid-19. Minder dan tien procent van de 32 miljoen mensen tellende bevolking is gevaccineerd.Nu de coronamaatregelen verder zijn versoepeld, wordt er ook weer vaker op kantoor gewerkt. Sinds het begin van de coronapandemie in maart vorig jaar gingen Nederlanders niet zo veel naar hun werk als afgelopen week, blijkt uit cijfers van Google dat bijhoudt waar gebruikers van kaartendienst Maps heengaan en hoelang ze daar blijven. Toch wordt er nog steeds veel thuis gewerkt. Vorige week waren Nederlanders op werkdagen gemiddeld een vijfde minder op kantoor dan toen corona Nederland nog niet had bereikt. De overheid roept mensen ook nog steeds op om thuis te werken als de bezigheden dat toelaten. Het advies geldt zeker tot na de zomer.
Na de mensen die in 1995 ter wereld kwamen, zijn nu ook de borelingen uit 1996 aan de beurt om hun coronaprik te halen. Ook zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Een afspraak maken kan vanaf nu online of later zodra de papieren uitnodiging op de mat valt. In totaal gaat het om ruim 217.000 mensen.
De Duitse gezondheidsminister Jens Spahn laat vandaag weten dat zijn land bijna vijf miljoen vaccinatiebewijzen heeft uitgegeven. Duitsland is vorige week begonnen met de uitrol van het inentingscertificaat dat toegepast kan worden binnen het Europese digitale coronapaspoort. Gebruikers kunnen het bewijs van vaccinatie - in de vorm van een QR-code - uploaden naar een app op hun smartphone.
Apothekers en vaccinatiecentra in Duitsland verstrekken ook certificaten aan mensen die wel volledig zijn ingeënt, maar alleen nog een papieren vaccinatiebewijs hadden. Volgens de autoriteiten zijn de digitale vaccinatiebewijzen al zonder problemen door Duitse reizigers binnen Europa gebruikt. Op het moment zijn 22,3 miljoen van onze oosterburen volledig ingeënt, ruim 26 procent van de bevolking.© EPA — Minister Spahn laat vol trots de vaccinatiecode op zijn telefoon zien. Vanaf vandaag gaat Frankrijk ook tieners van 12 jaar en ouder vaccineren. In Duitsland en Roemenië gebeurt dat nu al en ook in Nederland zullen jongeren van 12 tot en met 17 jaar met een kwetsbare gezondheid worden gevaccineerd. In onze Live Nieuws Update spraken we correspondent Frank Renout.
De Israëlische overheid versoepelt een van de laatste coronarestricties die nog gelden in het land. Op binnenlocaties is het niet langer nodig een mondkapje te dragen. Hoewel de vaccinatiecampagne in Israël zeer succesvol is - 85 procent van de volwassen bevolking is ingeënt - moet wel aan boord van vliegtuigen het kapje nog op. Ook op weg naar een quarantainelocatie blijft dat verplicht.
Personen die nog niet gevaccineerd zijn, moeten de gezichtsmaskers nog dragen in verpleeg- of verzorgingstehuizen. In Israël, dat ruim negen miljoen inwoners telt, zijn nog slechts enkele tientallen mensen met coronaklachten. Om dat zo te houden, zijn de autoriteiten voorzichtig met het binnenlaten van buitenlandse reizigers. Alle toeristen moeten een vaccinatiebewijs tonen en worden getest bij aankomst in het land.Rusland heeft de afgelopen 24 uur 14.185 positieve coronatests afgenomen, waarvan 6805 in hoofdstad Moskou. De gezondheidsdienst meldt ook 379 sterfgevallen ten gevolge van Covid-19. Officieel zijn er sinds het uitbreken van de pandemie 5.236.593 Russen met het coronavirus besmet geraakt en 127.180 eraan overleden.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan volgende maand alsnog op staatsbezoek naar Duitsland. Het bezoek stond eigenlijk vorig jaar al gepland, maar dat kon toen niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Het koningspaar is van 5 tot 7 juli in Berlijn en ze hebben daar een ontmoeting met vertrekkend bondskanselier Merkel.
© ANP — Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima gaan alsnog naar Duitsland. Marokko opent bijna alle grenzen weer en luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc doet - op aandringen van koning Mohammed VI - vluchten voor Marokkanen in het buitenland in de aanbieding. Het koninkrijk voert ieder jaar campagne om de miljoenen Marokkanen die in het buitenland wonen in de zomervakantie naar huis te halen. Afgelopen jaar moest de actie worden afgelast.
De prijzen voor een vliegticket zijn verlaagd naar 500 euro per gezin. ,,Nu is het voor veel mensen aantrekkelijk om te gaan", zegt Habib El Kaddouri van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders. Een 48 uur oude negatieve PCR-test is de enige voorwaarde om naar Marokko af te reizen. Bij aankomst hoeven bezoekers uit Nederland niet in quarantaine.Bij terugkomst in Nederland geldt een quarantaineplicht voor reizigers vanuit Marokko, vanwege de code oranje die nog altijd voor het land geldt. Dat houdt reizigers niet tegen, merkt El Kaddouri. ,,Mensen zijn toe aan vakantie na zo'n lange periode." Enige onzekerheid wordt volgens El Kaddouri op de koop toegenomen. ,,De angst om daar te stranden is minder dan vorig jaar. Corona is op zijn retour."
De maatschappij wordt overspoeld met reserveringen en probeert acht extra vliegtuigen te huren, melden lokale media. Na een vloedgolf van 120.000 reserveringen binnen 24 uur crashte gisteren de site van Royal Air Maroc. Tot eind augustus zit bijna alles vol. Andere manieren om Marokko te bereiken, zoals met de auto via Spanje, zorgen voor echter voor grote problemen.
De regering heeft officieel om gezondheidsredenen Spaanse havens uitgesloten voor de inscheping van reizigers naar Marokko. De twee landen beleven al wekenlang een diepe diplomatieke crisis en dat blokkeert de eenvoudigste route van Europa naar Marokko, over de Straat van Gibraltar. Er varen wel weer veerboten in en uit, maar dus niet over de kortste en daarmee goedkoopste trajecten
In 2019 reisden meer dan 3,2 miljoen mensen vanuit Spaanse havens met veerboten naar Marokko. Bootdiensten varen van het Franse Sète, Marseille en het Italiaanse Genua nu over een lange afstand naar Marokko. Er wordt onderhandeld met Portugese collega's om de haven Portimão - ongeveer 280 kilometer ten noordwesten van Tanger - als een alternatief voor de Spaanse havens in te zetten.Bonaire heeft niets te melden en dat is in coronatijd prachtig nieuws. Het eiland zag gisteren geen nieuwe besmettingen, geen sterfgevallen en er belandde of lag niemand met coronaklachten in het ziekenhuis. Van de ruim twintigduizend eilanders hebben er momenteel nog vier het virus onder de leden, kreeg ruim 76 procent een eerste coronaprik en is bijna 62 procent volledig beschermd tegen het longvirus. Op Bonaire overleden in totaal zeventien mensen aan de gevolgen van Covid-19.
In verzorg- en verpleeghuis De Eschpoort in Enschede is er een corona-uitbraak vastgesteld. Dat heeft de zorginstelling Leberijn vanochtend bekendgemaakt. De uitbraak is opvallend, omdat het bewoners betreft die allemaal al minstens één vaccinatie tegen Covid-19 hebben gehad.
Ook wie geboren is in 1995 kan vanaf vandaag online een afspraak maken voor het halen van de coronavaccinatie, twittert minister De Jonge. Zij krijgen, net als andere twintigers en dertigers, het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.
Ook de supermarkt versoepelt. Op veel plaatsen is de desinfecteerspuit weg en het winkelwagenmuntje terug. De karretjes worden nog wel schoongemaakt, of er is een 'wasstraat' om dat zelf te doen, maar ze liggen weer aan de ketting. Tot gemopper van het winkelend publiek. 'Klantonvriendelijk'. Volgens de supermarktconcerns moeten ze wel, om te voorkomen dat de karretjes door heel de wijk zwerven.
Indiase gezondheidsexperts waarschuwden dat grote religieuze feesten een bron van besmetting konden vormen. Net als in ons land zou testen voor zo'n evenement de oplossing zijn. Tenminste, als dat een beetje serieus wordt opgepakt. 'Testen voor toegang' blijkt in India toch een andere invulling te krijgen.
Een voorlopig onderzoek door de gezondheidsdienst van de deelstaat Uttarakhand suggereert dat van 400.000 coronatests die tijdens het Kumbh-festival in Haridwar werden gedaan er zeker 100.000 vervalst zijn. Een commercieel testbedrijf gebruikte een enkel telefoonnummer om 50 mensen te registreren.
Ook blijkt een enkele antigeentest - te herleiden aan een uniek serienummer - voor 700 feestgangers te zijn gebruikt. ,,Adressen en namen zijn fictief'', zegt een woordvoerder tegen de Times of India. ,,Er zijn 530 testen gedaan op huisnummer 5 in Haridwar, hoe kunnen er op één adres vijfhonderd mensen wonen?''
,,Naast de valse adressen waren ook telefoonnummers nep'', vervolgt hij. ,,Mensen uit Kanpur, Mumbai, Ahmedabad en achttien andere locaties, gebruikten allemaal hetzelfde nummer.'' Naast het testbedrijf worden nu ook twee laboratoriums die de uitslagen leverden onderzocht.Ook blijken medewerkers van het bedrijf, verantwoordelijk voor het afnemen van de tests, nooit in Haridwar te zijn geweest. Veruit de meesten van hen wonen in Rajasthan, zo'n 600 kilometer verderop. Een van de medewerkers geeft toe testgegevens te hebben ingevoerd in opdracht van een leidinggevende.
,,Dit is slechts het topje van de ijsberg'', klinkt het. Zeker acht andere bedrijven en 22 laboratoriums zijn betrokken zijn geweest bij de tests rond het festival. Er werden gedurende de maand april minstens 50.000 tests per dag afgenomen. Terwijl India recordaantallen besmettingen en sterfgevallen noteerde, waren van 100.000 tests in Haridwar er slechts 177 positief. Zo'n 0,18 procent.De officieel vastgestelde besmettingsgraad lag in de deelstaat op 10 procent. De fraude rond het festival kwam aan het licht toen een man die er nooit geweest was via zijn telefoon een negatieve testuitslag ontving. De testbedrijven verdienden goed aan hun vermeende oplichterij. Zij kregen 350 roepie - ongeveer 4 euro - per test.
© EPA — Negatief geteste feestgangers baden zich in de heilige rivier de Ganges in Haidwar. Het Amerikaanse bedrijf Honeywell sluit twee fabrieken waar de zogenoemde N95-gezichtsmaskers worden geproduceerd. Dit vanwege een 'spectaculair' dalende vraag naar mondkapjes. De VS bouwt nu de vaccinatiecampagne vordert geleidelijk de mondkapjesverplichting af. Honeywell, dat de productie van de gezichtsmaskers opschroefde toen er vorig jaar na de corona-uitbraak een tekort aan ontstond, blijft wel kapjes maken in een efficiëntere fabriek.
De kans is reëel dat Nederland sneller dan verwacht afscheid neemt van de mondkapjesplicht in publieke ruimten. Verschillende OMT-leden zien het wel zitten en ook in kabinetskringen ligt de optie op tafel. ,,Van die mondkapjes wil je in principe het liefst als eerste weer af.”
Normaal gesproken wordt het eerste vaatje nieuwe haring in de haven van Scheveningen geveild voor een goed doel, maar vandaag gaan de eerste maatjes naar GGD GHOR Nederland. Voorzitter André Rouvoet krijgt de Hollandse Nieuwe op de vaccinatielocatie naast het Cars Jeans Stadion in Den Haag aangeboden door het Nederlands Visbureau.
'Een logische keuze', noemt directeur Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau die bestemming. ,,Dankzij hun inzet mogen we er hopelijk op vertrouwen dat alle Nederlanders zich binnen korte tijd een Hollandse Nieuwe zullen voelen." Medewerkers en mensen die zich laten vandaag - in Den Haag en een aantal andere GGD-locaties - laten prikken, kunnen ook een Hollandse Nieuwe happen.Het ministerie van Volksgezondheid gaat over enkele weken, tijdens een landelijke campagnedag, met prikbussen wijken in waar de vaccinatiebereidheid laag is, zoals achterstandswijken en christelijke gemeenten. Het doel is om de vaccinatiedoelstelling van het demissionaire kabinet van 85 procent te halen, meldt NU.nl.
Op dit moment heeft 84 procent van de Nederlandse bevolking van zestien jaar en ouder een prik gehad of wil deze gaan halen, blijkt uit gedragsonderzoek van het RIVM. De vaccinatiebereidheid is het grootst onder zestigplussers (98 procent) en het kleinst in de leeftijdsgroep 16 tot en met 24 jaar (71 procent).
De daling van het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in India zet door. Vandaag meldt het land 60.471 positieve coronatests. Het laagste aantal in 75 dagen. Er overleden 2726 mensen aan de gevolgen van Covid-19. In totaal raakten 29.510.410 Indiërs besmet met het longvirus en bezweken 374.305 van hen aan de gevolgen.
Van alle delegaties die deelnemen aan de Copa América hebben in totaal al 41 mensen positief getest op COVID-19. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van Brazilië, gastland van het Zuid-Amerikaanse voetbaltoernooi, verklaard.
Volgens het ministerie gaat het om "31 spelers en delegatieleden en 10 werknemers van voor het evenement ingehuurde dienstenbedrijven", aldus een verklaring.
Er werd geen overzicht gegeven van het aantal gevallen per delegatie. Eerder werd al bekend dat diverse leden van de Venezolaanse, Boliviaanse en Colombiaanse delegaties positief testten op het coronavirus.
De Braziliaanse regering liet verder weten dat er tot dusverre 2.927 PCR-tests zijn uitgevoerd bij de delegaties en groepen die deelnemen aan het toernooi.
De recente coronabesmettingen zijn een klap voor de Copa América die van alle kanten onder vuur ligt vanwege de gezondheidssituatie in Brazilië. Het land bood zich aan als gastland na de terugtrekking van Argentinië en Colombia. Brazilië is na de Verenigde Staten het land dat het zwaarst door de pandemie is getroffen.
© AP — Een testcentrum bij het nationale voetbalstadion in Brasilia. In de eerste twee weken dat toegangstesten op grote schaal worden ingezet, hebben zo'n 78.000 mensen een afspraak gemaakt. Daarmee blijft het aantal gebruikte testen flink achter bij de beschikbare capaciteit, meldt Hart van Nederland. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid zijn voor iedere dag namelijk zo'n 225.000 testen gereserveerd.
Het hele project kost honderden miljoenen, maar vooralsnog weten Nederlanders de weg naar de testlocaties niet echt te vinden. Afgelopen weekend maakten in totaal zo'n 33.000 mensen een afspraak, onder wie 16.000 voetbalsupporters die naar de EK-wedstrijd tegen Oekraïne gingen in de Johan Cruijff Arena.
De organisatie achter het 'testen voor toegang', de Stichting Open Nederland, sprak vorige week nog van een opstartweekend. Maar sindsdien is de vraag naar deze testen dus nog niet erg toegenomen.
© ANP — Oranjefans gisteren tijdens een coronatest in de RAI voorafgaand aan de voetbalwedstrijd tijdens het EK voetbal van Nederland tegen Oekraïne. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Malta op groen gezet voor reizigers. Dat betekent dat er geen veiligheidsrisico's meer zijn. Wel geldt in het land een testverplichting vanwege corona.
Iedereen van 5 jaar en ouder moet bij aankomst op Malta een negatieve PCR-test kunnen laten zien, die niet ouder is dan 72 uur. Bij terugkeer naar Nederland is geen negatieve test nodig en geldt er ook geen quarantaineplicht.
Malta is het eerste land in Europa dat groen kleurt op de reisadvieskaart van Buitenlandse Zaken. Eerder zijn al de Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius naar groen veranderd.
© REUTERS — Toeristen op Malta. Hoofdpijn, keelpijn en een lopende neus: dat zijn de meest voorkomende symptomen van de deltavariant van het coronavirus, zo blijkt uit Brits onderzoek. Volgens de wetenschappers die de studie uitvoerden, kan je ze makkelijk verwarren met een gewone verkoudheid.
Volgens de onderzoekers lijken data die ze verzamelden via een coronatracking-app bij vier miljoen deelnemers erop te wijzen dat de deltavariant aanvoelt als een 'stevige verkoudheid'. ,,Corona gedraagt zich nu anders”, aldus professor genetische epidemiologie Tim Spector van King’s College London, die de studie leidde. ,,Mensen zouden kunnen denken dat ze gewoon een seizoensgebonden verkoudheid hebben en nog altijd naar feestjes kunnen gaan. Volgens ons is dat een belangrijke oorzaak voor de verspreiding van de variant.”
,,Het is heel belangrijk om te beseffen dat we sinds begin mei zien dat de belangrijkste symptomen niet meer dezelfde zijn als ze waren”, beklemtoont hij in de Britse krant The Guardian. ,,Het belangrijkste symptoom is hoofdpijn, gevolgd door keelpijn, een loopneus en koorts.”
Iran heeft via een spoedprocedure een eigen coronavaccin goedgekeurd. Het middel COVIran Barekat moet volgens de autoriteiten komende week in gebruik worden genomen. De islamitische republiek kampt met de dodelijkste corona-uitbraak in het Midden-Oosten, maar heeft door Amerikaanse sancties moeite om vaccins te kopen in het buitenland.
Tot eind juni komen er geen tv-schermen op de terrassen voor de EK-wedstrijden van het Nederlands elftal. Dat zeiden justitieminister Ferdinand Grapperhaus en voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad tegen de pers.
Het coronavirus heeft in de Verenigde Staten het leven gekost aan meer dan 600.000 mensen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van eigen onderzoek. Uit de cijfers komt naar voren dat de grootschalige vaccinatiecampagne in het land vermoedelijk flink de rem heeft gezet op de stijging van het dodental.
Het land bereikte de grimmige mijlpaal van 600.000 doden 113 dagen nadat een half miljoen sterfgevallen waren gemeld. De VS gingen daarvoor in 'slechts' 35 dagen van 400.000 naar 500.000 doden. In mei zijn in totaal 18.587 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld, waarmee het dodental toen ongeveer 81 procent lager uitviel dan in januari.
Toch voeren de circa 328 miljoen inwoners tellende VS nog steeds de lijst aan van landen met de hoogste officiële dodentallen door corona. Het aantal overleden Amerikaanse patiënten vormt ongeveer 15 procent van de circa 4 miljoen geregistreerde sterfgevallen in de wereld. Nederland heeft sinds het begin van de internationale corona-uitbraak melding gemaakt van de dood van ruim 17.000 coronapatiënten.
De VS behoren wereldwijd echter ook tot de koplopers op vaccinatiegebied. Zeker 166 miljoen volwassenen hebben volgens gezondheidsdienst CDC minstens één prik gehad van een coronavaccin. Het baart de autoriteiten wel zorgen dat steeds minder mensen zich melden voor een prik. Met onder meer loterijen en gratis ritjes naar vaccinatiecentra wordt geprobeerd om twijfelaars over de streep te trekken.
Ook president Biden deed een beroep op de Amerikanen die zich nog niet hebben laten vaccineren, zich alsnog te laten prikken. ,,Wij naderen een trieste mijlpaal, bijna 600 duizend levens verloren door corona in Amerika'’, zei hij bij de Navo-top in Brussel. ,,Als je nog niet gevaccineerd bent, laat je dan inenten, zo snel mogelijk.’'
De Britse regering wil vier weken langer wachten met het opheffen van de lockdown in Engeland. Daar hadden op 21 juni alle beperkingen op sociale contacten moeten vervallen. Britse media noemden dat alvast 'Freedom Day' (Vrijheidsdag), maar vanavond bleek dat premier Boris Johnson een volledige heropening van de samenleving nog niet aandurft.
Johnson zei op een persconferentie dat de heropening wordt uitgesteld tot 19 juli. Hij maakt zich zorgen over de snelle verspreiding van de uit India afkomstige deltavariant van het virus. De Britse autoriteiten zeggen dat de nieuwe variant 60 procent besmettelijker is dan de alfavariant van het virus, die internationaal ook bekendstaat als de Britse variant.
Het uitstel moet de autoriteiten in staat stellen om miljoenen extra mensen een tweede vaccindosis te geven voordat de beperkingen worden opgeheven. Op 19 juli moet volgens Johnson ongeveer twee derde van de volwassenen volledig zijn gevaccineerd. Daarmee zijn ze beter beschermd dan wanneer ze pas één prik hebben gehad.
De premier noemde uitstel een lastige keuze. Het betekent volgens Britse media in de praktijk dat nachtclubs de deuren voorlopig nog niet mogen openen. Ook moeten bezoekers van cafés langer wachten tot ze weer staand mogen drinken aan de bar. Johnson zei dat mogelijk duizenden levens gered kunnen worden door iets langer te wachten en meer mensen te vaccineren.
De regering van Johnson heeft de lockdown de afgelopen maanden stapsgewijs versoepeld. Scholen en horecazaken mochten onder voorwaarden weer open. De volgende stap in het plan had de vierde en laatste moeten zijn. De landelijke regering beslist alleen over de coronamaatregelen in Engeland, waar de meeste Britten wonen. Schotland, Noord-Ierland en Wales gaan over hun eigen gezondheidsbeleid.
Het Britse parlement mag zich nog wel uitspreken over het door Johnson gewenste uitstel. Dat kan volgens de Britse omroep BBC leiden tot een opstand binnen de Conservatieve Partij van de premier. Critici vrezen een financiële strop voor sommige bedrijven als de lockdown niet snel wordt beëindigd.
© AP — Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech blijkt in 79 procent van de gevallen effectief tegen de in India ontdekte, zogenoemde Delta-virusvariant. AstraZeneca doet het wat minder en slaat aan bij 60 procent.
De vaccins werken dus tegen Delta, maar minder dan tegen de Alfa-variant die het eerst in Engeland werd geregistreerd, meldt het Britse medische vaktijdschrift The Lancet op basis van voorlopige onderzoeksgegevens. Want bij Alfa gaat het om 92 en respectievelijk 73 procent.
Het Delta-coronavirus is niet alleen besmettelijker dan Alfa, het verdubbelt ook het risico om in het ziekenhuis opgenomen te moeten worden, aldus Schots onderzoek.
Door het schermverbod voor cafés bij EK-wedstrijden zien horeca-eigenaren hun terrassen leeglopen net voor de wedstrijd. ,,Dat steekt, omdat mensen echt niet met z'n tweeën thuis voetbal gaan kijken", aldus de directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Dirk Beljaarts. ,,De horeca loopt leeg, terwijl het onvermijdelijk is dat mensen thuis en op straat samen voetbal kijken, zonder toezicht."
Hij vindt dat het schermverbod 'verbieden om het verbieden is'. Beljaarts hoopt dat het kabinet voor 21 juni tot hetzelfde inzicht komt en het schermverbod intrekt voor de laatste groepsfase wedstrijd van het Nederlands elftal om 18.00 uur. ,,Deze vroege wedstrijd is ideaal om buiten op schermen te kijken en het is goed voor de spreiding van mensen."
Naar de versoepelingen die hoogstwaarschijnlijk 26 juni ingaan, kijken de horeca-eigenaren uiteraard reikhalzend uit. Maar Gulay, eigenaar van de Ierse voetbalpub, hoopt vooral dat vanaf die dag ook de televisies en schermen weer aan mogen.
© Ronald Hissink — Mensen gedragen zich nu alsof de aangekondigde verruiming van de coronamaatregelen van eind juni al is doorgevoerd. En dat daarna de basismaatregelen meteen van tafel zijn, constateren deskundigen in de Tweede Kamer. ,,De boodschap dat we er nog niet zijn, komt niet aan".
De experts waarschuwen daarom voor nieuwe oplevingen van het coronavirus, ook al zijn die kleiner dan de vorige omdat veel mensen al (deels) zijn ingeënt. Ook na vaccinatie kunnen mensen het virus onder de leden hebben.De berichten van vandaag over eerdere versoepelingen van de coronamaatregelen doen de Museumvereniging in elk geval nog geen gat in de lucht springen. Ze verwacht er niet zo heel veel van, als ze kijkt naar een eerdere brief aan de Kamer waarin er al over werd gesproken.
,,Het ziet ernaar uit dat bij de volgende versoepeling musea de optie gaan hebben om meer mensen binnen te laten, op voorwaarde van toegangstesten. We verwachten dat daarvoor maar weinig animo zal zijn onder het publiek, gezien de meningen over toegangstesten", aldus een woordvoerster. Als mensen zich moeten laten testen, dan wachten ze veelal nog liever even met hun museumbezoekje.
Musea zijn nu open volgens het coronaprotocol, waarbij afstand houden wel maar testen niet aan de orde is, en dat heeft zich volgens de woordvoerster "bewezen als veilig". Testen zijn ook niet nodig om museumbezoek veilig te maken, stelt de museumclub.
© Marco Okhuizen — Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.