Om de zoveel tijd maken we een vers liveblog over de coronapandemie aan. Dit omdat het oude dan te groot is geworden en steeds trager inlaadt. Het nieuwe, verse liveblog vindt u hier.
Na vijf achtereenvolgende dagen van dalingen, is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen vandaag toegenomen. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1905, dat zijn er 54 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van hen liggen er 558 op de intensive care, 13 meer vergeleken met een dag eerder. Het is voor het eerst in bijna twee weken dat dit aantal boven de 550 uitkomt. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1347 coronapatiënten, een toename van 41 afgelopen etmaal.
De Syrische president Bashar al-Assad en zijn echtgenote hebben positief getest op het coronavirus. Dat meldt het kantoor van de president, die benadrukte dat de toestand van het echtpaar goed is. Ze zouden alleen ‘lichte symptomen’ hebben.
De 55-jarige Assad en zijn vrouw Asma (45) gaan in isolatie en werken vanuit huis. Dat duurt ‘twee tot drie weken’.
Assad is ruim 20 jaar aan de macht en regeert met ijzeren vuist over Syrië. Daar liepen vreedzame protestacties tegen zijn regime in 2011 uit op een slepende burgeroorlog. Infrastructuur ligt in puin, de economie is ingestort, miljoenen Syriërs zijn gevlucht en ook het coronavirus grijpt er om zich heen.
Syrië heeft tot dusver bijna 16.000 coronagevallen gemeld. Ook overleden er volgens officiële cijfers ruim duizend coronapatiënten. Het daadwerkelijke aantal doden en besmettingen ligt vermoedelijk hoger.
Assad is niet de eerste buitenlandse leider die het virus oploopt. Dat overkwam eerder ook de Britse premier Boris Johnson, de Franse president Emmanuel Macron en de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump.
© EPA — De Syrische president Bashar al-Assad en zijn vrouw Asma al-Assad. De Duitse christendemocratische politicus Nikolas Löbel is vandaag opgestapt. Gisteren bleek dat hij via zijn eigen bedrijf 250.000 euro had overgehouden aan advies en bemiddeling bij de handel in mondkapjes. Löbels onderneming streek commissies op bij het sluiten van contracten tussen een leverancier en twee afnemers.
De parlementariër biechtte gisteren zijn misstap op, maar wilde tot augustus in het parlement blijven zitten. Dat kwam hem op gepeperde kritiek van zijn eigen partij te staan. Hij zou het aanzien van de Bondsdag en de CDU schaden als hij tot de verkiezingen in september blijft zitten, klonk het.
Löbel besloot daarom vandaag 'politiek Berlijn' de rug toe te keren en direct op te stappen. Overigens is Löbel niet de enige politicus die zijn zakken vulde met adviezen inzake mondkapjes. De Beierse christendemocraat Georg Nüsslein verdiende 650.000 euro aan zijn 'mondkapjeskennis'. Hij vertrok gisteren eveneens uit de Bondsdag.Het kabinet kijkt voor versoepelingen van de coronamaatregelen vooral naar volgende maand. De avondklok wordt waarschijnlijk verlengd tot 30 maart, de hbo’s en universiteiten blijven ook nog tot dan op slot. Het zal gaan over Pasen, over de meivakantie en zeker ook de zomer, maar verwacht vanavond tijdens de persconferentie – alle hoop ten spijt - niet te veel versoepelingen van het kabinet.
Het kabinet werkt aan een bewijs van niet-besmettelijkheid om mensen meer vrijheden te geven. Zo'n coronapaspoort biedt meer vrijheden voor gevaccineerden, mensen die zich hebben laten testen of onlangs corona hebben gehad en daardoor immuun zijn. Zo'n bewijs geeft toegang tot concerten, festivals of bioscopen, meldt de NOS.
Minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat het kabinet bezig is met het 'technisch mogelijk maken', maar dat er nog wel wat vragen zijn. Onder meer moet worden vastgesteld of gevaccineerden geen rol spelen in verspreiding van het coronavirus. ,,Wat we niet willen, is een vaccinatieplicht, ook niet indirect.''
Er is al een app die een code kan maken op je telefoon van een testbewijs, zegt De Jonge. ,,We kunnen die app zo aanpassen dat die eenzelfde code maakt van een vaccinatiebewijs." Zaak is daarbij wel, vindt de minister, dat degene aan de deur niet moet kunnen zien of iemand getest dan wel gevaccineerd is.
Voor het zover is moet volgens de minister onder meer nog duidelijk worden of mensen die gevaccineerd zijn geen belangrijke rol meer spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Hij verwacht dat het allemaal voor de zomer rond zal zijn.
Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) hoopt dat de toegangsapp al eind april of in mei gebruikt kan worden. ,,Liefst zo snel mogelijk.'' Er moet nog wel een wetswijziging voor komen. Ook kijkt het kabinet nog waar de app praktisch toepasbaar is.
In de Europese Unie wordt ook gekeken naar een digitaal vaccinatiecertificaat. De EU-leiders hebben daar al over gesproken. Vooral zuidelijke landen dringen aan op een snelle invoering met het oog op de zomervakantie.
D66-leider Sigrid Kaag heeft de afgelopen tijd eveneens aangedrongen om snel meer mogelijk te maken voor burgers. Zij pleit voor massaal inzetten van sneltesten en een vaccinatiebewijs. ,,Het gaat de goede kant op. Maar haast is geboden'', zei ze maandag over de app.
© ANP — Volgens demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge zijn er nog wel wat vragen over de toepassing van een coronapaspoort. ''
Hongarije kocht op eigen houtje, naast de westerse middelen, ook Chinese en Russische vaccins in. Die worden nu massaal ingezet. Op Israël na worden momenteel nergens zoveel vaccinaties verricht als in Hongarije. Het land hoopt daarmee een nieuwe lockdown te voorkomen, want het aantal besmettingen neemt flink toe.
Hongarije diende tot vrijdag gemiddeld 0,66 vaccinaties per 100 inwoners toe, blijkt uit de cijfers van website Our World In Data. Fors minder dan absolute uitschieter Israël dat aan 1,02 zit, maar wel veel meer dan de rest van de wereld. De VS zit aan 0,63 prikken per 100 inwoners per dag, en het Verenigd Koninkrijk telt er 0,51.
Hongarije maakte op die manier de laatste week een fenomenale sprint naar de top van de Europese ranking. Het haalde zelfs ‘voorbeeldland’ Denemarken in, dat elke dag gemiddeld 0,28 vaccins per 100 inwoners zet. Nederland zat op 28 februari volgens de website op 0,17 prikken per 100.
Onder de noemer 'Samen Slim Open' kijken onderzoekers van de Wageningen University, de TU Delft en het Erasmus MC, naar het effect van de maatregelen op de verspreiding van het coronavirus. In het onderzoek wordt ook gekeken hoe groot de kans op verspreiding is als de regels minder worden nageleefd.
Binnenruimten spelen een grote rol bij de verspreiding van het virus. Reden voor de overheid om bijvoorbeeld restaurants en cafés te sluiten. Maar, hoe kunnen die straks hun deuren weer openen en gasten zo veilig mogelijk ontvangen. Om dat inzichtelijk te maken, hebben de wetenschappers een online tool ontwikkeld.
In de simulatietool voor restaurants wordt aan de hand van bewegingen van gasten en personeel, de ruimte tussen hen onderling, de ventilatie in het restaurant en het hebben van wel of geen menukaart, berekend wat het risico op besmetting is. En bovendien of de maatregelen die nu gelden wel of geen zin hebben.
,,Je stopt zelf je eigen restaurantplattegrond in de software en kunt dan met tafels gaan schuiven", zegt Quirine ten Bosch van de Wageningen University tegen het Radio 1-journaal. Omdat het de bewegingen in restaurants relatief overzichtelijk zijn, is men daarmee gestart. Later willen ze ook kijken naar winkels, kantoren, scholen en cafés.
© SamenSlimOpen.nl — Schuiven met tafels om het effect op verspreiding van het coronavirus inzichtelijk te maken. © SamenSlimOpen.nl — Aan de hand van een scenario wordt de kans op besmetting in het restaurant berekend. De politie heeft afgelopen week 6014 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. Fors minder dan de week ervoor, toen de politie 6966 boetes uitschreef. Bovendien beëindigde de politie afgelopen weekend zestig illegale feesten, minder dan de tachtig feesten van vorig weekend en de 96 in het weekend daarvoor.
Ook zijn er vorige week 278 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden, maakt de politie bekend. Dat waren er 280 in de voorafgaande week. Er zijn 228 mensen die een waarschuwing kregen omdat ze de coronamaatregelen negeerden, zoals het houden van 1,5 meter afstand.
Duitsland zet het inentingsprogramma in een hogere versnelling nu het vaccin van AstraZeneca is goedgekeurd voor mensen boven de 65 jaar. Vandaag werd daartoe in Berlijn een zesde vaccinatielocatie in gebruik genomen. Op het voormalige vliegveld Tempelhof wordt alleen maar geprikt met het middel van AstraZeneca.
In afwachting van het onderzoek naar het vaccin lagen honderdduizenden doses stof te vergaren. Volgens het Europese Centrum voor Ziektebestrijding en -Controle (ECDC) heeft Duitsland al 2,1 miljoen doses van AstraZeneca ontvangen, maar zijn pas 721.000 mensen ermee ingeënt.
Tot nu toe zijn 5,2 miljoen inentingen verricht. 2,5 miljoen Duitsers zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Minister van Financiën Olaf Scholz zegt tegen omroep ZDF te verwachten dat Duitsland tegen het einde van de maand 10 miljoen coronaprikken per week kan zetten.Met het coronatrauma nog in hun vezels schrijven politici aan grootse nieuwe zorgplannen, met meer ic-bedden en personeel, maar ook met ‘minder markt en meer staat’. Is dat wel zo slim?
Kinderen tot elf jaar kunnen in Groot-Brittannië vandaag voor het eerst sinds januari weer naar school. Komende week volgen scholieren van elf tot tot achttien. De heropening van de scholen gaat wel samen met streng testbeleid.
Leerlingen van middelbare scholen krijgen testkits thuisgestuurd om zich tweemaal per week te testen. Daarnaast klinkt het advies van het ministerie van Gezondheid om zowel in het klaslokaal als op de gang een mondkapje te dragen.
In Schotland gingen kinderen in de leeftijd van vier tot zeven vorige maand al naar school. Oudere leerlingen volgen vanaf 15 maart. De overheid onderzoekt nog hoe ze leerlingen kunnen helpen met leerachterstanden die ze opliepen tijdens de lockdown.
Er wordt onder meer gekeken naar langere schooldagen en kortere vakanties, zei minister van Onderwijs Gavin Williamson tegen Sky News. De Britse regering wil na het heropenen van de scholen nog meer coronamaatregelen versoepelen.
Premier Johnson kwam vorige maand met een stappenplan. Niet-essentiële winkels, kappers en sportscholen gaan mogelijk op 12 april weer open. Het Verenigd Koninkrijk is in Europa gezien koploper op vaccinatiegebied. Meer dan 20 miljoen van de circa 66 miljoen Britten hebben in elk geval één prik gehad van een coronavaccin.
'Weer terug naar het leven', schrijft de Israëlische premier Benjamin Netayahu bij een facebookfoto waarop hij met een kop cappuccino op het terras te zien is. Voor het eerst in maanden zijn restaurants en kroegen in Israël weer open. Wel is het noodzakelijk om een vaccinatiebewijs op zak te hebben om plaats te nemen aan een tafeltje.
,,We moeten nog steeds opletten. We moeten mondkapjes blijven dragen en afstand houden, maar we komen eruit’’, zo liet de Israëlische premier aan persbureau Reuters weten. Israël loopt voorop met vaccineren. Tenminste 53 procent van de bevolking heeft de eerste prik van het Pfizer-vaccin ontvangen. In het 9 miljoen inwoners tellende land hebben 800 duizend besmettingen plaatsgevonden en zijn bijna 6000 mensen aan het virus overleden.Het land is het afgelopen jaar driemaal in een zeer strenge lockdown gegaan. Met verkiezingen later deze maand in aantocht, beloofde Netanyahu dat een vierde lockdown niet gaat gebeuren. De Israëlische Jaap van Dissel, Nachman Ash, deelt dat optimisme niet en is bezorgd over de stijgende sterftecijfers van de afgelopen tijd. Een vierde lockdown is volgens hem niet uitgesloten.
Na de uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus bij een chiropractor in Gorinchem, afgelopen januari, is die variant bij zestien mensen aangetroffen. 188 mensen negeerden de oproep om zich te laten testen. De uitbraak is volgens de GGD Zuid-Holland Zuid nu onder controle. Van de zestien besmette personen hoefde niemand in een ziekenhuis te worden opgenomen.
De eerste coronaprikken in de XL-coronavaccinatielocatie in evenementenhal Breepark in Breda zijn vanochtend gezet. Voorlopig worden op de locatie nog alleen zorgmedewerkers gevaccineerd. Afhankelijk van de levering van vrijgekomen vaccins worden hier straks ook de 18- tot 60-jarigen geprikt.
Als een van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geven veel gemeenten aan iedere kiezer een rood potlood tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. De potloden liggen deze keer niet aan een ketting in het stemhokje, meldt NU.nl.
© ANP — Elke kiezer krijgt een eigen potlood om zijn stem uit te brengen. Hestia, aanbieder van commerciële coronatesten, opent vandaag een teststraat bij het ROC van Twente in Hengelo, waar docenten en studenten worden getest. Het bedrijf uit Losser gaat op Schiphol ook piloten en cabinepersoneel testen van de KLM. In het laatste geval gaat het om circa 2000 sneltesten per dag.
De Denktank Coronacrisis, met daarin onder meer de Sociaal-Economische Raad, stelt dat het een goed idee zou zijn om negatieve testbewijzen toegang te laten geven tot bioscopen en festivals. Zo zouden delen van de samenleving zo snel mogelijk weer open kunnen, luidt het in een nieuw advies. Het zou daarbij om een tijdelijke maatregel gaan, waarbij de privacy van het publiek gewaarborgd moet zijn.
,,Van deze inzet moet weer worden afgestapt zodra dit veilig en verantwoord kan. De inzet van testbewijzen is onderdeel van een set aan veiligheids- en gedragsmaatregelen, die het doel hebben delen van de samenleving op verantwoorde wijze sneller open te stellen en de verspreiding van het virus te beheersen", aldus de SER. De voorstel voorziet in het gratis ter beschikking stellen van testbewijzen.Opnieuw heeft Brazilië te maken met een naar recordhoogtes oplopend aantal coronadoden en -besmettingen. De zorg staat in vrijwel het hele land op instorten. Lockdowns komen amper van de grond, het vaccineren gaat traag. Deskundigen en ook de Wereldgezondheidsorganisatie slaan alarm. ,,Dit gaat niet alleen over Brazilië.’’
,,Jeugdteams kunnen prima veilig in de buitenlucht wedstrijden spelen zolang de clubs zich op fietsafstand van elkaar bevinden'', stelt de jeugdraad van de KNVB. De raad doet daarom een dringend beroep op het kabinet daartoe toestemming te geven.
,,De reisbewegingen blijven dan minimaal, maar hiermee komt wel een eind aan de sleur waarin kinderen tot en met 17 jaar al maandenlang alleen op de eigen club onderling trainingspartijtjes mogen spelen vanwege de coronamaatregelen.''Leden van de KNVB Jeugdraad - elf 'enthousiaste en ruimdenkende jongeren' in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar - gaan dit vandaag in het Jongeren Voetbaldebat voorleggen aan politici van de SP, GroenLinks, PvdA, VVD, D66 en CDA.