1. 25/02/2021

  Het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio heeft gezegd dat het de estafette met de olympische vlam in aanloop naar de Spelen vanwege de corona-epidemie tijdelijk opschort als die tot mensenmassa's langs de route leidt. De tocht van de vlam naar Tokio wordt live op televisie uitgezonden om te voorkomen dat grote groepen mensen langs de weg samendrommen.

  De beslissing of de estafette door kan gaan is tot dusver uitgesteld vanwege regionale regelgeving. Sommige districten in Japan roepen op om geen onnodige activiteiten buiten te verrichten. Strengere maatregelen, zoals een estafette zonder toeschouwers behoren ook tot de mogelijkheden. Waarvoor uiteindelijk gekozen wordt, zal afhankelijk zijn van het verloop van de epidemie in Japan, aldus de organisatoren. ,,Als opeengepakte bijeenkomsten op straat onverhoopt plaatsvinden, kan de estafette gestopt worden omdat we veiligheid en zekerheid prioriteit geven", aldus comitébestuurder Yukihiko Nunomura.

  De weerstand tegen de Olympische Spelen in Japan lijkt de laatste tijd toe te nemen. Steeds meer Japanners zien de gezondheidsrisico's van een massaal sportevenement niet zitten, blijkt uit peilingen.

 2. 25/02/2021

  De Amerikaanse farmaceut Moderna heeft een aangepaste versie ontwikkeld van hun coronavaccin, die betere bescherming moet bieden tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Het bedrijf is klaar om het vaccin via klinische proeven te testen op mensen, meldt het woensdag Moderna wil verder ook de productiecapaciteit opschroeven.

  Het bedrijf verklaarde dat ze zoveel aanpassingen als nodig zullen doen aan het vaccin, totdat de pandemie onder controle is. Het aangepaste vaccin zal het lange goedkeuringsproces bij het Amerikaanse onderzoekscentrum National Institutes of Health (NIH) niet helemaal opnieuw moeten doorstaan, waardoor goedkeuring sneller zal gaan dan bij een geheel nieuw vaccin.

  Moderna laat ook weten de productiecapaciteit van de vaccins dit jaar verder te zullen opschroeven. Het bedrijf wil dit jaar in totaal 1 miljard doses produceren.

 3. 25/02/2021

  De effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is behalve in proeven nu ook in de dagelijkse praktijk aangetoond. De eerste studie waarin is nagegaan welk effect de vaccins hebben gehad bij mensen wijst uit dat het vaccin in 94 procent van de gevallen effectief is.

  Tot dusver waren de data over de effectiviteit van de coronavaccins afkomstig uit gecontroleerde proefomgevingen, waardoor er nog een zekere mate van onzekerheid was over hoe de effectiviteit zou uitpakken in de dagelijkse werkelijkheid met alle extra variabelen van dien. Ook een novum aan de studie, gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift New England Journal of Medicine, is dat het de eerste grote studie over coronavaccins is die door meerdere collegawetenschappers onafhankelijk is gecontroleerd.

  Het recentste onderzoek is uitgevoerd in Israël, waar de coronavaccinatiecampagne ongeveer twee maanden onderweg is. Het onderzoek heeft uitgewezen dat het toedienen van twee doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech het aantal symptomatische besmettingen met 94 procent doet dalen in alle leeftijdsgroepen in vergelijking met de algemene populatie die geen vaccin heeft gekregen. Uit de studie onder 1,2 miljoen mensen kwam ook dat één dosis na twee weken het aantal gevallen al met 57 procent doet afnemen.

  De conclusies van de veldstudie liggen erg dichtbij de bevindingen van de proeven, die eind vorig jaar een effectiviteit van 95 procent uitwezen bij twee doses. ,,We zijn verrast omdat we hadden verwacht dat in de dagelijkse werkelijkheid, waar de koeling van de vaccins niet altijd perfect is en waar de populatie ouder en zieker is, de resultaten niet zo goed zouden zijn als in de gecontroleerde klinische proeven", aldus Ran Balicer, een van de auteurs van de recentste studie.

  Uit het onderzoek kan echter niet worden opgemaakt hoe effectief het vaccin is tegen andere, gemuteerde varianten van het coronavirus. De mutatie die in Zuid-Afrika is ontdekt zou deels bestand zijn tegen vaccins.

 4. 24/02/2021

  Bekende Nederlanders zijn op sociale media behoorlijk ontstemd over het afval dat bezoekers woensdag achterlieten in het Vondelpark. Vanwege het mooie weer was het erg druk in het park. Nadat de bezoekers na ingrijpen van de politie waren vertrokken, bleef er een hoop rommel achter, zo was op foto's op Twitter te zien.

  "Echt bizar. Gewoon ALLES laten liggen. Wat bezielt je", schrijft Luuk Ikink. "Zijn die jongeren die heel de dag schijnbaar niks te doen hebben", reageert Danny Froger daarop. "Dus morgen komen ze terug en ruimen ze alles netjes op."

  Ook schrijfster Saskia Noort deelt een foto van het 'slagveld' op Twitter. "Ja, die nieuwe generatie, dat wordt wat", schrijft ze erbij. "Zo ligt het prachtige Vondelpark er nu bij", schrijft Connie Witteman. "Alvast grote dank aan de mannen die dit morgenochtend vroeg weer op willen ruimen. Elke beschaving heeft het afval dat ze verdient."

 5. 24/02/2021

  De zijingangen van het Vondelpark in Amsterdam blijven vanaf donderdag gesloten. Ook komt er extra toezicht bij de twee hoofdingangen. Dat heeft burgemeester Femke Halsema woensdagavond besloten in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie.

  Woensdagmiddag greep de politie in omdat het in het park te druk was en de coronamaatregelen niet werden nageleefd. Bij optreden van de politie werd met flessen gegooid en werden twee personen aangehouden.

  Deze beperkte toegang tot het park moet volgens de gemeente leiden tot minder drukte. De gemeente monitort de drukte en handhaving is extra alert op doorstroming en groepsvorming. Als deze maatregelen niet het gewenste effect bereiken dan zal het Vondelpark volledig worden afgesloten voor het publiek, laat de gemeente weten.

  Sinds zondag heeft de politie twee keer moeten optreden tegen groepen feestende parkbezoekers die van het mooie weer genoten en massaal de coronaregels overtraden. "De driehoek heeft begrip voor Amsterdammers die de buitenruimte op zoeken tijdens dit vroege voorjaar, maar accepteert geen doelbewuste overtreding van de regels met alle risico's voor de volksgezondheid die daarop volgen", aldus de gemeente.

  De driehoek (burgemeester, justitie en politie) stelt daarom nu deze "afkoelperiode" in. Het Vondelpark blijft open, omdat de openbare ruimte in de stad schaars is. De maatregelen gaan voor onbepaalde tijd in.