Het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio heeft gezegd dat het de estafette met de olympische vlam in aanloop naar de Spelen vanwege de corona-epidemie tijdelijk opschort als die tot mensenmassa's langs de route leidt. De tocht van de vlam naar Tokio wordt live op televisie uitgezonden om te voorkomen dat grote groepen mensen langs de weg samendrommen.
De beslissing of de estafette door kan gaan is tot dusver uitgesteld vanwege regionale regelgeving. Sommige districten in Japan roepen op om geen onnodige activiteiten buiten te verrichten. Strengere maatregelen, zoals een estafette zonder toeschouwers behoren ook tot de mogelijkheden. Waarvoor uiteindelijk gekozen wordt, zal afhankelijk zijn van het verloop van de epidemie in Japan, aldus de organisatoren. ,,Als opeengepakte bijeenkomsten op straat onverhoopt plaatsvinden, kan de estafette gestopt worden omdat we veiligheid en zekerheid prioriteit geven", aldus comitébestuurder Yukihiko Nunomura.
De weerstand tegen de Olympische Spelen in Japan lijkt de laatste tijd toe te nemen. Steeds meer Japanners zien de gezondheidsrisico's van een massaal sportevenement niet zitten, blijkt uit peilingen.
De Amerikaanse farmaceut Moderna heeft een aangepaste versie ontwikkeld van hun coronavaccin, die betere bescherming moet bieden tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Het bedrijf is klaar om het vaccin via klinische proeven te testen op mensen, meldt het woensdag Moderna wil verder ook de productiecapaciteit opschroeven.
Het bedrijf verklaarde dat ze zoveel aanpassingen als nodig zullen doen aan het vaccin, totdat de pandemie onder controle is. Het aangepaste vaccin zal het lange goedkeuringsproces bij het Amerikaanse onderzoekscentrum National Institutes of Health (NIH) niet helemaal opnieuw moeten doorstaan, waardoor goedkeuring sneller zal gaan dan bij een geheel nieuw vaccin.
Moderna laat ook weten de productiecapaciteit van de vaccins dit jaar verder te zullen opschroeven. Het bedrijf wil dit jaar in totaal 1 miljard doses produceren.
De effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is behalve in proeven nu ook in de dagelijkse praktijk aangetoond. De eerste studie waarin is nagegaan welk effect de vaccins hebben gehad bij mensen wijst uit dat het vaccin in 94 procent van de gevallen effectief is.
Tot dusver waren de data over de effectiviteit van de coronavaccins afkomstig uit gecontroleerde proefomgevingen, waardoor er nog een zekere mate van onzekerheid was over hoe de effectiviteit zou uitpakken in de dagelijkse werkelijkheid met alle extra variabelen van dien. Ook een novum aan de studie, gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift New England Journal of Medicine, is dat het de eerste grote studie over coronavaccins is die door meerdere collegawetenschappers onafhankelijk is gecontroleerd.
Het recentste onderzoek is uitgevoerd in Israël, waar de coronavaccinatiecampagne ongeveer twee maanden onderweg is. Het onderzoek heeft uitgewezen dat het toedienen van twee doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech het aantal symptomatische besmettingen met 94 procent doet dalen in alle leeftijdsgroepen in vergelijking met de algemene populatie die geen vaccin heeft gekregen. Uit de studie onder 1,2 miljoen mensen kwam ook dat één dosis na twee weken het aantal gevallen al met 57 procent doet afnemen.
De conclusies van de veldstudie liggen erg dichtbij de bevindingen van de proeven, die eind vorig jaar een effectiviteit van 95 procent uitwezen bij twee doses. ,,We zijn verrast omdat we hadden verwacht dat in de dagelijkse werkelijkheid, waar de koeling van de vaccins niet altijd perfect is en waar de populatie ouder en zieker is, de resultaten niet zo goed zouden zijn als in de gecontroleerde klinische proeven", aldus Ran Balicer, een van de auteurs van de recentste studie.
Uit het onderzoek kan echter niet worden opgemaakt hoe effectief het vaccin is tegen andere, gemuteerde varianten van het coronavirus. De mutatie die in Zuid-Afrika is ontdekt zou deels bestand zijn tegen vaccins.
Bekende Nederlanders zijn op sociale media behoorlijk ontstemd over het afval dat bezoekers woensdag achterlieten in het Vondelpark. Vanwege het mooie weer was het erg druk in het park. Nadat de bezoekers na ingrijpen van de politie waren vertrokken, bleef er een hoop rommel achter, zo was op foto's op Twitter te zien.
"Echt bizar. Gewoon ALLES laten liggen. Wat bezielt je", schrijft Luuk Ikink. "Zijn die jongeren die heel de dag schijnbaar niks te doen hebben", reageert Danny Froger daarop. "Dus morgen komen ze terug en ruimen ze alles netjes op."
Ook schrijfster Saskia Noort deelt een foto van het 'slagveld' op Twitter. "Ja, die nieuwe generatie, dat wordt wat", schrijft ze erbij. "Zo ligt het prachtige Vondelpark er nu bij", schrijft Connie Witteman. "Alvast grote dank aan de mannen die dit morgenochtend vroeg weer op willen ruimen. Elke beschaving heeft het afval dat ze verdient."
De zijingangen van het Vondelpark in Amsterdam blijven vanaf donderdag gesloten. Ook komt er extra toezicht bij de twee hoofdingangen. Dat heeft burgemeester Femke Halsema woensdagavond besloten in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie.
Woensdagmiddag greep de politie in omdat het in het park te druk was en de coronamaatregelen niet werden nageleefd. Bij optreden van de politie werd met flessen gegooid en werden twee personen aangehouden.
Deze beperkte toegang tot het park moet volgens de gemeente leiden tot minder drukte. De gemeente monitort de drukte en handhaving is extra alert op doorstroming en groepsvorming. Als deze maatregelen niet het gewenste effect bereiken dan zal het Vondelpark volledig worden afgesloten voor het publiek, laat de gemeente weten.
Sinds zondag heeft de politie twee keer moeten optreden tegen groepen feestende parkbezoekers die van het mooie weer genoten en massaal de coronaregels overtraden. "De driehoek heeft begrip voor Amsterdammers die de buitenruimte op zoeken tijdens dit vroege voorjaar, maar accepteert geen doelbewuste overtreding van de regels met alle risico's voor de volksgezondheid die daarop volgen", aldus de gemeente.
De driehoek (burgemeester, justitie en politie) stelt daarom nu deze "afkoelperiode" in. Het Vondelpark blijft open, omdat de openbare ruimte in de stad schaars is. De maatregelen gaan voor onbepaalde tijd in.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een tip van de sluier opgelicht over haar ideeën voor een exitstrategie. Sneltests zijn daarbij essentieel, zegt ze in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat donderdag verschijnt. Door middel van uitgebreide sneltests die versoepelingen van de lockdown 'flankeren', kunnen burgers zich 'vrijtesten' om aan een zich langzaam normaliserend openbaar leven deel te nemen. ,,Ik kan niet precies zeggen hoe lang het duurt voordat een dergelijk testsysteem is geïnstalleerd, maar het zal in maart zijn", zegt Merkel.
De versoepelingen deelt ze onder in drie 'strengen': persoonlijke contactbeperkingen, onderwijs (hogere klassen basis- en middelbaar onderwijs, beroepsonderwijs, hogescholen, universiteiten) en als laatste niet-essentiële winkels, horeca, cultuur en groepssport. ,,We moeten nu uitzoeken hoe een mogelijke volgorde er zou kunnen uitzien tegen de achtergrond van het infectieproces. Dus onder welke voorwaarden, welke groep uit de drie strengen kan en moeten worden geopend."
Het federaal instituut voor farmaceutische producten en medische hulpmiddelen in Duitsland keurde woensdag de eerste drie Antigeentests goed voor gebruik in de Bondsrepubliek.
Farmaceut AstraZeneca drijft Europa met zijn coronavaccin tot waanzin. Waarom krijgen wij veel minder vaccins dan de Britten? Hoeveel vaccins zijn er vanuit Leiden naar Engeland verscheept? En wat valt Europa zélf te verwijten? Morgen moet het bedrijf op het matje komen bij het Europees Parlement.
Coronaminister De Jonge vindt uitspraken van FvD-Kamerlid Wybren van Haga over de bijwerkingen van coronavaccins 'gevaarlijk'. Van Haga zei in een coronadebat vandaag dat hij een 'slecht gevoel' heeft over de veiligheid van de vaccins. Zo zouden er volgens hem in Israël al veel mensen zijn overleden na vaccinatie.
,,Nepnieuws verspreiden middenin een pandemie is gevaarlijk", waarschuwde De Jonge. De uitspraken van de FVD'er zorgen voor irritatie bij de minister omdat ze volgens hem 'de vaccinatiebereidheid en daarmee de volksgezondheid schaden'. De Israëliërs zouden geen enkel overlijden als gevolg van een vaccinatie hebben gemeld.
,,Nog los van corona, los van vaccinatie. Mensen in verpleeghuizen zijn oud en aan het einde van hun leven, dus die overlijden'', stelt de minister. ,,Wanneer je dus mensen in verpleeghuizen vaccineert, overlijden er mensen ná die vaccinatie. Maar pas nou op om daar dóór vaccinatie van te maken", benadrukte De Jonge in het debat.De luchtvaartsector vraagt politiek Den Haag verder te zoeken naar een werkbaar alternatief voor de dubbele test voor passagiers, zegt voorman Marnix Fruitema van luchtvaartkoepel BARIN. Hij reageert op een brief van minister De Jonge inzake de dubbele testverplichting.
Als versoepeling van het dubbel testen mogen reizigers en crew de sneltest overslaan als ze een zogeheten lamp of PCR-test doen op de dag van vertrek. De test mag maximaal 12 uur voor vertrek zijn afgenomen. Punt is volgens Fruitema dat nergens in het buitenland een PCR-test van maximaal 12 uur oud te krijgen is.
Frankrijk is met 31.518 nieuwe besmettingen binnen één dag, ondanks alle coronamaatregelen, weer terug bij de stand van midden november. De situatie is volgens de Franse autoriteiten zo verslechterd dat in sommige gebieden extra maatregelen nodig zijn.
De noordelijke regio Duinkerken, een van de brandhaarden van de besmettelijkere Britse variant, moet de komende weekeinden op slot en krijgt meer vaccins. Een vergelijkbare lockdown voor Nice en omstreken werd al eerder deze week aangekondigd. Het is niet uitgesloten dat ook elders extra beperkingen nodig zijn.Organisator Friendly Fire heeft de knoop doorgehakt: festival Best Kept Secret in de Beekse Bergen gaat in 2021 niet door. Het festival zou van 11 tot 13 juni in Hilvarenbeek zijn met topacts als The National, The Strokes en Massive Attack.
De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke waarschuwt om de gratis mondkapjes die de overheid vorig jaar verstrekte niet te gebruiken. De Hoge Gezondheidsraad wees onlangs op mogelijke gezondheidsrisico's vanwege zilver- en titaniumdioxidedeeltjes in de kapjes.
Mensen hoeven de maskers vooralsnog niet weg te gooien, omdat er geen bewijs is dat de volksgezondheid gevaar loopt. Er komt extra onderzoek. België bestelde vorig jaar voorjaar via Defensie miljoenen mondkapjes van het Luxemburgse bedrijf Avrox. Van de 15 miljoen stoffen kapjes zijn er 5 miljoen uitgedeeld.
De Duitse regering wil een boete invoeren van maximaal 25.000 euro voor voordringers bij coronavaccinaties. Inmiddels zijn talrijke personen betrapt die zich hebben laten inenten hoewel ze nog lang niet aan de beurt waren. Onder hen zijn lokale politici, geestelijken, agenten en leiders van hulpverleningsorganisaties, melden Duitse media.
De regering dringt aan op een wijziging van de wetten over coronabeleid, waardoor boetes voor voordringers mogelijk worden. Een van de opzienbarendste gevallen is de burgemeester van de Oost-Duitse stad Halle. Justitie doet onderzoek naar hem, heeft zijn kantoor laten doorzoeken en bekijkt of hij kan worden vervolgd voor verduistering van een vaccin.
De Amerikaanse regering deelt vanaf volgende maand meer dan 25 miljoen mondkapjes uit in meer dan 1300 buurtklinieken en 60.000 gaarkeukens verspreid over het land. Het programma kost 86 miljoen dollar, meldt het Witte Huis vandaag.
Veel van de mensen die in dergelijke gezondheidscentra komen zijn arm en onverzekerd, en soms ook dakloos. Ze kunnen gratis twee herbruikbare mondkapjes van 'hoge kwaliteit' meekrijgen voor elke persoon in hun huishouden.,,We geloven echt dat dit beleid erg zinvol is, omdat mensen zich in sommige situaties geen mondkapje kunnen veroorloven", aldus Jeff Zients, de coördinator van het coronabeleid. De VS passeerde deze week de grens van een half miljoen coronadoden.
Het is te druk in delen van het Amsterdamse Vondelpark. De gemeente roept mensen op het park te verlaten. Eerder klonk het advies om een bezoek aan het park uit te stellen en dichtbij huis van het mooie weer te genieten.
,,Het deel van het park waar je kunt zitten in het gras, is erg druk, maar in het andere deel valt het mee", aldus een woordvoerder tegen Het Parool. De sfeer was gemoedelijk, maar waren er veel mensen die zich niet aan de maatregelen hielden.Burgemeester Halsema is niet te spreken over de grote drukte in het Vondelpark. ,,Dit is opnieuw een massale overtreding van de coronamaatregelen. De aanwezigen tonen geen enkel respect voor iedereen die zijn best doet om besmettingen te voorkomen.''
De driehoek (justitie, burgemeester en politie) komt vanavond bijeen om een afkoelperiode voor het Vondelpark te bespreken. ,,Het park is geen festivalterrein", laat Halsema weten.
Buschauffeurs van Breng in Nijmegen moesten tijdens de recente sneeuwstorm urenlang samen in een overvolle kantine wachten. Een van hen bleek besmet met het coronavirus. De zaak zorgt voor onrust onder het personeel, de ondernemingsraad van het vervoersbedrijf eist opheldering.
Goed nieuws voor sporters tot 27 jaar, kappers en rijschoolhouders en hun leerlingen. Door de versoepelingen van de overheid mogen ze op 2 maart weer wat meer. Er is blijdschap, maar ook veel hectiek. Want er moet in korte tijd van alles worden geregeld. ,,En we weten nog niet wat wel en wat niet mag.”
De Amerikaanse toezichthouder FDA noemt het coronavaccin van Johnson & Johnson en de Leidse farmaceut Janssen 'veilig en effectief'. In een rapport van de FDA staat dat het middel ongeveer 72 procent effectief is en bovendien werkzaam tegen nieuwere varianten van het coronavirus.
Bij de klinische tests in de Verenigde Staten bleek het vaccin 86,9 procent effectief in het voorkomen van ernstige Covid-19-klachten. In Zuid-Afrika was dat 81,7 procent en in Brazilië 87,6 procent. Gemiddeld ging het om een percentage van 85,4 procent, maar als mildere klachten werden meegeteld daalde de effectiviteit tot 66,1 procent.
Uit een analyse door de FDA van de gegevens van Janssen, blijkt dat er geen gezondheidszorgen zijn bij gebruik van het middel en dat het in aanmerking komt voor een noodgoedkeuring in de Verenigde Staten. Vrijdag brengt de FDA een advies uit over het toelaten van het middel.
Als het middel wordt goedgekeurd, dan kan Janssen direct 4 miljoen doses leveren aan de VS. Van het middel is slechts één injectie nodig en anders dan bij het Pfizer-en Moderna-vaccin kan het bewaard worden bij koelkasttemperaturen. Het zou in de VS het derde toegelaten vaccin tegen het longvirus zijn.
Actiegroep Viruswaarheid eiste vandaag in kort geding om rectificatie door de Staat van 'onjuiste en onvolledige en daardoor onrechtmatige berichtgeving aan de Nederlandse burger' over Covid-vaccinaties. Ook wil de actiegroep dat de voorlichtingscampagnes over de corona-inentingen worden gestaakt.
Viruswaarheid meent dat er op dit moment nog te weinig bekend is over de bijwerkingen van de vaccins en de gevolgen op de lange termijn. Effecten voor kinderen zijn niet bekend, ook de effecten voor zwangere vrouwen niet. Je stelt gezonde mensen bloot aan een potentieel gevaar", aldus de advocaat.
Ook vindt de groep dat de Nederlandse overheid onjuiste informatie geeft en gebruikmaakt van 'drang en/of dwang bij suggestieve campagnes'. De Staat liet in een reactie weten dat er op geen enkele manier sprake is van misleidende of onjuiste informatie en drang of dwang.
,,Alle informatie is controleerbaar en gebaseerd op openbare bronnen'', aldus de landsadvocaat. ,,Vaccinatie is niet verplicht", voegde hij eraan toe. Viruswaarheid heeft de afgelopen maanden over de coronamaatregelen al meerdere kort gedingen aangespannen. In de vaccinatiekwestie doet de rechter op 10 maart uitspraak.
De politie heeft bezoekers van het Spoorpark in Tilburg gemaand het terrein te verlaten. Door het mooie weer was het erg druk in het park. De politie zette een foto van een volle fietsenstalling op Twitter.
,,Zoals je ziet is het veel te druk in het Spoorpark en is besloten om het park te sluiten. We roepen iedereen dan ook op om niet meer maar het park toe te gaan. Ben je in het park, ga dan naar huis!", schreef de politie op Twitter.
Het kabinet maakte gisteren bekend dat alle contactberoepen vanaf volgende week weer aan de slag mogen, maar met één uitzondering; de sekswerkers. We spraken Daisy Jacobs van stichting Sexpower hierover.
Er liggen op dit moment 1883 coronapatiënten in een ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er 34 minder dan gisteren. Van deze zieken liggen er 533 op de intensive care, vijf minder dan een dag geleden, en 1350 op andere afdelingen, 29 minder.
Er zijn vandaag 171 nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen bijgekomen, 59 minder dan de dag ervoor. Van de nieuwkomers zijn er twintig opgenomen op de intensive care en dat is elf minder dan er dinsdag bijkwamen. Op de ic-afdelingen zijn nu in totaal 1041 bedden bezet.
Volgens premier Rutte rust er 'geen taboe' op het Russische Spoetnik V-vaccin, maar het middel moet wel veilig zijn. En dus moet de Europese toelating goed geregeld zijn, zei Rutte vanmiddag tijdens een coronadebat.
,,Daarnaast hebben we afgesproken in Europa samen in te kopen. Als een telefoontje aan Poetin zou helpen, ben ik bereid dat te plegen." Vanwege de ramp met vlucht MH17 is die relatie zo verslechterd dat een belletje eerder negatief zou uitpakken, gelooft Rutte.De Europese medicijnenwaakhond EMA heeft tot nu toe drie vaccins beoordeeld: van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Zij kregen allemaal een positief oordeel en werden vervolgens toegelaten door de Europese Commissie.
Twee kandidaat-vaccins, van het Nederlandse Janssen (Johnson & Johnson) en van Novavax, doorlopen momenteel een versnelde procedure. Het EMA kijkt ook mee bij de proeven van één potentieel geneesmiddel, van Regeneron. Dat is het middel dat de Amerikaanse oud-president Trump kreeg toen hij het coronavirus had opgelopenSteeds meer Nederlanders moeten een beroep doen op het Rode Kruis omdat ze door de coronacrisis niet genoeg geld hebben om eten te kopen. De hulporganisatie schaalt daarom de voedselhulp in Nederland op.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt de afgelopen 24 uur 4420 positieve coronatesten te hebben geregistreerd. Dat aantal ligt in lijn met het dagelijks gemiddelde van de voorgaande week. De afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4426 positieve coronatesten per dag.
Gisteren bracht het RIVM de weekcijfers naar buiten waaruit bleek dat de daling van de afgelopen tijd echt ten einde is. Het aantal positieve testen nam vorige week toe met 19 procent. Het instituut spreekt daarom van een 'derde golf'. Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 63.
Hoewel het aantal nieuw vastgestelde besmettingen vorige week steeg, neemt het aantal infecties onder bewoners van verpleeghuizen af. ,,Het doorzetten van de sterke daling bij bewoners van verpleeghuizen wijst op een gunstig effect van vaccinatie tegen het coronavirus'', aldus het RIVM.
Verschillende middelbare scholen gaan de brugklasperiode met ingang van volgend schooljaar verlengen, zo signaleert de VO-raad. Dat komt onder meer voort uit de coronacrisis en de vrijgekomen miljarden om leerachterstanden weg te werken. Volgens de raad zijn onderwijsinstellingen vrij om te bepalen hoe zij de brugklasperiode inrichten. ,,Daarvoor hebben zij geen toestemming van hogerop nodig."
De belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs zegt dat kinderen op de basisschool "een ingewikkeld jaar achter de rug hebben". Het risico op een te laag advies voor vervolgonderwijs is daarom groot. ,,Aanstaande eerstejaars krijgen door de verlenging een beter vervolgadvies en bovendien de kans om langer te laten zien wat ze kunnen", aldus een woordvoerder.
De branchevereniging van marktkooplieden spant een rechtszaak aan tegen overheid wegens de lockdown, meldt de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH). De vereniging wil een betere uitleg waarom de non-food ondernemers niet op de markt mogen staan
Volgens de belangenorganisatie helpt dat onderscheid helemaal niet om de virusuitbraak in te dammen. ,,Op de persconferentie van gisteravond werd met geen woord gesproken over de benarde situatie waarin duizenden marktondernemers verkeren. Wij snappen het niet meer,” aldus Martie Bleeker, secretaris van de CVAH.
,,We hebben de afgelopen weken als vereniging overal aan de bel getrokken, voorstellen gedaan, meegedacht met gemeenten, gevraagd en ongevraagd adviezen gegeven, alles wat we maar konden doen hebben we gedaan. De markten doen er alles aan om het winkelen veilig te maken. Kennelijk zegt dat allemaal niets.”De afgelopen dagen zijn er tienduizenden reserveringen gemaakt voor vooral knipbeurten, meldt reserveringsplatform Treatwell. Ook pedicures en wenkbrauwbehandelingen zijn populair sinds dinsdag duidelijk werd dat ook andere contactberoepen de deuren weer mogen openen.
Het ligt ruim een derde hoger dan na afloop van de eerste lockdown. Vooral mannen waren er snel bij om een afspraak voor een knipbeurt te maken. Bij vrouwen gaat het ook vaak om het verven van het haar. Meer dan de helft van de bij Treatwell aangesloten kappers zijn al volgeboekt in de week van de heropening.
Kappersketen Hizi Hair herkent het door Treatwell geschetste beeld. De keten met 66 salons door heel Nederland heeft zijn reserveringsmogelijkheid op de site ook tijdens de lockdown aan laten staan. Toch ging het de afgelopen dagen ineens hard en vanaf zondagmiddag werden er ruim 23.000 afspraken gemaakt. Tijdens de persconferentie dinsdagavond konden de servers van het bedrijf de drukte zelfs even niet aan.
De kleine versoepelingen van het kabinet kunnen waarschijnlijk rekenen op een Kamermeerderheid, maar verder klinkt er weinig applaus. Fracties willen nu van de avondklok af en eisen meer ruimte voor de horeca, anderen snappen niet dat winkelen wel kan terwijl universiteiten en hbo's dicht blijven.
Hongarije is woensdag begonnen met het inenten van mensen tegen het coronavirus met het Chinese vaccin van Sinopharm. Het is het enige land binnen de Europese Unie dat het middel gebruikt, aangezien het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dit vaccin nog niet heeft goedgekeurd. De Hongaarse toezichthouder heeft het middel wel goedgekeurd.
De komende dagen moeten 275.000 mensen worden ingeënt met het middel. Hongarije zegt daarmee een belangrijke stap te zetten in het beschermen van de bevolking.
Hongarije krijgt vanuit de EU vaccins geleverd, maar zet zelf ook nog in op het middel van Sinopharm en het Russische Spoetnik-V.
De Hongaarse premier Viktor Orbán zei vandaag dat mensen zich moeten laten inenten, omdat er anders geen versoepelingen kunnen worden doorgevoerd. De situatie is volgens de premier nog niet goed genoeg om maatregelen af te zwakken.
Het Duitse ministerie van Gezondheid zegt dat het in het tweede kwartaal 16 miljoen doses van het coronavaccin van AstraZeneca ontvangt. Dat is volgens interne Duitse overheidsdocumenten, die zijn ingezien door persbureau Reuters, niet eens de helft van de toegezegde 33,8 miljoen doses.
Reuters meldde dinsdag dat AstraZeneca minder zou leveren aan de Europese Unie in het tweede kwartaal, maar de farmaceut ontkende dat en zegt dat de afgesproken 180 miljoen doses worden geleverd. De productie in de EU loopt achter, maar in andere delen van de wereld wordt meer geproduceerd, en dat wordt dan naar de EU vervoerd, zegt de farmaceut.
Duitsland krijgt in totaal 56,3 miljoen doses vaccin van AstraZeneca. Volgens het Duitse ministerie van Gezondheid is het logisch dat de levering wat achterloopt, aangezien het middel later werd goedgekeurd in de EU dan in eerste instantie werd gedacht.
Nog altijd strijden 32 toptennissers volgende week op een donkergrijze baan middenin Rotterdam Ahoy om de hoofdprijs. Verder is deze editie zo’n beetje alles anders aan het ABN Amro World Tennis Tournament, door corona.
Het Outbreak Management Team (OMT) gaat zich beraden op mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen in verpleeghuizen. Een steeds groter deel van de bewoners is gevaccineerd. Daarom willen de deskundigen die het kabinet adviseren de mogelijkheden gaan bespreken, "met name wat betreft de bezoekregeling", zo heeft voorzitter Jaap van Dissel laten weten aan het ministerie van Volksgezondheid.
Verpleeghuisbewoners worden met voorrang gevaccineerd. Het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen is daardoor flink afgenomen. Volgens cijfers van het RIVM werden op de piek half december 467 besmettingen op één dag gemeld. Afgelopen dinsdag waren het er nog maar 45. Het aantal locaties waar in de vier voorafgaande weken coronagevallen zijn geconstateerd, is volgens de meest recente cijfers met bijna de helft gedaald sinds begin januari, van 858 tot 459 nu.
Het huidige advies is om niet meer dan één bezoeker per dag te ontvangen en twee a drie vaste bezoekers per bewoner aan te wijzen.
Bij mooi weer in weekends, schoolvakanties en op feestdagen kunnen in het Vondelpark in Amsterdam maatregelen gaan gelden om drukte en daarmee verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Als het aantal bezoekers in het park aanzwelt, gaan eerst de zijingangen dicht tussen 10.00 en 20.00 uur. Blijft het druk of wordt het nog drukker, dan mogen fietsers het park niet meer in en kan de toegang worden gedoseerd of kunnen alle ingangen tijdelijk dicht. Er kan ook extra worden gehandhaafd op naleving van de coronamaatregelen, zoals afstand houden. Verder wijst het stadsdeel horecaondernemers in het park nog eens op de regels omtrent corona.
Afgelopen zondagavond moest de politie optreden bij een spontaan feest in het Vondelpark. Daar hadden zich honderden mensen verzameld van wie een deel eerder op de dag op het Museumplein had gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen.
De lente lokt mensen naar buiten, corona of niet. Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft er begrip voor, meldt het Parool. ‘Buiten is het ’t veiligst, ik vraag het kabinet om snel naar Artis en de terrassen te kijken.’
Amsterdammers zijn niet massaal tegen de coronamaatregelen, maar gunnen zichzelf steeds vaker een dagje vrijaf, en dat zorgt voor problemen, zegt burgemeester Femke Halsema. Ze juicht het toe dat het kabinet dindag besloot jongeren meer ruimte te geven, door sporten in teamverband (tot 27 jaar) toe te staan, en middelbare scholen deels te heropenen.
Ook de versoepelingen voor winkeliers zijn welkom, hoewel het volgens haar voornamelijk de kleinere middenstanders zal helpen. Dat sekswerkers als enige van de contactberoepen zijn uitgezonderd van openstelling, kan Halsema ook begrijpen. ,,Ik ben blij dat er iets van beweging komt in de versoepelingen. Het gaat zoekend en tastend, maar we hebben perspectief allemaal hard nodig.”
Bij Halsema klinkt begrip, in deze fase van de pandemie. ,,Ik verbaas mij dat sommigen de drukte in de parken individualistisch gedrag noemen,” zegt Halsema. ,,Natuurlijk moet je afstand houden, maar veel mensen zijn bijna een jaar lang solidair geweest met kwetsbaren en hebben veel opgegeven. Mensen geven zichzelf nu steeds vaker een dagje vrijaf.”
De versoepelingen zijn belangrijk maar door het mooie lenteweer willen mensen volgens de burgemeester vooral graag naar buiten. Het geleidelijk heropenen van activiteiten die buiten kunnen plaatsvinden, zou daarom een volgende stap moeten zijn. ,,Ik roep het kabinet op: kijk begin maart als het mogelijk is naar de terrassen, zodat we de publieke ruimte kunnen reguleren,” zegt Halsema. ,,Of denk aan doorstroomruimtes zoals Artis. Mensen verlangen ernaar om elkaar te zien en dan is buiten echt het veiligst.”
Tegelijkertijd trekt Halsema een grens, bijvoorbeeld bij de jongeren die afgelopen weekend een openluchtfeestje bouwden in het Vondelpark. De gemeente staat klaar om de toegang tot dit soort plekken weer te gaan reguleren, zoals afgelopen zomer. Dit gebeurde door de zijingangen af te sluiten en bezoekers te tellen, of fietsers te weren. Ook gaat het stadsdeel in gesprek met de horecaondernemers in het park, bijvoorbeeld over de verkoop van alcoholische dranken.
Alle theorie- en praktijkexamens voor het rijbewijs die vanaf mei tot het eind van het jaar verlopen, worden automatisch met zeven maanden verlengd. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil zo voorkomen dat ze steeds een nieuwe coulanceregeling moet optuigen.
Door de tijdelijke examenstop als gevolg van de lockdown heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een enorme achterstand opgelopen. Door de aangekondigde versoepeling van het kabinet kan het CBR vanaf maart wel weer beginnen met het inhalen van de meer dan 600.000 uitgestelde theorie- en praktijkexamens.
De nieuwe coulanceregeling moet mensen meer duidelijkheid en perspectief geven, aldus de bewindsvrouw in een brief aan de Kamer.
De politierechter heeft een 35-jarige man uit Weert veroordeeld tot acht maanden cel, wegens geweld tegen de politie en het plunderen van de Jumbo tijdens de avondklokrellen in Eindhoven op 24 januari.
De verdachte uit Weert, Ruengelo A., bleef weg uit de rechtszaal en liet zijn advocaat het woord namens hem doen. De man heeft na zijn arrestatie geen enkele verklaring willen afleggen. De rechter bepaalde dat de man, die momenteel op vrije voeten is, weer moet worden vastgezet, onder meer wegens gevaar voor herhaling.
De rol van A. bij de plundering staat op een foto: hij heeft een kassalade onder zijn arm en een blikje Red Bull in zijn hand. Volgens zijn advocaat is het niet zo dat de man een kassalade heeft meegenomen. De man moet de Jumbo een schadevergoeding van 9950 euro betalen.
Als de middelbare scholen op 1 maart weer opengaan moeten leerlingen anderhalve meter afstand houden, schrijft De Jonge in zijn brief aan de Kamer. Uitzonderingen zijn er soms voor leerlingen in het speciaal- en praktijkonderwijs, en op de gang.
Leerlingen met 'een vast tweetal' (buddy) worden ook uitgezonderd.
Ook op de gang van school is afstand houden niet altijd mogelijk, weten kabinet en OMT, dus dan is de anderhalve meter niet verplicht. Wel moeten de kinderen dan een mondkapje dragen.
Het kabinet heeft ongeveer 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen door de invoering van een avondklok, de bezoekbeperking tot één persoon en de lockdown. Daarnaast zijn ongeveer 6300 mensen minder op de intensive care beland sinds half december, toont de ‘grove indicatie’ aan. Er wordt benadrukt dat het hier gaat om aannames.
De getallen zijn ‘fors’, vindt de RIVM-directeur. ,,De maatregelen zijn niet voor niks genomen en er zijn een heleboel opnames mee voorkomen”, aldus Van Dissel.
In de race tussen het virus en zijn bestrijders kondigt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) grof geschut aan: samen met GGD’s, huisartsen en ziekenhuizen bereidt hij grootschalige vaccinatie voor om maximaal 2,5 miljoen inentingen per week te zetten vanaf ‘de loop van het tweede kwartaal’. Ook het testen moet massaler: de PCR-capaciteit moet naar 200.000 dagelijks na maart.
Bijna alle contactberoepen kregen gisteravond wél goed nieuws te horen. Zij mogen vanaf 3 maart weer aan de slag. Urmy Mijnals is eigenaar van een beautysalon, wij spraken haar.
Ruim een kwart van de bevolking, namelijk dik 26 procent, heeft inmiddels de CoronaMelder-app gedownload. Het gaat om precies te zijn om 4.581.756 mensen. Dat schrijft gezondheidsminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.
Op 22 februari hadden 115.613 mensen, samen met de GGD, een besmetting gemeld en zo anderen gewaarschuwd dat zij mogelijk ook besmet zouden kunnen zijn.
Wel is sinds de lockdown vanaf 15 december het aantal waarschuwingen via de app afgenomen. 'Het evaluatieteam geeft aan dat dit mogelijkerwijs kan worden verklaard doordat er minder sociaal verkeer is', schrijft de bewindsman. 'De verwachting is dat zodra het sociale verkeer weer toeneemt en de verspreiding van het virus nog mogelijk is, het aantal notificaties zal stijgen.'
Contactberoepen mogen weer aan de slag en middelbare scholen gaan deels open. Maar voor de horeca staat de deur na de persconferentie van gisteravond nog nauwelijks op een kier. Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland reageert.
Het Maasstad Ziekenhuis wil dat het ziekenhuispersoneel dat tot nu toe nog geen coronaprik kreeg eerder aan de beurt is. Het Rotterdamse ziekenhuis weet hoe hard het coronavirus het personeel kan raken met tientallen langdurig zieken en een arts die recent overleed. De eerste ronde was voor de spoed- en coronazorg. Het andere ziekenhuispersoneel is begin mei aan de beurt. ,,Ik wil dat mijn mensen veilig kunnen werken", zegt de bestuurder van het ziekenhuis.
Wat bedoelt Rutte nou met ‘was je handen stuk?’ En wat is een vaccin nou ook alweer? Mensen zoals Gea Zandink (38) kunnen de coronapersconferenties maar moeilijk volgen. Juist daarom maakt ze een speciaal coronajournaal voor mensen met een verstandelijke beperking.
Meer dan een miljoen medische mondkapjes die aan Engels zorgpersoneel is verstrekt, voldoet mogelijk niet aan de veiligheidseisen. Dat melden Engelse media.
Daarom zijn de mondkapjes nu teruggeroepen. Jonathan Ashworth, de man die gezondheid in zijn portefeuille heeft bij oppositiepartij Labour, noemt het 'de zoveelste misstap van ministers bij het kopen van beschermingsmateriaal voor zorgpersoneel'.
Engelse ziekenhuizen is nu gevraagd medische mondkapjes van het merk in kwestie niet te gebruiken. Het gaat volgens Sky News om ongeveer 1,2 miljoen zogeheten FFP3 maskers van een specifiek merk. De monkapjes worden bijvoorbeeld op intensive care-afdelingen gedragen.
Een landelijke gezondheidsinstantie gaat nu onderzoek doen naar de mondmaskers van de fabrikant, Fang Tian. Ondanks de terugroepactie zijn er meer dan genoeg medische mondkapjes voor artsen beschikbaar.
Ashworth: ,,De ministers moeten hun excuses aanbieden voor dit voorval. En we moeten zorgen dat we elke pond die we aan deze ondeugdelijke maskers hebben uitgegeven terugkrijgen."
Bijna 6,5 miljoen mensen hebben dinsdagavond naar de coronapersconferentie gekeken, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.
De meeste kijkers, ruim 4,2 miljoen, keken traditiegetrouw via NPO 1 naar de persconferentie. Op RTL 4 keken bijna 1,5 miljoen mensen, via SBS6 ruim een half miljoen en nog eens 278.000 via RTL Z.
Ook kringloopwinkels hebben het zwaar. Melvin Drenthen, eigenaar van kringloopwinkels in Eibergen (Gelderland) en Glanerburg (Overijssel), heeft er genoeg van. Zijn bedrijf krijgt door de regels geen overheidssteun, en hij vindt het te lang duren.
Daarom doet hij dinsdag 2 maart hoe dan ook zijn deuren open.
Tien hotels en restaurants op Schiermonnikoog zijn klaar met de maatregelen en gaan 16 maart weer open. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.
Hoteleigenaar Remko de Bruijne zegt dat de onvrede onder de horeca zeer groot is. ,,We pikken het niet meer. Er wordt ons geen enkel licht in de tunnel geboden. Op 16 maart, een jaar na het begin van de coronamaatregelen, gaan onze restaurants open." Volgens het dagblad riskeren de bedrijven een boete van 4000 euro als ze ondanks de coronaregels opengaan.
Na de persconferentie van gisteravond liet de KHN (Koninklijke Horeca Nederland) al weten dat het lastig wordt voor horecazaken om dicht te blijven. ,,Ik vrees dat ik openingen niet kan tegenhouden”, zei KHN-voorzitter Robèr Willemsen tegen deze site over ondernemers die de coronaregels willen negeren. ,,Wij krijgen steeds meer van dit soort signalen via apps, e-mails en social media.”
Het aantal nieuwe positieve testen in een dag, neemt in Duitsland na een paar dagen afname weer toe. Het Robert Koch Instituut (RKI, de Duitse tegenhanger van het RIVM meldt 8007 nieuwe gevallen, meer dan het dubbele van het aantal dat dinsdag werd gemeld.
Dinsdag meldde het RKI nog 3883 nieuwe besmettingen. Toen was er voor de derde dag op rij sprake van een daling.
In de afgelopen 24 uur werden er in Duitsland 422 overlijdens door corona gemeld. Bijna hetzelfde aantal als de dag ervoor.
Landen boeken vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid, maar vrouwen over de hele wereld worden nog steeds geconfronteerd met wet- en regelgeving die hun economische kansen beperkt. Ook de coronapandemie heeft nieuwe uitdagingen gecreëerd. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldbank.
,,De hervormingen die zijn gericht op het wegnemen van belemmeringen voor de economische inclusie van vrouwen zijn in veel regio's tussen september 2019 en 2020 traag en ongelijk verlopen", aldus het rapport.
Uit het onderzoek blijkt dat er sinds de vorige publicatie in 2019 weinig is veranderd, aangezien vrouwen nog steeds slechts driekwart van de rechten hebben die toegekend zijn aan mannen. In totaal werden 190 landen gescreend, drie meer dan tijdens het vorige onderzoek.
België kreeg, net als Canada, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Letland, Luxemburg, Portugal en Zweden, de perfecte score van 100. Nederland scoort een 97.5 als het aankomt op gelijke rechten. Jemen, Koeweit en Qatar behoren tot de landen waar vrouwen het meeste ongelijkheid ervaren.
De pandemie heeft bovendien de bestaande ongelijkheid in veel regio's verergerd. Zo kunnen veel meisjes wereldwijd niet naar school en verliezen vrouwen vaker hun baan dan mannen. Ook het huiselijk- en partnergeweld tegenover vrouwen is toegenomen sinds de start van de pandemie.
Ouderschap, inclusief ouderschapsverlof, blijft een van de terreinen waarop nog het meeste winst te boeken valt. Op dat gebied roept de Wereldbank ook Nederland tot de orde; betaald ouderschapsverlof moet hier volgens de organisatie toegankelijker worden. Ook op het vlak van loon blijven er in veel landen nog grote verschillen tussen mannen en vrouwen.
AstraZeneca levert de Europese Unie in april, mei en juni het eerder beloofde aantal van 180 miljoen coronavaccindoses. Een woordvoerder van het bedrijf laat desgevraagd weten dat de productie in de Europese Unie weliswaar maar goed is voor de helft van dat aantal, maar dat de rest wordt aangevuld via het internationale toeleveringsnetwerk. Daarmee voldoet het bedrijf naar eigen zeggen aan wat contractueel is overeengekomen met de EU.
De woordvoerder reageert daarmee op een bericht van een ingewijde dat het Brits-Zweedse bedrijf maar de helft, nog geen 90 miljoen doses, zou kunnen leveren. ,,AstraZeneca bevestigt vandaag dat haar meest recente prognose voor het tweede kwartaal voor de levering van haar Covid-19-vaccin beoogt te presteren in overeenstemming met haar contract met de Europese Commissie."
Het bedrijf heeft de EU gewaarschuwd dat de levering ook in het tweede kwartaal zal tegenvallen, heeft een EU-bron eerder tegen persbureau Reuters gezegd. In het contract dat AstraZeneca met de Europese Commissie heeft gesloten, staat dat de fabrikant 180 miljoen doses levert in april, mei en juni.
De vaccinmaker zou tegen eind september de hele achterstand willen inlopen, leest Reuters in een document van het Duitse ministerie van Volksgezondheid. De EU-bron heeft daarover zijn twijfels. Het bedrijf paste leveringscijfers al vaak aan en zou nog niet hebben uitgelegd waar het de extra benodigde doses vandaan haalt.
De woordvoerder van AstraZeneca zegt dat het bedrijf werkt aan 'het verhogen van de productiviteit in zijn toeleveringsketen in de EU'. Verder blijft het gebruikmaken van zijn 'wereldwijde capaciteit om in het tweede kwartaal 180 miljoen doses aan de EU te leveren'.
De productie van het vaccin, het derde in het Europese arsenaal, hapert al langer. In de eerste drie maanden van dit jaar moest de EU het stellen met 40 miljoen doses, terwijl zij rekende op 80 miljoen en eigenlijk nog heel wat meer. Dat betekende een felle ruzie tussen AstraZeneca en de Europese Commissie, die het bedrijf er tussen de regels van beschuldigde andere klanten voor te trekken.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat zowel het wereldwijde dodental als gevolg van Covid-1 als het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen weken afnemen.
Van alle afgenomen tests waren er vorige week 2,4 miljoen positief, 11 procent minder dan een week eerder. Het wereldwijde aantal besmettingen daalde voor de zesde week op een rij. Het aantal doden daalde in de afgelopen week voor de derde week op een rij. WHO rapporteerde 66.000 sterfgevallen, 20 procent minder dan de week ervoor.
In totaal zijn wereldwijd tot nu toe 110,7 miljoen positieve tests geteld en stierven 2,4 miljoen mensen aan de gevolgen van Covid-19. Het zwaarst getroffen land is de Verenigde Staten, met inmiddels een half miljoen doden.
Ierland verlengt de huidige lockdownmaatregelen zeker tot 5 april. Dat zegt premier Micheal Martin. De enige uitzondering zijn de scholen: die gaan komende maand wel weer open.
Het totale aantal besmettingen daalt in Ierland, aldus Martin, maar de verlenging komt er uit ongerustheid voor de Britse variant van het coronavirus, die intussen verantwoordelijk is voor 90 procent van de nieuwe besmettingen. ,,Daardoor is de dynamiek volledig veranderd en dus moeten we heel voorzichtig zijn.”
Ierland zag begin dit jaar een enorme stijging van het aantal bevestigde besmettingen. Inmiddels is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners gedaald naar ongeveer 270.
Het kabinet wil de komende drie maanden bij wijze van een proef basisschoolleraren door het hele land laten testen op corona, ook als ze geen klachten hebben. Dat zeggen ingewijden.
De proef begint eerst bij een beperkt aantal scholen, maar wordt zo snel mogelijk uitgebreid naar landelijke schaal. Leraren nemen de sneltest bij zichzelf af of gaan naar een commerciële teststraat. Tijdens de pilot wordt gekeken welke van die methodes het beste werkt, of dat een combinatie het beste is.
Ook wordt gekeken hoe het experiment uitgebreid kan worden naar het middelbaar onderwijs. Hoeveel geld de proef gaat kosten, zou nog niet bekend zijn.
Basisscholen zijn sinds 8 februari weer open, zij het onder strenge voorwaarden. Als er een besmetting is in de klas, gaat iedereen tien dagen in quarantaine. Na de vijfde quarantainedag kan men zich laten testen en bij een negatieve test mag men weer naar buiten.
Er zijn meerdere pilots in het onderwijs gaande, waarmee het kabinet hoopt inzicht te krijgen hoe besmettingen snel worden opgespoord en scholen toch kunnen openblijven. Zo loopt er tot en met eind maart een onderzoek in het middelbaar onderwijs naar sneltesten na een besmetting.
In het hoger onderwijs wordt in acht regio's onderzocht hoe hogescholen en universiteiten weer open kunnen door ook zonder klachten te testen. Die pilot loopt tot 1 mei. In de regio's Rotterdam, Nijmegen en Den Bosch loopt bovendien een proef naar het zelf afnemen van een test door studenten, voordat ze de les ingaan. Zij krijgen hiervoor digitale begeleiding.
De Eerste Kamer wil het laatste woord krijgen over een verlenging van de avondklok. Een meerderheid van de senaat nam dinsdag een motie aan van de Partij voor de Dieren, die stelt dat de senaat binnen een week zou moeten instemmen met een kabinetsbesluit hiertoe. Als de senaat niet instemt, vervalt de avondklok "van rechtswege", ook al zou de Tweede Kamer wel voor hebben gestemd.
De motie is aangenomen tegen de zin van justitieminister Ferd Grapperhaus en van de coalitiepartijen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen, maar hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Ook de ene zetel steun van OSF hielp de coalitie niet. Grapperhaus zou de motie bespreken in het kabinet en de Tweede Kamer.
De voorstanders van de motie vinden de avondklok één van de meest vergaande ingrepen in het maatschappelijke en privéleven van mensen. Daarom vinden ze het belangrijk dat de Eerste Kamer een stem hierin heeft.
Parkinson-onderzoeker en wetenschapper Jan Holsheimer (79), oud-docent aan de Universiteit Twente, is zondag overleden aan de gevolgen van corona.
De Oldenzaler verwierf wereldwijd bekendheid door de ontwikkeling van de allereerste elektrode om diepe hersenkernen te meten. Met zijn ontdekking leverde hij een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar de Ziekte van Parkinson, een ziekte waaraan hij zelf de laatste jaren ook leed.
Holsheimer studeerde biologie in Groningen. Hij promoveerde en werd in 1965 benoemd tot lector aan de pas opgerichte Technische Hogeschool Twente, de latere UT. Ook na zijn afscheid in 2013 bleef hij als wetenschapper actief, al viel hem dat vanwege toenemende ziekteklachten zwaar.
Holsheimer was tevens een verdienstelijk fotograaf. In november had hij nog een expositie achter de ramen van zijn Oldenzaal. „Ik voel me niet bekocht of boos”, zei hij bij die gelegenheid in een interview met deze krant. „Het is gewoon zoals het is. Parkinson maakt geen onderscheid.”
Het kabinet gaat een ‘klein beetje meer risico nemen’ met het coronavirus. Premier Mark Rutte kondigde verschillende versoepelingen aan zoals heropening van de middelbare scholen en de contactberoepen. Vanuit de brancheverenigingen wordt wisselend gereageerd op de verruiming van de maatregelen. Lees hier alle reacties terug.
,,AstraZeneca is een buitengewoon ingewikkeld bedrijf om steady afspraken mee te maken." Dat zegt coronaminister Hugo de Jonge over de Brits-Zweedse farmaceut. Het bedrijf zou in de maanden april, mei en juli slechts de helft van de beloofde vaccins aan de Europese Unie leveren. ,,Het is om gek van te worden", aldus De Jonge dinsdag tijdens de coronapersconferentie.
AstraZeneca komt "aan de lopende band" met wisselende cijfers, aldus de bewindsman. ,,Er is werkelijk nog nooit een leveringsprognose uitgekomen, echt nog nooit." Het kabinet kampt volgens De Jonge om de drie, vier dagen met berichten dat de leveringen toch anders uitkomen dan eerder beloofd.
Het bemoeilijkt de planning van de vaccinatieoperatie, aldus de minister. Maar het maakt het ook lastig om te voorspellen welke versoepelingen later in het jaar weer mogelijk zijn. Want: "minder leveringen betekent minder vaccineren." En vaccineren is volgens het kabinet de belangrijkste uitweg uit de pandemie.
Een woordvoerder van AstraZeneca zegt tegen de NOS dat het bedrijf in het tweede kwartaal toch 180 miljoen vaccins aan de EU-lidstaten te leveren, zoals was afgesproken. De helft daarvan komt uit de productielijnen in de EU, de rest moet elders worden geproduceerd.
Het plan van Herstel-NL, een groep deskundigen en professionals om Nederland uit de lockdown te loodsen, was volgens coronaminister Hugo de Jonge "levensgevaarlijk" geweest. ,,Het was geen herstelplan. Het herstel stel je zo nog maandenlang uit", zegt De Jonge.
Herstel-NL bestaat uit wetenschappers, artsen en analisten. Vorige week kreeg het plan van de club om de coronamaatregelen te versoepelen zonder dat het virus weer snel om zich heen grijpt, veel aandacht. Maar twee prominente leden, econoom Barbara Baarsma en oud-CPB-chef Coen Teulings, stapten al snel uit het initiatief. Voorman Robin Fransman zegt dat het kabinet druk heeft uitgeoefend op de club, maar het kabinet ontkent dit.
Onze chef politiek Hans van Soest blikt terug op de persconferentie van Rutte en De Jonge
De quarantaineplicht voor mensen die vanuit het buitenland naar Nederland reizen, komt in maart, zegt coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens een persconferentie over corona. De minister kijkt al maanden hoe hij zo'n plicht moet invoeren, iets wat volgens hem "razend ingewikkeld" is.
De quarantaineplicht moet het huidige inreisverbod vanuit onder meer het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika gaan vervangen.
Reizigers uit alle landen moeten nu na aankomst in Nederland tien dagen binnenblijven. Wel kan men die quarantaine verkorten door zich na de vijfde dag te laten testen. Bij een negatieve testuitslag, mag men weer naar buiten.
Er is wel een hele reeks voorwaarden aan het heropenen van de winkels verbonden. Klanten moeten zich onder meer vier uur van tevoren hebben aangemeld en per verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk in de winkel zijn. Het bezoek moet minimaal tien minuten duren.
Deze stap moet met name voor kleinere winkeliers een uitkomst bieden. Rutte zei te beseffen dat het voor het grootwinkelbedrijf "geen soelaas" biedt. Daarom gaat het kabinet in gesprek met deze ondernemingen om te kijken welke steun zij nodig hebben.
Op dit moment kunnen klanten bij niet- essentiële winkels alleen hun bestelling ophalen. Dat wordt 'click and collect' genoemd. Dat is sinds een paar weken mogelijk nadat deze winkels half december dicht waren gegaan omdat de besmettingscijfers bleven oplopen.
Winkeliersvereniging INretail pleit al langer voor het openen van de winkels. De detailhandel heeft het zwaar. Volgens de organisatie staan in de sector 50.000 banen op de tocht.
De versoepelingen die minister-president Rutte bekendmaakte bieden perspectief voor jongeren, vindt het Rode Kruis. Volgens het Rode Kruis hebben jongeren het zwaar tijdens de coronacrisis. ,,Jongeren voelen zich eenzaam en somber", zegt een woordvoerder. Jongeren zijn volgens haar extra kwetsbaar, vanwege hun leeftijd en omdat ze nog in ontwikkeling zijn. Maar de huidige versoepelingen zijn positief "en positief nieuws draagt bij aan hun mentale welzijn".
Het openen van de scholen is prettig voor de jongeren. ,,Ze kunnen een deel van hun sociale leven weer oppakken en elkaar zien." Rutte noemde "leerachterstanden, eenzaamheid en depressie onder jongeren" ook als negatieve gevolgen van de maatregelen. ,,Het moet wel vol te houden zijn."
,,Jongeren vinden het steeds lastiger om het vol te houden", zegt ook Anita Kraak van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI). ,,Het is voor hun ontwikkeling belangrijk dat ze contact hebben met leeftijdsgenoten." Ook is school voor veel jongeren een veilige plek, waar ze hun verhaal kwijt kunnen als het bijvoorbeeld thuis niet zo goed gaat.
Mbo-opleidingen mogen vanaf 1 maart weer gedeeltelijk open, zegt premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Alle studenten kunnen vanaf dan weer een dag per week naar school. Daarbij gelden ook alle eerder gemaakte uitzonderingen, zoals voor studenten die examens moeten afleggen, studenten die praktijkonderwijs volgen en voor kwetsbare studenten.
Vanaf 3 maart geldt bovendien een uitzondering op de avondklok voor studenten die 's avonds praktijkonderwijs volgen, laat het ministerie van Onderwijs weten.
Volgens onderwijsminister Ingrid van Engelshoven komt "er meer lucht voor studenten in het mbo. Een eerste stap, die hard nodig is. Naast de ruimte die er voor kwetsbare studenten, praktijkonderwijs en examens al was, kunnen studenten ook een dag per week reguliere lessen volgen. Elkaar weer iets vaker kunnen ontmoeten is waardevol en belangrijk om de sombere situatie waar veel studenten in verkeren enigszins te verlichten.''
Premier Mark Rutte waarschuwde dat als over een paar weken de cijfers weer door het dak gaan er weer een aanscherping zal moeten volgen. ,,Natuurlijk willen we dat niet. We willen juist meer ruimte geven aan alle sectoren, ook aan de horeca en bioscopen."
Volgens de premier weten de meeste mensen de maatregelen goed te volgen. ,,Maar het gaat ook niet vanzelf. Uw gedrag doet ertoe." Als iedereen zich aan de afspraken houdt, dan kunnen we best nog meer risico nemen", zei Rutte.
Tegelijk blijft de avondklok overeind tot 15 maart en mogen mensen ook nog steeds niet meer dan één persoon per dag thuis ontvangen. Als blijkt dat de avondklok moet gelden tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer komt er een uitzondering voor stemmers, leden van stembureaus en stemmentellers.
Op 8 maart is de volgende persconferentie van het kabinet. Dan zal Rutte bekendmaken wat er gebeurt met de coronamaatregelen na 15 maart.
Onderwijsminister Arie Slob laat weten: ,,Ik ben blij dat alle leerlingen met enige regelmaat weer fysiek naar school kunnen. Daar leren ze het beste. Bovendien is dit heel belangrijk voor het welzijn van jongeren. Nu kunnen ze elkaar weer ontmoeten buiten het scherm. Natuurlijk hoop ik dat ze snel weer vijf dagen met elkaar in de klas kunnen zitten, maar we moeten voorzichtig blijven en tegelijkertijd kwetsbaren in de samenleving beschermen."
AstraZeneca levert de Europese Unie in april, mei en juni maar de helft van de afgesproken hoeveelheid coronavaccins. De unie, met meer dan 350 miljoen volwassen inwoners, kan volgens een ingewijde op nog geen 90 miljoen doses rekenen. In het eerste kwartaal van dit jaar maakte de vaccinfabrikant zijn toezeggingen ook al niet waar.
Het Brits-Zweedse bedrijf heeft de EU gewaarschuwd dat de levering ook in het tweede kwartaal zal tegenvallen, heeft een EU-bron tegen persbureau Reuters gezegd. In het contract dat AstraZeneca met de Europese Commissie heeft gesloten, staat dat de fabrikant 180 miljoen doses levert.
Sportbonden en jongerenorganisaties riepen het kabinet al eerder op zo snel mogelijk jongvolwassenen in groepen of teamverband (buiten) te laten sporten op hun vereniging. Vaste trainingsgroepen en de sociale structuren van verenigingen zijn voor de meeste Nederlanders cruciaal om regelmatig te blijven sporten en bewegen, zo stelden ze. Jongeren zijn volgens hen gedurende de coronacrisis aanzienlijk minder gaan sporten, wat een negatieve invloed heeft op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Onderzoeken onderstrepen dat.
Het ministerie van Onderwijs onderstreept dat er wel maatregelen gelden zoals 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje, gespreide pauzes en lestijden en vaste looproutes. Scholen mogen, als ze die maatregelen handhaven, ook op andere locaties les gaan geven, zoals sporthallen of kerken.
Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs en leerlingen die praktijkgerichte lessen in het vmbo volgen, krijgen prioriteit. Ze moeten wel "zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand" houden. Wanneer een leraar of leerling positief is getest, moet iedereen die langer dan een kwartier dichter dan 1,5 meter in de buurt is geweest in quarantaine.
Rutte: als avondklok tijdens verkiezingen geldt, is er een uitzondering voor stemmers en stemmentellers.
Rutte: We hopen een stap verder te gaan met de versoepelingen, maar het kan zijn dat het virus ons in de rug aanvalt en dat we een aantal verruimingen moeten terugdraaien. We denken dat het kan, maar het is een risico. We weten dat het Engelse virus een stuk besmettelijker is dan het klassieke virus. Dat zal het geleidelijk aan overnemen. Het is nog niet mogelijk om de avondklok te stoppen.
Het wordt weer mogelijk om heel beperkt te winkelen. Vanaf 3 maart mag de detailhandel weer klanten ontvangen. ,,Het wordt weer mogelijk die schoenen of die jas te passen", zei premier Mark Rutte dinsdagavond op een persconferentie.
Er is wel een hele reeks voorwaarden aan de verruiming verbonden. Klanten moeten zich onder meer vier uur van tevoren hebben aangemeld.
De leeftijdsgrens voor buitensport in teamverband wordt vanaf 3 maart opgerekt tot 27 jaar. Dat geldt alleen voor trainingen en onderlinge wedstrijden. De competities worden nog niet hervat.
De afgelopen maanden mochten alleen jongeren tot en met 17 jaar samen buiten sporten. Met deze versoepeling van de coronaregels hoopt het kabinet iets meer lucht te geven aan jongeren en jongvolwassenen die het lastig hebben in deze lockdown, zo vertelde premier Mark Rutte tijdens een persconferentie in Den Haag. ,,Zeker nu het voorjaar zich aandient, is het belangrijk voor deze groep", zei Rutte. ,,Dat kan ze helpen."
De Jonge: Het vaccineren gaat steeds sneller. De miljoenste prik is gezet. De twee miljoenste verwachten we half maart. En op de grens van april zitten we op 3 miljoen, afhankelijk van de levering van vaccins. In tweede kwartaal verwachten we flink meer vaccins. De GGD's en huisartsen kunnen dan flink gaan versnellen. Dat moeten we in de ziekenhuisopnames terug gaan zien.
De middelbare scholen gaan vanaf 1 maart weer voor alle leerlingen open. De leerlingen mogen een dag per week naar school en volgen de rest van de week thuisonderwijs, heeft het kabinet dinsdag besloten. Scholen mogen zelf maatwerk leveren, laat minister-president Mark Rutte weten.
De Jonge: Het is alweer bijna een jaar geleden dat het coronavirus ons leven ging bepalen. We moeten constateren dat we heel veel nog niet weten. De onbekendheden van nu zijn: welke mutaties we nog moeten verwachten en hoe goed de vaccins ons daartegen zullen beschermen. We verlangen allemaal naar het einde van de crisis. Het eerlijke verhaal is dat dat nog even duurt. Dat is lastig, voor iedereen. Het einde zelf, dat duurt nog even.
Het kabinet gaat meer risico nemen met het coronavirus, zei premier Mark Rutte dinsdagavond. Hij kondigde verscheidene versoepelingen aan zoals opening van de middelbare scholen en de contactberoepen. Die mogen weer aan de slag. Het is met deze verruiming wel heel belangrijk dat mensen zich nog beter aan de basisregels houden, benadrukte Rutte.
De contactberoepen kunnen vanaf 3 maart weer de deuren openen. Niet alleen de kappers, maar ook de nagelstudio's, de rijscholen ,,We denken dat het openstellen van deze beroepen belangrijk is", zegt Rutte. ,,Natuurlijk voor de ondernemers, maar ook voor het welzijn van hun klanten.
Het derde punt: winkelen op afspraak komt bovenop de mogelijkheid op click and collect. ,,Concreet wordt het mogelijk om vanaf 3 maart weer klanten te ontvangen die zich van tevoren hebben aangemeld. Uiteraard geldt de mondkapjesplicht en de anderhalve meter. Hopelijk zorgt dit voor de kleine ondernemers voor iets meer lucht."Rutte over de versoepelingen: We doen hiermee iets heel spannends. Verruiming is in deze fase niet gratis. We zullen er alles aan doen het onderwijs niet nog een keer te moeten sluiten. Het maatschappelijke belang is simpelweg veel te groot. Dat kunnen we de docenten en leerlingen niet aandoen.
Het maatschappelijke belang van versoepeling voor jongeren weegt op dit moment zwaar, zegt Rutte. ,,Volgens het OMT is het veilig om de scholen te openen. School is voor jongeren om meerdere redenen heel belangrijk. Voor de toekomst, onderwijskundig, sociaal en emotioneel. Ik ben dan ook blij om te zeggen dat op 1 maart de scholen weer open kunnen."
Rutte: We proberen als kabinet de negatieve gevolgen van de crisis zo klein mogelijk te houden. Met steunpakketten en extra steun voor maatschappelijke initiatieven. Maar toch het schuurt, het knelt, het piept en het kraakt. Dat herkent iedereen in zijn eigen omgeving. Dat is ook wat sociaal adviseurs ons vertellen. Onderbouwd, met stevige analyses en cijfers. Daar kunnen en willen we niet om heen. Het moet wel vol te houden zijn. Daarom denken we nu in een fase te komen waarin we bereid moeten zijn om risico te nemen.
Rutte: Komende zaterdag is het op de kop af een jaar geleden dat de eerste officiële Nederlandse coronapatiënt bekend werd. Een jaar al! Het eerste geval was het begin van een bizarre periode die niet ten einde is.
Volgens Rutte zijn we op weg naar betere tijden. ,,Een stapsgewijze stap naar een open samenleving. Er is een andere realiteit die steeds meer aandacht vraagt. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt. Daar moeten we eerlijk over zijn. We zijn het aardig zat aan het worden.Over pakweg tien minuten begint de coronapersconferentie van minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo De Jonge. In dit liveblog doen we live verslag van de gebeurtenissen. Hierboven kun je een livestream van de persco volgen.
Premier Mark Rutte wil eerder coronamaatregelen gaan versoepelen dan de 'coronaroutekaart' van het kabinet voorschrijft. Die routekaart, begin deze maand gepresenteerd, geeft aan bij welke aantallen ziekenhuisopnamen en besmettingen versoepelingen mogelijk zijn. ,,Als je echt gaat kijken wat de deskundigen zeggen, heb je hele lage aantallen. Maar dat kan ook niet. Dus je moet al eerder dingen los gaan laten" zegt Rutte, die voor de campagne als VVD-lijsttrekker sprak met belangenclub ONL voor Ondernemers. ,,We moeten wel iets."
Rutte sprak onder anderen met voormalig VVD-campagneleider Frits Huffnagel. Die vroeg naar bijvoorbeeld de kermisbranche, die zegt met protocollen het aantal besmettingen op kermissen te kunnen beperken. Volgens Rutte hebben veel sectoren hun protocollen best in orde. Maar "iedere beweging is een risico voor het overspringen van het virus. Ja, zo kun je ook geen samenleving hebben, want we moeten ook bewegen en je wil elkaar zien. Dat is ook niet te doen."
Nu lijken de coronacijfers weer de verkeerde kant op te gaan, ziet Rutte. ,,Tegelijkertijd voel je ook met de hele samenleving: zo wil je ook niet verder. Dus je moet ook weer kijken: wat kan er." Volgens de routekaart, gebaseerd op het advies van de deskundigen naar wie Rutte verwijst, mogen evenementen pas echt georganiseerd worden op het niveau 'zorgelijk', bij minder dan tien ic-opnames per dag. Op dat niveau mogen de restaurants ook pas open voor gasten.
Nederlandse winkeliers zijn 'ontzettend teleurgesteld' dat het kabinet alleen winkelen op afspraak mogelijk maakt en dat ze niet weer gewoon de deuren kunnen openen. Die maatregel gaat "geen verlichting bieden voor het overgrote merendeel van de winkels in Nederland", stelt branchevereniging Raad Nederlandse Detailhandel (RND).
Volgens RND kunnen winkels verantwoord weer open volgens de richtlijnen die vorig jaar ook zijn gebruikt zoals een maximaal aantal klanten per winkel. Winkeliers snakken dan ook naar versoepeling, aldus de branchevereniging. ,,Wij missen onze klanten en onze klanten missen ons. Winkels als doorstroomlocatie zijn aantoonbaar veilig."
RND wil nu vooruitkijken naar de volgende persconferentie van premier Mark Rutte en samen met de overheid werken aan een plan om verantwoorde heropening van de detailhandel mogelijk te maken. ,,Dat moet toch lukken voor Pasen."
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schat dat de Britse variant van het coronavirus nu ongeveer zes op de tien coronabesmettingen in Nederland veroorzaakt. Van de bijna 4000 mensen die hun "eerste ziektedag" hadden op 19 februari, hebben er volgens modelberekeningen van het instituut 2354 de extra besmettelijke variant. Dat komt neer op 59 procent.
Het RIVM dacht eerder dat de Britse variant zich al beduidend meer had verspreid. Begin februari meldde het instituut dat het toen al naar schatting om circa twee derde van alle gevallen ging. Ook die inschatting kwam voort uit modelberekeningen. De relatieve meevaller komt doordat meetresultaten anders uitpakten dan de voorspellingen van het computermodel.
Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) zegt zijn hart vast te houden voor de combinatie van de komende versoepelingen en oplopende besmettingscijfers en ic-bezetting.
,,Ik begrijp de roep uit de samenleving om versoepeling, maar aan de andere kant schrok ik afgelopen vrijdag toen ik de verwachtingen van de modelleurs van het RIVM zag. Dan blijkt dat we de ic-capaciteit weer met 35 procent moeten opschalen naar 1350 bedden", aldus Gommers.
Hij reageert daarmee op de constatering van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat sprake is van een "derde golf" van coronabesmettingen. ,,Met versoepelingen en meer besmettingen komt code zwart met de maximum-capaciteit van 1700 ic-bedden weer in zicht en daar wil ik niet heen."
Gommers zegt de roep om versoepeling steeds luider te horen, maar zelf te redeneren vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de intensive care. ,,Ik merk het in de reacties, ik merk het aan mijn kinderen. De cijfers op de ic lijken stabiel te zijn en dan wordt er ineens getwijfeld aan het nut van de lockdown, er is veel onzekerheid. Wat dat betreft is het een duivels dilemma of je nu wel of niet moet versoepelen. Ik begrijp ook de mensen die het zat zijn, die het gevoel hebben dat het zo niet langer kan doorgaan. Er heeft op dit moment in mijn ogen niemand gelijk."
De Rotterdamse regio telt weer het meeste aantal positieve testen van Nederland in één week tijd. Het RIVM telde er 2083, een stijging van ruim 32 procent. Dit is meer dan de gemiddelde stijging in Nederland van bijna 20 procent. Lees hier het hele verhaal.
De Chinese autoriteiten hebben tijdens de eerste acht maanden van de coronacrisis weinig epidemiologisch onderzoek verricht naar de oorsprong van SARS-CoV-2. Dat staat te lezen in een intern document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat Britse krant The Guardian kon inkijken.
Het interne reisverslag van de WHO - dat dateert van 10 augustus 2020 - beschrijft hoe WHO-leden een bezoek brachten aan China om er samen met lokale onderzoekers de oorsprong van het nieuwe coronavirus te achterhalen. Het verslag werd geschreven door Peter Ben Embarek, die tevens ook teambaas was tijdens het laatste bezoek aan Wuhan.
Embarek reisde tussen 10 juli en 3 augustus (2020) al een keer naar China om te bestuderen welk werk er toen verzet was in het onderzoek naar de oorsprong van het virus. ,,Na uitgebreide discussies met Chinese tegenhangers, blijkt dat er sinds januari 2020 weinig is gedaan op vlak van epidemiologisch onderzoek in Wuhan”, zo luidt de conclusie van het twee pagina’s tellende verslag. '
,,De data die mondeling werden gepresenteerd, vertelden ons iets meer dan de officiële spoedvergaderingen. Maar er werden geen PowerPoint-presentaties gemaakt, noch werden er documenten gedeeld.” Het WHO-team vroeg meermaals naar informatie en documenten, maar daar werd aan Chinese kant geen gehoor aan gegeven.
Het RIVM benadrukt dat "veel besmettingen zijn voorkomen" door de combinatie van de avondklok en het dringende advies om maximaal één bezoeker per dag thuis te ontvangen. In totaal scheelt dat volgens berekeningen van het instituut zo'n 10 procent aan besmettingen.
Afgelopen week is het overlijden gemeld van 418 mensen die leden aan Covid-19, vijf minder dan vorige week. Het totale aantal ziekenhuisopnames bleef vrij stabiel: het RIVM noteerde er 1140, tegen 1197 een week eerder. Van deze mensen werden er 240 zo ziek dat ze op de intensive care moesten worden opgenomen. Het aantal nieuwe ic-opnames lag daarmee 46 hoger dan de week ervoor.
Terwijl het aantal coronabesmettingen weer een duidelijke stijging heeft ingezet, worden maatregelen die het virus in toom moeten houden versoepeld. Daarmee geeft het kabinet gehoor aan een steeds luider klinkende roep in de samenleving, maar neemt het tegelijkertijd het risico dat de komende tijd meer mensen besmet zullen raken. ,,Het is een duivels dilemma", vat een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de situatie samen.
Het RIVM ziet ook dat de samenleving behoefte heeft aan meer lucht, maar waarschuwt in het laatste weekbericht om alleen "met grote voorzichtigheid en stapje-voor-stapje" versoepelingen door te voeren.
Het kabinet lijkt juist meerdere stappen tegelijk te willen zetten. Volgens uitgelekte berichten gaan de middelbare scholen weer open, mogen mensen met contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten weer aan het werk, kunnen rijinstructeurs weer de weg op, mogen mensen tot 27 jaar weer in de buitenlucht sporten in teamverband en krijgen ook winkels weer meer mogelijkheden om op afspraak klanten te ontvangen.
Economen Coen Teulings en Barbara Baarsma stapten uit Herstel-NL omdat het bestuur weigerde de campagne stop te zetten vanwege politieke druk. Dat zeggen de bestuursleden van het initiatief, dat een omstreden plan promoot om de lockdown te beëindigen, in een interview met deze site. De prominente initiatiefnemers van Herstel-NL ontkennen dat. Lees hier het hele verhaal.
De komende verkiezingen moet je vaak verder lopen om je stem uit te brengen in sommige plaatsen in de provincie Brabant. Vergeleken met de vorige verkiezingen zijn er vooral in de steden tientallen stemlocaties minder. Zo gaat het in Den Bosch om 36 procent minder stemlocaties, Eindhoven doet het met 33 procent minder, meldt Omroep Brabant na een rondgang.
Volgens veel gemeenten komt dit door de strenge coronamaatregelen. Daardoor moet er extra veel ruimte op een stembureau zijn en vallen veel basisscholen en verzorgingstehuizen deze keer af.
In Tilburg gaat het om twaalf basisscholen die om die reden niet meedoen, het totaal komt daardoor op 15 procent minder locaties. Toch kan het ook anders: Etten-Leur opent dit jaar juist 69 procent meer locaties, Helmond heeft drie stemlocaties meer en ook in Breda gaan ze van 90 naar 92 locaties.
Er zijn geen coronabesmettingen geweest tijdens het eerste proefevenement van Fieldlab. Het gaat daarbij om een congres dat op maandag 15 februari werd gehouden in het Beatrix Theater in Utrecht. Later werd wel bekend dat er tijdens het evenement een medewerker met corona rondliep.
Volgens een woordvoerder is het "vrijwel zeker" dat de vrouw niet tijdens het experiment besmet is geraakt. ,,Zij is de zaterdag voor het evenement nog negatief getest en moet dus daarna besmet zijn geraakt, waarschijnlijk dus zaterdagavond of zondag. De medewerker kreeg na het evenement in het Utrechtse Beatrix Theater klachten, liet zich testen en kreeg een positieve uitslag."
Fieldlab is een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt nu van een "derde golf" van coronabesmettingen. De term valt twee keer in het nieuwsbericht over de laatste weekcijfers, waarin het instituut dinsdag een toename in de besmettingen van 19 procent rapporteerde.
,,Omdat het grootste gedeelte van de bevolking nog niet gevaccineerd is, is het van groot belang om besmettingen zo veel mogelijk te voorkomen en deze derde golf zo laag mogelijk te houden", schrijft het RIVM. Het is voor zover bekend de eerste keer dat die term valt in de officiële weekberichten van de instantie, die een belangrijke rol speelt in de bestrijding van de pandemie.
Die derde golf had al veel hoger kunnen zijn, stelt het RIVM. De strenge maatregelen hebben de verspreiding van het virus flink afgeremd. Het zo laag mogelijk houden van het aantal besmettingen "kan alleen als een versoepeling met grote voorzichtigheid en stapje-voor-stapje gaat", waarschuwt het instituut.
Een woordvoerder wijst op de opmars van de Britse variant, die besmettelijker is dan de 'oude' variant van het virus en een zogeheten reproductiegetal van boven de 1 heeft. Volgens de laatste cijfers staat het op 1,14. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 114 anderen besmetten.
De avondklok wordt in principe verlengd tot maandag 15 maart. Een week eerder neemt het kabinet een nieuw besluit over de maatregel, melden ingewijden. Mogelijk wordt het straatverbod dan weer verlengd, afhankelijk van de coronasituatie op dat moment. Lees hier het hele verhaal.
De Nederlandse beroepsorganisaties van alternatieve geneeswijzen gaan ervan uit snel weer aan het werk te kunnen. Volgens ingewijden kondigt het demissionair kabinet dinsdagavond aan dat de meeste contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten en massagesalons weer zijn toegestaan. Osteopaten, chiropractoren en acupuncturisten kunnen zich niet voorstellen daarin niet te worden meegenomen.
,,Het zou heel schrijnend zijn als wij niet open mogen", zegt Mendel Blokland, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO). ,,Medische klachten zouden volgens het kabinet dan ondergeschikt zijn aan kapsels en ander uiterlijk vertoon." Volgens Harm Elsinga, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA), zou voorrang van heropening voor andere contactberoepen "de volgende klap in het gezicht zijn" voor acupuncturisten. ,,Dan zullen onze leden richting de barricades gaan om de onvrede te uiten."
Toch is het voor de behandelaars van alternatieve geneeswijzen nog volstrekt onduidelijk of het kabinet van plan is voor hen een versoepeling te maken in het coronabeleid. ,,We hebben talloze brieven, e-mails en petities afgeleverd bij de Tweede Kamer en ministeries", vertelt voorzitter Gitte Tønner van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA). ,,Maar we horen niks terug en hebben dus nog geen positieve signalen gekregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport."
In alle leeftijdsgroepen zijn de afgelopen week meer coronabesmettingen aan het licht gekomen. Procentueel is de stijging het hoogst onder kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Ondanks die toename komen besmettingen onder jonge kinderen nog altijd het minst voor. Jongvolwassenen, van 18 tot en met 24 jaar, raken nog steeds het vaakst besmet, zo maken de laatste weekcijfers van het RIVM duidelijk.
Afgelopen week ondergingen 25.831 kinderen van 0 tot 12 jaar een coronatest, ruim 10.000 meer dan een week eerder. Van de kinderen die al een uitslag kregen, bleek 8,6 procent het virus bij zich te dragen. Dat zou voor de hele geteste groep neerkomen op 2221 kinderen. Dat zijn 42 procent meer gevallen dan een week eerder in de jongste leeftijdscategorie aan het licht kwamen. Toen werd dus wel beduidend minder getest.
Het RIVM verklaart de stijging door te wijzen op de heropening van basisscholen en kinderdagverblijven, maar ook door het aangescherpte testbeleid. Ook bij lichte klachten die aan verkoudheid doen denken moeten jonge kinderen worden getest. Dat moet ook na contact met besmette klasgenoten.
Opnieuw heeft het RIVM zijn inschattingen over het oprukken van de Britse variant fors naar beneden bijgesteld. Voor 5 februari ging de inschatting voor het aandeel van de Britse variant in het totaal aantal besmettingen in twee weken tijd van 53,7 procent (inschatting op 9 februari) via 47,6 procent (inschatting op 16 februari) naar 38,7 procent (inschatting nu).
De aanwezigheid van de Britse variant wordt onderzocht in de zogeheten kiemsurveillance. Daarin wordt een aantal positieve coronamonsters onder het vergrootglas gelegd, om te kijken tot welke variant ze behoren. In de eerste weken van januari nam het aantal besmettingen van de Britse variant wat daar gevonden werd snel toe. Daarna was er echter sprake van een afvlakking.
Het aantal vliegtuigpassagiers van en naar Bonaire, Saba en Sint Eustatius is vorig jaar ruim gehalveerd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Veel vluchten zijn geannuleerd om de verspreiding van het virus te voorkomen.
In 2020 namen 183.000 passagiers het vliegtuig van en naar deze eilanden in Caribisch Nederland, een daling van 60 procent vergeleken met een jaar eerder. Het aantal vluchten is gehalveerd. Op Bonaire nam het aantal passagiers met 58 procent af, op Sint Eustatius met bijna 69 procent en op Saba met ruim 70 procent.
Alle drie de eilanden zijn maandag begonnen met een vaccinatieprogramma en hopen als gevolg daarvan weer meer toeristen te kunnen ontvangen. Saba heeft al aangegeven dat het hoopt in mei weer open te kunnen voor vliegverkeer.
Een groep van ongeveer 150 grote internationale investeerders met een vermogen van gezamenlijk meer dan 14.000 miljard dollar, roept de farmaceutische industrie en wereldleiders op om coronavaccins effectief, eerlijk en rechtvaardig te verdelen.
De Nederlandse verzekeringsconcerns Achmea en Aegon maken onderdeel uit van de groep investeerders.
Veel arme landen zijn nog niet begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus. Van de 128 miljoen doses die tot dusver zijn toegediend, werd ruim driekwart in tien rijke landen gegeven. In 130 landen, met samen 2,5 miljard mensen, is nog geen enkel vaccin toegediend, zeggen de investeerders.
De leiders van de twintig rijkste industrielanden worden nu opgeroepen om een samenwerkingsverband te steunen dat werkt aan wereldwijde toegang tot vaccins. Onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Bill & Melinda Gates Foundation en de Wereldbank maken onderdeel uit van het verband.
Farmaceuten wordt bovendien gevraagd licenties te geven aan ontwikkelingslanden en deze te helpen bij de productie van vaccins. Daarnaast staan de ondertekenaars open voor nieuwe financieringsvormen voor het bestrijden van corona.
Het aantal nieuwe besmettingen is vandaag afgenomen. Tot vanmorgen 10:00 uur zijn er 3846 nieuwe besmettingen gemeld bij het RIVM; dat zijn er 355 minder dan gisteren. Gisteren daalde dat aantal ook, met 492. De ingezette daling zet dus door, maar neemt wel af.
Gemiddeld werden er afgelopen week 4282 besmettingen vastgesteld. De week daarvoor waren dat er nog 3591. Op dezelfde dag vorige week waren er 2700 besmettingen, 1146 minder dan vandaag.
Landelijk liggen er nu 1917 coronapatiënten in het ziekenhuis, 9 meer dan gisteren. Daarvan liggen er 538 op de Intensive Care, een afname van 23 vergeleken met de dag hiervoor.
De afgelopen week zijn door het RIVM 29.977 besmettingen geregistreerd. Dat is bijna 20 procent meer dan vorige week, toen 25.229 positieve tests geregistreerd werden. Een van de oorzaken van de stijging lijkt het fors toegenomen aantal tests.
Vooral bij kinderen onder de twaalf werd vaker een besmetting geconstateerd. Sinds de basisscholen weer open zijn is het testbeleid bij deze groep gewijzigd: bij lichte klachten moeten ook zij naar de GGD-straat.
In de ziekenhuizen is de situatie redelijk stabiel. Het aantal nieuwe opnames bedroeg 1140, tegenover 1197 vorige week. Daarvan kwamen 240 mensen op de intensive care terecht, dat waren er vorige week 194. Er overleden 418 mensen aan corona, ongeveer net zoveel als vorige week.
Het kabinet maakt naar alle waarschijnlijkheid vanavond extra versoepelingen bekend. Hoewel de avondklok blijft, wil het ook sporten voor jongeren in groepen mogelijk maken. Jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar mogen weer buitensporten in groepen. Vanaf volgende week dinsdag worden bovendien alle contactberoepen weer toegestaan, behalve sekswerk.
Vanavond maken premier Rutte en minister De Jonge tijdens een persconferentie de nieuwe coronamaatregelen bekend. In dit liveblog vind je alle maatregelen.
Volgens het nieuwe crisisprotocol voor acute ic-schaarste zal een zware drugsgebruiker van 40 jaar niet snel voor een gezonde zeventiger gaan. Omdat eerst naar iemands conditie gekeken wordt voordat het leeftijdscriterium ingaat, vallen zeer zwakke of ongezonde mensen - zoals verslaafden - daarvoor al af. Dat beeld schetsten experts en artsen vanochtend in overleg met Tweede Kamerleden.
Burgemeester Snijders van Zwolle is positief getest op corona. ,,Ik blijf samen met mijn gezin thuis totdat ik geen symptomen meer heb en hersteld ben'', schrijft hij op de website van de gemeente. Snijders voelt zich 'relatief goed' en heeft alleen wat 'lichte verkoudsheidsklachten'.
,,Ondanks de voorzorgsmaatregelen blijkt maar weer dat we het virus niet moeten onderschatten'', schrijft de Zwolse burgervader. Hij zegt blij te zijn dat hij zich snel heeft laten testen en nu weet waar hij aan toe is. Hij roept anderen op zijn voorbeeld te volgen en zich, 'bij de geringste klachten', te laten testen.Rijschoolhouders zijn met ongeveer honderd auto's en een handjevol motoren bij een evenementenhal in Rijswijk samengekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen en te pleiten voor een snelle herstart van de rijlessen.
Directeur Alexander Pechtold van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen sprak de rijschoolhouders toe. Hij zei hen een hart onder de riem te willen steken en begrip heeft voor de moeilijke situatie waarin ze verkeren.Vakbond FNV constateert dat grote winkelketens hun personeel tijdens de gedwongen winkelsluiting min-uren laten opbouwen. Als de winkels later in het jaar weer openen, moeten de medewerkers gratis overwerken. FNV vindt dat de rekening van de crisis daarmee onterecht bij de werknemers wordt neergelegd.
Medewerkers van Wibra hebben volgens de bond al protest aangetekend. FNV krijgt ook uit winkels van Blokker, Intratuin, Bristol en franchisevestigingen van HEMA veel meldingen hierover van medewerkers. De bond sprak bijvoorbeeld mensen die veertig, vijftig of zestig werkuren missen en later gratis moeten inhalen.
Tegelijkertijd vragen de ketens volgens FNV ook NOW-steun aan om loonkosten door de overheid terugbetaald te krijgen. ,,Winkelketens eten van twee walletjes", vindt FNV-bestuurder Linda Vermeulen. "Dit deugt niet, dit is een groot misstand." Ze roept de politiek om in te grijpen en overweegt acties en juridische stappen.
Nu de kappers hun deuren naar alle waarschijnlijkheid weer mogen openen, is ook demissionair minister-president Rutte blij dat hij zijn coupe weer kan laten bijwerken. Rutte laat zijn afspraken bij de kapper een jaar vooruit inplannen. Een afspraak die staat voor 6 maart is gemaakt voordat de kappers in december de deuren moesten sluiten.
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 65 meldingen van overlijden na inenting met coronavaccins binnengekregen. Dat zijn er 30 meer vergeleken met vorige week geleden. Volgens de organisatie gaat het om 55 ouderen van 80 jaar en ouder en 10 ouderen tussen de 65 en 79 jaar.
,,Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege heel uiteenlopende ernstige onderliggende ziekten en/of hoge leeftijd. Zij overleden binnen één tot 26 dagen na de vaccinatie", zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb. Overlijden na vaccinatie betekent niet dat een bijwerking de oorzaak is, onderstreept zij.
Onderliggende gezondheidsproblemen lijken bij het merendeel van de overledenen de meest voor de hand liggende reden van het overlijden. ,,Bij sommigen kunnen bijwerkingen van het vaccin de kwetsbare gezondheid wel verslechterd hebben'', zegt Kant. Deze mensen kregen in de dagen na de vaccinatie last van klachten.
Lareb zegt geen patronen van klachten te zien die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan mensen kunnen zijn overleden. Volgens de organisatie zijn er tot nu toe zo'n 5000 meldingen van bijwerkingen binnengekomen. Daarvan kwamen er 4716 na inenting met het vaccin Pfizer/BioNTech. 288 bij Moderna en 1 bij AstraZeneca.Duitsland, België en andere EU-landen die een reisverbod kennen, moeten de maatregelen van de Europese Commissie intrekken. Zij heeft per brief haar beklag gedaan, omdat zulke zware maatregelen niet op hun plaats zouden zijn.
,,Wij menen dat het met recht nagestreefde doel - de bescherming van de volksgezondheid tijdens een pandemie - met minder beperkende maatregelen kan worden bereikt", aldus de commissie in het schrijven.
Het Duitse persbureau DPA, dat de brief inzag, meldt dat Duitsland tien dagen de tijd krijgt om te reageren. Het ligt voor de hand dat die termijn ook voor België, Hongarije, Denemarken, Zweden en Finland geldt.
Duitsland laat vrijwel niemand meer toe uit Tsjechië, Slowakije en Tirol, vanwege het risico van de coronavarianten. België heeft alle onnodige reizen uit en naar België verboden. De autoriteiten daar buigen zich vrijdag over het intrekken van het reisverbod.
De verantwoordelijke ministers van de EU-landen overleggen dinsdag over de beperkingen aan het grensverkeer. Ook de Europese Commissie schuift aan. Als de EU-lidstaten niet één lijn trekken, komt het vrije reizen en goederenvervoer in het gedrang.
Winkeliers in heel Nederland bereiden zich volgens winkeliersvereniging INretail voor om hun filialen hoe dan ook te heropenen. Dat zal begin maart gebeuren als de huidige lockdown nog niet afgelopen is. ,,We horen het in heel Nederland, van Zeeland tot Friesland, tot in Limburg", zegt een woordvoerder van INretail.
De huidige lockdown loopt tot en met 2 maart, het kabinet geeft vanavond weer een persconferentie over de maatregelen. INretail noemt het willen openen van de winkels begrijpelijk, maar zegt ondernemers hier niet toe aan te zetten. Winkeliers die tegen de verplichte sluiting in toch open gaan, riskeren een boete van 4000 euro.
INretail bepleit al langer dat de winkels open moeten. ,,Er zijn nu 56.000 winkeldeuren dicht. Dan hebben we het over 700 miljoen euro omzet per week. Dat zijn 300.000 banen, waarvan 50.000 op de tocht staan.'' Ondernemersorganisatie VNO-NCW zegt gelijkluidende berichten van winkeliers te horen die open willen gaan.
Sinds de Britse premier Johnson zijn plan voor het langzaam afschaffen van de coronamaatregelen heeft gepresenteerd, hebben luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus in het Verenigd Koninkrijk te maken met een golf aan vakantieboekingen.
Hoe wel er voor 17 mei geen versoepelingen qua internationaal reizen worden verwacht, bezochten talloze Britten vrijwel meteen online aanbieders van vliegreizen. Vooral Griekenland, Spanje en Turkije zijn in trek.TUI sprak van een stijging van 500 procent in een nacht. De reisonderneming biedt de 'boekers' aan hun reis kosteloos uit te stellen als de maatregelen hen verhinderen tussen 17 mei en eind juni naar het buitenland te vliegen.
Reisbureau Thomas Cook had naar eigen zeggen te maken met 'een vloedgolf' van reislustigen. Er werd vooral geboekt voor Cyprus, de Dominicaanse Republiek, Griekenland en Mexico.
Prijsvechter EasyJet stelde in Londen verheugd vast dat het aantal nachtelijke boekingen plotseling meer dan verzesvoudigde voor bestemmingen als Alicante, Faro, Kreta, Málaga en Palma de Mallorca.De Franse minister van Arbeid, Elisabeth Borne, wil dat er meer thuis wordt gewerkt. Franse bedrijven moeten volgens haar meer doen om werknemers daartoe in staat te stellen en zo te voorkomen dat er een nieuwe lockdown komt. Vrijdag gaat de politicus daarover praten met de financiële sector.
Bij banken en verzekeraars in Frankrijk is thuiswerk de afgelopen maanden minder ingezet. ,,De coronacijfers van de afgelopen dagen zijn niet goed'', zegt Borne op de Franse radio. ,,We willen allemaal een nieuwe lockdown voorkomen en thuiswerken is een goede oplossing'', aldus Borne.
Utrecht en Maastricht zijn voor het eerst populairder onder Nederlanders dan hoofdstad Amsterdam, meldt merkenonderzoeker Hendrik Beerda. De stad aan het IJ moet het in coronatijd met een derde plaats op de ranglijst stellen. Rotterdam is twee plaatsen gestegen en staat nu op 4, voor Den Haag geldt het omgekeerde.
Niet alleen de gemiddelde Nederlander vindt Amsterdam onaantrekkelijker, ook de eigen inwoners zijn niet meer zo tevreden blijkt uit navraag onder 77.500 deelnemers. De tevredenheid met hun stad zou bij Amsterdammers door de coronacrisis 'in een stroomversnelling' zijn gekomen.
,,Amsterdammers werden steeds minder blij met de toeristenstromen en prijsstijgingen, maar nu keldert het imago door het gemis aan reuring en culturele activiteiten'', aldus Beerda. Stond de hoofdstad in 2019 nog op de 13e plaats qua bewonerstevredenheid, nu is de stad gezakt naar de 20e plaats.
Inwoners van Maastricht zijn het meest senang met hun stad. Groningers, Bosschenaren en Haarlemmers volgen op de voet. ,,In de middelgrote, historische stad ervaart de inwoner de menselijke maat. Zelfs in coronatijd is men er tevreden door de fijne sfeer, ondanks dat de voorzieningen nu veel kariger zijn dan normaal.''Mexico heeft de eerste zending met het Russische Spoetnik V-vaccin ontvangen. Op het vliegveld van Mexico-Stad arriveerde gisterenavond een vlucht van British Airways met aan boord zo'n 200.000 doses van het middel.
De gezondheidsautoriteiten beginnen morgen met inenten in de armste wijken van de Mexicaanse hoofdstad. Het land ontving in december al vaccins van Pfizer, maar koos voor Spoetnik V toen in januari de levering vertraging opliep.
Twee kankerpatiënten zijn vorige week door de GGD Brabant-Zuidoost ingeënt tegen corona, nadat ze daarom hadden gesmeekt. Volgens de regels hadden ze nu nog geen recht op een prik, omdat ze geen afspraak hadden. Maar de lokale GGD’ers lieten hun hart spreken.
Het Duitse Robert Koch-instituut meldt over de afgelopen 24 uur 3883 nieuwe coronabesmettingen te hebben geregistreerd. Het aantal sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 steeg met 415. In totaal zijn er nu 2.394.811 Duitsers met het coronavirus besmet geraakt. Ook zijn er 68.318 overlijdensgevallen geregistreerd.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wil dat het kabinet ook studenten van hogescholen en universiteiten uitzicht biedt op versoepelingen van de coronamaatregelen. ,,Studenten van hogescholen en universiteiten vallen bij bosjes neer, maar daar trekt het kabinet zich niks van aan. De hogescholen en universiteiten blijven namelijk dicht zonder enig perspectief'', zegt LSVb-vicevoorzitter Freya Chiappino.
Ze wijst erop dat volgens de laatste berichten de regering dinsdag aankondigt dat het voortgezet onderwijs meer ruimte krijgt en leerlingen gemiddeld anderhalve dag naar school kunnen. Ook mbo-studenten mogen waarschijnlijk een dag in de week klassikaal lessen volgen, maar hogescholen en universiteiten vallen daarbuiten.
Chiappino: ,,Er wordt verwacht dat studenten zich wel redden, maar de rek begint er uit te raken. Ze worden opgezogen in hun laptop en verdrinken in eenzaamheid. Studenten mogen niet meer de dupe zijn van deze crisis. Het hoger onderwijs heeft dringend perspectief nodig.''
Het Argentijnse ministerie van Volksgezondheid heeft maandag een lijst gepubliceerd van 70 mensen die ten onrechte al een coronavaccinatie hebben ontvangen. Afgelopen vrijdag raakte bekend dat de minister van Volksgezondheid Ginés González García vrienden en bondgenoten voorrang heeft gegeven bij het vaccineren.
Op de lijst staan onder anderen president Alberto Fernandez en leden van zijn regering, net als de minister van Economie, Martin Guzman, en de Argentijnse ambassadeur in Brazilië. Ook de voormalige president Eduardo Duhalde, zijn vrouw en kinderen staan op de lijst.
Het schandaal kwam afgelopen vrijdag aan het licht toen een 79-jarige journalist zei dat hij wegens zijn vriendschap met González García al gevaccineerd werd, terwijl hij volgens de vaccinatiestrategie nog niet aan de beurt was. In totaal zou de minister 3.000 doses voor persoonlijk gebruik hebben gereserveerd.
Naar aanleiding van het schandaal is hij opgestapt. Staatssecretaris Carla Vizzotti is aangewezen als zijn opvolger.
President Joe Biden heeft opdracht gegeven de Amerikaanse vlag vijf dagen lang halfstok te hangen op federale overheidsgebouwen om te markeren dat in de Verenigde Staten een half miljoen mensen aan het coronavirus zijn overleden.
De universiteit Johns Hopkins in Baltimore, die de statistieken rond het virus nauwgezet bijhoudt, meldde rond 22.40 uur dat de grens van een half miljoen coronadoden is overschreden.
Biden hield rond middernacht (Nederlandse tijd) een toespraak in het Witte Huis over de grimmige mijlpaal, gevolgd door een moment van stilte en het aansteken van 500 kaarsen. Onder anderen zijn vrouw Jill Biden en vicepresident Kamala Harris vergezelden hem.
Hoogleraar economie Barbara Baarsma en voormalig CPB-directeur Coen Teulings stappen uit Herstel-NL, een initiatief om met een alternatieve corona-aanpak de lockdown te beëindigen. Op hun Linkedin-pagina's laten ze weten vanaf dinsdag "niet langer bij Herstel-NL betrokken" te zijn. Een reden voor hun vertrek geven ze niet.
Herstel-NL kreeg de afgelopen dagen veel aandacht in de media, nadat vorige week een campagne werd gelanceerd, maar werd ook bekritiseerd. Volgens de initiatiefnemers, onder wie een groep artsen, economen en wetenschappers, zou Nederland vanaf 1 maart weer 'open' kunnen. Het plan moet verdere schade aan de maatschappij helpen voorkomen.
Lees hier het hele verhaal
Rijschoolhouders houden morgen een landelijke protestactie tegen de coronamaatregelen en pleiten voor een snelle herstart van de rijlessen. Via Facebook roepen de groepen Rijdende Demonstratie Rijscholen en Rijscholen in Actie rijschoolhouders op mee te doen aan de actie. ,,De rijscholen moeten gewoon weer open”, zegt een woordvoerder van de organisatie.
Albert Heijn legt leveranciers strenge voorwaarden op als zij door corona minder goederen kunnen leveren dan de bestelling van de winkelketen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD). De verstrenging zou een reactie zijn op leveranciers die er vorig jaar aan het begin van de coronacrisis voor kozen hun spullen elders voor meer geld te verkopen. De supermarktketen ontkent dat de regelingen veel strenger zijn geworden.
In een document dat FD heeft gepubliceerd sluit AH epidemieën en pandemieën nadrukkelijk uit als reden voor overmacht. Ook overheidsmaatregelen zoals een avondklok kunnen niet als excuus dienen. Stakingen zijn daarnaast geen goede reden om niet te leveren. AH zou al een boete op kunnen leggen als een leverancier 98 procent of minder van de bestelde hoeveelheid levert, of als 1 procent van de producten niet leverbaar is. Die boete kan oplopen tot 80 procent van de waarde van de order.
De supermarktketen ontkent juist zeer streng op te treden tegen zijn leveranciers als die niet aan de gemaakte afspraken kunnen voldoen. AH zegt dat het FD afgaat op een basisdocument wat het startpunt is van onderhandelingen en dat leveringsgaranties een zeer gebruikelijk onderdeel zijn van de jaarlijkse afspraken. ,,De leveringsketen is zeer nauw afgestemd. Als er vandaag iets niet geleverd wordt, hebben we morgen lege schappen", zegt een woordvoerder.
De zegsman laat verder weten dat AH momenteel "juist zeer coulant is bij leveringsproblemen vanwege corona". De afspraken worden bovendien in goed overleg gemaakt, volgens AH. ,,We kijken bij elke leverancier wat bij hun wel en niet moet gelden. De afspraken die we maken zijn dan ook bij elke leverancier anders."
Op Saba, het kleinste Caribische eiland van het Nederlandse koninkrijk, zijn maandag meer dan 200 mensen gevaccineerd tijdens de eerste dag van de vaccinatiecampagne. Er is een week uitgetrokken om te vaccineren tegen het coronavirus.
Zo'n 85 procent van de volwassenen heeft zich van tevoren aangemeld voor een inenting. De overheid van Saba hoopt dat aan het einde van deze vaccinatieweek dat percentage zal zijn opgelopen tot meer dan 90 procent.
De tweeduizend inwoners leven al zo'n negen maanden onder zeer strikte regels voor wat betreft reizen. Alleen met toestemming mogen mensen het eiland af, alle bezoekers moeten verplicht in quarantaine. Als gevolg daarvan is er al maanden geen corona op het eiland en leven de bewoners zonder mondkapjes of sociale afstand.
Met de vaccinatie die maandag is begonnen, kunnen de grenzen uiteindelijk weer open. Saba wil vanaf mei weer toeristen ontvangen tot grote vreugde van de horeca en de toerismesector. De 1500 Moderna-vaccins die afgelopen vrijdag per helikopter werden gebracht zijn dan ook met veel enthousiasme ontvangen. Na drie weken krijgen de mensen hun tweede vaccinatie.
Ook op Sint Eustatius, Sint Maarten en Bonaire is maandag begonnen met vaccineren. Aruba startte vorige week al. Curaçao volgt aanstaande woensdag. Op de andere eilanden bestaat over het algemeen meer weerstand bij een deel van de bevolking voor wat betreft vaccinaties.
Het kabinet kan niet vooruitlopen op een rechtszaak die de horecabranche gaat aanspannen tegen de Staat, zegt een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken. Ze reageert daarmee op de gang van de horecasector naar de rechter om heropening af te dwingen van café's en restaurants en daarnaast meer steun te ontvangen van de overheid. De horeca is al maanden gesloten in verband met het coronavirus.
Het ministerie wijst wel op een recente uitbreiding van de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) op 21 januari. Die houdt in dat meer ondernemers gebruik kunnen maken van de regeling en dat meer steun wordt verleend. In de eerste week na de openstelling van de regeling op 15 februari, kwamen er 46.000 aanvragen binnen. Daarvan zijn al 19.000 aanvragen goedgekeurd, meldt Economische Zaken maandag. Dat kost 160 miljoen euro.
Het aantal aanvragen is veel hoger dan het aantal aanvragen in de eerste week na de opening van de TVL-regeling in het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen ging het om 26.000 aanvragen.
Ondernemers kunnen nog tot 30 april een aanvraag doen.
De federale regering en die van de zestien deelstaten in Duitsland zijn het eens geworden over het sneller inenten van leraren op basis- en speciale scholen én opvoeders in kinderdagverblijven. Ze worden overgeheveld van risicogroep drie in het federale vaccinatieschema naar twee, indien mogelijk al midden deze week.
In tien deelstaten zijn scholen vandaag weer begonnen met klassikaal onderwijs en gingen kinderdagverblijven weer open voor alle kinderen. De meeste van deze zogenoemde kitas waren tot nu toe alleen open voor noodopvang van kinderen van ouders die door hun beroep niet thuis kunnen werken.
Maak bij een versoepeling van de coronamaatregelen, juist buitenactiviteiten mogelijk. Dat is logischer dan binnen meer vrij te geven. Dat advies hebben de burgemeesters in het Veiligheidsberaad maandag aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gegeven. Dinsdag beslist het kabinet over een eventuele afschaling van de maatregelen.
Het ligt volgens de voorzitters van de veiligheidsregio's meer voor de hand om buiten meer toe te staan dan binnen. ,,Buiten is meer coronaproof", zegt beraadvoorzitter en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls. Als de dagen langer worden en het weer aangenaam is, gaan mensen meer de deur uit. ,,Zij snakken ernaar om naar buiten te gaan. Dat gaat gebeuren. Neem dan ook de juiste maatregelen."
Bruls spreekt van een lastig dilemma. ,,Wij zitten op een splitsing der wegen. Er is met de dreiging van de mutaties weinig ruimte voor versoepeling. Het virus lijkt weer te kunnen oplaaien. Als je het OMT-advies heel strikt neemt, kunnen we nu niet versoepelen. Maatschappelijk is daar wel heel veel behoefte aan. Als burgemeesters horen we dat dagelijks."
In verschillende grote instellingen voor geestelijke gezondheidszorg krijgen de eerste inwonende cliënten deze week een coronaprik. Ook zorgmedewerkers daar worden nu snel ingeënt, meldt het RIVM.
De medische diensten van de instellingen geven de vaccinaties zelf aan, om te beginnen, de eerste groep van circa 8000 mensen. Zij worden beschermd met het middel van AstraZeneca. Mensen van 65 jaar en ouder echter krijgen het vaccin van Moderna zodra dat beschikbaar is.
In totaal komen circa 22.000 patiënten van de geestelijke gezondheidszorg plus 42.500 medewerkers in aanmerking voor een coronaprik.
De Britse premier Boris Johnson heeft maandag een schema gepresenteerd voor de afbouw van de coronamaatregelen in Engeland. Het begint op 8 maart met de heropening van de scholen en universiteiten, zei Johnson in het parlement. De hoop is dat mensen tegen eind juni weer normaal kunnen leven, als een groot deel van de bevolking is gevaccineerd.
De periode tussen elke versoepelingsstap is minstens vijf weken, zodat kan worden nagegaan wat het effect van de vorige maatregel is geweest. De data kunnen verschuiven als de gewenste resultaten uitblijven. Daarbij wordt onder meer gekeken of besmettingen leiden tot veel meer ziekenhuisopnames.
Vanaf 29 maart mogen mensen weer buiten samenkomen met zes personen of twee huishoudens. Dan zou ook buiten sporten weer mogelijk worden, inclusief voetbal en tennis. Tegen die tijd kan de bewegingsvrijheid worden verruimd en kunnen mensen weer uit hun district of regio reizen. Thuiswerken blijft ondertussen wel de norm.
Niet-essentiële winkels en bijvoorbeeld kappers kunnen volgens het stappenplan vanaf 12 april hun deuren weer openen. Vanaf 17 mei zouden sportevenementen weer bezoekers mogen ontvangen.
Internationaal reizen wordt niet eerder dan 17 mei toegestaan. Dan zouden ook de hotels, pubs en restaurants onder voorwaarden weer open kunnen. Mensen mogen dan ook thuis weer meer personen ontvangen. De sociale beperkingen kunnen vanaf 21 juni volledig worden opgeheven, is de hoop.
Johnsons hoop is gevestigd op de voortvarende vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk, die de kansen volgens hem "dramatisch" ten goede hebben gekeerd. "Het einde is echt in zicht." Hij tekende wel aan dat Covid-19 nooit helemaal verslagen wordt en hervaccinaties waarschijnlijk nodig zijn.
Meer dan 17,7 miljoen mensen zijn al ingeënt tegen het virus in circa twee maanden tijd. Minister van gezondheid Matt Hancock streeft ernaar dat iedereen ouder dan 50 jaar half april is gevaccineerd en eind juli alle volwassenen zijn ingeënt.
Tal van ondernemers en parlementsleden bekritiseren de traagheid van de versoepelingen die voor de economie te laat zouden komen. Ook tal van Conservatieve partijgenoten van Johnson in het Lagerhuis dringen er steeds feller op aan dat de premier de economie vooruit helpt, maar hij herhaalde dat het daar nu nog te vroeg voor is.
De teller van het aantal gezette coronavaccinaties is vanmiddag de grens van een miljoen gepasseerd. Volgens het coronadashboard van het kabinet zijn tot en met zondag 1.014.290 prikken gezet. Dit aantal is een benadering, want voor langdurige zorginstellingen en huisartsen is het gebaseerd op het aantal doses vaccin dat het RIVM heeft afgeleverd.
De mijlpaal betekent nog niet dat één miljoen mensen ook daadwerkelijk immuun zijn voor het coronavirus. Tot en met 14 februari hebben ruim 154.400 Nederlanders een tweede prik ontvangen, meldde het RIVM. Dinsdag komt hiervan weer een update.
Het aantal vaccinaties dat per dag wordt gezet, moet steeds sneller omhoog gaan. Na een 'valse start' wil het kabinet een inhaalslag maken en ervoor zorgen dat Nederland in de Europese middenmoot terechtkomt. De hoop vanuit het kabinet is dat de teller over een maand op twee miljoen staat.
De avondklok heeft vandaag officieel een nieuwe wettelijke basis gekregen, twee dagen later dan justitieminister Ferd Grapperhaus vrijdag in de senaat had aangekondigd. Dat betekent dat de boetes die het afgelopen weekend zijn opgelegd voor overtreding van het straatverbod, nog onder de oude juridische grondslag vallen.
De kans bestaat dat de boetes (95 euro) van tafel gaan. Sinds het begin van de avondklok op 23 januari zijn er 33.000 bekeuringen uitgedeeld, meldde het Openbaar Ministerie (OM) afgelopen vrijdag.
Het gerechtshof in Den Haag zal vrijdag bepalen of de oude basis voor de avondklok voldoende is of niet. Als het hof net als de rechtbank vindt dat dit niet het geval is, dan heeft dat waarschijnlijk gevolgen voor de boetes die zijn opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) en Grapperhaus zullen daarover met elkaar in overleg gaan. Als het hof de oude verankering alsnog goedkeurt, verandert er niets, meldt het ministerie.
Nu de horeca waarschijnlijk langer de deuren gesloten moet houden, pikt Koninklijke Horeca Nederland het niet meer. De brancheorganisatie stapt naar de rechter om een snelle heropening en een beter steunpakket af te dwingen. Lees hier meer.
De Belgen lijken zich schrap te moeten zetten voor nog wekenlange strenge beperkende coronamaatregelen. Volgens premier Alexander De Croo blijft het vooralsnog ,,noodzakelijk zeer voorzichtig te blijven om zo een derde golf te voorkomen". Maar het moment dat er versoepelingen in België kunnen komen ,,is niet zo ver weg meer", zei hij na afloop van een presentatie van vier verschillende scenario's voor de lange termijn bemoedigend.
De Croo had voor het eerst een aantal experts uitgenodigd om het publiek een kijkje te geven in de machinekamer achter de politieke beslissingen. Vrijdag komt het Overlegcomité van de zes regeringen van België weer bijeen en ook de Belgen snakken naar meer vrijheid. De roep om perspectief en versoepeling van de vrijheidsbeperkende coronamaatregelen bij burgers en bedrijfsleven groeit. Op de agenda staat onder meer het Belgische verbod op niet-noodzakelijke reizen.
,,Wat voor perspectief kunnen we bieden?" vroeg De Croo. ,,Perspectief dat gebaseerd is op meningen? Dat is perspectief gebaseerd op drijfzand en weinig waard. Gebaseerd op de wetenschap staat het perspectief steviger." Er moet een evenwicht zijn tussen veiligheid aan de ene en vrijheid aan de andere kant, aldus de liberale premier. ,,We naderen het punt waarop het risico op een derde golf fors vermindert."
De experts noemen nog veel onzekerheden, zoals de impact van de Britse variant op het aantal besmettingen. Volgens de modellen van biostatisticus professor Niel Hens is versoepelen op 1 maart geen optie. Pas eind maart zal duidelijker worden hoe de vaccinatiecampagne verloopt. Hij noemt 1 mei als mogelijk moment van volledige terugkeer naar het leven van voor de tweede lockdown.
De samenleving moet weer open. ,,Het kan niet anders. De samenleving snakt naar meer openheid", zei burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum voorafgaand aan het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van alle veiligheidsregio's en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
Volgens hem zitten de winkeliers en de horeca in zijn regio allemaal zwaar aan de grond. ,,De vaccins gaan de crisis oplossen, maar het vaccineren duurt veel te lang. Dan zijn de horeca en andere ondernemers al omgevallen." Hij gaat tijdens het overleg pleiten voor meer mogelijkheden. ,,Buitenterrassen kunnen zonder problemen open, maar dat moeten we dan wel willen met elkaar."
Ook diverse andere burgemeesters merken dat voor veel inwoners en ondernemers de rek eruit is. ,,Mensen zijn moe en een beetje gedeprimeerd", aldus Femke Halsema van Amsterdam.
In Nederland liggen 1908 mensen met corona in het ziekenhuis, 59 meer dan zondag. Van deze patiënten bevinden er zich 561 op de intensive care, een stijging van 27 ten opzichte van een dag eerder, en dus 1347 op andere afdelingen, 32 patiënten meer de dag ervoor.
Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er zijn maandag 159 nieuwe coronapatiënten opgenomen, van wie er 37 op de ic belandden. ,,Het gemiddeld aantal nieuwe opnames op de ic en kliniek is gestegen vergeleken met vorige week", aldus het LCPS.
Er zijn nu 1000 ic-bedden bezet, 5 meer dan zondag. Iets meer dan de helft van de bedden wordt bezet door mensen met corona. ,,Ten opzichte van een week geleden is de Covid-ziekenhuisbezetting stabiel gebleven en het gemiddeld aantal dagelijkse opnames licht gestegen. Het is te vroeg om deze ontwikkeling te duiden als een trendbreuk ten opzichte van eerdere weken of als het gevolg van het verder opkomen van de Britse Covid-variant", aldus LCPS in een toelichting.
,,Cijfers over de verspreiding van het coronavirus en de druk die dat geeft op de ziekenhuizen zien er aanzienlijk gunstiger uit dan we half januari hadden durven hopen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Dat geeft wat hem betreft wat lucht, maar hij zegt er wel direct bij dat de speelruimte om maatregelen te versoepelen 'beperkt' is.
Kuipers toont begrip voor het kabinetsvoornemen om enkele versoepelingen door te voeren. Het belangrijkste plan is om de middelbare scholen weer deels open te stellen. Mogelijk mogen ook mbo's en kappers weer de deuren openen. ,,Ik snap heel goed de wens om te versoepelen, maar ruimte om heel veel dingen tegelijk te doen is er niet", aldus de LNAZ-voorzitter. Wijzend op de steekproeven die iedere week worden geanalyseerd om te bepalen welke virusvarianten rondgaan, stelt Kuipers dat de Britse variant minder snel is opgerukt dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begin dit jaar voorzag. ,,Daarmee koop je tijd", zegt Kuipers.
In het voorjaar kan het weer bovendien een gunstige invloed hebben en het virus afremmen. Tegelijkertijd worden steeds meer mensen gevaccineerd. Toch tempert Kuipers de verwachtingen. ,,Over een week of tien zitten we in de eerste week van mei. In die tien weken kan het nog flink ontsporen als de overdracht bijvoorbeeld met 10 procent toeneemt", schetst hij.
De inwoners van het Franse departement Alpes-Maritimes aan de Côte d'Azur moeten de komende twee weekeinden binnen blijven. Ze mogen alleen voor zeer dringende zaken hun woning uit, zoals voor werk, boodschappen of bezoek aan een arts. Ze mogen wel een uurtje uit hun huisarrest voor een wandeling of sportbeoefening binnen een straal van 5 kilometer van hun huis.
De autoriteiten stellen dat deze lockdowns verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan en de volle ziekenhuizen wat lucht geeft na een stijging van het aantal vastgestelde besmettingen. Er zijn in de regio, vooral in en rond Nice, in een week tijd 588 besmettingen vastgesteld en dat is ongeveer drie keer het nationale gemiddelde.
De draconische maatregel van een totale lockdown thuis is vaker opgelegd in de coronacrisis in Frankrijk. Het is vooral vooral een kwelling voor armere gezinnen die in hoogbouw in kleine flats wonen. In Nice leeft volgens officiële statistieken meer dan een vijfde van de bevolking in bittere armoede. Het is daarmee een van de armere steden in het land waar over het algemeen een grote stad worstelt met een armoedepercentage van 15 procent.
De vaccinatiecampagne in Schotland lijkt succesvol. Ziekenhuisopnames als gevolg van een coronabesmetting zijn enorm teruggedrongen. Volgens voorlopige resultaten van een onderzoek onder de Schotse bevolking is het gevaar dat ziekenhuisopname noodzakelijk wordt, vier weken na de eerste inenting veel kleiner. Het gaat om 85 procent van de mensen die een Pfizer/BioNTech vaccin kregen en 94 procent van de mensen die een dosis van AstraZeneca kregen toegediend.
De studie is uitgevoerd door het Usher Institute van de Universiteit van Edinburgh. Professor Aziz Sheikh, werkzaam bij het instituut, is opgetogen. Volgens hem toont het voorlopige resultaat van het onderzoek onder Schotten voor het eerst op een nationaal niveau aan dat de vaccinatiecampagne werkt tegen ziekenhuisopnames.
Op digitale schermen in Rotterdam prijken sinds maandag acht verdachten van de avondklokrellen van vorige maand. Daarmee proberen politie en justitie de identiteit te achterhalen van de mannen die worden verdacht van onder meer vernielingen en plunderingen en geweld tegen agenten en journalisten.
Een 17-jarige Rotterdammer voorkwam op de valreep dat zijn foto op de schermen wordt getoond. Hij meldde zich zondagmiddag op het politiebureau en is aangehouden.
De rellen op 25 januari volgden op de door het kabinet ingevoerde avondklok. De ravage en schade waren groot. Bijna zestig verdachten, grotendeels Rotterdammers, werden nog dezelfde avond aangehouden. Het onderzoeksteam van de Rotterdamse politie kreeg daarna bijna 6000 filmpjes met daarop beelden van de relschoppers. Door het tonen van verdachten in televisieprogramma's Bureau Rijnmond, Opsporing Verzocht en Crime Desk en op sociale media zijn de afgelopen tijd nog eens tientallen aanhoudingen verricht.
Een woordvoerder van de Rotterdamse politie zegt dat het verspreiden van de beelden aan strenge voorwaarden is verbonden. Ze worden pas vrijgegeven als het de politie na een week nog niet is gelukt de verdachten zelf te herkennen. Pas als de uitzendingen van de opsporingsprogramma's ook geen tips opleveren komen de foto's op de digitale schermen, waar ze steeds een week lang te zien zullen zijn of totdat hun naam bekend is.
Het aantal doden door een uitbraak van het coronavirus in het Amersfoortse Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis is in een week tijd snel opgelopen. In totaal overleefden 22 van de 106 bewoners de coronabesmetting niet.
,,Deze situatie trekt een zware wissel op de bewoners, hun naasten en natuurlijk op onze medewerkers”, zegt Evelien Bongers van de raad van bestuur van zorgorganisatie Beweging 3.0. ,,We leven erg met iedereen mee en doen er alles aan om hen zoveel mogelijk te ondersteunen.”
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4217 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen dat op 4124 ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Zondag turfde het instituut over een etmaal gemeten 4720 positieve tests, eveneens boven het zevendaags gemiddelde. Het RIVM waarschuwde eerder al voor toenemende besmettingscijfers doordat steeds meer mensen de oprukkende Britse variant van het coronavirus oplopen.
Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 32. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Zondag werden 17 overlijdens geregistreerd, zaterdag 62, vrijdag 50 en donderdag 74.
Italië heeft het reisverbod tussen de regio's van het land met een maand verlengd omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen weer stijgt. Inwoners mogen hun regio tot 27 maart niet verlaten, behalve voor hun werk en in een noodgeval.
De verlenging is een van de eerste coronamaatregelen van de nieuwe regering van premier Draghi. Ook de strenge regels over het bezoeken van een ander huishouden blijven gelden. Zo'n bezoek is slechts in zeer beperkte mate toegestaan. In zogenoemde rode zones met een hoog coronarisico zijn privébezoeken verboden tot 27 maart.
Italië introduceerde vorig jaar herfst een kleurensysteem met risicozones in de strijd tegen corona: rood betekent hoge coronawaarden en strikte lockdown. Bij oranje zones zijn de regels iets soepeler en in de gele gebieden zijn ze nog losser. Wel geldt overal in Italië een mondkapjesplicht en een avondklok vanaf 22.00 uur.
De volgende persconferentie over de bestrijding van het coronavirus, na die van deze week, vindt plaats op 9 maart. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge maandag.
De afgelopen tijd zaten er telkens drie weken tussen de persconferenties, waarop premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) het land bijpraatten over de bestrijding van het virus.
Maar als die planning wordt aangehouden, zou de volgende persconferentie na die van dinsdag plaatsvinden op 16 maart, een van de drie dagen waarop mensen volgende maand naar de stembus kunnen gaan. Om dat te voorkomen wordt het persmoment een week naar voren gehaald.
Het kabinet overweegt de sportregels voor jongvolwassenen te versoepelen. Ook wordt er bekeken of naast de kappers meer contactberoepen weer kunnen worden toegestaan, melden meerdere Haagse bronnen.
De baas van de Verenigde Naties, António Guterres, waarschuwt dat sommige landen coronamaatregelen gebruiken als voorwendsel om mensenrechten te beperken. Andersdenkenden en onafhankelijke media zouden het zwijgen worden opgelegd en basisvrijheden worden onder het mom van coronabestrijding afgeschaft. Criticasters, waaronder rechtenactivisten, journalisten, advocaten en zorgmedewerkers, worden volgens Guterres gearresteerd, vervolgd en geïntimideerd.
De VN-voorman noemt geen namen, maar volgens hem worden er in bepaalde landen strenge veiligheids- en noodmaatregelen afgekondigd om zogenaamd de coronacrisis te bestrijden. Om de stem van de oppositie te onderdrukken worden verkiezingen uitgehold. De machthebbers misbruiken daarmee feitelijk de coronapandemie om de 'meest fundamentele vrijheden' van burgers te beknotten. Guterres spreekt van een 'vicieuze cirkel' aan schendingen.
De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel meldt dat budgetvlieger EasyJet vliegtuigbemanningen wil verplichten tot het ondergaan van een coronatest. De vereniging, die van mening is dat zoiets altijd gebaseerd moet zijn op vrijwilligheid, heeft gesprekken met de maatschappij over het testen abrupt afgebroken.
'Een verplichting tot een coronatest zou juridisch gezien niet eens kunnen', stelt de VNC. De vereniging tekent formeel protest aan bij easyJet en vraagt zich af waarom de Britse prijsvechter het testen van bemanningsleden niet op dezelfde manier oplost als bijvoorbeeld KLM. Daar wordt gewerkt met zogenoemde 'omgekeerde vrijwilligheid'.Elk KLM-crewlid gaat in principe akkoord met testen, tenzij men zelf actief aangeeft niet getest te willen worden. EasyJet leek aanvankelijk welwillend tegenover die aanpak te staan, zegt VNM, maar stelde later dat dit 'administratief onuitvoerbaar' zou zijn. ,,Als dat bij het veel grotere KLM wel lukt, zou dat voor de 174 easyJet crewleden in Amsterdam geen probleem moeten vormen.''
De Duitse bondskanselier Merkel zinspeelt op een vier-stappen-plan om de lockdown af te bouwen. Dat zei ze tijdens een vergadering van haar CDU-partij, waar ze sprak over 'vier openingsstappen zonder jojo-effect', bericht de krant Bild. ,,Er wordt gesnakt naar een uitweg uit de lockdown’’, aldus de Bondkanselier. Hoe die vier openingsstappen eruit gaan zien is niet bekend. Wel zei de kanselier dat het opheffen van de lockdown samen moet gaan met grootschalig testen.
Duitsland zit al maanden in een lockdown. Die duurt in elk geval tot 7 maart. Wel worden hier en daar enkele maatregelen voorzichtig versoepeld. Scholen en bouwmarkten gingen vandaag op sommige plaatsen alweer open en vanaf komende maand kunnen ook kappers in Duitsland weer aan de slag. In Duitsland zijn 2,4 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus. Meer dan 68 duizend mensen zijn aan het virus overleden.De Britse oorlogsveteraan Tom Moore, die wereldberoemd werd door in zijn achtertuin 38 miljoen pond bijeen te wandelen voor de strijd tegen het coronavirus, zal slechts in het bijzijn van acht familieleden worden begraven. Moore overleed begin deze maand aan de gevolgen van een coronabesmetting. Koningin Elizabeth sloeg hem wegens zijn inzamelingsactie tot ridder.
Toms dochters Lucy en Hannah maken vandaag bekend dat het afscheid in besloten kring wordt gehouden. Ook zijn vier kleinkinderen zijn erbij. ,,We begrijpen dat iedereen graag steun wil betuigen, maar andere belangstellenden en de pers helpen de gezondheidszorg het meest door thuis te blijven", aldus Moores dochters. Tom was nog niet gevaccineerd, maar leed al een tijdje aan een longontsteking.
Verschillende universiteiten, waaronder UMC Groningen starten vandaag met een studie naar de werking van coronavaccins bij kankerpatiënten. In onze Live Nieuws Update spreken we Liesbeth de Vries, hoogleraar oncologie.
De politie heeft afgelopen week 6436 boetes uitgeschreven voor het negeren van de avondklok. Afgelopen weekend werden 96 illegale feesten stilgelegd. Ook zijn er 285 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden. 383 mensen kregen een waarschuwing voor het niet opvolgen van de coronamaatregelen negeerden, zoals het houden van 1,5 meter afstand.
Onderzoekers in Schotland zeggen dat het aantal ziekenhuisopnamen vanwege Covid-19 sterk is gedaald sinds de aanvang van het vaccinatieprogramma. Wetenschappers aan de universiteiten van Edinburgh en Strathclyde en de Schotse gezondheidsdienst stelden vast dat het Pfizer-vaccin het aantal opnames met 85 procent verminderde en het vaccin van AstraZeneca zelfs met 94 procent.
Bij het onderzoek werd gekeken naar mensen die een eerste prik hadden ontvangen en zij die nog niet waren ingeënt. De data werd verzameld tussen 8 december en 15 februari. In die periode kreeg 21 procent van de Schotten hun eerste vaccinatie. ,,Deze resultaten geven ons reden optimistisch te zijn voor de toekomst'', zegt hoogleraar Azis Sheikh. ,,We hebben nu bewijs dat vaccinatie ziekenhuisopname met Covid-19 helpt voorkomen.''Australië is vandaag, net als buurland Nieuw-Zeeland een aantal dagen eerder, begonnen met zijn vaccinatieprogramma. De Australische en Nieuw-Zeelandse regering hadden geen haast om te beginnen met inenten, omdat het merendeel van de besmettingen overzees werden opgelopen. Veel daarvan kwamen tijdens de verplichte veertien dagen quarantaine aan het licht. Tot nu toe heeft Australië 909 overlijdens ten gevolgen van een corona-infectie vastgesteld.
Volgens epidemioloog Catherine Bennett, van de Australische Deakin-universiteit, hebben landen die de tijd nemen een groot voordeel. Zij kunnen leren van landen die wel de noodzaak hadden om snel te gaan vaccineren. ,,Wij hebben nu data over zwangere vrouwen die zijn ingeënt'', zegt Bennett. ,,Bij een uitrol in de echte wereld doen zich ongelukken voor, die leven waardevolle inzichten.'' Australië acht vertrouwen in de vaccins bij het publiek belangrijker dan een snelle toediening.
Premier Scott Morrison toonde gisteren zijn vertrouwen in het Pfizer-vaccin door zich publiekelijk te laten inenten. Vanaf vandaag krijgen grensbewakers, zorgpersoneel en bewoners en personeel van verzorgingstehuizen hun vaccinatie. Gezondheidsminister Greg Hunt wordt ingeënt met het AstraZeneva-vaccin zodra dit voorradig is. In Nieuw-Zeeland krijgt het merendeel van de bevolking pas een coronaprik in de tweede helft van het jaar.De praktijkexamens voor motoren en brommers worden vanaf vandaag weer hervat bij het CBR. Door de coronamaatregelen is het aantal uitgestelde examens opgelopen tot zeshonderdduizend. Hierbij horen ook theorie-examens en examens voor andere voertuigen.
Farmaceut AstraZeneca levert de komende twee weken minder vaccins aan lidstaten van de Europese Unie dan beloofd. Voor Nederland gaat het om ruim 217.000 doses, die later zullen arriveren. De oorzaak van de vertraging is niet meegedeeld.
Het ministerie van VWS noemt de vertraging een tegenvaller. ,,Eentje die past in een patroon. We hopen dat de farmaceuten de betrouwbaarheid van hun leveringsschema snel zullen vergroten."Vanaf volgende week maandag kunnen er volgens het RIVM geen vaccins worden geleverd aan priklocaties van de GGD, aan huisartsen en aan instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. In Den Haag is het vaccineren met AstraZeneca op vrijdag 12 februari begonnen.
Reeds geplande prikafspraken, tot en met 14 maart, blijven staan. Nieuwe afspraken worden voor deze periode voorlopig niet ingepland, aldus het RIVM. Volgens het instituut komt er op zondag 7 maart een extra levering van 211.000 doses van AstraZeneca.
Winkels moeten zo snel mogelijk weer open. Dat zegt Pieter van Klaveren, voorzitter van MKB Rotterdam-Rijnmond. ,,Het liefst volledig, maar anders gedeeltelijk. Het water staat niet meer tot aan de lippen, het staat boven de kruin.’’
Tientallen vragen per dag krijgt de Zevenaarse huisarts Edwin Brugman over het coronavaccin. ,,Er is geen patiënt die er niet over begint”, zegt Brugman. Vooral de bereikbaarheid van de priklocatie is voor sommigen een hindernis. ,,Idioot om bejaarden 40 kilometer te laten reizen'', zegt een van hen. ,,Als dat niet anders kan, laat ik me niet vaccineren.''
Voor kappers is morgen een belangrijke dag. Zij zouden onder strikte voorwaarden weer open mogen, melden Haagse bronnen na het Catshuisoverleg van gisteren. Morgen neemt het kabinet definitief een beslissing, waarna later op de dag een persconferentie volgt. We bespraken het in onze Live Nieuws Update:
Het Artsen Covid Collectief, een onafhankelijke organisatie van artsen en medisch professionals die zich uitspreken over het huidige coronabeleid, noemt de teststrategie van minister De Jonge - waarbij via de invoering van een testbewijs de samenleving mogelijk een beetje van slot kan - 'een grote fout'. Morgen zal De Jonge, de Tweede Kamer informeren over zijn plannen.
,,Zoals demissionair-premier Rutte zelf al aangaf, moet je je alleen laten testen bij klachten", aldus Evelien Peeters, internist en voorzitter van het Artsen Collectief. ,,Meer en gedwongen (snel)testen bij niet zieke mensen leidt tot schijnveiligheid, versterkt angsten en is ethisch onverantwoord."
Peeters: ,,Wij maken ons ernstige zorgen over de maatschappelijke druk en angstcultuur die in stand gehouden wordt. Mensen volgen hierdoor bijna willekeurig adviezen van onze overheid op. Als medici twijfelen wij oprecht en ernstig aan zowel de fundamenten als de strategie van dit beleid."
Het massaal (snel)testen van de bevolking vindt het collectief 'onacceptabel'. Een sneltest/PCR-test meet geen virussen en de test op zich kan ook geen diagnose stellen, klinkt het. De testen kunnen alleen een extra check zijn na beoordeling van de klachten door een arts. ,,Het testen zonder klachten is dan ook zeer onverstandig.''
In de strijd tegen het coronavirus wil Groot-Brittannië eind juli alle volwassenen in het land hebben ingeënt. Tot nu toe hebben meer dan 17 miljoen Britten een eerste vaccinatie gekregen, bijna een op de drie inwoners boven de achttien jaar. De Britse premier Boris Johnson zal later op de dag het stappenplan van de regering bekendmaken voor een gefaseerde versoepeling van de coronamaatregelen.
Bang voor het virus is hij niet, en toch liep Theo (81) de afgelopen tijd elke dag naar zijn brievenbus in de stille hoop daarin een uitnodiging voor vaccinatie met het coronavaccin te vinden. Maar die brief kwam niet. Nu blijken de vaccins in de regio Utrecht op te zijn.
Het Duitse Robert Koch-instituut meldt dat er het afgelopen etmaal 4369 nieuwe coronabesmettingen zijn geregistreerd. Er worden tevens 62 sterfgevallen gemeld. In totaal zijn er 2.390.928 infecties vastgesteld in Duitsland. Het dodental staat op 67.903.
In België raken dagelijks gemiddeld weer meer dan 2000 mensen besmet met het coronavirus, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging van 5 procent. De dalende trend die zich al een tijdje doorzette, en die de afgelopen dagen stagneerde, lijkt daarmee gekeerd.
Ook de ziekenhuisopnames stijgen weer, met 4 procent in de afgelopen week, tot gemiddeld 123 per dag. Er liggen momenteel 1617 coronapatiënten in het ziekenhuis, een stijging van 3 procent. Het aantal mensen met Covid-19 op de intensive care is 329, een stijging van 5 procent.
Het aantal overlijdens daalt nog wel, met 10 procent, tot gemiddeld 37 per dag in de periode van 12 tot 18 februari.
In Nieuw-Zeeland worden de laatste coronamaatregelen in de stad Auckland opgeheven. Dat heeft premier Jacinda Ardern bekendgemaakt. Eerder deze maand was er een driedaagse lockdown in de grootste stad in het land, nadat er drie nieuwe lokale besmettingsgevallen waren ontdekt.
Sindsdien moest iedereen thuis blijven, inwoners mochten alleen op pad voor essentiële boodschappen en essentieel werk.
Nieuw-Zeeland kende tot de recente besmettingen al maanden geen besmettingen meer en werd gezien als een van de landen die het longvirus zeer succesvol wist te bestrijden met zeer strenge maatregelen. In het land zijn in totaal 2001 mensen besmet geraakt met het coronavirus en stierven er 26 mensen aan Covid-19.
Na maandenlang te hebben volgehouden dat het coronavirus in zijn land was overwonnen door veel te bidden, heeft de president van Tanzania nu eindelijk erkend dat zijn land een groot probleem heeft.
De populistische president John Magufuli drong er zondag bij de 60 miljoen burgers van het Oost-Afrikaanse land op aan om voorzorgsmaatregelen te nemen en zelfs mondkapjes te dragen.
De ommezwaai komt daags nadat de vice-president van de semi-autonome eilandregio Zanzibar is overleden aan de gevolgen van het virus. Ook de hoofdsecretaris van de president zelf overleed, al is de officiële doodsoorzaak niet bekend gemaakt.
Tanzania heeft het aantal besmettingen met het coronavirus sinds april niet meer bijgehouden, omdat de president volhield dat het virus in zijn land was verslagen. Het officiële aantal besmettingen met het coronavirus in Tanzania blijft op slechts 509 staan, maar inwoners melden dat veel mensen ademhalingsmoeilijkheden hebben en dat er steeds meer patiënten in het ziekenhuis worden opgenomen met een longontsteking.
President Joe Biden zal maandag in het Witte Huis stilstaan bij de half miljoen mensen die inmiddels in de VS aan het coronavirus zijn overleden. Er zal een moment van stilte worden gehouden en er zullen kaarsjes worden aangestoken om de doden te herdenken.
Vermoedelijk zal maandag de grens van 500.000 doden worden gepasseerd, iets meer dan een jaar na het eerste bevestigde overlijdensgeval als gevolg van het coronavirus in de VS.
Het Witte Huis zei dat Biden tegen zonsondergang een toespraak zal houden om alle slachtoffers van het coronavirus te herdenken. Hij wordt daarbij bijgestaan door first lady Jill Biden en vice-president Kamala Harris en haar man, Doug Emhoff.
Uit het Catshuis kwam vanavond hét lichtpuntje waar kappers in heel Nederland op zaten te wachten: het kan zomaar dat ze gauw weer aan de slag kunnen. Dinsdag horen ze of de deuren op 2 maart weer open kunnen, tegelijk met de middelbare scholen. Het nieuws zorgt nu al voor dolblije kappers én klanten.
Aan het begin van de avond is een groot feest ontstaan in het Amsterdamse Vondelpark. Via een video op Facebook werd live verslag gedaan van het feestje, waar honderden mensen zich verzamelden. Om 20.15 uur reden tien politiebusjes het park in om een einde te maken aan het feest. Door deze ingreep van de politie zijn bijna alle feestgangers uit het park vertrokken.
Het aantal coronadoden in de Verenigde Staten bedraagt sinds zondag meer dan 500.000. Dat meldt NBC News naar aanleiding van een eigen telling.
Qua aantal coronadoden staan de VS boven alle andere landen. Het aantal staat daarmee bijna gelijk aan het aantal inwoners in grote steden zoals Atlanta of Sacramento. Laatstgenoemde is de hoofdstad van de staat Californië. Deze staat is het hardst geraakt door de pandemie. Californië heeft al meer dan 3,5 miljoen positieve testen genoteerd.
Schoolpersoneel in Engeland moet gevaccineerd zijn voor ze weer aan het werk kunnen. Die oproep doet de familie van een besmette schoolmedewerker in Engeland, Mel Moczulski. De 51-jarige vrouw overleed op 30 januari, ze had geen onderliggende gezondheidsproblemen.
Op de school waar Moczulski werkte, greep het coronavirus om zich heen. Zeker 33 personeelsleden raakten besmet, maar zij was de enige die het niet overleefde, dat meldt Sky News.
Haar familie doet nu een dringende oproep om personeel van scholen zo snel mogelijk te laten vaccineren. En zelfs niet te laten werken voordat ze een prik hebben gehad. ,,Als we scholen weer willen openen, moeten we eerst iets doen om meer doden te voorkomen", zegt weduwnaar Pete Skillin.
Hij zegt te begrijpen dat scholen in een onmogelijke positie verkeren als het gaat om de bescherming van docenten en studenten. Toch vindt hij dat schoolpersoneel voorrang verdient als het gaat om een vaccin. ,,Als dat zo was, had ze misschien nog geleefd."
Ondanks dat Mel Moczulski twee keer negatief testte ging haar gezondheid snel achteruit. Haar familie heeft haar maar een keer kunnen bezoeken, toen ze in een kunstmatige coma lag, vlak voor haar dood. ,,Het was verschrikkelijk, maar gelukkig hebben we afscheid kunnen nemen", aldus Skilin.
Premier Boris Johnson maakt morgen de eerste versoepelingen bekend sinds de huidige lockdown. Het heropenen van scholen is een topprioriteit voor de regering.
Scholieren op de middelbare school kunnen vanaf volgende week weer naar de les. Dat heeft het kabinet vanmiddag besproken tijdens een overleg op het Catshuis. Bijna alle andere coronamaatregelen zullen echter worden verlengd na 2 maart, inclusief de avondklok.
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
De Pfizer-vaccins in de regio Utrecht zijn op. Inwoners van 80 jaar en ouder, die nu aan de beurt zijn, kunnen voorlopig niet worden gevaccineerd. Het is onduidelijk wanneer de vaccins weer beschikbaar zijn.
Volgens de GGD regio Utrecht (GGDrU) moeten alle 80- en 90-plussers die gevaccineerd zouden worden, tot nader order wachten. „Ik heb begrepen dat er komende week nog geen vaccin binnenkomt. Hoe het verder gaat, is lastig te zeggen”, zegt een woordvoerster van GGDrU. Ze zegt niet te weten hoeveel mensen er nu gedupeerd zijn.
De woordvoerster geeft aan dat er in principe genoeg prikloketten en medewerkers zijn om de vaccins te zetten. Maar er wordt geen vaccin uitgewisseld tussen verschillende regio’s als ze op een bepaalde plek op zijn.
In Nederland wordt vandaag een mijlpaal bereikt. Iemand - onbekend wie - krijgt vandaag 's lands miljoenste coronaprik toegediend. Dat hebben we vrijwel volledig te danken aan het vaccin van Pfizer-BioNTech.
De ME heeft vanmiddag rond 15.45 uur ingegrepen bij de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Kort daarvoor was op last van burgemeester Femke Halsema de demonstratie tegen de coronamaatregelen ontbonden, maar lang niet iedereen gaf daar gehoor aan. Net als tijdens eerdere demonstraties zijn er spuitwagens en politiehonden ingezet om de demonstranten van het plein af te krijgen. Na het ingrijpen door de ME en het schoonvegen van het plein is de rust wedergekeerd.
De Amerikanen dragen misschien ook in 2022 een mondkapje in de strijd tegen corona. Dat heeft topimmunoloog Anthony Fauci zondag gezegd in een interview op de nieuwszender CNN. Maar de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen worden volgens hem wel versoepeld naarmate meer mensen gevaccineerd zijn.
De 80-jarige Fauci, die vorige maand president Joe Biden prees voor zijn voortvarende aanpak van de coronacrisis, bekende dat hij voorheen soms met lood in de schoenen naar het Witte Huis ging voor overleg.
Niet alleen omdat hij onvoldoende gehoor kreeg van Donald Trump, maar omdat hij vond er serieus risico te lopen zelf besmet te raken.
Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten in Nederland bedraagt 1.849, 9 minder dan de vorige dag. Daarvan liggen er 534 op de ic, een stijging van 12 patiënten en 1315 in de kliniek, 21 patiënten minder dan gisteren.
De totale bezetting op de intensive care is met 29 gedaald naar 995 bedden. Op de ic liggen nu 534 Covid-patiënten, 12 meer dan gisteren en 461 non-Covid-patiënten, 41 minder dan gisteren.
Ten opzichte van een week geleden is de Covid-ziekenhuisbezetting stabiel gebleven en het gemiddeld aantal dagelijkse opnames licht gestegen. Het is te vroeg om deze ontwikkeling te duiden als een trendbreuk ten opzichte van eerdere weken of als het gevolg van het verder opkomen van de Britse coronavariant.
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 4720 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 3935 ligt, blijkt uit cijfers van het RIVM.
Het aantal gemelde sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 17. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Zaterdag werden 62 overlijdens geregistreerd, vrijdag 50 en donderdag 74.
Amsterdam telde het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen: 238. In Rotterdam testten 122 inwoners positief, in Den Haag 106. Daarna volgen Helmond met 93 gevallen en Eindhoven met 79.
Het aantal vaccinaties in Nederland nadert de 1 miljoen. Dat aantal is overigens bij benadering, want voor langdurige zorginstellingen en huisartsen is het gebaseerd op het aantal doses vaccin dat door het RIVM is afgeleverd.
Vrachtwagenchauffeurs die naar Frankrijk gaan na een verblijf van minder dan 48 uur in het Verenigd Koninkrijk, hoeven geen negatieve coronatest meer te overleggen. De Britse transportminister Grant Shapps maakte dat via Twitter bekend. De regelwijziging gaat zondag om middernacht in.
In december eiste Frankrijk dat truckers die in het Verenigd Koninkrijk waren geweest getest werden op het coronavirus. Dat deed het land nadat de Britten een gemuteerde variant van het virus hadden ontdekt. Met de tests moest de verspreiding van die virusvariant worden geremd.
Shapps laat weten de versoepeling met Frankrijk overeen te zijn gekomen. Daarmee moet het voor vrachtwagenchauffeurs weer wat makkelijker worden om vracht van en naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren.
Een 35-jarige vrouw is op het station van Breda aangehouden voor de mishandeling van een medewerker van de Nederlandse Spoorwegen, meldt de politie.
NS-personeel sprak de vrouw zaterdag aan omdat ze geen mondkapje droeg. Ze reageerde daar agressief op en mishandelde één van de medewerkers. Ook vernielde ze zijn bril. Het slachtoffer raakte gewond.
Terwijl de vrouw en de NS-medewerkers in een wachtruimte op de politie aan het wachten waren, bespuugde de vrouw de medewerker die ze eerder had mishandeld. De verdachte, die geen vaste woon- of verblijfplaats zou hebben, is naar het politiebureau gebracht. Daar wordt ze verhoord.
In Nijmegen wordt vanmiddag voor het eerst in bijna vijf maanden een voetbalwedstrijd met publiek afgewerkt. Het duel in de Keuken Kampioen Divisie tussen NEC en De Graafschap maakt deel uit van de Fieldlab-experimenten. Maximaal 1500 seizoenkaarthouders mochten naar binnen, maar de teller bleef steken op een kleine 1200 aanmeldingen.
,,Ik snap dat veel mensen hebben bedankt, het is best veel gedoe om binnen te komen", erkent Graham Hickford, die samen met zijn dochter Laura op de wedstrijd is afgekomen. ,,Normaal gesproken gaan we met een grote groep familie en vrienden. Maar nu zijn we met zijn tweetjes." Wat hen toch naar het stadion heeft gedreven? ,,Clubliefde. Niets meer, niets minder."
De supporters zijn verdeeld over zes 'bubbels'. De bubbels hebben andere regels en zijn goed te onderscheiden in het stadion. Zo is een mondkapje in een vak niet nodig en mag iedereen gaan zitten waar ze willen. Een ander vak zit in een soort dambord-opstelling met een vrije stoel rondom iedere supporter.
Het Verenigd Koninkrijk krijgt de uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus onder controle. Dat zei minister van Volksgezondheid Matt Hancock vanochtend tegen de BBC.
De Zuid-Afrikaanse variant van het virus is mogelijk minder gevoelig voor de huidige coronavaccins. Maar volgens Hancock daalt het aantal besmettingen met de variant snel. ,,En elke keer dat we een nieuw geval vinden, springen we er bovenop."
Ook zijn er signalen dat het aantal ziekenhuisopnamen snel daalt als gevolg van de vaccinatiecampagne, zei Hancock. Dat geluid liet ook de Nederlander Marcel Levi, in Londen directeur van een groep ziekenhuizen, deze week al horen tegenover deze site.
Steeds meer Nederlanders staan niet achter het coronabeleid van het kabinet. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3200 respondenten.
Ruim de helft van de respondenten zegt geen vertrouwen meer te hebben in het coronabeleid van de regering. Sinds oktober is het vertrouwen alleen maar verder afgenomen, meldt Hart van Nederland.
Waar destijds nog 56 procent van de Nederlanders zei achter het beleid te staan, staat nu slechts 41 procent nog achter de keuzes van het kabinet. Vorige maand gaf 52 procent van de Nederlanders nog aan dat ze zich konden vinden in de keuzes van de regering.
Tijdens het Fieldlab-experiment, maandag in het Beatrix Theater in Utrecht, heeft een medewerker rondgelopen die op dat moment besmet was met het coronavirus. Dat zegt een woordvoerder van organisator Fieldlab Evenementen. De identiteit van de persoon is niet bekendgemaakt.
Volgens de woordvoerder is het 'vrijwel zeker' dat de vrouw niet tijdens het experiment besmet is geraakt. ,,Zij is de zaterdag voor het evenement nog negatief getest en moet dus daarna besmet zijn geraakt, waarschijnlijk dus zaterdagavond of zondag. De medewerker kreeg na het evenement in het Utrechtse Beatrix Theater klachten, liet zich testen en kreeg een positieve uitslag."
Morgen volgt de uitslag van een tweede test waaruit moet blijken of deze medewerker daadwerkelijk positief is getest.
Sinds maandag organiseert Fieldlab Evenementen proefevenementen met honderden bezoekers. Zo wordt gekeken hoe op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden tijdens de coronacrisis.
Israël verlicht vandaag de coronabeperkingen. Inwoners die zijn gevaccineerd of hersteld van de ziekte kunnen weer naar sportscholen, hotels, theaters en sportevenementen. Met een Groene Pas die ze kunnen laten zien op een app van het Ministerie van Gezondheid krijgen 3,2 miljoen burgers toegang.
Winkelcentra, musea, bibliotheken en gebedshuizen zijn ook weer open voor niet-gevaccineerden. Afstand houden en het dragen van een mondmasker blijft wel verplicht. Synagogen, moskeeën en kerken mogen de helft van het normale aantal bezoekers binnen laten.
De gedeeltelijke heropening van de economie komt een jaar na vaststelling van de eerste coronabesmetting in Israël. Volgende maand wil de regering nog meer beperkingen schrappen.
Israël ligt ver voorop met vaccineren. Ongeveer de helft van de bevolking heeft minstens één dosis gekregen. Een op de drie Israëli's heeft al twee prikken gehad.
In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 7.676 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat waren er 1.494 minder dan de dag ervoor maar 1.562 meer dan een week geleden (6.114). Het aantal gemelde overlijdens als gevolg van Covid-19 bedroeg in het afgelopen etmaal 145. Dat waren er 345 minder dan een dag eerder en 73 minder dan vorige zondag (218), blijkt uit cijfers van het Robert Koch Institut (RKI).
De RKI-cijfers zijn in de weekenden steevast lager doordat er minder wordt getest en niet alle gezondheidsdiensten hun gegevens doorspelen aan het Duitse RIVM.
De zeven dagen incidentie (het aantal nieuwe coronagevallen op 100.000 inwoners in een week) steeg voor Duitsland als geheel van 57 vorige zondag naar 60,2 nu. De tot nu toe hoogste incidentie werd op 22 december bereikt en bedroeg 197,6.
Ook het zogenoemde R-getal dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, stijgt weer. Dat getal is momenteel 1,07 wat betekent dat 100 mensen met corona 107 anderen besmetten. Zolang dat getal onder de 1 ligt, dooft het virus langzaam uit.
Australië begint vandaag met het vaccineren van de bevolking. Premier Scott Morrison en hoge medische functionarissen sluiten aan bij een groep bewoners en personeel van bejaardentehuizen die de eerste prikken krijgen. De minister-president en belangrijke medische specialisten maken deel uit van een kleine groep die het vaccin krijgt om het vertrouwen van de bevolking in de veiligheid van het middel te vergroten, zei minister Greg Hunt van Volksgezondheid op de Australische zender ABC.
De eerste vaccins, meer dan 142.000 doses afkomstig van Pfizer, kwamen op 15 februari aan in Sydney. De komende week worden ongeveer 80.000 doses toegediend. Het land geeft voorrang aan mensen die werken in quarantainecomplexen, grensarbeiders, eerstelijnsgezondheidswerkers, ouderenzorgbewoners en -personeel.
In Australië, waar zo'n 25 miljoen mensen wonen, zijn sinds de uitbraak circa 29.000 besmettingen geregistreerd en 909 coronapatiënten overleden. De relatief lage aantallen zijn onder meer te danken aan rigoureuze lockdowns en verplichte hotelquarantaines voor reizigers die aankomen in het land.
Voor het eerst in bijna vijf maanden wordt in Nederland weer een voetbalwedstrijd met publiek gespeeld. Het duel in de Keuken Kampioen Divisie tussen NEC en De Graafschap maakt deel uit van de Fieldlab-experimenten. In Nijmegen hadden maximaal 1500 seizoenkaarthouders van NEC naar binnen gemogen, maar de teller bleef steken op 1153 aanmeldingen.
Heel wat fans hadden geen zin om twee keer een coronatest te doen, zowel voor als na de wedstrijd. De NEC-supporters die wel naar De Goffert komen, zijn verdeeld over zes 'bubbels'. Voor iedere bubbel gelden eigen regels. Zo hoeven de fans in sommige vakken geen mondkapje te dragen en mogen ze ook op minder dan 1,5 meter van elkaar gaan zitten. Iedere bezoeker krijgt een tag met daarin een chip, waarmee alle bewegingen, contacten en het 'gedrag' worden geregistreerd.
De wedstrijd in Nijmegen begint om 12.15 uur. Namens de KNVB zijn directeur betaald voetbal Eric Gudde en secretaris-generaal Gijs de Jong aanwezig. Ook Jan de Jong (Eredivisie CV), Marc Boele (Coöperatie Eerste Divisie), technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF en arts-microbioloog Andreas Voss (lid van het OMT) komen naar de 'testwedstrijd'.
Minister Tamara van Ark (VWS) kan niet komen omdat er een Catshuisberaad is, zij bezoekt volgende week met Almere City FC - SC Cambuur de tweede Fieldlab-wedstrijd.
Volgens de Ierse premier Micheál Martin blijft de horeca in Ierland tot zeker het midden van de zomer van gesloten. Dit naar aanleiding van het hoge aantal coronabesmettingen in het land, waar al sinds december een lockdown geldt. Dat zei Martin in een interview met publieke omroep RTE. ,,Het versoepelen van de maatregelen moet langzaam en voorzichtig gebeuren, in verband met nieuwe varianten van het virus en het gevaar dat daarvan uitgaat", aldus Martin.
Van de 30 landen die worden gemonitord door het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), staat Ierland op de 16de plaats als het aankomt op het aantal besmettingen.
In totaal overleden in Ierland iets meer dan 4.000 mensen aan het coronavirus. Zeker 213.000 mensen raakten inmiddels besmet.
Groot-Brittannië wil eind juli alle volwassenen in het land voorzien hebben van een prik tegen het coronavirus. ,,Dit zal ons helpen om de meest kwetsbaren sneller te beschermen en de beperkingen te versoepelen", aldus de Britse premier Boris Johnson zaterdag in een verklaring. Tot nu toe hebben meer dan 17 miljoen Britten een eerste vaccinatie gekregen, bijna een op de drie inwoners boven de achttien jaar.
Het Verenigd Koninkrijk kent door vroege en omvangrijke bestellingen van vaccins minder leveringsproblemen dan de EU-landen. Bovendien wil het land overtollige doses geven aan armere landen, maar alleen als de Britten zijn ingeënt. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) bekritiseerde dit en riep Groot-Brittannië op nu al een bepaald deel van de beschikbare vaccins beschikbaar te stellen, zoals voorgesteld door de Franse premier Emmanuel Macron.
Ondanks de snelle vooruitgang bij de vaccinatie, moet de uitweg uit de lockdown 'zorgvuldig en gefaseerd' plaatsvinden, zei Johnson. Maandag wil de premier zijn plannen bekendmaken voor de eerste versoepelingen, die onder meer privé-ontmoetingen buiten en individuele bezoekers in verpleeghuizen mogelijk moeten maken. Het heropenen van scholen is ook een topprioriteit voor zijn regering.
Brouwerij AB Inbev eist van de Belgische regering dat cafés en restaurants in ons buurland vanaf 1 april weer de deuren mogen openen. Dat zegt een woordvoerder in VTM Nieuws. De horeca in België zijn al 125 dagen gesloten.
De grootste bierbrouwer ter wereld verwacht dat de Belgische regering aankomende week beslist over de heropening van de horeca, zodat alle zaken zich netjes kunnen voorbereiden op de heropening. ,,Het is genoeg. De horeca, de toeleveranciers en de brouwerijen staan onder enorme financiële druk. Het is nu of nooit, we moeten op 1 april de horeca terug opendoen, op een veilige manier”, klinkt het. Bij de heropening mag volgens AB Inbev geen onderscheid gemaakt worden tussen cafés en restaurants.
,,De brouwers en toeleveranciers moeten produceren, vervallen producten in de kelders van de horecazaken moeten worden opgehaald, nieuwe producten moeten geleverd worden en bierleidingen moeten schoongemaakt worden”, klinkt het.
Volgens AB Inbev, dat instaat voor de bevoorrading van zo’n 10.000 Belgische cafés, zouden die voorbereidende werken in normale omstandigheden ongeveer acht weken duren. Maar de brouwer heeft zich voorgenomen om extra personeel in te zetten om alles in vier weken tijd rond te krijgen en zo de heropening op 1 april mogelijk te maken.
Het totale aantal overlijdens door het coronavirus is in het Verenigd Koninkrijk opgelopen tot boven de 120.000. Dat blijkt vandaag uit officiële gegevens van de Britse overheid. De voorbije 24 uur werden in het Verenigd Koninkrijk 445 overlijdens toegeschreven aan Covid-19. Het totale dodental sinds het begin van de pandemie ligt nu op 120.365.
Het Verenigd Koninkrijk is in absolute aantallen een van de zwaarst getroffen landen ter wereld. Enkel in de VS, Brazilië, Mexico en India ligt het dodental nog hoger.
De Britten blijven wel vaart zetten achter hun vaccinatiecampagne. Intussen hebben al meer dan 17 miljoen mensen een eerste prik gekregen, dat is bijna een op de drie volwassenen.
Voldaan en een tikkie emotioneel, dat is hoe Guido Weijers vandaag aan het eind van de middag terugkijkt op zijn voorstelling Masterclass Geluk in het Beatrix Theater. Het was een proefvoorstelling bedoeld om te onderzoeken hoe theaters op een veilige manier met de coronacrisis kunnen omgaan. ,,Mensen waren hier echt aan toe, ze hadden honger naar een middagje uit", vertelt de cabaretier aan het ANP.
,,Ik heb gewoon m'n voorstelling gespeeld zoals ik altijd doe. Ik heb geen extra druk gevoeld om het leuker of grappiger te maken", vertelt de 43-jarige. ,,Je wilt natuurlijk heel graag dat het goed gaat. Maar toen ik opkwam en zag hoe mensen reageerden, was ik gerustgesteld."
Weijers hoopt dat de uitslagen van dit onderzoek worden meegenomen in de toekomst. ,,Ik heb twee weken geleden met minister Hugo de Jonge gezoomd. Ik heb wel gezegd dat het heel tof zou zijn als hij de uitkomsten meeneemt in zijn beleid", vertelt hij. ,,Ik ben zelf vrij kritisch op de maatregelen, maar ik wil ook naïef blijven en geloven in wat ministers zeggen."
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
Jeugdarts Cissy Siebel (67) gaat na haar pensioen door waar ze het meeste nodig is: op de priklocatie bij Rotterdam Airport. ,,De verhalen van mensen die voor hun vaccinatie komen, maken dit werk zo leuk.’’
De sfeer in het Beatrix Theater is tijdens de voorstelling van Guido Weijers bijna als vanouds. Het publiek is vooral blij dat er weer een evenement is, ook al is het een proefevenement in het kader van de coronacrisis. De maatregelen zorgden bij sommige bezoekers vooraf wel voor wat stress.
Winkeliers kunnen en moeten hun deuren weer openen, zegt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Als dat niet gebeurt, moet ongeveer 20 procent van de winkels de komende twee maanden sluiten en komen er rond de 60.000 banen op de tocht te staan volgens de RND.
Volgens de branchevereniging is er geen proportionele reden meer om de winkels nog langer dicht te houden. Zo dragen de winkels als doorstroomlocaties volgens de RND niet noemenswaardig bij aan de verspreiding van het coronavirus. Ook zijn er volgens directeur van de vereniging Eus Peters geen hogere ziekteverzuimcijfers in de winkelbranche. ,,Van winkelen word je niet ziek", aldus Peters.
Tegelijkertijd vrezen zo'n 300.000 winkelmedewerkers die nu thuiszitten voor hun baan, zegt Peters. ,,Ik denk terecht, want die winkels zetten normaal 42 miljard euro per jaar om in hun winkels en hun webshops. Die webshops vangen op dit moment maar 15 procent gemiddeld op van het totaal." Volgens die berekening zouden gesloten winkels met elkaar zo'n 680 miljoen euro aan omzet per week mislopen.
De wegens de coronapandemie gesloten sectoren moeten zo snel mogelijk op zijn minst gedeeltelijk weer open, vinden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. ,,We kunnen niet langer wachten, ondernemers gaan kapot. Als volledige heropening écht niet kan, doe dan in elk geval dit", is hun dringende oproep.
Samen met de betrokken branches hebben de organisaties een plan ingediend bij het ministerie van Economische Zaken. Daarin staan mogelijkheden uiteengezet voor zo'n gedeeltelijke heropening van de gesloten sectoren.
Zo zouden winkels weer open moeten voor klanten op afspraak, met een maximum aantal personen per vierkante meter. Kappers en andere contactberoepen zouden als het aan de ondernemers ligt ook weer aan de slag moeten kunnen, als hiervoor specifieke voorschriften komen. Met soortgelijke maatregelen denken ze dat bijvoorbeeld ook terras- en restaurantbezoek weer mogelijk zouden zijn.
,,Kijk naar wat wél kan, daar gaat het om", zegt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. ,,Wij hebben het idee dat er op 3 maart in ieder geval wel íets zou moeten kunnen." Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland benadrukt dat langer uitstellen eigenlijk niet kan. ,,De rek bij onze bedrijven is er volledig uit. We hebben steeds begrip gehad dat alles draaide om de volksgezondheid, en natuurlijk vinden we dat nog steeds belangrijk, maar het is niet of of. Je moet doen wat je kan om ook bedrijven in leven te houden."
De vijfhonderd gelukkigen die vandaag aanwezig zijn bij het proefevenement met Guido Weijers in het Beatrix Theater in Utrecht hebben hem een warm ontvangst gegeven. Toen de cabaretier onder de klanken van The Show Must Go On van Queen het podium opkwam, werd hij direct met een staande ovatie begroet.
De show is niet alleen de eerste show in maanden die weer doorgaat, maar ook de eerste waarin weer meer dan dertig toeschouwers welkom zijn.
Het publiek is opgedeeld in groepen van 250, 200 en 50. Elke 'bubbel' heeft een eigen ingang en toiletruimte en eigen regels: zo moeten sommigen mondkapjes dragen en zitten anderen achter een spatscherm. Alle bezoekers zijn van tevoren getest en dragen tijdens het evenement een bewegingssensor zodat achteraf te zien is hoeveel contact ze onderling hebben gehad en waar ze allemaal zijn geweest. Over een aantal dagen worden ze opnieuw getest.
De voorstelling van Guido Weijers is het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. Eerder deze week werd met een zakelijk congres in het Beatrix Theater afgetrapt.
Terwijl zijn opvolger Jaap van Dissel uitgroeide tot een bekende en soms beschimpte Nederlander, had Roel Coutinho dit jaar tijd om een boek over vaccinaties te schrijven. Hij deed zijn best om de publiciteit te mijden. ,,Maar soms kon ik het niet laten.”
Lees hier het artikel: Oud-RIVM-baas Coutinho: ‘Ik kon mijn ergernis over het vaccineren niet meer bedwingen’.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal afgenomen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 1858 mensen met Covid-19 opgenomen, 85 minder dan vrijdag. Van deze patiënten zijn er 522 zo ziek dat ze op de intensive care liggen. Dat zijn er twaalf meer dan een dag eerder.
Op de ic's schommelt het aantal coronapatiënten al zo'n twee weken tussen de 500 en 550.
Ziekenhuizen namen afgelopen etmaal 176 nieuwe patiënten op, 44 minder dan op vrijdag. Van hen zijn er twintig opgenomen op de intensive care, evenveel als een dag eerder. Volgens het LCPS volgt de Covid-ziekenhuisbezetting een overwegend dalende trend. ,,We verwachten dat dit deze week aanhoudt."
Wel is er een lichte stijging zichtbaar in het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames ten opzichte van vorige week. ,,Daarom volgen we de ontwikkelingen ten aanzien van de Britse variant op de voet, omdat de opkomst hiervan in de komende weken kan leiden tot een sterkere toename in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames", aldus het LCPS.
Tussen vrijdag- en vanochtend zijn 4604 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er opnieuw meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 3759 ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Gisteren noteerde het gezondheidsinstituut over een etmaal gemeten 4761 nieuwe gevallen, ook al flink meer besmettingen dan gemiddeld.
Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 62. Vrijdag werden 50 overlijdens geregistreerd, donderdag 74 en woensdag 89. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in die periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven.
Amsterdam telde het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen: 210. In Den Haag testten 130 inwoners positief, in Rotterdam 96. Daarna volgen Eindhoven met 93 gevallen en Helmond met 86.
Op veel wegen naar de kust, bossen en andere natuurgebieden is het vanmiddag zoals verwacht druk. Op de Brouwersdam tussen Zeeland en Zuid-Holland stond even na 14.00 uur een file van 7 kilometer.
Sinds gisteren is het voorjaarsvakantie in de regio's Midden en Noord en in de regio Zuid is de vakantieweek maandag voorbij. Vanwege het fraaie lenteachtige weer met maxima rond 19 graden trekken veel mensen eropuit.
Langs de kust houden politieagenten, boa's en verkeersbegeleiders toezicht en in natuurgebieden zijn boswachters extra alert vanwege de coronamaatregelen. Op de wegen naar Scheveningen en Hoek van Holland staan volgens de ANWB files van enkele kilometers. Als het ergens te druk wordt sluiten gemeenten de toegangswegen, parkeerplaatsen of zelfs hele gebieden af.
Een flink aantal gemeenten, waaronder Den Haag, riep gisteren al op niet massaal de natuur in te gaan en drukke plekken te mijden. ,,Als het te druk is, ga dan weg. Houd altijd 1,5 meter afstand, dus ook met mooi weer. Ga niet met meer dan één persoon uit een ander huishouden op pad", twitterde de gemeente.
Na het ingaan van de avondklok op 23 januari braken gedurende een aantal avonden rellen uit. In verschillende plaatsen leidde dat tot vernielingen, plunderingen en confrontaties met de politie. Tot nu toe zijn er 79 relschoppers en opruiers veroordeeld voor hun aandeel in de avondklokrellen.
De verdachten kregen soms maandenlange celstraffen opgelegd. In drie gevallen volgde vrijspraak. Een aantal zaken is aangehouden voor meer onderzoek, meldt EenVandaag. De meeste van de verdachten (22) zijn opgepakt in Amsterdam. Van hen zijn er 16 veroordeeld.
Op de tweede plaats staat de regio Zeeland-West Brabant: 18 aanhoudingen, 18 veroordelingen. ,,Berouw komt altijd na de zonde'', zegt hoofdofficier van justitie van Rotterdam Hugo Hillenaar. ,,Dit zijn daden die een vervolg verdienen.'' Volgens het Openbaar Ministerie zullen er nog meer veroordelingen volgen.De politie heeft in de duinen van Katwijk gisteravond zestien jongeren beboet na de melding van een illegaal feest in een bunker, meldt een woordvoerder. Op Facebook wijst de politie op de gevaren van feesten in bunkers. Naast het risico op coronabesmetting is er door de slechte luchtcirculatie kans op koolmonoxidevergiftiging. Ook kan de grond verschuiven.
Er zijn tot nu toe in 107 landen meer dan 200 miljoen doses van coronavaccins toegediend, becijferde het Franse persbureau AFP. Bijna de helft (45 procent) van de injecties vond plaats in de rijke G7-landen.
De Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk, zijn samen goed voor circa 10 procent van de wereldbevolking. De club van industrielanden beloofde gisteren vaccins te delen met minder ontwikkelde landen.Rusland heeft, na Spoetnik V en het vorige maand gepresenteerde EpiVacCorona, nu een derde coronavaccin goedgekeurd voor binnenlands gebruik. Net als de eerdere vaccins kreeg CoviVac, zoals het middel heet, toestemming voordat een uitgebreide derde test- en controlefase is afgerond. ,,Vandaag is Rusland het enige land dat al drie vaccins tegen Covid-19 heeft", aldus de premier Michail Misjoestin. Ondanks kritiek van Westerse wetenschappers bleken de Russische vaccins uiterst effectief.
Het kabinet verwacht dat het vanaf april mogelijk is om 'dagelijks enkele honderdduizenden mensen een testbewijs te geven'. Op die manier moeten mensen met een negatieve sneltestuitslag de gelegenheid krijgen om bijvoorbeeld naar evenementen en sportwedstrijden te gaan, zegt gezondheidsminister De Jonge.
Het ministerie zei eerder deze week al dat er wordt nagedacht over testbewijzen, mogelijk via een app, en toegangstesten. Hierover ligt er al een uitgebreid advies van de Gezondheidsraad. Het ligt eerder voor de hand om die in te zetten voor toegang tot de culturele sector en evenementen dan om naar kantoor te gaan.
Jongerenorganisaties en sportbonden roepen het kabinet op om zo snel mogelijk jongeren in groepen of teamverband (buiten) te laten sporten op hun vereniging. Vaste trainingsgroepen en de sociale structuren van verenigingen zijn voor de meeste Nederlanders cruciaal om regelmatig te blijven sporten en bewegen, zo zeggen ze.
Jongeren zijn aanzienlijk minder gaan sporten, wat een negatieve invloed heeft op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. ,,Jongvolwassenen missen al maandenlang de mogelijkheid om met leeftijdsgenoten samen te sporten. Ze kunnen hun vrienden amper zien en er is geen uitlaatklep meer'', klinkt het.Farmaceut Johnson & Johnson heeft de Wereldgezondheidsorganisatie gevraagd om noodgebruik van zijn coronavaccin toe te staan. De goedkeuring van de WHO zou de wereldwijde toepassing van het middel moeten versnellen. J&J heeft gisteren de laatste benodigde testgegevens, over de efficiëntie en veiligheid van het vaccin, naar de WHO gestuurd.
De WHO-goedkeuring heeft de farmaceut nodig om snel te kunnen leveren aan tal van landen, maar ook aan de vaccinalliantie COVAX. Het door de WHO gesteunde project, dat de levering van vaccins aan 190 armere landen moet garanderen, heeft een overeenkomst met Johnson & Johnson om 500 miljoen doses af te nemen.
,,Als we de pandemie willen beëindigen, moeten levensreddende ontdekkingen, zoals vaccins, bereikbaar zijn voor alle landen'', zegt J&J-hoofdwetenschapper Paul Stoffels.
De farmaceut biedt het vaccin, dat maar één injectie vereist, tegen kostprijs aan. Het middel kan gewoon in een normale koelkast worden bewaard, waardoor het uitermate geschikt is voor toepassing in ontwikkelingslanden. Andere coronavaccins vragen om extreem lage opslagtemperaturen.Mexico ontvangt vandaag de eerste zending met het Chinese Coronavac-vaccin. 200.000 doses. Maandag komen ook de eerste 200.000 doses van het Russische Spoetnik V-vaccine aan. Volgens de Mexicaanse gezondheidsautoriteiten zijn de vaccins bedoeld voor achterstandsbuurten in Mexico-Stad en voorsteden.
Tot nu toe gebruikte Mexico de vaccins van Pfizer en AstraZeneca. Daarmee zijn in middels zo'n 1,6 miljoen inentingen verricht. Nu krijgt het land te maken met de logistieke uitdaging om vier verschillende vaccins toe te dienen. Van elk zijn twee doses nodig. De tweede prik met het Russische vaccin is extra lastig, omdat die anders is dan de eerste en niet verwisselbaar.In het Utrechtse Beatrixtheater zijn vanmiddag vijfhonderd mensen bijeen tijdens het tweede proefevenement van Fieldlab. Tijdens een voorstelling van Guido Weijers wordt onderzocht wat nodig is om evenementen in coronatijd veilig te kunnen laten plaatsvinden.
Bezoekers hebben maximaal 48 uur van tevoren een coronatest ondergaan en moeten bij binnenkomst hun temperatuur laten opmeten. Binnen worden de bezoekers gevolgd door een bewegingssensor om achteraf te meten hoeveel contact ze met anderen hebben gehad.Weijers pleit al langer voor coronaproof theater. ,,Vooropgesteld is dat ik het heel leuk vind om weer op te treden. Ik kan natuurlijk alleen maar in de dankbare rol schieten, maar het werd echt hoog tijd. Ze moeten zich schamen dat er pas na tien maanden proeven worden gedaan, dit had al veel eerder gekund", zegt de cabaretier.
Het Duitse Robert Koch-instituut meldt 9164 nieuwe coronabesmettingen over de afgelopen 24 uur. Er zijn 490 sterfgevallen als gevolg van het virus bijgekomen. In totaal zijn er 2.378.883 infecties geregistreerd in Duitsland. Het dodental staat op 67.696.
Vorig jaar raakten meer NS-medewerkers gewond door agressieve mensen en zijn er door het personeel bijna evenveel incidenten met agressie gemeld als in 2019. Terwijl in 2020 het aantal reizigers door de coronamaatregelen ongeveer halveerde.
Uit nieuwe cijfers van de NS komt naar voren dat 661 incidenten met agressie zijn gerapporteerd, tegenover 678 in het jaar daarvoor. Toen liepen 168 NS'ers als gevolg van de agressie letsel op. Dat waren er afgelopen jaar 171. In bijna 90 procent van de gevallen ging het om licht letsel.
Volgens de NS gaat het allemaal om incidenten die onder het strafrecht vallen en waarvan medewerkers in 96 procent van de gevallen ook aangifte doen. Het betrof vormen van bedreiging (231), verzet bij aanhouding (158), lichamelijk geweld (158), bespugen (102), dreigen met een wapen (9) en aanranding (3).
Het spoorwegbedrijf vindt de nieuwe cijfers teleurstellend, maar heeft wel een verklaring: doordat er minder reizigers waren, vielen de overlastgevers eerder op. Ook kreeg het NS-personeel vanwege de coronamaatregelen extra handhavingstaken erbij. En medewerkers worden meer gestimuleerd om melding te doen van agressie.
Sinds juni legt de NS bij de incidenten vast of de aanleiding coronagerelateerd is. Dit was vorig jaar bij 83 incidenten het geval.
In Peru worden ongeveer vijfhonderd regeringsfunctionarissen, onder wie voormalig president Martin Vizcarra en topministers, ervan beschuldigd voor hun beurt ingeënt te zijn tegen het coronavirus. De politie viel vrijdag het ministerie van Volksgezondheid en twee universiteitsklinieken binnen als onderdeel van het onderzoek naar wat 'Vacunagate' wordt genoemd.
,,Het bureau van de speciale aanklager voor corruptie van functionarissen in Noord-Lima heeft een voorlopige procedure ingeleid tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de vermeende misdaden tegen het openbaar bestuur voor het gebruik van laboratoriumvaccins'', aldus de aanklagers.
Aanklagers en politieagenten zochten informatie over de irreguliere vaccinatie van 487 mensen, onder wie Vizcarra en enkele ministers. Minister van Buitenlandse Zaken Elizabeth Astete diende eerder deze week haar ontslag in. Ze erkende dat ze vroegtijdig het vaccin van het Chinese staatsbedrijf Sinopharm kreeg.
Het 33 miljoen inwoners tellende Zuid-Amerikaanse land is zwaar getroffen door de pandemie. Zeker 43.000 patiënten zijn overleden en ziekenhuizen staan onder enorme druk. Het land ontving deze maand 300.000 doses van het coronavaccin van Sinopharm en is inmiddels begonnen met een vaccinatiecampagne. Zorgpersoneel in hoofdstad Lima kwam daarbij als eerste aan de beurt.
De overheid op Bonaire heeft vrijdag aangekondigd de huidige coronamaatregelen met twee weken te verlengen. Tijdens de coronamaatregelen zijn geen privébijeenkomsten met meer dan tien personen toegestaan, moet er zoveel mogelijk worden thuisgewerkt en zijn mensen met een contactberoep verplicht een mondkapje te dragen. Op het eiland zijn achttien coronabesmettingen geregistreerd, waarvan geen enkele besmette persoon in het ziekenhuis ligt.
Gezaghebber Edison Rijna benadrukt dat het aantal besmettingen deze week is toegenomen en dat het eiland daarom voorzichtig moet zijn en geen risico's kan nemen. Vorige week waren er zeven besmettingen geregistreerd, een week daarvoor acht.
Afgelopen dinsdag arriveerden de eerste coronavaccins op Bonaire. Maandag wordt begonnen met het vaccineren. Daarbij komen eerst de 60-plussers aan bod en mensen die werkzaam zijn in de zorgsector. Op Bonaire wonen ruim 20.000 mensen.
De Argentijnse minister van Volksgezondheid is vrijdag afgetreden nadat bleek dat enkele van zijn vrienden met voorrang zijn gevaccineerd. President Alberto Fernández zou om zijn ontslag hebben gevraagd. Tot dusverre zijn alleen gezondheidswerkers ingeënt in Argentinië en zijn de inentingen voor 70-plussers pas woensdag begonnen in de provincie Buenos Aires.
Het schandaal brak uit nadat de 79-jarige journalist Horacio Verbitsky op de radio aankondigde dat hij, dankzij zijn langdurige vriendschap met minister van Volksgezondheid Ginés González García, zich al in het kantoor van de minister had kunnen laten vaccineren. Lokale media meldden dat andere mensen met connecties in de regering ook bij het ministerie van Volksgezondheid zijn ingeënt.
Fernández beval zijn stafchef om het ontslag van de minister te vragen, aldus ambtenaren. Later maakte de minister zelf bekend af te treden.
Argentinië, met 44 miljoen inwoners, heeft ongeveer 2 miljoen gevallen van Covid-19 geregistreerd. Meer dan 50.000 mensen zijn aan het virus overleden.
Suriname begint dinsdag met het inenten tegen het coronavirus. De eerste vaccindoses zijn in het land aangekomen, zei minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin tijdens een persconferentie in Paramaribo.
De eerste Surinamers die volgende week een prikje krijgen, zijn ongeveer vijfhonderd eerstelijnszorgmedewerkers. Zij krijgen het middel van AstraZeneca toegediend, afkomstig uit een gift van duizend doses van Barbados. In Suriname moeten ruim 400.000 mensen gevaccineerd worden. De hoop en verwachting van minister Ramadin is dat er de komende tijd meer vaccins beschikbaar komen.
Op de persconferentie werd ook het Covid-19 Vaccin Fonds Suriname (CVFS) gelanceerd. Doel is bij bedrijven en andere instanties geld in te zamelen voor de aanschaf van vaccins. De Surinaamse regering heeft zelf al een deel van de benodigde vaccins veiliggesteld door een aanbetaling te doen bij de leverancier, maar dit is nog niet genoeg. Het al langer bestaande SU4SU-fonds, opgericht door het Surinaamse bedrijfsleven, maakte bekend 500.000 euro in het fonds te storten.
Het aantal nieuwe besmettingen daalt al een tijd in Suriname. Daarom mogen alle scholen hun deuren weer openen. De basisscholen waren al eerder opengegaan.
De toename van aantal coronabesmettingen de laatste dagen is voor Ernst Kuipers nog niet direct aanleiding de maatregelen verder aan te scherpen. ,,We zitten in een onzekere periode", zegt de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) tegen het ANP. Hij vindt de huidige situatie "vreemd". Ook zet hij vraagtekens bij de inschatting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de Britse variant van het virus nu al goed zou zijn voor twee derde van alle besmettingen.
,,Als de Britse variant inderdaad ruim boven de 50 procent zit en het reproductiegetal dik boven de 1 staat, dan is dit het begin van een stijging", zegt Kuipers. ,,Maar ik denk dat het nog net iets te vroeg is om dat te concluderen."
De inschatting van het RIVM is gebaseerd op modelberekeningen. Die komen weer voort uit een steekproef die wekelijks wordt gedaan met een paar honderd monsters uit positieve coronatesten. Op basis daarvan wordt bepaald welk type van het virus mensen hebben opgelopen. Resultaten uit die zogeheten kiemsurveillance volgen tot drie weken na een coronatest.
De LNAZ-voorzitter stelt dat de recente inschattingen die het RIVM over de extra besmettelijke Britse variant naar buiten heeft gebracht "niet matchen" met cijfers die het instituut eerder noemde. ,,Als de cijfers uit de kiemsurveillance, de cijfers over het aantal besmettelijke personen en de reproductiewaarden die het RIVM in januari noemde allemaal kloppen, zouden we nu uitkomen op ongeveer 35 procent voor de Britse stam", meent Kuipers.
,,Het punt met de cijfers uit de kiemsurveillance is dat niet alles tegelijkertijd binnenkomt", reageert een woordvoerder van het RIVM. Omdat doorlopend gegevens binnenkomen die soms ook al iets ouder zijn, kunnen eerdere schattingen veranderen, legt het instituut ook op zijn website uit. "Hoe meer informatie er beschikbaar is, hoe nauwkeuriger de schattingen zijn." De woordvoerder voegt eraan toe dat modelberekeningen altijd onzekerheden kennen. "Dat zeggen we er ook duidelijk bij."
Er is nog iets opmerkelijks aan de hand, aldus Kuipers. Hij wijst erop dat het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen week licht is gestegen, net zoals het aantal geconstateerde besmettingen, waarbij overigens het winterweer mogelijk nog van invloed is geweest omdat teststraten tijdelijk dicht waren. ,,Normaal zie je eerst de besmettingen omhooggaan en daarna pas de opnames. Nu valt het parallel. Dat is gek."
De komende week zal duidelijker worden hoe het virus zich ontwikkelt, aldus de LNAZ-voorzitter. ,,Het wordt cruciaal om aan de hand daarvan te bepalen hoeveel speelruimte er is." Hij houdt er als topman van het Erasmus MC in Rotterdam rekening mee dat het aantal patiënten binnenkort weer zal gaan stijgen. Kuipers is er daarom voorstander van om met de maatregelen pas op de plaats te maken. ,,Als blijkt dat het aantal besmettingen verder stijgt, kun je de discussie voeren: wat kan er nog om het te beteugelen?"
De Eerste Kamer is zojuist akkoord gegaan met de spoedwet die de avondklok sowieso overeind houdt. De wet werd met 45 stemmen voor en 13 stemmen tegen aangenomen. Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wordt de wet zo snel mogelijk gepubliceerd in de Staatscourant, wat hem betreft zaterdag al, waarna ze in werking treedt.
In de senaat klonk veel kritiek op de juridische onderbouwing, maar er tekende zich een ruime meerderheid af. De PVV stemde tegen de spoedwet omdat de avondklok geen bewezen effect heeft én omdat de wet ook een grondslag biedt voor maatregelen overdag, aldus de partij.
Ondanks de goedkeuring van de spoedwet door de Eerste Kamer, gaat de klucht rond de avondklok onverminderd door. Lees hier het volledige verhaal.
De leden van de Eerste Kamer zijn vanavond zo lang bezig met het ingelaste debat over de spoedwet voor de avondklok, dat ze nu voor het eerst zelf na 21.00 uur doorgaan. Senaatsvoorzitter Jan Anthonie de Bruijn waarschuwde de tientallen senatoren in de middag al dat ze de avondklokverklaringen op orde moesten maken.
Vanwege een hoofdelijke stemming aan het eind van het debat zijn niet alleen de Kamerleden die het woord voeren aanwezig. Ook de andere senatoren moesten naar het Binnenhof afreizen. Rond het middaguur werd ook al hoofdelijk gestemd over twee voorstellen om het debat uit te stellen.
Tot nu toe heeft de Eerste Kamer zich goed gehouden aan de beperkingen in tijd. Zo werd telkens overdag vergaderd, tot uiterlijk 19.00 uur zodat iedereen, ook de medewerkers, nog voor 21.00 uur thuis kon zijn.
Het debat begon om 9.30 uur en is nog steeds bezig. Naar verwachting stemt de Kamer vanavond in met de spoedwet, die een andere juridische grondslag moet geven aan de avondklok.
Nederland wacht een lenteachtig weekend met temperaturen die op kunnen lopen tot 18 graden. Met het mooie weer op komst, roept de gemeente Den Haag mensen op om niet massaal naar drukke plekken te gaan. De stad neemt uit voorzorg maatregelen.
Tijdens de lockdown in de lente van 2020 en de daarop volgende zomer werden er op warme dagen ook voorzorgsmaatregelen genomen door de gemeente. Denk aan het afsluiten van wegen die naar de stranden leidden. Afsluitingen zijn nog niet aangekondigd, wel zijn er langs de kuststrook dit weekend meer beveiligers, verkeersregelaars en extra agenten actief.
Koning Willem-Alexander heeft vrijdag een digitaal bezoek gebracht aan het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam. Hij sprak met medewerkers en de directie over hun belangrijkste taak: de wetenschappelijke beoordeling van geneesmiddelen en het toezicht op de veiligheid en betrouwbaarheid van geneesmiddelen.
Er werd onder andere gesproken over het werk van het EMA en de rol die het speelt in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Ook kreeg de koning een virtuele rondleiding door het kantoor.
Daarnaast sprak Willem-Alexander met wetenschappers over het bewaken van kwaliteit, de werkzaamheid en de veiligheid van medicijnen en van de verschillende vaccins tegen het coronavirus. Zowel de koning als het EMA deelden een foto van het gesprek op Twitter. Volgens de organisatie was het een "geweldig" gesprek.
Fractievoorzitter Ghislen Nysten van de VVD in Beek legt zijn functie in de gemeenteraad van het Limburgse dorp neer. De 29-jarige jurist en ondernemer heeft in een brief aan partijgenoot en premier Mark Rutte laten weten het huidige coronabeleid niet langer te kunnen ondersteunen. In een vrijdagavond verzonden tweet moedigt hij andere liberalen aan een tegengeluid te laten horen.
In een interview in De Telegraaf, waarnaar hij verwijst via zijn tweet, laat hij weten dat het doordrukken van de avondklok zijns inziens de grondrechten van burgers terzijde schuift. Hij voelt zich naar eigen zeggen al maanden ongemakkelijk met de 'ontmenselijking' door het gevoerde coronabeleid. Maar het doordrukken van de avondklok, waarbij Rutte volgens Nysten een rechterlijke uitspraak van tafel veegt, gaat hem te ver.
Het kabinet ging met zijn handelwijze na de uitspraak in het kort geding afgelopen dinsdag een grens over, vindt Nysten. "Niet langer wil ik een beleid steunen dat een kakkerlak probeert te doden met een atoombom", laat hij in De Telegraaf weten.
Hij is er niet op uit de VVD te beschadigen maar hij wil een discussie op gang brengen over betere oplossingen. Verder hoopt hij dat juristen zich organiseren omdat de rechtsstaat onder dit kabinet in gevaar zou zijn.
Nysten geeft zijn zetel in de gemeenteraad van Beek terug aan de VVD.
Het ziet er volgens de NOS naar uit dat de avondklok nog enkele weken langer van kracht blijft. Dat lijkt een voorwaarde voor een aantal versoepelingen die het kabinet overweegt, zeggen bronnen tegen de omroep. Deze 'hele kleine' versoepelingen zouden niet alleen middelbare scholieren maar ook studenten en kappers betreffen. Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bestaat er nog geen voornemen voor verlenging van de avondklok, zo verklaarde hij omstreeks 21 uur desgevraagd tijdens het debat over de spoedwet in de Eerste Kamer.
De lockdown en ook de avondklok gelden in eerste instantie tot 2 maart.
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is inmiddels groot voorstander van de avondklok. In de pauze van het debat in de Eerste Kamer over een betere juridische onderbouwing van de avondklok-wet benadrukte de CDA-minister dat de avondklok goed werkt en dat circa 94 procent van de bevolking 's avonds en 's nachts niet de straat op gaat.
Denemarken sluit dertien grensovergangen met Duitsland vanwege een uitbraak van de Britse coronavariant in de Duitse grensstad Flensburg. Zeker tachtig mensen in de stad zijn besmet met het virus. De grenscontroles worden opgevoerd bij negen andere grensovergangen.
,,We hebben vanwege de uitbraak in Flensburg de grenscontroles flink opgevoerd", aldus de Deense minister van Justitie Nick Haekkerup. ,,We hebben voornamelijk kleinere grensovergangen gesloten."
Ook in de stad zelf zijn de maatregelen flink aangescherpt om verdere verspreiding te voorkomen. Zo is er vanaf zaterdag een avondklok van kracht, voor zeker een week. Ook mogen mensen geen bezoek meer ontvangen.
De Duitse hotelketen Allsun wil vanaf de herfst alleen nog maar tegen het coronavirus ingeënte gasten toelaten in de hotels. Eigenaar van de keten en touroperator Alltours denkt zo meer mensen te trekken.
De 35 hotels van Allsun staan niet in Duitsland, maar op Zuid-Europese locaties zoals in Griekenland, op Mallorca en de Canarische Eilanden. Het nieuwe beleid geldt waarschijnlijk vanaf 31 oktober, als er al veel Duitsers zijn ingeënt. Tot die tijd moeten gasten een negatief PCR-testresultaat kunnen overleggen dat maximaal 48 uur oud mag zijn.
Het Britse tourbedrijf Saga kondigde eerder al een vergelijkbare maatregel aan. Verder zijn er nog weinig bedrijven die zulke plannen hebben aangekondigd.
Ongeveer honderd mensen uit de regio Amsterdam hebben gisteren ten onrechte een positieve uitslag gekregen, na een test op het coronavirus. Dat bevestigt de GGD Amsterdam.
Penitentiaire Inrichting Arnhem, in de volksmond bekend als de ‘Blue Band bajes’ is zwaar getroffen door corona. In een paar dagen tijd zijn 37 gedetineerden besmet geraakt. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen werden aanvankelijk 140 gedetineerden preventief in quarantaine geplaatst op hun eigen cel. Gisteren is dat ook met de andere 100 gevangen gebeurd.
Het Europese Dota 2-team Burjui is gediskwalificeerd in de tweede divisie van het Dota Pro Circuit (DPC), vanwege het vervalsen van een coronatest. Alle gespeelde wedstrijden zijn ongeldig verklaard en het team verliest zijn plek in de competitie.
De G7, waarin de zeven grootste westerse industrielanden verenigd zijn, heeft een bedrag van 4,3 miljard dollar (3,6 miljard euro) toegezegd om er voor te zorgen dat ook arme landen coronavaccins, -tests en ander materiaal krijgen. Dat meldt wereldgezondheidsorganisatie WHO in een persbericht. Het meeste geld komt van de VS (2 miljard dollar) en Duitsland (1,8 miljard).
Dit jaar is overigens nog steeds 20 miljard dollar nodig voor de coronabestrijding in landen met een laag inkomen, stelt de WHO. ,,De geschiedenis zal ons als collectief beoordelen", zegt Tedros Gebreyesus, directeur-generaal van de WHO. ,,De G7-leiders laten de wereld vandaag zien dat we dit samen moeten oplossen."
De gemeente Zandvoort verwacht het komende weekend drukte. Dit omdat de voorjaarsvakantie begint in een groot deel van Nederland en omdat lenteweer verwacht wordt.
,,Gaat u erop uit om van het weer te genieten? Houdt u dan rekening met de verwachte drukte in de duinen en bij het strand, vooral tussen 10.00 en 16.00 uur", aldus de gemeente op de website.
Net als in andere zonnige weekenden wordt de parkeerplaats bij de ingang van de Waterleidingduinen bij de Zandvoortselaan afgesloten als die vol is. Dat zal dan worden aangegeven door hekken en een bord. Ook zullen er verkeersregelaars en toezichthouders aanwezig zijn. In de berm parkeren mag niet en daarop wordt gehandhaafd, aldus de gemeente.
Flink meer bedrijven hebben al loonsteun aangevraagd in de eerste week van het vierde steunpakket NOW, dan tijdens de eerste week van de vorige ronde. Ruim 34.000 bedrijven vroegen volgens uitkeringsinstantie UWV de afgelopen week compensatie aan voor de loonkosten. Dat is 13.000 meer dan in de eerste week van NOW 3.0.
Het UWV denkt dat de toename komt vanwege de lockdown, die onlangs werd verlengd tot en met 2 maart. Vooral de horeca en detailhandel worden hard geraakt.
De huidige ronde biedt een ruimere tegemoetkoming dan de vorige. Als een bedrijf 100 procent omzet verliest, krijgt het 85 procent van de loonkosten vergoed. In de vorige ronde was dat 80 procent. Bedrijven komen pas in aanmerking als ze in drie maanden tijd minstens 20 procent minder omzet hebben gedraaid.
De afhandeling gaat snel, zegt het UWV. Inmiddels zijn de aanvragen van 22.000 bedrijven al goedgekeurd, samen goed voor 404 miljoen euro aan steun. Ook hebben bijna duizend van de aanvragers inmiddels gezamenlijk al 30 miljoen euro ontvangen.
Ouders hoeven niet in paniek te raken dat hun kinderen leerachterstanden oplopen. Volgens basisschooldirecteur Michelle Evers is er te veel negativiteit, terwijl kinderen zo hard hebben gewerkt. ,,Je wordt vanzelf moedeloos als je steeds maar iedereen over achterstanden hoort.”
Het aantal vaccinaties gaat richting de 1 miljoen. In Nederland zijn volgens berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nu 915.713 prikken met coronavaccins toegediend. Dit aantal is een benadering, want voor langdurige zorginstellingen en huisartsen is het gebaseerd op het aantal doses vaccin dat het RIVM heeft afgeleverd.
De 'rekenkundige aanname' die het RIVM doet, is dat geleverde vaccins binnen vier dagen worden toegediend. Per dag gaat het instituut uit van 25 procent van de totale partij.
Op deze manier komt het aantal prikken in langdurige zorginstellingen nu uit op 189.142 en in huisartsenpraktijken op 6939. Veruit de meeste vaccinaties zijn door de GGD'en toegediend: daar stond de teller vrijdag op 625.081. Dit is wel een hard cijfer, net als de 94.551 prikken die ziekenhuizen hebben gezet. Zo'n 40.000 medewerkers van intensive cares, de spoedeisende hulp, ambulancediensten en corona-afdelingen hebben al twee prikken gekregen. Daarnaast vaccineren ziekenhuizen huisartsen.
Bij de vaccinatiecijfers maakt het coronadashboard geen onderscheid tussen eerste inenting en herhaalprik. Het is dus niet bekend hoeveel mensen in Nederland zijn gevaccineerd.
De KNVB is ‘met stomheid geslagen’ over uitspraken die OMT-lid Andreas Voss eerder bij de NOS deed over de mogelijkheid weer publiek toe te laten bij voetbalwedstrijden.
Vlak voordat de tests met toeschouwers in stadions als onderdeel van de zogenoemde Fieldlab-praktijktoets beginnen liet Voss weten dat volle tribunes er dit kalenderjaar vermoedelijk niet meer inzitten. ,,Dit staat volledig haaks op alle gesprekken die wij met het kabinet hebben gevoerd”, zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de voetbalbond, tevens toernooidirecteur van het EK in Amsterdam.
De samenleving sneller opengooien en tegelijk zorgen dat het coronavirus sneller verdwijnt. Het lijkt een enorme paradox, maar toch is het de kern van een plan dat adviesbureau KPMG schreef in opdracht van werkgeverskoepel VNO-NCW en MKB-Nederland. De oplossing: minimaal 650 duizend coronatests per dag.
De coronavariant uit Zuid-Afrika is nu ook opgedoken in Polen. ,,Naast de Britse variant is ook de Zuid-Afrikaanse variant verschenen”, vertelde minister van Volksgezondheid Adam Niedzielski vandaag tijdens een persconferentie.
De minister waarschuwde ook voor een derde golf van het virus. ,,Het is niet langer de vraag óf er een derde golf komt, maar hoe groot deze wordt", aldus Niedzielski.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal licht gestegen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 1943 mensen met Covid-19 opgenomen, twaalf meer dan gisteren. Van deze patiënten liggen er 510 op de intensive care. Dat zijn er dertien minder dan een dag eerder.
Op de ic's schommelt het aantal coronapatiënten al zo'n twee weken tussen de 500 en 550.
Juist in coronatijd met lege tribunes heeft het ABN AMRO-tennistoernooi begin maart met zes spelers uit de mondiale top-10 het sterkste deelnemersveld ooit. Directeur Richard Krajicek had graag gevaccineerd zorgpersoneel uitgenodigd als publiek. Het plan strandde. ,,Het wordt een tusseneditie, maar wél een heel mooie.’’
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 4761 nieuwe coronagevallen geregistreerd, 167 meer dan gisteren, zo blijkt uit de nieuwste RIVM-cijfers. Dat is het hoogste aantal sinds 28 januari, drie weken geleden. Gisteren nam het aantal besmettingen ook toe, met 1202. De cijfers zijn echter mogelijk vertekend, vanwege het winterweer van vorige week.
Afgelopen week werden er in totaal 25.927 besmettingen vastgesteld. Gemiddeld werden er afgelopen week 3705 besmettingen vastgesteld. De week daarvoor waren dat er nog 3432. Op dezelfde dag vorige week waren er 4341 besmettingen, 420 minder dan vandaag.
Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 50. Donderdag werden 74 overlijdens geregistreerd, woensdag 89 en dinsdag 88. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in die periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven.
Mensen die zijn ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech, dragen het coronavirus veel minder snel over. Dat betekent dat de vaccins mogelijk niet alleen voorkomen dat mensen ziek worden, maar ook dat ze anderen veel minder snel besmetten, blijkt uit twee Israëlische studies.
Het virus zou bij ingeënte mensen zonder symptomen 89,4 procent minder overdraagbaar zijn. Bij patiënten die wel symptomen hebben ligt dat percentage zelfs nog hoger, op 93,7. Dat staat in een data-analyse van Pfizer en het Israëlische ministerie van Volksgezondheid.
Ook een afzonderlijke studie leverde goed nieuws op. Onderzoekers van het Sheba Medical Center concludeerden dat 7214 ingeënte ziekenhuismedewerkers het virus na 15 tot 28 dagen veel minder snel overdroegen. Het gaat om een reductie van 85 procent bij besmette mensen met symptomen.
Nederland ontvangt tot eind dit jaar in totaal 19,9 miljoen doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech.
Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kan mogelijk ook bij minder lage temperaturen worden bewaard. De bedrijven zeggen nieuwe data naar de Amerikaanse toezichthouder FDA te hebben gestuurd waaruit zou blijken dat het middel ook bij temperaturen van -25 tot -15 graden stabiel blijft.
Pfizer en BioNTech vragen de FDA om de richtlijnen voor de opslag van het coronavaccin aan te passen. Dan kan het vaccin tot twee weken onder die temperaturen worden opgeslagen.
Het hof doet over een week, op vrijdag 26 februari, uitspraak in het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok. De uitspraak is schriftelijk.
De rechtbank bepaalde dinsdag in kort geding dat de avondklok per direct moest worden opgeheven. De Staat tekende meteen hoger beroep aan, waarna het Hof de werking van het vonnis na een chaotisch verlopen zitting opschortte.
De burgemeesters verwachten drukte in natuur- en recreatiegebieden nu er mooi weer wordt voorspeld. ,,Dat kan, maar wel verantwoord. Wordt het te druk, ga dan ergens anders naar toe of ga naar huis. Ontspan zoveel mogelijk in de eigen omgeving", zegt burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters.
Vorige week met de sneeuw- en schaatspret hebben de meeste mensen laten zien dat we verantwoord met veel personen buiten kunnen zijn. ,,Daar vertrouw ik voor dit weekend met het verwachte lenteweer ook weer op. Geniet van het lekkere weer en blijf alert", aldus Bruls. Hij waarschuwt dat gemeenten maatregelen zullen nemen om drukte te voorkomen en dat handhavers bekeuren als het nodig is.
De saunabranche pleit ervoor om weer open te mogen, in eerste instantie gedeeltelijk. Volgens de Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness Bedrijven (VNSWB) is saunabezoek veilig als voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Zo moet voor iedere bezoeker minimaal tien vierkante meter beschikbaar zijn.
Sneltesten op locatie kunnen de veiligheid verder verhogen, aldus de brancheorganisatie in een brief aan het OMT, de betrokken ministeries en alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer.
Volgens de branche hebben sauna's als voordeel dat het coronavirus niet goed bestand is tegen hoge temperaturen. Daar staat tegenover dat saunabezoekers elkaar ook buiten de sauna kunnen besmetten. De branche wil dat voorkomen door strenge hygiëneregels te handhaven en ervoor te zorgen dat mensen altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden.
Rusland heeft 300 miljoen eenheden van het Spoetnik V-vaccin aangeboden aan Afrikaanse landen. Dat meldt het vaccinatieteam van de Afrikaanse Unie. Het aanbod gaat gepaard met een financieringsplan voor de aanschaf van de doses van de antistoffen tegen de gevolgen van het coronavirus.
Het vaccin is vanaf mei beschikbaar voor een periode van twaalf maanden, aldus de speciale taskforce die er namens de Afrikaanse landen voor moet zorgen dat in de komende drie jaar ongeveer 60 procent van de 1,3 miljard inwoners van het continent wordt ingeënt.
De levering aan het buitenland zorgt in Rusland zelf voor verbazing, aangezien de vaccinatiecampagne in het binnenland niet rimpelloos verloopt.
Israëlische onderzoekers melden in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet dat het coronavaccin van Pfizer en BioNTech al na de eerste injectie 85 procent effectief is. Er werd onderzoek gedaan onder ruim 7000 gezondheidswerkers die werden gevaccineerd in het Sheba Medical Center. De wetenschappers zagen tussen 15 en 28 dagen na de inenting dat het aantal typische coronaklachten met 85 procent afnam. Het totale aantal infecties, ook onder patiënten zonder klachten, verminderde met 75 procent.
Dordrecht heeft twee locaties aangewezen als ‘coronaproof’ festivalterrein. Het Wantijpark en het Energieplein worden deze zomer een aantal weken lang gereserveerd voor kleinkunst en zelfs popfestivals. ,,Dit gaat door. Hoe dan ook!’’
'Het ziet er nog niet goed uit', zegt demissionair economieminister Bas van 't Wout over de heropening van de kapperszaken. ,,Ik snap de noodkreet van de kappers heel goed", zegt hij. ,, Maar je bent beperkt door de ruimte die het virus biedt.
Ook andere sectoren willen weer open, zegt Van 't Wout. Mogelijk kan er meer als mensen zich vooraf laten testen. Ook onderzoekt het kabinet of bij versoepelingen een sector helemaal opengaat, of alle sectoren een klein beetje.
Van 't Wout vermoed dat het kabinet er komende dinsdag meer over kan zeggen, maar of dat 'goed nieuws' zal zijn durft hij niet aan. 'Het is moeilijk in te schatten', zegt ook minister Koolmees voor Sociale Zaken over de kans op heropening.
Koolmees zegt te blijven 'stutten en steunen' met hulppakketten. Kapperszaken zijn sinds half december vorig jaar dicht vanwege de harde lockdown en zeggen ondanks de steunmaatregelen op 'punt van omvallen' te staan.
Na een brief aan het kabinet zorgde de kappersbranche gisteren voor 'een explosie van licht' in de winkelstraten. Duizenden kappers deden het licht in de salons aan en postten foto's en filmpjes op sociale media met persoonlijke verhalen en muziek.
Bij de actie #lichtvoordathetuitgaat stond volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging maar één boodschap centraal: de kapper moet op 3 maart weer open. Knippen, kleuren en stylen, vormt geen risico op besmetting, klinkt het.
Britse onderzoekers vermoeden, zo schrijven ze in het wetenschapsblad Journal of Infection, dat er meer coronabesmettingen kunnen worden opgespoord als vermoeidheid en hoofpijn worden toegevoegd aan het lijstje met symptomen.
Als die klachten aanleiding geven tot het doen van een test komen duizenden milde extra besmettingsgevallen in beeld, denken de wetenschappers. Zo zou 92 procent van alle infecties kunnen worden ontdekt. Met de toevoeging van diarree zelfs 96.
Nu komen de gezondheidsdiensten op basis van de gebruikelijke klachten 69 procent van de coronabesmettingen op het spoor. De onderzoekers zijn van mening dat a-typische klachten veel vaker voorkomen dan wordt aangenomen.
Volgens onderzoeksleider Edde Loeliger komt de klacht vermoeidheid het meest naar voren. Maar omdat mensen vaker last van hoofdpijn hebben of moe zijn, leggen ze de link met een coronabesmetting niet, klinkt het.
Het kabinet mag de mogelijkheid om bij de Tweede Kamerverkiezingen per post te stemmen beperkt houden tot alleen 70-plussers. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De Partij voor de Dieren was naar de rechter gestapt om af te dwingen dat ook andere kiezers die extra gevaar lopen bij een coronabesmetting per post mogen stemmen. Maar die vordering wijst de voorzieningenrechter af.
Het hoger beroep over het opheffen van de avondklok is kort na 10.00 uur begonnen in het gerechtshof in Den Haag. De rechtbank bepaalde dinsdag in kort geding dat de avondklok per direct moest worden opgeheven. De Staat tekende per kerende post hoger beroep aan, waarna het Hof de werking van het vonnis opschortte.
,,We zijn kwetsbaarder dan we dachten'', zegt de directeur van het Afrikaanse Centrum voor Ziektepreventie, John Nkengasong. Afrika is officieel de grens van 100.000 coronadoden gepasseerd. 'Opmerkelijk pijnlijk', noemt hij die trieste mijlpaal.
De Afrikaanse gezondheidsautoriteiten haalden vorig jaar opgelucht adem, toen het aantal sterfgevallen laag bleef. Nu worden ze echter geconfronteerd met een piek in het aantal Covid-doden. Het aantal staat nu op 100,294.
Het aantal personen dat aan de gevolgen van een coronabesmetting kwam te overlijden nam afgelopen maand toe met 40 procent ten opzichte van een maand eerder, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. 22.000 doden in vier weken tijd.
Vooral het feit dat Afrika 'sterfgevallen als normaal gaat zien' baart Nkengasong zorgen. De gezondheidszorg wordt overspoeld. Het continent dat 54 landen telt, heeft nog maar een kleine hoeveelheid vaccins ontvangen.
Onderwijl grijpt de in Zuid-Afrika opgedoken virusvariant om zich heen en vormt een ware uitdaging voor het vaccinatieprogramma. Zelfs als er voldoende doses zouden zijn, is voor het einde van het jaar pas 35 tot 40 procent van de Afrikanen ingeënt.
Brancheorganisatie ANKO (Algemene Nederlandse Kappers Organisatie) ziet dat steeds meer kappers het knipverbod aan hun laars lappen en krankzinnige capriolen uithalen omdat ze platzak zijn.
De illegale kapsalon die agenten woensdag aantroffen in een zwart busje toen ze eigenlijk op jacht waren naar vier gewapende overvallers verbaast ANKO dan ook niks. Buurtbewoners hadden er al dagen argwaan, omdat het zo druk was rond de bus.Linda Winkel (38) uit Amersfoort doet élke dag de handstand. Nee, ze is geen turnjuf voor jonge kinderen, maar handstandcoach voor volwassenen. ,,Meer mensen zouden dit moeten proberen, bijvoorbeeld als pauze tijdens het thuiswerken.”
Intravacc, het Nederlandse overheidsinstituut voor vaccinonderzoek, wil binnen 2,5 jaar een nieuwe vaccinfabriek bouwen in Bilthoven. Die moet een 'waakvlamfunctie' krijgen om in geval van een pandemie te kunnen worden ingezet. De nieuwe fabriek moet tussen de 40 miljoen en 200 miljoen doses per jaar kunnen produceren.
De fabriek moet 'Nederland in de toekomst veel minder afhankelijk maken van het buitenland in geval van een pandemie', zegt topman Jan Groen van Intravacc. Buiten crisistijden is de fabriek beschikbaar voor de productie van vaccins van Intravacc en andere ondernemingen.
Brazilië heeft als derde land in de wereld meer dan 10 miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Alleen de Verenigde Staten en India hebben meer coronagevallen gemeld dan het grootste land in Zuid-Amerika.
De autoriteiten maakten van het ruim 210 miljoen inwoners tellende Brazilië melden gisteren 51.900 nieuwe besmettingen en 1367 coronadoden. Het land heeft daarmee in totaal 10.030.626 coronagevallen en 243.400 sterfgevallen
Er bestaat internationale bezorgdheid over een coronavariant die is ontdekt in het Braziliaanse Amazonegebied. Die wordt gezien als besmettelijker en is al vastgesteld in zes Braziliaanse deelstaten.
In Brazilië worden mensen ingeënt met het Chinese CoronaVac en het vaccin van AstraZeneca. Dat verloopt niet vlekkeloos. In sommige steden, waaronder ook Rio de Janeiro, moest de inentingen worden stilgelegd omdat er te weinig doses waren.
Renault heeft het afgelopen jaar erg veel last gehad van de coronacrisis. Het Franse autoconcern sloot het jaar af met een recordverlies van 8 miljard euro. Vooral in de eerste helft van 2020 gingen de zaken slecht. Door de virusuitbraak lag de productie van auto's tijdelijk stil en kon het bedrijf minder auto's leveren.
De resultaten van Renault werden vooral gedrukt omdat het slecht ging bij alliantiepartner Nissan, dat met bijna 5 miljard euro het grootste deel van het verlies leed. Een jaar eerder behaalde het Renault-concern nog een winst van 19 miljoen euro. De omzet was met 43,5 miljard euro ruim een vijfde minder dan een jaar eerder.
Royal Schiphol Group heeft coronajaar 2020 afgesloten met een verlies van 563 miljoen euro. De exploitant van onder andere luchthaven Schiphol merkte een ongekende impact van de coronacrisis op de luchthavens, waardoor de passagiersstroom opdroogde. De netto-omzet daalde op jaarbasis met 57 procent naar 688 miljoen euro.
Zelfstandig wonende bejaarden van 80 jaar en ouder worden deze weken massaal gevaccineerd. Ouderen uit Twente moeten daarvoor naar Almelo. Maar er is een groep die wel graag wil, maar geen mogelijkheid ziet om daar te komen. ‘Hoe kom ik daar in hemelsnaam’, vraagt de 96-jarige Annie zich af. Sinds corona kwam, vorig jaar maart, is ze nog nauwelijks buiten geweest.
Volgens brancheorganisatie INretail kelderde de omzet van bijna driekwart van de gesloten winkels in januari op jaarbasis met 60 tot 100 procent. Er dreigt een kaalslag in de winkelstraten door de gedwongen winkelsluitingen.
,,De winkels moeten zo snel mogelijk heropenen om het tij te kunnen keren," aldus de branchevereniging. ,,Open de winkels op 3 maart, dat kan veilig en past ook in de pandemiefase waarin Nederland inmiddels zit."
INretail meldt op basis van onderzoek onder 1300 leden dat 72 procent erg bezorgd is over het voortbestaan van de zaak. Dat was een paar weken geleden nog 63 procent. Premier Rutte ziet vooralsnog 'weinig ruimte' voor versoepeling van de lockdown.
Verkleed als bejaarden hebben twee vrouwen in de Amerikaanse staat Florida geprobeerd een tweede coronaprik te krijgen. Vermomd met mutsen, handschoenen en een bril, meldde het tweetal zich bij de priklocatie in Orange County, meldt ABC News.
De vrouwen zijn volgens de politie 44 en 34 jaar oud. Daardoor hebben ze volgens de regels geen voorrang voor een prik, omdat dat in Florida alleen geldt voor mensen van 65 jaar en ouder, zorgmedewerkers of mensen die in een zorginstelling wonen.
Het duo viel door de mand toen ze zich moesten legitimeren. Ze hadden bij het registreren voor de prik gelogen over hun leeftijd, aldus de politie. De vrouwen hebben een waarschuwing gekregen.
Het Duitse Robert Koch-instituut meldt 9113 nieuwe besmettingsgevallen over de afgelopen 24. Er zijn 508 sterfgevallen als gevolg van een infectie met het coronavirus bijgekomen. In totaal zijn er 2.369.719 besmettingen geregistreerd in Duitsland. Het dodental staat op 67.206.
In Japan zijn meer dan negentig besmettingsgevallen van de nieuwste coronavariant aangetroffen, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het gaat om de coronamutatie die wordt aangeduid als E484K en volgens onderzoekers in zeker veertien landen is opgedoken, waaronder in Nederland.
Volgens de Japanse regering is de virusvariant 91 keer vastgesteld in de Kanto-regio, in het oosten van het land, en zijn er twee gevallen ontdekt op vliegvelden. Het Japanse instituut voor infectieziekten denkt dat de coronamutant van overzees het land is binnengekomen.
Gevreesd wordt dat de reeds ontwikkelde coronavaccins minder effectief zijn tegen deze variant van het coronavirus. In Japan doken eerder ook al Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse virusvarianten op. Volgens de officiële cijfers gaat het tot dusver in totaal om 151 gevallen.
De Texaanse senator Ted Cruz is donderdag verder onder vuur gekomen. Cruz kreeg woensdag al forse kritiek, toen bekend werd dat hij op een vakantietripje was naar het Mexicaanse Cancún, terwijl in zijn thuisstaat Texas de noodtoestand is afgekondigd vanwege winterstormen.
Een dag later keerde hij na een storm van kritiek weer terug naar de VS. Volgens The Washington Post is dit niet de eerste keer dat Cruz afgelopen jaar een vakantie slecht plande; afgelopen zomer zou Cruz een niet-noodzakelijke reis hebben gemaakt naar Jamaica, wat in strijd was met de landelijke coronaregels.
Cruz zou tijdens de nationale feestdag op 4 juli zijn afgereisd naar Jamaica om een oude studievriend te bezoeken, vertellen bronnen aan de krant. Destijds raadde de gezondheidsdienst CDC al het niet-essentiële vliegverkeer af, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook moeten terugkerende reizigers bij thuiskomst een coronatest doen en zeven dagen in quarantaine. Het is onbekend of Cruz dat gedaan heeft.
Het aantal sterfgevallen in Nederland is vorige week gedaald tot een normaal niveau. Voor het eerst sinds september 2020 zijn niet meer mensen overleden dan normaal te verwachten valt in deze tijd van het jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.
Het CBS schat dat in week 6, die duurde van 8 tot en met 14 februari, zo'n 3400 Nederlanders zijn gestorven. Dat sterftecijfer ligt een fractie lager dan de prognose, waarin de gevolgen van het coronavirus buiten beschouwing worden gelaten. De schattingen van het CBS liggen doorgaans niet ver van de definitieve cijfers af.
,,Dit betekent niet dat er geen mensen meer overlijden aan Covid-19'', vermeldt het statistiekbureau er voor de duidelijkheid bij. Tot nog toe heeft het RIVM 293 aan corona gerelateerde sterfgevallen geregistreerd in de afgelopen week. Er zijn dus minder mensen overleden aan andere oorzaken.
In week 5 van dit jaar overleden in totaal 3619 mensen in ons land. Daarmee lag de sterfte nog bijna 5 procent boven normaal. Sinds week 39 (21 tot 27 september) stierven iedere week meer mensen dan normaal gesproken te verwachten zou zijn.
In heel 2020 bedroeg de zogeheten oversterfte ruim 15.000 mensen, op een totaal van bijna 169.000 overledenen. Dat aantal is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo hoog geweest. Covid-19 is de hoofdoorzaak. Daarnaast stierven vorige zomer relatief veel mensen tijdens een hittegolf.
Curaçao wil woensdag 24 februari beginnen met het vaccineren van de bevolking tegen corona. Dat heeft de regering donderdag bekendgemaakt. Tegelijkertijd is er bij de autoriteiten angst over het aantal mensen dat zich daadwerkelijk wil laten inenten.
Amparo dos Santos, leider van oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur ('Curaçao is van ons allemaal') met twee zetels in het parlement, raadde deze week de bevolking aan om zich niet te laten vaccineren. Volgens de partijleider is het beter om water met limoen te drinken en aspirine te slikken.
Minister van Gezondheid Zita Jesus-Leito noemde die oproep donderdag ,,erg onverantwoord''. Curaçao wil juist een zo groot mogelijk aantal burgers vaccineren. Er wordt begonnen met 60-plussers en mensen die werkzaam zijn in de zorgsector.
Op het eiland heerst volgens de minister veel angst voor de vaccinatie. Zo is er een groep mensen die vindt dat de vaccinatie wel erg snel op de markt is gebracht; ze wantrouwen het wetenschappelijke onderzoek. Ook is er bij sommige mensen angst over eventuele bijwerkingen. Jesus-Leito wil de komende tijd met voorlichting die zorgen wegnemen.
De Amerikaanse regering maakt 4 miljard dollar (3,31 miljard euro) vrij voor het vaccinatieprogramma COVAX van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Amerikaanse regeringsmedewerkers hoopt president Joe Biden dat andere landen het Amerikaanse voorbeeld volgen.
De VS maken direct 2 miljard dollar vrij om ook in andere landen mensen te kunnen inenten tegen het coronavirus. De rest van het geld wordt de komende twee jaar in het programma gestoken. De Franse president Emmanuel Macron riep rijke landen donderdag nog op om vaccins aan Afrikaanse landen te doneren.