1. 08/12/2020

  Eens in de zoveel tijd maken we een nieuw liveblog aan. Dit omdat het oude te groot wordt en daardoor steeds trager inlaadt. Het nieuwe, verse liveblog vindt u hier

 2. 08/12/2020

  Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hoopt dat de horeca morgen meteen open kannu uit een notitie van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat het aantal coronabesmettingen dan eerder zal dalen dan stijgen.

  De geheime notitie is ingezien door RTL Nieuws en zou vandaag zijn besproken tijdens kabinetsoverleg over de aanpak van het coronavirus. Met het stuk in de hand proberen minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) de coronaregels voor de horeca te versoepelen.

  ,,KHN roept het kabinet op de uitkomsten van deze notitie mee te nemen in de persconferentie van vanavond, zodat deze vanaf morgen geëffectueerd kunnen worden.” 

  Instanews image
  © Hollandse Hoogte / ANP — In een Amsterdams restaurant worden afhaalmaaltijden klaargemaakt.
 3. 08/12/2020

  Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is vandaag voor de derde dag op rij toegenomen. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1700 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 40 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Vergeleken met begin deze maand (1683 ziekenhuisopnames) is het aantal opgenomen coronapatiënten iets gestegen. Het centrum noteerde maandag een toename van 19 coronapatiënten en zondag kwamen er 39 bij.

  ,,Het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen is nu gelijk aan een week geleden. Daarmee is een plateau bereikt. Het LCPS houdt rekening met een stijgende ziekenhuisbezetting in de komende periode, volgend op een toegenomen aantal besmettingen", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

  Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er nu 464 op de intensive care, 6 minder dan maandag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal toe met 46. Daar liggen nu in totaal 1236 patiënten.

  Vanwege de aanhoudende drukte in ziekenhuizen, vooral in de Randstad, werden de afgelopen 24 uur 21 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, onder wie 3 ic-patiënten.

 4. 08/12/2020

  Werknemers in verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen en niet de bewoners worden als eerste ingeënt met het vaccin tegen het coronavirus. Dat is de uitkomst van een overleg dat door betrokken partijen onder leiding van het RIVM is gevoerd, meldt NRC. Volgens bronnen rond het overleg is dit "de variant die het meeste kans van slagen heeft" als het gaat om het snel en effectief op gang brengen van de vaccinatiecampagne.

  Reden is dat het makkelijker zal zijn om personeel naar grote, centrale locaties te laten gaan voor een vaccinatie, dan om op alle 2500 afzonderlijke locaties van verpleeghuizen en honderden gehandicapteninstellingen te vaccineren.

 5. 08/12/2020

  Zweden mogen tijdens de komende feestdagen hooguit met acht mensen samenkomen, ook binnen huiselijke kring. Premier Stefan Lofven zei dinsdag dat de regels niet ter gelegenheid van Kerstmis en oud en nieuw worden versoepeld. ,,Dit jaar kan Kerstmis niet zoals gebruikelijk."

  Zweden vormt bij de coronamaatregelen een buitenbeentje in Europa, omdat het land geen lockdowns afkondigde of mondkapjes adviseerde. Het land gaat gebukt onder de tweede golf van de virusuitbraak, die inmiddels 7000 levens in het land heeft gekost, meer dan in de rest van Scandinavië samen.