1. 30/09/2020

  Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog vind je hier. 

 2. 30/09/2020

  Entertainmentconcern Disney gaat zo'n 28.000 medewerkers van zijn Amerikaanse pretparken ontslaan. Die mensen zaten al tijdelijk thuis omdat de parken al geruime tijd dicht zijn vanwege de coronacrisis of nauwelijks bezoekers trekken. Ongeveer twee derde van de ontslagen medewerkers zijn parttimers, maar er zijn ook managers bij.

  Disneys hoofd pretparken Josh D'Amaro noemt de beslissing 'hartverscheurend', maar zegt ook dat het 'de enige optie is die we hebben gezien de gevolgen van het coronavirus op ons bedrijf'.

  De twee pretparken van Disney in Californië zijn al maanden dicht. In Florida mochten de parken wel al open. Ook op andere plekken ter wereld, zoals in China, Hongkong, Japan en Frankrijk gingen de parken alweer open. Wel zaten daar vaak beperkingen aan voor wat betreft het aantal bezoekers.

  Bij de Amerikaanse pretparken van Disney werkten voor de uitbraak van corona ruim 100.000 mensen.

 3. 30/09/2020

  Bonaire stelt thuiswerken verplicht waar dat mogelijk is. Dat is een onderdeel van een nieuw pakket aan coronamaatregelen dat gezaghebber van Bonaire Edison Rijna heeft aangekondigd.

  Bonaire voerde 21 september een lichte lockdown in. Toen waren er 27 besmettingen. Nu zijn het er 77. Volgens Rijna blijkt uit analyse dat de meeste besmettingen thuis plaatsvinden of op het werk. Vandaar de verplichting tot thuiswerken.

  Er zal volgens Rijna wekelijks worden gekeken of Bonaire een aanvraag kan doen om terug te keren van code oranje naar code geel. Als dat gebeurt, kunnen er weer passagiers uit Nederland komen. Op 21 september vroeg Bonaire om de code-oranje. Als Nederlanders weer mogen komen, moeten ze wel een test kunnen overhandigen die niet ouder is dan 72 uur en waaruit blijkt dat er geen sprake is van besmetting.

 4. 30/09/2020

  De etappekoers BinckBank Tour gaat door, maar niet op Nederlands grondgebied. Dat meldt de organisatie nadat de de burgemeesters van de drie Nederlandse gemeenten Sittard-Geleen, Terneuzen en Vlissingen een streep hadden gezet door de wielerwedstrijd in Nederland. Dat betekent dat er voor de wielrenners woensdag in plaats van de tijdrit een rustdag is.

  De organisatie van de etappekoers, die normaal door België en Nederland gaat, is op zoek naar alternatieven voor de ritten van donderdag en vrijdag. De start van de etappe van donderdag stond gepland in Philippine, in de gemeente Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen, de aankomst ligt in Vlaanderen. De etappe van vrijdag zou grotendeels over Nederlands grondgebied gaan met finish in Sittard-Geleen. Voor die dag kijkt de organisatie naar een alternatief. De etappe van zaterdag wordt helemaal in België verreden en gaat zeker door.

  De burgemeesters van de Nederlandse gemeenten namen dinsdagavond het besluit om de ritten in Nederland te schrappen naar aanleiding van de aangepaste landelijke maatregelen vanwege het coronavirus, die op maandag 28 september zijn aangekondigd. Deze maatregelen zijn bekrachtigd in de nieuwe noodverordeningen van zowel Veiligheidsregio Zuid-Limburg als Veiligheidsregio Zeeland. Volgens de burgemeesters is het niet mogelijk om aan de aangescherpte maatregelen te voldoen. In de noodverordening staat dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden.

  De organisatie laat weten zeer teleurgesteld te zijn dat dit besluit is genomen, zeker gezien het late tijdstip.

 5. 30/09/2020

  De resultaten van een eerste veiligheidsproef met een potentieel coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna lijken veelbelovend. De oudere proefpersonen die het vaccin kregen toegediend, maakten ongeveer net zoveel antilichamen aan als jongvolwassenen. Volgens onderzoekers zijn de bijwerkingen vergelijkbaar met die van een griepprik.

  De studie is gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift New England Journal of Medicine. Dat het potentiële vaccin positieve effecten lijkt te hebben voor ouderen, bij uitstek een kwetsbare groep, is volgens een van de onderzoekers een belangrijke vondst omdat het immuunsysteem van senioren vaak verzwakt is.

  De proef volgde op een eerste veiligheidsproef waarin het potentiële vaccin werd uitgeprobeerd op proefpersonen tussen de 18 en 55 jaar. In de vervolgproef werd het vaccin toegediend aan veertig volwassenen in de leeftijdsgroepen 56 tot 70 en 71 en ouder.

  Ouderen die twee dosissen van 100 microgram kreeg met 28 dagen ertussen, vertoonden een immuunreactie vergelijkbaar met die van jongvolwassenen. Moderna is al bezig een hogere dosering te testen in een fase 3-proef, de laatste fase voordat er goedkeuring wordt aangevraagd.

  De bijwerkingen, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid, pijn in het lichaam, rillingen en pijn op de injectieplek werden ervaren van mild tot matig. In minstens twee gevallen vertoonden proefpersonen ernstige bijwerkingen.