Voor zover bekend zijn er wereldwijd bijna een miljoen mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO dringt aan op meer internationale samenwerking wat betreft het coronavirus in afwachting van een effectief vaccin. ,,Als we dat niet doen, zijn 2 miljoen doden niet alleen voorstelbaar, maar vrees ik erg waarschijnlijk", aldus WHO-directeur Mike Ryan.
© REUTERS — WHO-directeur Marc Ryan voorziet 2 miljoen coronadoden. De VS geldt als het land dat wereldwijd het hardst is getroffen door het longvirus. In totaal heeft het land 7.005.746 besmettingsgevallen gemeld, blijkt uit de gegevens van de Johns Hopkins University. Alleen deze maand al heeft de VS één miljoen extra besmettingen en 20.000 doden geregistreerd. Het officiële dodental bedraagt vandaag 203.240.
Frankrijk telt na vandaag in totaal meer dan een half miljoen besmettingen. De afgelopen 24 uur werden nog eens 15.797 infecties geregistreerd, net onder het record van gisteren. Toen werden er 16.097 gemeld. Het totale officiële aantal coronagevallen in Frankrijk staat nu op 513.034.
In de laatste 24 uur overleden 150 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het drievoudige van de sterftecijfers die vorige week per dag werden gemeld. In totaal heeft het coronavirus 31.661 slachtoffers in Frankrijk gemaakt.
De Belgische geestverwanten van de Nederlandse actiegroep Viruswaarheid willen de politiek in. Ze eisen vervroegde verkiezingen, in de hoop dan zetels te veroveren om een eind te kunnen maken aan de coronamaatregelen.
De mensen van VirusWaanzin - die nauwe banden heeft met de groep rond Willem Engel - beginnen de 'politieke beweging' STOP. Die heeft maar één programmapunt: de afschaffing van de mondkapjesplicht, de afstandsregel, de beperkingen voor evenementen en de andere coronavoorschriften die in België van kracht zijn.Drie jongeren uit het Belgische Gent zitten al een maand vast in een hotelkamer in Palermo, de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sicilië. Het drietal was er op vakantie en raakte besmet met het coronavirus. Het hotel wordt bewaakt door de politie en ze riskeren hoge boetes als ze proberen te ontsnappen. ,,Het is verschrikkelijk. Ik heb al in de diepste dieptes gezeten”, zegt Brecht De Rycke (27) tegen Het Laatste Nieuws.
Twee voormalig bestuursleden van een tehuis voor veteranen in de Amerikaanse staat Massachusetts, waar 76 bewoners aan het coronavirus bezweken, worden vervolgd voor hun aanpak van de virusuitbraak. Oud-bestuursvoorzitter Benneth Wals en voormalig medisch directeur David Clinton van het Holyoke Soldiers' Home namen in maart onder meer de beslissing om twee dementie-afdelingen samen te voegen.
Door die beslissing kwamen coronapatiënten in één ruimte te wonen met veteranen zonder klachten: 40 personen in een woongedeelte waar normaal 25 mensen verbleven. Negen van hen moesten in de eetkamer slapen. ,,Deze veteranen riskeerden hun levens op de stranden van Normandië en de jungles van Vietnam'', zegt openbaar aanklager Maura Healey. ,,Het is schokkend om te weten dat ze nu onder gruwelijke omstandigheden zijn gestorven.''
De zaak tegen Wals en Clinton is de eerste in zijn soort en beiden riskeren gevangenisstraf wegens het toebrengen van ernstig letsel en het verwaarlozen van ouderen. De eerste coronapatiënt van Holyoke werd in maart positief getest en ondanks dat hij wekenlang symptomen had, deed het personeel niets om hem te isoleren. Al die tijd verbleef hij tussen andere bewoners, liep rond over de afdeling en bracht tijd door in de woonkamer.
Een sociaal werker die klaagde over de samengevoegde afdelingen, kreeg te horen dat de veteranen toch al aan het virus waren blootgesteld en dat er te weinig personeel was om beide afdelingen open te houden. Een van de medewerkers die hielp bij het overplaatsen van de bejaarden vertelde dat ze het gevoel had 'de veteranen naar hun dood te leiden'. De bedden stonden er 'pal naast elkaar, als in een tent op het slagveld', verklaarde een ander.
In plaats van zich te richten op preventie zette de directie zich schrap voor een groot aantal doden. De dag van de verhuizing arriveerden twaalf lijkzakken bij de samengevoegde afdeling. De dag erna werd er een koelwagen neergezet, om de lichamen te herbergen die niet in het mortuarium zouden passen. ,,Dit had nooit mogen gebeuren'', zegt Healey.© EPA — 76 bewoners van het veteranentehuis overleden aan Covid-19. Prins Bernhard is vandaag in quarantaine gegaan, omdat hij in contact is geweest met iemand die besmet is met het coronavirus, bevestigt hijzelf. Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Bernhard van Oranje (50) is de tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.
Zijn neef prins Constantijn maakte vorige week bekend in zelfisolatie te zijn gegaan. Zijn echtgenote prinses Laurentien is deze week samen met hun zoon graaf Claus 14 dagen in quarantaine gegaan na aankomst in Schotland. Claus gaat daar naar school en de quarantaine is verplicht voor iedereen die uit Nederland komt.
© ANP — Prins Bernhard is vandaag in quarantaine gegaan. Wegens het snel stijgende aantal coronabesmettingen scherpt Israël de lockdown verder aan. De meeste bedrijven zijn gesloten, scholen blijven dicht en synagogen sluiten de deuren, met uitzondering van de komende religieuze feestdagen. De maatregelen blijven nog zeker twee weken van kracht.
Afgelopen weken liep het aantal besmettingen weer snel op, met dagelijkse aantallen nieuwe besmettingen boven de 7000. Volgens de gegevens van Johns Hopkins University zijn in Israël tot dusver 215.273 mensen besmet geraakt met het coronavirus, van wie er 1405 zijn overleden.Bij Feyenoord ging het vandaag weer veel over 1,5 meter afstand houden. Het is de club er alles aan gelegen om de wedstrijd zondag in de Kuip probleemloos te laten verlopen. De aanhang zal zich zeer gedisciplineerd moeten gedragen. Ook om burgemeester Aboutaleb tevreden te stemmen. ,,Dat is zo belangrijk’’, zegt clubarts Casper van Eijck. ,,Niemand zit op nieuwe maatregelen te wachten.''
In Drenthe en Groningen gaan de eerste verpleeg- en verzorgingshuizen bezoekers, vrijwilligers en medewerkers verplichten om vanaf zaterdag medische mondkapjes te dragen, meldt het Dagblad van het Noorden. Alle verpleeghuizen van Icare voeren die maatregel sowieso in.
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, bespreken maandag of mensen met contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten verplicht een mondkapje moeten gaan dragen, laat voorzitter Hubert Bruls weten.
Ook een algemene registratieplicht in alle publieke gelegenheden komt aan de orde, net als plastic maskers voor bedienend personeel in de horeca. Bruls wil de maatregelen invoeren in zijn eigen veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
De andere dertien regio's waar de coronasituatie zorgelijk is, gaan mogelijk meedoen en volgens Bruls is het niet onwaarschijnlijk dat een of meer maatregelen volgende week landelijk gaan gelden.André Rieu blaast zijn kerstconcerten in het MECC in Maastricht af in verband met de coronapandemie. De concerten van Rieu en zijn Johann Strauss Orkest worden een jaar uitgesteld tot 18 en 19 december 2021. Kaartjes voor de kerstconcerten op 19 en 20 december blijven geldig voor volgend jaar.
,,Lieve fans. We verheugden ons heel erg op de kerstconcerten dit jaar", laat Rieu weten. ,,Maar veiligheid gaat natuurlijk voor alles, en op dit moment kunnen wij niet optreden op de manier zoals u en wij dat zouden willen. Mijn orkest en ik verheugen ons erop jullie allemaal in Maastricht te zien in 2021."Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten met ernstige coronaklachten, het hoogste aantal sinds begin juni en een verdubbeling ten opzichte van vorige week. Op de verpleegafdelingen liggen 431 coronapatiënten, 36 meer dan op gisteren. Het aantal mensen op de speciale corona-ic's steeg van 106 naar 116. In totaal steeg het aantal opgenomen patiënten met 46.
In de lijn van John F. Kennedy's legendarische woorden 'vraag niet wat uw land voor u kan doen, maar vraag wat u voor uw land kunt doen' wees premier Rutte Nederlanders vandaag op hun eigen verantwoordelijkheid. Hij gaf mensen in de drie grote steden het advies om zich dit weekend niet af te vragen welke nieuwe maatregelen er mogelijk worden ingevoerd, maar 'wat kan ik met mijn gedrag doen om dit te voorkomen'. Volgens Rutte gaat het niet om de effectiefste maatregelen, maar om ons gedrag. ,,Als iedereen zich houdt aan de maatregelen, zal de verspreiding van het virus stoppen.''
© AP — President John F. Kennedy. Steeds meer delen van Nederland komen op het punt dat er misschien extra maatregelen tegen het coronavirus nodig zijn. In 21 van de 25 regio's kwam het aantal besmettingen vandaag boven de zogenoemde signaalwaarde uit.
Drie andere streken blijven net onder die grens. Alleen in Zeeland valt het aantal besmettingen nog mee. De signaalwaarde is het niveau waarop de alarmbellen bij de overheid afgaan. Dat gebeurt wanneer in een etmaal meer dan 7 op de 100.000 inwoners positief testen op het coronavirus.Het aantal besmettingen in ons land loopt op en ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Het kabinet is vooral bezorgd over het aantal besmettingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. 'We kijken wat daar extra nodig is', zei minister De Jonge. 'De ontwikkelingen zijn zorgelijk.'' Premier sluit extra coronamaatregelen voor drie grootste steden in Randstad niet uit.
De regionale coronamaatregelen gaan vanaf zondag 18 uur voor nog eens acht veiligheidsregio's gelden. De nieuwe regio's zijn Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland Zuid en Flevoland. Kroegen moeten daar 's avonds vroeger dicht en de groepsgrootte van veel bijeenkomsten wordt beperkt tot vijftig.De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet gaat over een mogelijke verlaging eerst in gesprek met de Tweede Kamer, lieten de ministers Grapperhaus van Justitie en Dekker voor Rechtsbescherming vandaag weten.
Na een bekeuring voor een corona-overtreding volgt geen justitiële aantekening meer, in de volksmond een strafblad. ,,Een aantekening sleep je voor de rest van je leven mee. We volgen nu de wens van de Tweede Kamer om dat te schrappen", zei Dekker.
Andere zaken zoals spugen, intimideren of bedreigen van politiemensen of boa's vanwege de coronaregels, is volgens Grapperhaus wel volledig strafbaar. Datzelfde geldt voor mensen die bepaalde vergunningen rond corona overtreden.
Er liggen op dit moment 116 coronapatiënten op de Nederlandse ic's, volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren waren dat er 106, de week ervoor 58. Volgens de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) liggen er daarnaast nog 8 mensen met coronaklachten op Duitse ic's, wat het totaal aantal ic-patiënten met Covid-19 op 124 brengt.
De horeca is bezorgd over de winter. Door de oplopende besmettingen is er een grote kans op meer en strengere coronamaatregelen zoals beperktere openingstijden. De terrassen gaan 's winters weg en binnen is er minder ruimte. Daarbovenop komen de afnemende steunmaatregelen van de overheid voor loonkosten. Deze 'gevaarlijke cocktail' van factoren kan veel horecabedrijven deze winter de kop gaan kosten, verwacht directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het is een toename ten opzichte van gisteren, toen 2544 meldingen werden geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 16.000 mensen positief getest op het coronavirus.
Het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames steeg in het afgelopen etmaal met 36 en het aantal sterfgevallen met 16. Gisteren meldde het RIVM 25 ziekenhuisopnames en 16 sterfgevallen. Die gegevens komen soms met wat vertraging binnen.
Amsterdam-Amstelland had de grootste toename. Het aantal besmettingen daar steeg met 415, waaronder 360 in Amsterdam zelf. In Rotterdam-Rijnmond kwamen 271 gevallen aan het licht. Daarvan waren 174 in de gemeente Rotterdam. De regio Haaglanden registreerde 291 gevallen en in de provincie Utrecht kwamen er 230 gevallen bij. In de regio's Brabant-Noord, Gelderland-Zuid, Midden- en West-Brabant, Hollands Midden en Noord- en Oost-Gelderland werden meer dan honderd positieve tests geregistreerd.
© ANP — Een medewerker van de GGD Gooi en Vechtstreek neemt een coronatest af in een testlocatie.