1. 17/08/2020

  Dit liveblog is gesloten.

 2. 17/08/2020

  In de Verenigde Staten zijn meer dan 170.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins universiteit. De staten Florida, Texas en Louisiana worden momenteel het hardst getroffen. In Texas zijn inmiddels meer dan 10.000 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

  De VS voeren de wereldwijde ranglijst aan wat betreft hoeveelheid coronadoden (170.052), gevolgd door Brazilië (107.852) en Mexico (56.757). Wereldwijd zijn bijna 774.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

  In totaal zijn in de VS ruim 5,4 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus, dat is ruim een kwart van het totale aantal besmettingen van 21,6 miljoen.

 3. 17/08/2020

  Voor de leerlingen uit regio Noord zit de vakantie er op. Voor het eerst in vijf maanden gaan scholieren in het voortgezet onderwijs weer naar school. Basisscholen waren al sinds 8 juni volledig open. 

  Scholieren in het primair en voortgezet onderwijs hoeven onderling geen afstand te houden. Middelbare schoolleerlingen moeten wel op anderhalve meter afstand van volwassenen blijven. Er is geen mondkapjesplicht voor scholieren of docenten.

  Wie terugkomt uit een land dat oranje of rood 'kleurt' vanwege het coronavirus, wordt dringend geadviseerd 14 dagen in quarantaine te gaan. Als een leerling daardoor de eerste schooldagen van het nieuwe jaar mist, telt dat toch niet als spijbelen. Scholen hoeven de leerplichtambtenaar niet in te schakelen. Volgens de koepel van basisscholen, de PO-Raad, "is het belang van de volksgezondheid doorslaggevend"

 4. 17/08/2020

  De rechter buigt zich maandag over de mondkapjesplicht in Amsterdam. Het kort geding tegen de gemeente is aangespannen door een bewoner en cultureel ondernemer op de Wallen in Amsterdam. Marktkooplui van de Albert Cuyp en protestgroep Viruswaarheid hebben zich bij hem aangesloten.

  De eisers noemen de verplichting om op vijf plekken in Amsterdam een mondkapje te dragen, een "fundamentele inperking van de grondrechten van bewoners, ondernemers en bezoekers".

  In onder meer Amsterdam en Rotterdam is sinds kort het dragen van een mondkapje op verschillende plekken verplicht. In Amsterdam geldt de regel onder meer op de Wallen, Kalverstraat en Nieuwendijk. Mondkapjes zijn daar op straat en in de winkels dag en nacht verplicht. Op de markten in de Albert Cuypstraat en op Plein '40-'45 geldt de plicht tijdens markttijden.

 5. 17/08/2020

  Australië kende maandag de hoogste stijging van het aantal doden door het coronavirus. Hoewel het aantal nieuwe besmettingen stabiel bleef, overleden er in de staat Victoria 25 mensen aan Covid-19 in de afgelopen 24 uur. Het hoogste aantal doden binnen één dag stond op 21. Victoria is het epicentrum van de tweede coronagolf in Australië. 

  Volgens de autoriteiten in de zuidoostelijke staat werden maandag 282 nieuwe besmettingen gerapporteerd, nagenoeg hetzelfde aantal als de 279 van een dag eerder. Eerder deze maand was dat aantal nog gestegen naar ruim 700, maar er is een flinke daling van het aantal besmettingen sinds Melbourne onder een strikte lockdown werd geplaatst.

  Australië heeft sinds de coronauitbraak 23.500 besmettingen en 421 sterfgevallen gemeld.