1. 04/08/2020

    Na een kang  requisitoir komt de officier van justitie tot zijn strafeis. Voor Van K. vraagt hij 18 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Zijn ontkennende en niet meewerkende houding wordt hem zwaar aangerekend, net als zijn strafblad: hij werd al twee keer eerder veroordeeld voor een geweldsmisdrijf en kreeg tbs. 

    Tegen Michel B. eist het OM 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. 

    Morgen gaat de zaak verder en komen de verdachten van beide verdachten aan het woord. 

  2. 04/08/2020

    De persoonlijke omstandigheden van Michel B. zijn ronduit problematisch. ,,Als ik zeg dat u een moeilijke jeugd hebt gehad, dan is het alsof ik zeg dat de paus katholiek is”, zegt de rechter. B. woonde sinds zijn vierde in internaten, gebruikte op jonge leeftijd al alcohol en drugs, werd naar eigen zeggen jarenlang door zijn vader misbruikt en door zijn stiefvader mishandeld. Volgens onderzoek door het Pieter Baan Centrum heeft hij een lage intelligentie, is hij makkelijk beïnvloedbaar, heeft hij symptomen van adhd en ptss en zorgt de optelsom van verschillende stoornissen voor een chronisch disfunctioneren. In 2008 werd hij veroordeeld voor een zedendelict en kreeg hij tbs opgelegd. 

  3. 04/08/2020

    De rechter gaat verder met het bespreken van de persoonlijke omstandigheden van de verdachten en begint met Jan van K. Die werd in zijn jeugd misbruikt, begon al jong met drinken en ontwikkelde een alcoholverslaving. In militaire dienst, gelegerd in Duitsland, werd hij vader van een tweeling. Die zag hij alleen bij de geboorte en daarna nooit meer. In 1995 werd Van K. voor het eerst veroordeeld voor een geweldsdelict en kreeg toen ook tbs. In 2003 volgde een tweede veroordeling, eveneens voor een geweldsdelict. Ook toen werd tbs opgelegd. Uiteindelijk zat Van K. 23 jaar in een tbs-kliniek. In 2017 kreeg hij ontslag, omdat hij zijn leven gebeterd leek te hebben. Onder meer zijn alcoholverslaving leek onder controle. Eenmaal weer terug in de maatschappij verviel hij al snel weer in zijn oude gedrag. Van K. begon weer fors te drinken, vertoonde anti-sociaal gedrag en bouwde snel schulden op. 

  4. 04/08/2020

    Na een lange lunchpauze gaat de zaak verder met de vorderingen. De nabestaanden eisen schadevergoeding van de verdachten voor een bedrag van circa zestigduizend euro. Het gaat onder meer om affectieschade en materiele kosten die de nabestaanden hebben gemaakt. Volgens Postma, advocaat van de nabestaanden, gaan zij zeer gebukt onder het feit dat hun vader door een misdrijf om het leven is gebracht. ,,Ja, de relatie tussen vader en kinderen was getroebleerd. Er was geen contact meer, ter bescherming van de kleinkinderen. Maar het was wel hun vader, en de loyaliteitsband was er. De dood van hun vader heeft hen zeer geraakt.”

  5. 04/08/2020

    Het is tijd voor het slachtofferspreekrecht. Oudste dochter begint met haar verklaring. Ze is geëmotioneerd, maar spreekt duidelijk. Ze had al tijden geen contact meer met haar vader. ,,Hij had zijn fouten toegegeven en zijn straf ondergaan. Ik had gehoopt antwoorden te vinden in zijn huis, maar alles was weg, zijn laptop geleegd. Alle verjaardagen van de kinderen stonden op de kalender aan de koelkast. Ondanks zijn verleden, was hij wel mijn vader. Deze verdachten mogen nooit meer deel nemen aan de samenleving, ter bescherming van iedereen.”