Dit liveblog is afgesloten. De laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus lees je hier.
De autoriteiten in de Verenigde Staten hebben bij meer dan 5 miljoen mensen vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt met het coronavirus. Geen enkel land heeft meer besmettingen gemeld, bericht The New York Times. Zeker 161.000 patiënten met het virus zijn overleden.
Bij twee nertsenbedrijven in Elsendorp (gemeente Gemert-Bakel) en Vredepeel (gemeente Venray) zijn besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Daar huizen respectievelijk 12.000 en 6.000 nertsen.
Daarmee komt het aantal nertsenbedrijven met besmettingen op 29. In 27 eerdere gevallen zijn alle nertsen geruimd. Dat gaat ook bij deze twee bedrijven gebeuren, meldden de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw vanochtend.
De besmettingen op de bedrijven kwamen aan het licht dankzij het vroege waarschuwingssysteem waarmee wekelijks kadavers van dode nertsen worden getest op het virus. Dat gebeurt nadat duidelijk werd dat nertsen het virus kunnen oplopen en doorgeven aan mensen.
Het overgrote deel van de Nederlandse nertsenhouderijen staat in het oosten van de provincie Noord-Brabant. Er gelden nog altijd strengere hygiëneregels en een landelijk vervoersverbod voor nertsen. Nertsenhouders kunnen binnenkort een beroep doen op een stoppersregeling, waardoor zij hun bedrijf kunnen opdoeken zonder er veel bij in te schieten. Voor de coronacrisis was al bepaald dat nertsenfokkerijen vanaf 2024 hun deuren moeten sluiten.
© ANP — Medewerkers van de NVWA zijn bezig met het ruimen van nertsen op een met het coronavirus besmette nertsenfokkerij. Het aantal nieuwe besmettingen per etmaal in Duitsland is fors gedaald. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldt dat in de laatste 24 uur 555 coronatesten positief waren.
Zaterdag meldde het RKI nog 1122 positieve tests, een lichte daling ten opzichte van vrijdag toen er 1147 waren. In de laatste 24 uur overleed in Duitsland één persoon aan de gevolgen van Covid-19. Zaterdag werden er twaalf doden gemeld en vrijdag acht.
Duitsland heeft tot nu toe 215.891 besmettingsgevallen en 9196 doden geregistreerd.
Het aantal nieuwe besmettingen in België blijft verder toenemen. In de periode tussen 30 juli en 5 augustus zijn gemiddeld 564,4 mensen per dag besmet geraakt. Dat blijkt uit de dagelijkse update van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met 19 procent op weekbasis.
In Nieuw-Zeeland zijn al honderd dagen geen nieuwe coronabesmettingen meer geconstateerd. Gezondheidsfunctionarissen waarschuwen echter dat er geen ruimte is voor zelfgenoegzaamheid.
Er zijn nog steeds 23 actieve besmettingen, maar die werden allemaal aan de grens ontdekt. De geïnfecteerden verblijven in beheerde isolatiefaciliteiten.
,,Het bereiken van 100 dagen zonder overdracht binnen de gemeenschap is een belangrijke mijlpaal. Maar zoals we allemaal weten, kunnen we het ons niet veroorloven om zelfgenoegzaam te zijn'', zei directeur Ashley Bloomfield van het ministerie van Volksgezondheid. ,,We hebben in het buitenland gezien hoe snel het virus opnieuw kan opduiken en zich kan verspreiden op plaatsen waar het voorheen onder controle was. We moeten voorbereid zijn om snel toekomstige gevallen in Nieuw-Zeeland uit te roeien.''
Nieuw-Zeeland, met een bevolking van vijf miljoen mensen, wordt alom geprezen voor de effectieve aanpak van het coronavirus sinds het op 19 maart zijn grenzen sloot. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het land als een voorbeeld voor anderen geprezen voor het ,,succesvol elimineren van overdracht binnen de gemeenschap''.
Sinds de eerste patiënt in februari werd vastgesteld, zijn er 1219 bevestigde besmettingsgevallen in Nieuw-Zeeland geweest. Het laatste geval van overdracht onder de bevolking werd geregistreerd op 1 mei. Als gevolg hiervan genieten Nieuw-Zeelanders van een bijna normale levensstijl zoals voor het coronavirus, zonder sociale afstand te houden en toeschouwers toe te staan bij sport- en culturele evenementen. Wel wordt de grens strikt bewaakt en dienen alle mensen die het land binnenkomen 14 dagen in quarantaine door te brengen.
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Suriname stijgt de afgelopen dagen snel. Vrijdag werd een recordaantal van 107 positieve testen gemeld, zaterdag kwamen er nog eens 104 nieuwe gevallen bij. Tot nu toe zijn sinds de uitbraak 2306 Surinamers besmet geraakt, 29 van hen zijn aan de gevolgen daarvan overleden.
De Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin heeft in het parlement aangegeven dat president Chan Santokhi wordt geadviseerd strengere maatregelen te treffen om verspreiding tegen te gaan. Naar verwachting zal Santokhi binnenkort met nieuwe beperkingen komen, meldt de lokale nieuwssite Starnieuws.
Eind vorige maand besloot de president vanwege het groeiende aantal besmettingen de versoepeling van de coronamaatregelen gedeeltelijk terug te draaien. De belangrijkste aanscherpingen toen waren het verlengen van het uitgaansverbod met een uur en het terugbrengen van het samenscholingsverbod naar maximaal vijf mensen. Een andere verandering was dat de drie algemene coronamaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje, de 1,5 meter afstand-regel en regelmatig handen wassen, verplicht gesteld werden.
De Franse regering schat de 'onmiddellijke impact' van de coronapandemie op de toeristische sector in het land op minstens 30 à 40 miljard euro.
,,In normale tijden genereert het toerisme zo'n 180 miljard euro aan inkomsten, waarvan 60 miljard voor rekening komt van het internationale toerisme. De onmiddellijke impact van de epidemie bedraagt minstens 30 à 40 miljard euro'', aldus Jean-Baptiste Lemoyne, de Franse staatssecretaris voor Toerisme, in een interview met de krant Journal du Dimanche. ,,Veel touroperators zeggen ons dat hun omzet aan het einde van het jaar met 20 tot 25 procent gedaald zal zijn.''
Volgens de staatssecretaris dragen de Fransen zelf massaal bij aan de opleving van de sector door in eigen land op vakantie te gaan. Zo zou 70 procent van de Fransen die op reis gingen, binnen de landsgrenzen zijn gebleven. ,,Daardoor kunnen we het meest essentiële redden, maar laten we duidelijk zijn: terwijl in normale tijden zo'n 9 miljoen Fransen het buitenland opzoeken, verwelkomt Frankrijk zelf elke zomer 17 miljoen buitenlandse toeristen. Een deel van die klantenkring is gewoon verdwenen'', aldus Lemoyne.
Toch ziet hij ook lichtpuntjes. Zo zouden heel wat Belgen, Duitsers, Italianen en Spanjaarden in september plannen hebben om af te reizen naar Frankrijk, meer dan voor juli en augustus het geval was. Volgens de staatssecretaris was juli niettemin ,,bemoedigend'' en hij zegt te hopen op een goed laagseizoen. ,,Maar het herstel is kwetsbaar, zodra sprake is van een nieuwe uitbraak heeft dat een onmiddellijke impact op de annuleringen en de reserveringen''.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag vier decreten ondertekend om de economische slachtoffers van de corona-epidemie langer te helpen. Zijn maatregelen behelzen voortzetting (maar verlaging) van de werkloosheidsuitkeringen, tijdelijke opschorting van loonbelasting voor mensen die minder verdienen dan 100.000 dollar, bescherming tegen huisuitzetting en staatsfinanciering van studieleningen tegen 0 procent rente. Lees hier verder.
In Brazilië zijn vandaag op diverse plaatsen herdenkingsbijeenkomsten gehouden voor de meer dan 100.000 doden door het coronavirus. Het land passeerde die trieste mijlpaal zaterdag met de registratie van 905 sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Het totaalaantal doden bedraagt nu 100.447, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.
Ook hebben 49.970 inwoners de afgelopen 24 uur positief getest op het longvirus. Daarmee zijn nu meer dan 3 miljoen Brazilianen besmet geraakt.
Het Braziliaanse Hooggerechtshof en Congres, instellingen die kritiek hebben geuit op de aanpak van de pandemie door president Jair Bolsonaro, riepen respectievelijk drie en vier dagen nationale rouw uit vanwege de 100.000 doden. De president gaf geen publiekelijk commentaar.
Bolsonaro noemde het longvirus eerder een griepje en zegt dat hij van zijn eigen infectie met het virus hersteld is dankzij hydroxychloroquine. Wetenschappers konden nog geen sluitend bewijs vinden voor de positieve werking van dit malariamiddel bij de bestrijding van het nieuwe coronavirus.
Brazilië geldt al langere tijd als een van de hardst getroffen landen door het coronavirus. Na de Verenigde Staten telt het land zowel het hoogste aantal vastgestelde coronagevallen als het hoogste dodental.
© Getty Images — Op het strand van Copacabana in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro heeft de ngo 'Rio da Paz' (Rio van de Vrede) zaterdag kruizen neergezet en ballonnen opgelaten als eerbetoon aan de meer dan 100.000 doden als gevolg van het coronavirus. In de deelstaat Rio de Janeiro overleden meer dan 14.000 mensen aan het virus. Rio is na São Paulo (25.000 doden) het zwaarst getroffen gebied van Brazilië. In Amsterdam is op last van de voorzitter van de veiligheidsregio een zalencentrum (De Koning Party & Events) voor twee weken gesloten omdat uit een rapportage van de GGD blijkt dat er drie clusters van coronabesmettingen te herleiden zijn aan feesten op deze locatie. Een cluster betekent dat drie of meer besmette personen naar de locatie te herleiden zijn. Ook blijkt dat tijdens de feesten de voorwaarden uit de noodverordening zijn overtreden.
Op Aruba is het aantal personen met een actieve coronabesmetting vandaag met 99 gestegen. In totaal zijn er nu 392 zogenoemde actieve besmettingen op het eiland. Aruba heeft in de afgelopen drie dagen zo'n driehonderd besmettingen erbij gekregen.
Op het eiland zijn inmiddels 11.350 personen getest. Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn drie besmette mensen overleden. Het eiland heeft duidelijk te maken met een tweede coronagolf. Tot eind vorige maand waren er maar iets meer dan honderd actieve gevallen geregistreerd sinds het uitbreken van de wereldwijde corona pandemie.
Het was dringen geblazen deze zaterdag. Op en rond de Utrechtse wateren zochten vooral jongeren volop verkoeling en gezelschap. En dat ging lang niet overal zoals beoogd. „1,5 meter afstand? Ik kom toch niet in de buurt van oudere mensen.” Lees hier het hele verhaal.
© Angeliek de Jonge — Een tropische dag op en rond de Muntkade, Utrecht. Het West-Brabantse stadje Bergen op Zoom gaat de komende tijd strenger controleren of mensen in restaurants, kroegen en uitgaansgelegenheden wel genoeg afstand van elkaar houden en of er niet te veel mensen binnen zijn. Supermarkten moeten beter opletten dat niet te veel mensen tegelijk boodschappen doen en dat winkelwagentjes en -mandjes goed worden ontsmet. Bergen op Zoom is naar verhouding een van de grootste brandhaarden van Nederland.
Het gemeentebestuur maakt zich zorgen en wil volgende week kijken of er meer maatregelen nodig zijn. ,,Ik heb in de afgelopen weken gezien dat de aandacht voor de regels is verslapt. Zo houden met name jongeren nog maar weinig afstand", verklaart burgemeester Frank Petter.
De afgelopen twee dagen stond een mobiele teststraat in Bergen op Zoom. Daar werden 452 mensen getest en van hen hadden 50 daadwerkelijk het virus onder de leden. Die 11 procent aan positieve tests ligt ver boven het landelijke niveau. In heel Nederland was vorige week iets meer dan 2 procent van alle tests positief.
Een vliegtuig van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is een minuut te laat geland in Oslo om te voorkomen dat de 158 passagiers aan boord in quarantaine zouden moeten. Uit bezorgdheid over het groeiend aantal coronabesmettingen besloot Noorwegen Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië en Monaco tot risicogebied te bestempelen en reizigers na terugkeer gedurende tien dagen tot zelf-isolatie te verplichten.
De maatregel werd vrijdag om middernacht van kracht. Het SAS-toestel, opgestegen in Nice, zou volgens het vluchtschema zaterdag om 00.10 uur aankomen in de Noorse hoofdstad. De piloot slaagde er volgens de krant Dagbladet onderweg in wat tijdwinst te boeken. Toen hij om twaalf uur 's avonds de wielen aan de grond zette, ging er dan ook een dankbaar applaus op in de cabine.
Volgens de trackingsite FlightRadar24 was de exacte tijd van landing echter 00.01 uur. Het Noors ministerie van Volksgezondheid was onverbiddelijk. Een woordvoerster zei vandaag tegen de de nieuwszender NRK dat de inzittenden geen voordeel van de twijfel krijgen en echt in quarantaine moeten.
© REUTERS In Parijs en omstreken is vanaf maandag 08.00 uur voor personen ouder dan elf jaar het dragen van een mondkapje verplicht in bepaalde drukke zones. Dat geldt ook voor de departementen Seine-Saint-Denis, Hauts-de-Seine, Val-de-Marne en Val-d'Oise. Dat hebben de lokale autoriteiten vandaag bekendgemaakt. De maatregel is getroffen om de corona-epidemie te beteugelen. Alles wijst erop dat het virus in de regio weer actiever circuleert.
De Parijse burgemeester Anne Hidalgo diende vorige week bij het regionaal bestuur een verzoek in om de verplichting mond en neus te bedekken uit te breiden tot onder meer winkelstraten, wachtrijen voor overheidsgebouwen of bezienswaardigheden, maar ook tot de drukke Seine-oevers, parken en openluchtmarkten. In het openbaar vervoer, musea en supermarkten was dat al noodzakelijk.
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond doet onderzoek naar een feest dat gisteravond plaatsvond op een partyschip op de Nieuwe Maas in Rotterdam. Aan de kade en mogelijk aan boord zouden meerdere aanwezigen zich niet hebben gehouden aan de coronamaatregelen. Ook de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt de zaak serieus. Lees hier het hele verhaal.
Alle restaurants, casino's, bars en discotheken op Sint-Maarten moeten vanaf dit weekend tussen middernacht en 06.00 uur de deuren sluiten. Op overtreding van die regel staat een gevangenisstraf van maximaal vier maanden of een boete van 5000 gulden (ongeveer 2500 euro).
Dat heeft de regering van Sint-Maarten bekendgemaakt. Sinds vorige week is er een forse toename van het aantal coronabesmettingen geregistreerd. De nieuwe sluitingstijden moeten verdere verspreiding van het virus voorkomen. In winkels, op kantoren en in publieke ruimtes is het opzetten van een mondkapje verplicht gesteld.
In totaal zijn op het eiland 74 actieve besmettingen geregistreerd. Gisteren overleed een man aan Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Het is het zeventiende dodelijke slachtoffer op Sint-Maarten. Vier mensen liggen momenteel in het ziekenhuis.
© Shutterstock Het coronavirus houdt de laatste weken vooral huis in de Randstad en het westen van Noord-Brabant, maar ver daarbuiten is ook een uitbraak ontstaan. In het Noord-Friese Dokkum zijn zeker veertien mensen besmet door één bezoeker van een thuisfeestje.
Volgens de Friese GGD heeft het virus zich voornamelijk verspreid 'op een terras in de buitenlucht'. De meeste besmette mensen zijn jongeren die elkaar kenden. Ze zijn in quarantaine gegaan om te voorkomen dat ze het virus verder verspreiden. De GGD in Friesland denkt dat de meeste betrokkenen 'nu wel in beeld en getest zijn'.
Volgens de regionale gezondheidsdienst toont de Dokkumer uitbraak aan dat het belangrijk is om ook in de buitenlucht genoeg afstand van elkaar te houden.
Het aantal mensen dat met het coronavirus in het ziekenhuis wordt opgenomen, stijgt nog niet verder. En dat terwijl het aantal coronabesmettingen de laatste tijd wel fors oploopt. Dit past bij het feit 'dat meer dan de helft van de nieuw geïnfecteerden jonger is dan veertig jaar', zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Op de intensive cares liggen momenteel 28 mensen met het coronavirus. Dat is een meer dan gisteren. Het aantal patiënten op verpleegafdelingen steeg van 78 naar 79. Nu al bijna een week tellen de ziekenhuizen ongeveer 30 patiënten op de intensive cares en ongeveer 80 patiënten op verpleegafdelingen.
Op de intensive cares liggen ook 576 mensen met andere aandoeningen. Dat betekent dat er in totaal 604 mensen op een ic-afdeling liggen. Dit aantal schommelt al sinds begin juni rond de 600.
In de afgelopen 24 uur zijn 486 mensen positief getest op het virus, blijkt uit gegevens van het RIVM. Gisteren ging het om 519 mensen. Er zijn twee nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, gisteren waren dat er vier. Het aantal doden dat afgelopen dag werd gemeld is drie, gisteren werd één sterfgeval gemeld.
De regio Rotterdam-Rijnmond, de grootste brandhaard, registreerde in de afgelopen 24 uur 76 nieuwe gevallen. Dat is het laagste aantal in anderhalve week. In Amsterdam-Amstelland werd het virus vastgesteld bij 102 mensen.
Een andere brandhaard is Midden- en West-Brabant. Daar kwamen er 52 nieuwe coronagevallen bij. Dat is de grootste dagelijkse toename in het gebied sinds 24 april. In Haaglanden (Den Haag en omstreken) werden 75 besmettingen vastgesteld, vergelijkbaar met de situatie in april. Het aantal bevestigde coronapatiënten in de provincie Utrecht steeg met 36.
TUI Nederland haalt 526 reizigers terug van Aruba na de aanscherping van het reisadvies naar code oranje. De reisorganisatie zegt dat het voor het merendeel gaat om reizigers die geen pakketreis hebben geboekt, maar alleen een vliegticket.
,,We informeren hen zo snel mogelijk over het aangepaste reisadvies en dat wij hen terug gaan brengen naar Nederland", aldus TUI in een reactie op het aangescherpte reisadvies. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies zaterdag opgeschaald van code geel naar code oranje. Niet-noodzakelijke reizen naar Aruba worden wegens het snel stijgende aantal Covid-19-besmettingen op het eiland afgeraden.
Wie uit Aruba terugkeert in Nederland krijgt het dringende advies veertien dagen in thuisquarantaine te gaan. TUI zegt de reizigers terug te halen naar Nederland op de regulier geplande vluchten van zondag 9 en dinsdag 11 augustus. Een extra repatriëringsvlucht wordt ingezet op woensdag 12 augustus.
© Shutterstock Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Aruba aangescherpt naar oranje. Niet-noodzakelijke reizen naar het eiland worden afgeraden. Op het eiland zijn gisteren 133 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Premier Evelyn Wever-Croes sprak toen haar zorgen uit over de forse stijging. Voor Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten gold al het oranje advies. Bonaire en Curaçao staan op geel.
Feyenoord heeft bekendgemaakt dat één speler uit de A-selectie besmet is met het coronavirus. Dit blijkt uit de tests die staf en spelers vrijdag ondergingen. De naam van de speler is niet bekendgemaakt.
,,De speler gaat in quarantaine, maakt tijdelijk geen onderdeel uit van de wedstrijdselectie en zal niet deelnemen aan de groepstrainingen", zo meldt Feyenoord.
Van plan om binnenkort te vliegen naar een mooie vakantiebestemming? Hieronder nog enkele tips van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zo raadt de organisatie aan om desinfecterende doekjes mee te nemen en een gezichtsmasker te gebruiken, als dat door de vliegmaatschappij of overheid wordt aangeraden.
Hun afdeling was de eerste corona-afdeling in het ziekenhuis- en sloot als laatst. Nu golf twee eraan lijkt te komen, hopen longverpleegkundigen Maaike Vriens (24) en Janine Heestermans-Van de Vliert (23) dat de coronamaatregelen nageleefd zullen worden: „Nederland mag dan coronamoe zijn, wij zijn moe gestreden.” Lees het volledige interview hier: Longverpleegkundigen Maaike (24) en Janine: 'Nederland mag dan coronamoe zijn, wij zijn moe gestreden’ (Premium)
Ook in Gouda zijn er nu zorgen om het toename van het aantal coronabesmettingen. De GGD Hollands Midden heeft vrijdag alarm geslagen hierover. De gemeente voert dit weekend extra controles uit op drukke plekken die openbaar toegankelijk zijn. Lees hierover meer in dit artikel: GGD slaat alarm om corona in Gouda: ‘Zorgwekkend, hier is iets gaande’ (Premium).
Ouders van circa 3500 kinderen wachten nog steeds op compensatie van het geld dat ze voor de kinderopvang hebben betaald, waarvan ze door de coronacrisis tijdelijk geen gebruik konden maken. Dat zegt de voorzitter van ouderbelangenorganisatie BOinK Gjalt Jellesma na een bericht op NU.nl. Het gaat om mensen die geen kinderopvangtoeslag krijgen.
De opvang was geruime tijd gesloten om verspreiding van het virus te voorkomen. Ouders werd gevraagd door te betalen, maar werden beloofd dat ze het geld later vergoed zouden krijgen. Niet doorbetalen zou organisatorische problemen bij de opvang kunnen veroorzaken. Ook was doorbetaling nodig om intussen noodopvang te organiseren voor kinderen van mensen in vitale beroepen.
Ouders die niet gebruikmaken van de toeslagregeling, zouden minder in beeld zijn bij instanties die over de terugbetaling gaan. Zij zijn echter soms wel 1500 euro per maand kwijt aan kinderopvang, aldus Jellesma. BOinK richtte in april een meldpunt op voor deze ouders. De club heeft alle benodigde informatie van deze groep wel en zou die volgens eigen zeggen zo kunnen verschaffen. "In het licht van wat er gebeurd is, moet de overheid nu laten zien dat ze betrouwbaar is", zegt Jellesma verwijzend naar de toeslagenaffaire.
De Hanzehogeschool in Groningen introduceert dit jaar een buddysysteem voor eerstejaars studenten, meldt Dagblad van het Noorden. De hogeschool wil zo uitval en eenzaamheid onder eerstejaars en buitenlandse studenten voorkomen. Door de coronacrisis kiezen veel opleidingen namelijk voor een combinatie van fysiek en online onderwijs. Eerstejaars krijgen wel voorrang op het fysieke onderwijs. Naast het buddysysteem krijgen de studenten ook toegang tot een studiecoach. Deze coaches organiseren een aantal keren per week een digitale bijeenkomst voor groepen eerstejaars.
De woede om een bonus voor leidinggevend personeel in het Zaans Medisch Centrum berust op een misverstand, zegt bestuurder Marjan de Vries van het ziekenhuis op Radio 1. Volgens de Telegraaf zou het verplegend personeel boos zijn om een bonus die in het geheim is uitgekeerd aan de leidinggevenden.
De Vries stelt dat het om een uitbetaling van overuren gaat voor personeel dat dit nog niet gehad heeft. De bestuurder zegt dat het verplegend personeel deze overuren al uitbetaald heeft gekregen. ,,Je moet het echt niet zien als een bonus. Als het zo geframed wordt snap ik de woede goed, maar het is een tegemoetkoming voor de gewerkte uren’’, aldus De Vries.
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland per 24 uur is licht gedaald. Het Robert Koch Instituut (RKI) meldt dat in de laatste 24 uur 1122 coronatesten positief waren. Gisteren meldde het RKI nog 1147 positieve tests, een toename ten opzichte van donderdag toen er 1045 waren.
In de laatste 24 uur overleden in Duitsland twaalf personen aan de gevolgen van Covid-19. Vrijdag werden er acht doden gemeld en donderdag zeven. Duitsland heeft tot nu toe 215.336 besmettingsgevallen en 9195 doden gemeld.
Vincent Munster waakt in de VS over de veiligheid van het door ons gekochte Oxford-vaccin. Het ziet er écht gunstig uit, zegt de Nederlandse viroloog die al sinds februari onafgebroken aan het werk is in een exclusief interview. Klik hier om het volledige interview te lezen (Premium).
Duitsland dekt definitief de kosten voor coronapatiënten uit Nederland en andere EU-lidstaten die in Duitsland behandeld zijn, vertellen woordvoerders van de Duitse en Nederlandse ministeries van Volksgezondheid in gesprek met NU.nl. Tijdens de coronapandemie nam Duitsland maandenlang de zorg over van 58 Covid-19-patiënten, omdat de ic's in Nederland overvol dreigden te raken. Het grootste deel van de Nederlandse patiënten werd opgevangen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, dat aan Nederland grenst.
In april gaf de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn al aan dat zijn land ook wilde opdraaien voor de zorgkosten. Duitsland ving ook Italiaanse, Franse, Spaanse en Belgische patiënten op. Het land vermoedde toen dat in totaal zo'n 20 miljoen euro aan zorg is verleend aan buitenlandse patiënten.
Tussen 29 juli en 4 augustus zijn in België gemiddeld 567,9 mensen per dag besmet geraakt met het coronavirus. Dat blijkt uit de dagelijkse update van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging van 25 procent op weekbasis. Er worden nu gemiddeld 22,1 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19, een lichte daling van 4 procent.
Gemiddeld overlijden in België elke dag 3,1 coronapatiënten, een toename met 22 procent op weekbasis. In totaal zijn 72.784 mensen in België besmet geraakt met Covid-19. Er werden 18.414 patiënten in het ziekenhuis opgenomen en 9.866 mensen stierven aan de gevolgen van het longvirus.
In Engeland wordt de mondkapjesplicht in de strijd tegen het coronavirus zaterdag uitgebreid met ruimtes waar veel mensen samenkomen, zoals musea, bioscopen en gebedshuizen. Het moet een nieuwe golf coronabesmettingen voorkomen.
De verplichting mondbescherming te dragen geldt al in onder meer het openbaar vervoer, winkels, banken en postkantoren.
De Britse regering trapte onlangs op de rem bij de versoepelingen van de coronamaatregelen in Engeland omdat het aantal nieuwe besmettingen stijgt. Geplande verlichtingen werden uitgesteld tot zeker volgende week. Onder meer casino's hadden al weer open mogen gaan. Ook was het de bedoeling kleine huwelijksfeesten toe te staan.
© AP — Mondmaskers en temperatuurcontrole bij het betreden van een een moskee in Manchester. De Amerikaanse president Donald Trump beloofde vrijdag eenzijdig te handelen om de loonheffingen voor alle Amerikanen tot eind 2020 en mogelijk langer op te schorten. Ook aanvullende werkloosheidsuitkeringen en andere coronahulp worden verlengd als er geen deal kan worden bereikt met de Democraten over een nieuw coronahulppakket.
,,Als de Democraten deze kritieke hulp blijven gijzelen, zal ik optreden onder mijn gezag als president om Amerikanen de hulp te geven die ze nodig hebben'', zei Trump op een persconferentie. Hij voegde eraan toe dat daartoe tegen het einde van de week een presidentieel decreet zou kunnen worden ondertekend, zonder te specificeren of hij deze week of volgende week bedoelde.
Onderhandelingen over een nieuw omvangrijk pakket stimuleringsmaatregelen duren al twee weken, maar het Witte Huis en de Democraten lijken het niet eens te kunnen worden. Alleen al de hoogte van de steun is onderwerp van discussie. De Democraten wilden aanvankelijk zo'n 3,4 biljoen dollar vrijmaken voor nieuwe steun, terwijl het Witte Huis liever een bedrag van 1 biljoen dollar ziet.
Brazilië nadert de 100.000 doden als gevolg van het coronavirus. De afgelopen 24 uur zijn 1079 sterfgevallen geregistreerd, blijkt uit cijfers van het ministerie van Gezondheid. Het totaalaantal doden komt daarmee op 99.572.
Het gemiddeld aantal dagelijkse sterfgevallen ligt nationaal al sinds juni boven de duizend. Regionaal zijn er wel verschillen. In 10 van de 27 deelstaten is het sterftecijfer stabiel, in 12 daalt het aantal doden en in 5 loopt het op. Dat laatste is vooral het geval in het zuiden en in de staten Minas Gerais en Rio Grande do Norte.
Ook werden het afgelopen etmaal 50.230 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In totaal zijn daarmee nu bijna 3 miljoen inwoners van Brazilië besmet of besmet geweest.
,,Het is natuurlijk betreurenswaardig, maar het leven gaat verder'', zei de Braziliaanse president Jair Bolsonaro gisteren over het naderen van 100.000 doden in een live-uitzending voor zijn aanhang op Facebook .
Brazilië is in absolute cijfers na de Verenigde Staten wereldwijd het zwaarst getroffen land door het virus.
© AFP — In São Paulo, de zwaarst getroffen stad van Brazilië door het coronavirus, gingen vrijdag mensen de straat op om de bijna 100.000 doden te herdenken en te protesteren tegen het coronabeleid van president Bolsonaro. Tegenstanders van de president vinden dat hij te weinig doet om de bevolking te beschermen tegen het virus. De Curaçaose overheid heeft vrijdagmiddag per direct alle bars en clubs gesloten voor een periode van in ieder geval twee weken. Op die manier moet verspreiding van het coronavirus op het eiland worden voorkomen.
Op Curaçao zijn geen coronabesmettingen geregistreerd, daarentegen zijn er op Aruba in vijf dagen bijna driehonderd besmettingen bijgekomen. Omdat er tot enkele dagen geleden nog veel luchtverkeer was tussen de twee eilanden wil Curaçao mogelijke risico's tegengaan.
Epidemioloog Izzy Gerstenbluth zei vrijdagmiddag dat via afgesloten uitgaansgelegenheden, waar veel mensen op af komen, het virus zich heel snel kan verspreiding. Feesten in de buitenlucht, bijvoorbeeld op het strand, zijn nog wel toegestaan. Daarnaast worden alle personen die in de afgelopen veertien dagen op Aruba zijn geweest, opgeroepen zich te melden bij de gezondheidsdiensten op het eiland.
Volgens Gerstenbluth heeft de bevolking de afgelopen maanden veel moeite gedaan om verspreiding van het coronavirus op het eiland te voorkomen. ,,Als gevolg daarvan hebben we geen besmettingen meer. Maar met de explosieve stijging op Aruba, moeten we extra alert zijn'', aldus Gerstenbluth.
De Italiaanse regering heeft vrijdag een stimuleringspakket goedgekeurd van in totaal 25 miljard euro om de economie weer op gang te brengen. Die is zwaar geraakt door de coronacrisis.
Italië was het eerste Europese land dat door de pandemie werd getroffen en een lockdown van meer dan twee maanden zorgde voor een zware klap voor de economie. Het door het kabinet goedgekeurde pakket bevat meer dan 100 maatregelen, variërend van gespreid belasting betalen over een periode van twee jaar tot richtlijnen voor ontslagen. ,,We beschermen banen, we ondersteunen werknemers, we verlagen de belastingdruk, we helpen de regio's'', vertelde premier Giuseppe Conte op een persconferentie na een kabinetsvergadering.
Volgens het plan zullen er grotere belastingvoordelen zijn voor de zuidelijke regio's van Italië, die veel minder ontwikkeld zijn dan het industriële noorden. ,,We zijn ons bewust van het gebrek aan infrastructuur in het zuiden. We willen dat deze kloof wordt overbrugd'', voegde Conte toe.
Het plan, dat ook cruiseschepen oproept om vanaf 15 augustus hun reizen te hervatten en handelsbeurzen vanaf september te laten plaatsvinden, moet nog worden goedgekeurd door het parlement.
Er is een voorziening voor maandelijkse noodbetalingen aan kwetsbare gezinnen, variërend van 400 tot 800 euro, die moet worden verlengd. Een bedrag van 500 miljoen euro wordt uitgetrokken voor overwerkvergoedingen voor gezondheidswerkers. Conte zei ook dat sociale distantiëring en gezichtsmaskers verplicht zullen zijn tot 7 september, en voegde eraan toe: ,,Dit zijn de minimumregels.''
In Italië zijn sinds de uitbraak van het coronavirus bijna 250.000 mensen besmet geraakt. Ruim 35.000 inwoners zijn aan de gevolgen daarvan overleden.
© EPA — De Italiaanse premier Giuseppe Conte tijdens de bekendmaking van het economisch steunpakket vrijdag in Rome. Protestgroep Viruswaarheid wil weer demonstreren op het Malieveld in Den Haag. De organisatie kondigt op haar Facebookpagina een protest op 23 augustus aan, gericht tegen de coronamaatregelen. Ook eist de groep 'het aftreden van Feike Siebkema'. De voormalig DSM-topman Feike Sijbesma is speciaal gezant van het kabinet in de strijd tegen corona.
Viruswaarheid, die zichzelf tot voor kort Viruswaanzin noemde, stond al een paar keer eerder op het Malieveld. Enkele geplande protesten werden bovendien verboden uit angst voor ongeregeldheden en een te hoge opkomst.
Oud-directeur infectieziekten Roel Coutinho van het RIVM heeft in Nieuwsuur het invoeren van een landelijke mondkapjesplicht bepleit. Coutinho noemde de huidige situatie, waarin het alleen op bepaalde plekken verplicht is een mondkapje te dragen verwarrend voor de mensen. ,,Loop je in de Kalverstraat dan moet het wel, en ga je even verder weg, dan moet het niet. Je moet in deze situatie duidelijk zijn."
Coutinho denkt niet dat het dragen van mondkapjes tot schijnveiligheid leidt. Hij stelt dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het nut van het dragen van mondkapjes, maar dat dit ook geldt voor een heleboel andere dingen, zoals het houden van 1,5 meter afstand. ,,En toch doen we het allemaal wel."
Coutinho vindt dat er een landelijke mondkapjesplicht moet komen in onder meer winkels, restaurants en kapperszaken. ,,Het is allemaal niet zo ingewikkeld en het is niet zo erg."
De Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci heeft gewaarschuwd dat een goedgekeurd coronavaccin uiteindelijk bij toediening maar in de helft van de gevallen werkzaam kan blijken. Dat betekent dat algemene maatregelen om het lichamelijk welzijn van de mensen in stand te houden en te verbeteren noodzakelijk zullen blijven om de pandemie onder controle te krijgen.
,,We weten niet wat de efficiëntie zijn zal, 50 procent of 60 procent. Ik zou willen dat het 75 procent wordt of meer. Maar de kans is niet groot dat het succes van het middel 98 procent zal zijn. Daarom mag je nooit de aanpak via de volksgezondheid verwaarlozen", aldus Fauci tijdens een internetcollege van Brown University. Hij wees nog eens op de bijdrage die iedereen kan leveren, zoals afstand houden, handen wassen en mondkapjes dragen.
De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, zal de Amerikaanse president Donald Trump adviseren per decreet economische maatregelen te nemen tegen de coronacrisis. Dat maakte hij bekend nadat onderhandelingen met Democratische Congresleden niet tot een akkoord hadden geleid.
Onderhandelingen over een nieuw omvangrijk pakket stimuleringsmaatregelen duren al twee weken, maar het Witte Huis en de Democraten lijken het niet eens te kunnen worden. Alleen al de hoogte van de steun is onderwerp van discussie. De Democraten wilden aanvankelijk zo'n 3,4 biljoen dollar vrijmaken voor nieuwe steun, terwijl het Witte Huis liever een bedrag van 1 biljoen dollar ziet.
Op Aruba zijn vandaag 133 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat heeft de overheid bekendgemaakt. Daarmee is het aantal actieve besmettingen op het eiland, dat ongeveer 100.000 inwoners heeft, op 293 gekomen. Die zijn bijna allemaal in de afgelopen vijf dagen geregistreerd.
Premier Evelyn Wever-Croes sprak haar zorgen uit over de forse stijging. Uitgaansgelegenheden zijn gesloten. ,,Blijf zo veel mogelijk binnen", aldus Wever-Croes.
Er geldt ook een samenscholingsverbod op Aruba. Groepen van meer dan vier mensen kunnen door de politie uit elkaar worden gehaald. Verder deed de premier een oproep om bejaarden en zieken zo veel mogelijk te beschermen tegen besmettingen.
In Frankrijk zijn er in 24 uur tijd 2288 corona-gevallen bij gekomen. Dat is een recordaantal sinds de strenge lockdown begin juni werd opgeheven. De afgelopen dagen werden toenames van 1695 en respectievelijk 1604 nieuwe besmettingen geregistreerd.
De gezondheidsautoriteiten meldden vandaag dat het dodental steeg met twaalf. In totaal zijn nu 30.324 mensen bezweken aan Covid-19. Wel liggen er weer iets minder patiënten in een ziekenhuis, nu ook op de intensive care. Eerder deze week werd het juist weer drukker op de ic's.
De GGD'en in Amsterdam en Rotterdam werken hard aan uitbreiding van hun capaciteit voor bron- en contactonderzoek bij coronapatiënten. Dat besmette mensen zelf degenen bij wie zij in de buurt zijn geweest moeten waarschuwen, is 'een tijdelijke situatie', zegt zorgminister Hugo de Jonge.
Volgens de bewindsman hebben de GGD'en de afgelopen weken al "fors opgeschaald". Maar in sommige regio's, waaronder Amsterdam en Rotterdam, is tegelijkertijd het aantal besmettingen harder gestegen dan verwacht. Ook hebben besmette mensen veel meer contacten gehad dan voorzien.
Farmaceut Pfizer gaat in opdracht van branchegenoot Gilead het geneesmiddel remdesivir produceren. De virusremmer van Gilead werd eerder dit jaar in de Verenigde Staten en de Europese Unie goedgekeurd voor de behandeling van ernstig zieke patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Gilead hoopt met hulp van Pfizer de productie van remdesivir te verhogen. Voor het einde van dit jaar moet er genoeg van het medicijn zijn om er meer dan 2 miljoen Covid-19-patiënten mee te kunnen behandelen. Gilead kwam eerder overeen dat bijna de hele voorraad remdesivir tot september aan de Verenigde Staten wordt geleverd.
Acht leden van de parketpolitie van de Amsterdamse rechtbank zijn met het coronavirus besmet. Ongeveer dertig van de beveiligers zijn daarom naar huis gestuurd om voor twee weken in quarantaine te gaan.
Inmiddels is de situatie weer onder controle en zijn de meeste van de getroffen parketwachten weer klachtenvrij. De eersten keren volgende week terug op hun werk.
Inwoners van Marokko zijn voorlopig niet welkom in de Europese Unie en de Schengenzone. Het Noord-Afrikaanse land is geschrapt van de lijst van landen waar de verspreiding van het coronavirus vergelijkbaar is met het Europese gemiddelde. Eerder werden Algerije, Servië en Montenegro al van de lijst gehaald.
De advieslijst telt nu nog tien landen: Canada, Japan, Australië, Rwanda, Uruguay, Georgië, Nieuw-Zeeland, Thailand, Tunesië en Zuid-Korea. Chinezen mogen Europa pas in als het ook EU-burgers toelaat. Voor onder anderen Amerikanen, Russen, Indiërs, Brazilianen en Turken blijft het inreisverbod van kracht, in ieder geval tot ze het coronavirus minstens twee weken min of meer onder controle hebben.
Elf voetballers van het nationale team van Bangladesh zijn positief getest op het coronavirus. Dat gebeurde kort voor aanvang van een trainingskamp van de selectie in voorbereiding op kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal van 2022 in Qatar.
Bondscoach Jamie Day riep 36 spelers op voor het trainingskamp. Een coronatest was voor alle spelers verplicht. Nog niet alle testresultaten zijn bekend. Pas als dat het geval is, neemt de bond van Bangladesh een besluit over het doorgaan van het trainingskamp. De besmette spelers vertonen geen ziekteverschijnselen.
Het aantal contacten per besmette patiënt dat gebeld moet worden, is soms 10 tot 20 keer zo hoog als verwacht. Dat veel mensen de coronamaatregelen aan hun laars lappen, maakt het onderzoek van de GGD ingewikkeld en tijdrovend. Daardoor staat de capaciteit onder druk, zegt Sjaak de Gouw, directeur Publieke Gezondheid in een interview met deze krant.
© ANP — Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid Het aantal coronadoden in de Verenigde Staten, het land dat door de pandemie qua doden en qua besmettingen het hardst is getroffen, is vandaag de 160.000 gepasseerd. Dat meldt zowel de Johns Hopkins University als persbureau Reuters. De doden in de Verenigde Staten maken bijna een kwart van het wereldwijde dodental uit.
Het longvirus is voor zover bekend bij bijna 4,9 miljoen mensen in de VS vastgesteld. Volgens de gegevens van Reuters stijgt het dagelijkse aantal doden in 23 staten en stijgt het dagelijkse aantal besmettingen in 20 staten.
Het coronavirus treft ook een aantal medewerkers van de Jumbo-vestiging aan het Dr. Struyckenplein in Breda. Dat bevestigt de supermarktketen vandaag.
Woordvoerster Maartje Rothuizen laat namens Jumbo weten dat één personeelslid dat werkzaam is in de vestiging in het Heuvelkwartier positief heeft getest. Daarnaast zitten 12 medewerkers uit voorzorg momenteel in thuisquarantaine. Zij hebben (nog) geen klachten.
De algemene introductieweek voor nieuwe studenten in Groningen, de KEI-week, kan gewoon doorgaan met het sterk aangepaste programma dat in de afgelopen weken is samengesteld. Over hoe de kennismakingsweken van de afzonderlijke studentenverenigingen eruit komen te zien, is nog geen uitsluitsel.
Dat bleek vanmiddag na een overleg tussen de gemeente Groningen, het bestuur van de KEI-week, de grootste studentenverenigingen en de Groningse onderwijsinstellingen. De KEI-week had al een sterk aangepast ‘coronaproof’ programma, dat was goedgekeurd door de gemeente.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 105 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Dat zijn er drie minder dan gisteren. Het aantal opgenomen coronapatiënten is dan ook 'niet essentieel veranderd', concludeert voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Het aantal coronapatiënten op de intensive care daalde van 29 naar 27. Dat aantal schommelde in juli enkele weken lang tussen de 15 en 20, maar zit nu al een paar dagen tussen 25 en 30.
Op de verpleegafdelingen liggen 78 coronapatiënten, een minder dan op gisteren en tien minder dan op woensdag. In juli schommelde het aantal patiënten op verpleegafdelingen tussen de 60 en 70, maar nu zit het al een paar dagen rond de 80.
Gouverneur Cathy Berx van de provincie Antwerpen heeft besloten om de avondklok deze dagen niet te handhaven, zodat mensen tijdens de latere uren de nodige verkoeling kunnen zoeken. De strenge handhaving van het samenscholingsverbod bij de zuiderburen blijft wel van kracht: met meer dan 10 personen samenkomen in de openbare ruimte is vanuit virologisch oogpunt vandaag totaal niet te verantwoorden.
Gouverneur Cathy Berx: ,,Risico- en crisisbeheer blijft een voortdurende afweging van de risico’s waarmee we geconfronteerd worden. Als over enkele dagen blijkt dat het niet handhaven van de avondklok geen manifeste aanleiding geeft tot risicovol en onveilig gedrag, dan zullen we de avondklok ten gronde herevalueren.”
De stranden op de Maasvlakte, Hoek van Holland en bij Nesselande zijn vol. Dat de meldt de Veiligheidsregio Rijnmond. De toegangswegen worden afgesloten. ,,Kom niet meer naar het strand! U wordt teruggestuurd", schrijft de Veiligheidsregio.
Vervoerder RET adviseert om niet meer met de metro naar de stranden van Nesselande en Hoek van Holland te reizen vanwege de drukte.
Ook de Noordzeestranden op Goeree-Overflakkee zijn vol. De gemeente roept op om niet meer naar de stranden van Ouddorp te komen omdat het te druk is.
De GGD IJsselland heeft een tropenrooster ingesteld voor de medewerkers van de vier corona-teststraten in het gebied. Er wordt ook extra personeel ingezet, zodat alle testers elk half uur even hun warme pak uit kunnen doen, zegt coördinator Karin Grotebreg. IJsselland werkt in de hele provincie Overijssel, behalve Twente.
De teststraten in Zwolle, Deventer, Ommen en Steenwijk zijn zolang het tropisch warm blijft 's middags gesloten. De locaties gaan 's morgens eerder open. "Iedereen kan zich nog steeds dezelfde of de volgende dag laten testen. Als het nodig is, wordt de capaciteit verder opgeschaald", garandeert Grotebreg.
De regio Rotterdam-Rijnmond is de grootste brandhaard. Daar steeg het aantal besmettingen met 111. Amsterdam-Amstelland meldde vandaag 80 nieuwe besmettingen, de helft van de 160 positieve tests op donderdag. In Haaglanden kwamen er 58 gevallen bij, in de provincie Utrecht werden 51 mensen positief getest en in Midden- en West-Brabant 45.
In de afgelopen zeven dagen zijn in Nederland 3200 nieuwe besmettingen vastgesteld.
In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 519 meldingen van nieuwe besmettingen gekregen. Gisteren ging het nog om 601.
De werkgelegenheid in de Verenigde Staten heeft afgelopen maand net als in juni herstel laten zien na de eerdere klappen van de coronacrisis. Exclusief de landbouwsector kwamen er 1,8 miljoen banen bij, heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekendgemaakt. De werkloosheid in 's werelds grootste economie is terug op een niveau van ruim 10 procent.
Hiermee ging het iets beter dan economen hadden voorzien. Volgens een peiling door persbureau Bloomberg rekenden zij in doorsnee op ongeveer 1,5 miljoen extra banen in juli. De cijfers betekenen wel dat het tempo van het herstel flink is afgezwakt ten opzichte van een maand eerder. In juni kwamen er nog 4,8 miljoen banen bij. Dat ging om de sterkste groei van de werkgelegenheid sinds het begin van de metingen in 1939. De werkloosheid bedroeg toen nog iets meer dan 11 procent.
Amerikaanse bedrijven namen weer werknemers aan, nadat de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus waren versoepeld. Dat er weer meer banen bij komen in de VS, betekent overigens niet dat het land de grootste klappen op de arbeidsmarkt al achter de rug heeft. Wekelijks kloppen er nog altijd meer dan een miljoen Amerikanen bij de overheid aan voor een werkloosheidsuitkering.
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op duidelijkere landelijke maatregelen te nemen om een tweede coronagolf te voorkomen. De huidige maatregelen zijn niet eenduidig en effectief genoeg, en er moet meer ruimte zijn voor voorzorgsmaatregelen in plaats van beleid dat gebaseerd is op "exacte wetenschap". Ook hebben de ondernemers aanmerkingen op de manier waarop met de horeca wordt omgegaan.
De organisaties noemen een tweede golf "desastreus" voor de economie en vinden dat de maatregelen nog niet goed economisch zijn doordacht en een grotere rol moeten spelen in het anticoronabeleid. ,,Het zal honderdduizenden mensen hun baan kosten. Het Centraal Planbureau (CPB) rekent in dit geval op meer dan 1 miljoen werklozen in 2021 met een bloedbad aan faillissementen van bedrijven. Echt alles moet gedaan worden om dit te voorkomen", schrijven ze in een brief aan het kabinet.
GGD Amsterdam gaat het bron- en contactonderzoek afschalen. Er wordt gefocust op risicogroepen- en situaties en mogelijke klusters. Door het grote aantal besmettingen in de regio zijn er niet genoeg werknemers beschikbaar om het contactonderzoek volledig uit te voeren, meldt Het Parool.
Vanaf nu zal de GGD geen contacten van besmette personen meer bellen. Alleen als een arts daar de noodzaak van ziet, zal er een uitvoerig bron- en contactonderzoek worden uitgevoerd.
PvdA-leider Lodewijk Asscher reageert ontsteld. "Mag hopen dat dit niet waar is!?'', schrijft hij op Twitter. "Testen, bron en contact onderzoek zijn onze belangrijkste wapens tegen uitbraak. Essentieel dat dit opnoemde komt!''
Hij vroeg minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) begin mei hoeveel mensen er moesten worden aangeworven voor effectieve tracing.
De Club van Elf, belangenbehartiger van de Nederlandse dagattractiebedrijven, is "heel blij" met de oproep van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan het publiek om zich aan de coronamaatregelen te houden. Dat zegt directeur Kees Klesman.
,,Het is goed dat het kabinet de mensen waarschuwt, want duidelijk is dat de aandacht van het publiek de afgelopen tijd is verzwakt. Het was dus tijd dat er een wake-upcall kwam van het kabinet om te voorkomen dat het virus zich weer uitbreidt. Het coronavirus is en blijft een serieus probleem en de persoonlijke verantwoordelijkheid van mensen om verspreiding tegen te gaan." aldus Klesman.
De persconferentie is voor de Club van Elf geen reden om aanvullende maatregelen te nemen. ,,Wij zijn en blijven scherp op de naleving van de coronamaatregelen van de overheid. Maar we hebben hierbij wel de hulp van het publiek nodig. Houd je dus aan de coronavoorschriften, blijf in je vak staan, houd afstand en kom niet als je klachten hebt," waarschuwt de directeur van de Club van Elf.
Pretparken, dierentuinen en musea kunnen, net als de horeca, twee weken gesloten worden als de GGD vaststelt dat er meerdere besmettingen met het coronavirus hebben plaatsgevonden, zei Rutte donderdag tijdens de persconferentie.
In de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren in het noordoosten van Duitsland hebben twee scholen enkele dagen na het einde van de zomervakantie de deuren al weer moeten sluiten. Dit vanwege coronabesmettingen.
In Ludwigslust testte een lerares van het Goethe-Gymnasium positief. Ze had in het nieuwe schooljaar, dat woensdag begon, nog geen lesgegeven op de school maar had tijdens een training contact met andere docenten. De lerares is thuis in quarantaine gegaan. De school met ongeveer 800 leerlingen is uit voorzorg tot en met woensdag gesloten.
In het district Rostock bleek een leerling van een basisschool in de gemeente Graal-Müritz besmet. De scholier gingen thuis in quarantaine, mededocenten en - scholieren moeten twee weken thuis blijven.
Mecklenburg-Voor-Pommeren was de eerste Duitse deelstaat waar de scholen de deuren weer openden. In de meeste gevallen gebeurde dat maandag.
Een reis- en annuleringsverzekering dekt claims vanwege het coronavirus niet altijd. Daarvoor waarschuwt het financiële klachteninstituut Kifid.
Bij de organisatie kwamen afgelopen tijd veel klachten binnen over doorlopende reis- en annuleringsverzekeringen in relatie tot de virusuitbraak. In drie daarvan heeft de geschillencommissie van Kifid geconcludeerd dat de geclaimde annuleringskosten of extra reis- en verblijfkosten niet gedekt waren volgens de geldende verzekeringsvoorwaarden.
Een van die zaken betrof een man wiens terugvlucht vanuit Marokko naar Nederland werd geannuleerd. De man moest daardoor langer in Marokko blijven. Hij claimt tevergeefs de extra verblijfkosten op zijn doorlopende reis- en annuleringsverzekering bij Univé. In de verzekeringsvoorwaarden stond dat dergelijke kosten zouden worden gedekt bij natuurgeweld en stakingen. Maar een viruspandemie is geen natuurgeweld, oordeelt de geschillencommissie.
De besmettingscijfers voor België vertonen een sterk wisselend beeld per regio. Over het hele grondgebied gekeken is in zeven dagen tijd het aantal besmettingen met 50 procent gestegen, terwijl dat een week eerder 100 procent was. In Antwerpen is de stijging echter sterk gedaald naar 10 procent op weekbasis, terwijl in Brussel de toename 150 procent is.
Viroloog Steven van Gucht zei dat vrijdag op een persconferentie. De maatregelen in de regio Antwerpen, waaronder een avondklok en mondkapjesplicht, werpen hun vruchten af, vertelde hij. Ook in Limburg en West-Vlaanderen neemt het aantal nieuwe besmettingen minder snel toe.
Tussen 28 juli en 3 augustus raakten gemiddeld 550 mensen per dag besmet, een stijging van 46 procent op weekbasis. Er liggen 278 coronapatiënten in een ziekenhuis, van wie 65 op de intensive care. "Gelukkig zien we nog geen grote drama's in ziekenhuizen en woonzorgcentra", verzuchtte Van Gucht. Het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 stabiliseerde afgelopen week op 18, een gemiddelde van 2,6 per dag.
Omdat veel meer mensen worden getest, "zijn we beter in staat de ijsberg onder water te zien liggen", zei Van Gucht. Er is nu een maximumcapaciteit van 30.000 testen per dag en er zijn plannen om dat verder uit te breiden. Hij benadrukte dat het belangrijk blijft snel te handelen als een besmetting is vastgesteld. Besmette personen en hun contacten moeten zo snel mogelijk worden geïsoleerd, aldus de viroloog..
De reisbeperkingen die vanwege het coronavirus zijn opgelegd, hebben desastreuze gevolgen voor de luchtvaart in Europa. Dat meldt brancheorganisatie ACI Europe op basis van cijfers uit het tweede kwartaal. Het passagiersverkeer op Europese luchthavens kwam in het tweede kwartaal bijna volledig tot stilstand met een daling van 96,4 procent vergeleken met een jaar eerder.
Ook werden in het tweede kwartaal 23 procent minder vrachtvluchten uitgevoerd. In het eerste half jaar was de daling van het verkeer het minst in de Europese landen die buiten de EU vallen, omdat daar minder strenge lockdowns werden ingesteld. Ook op binnenlandse routes was de daling van het aantal vluchten minder hevig in niet-EU-landen, met name in Rusland, Noorwegen en in mindere mate Turkije.
Het meest bezochte Europese vliegveld was in juni Moskou-Domodedovo met 716.800 passagiers. Normaal gesproken staat London-Heathrow op de eerste plaats, maar dat vliegveld moest het met de elfde plek doen. Slechts 350.700 passagiers kwamen naar het Britse vliegveld, vergeleken met 7,2 miljoen in juni vorig jaar. Schiphol, dat normaal gesproken het derde drukst bezochte vliegveld van Europa is, kwam op plek zeven met 471.800 reizigers in juni.
Na de opheffing van reisbeperkingen medio juni, was het herstel van het aantal vluchten trager dan ACI verwachtte. Het verkeer in het Europese luchtvaartnetwerk was ook in juli laag, zo'n 78 procent lager dan dezelfde maand vorig jaar. Nu verschillende Europese landen opnieuw reisbeperkingen opleggen, vertraagt het tempo van het herstel verder, aldus ACI.
"Het herstel verloopt veel te traag en onzeker", stelt topman Olivier Jankovec. "Ondanks wanhopige pogingen om hun kosten te drukken, verliezen Europese luchthavens geld, en dat in de drukke zomerperiode. Dit belooft niet veel goeds voor de komende maanden. Als het herstel niet aanzienlijk versnelt, zullen veel vliegvelden simpelweg zonder geld komen te zitten".
De Griekse regering heeft voor de eerste keer extra coronamaatregelen afgekondigd voor een vakantie-eiland. Op het populaire Poros in de Golf van Egina, op zo'n twee uur varen van de hoofdstad Athene, moet iedereen een mondkapje dragen in onder meer winkels en horeca, ook op terrasjes. Alles moet om 23.00 uur sluiten, inclusief bars en tavernes. Feesten, markten en gebedsdiensten mogen niet meer.
De autoriteiten besloten tot de strenge maatregelen nadat op het eilandje met zijn 4000 inwoners een tiental besmettingen was vastgesteld. Ter vergelijking: in heel Griekenland werden midden deze week ongeveer 150 infecties geregistreerd. In het Zuid-Europese land stijgt het aantal nieuwe coronagevallen de laatste dagen snel.
De maatregelen op Poros gelden in ieder geval tot 17 augustus. Het eiland is geliefd bij de Grieken zelf. Buitenlandse toeristen bezoeken het vooral als uitstapje.
De impact van de coronacrisis op de Rotterdamse haven is "ongekend hoog" en zal vooral impact hebben op de industrie van de haven. De overslag kan snel herstellen, maar de industrie heeft zeker vijf tot zeven jaar nodig. Vooral bestaande trends, zoals de energietransitie en de omschakeling naar de circulaire economie, digitalisering en herstructurering van bevoorradingsketens, hebben nu last van de coronacrisis.
Dat staat in de uitkomst van een quickscan van het onderzoekscentrum voor transport en handel van de Erasmus Universiteit in opdracht van SmartPort en in samenwerking met onder meer het Havenbedrijf Rotterdam en brandstoffenopslagbedrijf Vopak.
In de eerste helft van dit jaar daalde de overslag in de haven met meer dan 9 procent als gevolg van de coronacrisis. De totale overslag kwam in de afgelopen zes maanden uit op 218,9 miljoen ton. Vooral kolen, ertsen en diverse olieproducten werden minder overgeslagen omdat de industrie door de pandemie deels tot stilstand kwam. In het eerste kwartaal van dit jaar waarschuwde het havenbedrijf al dat de overslag in heel 2020 mogelijk tot 20 procent zou kunnen terugvallen.
Het onderzoek verwacht door de wereldwijde economische omstandigheden structureel lagere volumes van goederenstromen door de haven. Geopolitieke spanningen kunnen dit verergeren. China blijft een dominante speler. Er komen ook minder ingewikkelde en kortere ketens. Transport over zee zal verder afvlakken.
Digitalisering in bevoorrading wordt belangrijker, waarbij automatisering en robotisering "bij uitstek hun waarde tonen bij heftige verstoringen zoals deze pandemie", aldus het onderzoek. Maar bedrijven zullen wachten met investeren en duurzaamheid. Dat zet de energietransitie "structureel" op een aantal jaren achterstand. Ook zal moeten blijken of de beloofde overheidsinvesteringen in herstel en verduurzaming wel voldoende bijdragen aan de concurrentiepositie van Rotterdam.
De toeristische sector in Parijs schreeuwt moord en brand over wegblijvende toeristen. Geen rijen bij de Eiffeltoren of het Louvre dus, en de hotels en terrassen blijven leeg. Vooral vakantiegangers uit het buitenland zijn deze zomer nauwelijks in de Franse hoofdstad te vinden.
De industriële productie in Duitsland trekt harder aan dan die in Nederland. Maar de oosterburen moeten ook uit een dieper dal klimmen als gevolg van de coronacrisis. Vergeleken met een jaar terug ligt de productie in beide landen nog steeds op een behoorlijk lager niveau. Dat laatste geldt ook voor Frankrijk en Spanje, waar vrijdag eveneens nieuwe industriecijfers werden gepubliceerd.
De omvang van de industriële productie is een belangrijke graadmeter voor toekomstige economische groei. De Duitse industriële productie steeg in juni met 8,9 procent ten opzichte van mei. Daarmee zette het eerder ingezette herstel in de grootste economie van Europa door. Eerder was er nog sprake van een ongekende krimp, als gevolg van coronamaatregelen die tot fabriekssluitingen leidden en een een flinke afname van de wereldhandel. Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder was er nog wel sprake van een stevige krimp, met 11,7 procent.
Van mei op juni steeg de Nederlandse productie slechts met 2,1 procent. Maar de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni maar zo'n 9,7 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de daling op jaarbasis daarmee iets kleiner dan in de vorige twee maanden.
Bij alle bedrijfsklassen van de Nederlandse industrie werd minder geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, behalve in de bouwmaterialen- en tabaksindustrie. Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie kromp de productie van de branche reparatie en installatie van machines volgens het statistiekbureau het sterkst en die van voedingsmiddelen het minst. In ruim drie kwart van alle branches was de daling minder sterk dan in de vorige maand.
De productie in de Franse industrie ging in juni met 14,4 procent omhoog. De achterstand ten opzichte van een jaar terug komt bij de Fransen neer op 12,5 procent. Spanje zag zijn industriële productie op maandbasis met 14 procent aantrekken en heeft ook nog 14 procent goed te maken ten opzichte van het niveau van juni 2019.
Economen hadden al deze cijfers al min of meer zien aankomen. In doorsnee hadden de kenners eigenlijk op een iets trager herstel van de productie in de diverse landen gerekend, maar hun inschattingen van de achterstand ten opzichte van een jaar eerder waren juist iets rooskleuriger dan de daadwerkelijke situatie.
Taxibedrijf en maaltijdbezorger Uber heeft voor het eerst zijn omzet zien dalen in een kwartaal. Dat gebeurde in het zogenoemde Q2 van dit jaar als gevolg van het instorten van de taximarkt ten tijde van de wereldwijde lockdowns. De bezorgtak Uber Eats groeide wel hard en zorgde voor het eerst voor meer opbrengsten. Die tak wordt sowieso steeds belangrijker voor Uber getuige de overname van branchegenoot Postmates voor 2,7 miljard dollar begin vorige maand.
De waarde van alle boekingen bij Uber daalde met 35 procent tot 10,2 miljard dollar, waarvan 3 miljard bij de taxidienst vandaan kwam en 7 miljard bij de maaltijdbezorgtak. Het aantal taxiritjes lag 56 procent lager en het aantal maandelijks actieve klanten ging met 44 procent omlaag. De netto-omzet, dus zonder het geld dat naar taxichauffeurs en bezorgers gaat, daalde met een derde tot 1,9 miljard dollar.
Uber is bovendien nog altijd zwaar verlieslatend. Er ging een nettoverlies van 1,8 miljard dollar de boeken in. Dat was in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog een verlies van ruim 5,2 miljard dollar, toen een op aandelen gebaseerde compensatie flink bijdroeg aan het nettoverlies.
Met name met Uber Eats wordt nog geen geld verdiend. Dat kan wel en gaat ook zeker gebeuren, zei topman Dara Khosrowshahi. Daarvoor moet in een markt wel een bepaald marktaandeel worden gehaald. Uber vertrok de afgelopen tijd uit een aantal landen waar dat met maaltijdbezorging niet het geval was. Ook de overname van Postmates, nadat een eerdere flirt met GrubHub mislukte toen het Nederlands-Britse Just Eat Takeaway die maaltijdbezorger kocht, wijst daarop. Bovendien wil Uber verder groeien door ook zaken als medicijnen en boodschappen te gaan bezorgen.
Voor de taxidienst denkt Khosrowshahi dat de markt zeker dit jaar nog niet volledig hersteld zal zijn. Mogelijk duurt dat tot in 2021.
Nederlandse banken hebben sinds het begin van de coronacrisis in maart voor 22 miljard euro aan steun verleend aan bedrijven. Die kregen bijvoorbeeld uitstel van aflossingen of extra leningen. Al 158.000 bedrijven maakten daar gebruik van en 32.400 particulieren, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Al sinds mei neemt de vraag naar deze extra steun af. Voorzitter Chris Buijink van de NVB denkt dat ondernemers voorzichtig zijn omdat ze economisch moeilijke tijden verwachten of rekening houden met het aflopen van de overheidssteun in het najaar. "Ondernemers gaan minder nieuwe leningen aan, bijvoorbeeld omdat ze niet weten of zij een investering terug kunnen verdienen of extra schuld wel kunnen terugbetalen."
Het einde van steunmaatregelen moet volgens Buijink goed worden afgestemd tussen banken, de Belastingdienst, gemeenten en het UWV. Zij moeten "het moment voor het inlopen van achterstanden en stoppen van steun goed timen" om te voorkomen dat ondernemers "de gevolgen van de coronacrisis in één keer voor de kiezen krijgen".
Sinds de vorige melding begin juli zijn bijna 3000 nieuwe leningen verstrekt aan ondernemers, waardoor de teller nu op 29.000 leningen staat. In totaal is daar een bedrag van 18,9 miljard euro mee gemoeid. Nog eens 129.000 bedrijven kregen uitstel van betaling van hun bank voor in totaal ongeveer 3 miljard euro. Die getallen veranderen al sinds mei nauwelijks meer.
Zo'n 32.400 consumenten kregen uitstel van aflossing voor hun hypotheek of consumptief krediet. Dat zijn er zo'n 400 meer dan begin juli. In totaal bedroeg de steun aan consumenten circa 77 miljoen euro.
De arbeidsinspectie gaat strenger handhaven op coronaregels op de werkvloer. Bij de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werden tot en met 2 augustus bijna 2797 meldingen gedaan door werknemers vanwege het overtreden van die regels, zo meldt de Inspectie tegen BNR.
Bij dertig bedrijven heeft de Inspectie uiteindelijk ook opgetreden. Grotendeels kregen die bedrijven een officiële waarschuwing of een waarschuwing waarna een boete zou volgen. Geen enkel bedrijf heeft uiteindelijk een boete gekregen. Wel heeft de arbeidsinspectie twee bedrijven tijdelijk gesloten, omdat zij de coronaregels op de werkvloer niet of onvoldoende opgevolgd zouden hebben.
Van de 2797 meldingen bij de Inspectie SZW komt 17 procent vanuit de groot- en detailhandel.
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni bijna 9,7 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De daling is iets kleiner dan in de vorige twee maanden, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
In juni lag in alle bedrijfsklassen van de industrie de productie opnieuw lager dan in dezelfde maand een jaar eerder, behalve in de bouwmaterialen- en tabaksindustrie. Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie kromp de productie van de branche reparatie en installatie van machines volgens het statistiekbureau het sterkst. In ruim drie kwart van alle branches was de daling minder sterk dan in de vorige maand.
Van mei op juni steeg de productie met 2,1 procent.
Het aantal nieuwe besmettingen per etmaal in Duitsland is opnieuw gestegen. In de afgelopen 24 uur kwamen er 1147 gevallen bij, meldt het Robert Koch Instituut (RKI). Volgens de federale minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) kan het Duitse gezondheidssysteem deze aantallen aan.
De meeste nieuwe besmettingen werden volgens de krant Die Welt geregistreerd in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW).
Gisteren meldde de Duitse evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al 1045 positieve tests, een flinke toename ten opzichte van woensdag toen er 741 waren.
De stijging is het gevolg van meer actieve besmettingen maar tegelijk ook van het uitvoeren van meer coronatests.
In de laatste 24 uur overleden in Duitsland acht personen aan de gevolgen van Covid-19. Donderdag werden er zeven doden gemeld en woensdag twaalf.
In totaal heeft Duitsland tot nu toe 214.214 besmettingsgevallen en 9183 doden gemeld.
Het aantal nieuwe besmettingen in België blijft verder toenemen. In de periode tussen 28 juli en 3 augustus zijn gemiddeld 550,3 mensen per dag besmet geraakt. Dat blijkt uit de dagelijkse update van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met 46 procent op weekbasis, en ook ten opzichte van het weekgemiddelde dat donderdag werd gemeld gaat het om een toename.
In dezelfde periode werden gemiddeld 24,6 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, een toename met 31 procent in vergelijking met de week daarvoor. Elke dag overlijden nu gemiddeld 2,6 mensen aan Covid-19. Dat cijfer blijft stabiel. In totaal zijn nu al zeker 72.016 mensen in België besmet geraakt met het coronavirus. 9861 patiënten overleden aan de gevolgen van de ziekte en 18.387 mensen moesten in een ziekenhuis worden opgenomen.
In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur meer dan 2000 inwoners gestorven aan de gevolgen van het coronavrius. Het gaat om de grootste dagelijkse toename in drie maanden. Dat blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins Universiteit.
Het land, dat sinds eind juni te maken heeft met een grote opleving van de epidemie, heeft 2060 doden op één dag geregistreerd. Ook kwamen er meer dan 58.000 nieuwe besmettingsgevallen bij. De laatste keer dat de VS in 24 uur tijd meer dan 2000 doden hadden geteld, was op 7 mei.
De Verenigde Staten ontraden Amerikanen om Sint-Maarten, Aruba en Curaçao te bezoeken. De eilanden hebben een zogenoemde level three-waarschuwing gekregen in een donderdag gepubliceerde lijst. Dat betekent dat alle niet-essentiële reizen worden afgeraden. Volgens de VS is het risico om in de drie landen besmet te raken hoog.
Amerikanen worden sinds vorige maand toegelaten in Aruba. Sint-Maarten opende vijf dagen geleden de grenzen voor Amerikanen. Curaçao laat Amerikanen echter nog steeds niet toe. Saba, Bonaire en Sint-Eustatius zijn volgens de VS wel veilig. Maar die eilanden laten ook geen Amerikanen toe.
Tussen Curaçao, Aruba en Sint-Maarten zijn wel grote verschillen. Aruba heeft sinds donderdag 146 actieve lokale besmettingen, Sint-Maarten heeft er nu 74. Curaçao is helemaal 'coronavrij', zo meldde de overheid donderdagavond. Er zijn geen actieve gevallen geregistreerd. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er op Curaçao 31 besmettingen geconstateerd, 30 personen zijn hersteld. In maart overleed een besmette toerist uit Nederland op Curaçao.
Het prominente onderzoeksinstituut IHME, verbonden aan de Universiteit van Washington in Seattle, voorspelt dat het totaalaantal Amerikaanse coronadoden op 1 december op ongeveer 300.000 uitkomt. Dat zijn er ongeveer 140.000 meer dan het huidige aantal. Als 95 procent van de mensen in het openbaar altijd een masker zou dragen, zou het aantal slachtoffers volgens de onderzoekers op 1 december aanzienlijk lager kunnen zijn, rond de 228.000.
Uit het model dat de onderzoekers hanteren, komt naar voren dat begin december 295.000 Amerikanen aan corona zullen zijn overleden. Voor de recente sterke toename van nieuwe infecties in de VS had het model op 1 november ongeveer 230.000 doden verwacht.
,,We beleven een achtbaanrit in de Verenigde Staten'', zei directeur Christopher Murray van het onderzoeksinstituut. Zodra infecties dramatisch toenemen in een gebied gaan mensen mondkapjes dragen en nemen ze de nodige voorzorgsmaatregelen. Maar als de situatie verbetert, verdwijnt die voorzichtigheid volgens Murray weer. ,,Dit leidt natuurlijk tot meer infecties. En de mogelijk fatale cyclus begint helemaal opnieuw.''
Tot nu toe zijn bijna 160.000 mensen in de Verenigde Staten overleden aan het longvirus, blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins Universiteit. Inmiddels zijn er bijna vijf miljoen bevestigde coronabesmettingen.
Het aantal nieuwe besmettingen in de VS is sinds half juni aanzienlijk gestegen. Gemiddeld meldden de autoriteiten ongeveer 60.000 nieuwe besmettingen per dag, vooral in de staten in het zuiden en westen van het land.
In Afrika zijn meer dan een miljoen mensen besmet met het coronavirus, waarvan meer dan de helft is geregistreerd in Zuid-Afrika. Dat blijkt uit een telling van persbureau AFP.
Zuid-Afrika is verreweg het zwaarst getroffen. 538.184 inwoners zijn geïnfecteerd, 9604 van hen zijn aan de gevolgen overleden. Het land neemt qua besmettingen wereldwijd plek vijf in. In Egypte zijn bijna 95.000 besmettingen, Nigeria telt er ongeveer 45.000.
Het Afrikaanse continent lijkt een van de minst getroffen, alleen Oceanië registreerde minder gevallen. Maar het aantal gediagnosticeerde gevallen weerspiegelt waarschijnlijk slechts een fractie van het werkelijke aantal infecties. Veel Afrikaanse landen beschikken over slechte gezondheidszorg en beperkte screeningcapaciteit.
Wereldwijd zijn in totaal bijna 19 miljoen coronagevallen geregistreerd. De pandemie heeft meer dan 709.000 mensen gedood.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft donderdag een voorlopige maatregel uitgevaardigd om voor 300 miljoen euro aan fondsen te verstrekken voor de aankoop en productie van 100 miljoen doses van het Covid-19-vaccin dat wordt ontwikkeld door de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca en onderzoekers van de universiteit van Oxford.
Het is hetzelfde vaccin waarvan ook Nederland, met Duitsland, Frankrijk en Italië, 300 miljoen doses heeft aangekocht. Momenteel wordt het vaccin onder andere in Brazilië getest, als laatste fase van het onderzoeksproces.
Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land door het coronavirus. Donderdag meldde het ministerie van Gezondheid 53.139 nieuwe besmettingen en 1237 doden door Covid-19. In totaal zijn ruim 2,9 miljoen mensen besmet of besmet geweest. Het totaalaantal doden als gevolg van het virus bedraagt 98.493.
© REUTERS — De Braziliaanse president Jair Bolsonaro donderdag tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad Brasília. Op Aruba zijn vandaag 92 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat heeft de overheid gemeld. In totaal zijn er nu 146 actieve besmettingen op het eiland, 140 daarvan zijn erbij gekomen in de afgelopen vier dagen.
Het gaat allemaal om lokale besmettingen. In reactie op de snelle stijging heeft de overheid alle bars en nachtclubs gesloten. Verder zijn huisfeesten verboden en zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer en in winkels. In bejaardentehuizen is bezoek voorlopig verboden.
De politie heeft donderdag bekendgemaakt dat twee agenten positief zijn getest op corona. Andere agenten wachten nog op de uitslag. Agenten moeten nu uit voorzorg mondkapjes dragen als ze de straat opgaan, maar ook op het politiebureau.
Booking Holdings, het moederbedrijf van onder meer de Nederlandse hotelboekingswebsite Booking.com, prijsvergelijkers als Kayal en Priceline en restaurantreserveringsdienst OpenTable, heeft de afgelopen maanden veel last gehad van de coronacrisis. Door lockdownmaatregelen in veel landen en gesloten grenzen boekten veel minder mensen een overnachting, huurauto of vliegtickets via de diensten van het bedrijf. De omzet kelderde daardoor.
Het aantal boekingen van overnachtingen bij Booking, de grootste inkomstenbron, daalde met 87 procent op jaarbasis. De bruto-omzet ging met 91 procent nog harder omlaag en bleef steken op 2,3 miljard dollar.
Schiphol en GGD Kennemerland gaan op korte termijn de door het kabinet aangekondigde Covid-19-teststraat inrichten op de luchthaven. Die komt bij aankomsthal 3, meldt Schiphol.
GGD Kennemerland verzorgt de testen en administratie. Schiphol verzorgt de bewegwijzering naar de teststraat, zodat aankomende reizigers weten waar zij die kunnen vinden. Medewerkers van GGD Kennemerland zullen reizigers uit risicogebieden verwijzen naar de teststraat. Een risicogebied is een land of regio met een code oranje of rood reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Landelijke Kamer van Verenigingen is teleurgesteld over het besluit van premier Rutte dat studentenverenigingen geen fysieke activiteiten mogen houden in de introductieweek voor het komend schooljaar. Volgens praeses Yorick van der Heiden komt dit besluit uit de lucht vallen en is er helemaal niet met studentenverenigingen gepraat, terwijl zij wel al maatregelen hadden genomen.
De Verenigde Staten hebben het algemene gezondheidsadvies aan Amerikanen ingetrokken om wereldwijd reizen te vermijden vanwege de coronacrisis. De dringende aanbeveling gold sinds 19 maart.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden in sommige landen verbeteren en mogelijk verslechteren in andere landen. Het departement gaat vanaf nu weer per land een reisadvies geven. ,,We blijven Amerikaanse burgers aanraden voorzichtig te zijn wanneer ze naar het buitenland reizen, vanwege het onvoorspelbare karakter van de pandemie."
De oefenwedstrijd zondag tussen Feyenoord en Sparta gaat voorlopig nog door mét supporters. Bij de stadsderby mogen maximaal 7000 fans zijn.
Dat besluit is nog niet definitief, aldus de woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. De burgemeester voert morgen nog met Feyenoord overleg over het gedrag van enkele supporters tijdens de eerste openbare training afgelopen woensdag. Een groep fans van de club op Zuid zong de spelers toe en dat is volgens de protocollen strikt verboden. Tijdens de persconferentie donderdagavond haalde premier Mark Rutte dit gedrag van de supporters als onacceptabel aan.
© EPA Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is opgelucht dat een deel van de introductieactiviteiten kan doorgaan, maar is kritisch op de wijze waarop het kabinet dit besluit heeft genomen. ,,De minister-president heeft jongeren opgeroepen om mee te denken, maar in deze beslissing over jongeren zijn zij niet betrokken’', stelt ISO-voorzitter Dahran Çoban.
,,Er wordt nu een nationale beperking opgelegd met weinig ruimte voor maatwerk in de regio, dat gesprek zouden studenten graag aangaan’’, aldus Çoban.
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is verbaasd over de aangekondigde registratiemaatregelen. Horecabezoekers worden vanaf nu bij aankomst gevraagd hun naam en contactgegevens te laten registreren, zodat deze informatie gebruikt kan worden voor eventueel bron- en contactonderzoek.
Dirk Beljaarts, algemeen directeur van KHN, is verbaasd over de nieuwe maatregel. ,,In een van onze laatste gesprekken met justitieminister Grapperhaus werd ons verteld dat registratie geen mogelijkheid was vanwege de AVG”
De Belgische stad Oostende heeft een systeem geïntroduceerd waarmee strandgangers vooraf een plekje kunnen reserveren.
Het aantal lokale uitbraken van het coronavirus is nog verder gestegen. Inmiddels zijn er 259 zogenoemde clusters. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sprak dinsdag nog over 242 clusters. Vorige week waren het er 133 en de week daarvoor 96.
Bij zo'n cluster kunnen minstens drie coronagevallen met elkaar in verband worden gebracht, maar er zit ook een groep van 37 patiënten tussen. In iets meer dan de helft van die brandhaarden zijn mensen thuis ziek geworden. ,,De meeste andere besmettingen zijn het gevolg van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of door andere vrijetijdsbesteding zoals horeca of sportclubs", aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De Verenigde Staten hebben het algemene gezondheidsadvies aan Amerikanen ingetrokken om wereldwijd reizen te vermijden vanwege de coronacrisis. De dringende aanbeveling gold sinds 19 maart.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden in sommige landen verbeteren en mogelijk verslechteren in andere landen. Het departement gaat vanaf nu weer per land een reisadvies geven.
Dirk Beljaarts, algemeen directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), is verbaasd over de aangekondigde registratieplicht. Hij twijfelt of alle horecabezoekers er wel op zitten te wachten om hun gegevens te delen. ,,Sommige gasten zullen het een fijn idee vinden, maar er zullen ook gasten zijn die het een belemmering vinden. Zij vinden bijvoorbeeld dat niemand iets met hun gegevens te maken heeft.”
Hij vervolgt: ,,Wij willen er alles aan doen. We hebben vanaf dag één onze verantwoordelijkheid genomen en hebben te maken met de strengste regels. Dat kost ons veel omzet, maar we vinden dat de horeca veilig moet zijn voor ons personeel en de gasten. Wat mij nu verbaast is dat de nadruk zo op de horeca wordt gelegd, omdat het overgrote deel van de mensen thuis of op werk besmet raakt en niet zozeer in de horeca.”
Hij vindt het een goed idee om niet alleen in de horeca, maar op alle plekken waar veel mensen samenkomen een registratieplicht in te voeren. ,,Bijvoorbeeld ook in bioscopen.”
© ANP — Algemeen directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De burgemeesters van Noord-Brabant zien geen aanleiding om met verscherpte maatregelen te komen tegen corona. Dat schrijven ze in een gezamenlijke verklaring.
Als enige regio in het westen van Europa is Vlaanderen op de Europese coronakaart donkeroranje gekleurd. Slechter staat alleen het roodgekleurde Luxemburg ervoor.
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) veranderde de kleur van Vlaanderen omdat er in het Belgische gewest de afgelopen twee weken meer dan 60 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners zijn geregistreerd.
Vlaanderen stond op oranje (20 tot 60 gevallen), net als het Belgische gewest Wallonië en vier Nederlandse provincies (Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland). Luxemburg registreerde net als bijvoorbeeld het Spaanse Catalonië meer dan 120 gevallen per 100.000 inwoners.
Mensen die een coronatest hebben laten doen, kunnen vanaf volgende week online zien of ze het virus onder de leden hebben. Vanaf volgende week woensdag, 12 augustus, komt er een portal waar mensen op kunnen inloggen.
Het onlineplatform moet helpen om de tijd tussen de besmetting en het bron- en contactonderzoek zo kort mogelijk te maken. Dan kan de verspreiding van het coronavirus beperkt worden, is de gedachte.
De Efteling maakt zich voorlopig nog geen zorgen over de nieuwe maatregel. ,,Tot op heden – en dat moet ik heel hard afkloppen – hebben wij niet gehoord dat er gasten besmet bleken na een bezoek aan ons park. En er zal heel wat moeten gebeuren tot er een brandhaard ontstaat”, zegt Efteling-woordvoerder Linda Roovers.
,,Wij hebben de afgelopen weken vaak gehoord dat mensen besmet raken in cafés. Daar zitten mensen de hele tijd binnen op elkaar, maar bij ons lopen de mensen veelal buiten rond.”
Mocht het park toch moeten sluiten, zijn de gevolgen groot. ,,Ik hoop met heel mijn hart dat dit niet gaat gebeuren bij ons. Ik kan op dit moment niet inschatten hoe het financiële plaatje eruit zou zien, maar de 67 dagen dat wij dicht waren hebben ons miljoenen gekost. Reken maar uit: er werken 3500 mensen bij de Efteling en als zij allemaal twee weken thuis moeten zitten…”
De persconferentie is inmiddels afgelopen.
De premier denkt dat de huidige cijfers en de persconferentie een zekere schrikreactie teweeg zullen brengen. De persconferentie moet dan ook vooral gezien worden als een hele grote waarschuwing. De aanscherping van de regels en toelichting van de cijfers moeten Nederland wakker schudden. ,,Nu kunnen we het nog aan met aanpassing van de regels die nog te overzien zijn." Rutte wil dan ook een groot beroep doen op de verantwoordelijkheid van burgers zelf.
Premier Rutte beantwoordt nu vragen van de aanwezige pers.
Volgens premier Rutte is er nog geen sprake van een tweede golf, maar er zijn wel zorgwekkende trends: enerzijds loopt het aantal besmettingen op, maar anderzijds neemt het aantal personen dat zich laat testen af. Daarnaast houden te veel jongeren zich niet aan de regels.
Reizigers die terugkomen uit een risicogebied moeten bij thuiskomst twee weken in quarantaine, zo laat minister De Jonge weten. De bedoeling is ook dat er een teststraat komt op Schiphol waar ook reizigers die geen klachten gevraagd wordt zich te testen bij aankomst. De GGD gaat reizigers uit risicolanden vervolgens bellen om te checken of zij in quarantaine gaan. Daarnaast komt er op 12 augustus een digitale portal waar mensen kunnen inloggen om hun testuitslag te zien
Gezien het stijgende aantal besmettingen komen er twee landelijke maatregelen:
Allereerst de introductieweken van nieuwe studenten. De activiteiten moeten zoveel mogelijk online plaatsvinden. Voor studentenverenigingen geldt de regel dat het werven van nieuwe leden geheel online moet plaatsvinden. Ontgroeningen zijn dit jaar dus verboden.De horecaregels worden ook aangescherpt: gasten moeten verplicht hun naam en contactgegevens achterlaten voordat ze een horecagelegenheid in willen. Daarnaast kan er een sluiting van 14 dagen worden opgelegd in het geval van een brandhaard. Deze sluiting kan ook worden opgelegd aan musea of pretparken.
Premier Rutte draagt het woord nu over aan minister De Jonge
Rutte richt zich specifiek tot de jongeren. Hij benadrukt dat ook zij, ondanks dat zij minder risico lopen om ziek te worden, zich aan de regels moeten houden. ,,Als te veel van jullie de regels aan de laars lappen, zitten we straks allemaal weer binnen."
Op dit moment is het kritieke punt nog niet bereikt, omdat er nog goed zicht is op de brandhaarden. Toch ligt er zeker gevaar op de loer, laat de premier weten.
,,We dreigen de winst te verspelen die we met elkaar, de afgelopen maanden, hebben geboekt. De boodschap is simpel: een tweede lockdown willen we niet en die hoeft er ook niet te komen, maar dat ligt aan onszelf." De premier zal vandaag zowel ingaan op regionale als landelijke maatregelen, de situatie in reisgebieden en uitzicht op een vaccin. Hij begint vervolgens met het herhalen van de basisregels als het afstand houden, thuis blijven en laten testen bij klachten.
,,We hoopten allemaal op een zorgeloze zomer, maar zo'n zomer is het helaas niet aan het worden," hiermee verwijst premier Rutte naar zowel de coronacrisis als de ramp in Beiroet.
De persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge staat op het punt van beginnen. De bedoeling is dat het om 19.00 uur start. De gehele persconferentie valt live te bekijken in dit liveblog!
Willem Engel, voorman van Viruswaarheid, heeft vandaag aangifte gedaan van mishandeling tegen een agent. Volgens Engel heeft de agent hem gisteren tijdens een demonstratie in het centrum van Rotterdam zo ruw bij de bovenarm gegrepen dat hij er een blauwe plek aan overhield.
Engel was naar eigen zeggen een confrontatie tussen de politie en de demonstranten aan het filmen toen de agent hem hardhandig bij de arm greep. De demonstranten wilden zonder mondkapjes het gebied in Rotterdam inlopen waar deze verplicht zijn. De politie deelde dertig boetes uit aan betogers die niet weg wilden gaan of een mondkapje voor doen.
© Jan de Groen — Protest tegen mondkapjesplicht in centrum Rotterdam. Willem Engel bij het politiebureau om aangifte te doen. De coronapandemie legt de Japanse videogamemaker Nintendo geen windeieren. In het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar maakte het bedrijf 106,5 miljard yen (850 miljoen euro) winst, ruim zes keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar (16,6 miljard yen). De omzet verdubbelde tot 358,1 miljard yen.
Het aantal coronabesmettingen wereldwijd stijgt gestaag. Om de paar dagen komen er een miljoen nieuwe gevallen bij. Inmiddels zijn sinds de corona-uitbraak ruim 19 miljoen infecties geregistreerd. Er wordt ook steeds meer getest.
Van de personen die besmet raakten, overleden er ruim 712.000. Meer dan 12,2 miljoen mensen die positief op corona waren getest, zijn weer negatief. Dat meldt de Amerikaanse website Worldometer, die alle beschikbare cijfers optelt.
De persconferentie van vanavond is voor Mark Rutte en Hugo de Jonge misschien wel de moeilijkste tot nu toe. In maart en april was er eensgezindheid. Nu treffen de bestuurders een verdeeld Nederland, waarin steeds meer mensen hun eigen plan trekken.
Hoe trekken ze dat weer recht? Een voorbeschouwing op de persconferentie, aan de hand van drie belangrijke vragen en de adviezen van experts. (Premium)
© ANP — Premier Mark Rutte Duitsland begint zaterdag met het nieuwe testbeleid voor mensen die terugkeren uit risicogebieden in het buitenland. Zij moeten zich dan bij aankomst verplicht laten testen op het coronavirus, maakte minister van Volksgezondheid Jens Spahn bekend.
Met de stap wil de Duitse overheid een nieuwe golf besmettingen voorkomen. Reizigers die terugkeerden uit risicogebieden konden eerder al wel worden verplicht om 14 dagen in quarantaine te gaan, maar testen gebeurde toen alleen op vrijwillige basis.
In Duitsland zijn voor de eerste keer sinds mei weer meer dan 1000 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het aantal vastgestelde coronagevallen steeg donderdag met 1045 tot ruim 213.000. Minister Spahn zegt dat sprake is van een zorgwekkende ontwikkeling.
Ook in andere Europese landen lijkt het virus weer sneller om zich heen te grijpen. Polen maakte donderdag bekend dat bij nog eens 726 mensen is vastgesteld dat het virus hebben opgelopen, het hoogste aantal tot dusver.
Het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft maar stijgen. De afgelopen 24 uur telde het RIVM 601 nieuwe coronabesmettingen. Dat is een forse stijging ten opzichte van gisteren, toen het aantal positieve tests op 426 uitkwam. Lees hier meer.
De Designer Outlet in Roermond gaat vanaf volgende week woensdag het dragen van mondkapjes verplicht stellen in het merkendorp. De maatregel is genomen nadat personeelsleden besmet zijn met het coronavirus. Dat meldt De Limburger. Lees hier meer.
© ANP — Winkelend publiek in het Designer Outlet Roermond. Gisteren leek het er nog op dat de kennismakingsweken helemaal verboden zouden worden, maar daar is het kabinet van teruggekomen. Sommige ministers vonden het erg belangrijk dat er voor de sociale contacten van nieuwe studenten toch activiteiten konden worden georganiseerd.
De introductieweken voor nieuwe studenten op universiteiten en hogescholen mogen toch doorgaan, zolang de organisatoren zich aan bepaalde beperkingen houden. Dat gaat het kabinet vanavond bekendmaken, zeggen bronnen in Den Haag tegen NOS en RTL.
Nog eens 1,2 miljoen Amerikanen hebben een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend. Door de coronacrisis hebben in de afgelopen maanden al tientallen miljoenen mensen in de Verenigde Staten een beroep op het sociale vangnet gedaan.
Het aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen was lager dan een week eerder toen nog ruim 1,4 miljoen uitkeringen werden aangevraagd. Economen rekenden in doorsnee weer op ruwweg 1,4 miljoen WW-aanvragen in één week.
Dat er wekelijks nog miljoenen Amerikanen bij de overheid aankloppen voor een uitkering, komt door de grote reorganisaties die in de problemen gekomen bedrijven aankondigen.
Daar tegenover staat dat Amerikaanse bedrijven ook weer werknemers aan het aannemen zijn, sinds de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus in grote delen van het land zijn versoepeld. Per saldo is de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven afgelopen maand daarom verder gegroeid, meldde loonstrookverwerker ADP eerder deze week.De Jumbo supermarkt aan de Kloosterstraat in Wouw (gemeente Roosendaal) heeft te maken met een uitbraak van het coronavirus. Een aantal medewerkers is besmet met het virus. Dat laat een woordvoerder van de Brabantse supermarktketen weten. Om hoeveel medewerkers het gaat is (nog) niet duidelijk.
,,Helaas treft het coronavirus ook een aantal medewerkers van onze winkel in Wouw. Dat is uiteraard erg vervelend. We hebben alle medewerkers op het hart gedrukt om bij klachten thuis te blijven en zich direct te laten testen", zegt een woordvoerder van Jumbo.
© Google Maps/Google Streetview — De Jumbo aan de Kloosterstraat in Wouw Door de uitbraak van het coronavirus moeten de regionale gezondheidsdiensten (GGD'en) dit jaar bijna een half miljard euro extra uitgeven. Ze hebben onder meer honderdduizenden mensen getest op het virus. Ook doen de diensten bron- en contactonderzoek om te kijken waar iemand besmet kan zijn geraakt en aan wie hij of zij het virus kan hebben overgedragen.
Al dat extra werk kost de GGD'en dit jaar 465 miljoen euro, is de inschatting van onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix (AEF). Dat keek voor de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) naar de onkosten van de gezondheidsdiensten.
Het bron- en contactonderzoek kost 272,6 miljoen euro. Dat is bijna 60 procent van het totaalbedrag. Vooral tussen september en december verwachten de regio's hier veel geld aan kwijt te zijn, ze schatten dat ze dan 191 miljoen euro moeten uitgeven aan zulk onderzoek. Dat is meer dan landelijk was berekend.
Finland neemt maatregelen tegen reizigers uit Nederland omdat het aantal nieuwe coronagevallen hier weer stijgt. Ze moeten veertien dagen in zelfisolatie als ze in Finland aankomen. De beperking geldt ook voor reizigers uit België en Andorra.
De maatregel gaat maandag in. Eerder waren er ook al beperkingen voor reizigers uit Nederland, maar die waren opgeheven nadat het dagelijks aantal nieuwe besmettingen was gedaald.
Voor Duitsland en Denemarken zijn geen nieuwe beperkingen ingevoerd omdat de nieuwe uitbraken daar regionaal zijn, aldus de Finnen.
De wereldwijde verkopen van Burger King zijn afgelopen kwartaal met meer dan een kwart gedaald. Door de coronapandemie moesten veel filialen van de fastfoodketen tijdelijk worden gesloten, en dat drukte flink op de resultaten.
De bijna 19.000 Burger King-vestigingen in de wereld waren goed voor 4,1 miljard dollar aan verkopen. Gecorrigeerd voor het aantal nieuwe restaurants dat afgelopen jaar de deuren heeft geopend, werd er ruim 13 procent minder aan Whoppers, Big Kings, Twister Fries en andere snacks en drankjes verkocht dan in hetzelfde kwartaal in 2019.
© REUTERS Als het aantal coronabesmettingen in Brussel stijgt tot 50 gevallen per 100.000 inwoners wordt een mondkapje verplicht op openbare plekken in alle negentien gemeenten in het gewest. Dat heeft de regionale veiligheidsraad vandaag besloten. Het gemiddelde lag de afgelopen week op 38.
In zeventien van de negentien gemeenten is de 'alarmdrempel' van 20 bereikt. In bijvoorbeeld de gemeente Sint-Gillis is de grens van 50 al overschreden.
In drukke straten in de Belgische hoofdstad geldt al een mondkapjesplicht. Vooralsnog komen er geen extra maatregelen, zei minister-president Rudi Vervoort op een persconferentie. Hij drukte inwoners op het hart de nationale veiligheidsregels na te leven.
De raad voor het Voortgezet Onderwijs (VO-raad) wil een advies van het Outbreak Management Team (OMT) over wat scholen moeten doen met de ventilatie. De onduidelijkheid over de rol die ventilatie speelt bij het verspreiden van het coronavirus, leidt volgens de VO-raad tot zorgen bij leerlingen, leraren en ouders.
Op 17 augustus gaan de middelbare scholen in het noorden weer open, het is de bedoeling dat alle leerlingen dan weer naar school kunnen. Donderdag zeiden deskundigen dat scholen minder leerlingen moeten toelaten, als de ventilatie niet in orde is.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert scholen ook te ventileren, maar zegt niet dat de ventilatie moet worden verbeterd, aldus de VO-raad in een verklaring. ,,Scholen hebben belang bij duidelijkheid en daarom willen wij een advies van het OMT hierover'', aldus voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller. ,,Bij de start van het nieuwe schooljaar moet bekend zijn wanneer dit advies er is.''
De VO-raad geeft scholen tips over hoe het beste kan worden geventileerd. Zo moeten scholen ervoor zorgen dat de ventilatie ook 's nachts aanstaat en moet er een CO2-meter komen als het raam de enige ventilatie is.
Voor de slachtoffers van het coronavirus wil de burgerorganisatie Containment Nu! vanavond een wake op de Dam in Amsterdam houden. Onder de noemer 'Steek een kaarsje aan, niet een ander' worden 10.000 kaarsen aangestoken en houden de aanwezigen 2 minuten stilte.
De burgerorganisatie herdenkt hiermee de Nederlanders die zijn overleden als gevolg van het coronavirus. ,,Dit zijn mensen die in de meeste gevallen nog jaren te leven hadden en vaak in afwezigheid van hun geliefden moesten overlijden. Schattingen, ook van de overheid, gaan uit van 10.000 à 15.000 Covid-doden.''
Een streep zetten door de introductieweken voor studenten is een veel te rigoureuze maatregel, zegt Yorick van der Heiden, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen. ,,Een verkeerde manier om te proberen de problemen op te lossen. Een tegenslag en super vervelend voor studenten'', aldus de voorzitter. Volgens hem zijn er maanden aan voorbereidingen voorafgegaan om de introductieweken goed en veilig te laten verlopen, in overleg met gezondheidsorganisaties en onderwijsinstellingen.
Het kabinet neemt vanmiddag een besluit over de introweken. De politiek vreest dat bij deze evenementen de coronamaatregelen onvoldoende worden nageleefd.
Ruim twee maanden waren er geen coronabesmettingen in de verpleeghuizen van Vitalis WoonZorg in Eindhoven, maar nu zijn er opnieuw meerdere geconstateerd. Op locatie Brunswijck is één bewoner besmet, en op een van de twee kleinschalig wonen afdelingen bij Wilgenhof zijn zes besmettingen geconstateerd. De zes besmette bewoners van de Wilgenhof worden nu als groep behandeld. Vitalis spreekt over 'een klein uitbraakje'. Er wordt continu getest om zeker te weten dat niet meer mensen besmet zijn.
De Bank of England verwacht dat de Britse economie meer tijd nodig zal hebben om te herstellen van de coronacrisis dan gedacht. Daardoor moet het belangrijkste rentetarief bij de Britse centrale bank later mogelijk nog onder nul worden gebracht. Die rente is nu 0,1 procent. Zoals de situatie er nu uitziet, lukt het waarschijnlijk pas om de Britse economie op zijn vroegst eind volgend jaar weer op het niveau van december 2019 te hebben, voorziet de centrale bank.
De Britse economie stevent af op een algehele krimp van 9,5 procent in 2020, de slechtste prestatie in 99 jaar oftewel sinds de Eerste Wereldoorlog. Maar in mei hield de Bank of England nog rekening met een economische dreun van 14 procent. Dat had de ergste economische klap betekent in meer dan drie eeuwen.
De Luisterlijn stopt met de Coronapraatlijn omdat het karakter van de gesprekken is veranderd. In het begin van de crisis belden mensen vooral vanuit angst of bezorgdheid, nu willen mensen weer vooral een luisterend oor omdat ze eenzaam of verdrietig zijn.
Directeur Leo Noordegraaf: ,,Juist nu tijdens de vakantieperiode, en het aantal besmettingen weer toeneemt, nemen gevoelens van eenzaamheid en het verdriet toe. Vooral kwetsbare mensen voelen zich extra alleen en/of hebben verdriet. Zij missen bijvoorbeeld fysiek contact of de verzorging van hun thuishulp, opvang of mantelzorger. Dit soort gesprekken zijn niet specifiek voor de Coronapraatlijn, maar passen bij de Luisterlijn. Vrijwilligers bij de Luisterlijn zijn getraind in het voeren van deze gesprekken.”
De afgelopen 3 maanden hebben vrijwilligers bij de Coronapraatlijn zo'n 2000 extra gesprekken gevoerd.
Een Canadese predikant die beweerde dat christenen niets te vrezen hebben van het coronavirus, is in Myanmar veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden. De 43-jarige David Lah had een illegale gebedsdienst gehouden en testte later positief op het virus.
Lah komt zelf uit het Aziatische land en keert soms terug om daar te prediken. Hij zou eerder dit jaar een gebedsdienst hebben gehouden in Yangon. De autoriteiten hadden dat soort bijeenkomsten verboden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Lah had zijn publiek eerder verzekerd dat ze zich geen zorgen hoefden te maken over het virus. ,,Als mensen de Bijbel en Jezus in hun hart hebben, kan de ziekte niet binnenkomen'', zegt hij in een filmpje van een bijeenkomst. ,,De enige persoon die kan genezen en vrede kan brengen tijdens deze pandemie is Jezus."
© EPA — David Lah bij het verlaten van de rechtbank in juni. De meest gezaghebbende Amerikaanse functionaris en expert op het gebied van infectieziekten, dokter Anthony Fauci zegt in een interview met persbureau Reuters dat de wereld het coronavirus nooit kwijtraakt omdat het zo besmettelijk is. Een vaccin gepaard met goed hygiëne gaat wel helpen om het onder controle te houden.
© EPA — Anthony Fauci De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft opdracht gegeven tot meer steun voor de bevolking van de grensstad Kaesong, waar een lockdown is afgekondigd vanwege zorgen over het coronavirus. Hij laat volgens staatsmedia 'voedsel en geld' vrijmaken om de 'levens van inwoners te stabiliseren'.
Het is onduidelijk hoe kritiek de situatie precies is in de circa 300.000 inwoners tellende stad bij de grens met Zuid-Korea. Noord-Korea maakte eind vorige maand bekend dat daar noodmaatregelen waren genomen omdat een man met symptomen van het coronavirus vanuit het buurland de grens was overgestoken.
Het geïsoleerde Noord-Korea heeft lange tijd volgehouden dat er geen gevallen van het coronavirus zijn gemeld.
China heeft vandaag 57 nieuwe coronabesmettingen gemeld. De Chinese gezondheiscommissie zegt dat er geen nieuwe sterfgevallen zijn. In totaal zijn er in China 88.328 besmettingen vastgesteld en 4.677 mensen overleden aan het virus volgens data van de Johns Hopkins University.
China is massaal aan het testen om het virus in bedwang te houden. Eind juli werden er bijna 5 miljoen mensen per dag getest op corona, aldus Wang Jiangping, staatssecretaris voor Industrie en Informatietechnologie.
De Amerikaanse minister van Volksgezondheid krijgt bij zijn reis naar Taiwan komende zondag te maken met strenge regels die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Alex Azar en zijn delegatie moeten zowel voor vertrek als na aankomst worden getest op het coronavirus, zegt een topmedewerker van de Taiwanese gezondheidsdienst CDC. Ze komen het land alleen in als ze niet besmet zijn.
Azar is volgens de VS de hoogste Amerikaanse functionaris in tientallen jaren die de eilandstaat bezoekt. ,,Ze moeten steeds mondkapjes dragen'', beklemtoont topfunctionaris Chuang Jen-hsiang van de CDC. De Amerikaanse delegatie wordt ook geacht aan social distancing te doen tijdens ontmoetingen met overheidsfunctionarissen.
Taiwan heeft internationaal veel lof gekregen voor de aanpak van het coronavirus. In het land met ruim 23 miljoen inwoners ruim 475 besmettingen gemeld en 7 patiënten overleden.
Uitzendreus Adecco werd in het tweede kwartaal hard geraakt door de coronacrisis. De vraag naar uitzendpersoneel stokte wereldwijd, wat forse gevolgen had voor de financiële prestaties van de onderneming.
Het Zwitserse concern zette een winst in de boeken van 21 miljoen euro. Dat is bijna 90 procent minder dan een jaar eerder. De opbrengsten kelderden met 29 procent tot bijna 4,2 miljard euro.
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus per etmaal in Duitsland neemt sneller toe. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldt dat in de laatste 24 uur 1045 coronatesten positief bleken te zijn.
Woensdag meldde het RKI nog 741 positieve tests, een afname ten opzichte van dinsdag. Toen werden er 879 nieuwe besmettingsgevallen gemeld.
In de laatste 24 uur overleden in Duitsland zeven personen aan de gevolgen van Covid-19. Woensdag werden er twaalf doden gemeld en dinsdag acht. In totaal heeft Duitsland tot nu toe 213.067 besmettingsgevallen en 9175 doden gemeld.
Het officiële Twitter-account van de campagne van de Amerikaanse president Donald Trump mag geen nieuwe berichten publiceren voordat het een tweet met misleidende informatie over het coronavirus heeft verwijderd. Dat meldt The Washington Post met verwijzing naar een woordvoerder van Twitter.
Facebook verwijderde woensdag al een bericht van Trump dat volgens het platform in strijd is met de regels over misleidende informatie over het coronavirus.
Spanje meldt het grootste aantal dagelijkse besmettingen sinds de lockdown in juni werd opgegeven. Woensdag werden 1.772 nieuwe gevallen geteld. Er viel het afgelopen etmaal een dode, waarmee het totale aantal dodelijke slachtoffers op 28.499 komt te liggen.
Een Canadese dierentuin waarschuwt voor een gebrek aan verse bamboe voor twee reuzenpanda’s, als gevolg van importrestricties vanuit China door de pandemie. Ook de binnenlandse voorraad slinkt snel.
Calgary Zoo zei in mei dat de panda’s Er Shun en Da Mao terug zouden gaan naar China vanwege een gebrek aan bamboe in Canada, maar nu blijkt dat een reisvergunning vanwege het coronavirus nog niet is uitgegeven.
Reuzepanda’s eten zo’n 40 kilo verse bamboe per dag. 99 procent van hun dieet bestaat uit de plant.
De Landelijke Studentenvakbond is teleurgesteld over het besluit van het kabinet om de introductieweken voor hogescholen en universiteiten te schrappen. ,,Het is logisch dat er strenge maatregelen gelden, maar studenten moeten kennis maken met elkaar en de opleiding." Volgens LSVb waren onderwijsinstellingen en studenten al lange tijd bezig met de voorbereidingen om introducties veilig te laten verlopen.
Daarnaast benadrukt de vakbond dat in een tijdperk van digitaal onderwijs het cruciaal is dat studenten de mogelijkheid hebben om elkaar, de stad en de opleiding te leren kennen. ,,Voor een succesvolle studietijd is het van groot belang dat studenten zich verbonden voelen."
Op de Amsterdamse Wallen wordt de mondkapjesplicht nog niet erg goed nageleefd op de eerste avond dat die van kracht is. Tussen de 20 en 40 procent van de passanten in de rosse buurt draagt er een.
Voor zover bekend zijn er nog geen boetes uitgedeeld. Wel zijn er veel 'hosts' en handhavers op de been om mensen te wijzen op de plicht om een mondkapje te dragen. Mensen die geen mondmasker hebben, worden verwezen naar een winkel waar ze er eentje kunnen kopen.
De introductieweken van de universiteiten en hogescholen worden dit jaar geschrapt. Dat bevestigen Haagse bronnen naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. In het licht van het stijgende aantal coronabesmettingen zijn de betrokken ministers bang dat tijdens deze activiteiten de maatregelen niet goed worden nageleefd en dat handhaven te lastig is.
Daarnaast wil het kabinet ook steun gaan geven aan de burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsregio’s zodat zij aanvullende maatregelen kunnen nemen voor handhaving in bijvoorbeeld de horeca. Een voorbeeld hiervan zou het tijdelijk sluiten van zaken zijn die zich niet aan de regels houden.
Hubert Bruls zou als voorzitter van het landelijk veiligheidsberaad meer aandacht moeten vragen voor het beoefenen van fitness in de strijd tegen het coronavirus.
Fitness is volgens de Vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES) een oplossing in de strijd tegen Covid-19. Bruls zou volgens VES - net als de Britse premier Boris Johnson onlangs deed - moeten oproepen meer te gaan sporten om kilo’s kwijt te raken, om gezonder te eten en fitter te worden
Het aantal coronabesmettingen op Aruba is vandaag gestegen met dertig nieuwe gevallen. Afgelopen maandag en dinsdag waren er beide dagen vijf nieuwe gevallen. Nu zijn het er inmiddels veertig.
Dat heeft de Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth vandaag bekendgemaakt. Op Aruba wordt gevreesd dat er honderden mensen zijn besmet. Er zijn drie zogenoemde brandhaarden gelokaliseerd, twee uitgaansgelegenheden en een fitnessclub.
Lowlands gaat ondanks de coronacrisis toch een beetje door. Het festival organiseert in samenwerking met de VPRO en NPO 3FM van 21 tot en met 23 augustus, het weekeinde waarin het evenement eigenlijk gepland stond, een thuiseditie onder de noemer Lowlands free:united.
Festivalgangers kunnen 'vanuit hun woonkamer, achtertuin of stamkroeg' diverse optredens bijwonen die onder meer worden gegeven vanuit 'hoofdkwartier' de Melkweg in Amsterdam. Ook kunnen oude legendarische Lowlands-optredens worden teruggekeken en zijn er vooraf opgenomen shows van acts uit de line-up van dit jaar. Ook is er ruimte voor andere typische Lowlands-zaken als literatuur, comedy en wetenschap.
Hotels in Rotterdam en omgeving zijn de dupe van het ‘negatieve’ reisadvies van het RIVM. Gisteren kwam naar buiten dat Nederlanders werd afgeraden naar Rotterdam af te reizen, maar dat advies werd niet veel later alweer ingetrokken. Er zijn sindsdien al duizend hotelboekingen geannuleerd.
Een ventilatiesysteem heeft een rol gespeeld bij de corona-uitbraak in een verpleeghuis in Maassluis, zo meldt EenVandaag. In ventilatiefilters en de airconditioning van is COVID-19 aangetroffen. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd RIVM-rapport dat in.
Eind juni kregen liefst 17 van de 21 bewoners van verpleeghuis De Tweemaster het virus, waarna zes van hen overleden. Op dat moment gold er een zeer strikte bezoekregeling en het personeel droeg medische mondmaskers. De GGD besloot daarop het ventilatiesysteem te onderzoeken en trof daar deeltjes van het virus aan.
Dertig mensen die vandaag in Rotterdam tegen de mondkapjesplicht demonstreerden, hebben een boete gekregen. Dat meldt de politie.
De politie had de betogers gevraagd het gebied waar ze demonstreerden te verlaten of een mondkapje op te zetten. Dertig demonstranten gaven hier geen gehoor aan. Daarom kregen ze een boete.
© ANP — Tegenstanders van de mondkapjesplicht op de Lijnbaan. Ziekenhuizen behandelen momenteel 118 patiënten met het coronavirus. Dit is het hoogste aantal in de afgelopen weken. De meeste komen uit de regio's Amsterdam en Rotterdam, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dit zijn ook de gebieden waar de meeste nieuwe besmettingen worden vastgesteld.
Op de intensive cares liggen 30 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dit is het hoogste aantal sinds eind juni. Minder dan een week geleden, op 30 juli, lagen 14 coronapatiënten op de intensive care. ,,Op basis van het aantal nieuwe besmettingen verwachten we een verdere stijging in de komende twee weken", laat voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg weten. Verpleegafdelingen behandelen 88 mensen met het coronavirus, het hoogste aantal sinds 25 juli.
De Verenigde Staten hebben zich verzekerd van de levering van 100 miljoen doses van een mogelijk vaccin tegen het nieuwe coronavirus van farmaceut Johnson & Johnson. Aan dat vaccin zit een Nederlands tintje, want het middel wordt ontwikkeld onder leiding van dochteronderneming Janssen Vaccines in Leiden.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt tevreden te zijn over hoe de mondkapjesplicht, die vandaag in drukke gebieden in Rotterdam is ingegaan, wordt opgevolgd. Hij voerde de maatregel naar eigen zeggen in om ‘een schokeffect te creëren'. Hij noemt het onmaatschappelijk en onverantwoordelijk dat demonstranten vandaag zonder mondkapje de Lijnbaan op zijn gegaan.
© ANP — Burgemeester Aboutaleb praat de pers bij over de eerste dag van de mondkapjesplicht. In Rotterdam is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht op drukke plekken. De discussie over wel of niet een mondkapjesplicht in de openbare ruimte woedt hevig en dat is terug te zien in de verkopen van de maskers.
Webwinkel Koopjedeal krijgt momenteel 600 tot 700 orders per dag binnen voor mondkapjes. Het bedrijf biedt verschillende soorten in diverse kwaliteiten en hoeveelheden aan. De aantallen zijn enorm vergeleken met een maand geleden, toen er soms maar twintig bestellingen op een dag werden gedaan.
Volgens een woordvoerder volgen de orders op de aandacht voor mondkapjes in de media, maar het bedrijf past de advertenties daar dan ook meteen op aan, hetgeen de verkopen ook opstuwt.
Bol.com zag begin juli opeens al toename van 107 procent in verkoop van dergelijke maskertjes en in de week daarna nog eens een stijging van 25 procent.
In Rotterdam-Rijnmond, de grootste brandhaard, kwamen er woensdag 142 nieuwe coronagevallen bij. Dat is het hoogste aantal sinds 11 april. In de afgelopen zeven dagen zijn in Rotterdam en omstreken bijna 800 coronagevallen ontdekt.
De regio Amsterdam-Amstelland had dinsdag een record genoteerd met 149 positieve tests. Op woensdag meldde de regio 67 nieuwe gevallen. Dat is wel meer dan in de dagen voor dinsdag. In de afgelopen week steeg het aantal besmettingen in en rond de hoofdstad met bijna 500.
In Haaglanden kregen 43 mensen te horen dat ze besmet zijn geraakt. In Midden- en West-Brabant kwamen er 42 gevallen bij. Utrecht meldde 25 nieuwe gevallen en Hollands Midden 19.
De afgelopen 24 uur zijn er 426 nieuwe besmettingen bij gekomen in Nederland. Dat is minder dan de 485 van dinsdag, maar het is wel de zevende dag op rij met meer dan 300 nieuwe besmettingen.
De Schotse autoriteiten kondigen een lockdown af in de stad Aberdeen vanwege een lokale corona-uitbraak. Veel horecazaken moeten woensdag aan het eind van de middag de deuren sluiten. Ook worden mensen opgeroepen niet meer naar de stad te komen.
Inwoners van Aberdeen worden tijdens de lockdown geacht om niet meer bij elkaar in huis te komen. De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon zei ook dat mensen niet meer dan 5 mijl (ruim acht kilometer) mogen reizen om te recreëren. "U mag op pad gaan voor werk of onderwijs, maar reizen om andere redenen wordt afgeraden", zei de politica.
In de stad waar zo'n 229.000 mensen wonen, zijn volgens lokale media al 54 besmettingen gelinkt aan een uitbraak in horecazaken in de stad. Dat waren er aan het begin van de week nog 27.
Australië beleeft haar dodelijkste dag nu de besmettingen in deelstaat Victoria dramatisch snel toenemen. In de op een na dichtstbevolkte deelstaat van Australië, is een recordaantal dagelijkse besmettingen en overlijdens geregistreerd.
In de zuidelijke deelstaat zijn op een dag tijd 725 nieuwe besmettingen en 15 overlijdens gemeld. Een van de dodelijke slachtoffers is een dertiger. Het gaat om het jongste slachtoffer in Australië, meldt Daniel Andrews, de premier van Victoria.
Sinds zondag geldt in Melbourne, de grootste stad van Victoria, een avondklok die zes weken duurt. De avondklok gaat in om 20 uur en duurt tot 5 uur. ,,De enige redenen om het huis te verlaten tijdens deze uren zijn werk, medische zorg en het verzorgen van iemand anders'', aldus Andrews.
© Getty Images — In Australië valt de uitbraak relatief gezien mee, maar sinds een paar weken neemt het aantal besmettingen wel zorgwekkend snel toe. In het centrum van Amsterdam is nog niet voor iedereen duidelijk wat de mondkapjesplicht precies inhoudt. Sinds 09.00 uur geldt deze in bepaalde gebieden voor personen boven de dertien jaar. In de winkelstraten Kalverstraat en Nieuwendijk hebben de meeste shoppers rond het middaguur wel maskers op, maar met name in het Wallengebied lijken veel mensen nog niet te weten waar de verplichting precies geldt. Volg hier alle ontwikkelingen rond de invoering van de maatregel in Amsterdam.
© ANP Mensen die naar feestjes gaan en daar nauw contact hebben met anderen, mensen die geen 1,5 meter afstand houden, mensen die weigeren in quarantaine te gaan, mensen die niet zeggen met wie ze de afgelopen tijd in contact zijn geweest. Nederlanders houden zich lang niet altijd aan de maatregelen tegen het coronavirus, en dat drijft GGD GHOR Nederland tot wanhoop.
© ANP Ongeveer vijftig tegenstanders van de mondkapjesplicht in het centrum van Rotterdam worden door agenten het centrum uitgeleid. De groep hield een onaangekondigde demonstratie tegen de mondkapjesplicht en verstoorde de rust in het centrum van de stad.
Agenten vroegen de actievoerders om een mondkapje op te doen of te vertrekken uit het centrum. ,,Een paar mensen blijven staan, maar de meeste mensen laten zich wegleiden door de agenten", aldus een politiewoordvoerder. De gegevens van de mensen die blijven staan worden genoteerd door de politie. De politie heeft ook al de eerste boetes uitgedeeld aan mensen die geen mondkapje dragen.
© AD — Protest tegen de mondkapjesplicht in Rotterdam. Het RIVM waarschuwt vandaag voor een brief met onjuiste informatie. Daarin staat dat kinderen zonder toestemming van ouders op school worden gevaccineerd. 'Dit is niet waar en de brief is niet van het RIVM.'
Er komt toch een vervroegd coronadebat. Daar pleitte Lodewijk Asscher voor en nu heeft de regeringscoalitie ingestemd met een groot debat. Ook premier Rutte zal daarbij aanwezig zijn, net als coronaminister De Jonge.
Op het Schouwburgplein in Rotterdam hebben zich zo'n vijftig demonstranten verzameld. Ze demonstreren tegen het ‘muilkorven’ van de inwoners van de stad, ofwel de mondkapjesplicht die vandaag is ingegaan op drukke plekken. De groep loopt over de Lijnbaan op, tot grote schrik van het winkelend publiek. De sfeer is grimmig.
,,De maatregelen hakken er hard in. Veel bedrijven en ondernemers, in het bijzonder in de horeca'', zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx tijdens een persconferentie over het coronavirus dat ook in België voortwoekert. ,,Er was ook veel frustratie over de maatregelen en de eventuele wispelturige handhaving ervan. De politieverordening is aangevochten met een verzoek tot schorsing. Er is ook onbegrip bij een aantal burgemeesters. Ik heb daar begrip voor. Het was nooit de bedoeling om te polariseren. Ik begrijp de Kempische burgemeester en de druk van de bevolking.''
Berx stipt tijdens de persconferentie nog een punt aan. ,,Er is veel te doen over de mondmaskers. Het is een thema dat de samenleving in twee scheurt. Veel mensen dringen aan op een duidelijke regelgeving. Wie alleen de hond uitlaat in een verlaten straat, kan nooit iemand besmetten. Mensen met een beperking sturen sterk aan op een aanpassing. Voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen verdragen komt er een bijsturing. Voor het overige blijft de regeling zoals ze was'', aldus Berx.
Het tempo van de stijging van het aantal coronabesmettingen in Antwerpen neemt af, mogelijk door de strenge maatregelen in de havenstad. In andere delen van België, waaronder de steden Luik en Brussel, blijft het virus zorgen voor een sterke toename van het aantal besmettingen. Viroloog Steven Van Gucht (NL) zei dat woensdag op een persconferentie van de gezondheidsautoriteiten.
De provincie Antwerpen heeft de strengste maatregelen getroffen om de verspreiding tegen te gaan, waaronder een avondklok vanaf 23.30 uur. In de stad Antwerpen opent donderdag het eerste Belgische testdorp waar op termijn dagelijks 4000 tests kunnen worden afgenomen. Ook Brussel breidt het aantal testlocaties uit. In de hoofdstad en in veel andere gemeenten geldt in alle drukke straten een mondkapjesplicht.
In totaal zijn in België 70.648 besmettingsgevallen gerapporteerd. Aan Covid-19 zijn 9852 mensen overleden. De laatste tijd zijn er twee tot drie sterfgevallen per dag.
Nu het coronavirus weer opvlamt in Nederland, opent Franciscus Gasthuis & Vlietland als eerste ziekenhuis in de regio van Rotterdam twee speciale afdelingen voor coronapatiënten. Vorige week lag er nog maar één patiënt met corona in het ziekenhuis, gisteren waren dit er alweer zes.
De handhaving van de mondkapjesplicht blijkt in Rotterdam op het bord van boa's te komen. Bekijk hieronder een interview over dit onderwerp.
Op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam lijken de meeste bezoekers er woensdagochtend nog geen weet van te hebben dat er vanaf 09.00 uur een mondkapjesplicht geldt voor personen ouder dan dertien jaar. Rond 09.30 uur lopen de meeste, van de overigens nog weinige, bezoekers nog met onbedekt gezicht rond.
Viroloog Ab Osterhaus uitte bij Op1 zijn zorgen over een mogelijke tweede golf.
Zeker tien personeelsleden en een klant van een stripclub in Amsterdam zijn positief getest op het coronavirus. Een zegsman van de Veiligheidsregio Amsterdam bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover.
De club aan de Warmoesstraat blijft vrijwillig dicht voor twee weken, aldus de woordvoerder. Eerder sloten al drie horecazaken nadat er coronabesmettingen waren vastgesteld. In dit liveblog lees je alle ontwikkelingen rondom de invoering van de mondkapjesplicht in Amsterdam.
© ANP Amsterdamse ondernemers zijn niet blij met de mondkapjesplicht die vanaf vandaag geldt in delen van de hoofdstad. De voorzitter van de ondernemersvereniging van de Albert Cuyp-markt spreekt over 'totale willekeur'.
Ook de Rotterdamse handhavers moeten wennen aan de mondkapjesplicht. Deze handhaver is druk aan het werk in het gebied waar een mondkapjesplicht geldt, maar heeft zelf geen mondkapje op. In dit liveblog lees je alle ontwikkelingen rondom de invoering van de mondkapjesplicht in Rotterdam.
Supermarktconcern Ahold Delhaize bloeit tijdens de coronacrisis. Het moederbedrijf van Albert Heijn en Bol.com heeft zijn kwartaalwinst in het tweede kwartaal verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook schroeft bedrijf zijn winstverwachting voor het hele jaar op. De onderneming profiteert nog steeds van hamstergedrag van consumenten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, net als in het eerste kwartaal.
Een van de straten in Rotterdam waar sinds 06.00 uur deze morgen een mondkapje verplicht is, is de Meent. Ook de fietsers op de Meent moeten een mondkap dragen, maar ze lijken het massaal vergeten. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, heeft het dinsdag nog benadrukt. ,,Fietsers, maar ook hardlopers moeten in het centrum van Rotterdam een mondmasker dragen.''
Bijna alle fietsers dragen geen mondkap. Het verwarrende is dat op deze belangrijke fietsader door het centrum stukken vrij zijn van het dragen ervan.
© ANP — Ook op de doorgaans drukke Lijnbaan is zo'n mondkapje vanaf vandaag verplicht. Er zijn wereldwijd inmiddels meer dan 700.000 mensen overleden aan de gevolgen van covid-19. Dat meldt de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins in Baltimore, op basis van officiële cijfers.
Meer dan 150.00 dodelijke slachtoffers vielen in de Verenigde Staten, 90.000 mensen overleden in Brazilië en in Mexico staat het sterftecijfer op 45.000.
17 dagen geleden werden er 600.000 doden geteld. Volgens persbureau Reuters betekent dit dat er ieder uur gemiddeld 247 mensen aan het coronavirus overlijden. Dat is een dode per 15 seconden.
Wie na 16 maart een vakantie heeft geboekt, maar die noodgedwongen moest annuleren vanwege corona, valt nu toch onder de garantie van de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). Dat maakte de stichting gisteren bekend. De SGR dekt de door reisorganisaties aangeboden reizen en vouchers, ook als de reisorganisatie failliet is gegaan.
Het gaat niet goed met de coronacijfers, dus zien premier Rutte en 'chef corona' Hugo de Jonge zich genoodzaakt om nog tijdens de zomervakantie extra maatregelen te nemen. Hun doel: het coronavirus weer terug in zijn kooi krijgen. Morgenavond om 19.00 geeft het kabinet een persconferentie. Lees hier meer.
© ANP — De Lijnbaan in het centrum van Rotterdam. Vanaf 5 augustus is het dragen van een niet-medisch mondkapjes verplicht op sommige drukke plekken. De Indonesische economie is in het tweede kwartaal gekrompen. Maatregelen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen eisten hun tol van de grootste economie van Zuidoost-Azië. Het is de eerste economische neergang in het land sinds de Aziatische financiële crisis meer dan twee decennia geleden.
Op een aantal drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam is vanaf vandaag het dragen van een mondkapje verplicht. De nieuwe maatregel moet ervoor zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreidt. De veiligheidsregio's doen een experiment met de mondkapjesplicht, die losstaat van de regel om 1,5 meter afstand te houden.
In Rotterdam moeten mensen tussen 06.00 en 22.00 uur een niet-medisch mondkapje dragen op locaties als de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. De hoofdstad voert de maatregel vanaf 09.00 uur in op onder meer de Wallen, Kalverstraat en Nieuwendijk, waar mondkapjes zowel op straat als in winkels dag en nacht verplicht zijn. Op de markten in de Albert Cuypstraat en op Plein '40-'45 geldt de plicht tijdens markttijden.
Wie geen mondkapje draagt, kan een boete riskeren van 95 euro. De verplichting is een experiment en wordt later geëvalueerd.
Het dragen van een niet-medisch mondkapje, zowel op straat als in winkels, is volgens de veiligheidsregio's nodig op plekken waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende werken of leiden tot ongewenste economische effecten.
© ANP — Een bord met informatie over mondkapjesplicht wordt onthuld in de Warmoesstraat in het centrum van Amsterdam. Het aantal vacatures in het Nederlandse bedrijfsleven is afgelopen maand verder aangetrokken. Vooral naar timmerlieden, verkopers en verpleegkundigen bestond veel vraag bij werkgevers, meldt vacaturesite Indeed op basis van eigen cijfers. In juni was ook al sprake van herstel na een forse afname in de voorgaande maanden als gevolg van de coronacrisis.
De Olympische Spelen van Tokio die vanwege de uitbraak van het coronavirus naar volgend jaar zijn uitgesteld, gaan dan sowieso door, zegt de chef van het Japanse organisatiecomité. Toshiro Muto zegt tegen The Financial Times dat dit ook het geval zal zijn als de coronapandemie dan nog niet is bezworen.
,,Ik weet niet wat de status van corona-infecties volgende zomer zal zijn", aldus Muto, ,,maar de kans dat het virus tot het verleden behoort, is niet erg groot". Volgens Muto is het vooral 'belangrijk om de Olympische Spelen te organiseren voor mensen die met Covid-19 moeten leven'.
Vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus besloten het Internationaal Olympisch Comité en gastheer Japan de voor dit jaar geplande Spelen uit te stellen na een lange aarzeling eind maart. De Spelen zullen volgend jaar plaatsvinden van 23 juli tot 8 augustus.
Een paar dagen geleden zei Muto in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung dat Covid-19 'geen bedreiging is die snel kan worden gedoofd of omzeild'. Volgens Muto kunnen de komende Spelen als die in Tokio het komende jaar onder deze omstandigheden worden gerealiseerd, een model worden voor andere wereldwijde evenementen en sportevenementen. ,,Dat zou echt een erfenis zijn van Tokio 2020."
De Australische vliegtuigmaatschappij Virgin Australia heeft bekendgemaakt pakweg een derde van het personeelsbestand te ontslaan. Dat komt neer op ongeveer drieduizend banen.
Het saneringsplan houdt onder meer in dat afscheid wordt genomen van lowbudget vluchten. Wel behoudt de vliegmaatschappij bepaalde certificaten waarmee het deze divisie nieuw leven kan inblazen, als de binnenlandse markt voor vakantiereizen weer volledig is hersteld.
Een belangrijk onderdeel van het plan is om een volledige Boeing 737-vloot te gaan exploiteren op alle belangrijke lijnvluchten en de andere vliegtuigtypes alleen in te zetten op regionale routes en charters. Dat betekent onder meer het schrappen van Boeing 777's en Airbus A330-toestellen uit de Virgin-vloot.
CEO van Virgin Australia, Paul Scurrah, zei dat de luchtvaartmaatschappij geen andere keuze had dan te krimpen om te overleven tijdens de coronapandemie. ,,Het zal minstens drie jaar duren voor de vraag naar binnenlandse en internationale reizen over korte is teruggekeerd naar het niveau van vóór Covid-19, met de reële kans dat het langer zou kunnen zijn. Dat betekent dat we als bedrijf veranderingen moeten aanbrengen om te verzekeren dat Virgin Australia Group succesvol is in deze nieuwe wereld", zei hij in een verklaring.
Het aantal klachten over coronafraude is de afgelopen maanden fors toegenomen in sommige Amerikaanse staten, meldt de Amerikaanse overheidsorganisatie Federal Trade Commission (FTC). De meeste oplichting vindt plaats in de staten Californië, Florida, New York, Texas en Pennsylvania. Het gaat daarbij onder meer om vervalste staatssteuncheques, oplichting met nepwebwinkels en de verkoop van zogenaamde geneesmiddelen tegen corona.
Volgens de FTC zijn er al meer dan 150.000 gevallen van coronagerelateerde oplichting of fraude gemeld. Daarvan vond ruim een derde plaats in de bovengenoemde staten. Ook in kleinere staten als Maine neemt coronafraude echter een snel een hogere vlucht. Het maandelijkse aantal klachten verviervoudigde daar tussen maart en juli.
De regering van Curaçao heeft dinsdagavond een negatief reisadvies afgegeven voor vluchten naar Aruba. Dat heeft te maken met de toename van het aantal coronabesmettingen op dat eiland in de afgelopen dagen.
Op Aruba zijn dinsdag vijf nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het gaat om lokale besmettingen. Ook op maandag werden vijf lokale besmettingen geregistreerd.
Volgens de overheid zijn er in ieder geval drie plaatsen op het eiland waar veel mensen besmet kunnen zijn geraakt; twee uitgaansgelegenheden en een fitnessclub. Mensen die één van de plekken in de afgelopen veertien dagen hebben bezocht, wordt geadviseerd zich niet in publieke ruimte te begeven en hun gezondheid in de gaten te houden.
Ab Gietelink, bewoner en cultureel ondernemer op de Wallen in Amsterdam, wil met steun van Actiegroep Viruswaarheid een kort geding aanspannen tegen de gemeente Amsterdam vanwege de mondkapjesplicht. Jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid zegt de dagvaarding in voorbereiding te hebben en dient deze woensdag in bij de rechtbank. "Viruswaarheid zal woensdag ook beslissen of wij als eisende partij ook mee gaan doen. We proberen zo snel mogelijk een zitting te krijgen", aldus Pols.
Volgens Gietelink is een mondkapjesplicht een "fundamentele inperking van de grondrechten van bewoners, ondernemers en bezoekers op de Wallen". Ook stelt hij dat de gemeente "zowel medisch-wetenschappelijke als juridische basis mist voor het besluit." Gietelink was bij meerdere betogingen tegen coronamaatregelen betrokken.
In Amsterdam en Rotterdam is vanaf woensdag het dragen van een mondkapje verplicht. De hoofdstad voert de maatregel vanaf 09.00 uur in op onder meer de Wallen, Kalverstraat en Nieuwendijk, waar mondkapjes zowel op straat als in winkels dag en nacht verplicht zijn. Op de markten in de Albert Cuypstraat en op Plein '40-'45 geldt de plicht tijdens markttijden.
Het coronavirus heeft ook Ajax getroffen. Uit bloedtesten die de topclub medio juni heeft afgenomen, is gebleken dat meerdere selectiespelers en werknemers antistoffen tegen COVID-19 hebben aangemaakt. Lees hier het hele verhaal.
Walt Disney heeft in het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 4,7 miljard dollar geleden. Door de coronapandemie bleven veel pretparken van het Amerikaanse entertainmentconcern gesloten, waardoor het bedrijf die inkomsten misliep.
Doordat de releases van grote films werden uitgesteld en bioscopen vaak dichtbleven halveerden ook de opbrengsten van de filmstudio's. Een stijging van het aantal abonnees voor Disney+ gedurende de lockdowns kon die daling bij lange na niet compenseren.
De omzet daalde in het derde kwartaal van Disneys derde kwartaal met 42 procent tot 11,8 miljard dollar. Daarbij daalden de opbrengsten voor pretparken, cruises, rondleidingen en de verkoop van fanartikelen met 85 procent. Een jaar eerder was deze divisie nog goed voor bijna een derde van alle omzet.
Ook vouchers voor door corona geannuleerde pakketreizen die na 16 maart zijn geboekt, worden voortaan gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). De regeling is uitgebreid voor iedere waardecheque die aangesloten reisbureaus wegens de pandemie in 2020 hebben uitgegeven. Daarmee zijn alle klanten met zo'n coronavoucher zeker van hun geld als hun reisorganisatie failliet gaat
Eerder meldde de Consumentenbond dat de voucherregeling van de SGR niet gold voor pakketreizen die na 16 maart zijn geboekt. Klanten zouden daardoor met lege handen achterblijven als hun reisorganisaties dergelijke reizen annuleren, vouchers uitgeven en vervolgens failliet gaan.
Het ontbreken van die bescherming tegen faillissementen leidde tot veel ongerustheid onder klanten, merkten reisbureaus. Brancheorganisatie ANVR verzocht de SGR daarom de regeling uit te breiden. ,,ANVR is verheugd met het besluit van SGR, dat daarmee gehoor geeft aan ons verzoek", zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam nu.
De ANVR, waarvan alle leden zijn aangesloten bij de SGR, meldt ook dat de uitgifte van zogeheten coronavouchers langer mogelijk is voor reisorganisaties. Reisbureaus kunnen de vouchers voor geannuleerde reizen nu tot 1 januari 2021 aanbieden, wat vier maanden later is dan aanvankelijk gepland.
Jonge mensen die nachtclubs en stranden bezoeken, zorgen wereldwijd voor een stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus, zegt de WHO. Lees hier meer.
De gemeente Den Haag neemt extra maatregelen met het oog op de komende warme dagen waarin naar verwachting veel mensen de stranden zullen bezoeken. Op Scheveningen worden twintig handhavers ingezet (drie keer zoveel als normaal), onder meer om overlast tegen te gaan. Ook wordt nadrukkelijk toegezien op het openhouden van doorgangen voor hulpdiensten.
,,We doen dit om grenzen te stellen", zegt loco-burgemeester Hilbert Bredemeijer. ,,We zijn een gastvrije badplaats, maar dat mag geen vrijbrief zijn om moedwillig regels te overtreden".
© ANP — Drukte op het Scheveningse strand vorige week. Dor het warme weer trekken dagjesmensen en vakantiegangers massaal naar de kust. Nederland moet meer doen om de rechten van mensen met een beperking in tijden van corona te waarborgen. Volgens het College voor de Rechten van de Mens staat voor die groep de toegang tot de maatschappij onder druk.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt naar aanleiding van de laatste coronacijfers dat het belangrijk is om drukke plekken te mijden. Van een binnenlands reisadvies is echter geen sprake, verduidelijkt het instituut. Na een interview was de indruk ontstaan dat het RIVM specifiek reizen naar Rotterdam afraadt, maar dat is dus niet het geval.
Epidemioloog Susan van den Hof had op vragen van RTL Nieuws over de situatie in Rotterdam geantwoord: ,,Ik zou zeggen: ga niet naar Rotterdam als het niet nodig is." De tweede stad van het land telde afgelopen week de meeste besmettingen van het land. Van den Hof is hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM. Ze verduidelijkt dat het 'in algemene zin verstandig is' drukke plaatsen te mijden. ,,Het maakt niet uit of dat het centrum van Amsterdam of Rotterdam is, of een dierentuin als het daar heel druk is. Het advies is: vermijd drukte. En de Kalverstraat en de Koopgoot kunnen heel druk zijn."
Door de coronacrisis gaat de introductieweek voor nieuwe studenten in Utrecht er heel anders uitzien. Zo mag er geen alcohol gedronken worden en moeten de studenten altijd 1,5 meter afstand houden.
© De Jonge Angeliek — Aankomst toekomstige studenten in een studentenhuis in Utrecht. Als premier Rutte en minister De Jonge aanstaande donderdag een persconferentie geven, hoeven we geen nieuwe, grote landelijke maatregelen tegen de verspreiding van het virus te verwachten. Volgens ingewijden is het kabinet wel bezorgd over de stijgende besmettingen en terugkomende vakantiegangers, maar is er geen reden voor paniek, meldt de NOS.
Wel denken de betrokken ministers na over gerichte maatregelen om eventuele brandhaarden snel de kop in te drukken. Zo wordt overwogen een speciale teststraat op Schiphol in te richten voor reizigers die uit vakantielanden komen met veel besmettingen. Mensen die terugkomen uit die oranje gebieden krijgen het dringende advies twee weken in thuisquarantaine te gaan.
© ANP — Reizigers op luchthaven Schiphol. Irma Sluis, de gebruikelijke tolk gebarentaal bij grote persconferenties over de coronacrisis, zal donderdag bij de persconferentie van premier Rutte en coronaminister De Jonge ontbreken.
© NOS — Irma Sluis: 'niet hamsteren' Het aantal coronapatiënten stijgt, en daarmee stijgt ook het aantal patiënten dat anderen met de ziekte kan besmetten. Volgens het coronadashboard van de overheid zijn er momenteel meer dan 16.000 'besmettelijke personen'. Het is een schatting, benadrukt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het kunnen er ongeveer 10.000 zijn, maar ook meer dan 20.000.
Half juli, ongeveer twee weken geleden, telde Nederland circa 7000 besmettelijke personen en begin juli waren het er ongeveer 3000. ,,Als iemand het coronavirus oploopt, dan is deze persoon een tijd lang besmettelijk voor anderen. Hoelang dit duurt verschilt van persoon tot persoon", leg het RIVM uit.
In Amsterdam zijn tussen maandagochtend en dinsdagmorgen 149 nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld. Dat is het hoogste aantal in de hoofdstad sinds het begin van de uitbraak. In de afgelopen week zijn in Amsterdam 400 nieuwe gevallen aan het licht gekomen.
Rotterdam was de afgelopen periode de grootste brandhaard van Nederland. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn daar 116 nieuwe gevallen vastgesteld. In Haaglanden kregen 58 mensen te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Het aantal besmettingen in Midden- en West-Brabant steeg met 29 en in Utrecht met 26. In heel Nederland is het virus in de afgelopen 24 uur bij 485 mensen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 30 april.
Mondkapjesplicht: Amsterdam plaatst borden op drukke plekken
Het RIVM roept Nederlanders op niet af te reizen naar Rotterdam, de stad met de meeste nieuwe besmettingen van Nederland.
Er liggen op dit moment 109 coronapatiënten in het ziekenhuis, 21 meer dan vorige week. Ruim de helft ligt in een ziekenhuis in de zorgregio's rond Amsterdam en Rotterdam, meldt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Ook in het aantal ziekenhuisopnames zit een opwaartse trend. Er zijn de afgelopen week 44 patiënten gemeld die vanwege het coronavirus in het ziekenhuis zijn opgenomen. Dat zijn er 21 meer dan vorige week. De helft van de opgenomen patiënten is boven de 60. Het aantal coronapatiënten op een intensive care daalde, van 27 naar 26, het aantal patiënten op een verpleegafdeling steeg van 82 naar 83. Dit is hoger dan in de afgelopen weken. Zes mensen die positief getest zijn op corona zijn afgelopen week overleden.
Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ,,Het aantal opgenomen COVID patiënten blijft vooralsnog stabiel. Ruim de helft van het aantal opgenomen patiënten ligt in de ROAZ regio’s rond Amsterdam en Rotterdam. Dit komt overeen met de regionale verschillen in het aantal nieuwe besmettingen.''
In de Franse hoofdstad Parijs wordt het dragen van een mondkapje verplicht in winkelstraten en wachtrijen, bijvoorbeeld voor instanties, attracties en musea. De bij toeristen geliefde metropool wil daarmee een tweede golf coronabesmettingen in de kiem smoren. De burgemeester van de stad diende een verzoek in bij het regionaal bestuur om de mondkapjesplicht uit te breiden. Het dragen van een mondmasker moet tevens gaan gelden op de populaire oevers van rivier de Seine, in parken en tuinen en bij voedselmarkten in de openlucht. Mondkapjes moesten onder meer al in het openbaar vervoer, musea en supermarkten.
Forse stijging aantal coronabesmettingen, discriminatie op de arbeidsmarkt en hoe halen we Sinterklaas binnen in coronatijd?
Luister hierover in onze nieuwspodcast:
Burgemeester Ron König van Deventer verbiedt de competitiewedstrijd tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap, die op zondag 6 september in zijn gemeente zou worden gespeeld. Volgens de burgemeester is het vanwege de beperkingen door coronamaatregelen ,,te vroeg in het seizoen" om een dergelijke risicowedstrijd te laten spelen. De streekderby heeft in het verleden tot ongeregeldheden geleid.
Er mogen maar zo'n 1600 supporters het stadion in, in plaats van de gebruikelijke 10.000. ,,We hebben geen idee hoe de supporters daar mee omgaan", zegt König.
Attractiepark Toverland stopt alweer met de proef om in twee achtbanen de anderhalve meter afstand los te laten. ,,Er was te veel deining”, vertelt burgemeester Ryan Palmen van de gemeente Horst aan de Maas.
Bekijk in de graphic hieronder het aantal besmettingen in jouw gemeente, sinds 22 juli.
Frankrijk kan 'op elk moment' de controle over de verspreiding van het coronavirus verliezen. Daarvoor waarschuwt de Franse wetenschappelijke raad van de regering dinsdag, nu volgens officiële cijfers het aantal patiënten met Covid-19 op de intensive care sinds april weer is gestegen.
In een advies aan de regering in Parijs waarschuwt de raad ervoor 'dat het virus recentelijk actiever circuleert, doordat er bijvoorbeeld minder afstand wordt genomen en andere maatregelen minder worden toegepast', sinds Frankrijk in mei uit een twee maanden durende strenge lockdown was gekomen. ,,De balans is kwetsbaar en we kunnen op elk moment van koers veranderen naar een minder gecontroleerd scenario zoals in Spanje." Het land registreerde vorige week duizenden bevestigde nieuwe infecties, wat sommige steden of regio's er toe aanzette om lokaal beperkingen op te leggen.
Volgens de raad ligt het behouden van de controle over het virus in handen van de burgers. Zij moeten de anti-infectiemaatregelen naleven, zoals veilig afstand houden, regelmatig handen wassen en het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes.
Als er een tweede golf van het coronavirus komt, gaan er en masse ontslagen en faillissementen vallen. Dat heeft scheidend voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW Hans de Boer gezegd op NPO Radio 1. ,,Dit is een hele ernstige zaak", aldus de Boer.
,,Economie is de basis van een goede samenleving, en die staat er gewoon beroerd voor op dit moment. We zitten nu op een werkloosheid van 4 procent en daarmee doen we het goed in Europa. Als er opnieuw een lockdown komt en als we geen verstandig economisch management voeren, loopt de werkloosheid op naar 9 tot 10 procent", legt de Boer uit. ,,Dan krijg je een hele neerwaartse spiraal en dat is mijn zorg."
De Boer wil in het eerstvolgende gesprek met premier Mark Rutte onder meer praten over het voorkomen van de tweede golf, hoe Nederland investerend de crisis uit kan komen, het oplossen van de stikstofproblematiek, het aanpakken van de CO2-uitstoot op Europees niveau en 'het erdoorheen slepen van Tata Steel'. Dat staalbedrijf heeft het ook moeilijk door de coronacrisis. ,,Het gaat om tienduizenden werknemers in IJmuiden", aldus De Boer.
Ingrid Thijssen volgt De Boer in de tweede helft van september op als voorzitter van VNO-NCW.
Nu veel Europese landen het aantal coronabesmettingen weer flink zien stijgen, wordt ook steeds vaker gesproken over een mogelijke 'tweede golf' van de epidemie. Daarom wordt ook in buurlanden van Nederland nauwlettend gekeken naar het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus om zich heen grijpt.
Het getal ligt in omliggende landen volgens recente cijfers ook boven de 1. Het Belgische instituut Sciensano stelt dat het reproductiegetal in de periode 26 juli tot 1 augustus volgens een schatting 1,082 bedroeg. Media in Duitsland berichten dinsdag dat de R-waarde daar momenteel op ongeveer 1,09 uitkomt.
In Frankrijk is eind vorig jaar maand een reproductiegetal gemeld van 1,3, maar binnen landen kan sprake zijn van grote regionale verschillen. In het onder toeristen populaire Bretagne steeg de R-waarde tussen 10 en 14 juli van 0,92 naar 2,62. In de Spaanse kuststad Barcelona steeg de 'R' onlangs tijdelijk naar 3, om vervolgens weer te dalen.
Het zogenoemde reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is gedaald naar 1,20. Vorige week stond dit op 1,40 en de week ervoor was het 1,29.
Hoewel het getal gedaald is, ligt het nog steeds boven 1 en dat betekent dat het virus zich nog steeds verspreidt. Bij een reproductiegetal van 1,2 zorgen 100 coronapatiënten ervoor dat 120 anderen de ziekte oplopen, en die besmetten op hun beurt 144 mensen. Als het reproductiegetal boven de 1 is, breidt het virus zich uit. Is het getal lager dan 1, dooft de uitbraak langzaam uit. In februari en maart, toen het virus in Nederland opdook en in korte tijd veel mensen ziek werden, lag het reproductiegetal rond de 2.
De afgelopen week zijn er in Nederland 2588 mensen positief getest op het coronavirus. Dat zijn er 1259 meer dan vorige week. Het is de vierde week op rij dat het aantal besmettingen fors stijgt. Ter vergelijking: in de eerste week van juni werden 432 mensen positief getest. Lees hier meer.
Of de Eurekaweek doorgang kan vinden, is onzeker nu blijkt dat het aantal coronabesmettingen onder studenten rap stijgt. Dat stelde burgemeester Ahmed Aboutaleb vanmiddag bij de start van de campagne die samen met studentenverenigingen is opgezet om het bewustzijn en de testbereidheid te vergroten. Lees hier het hele verhaal.
© Frank de Roo — Burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de start van de studentencampagne. Er komt donderdag een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge over de stijging van het aantal coronagevallen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag bekendgemaakt. Lees hier meer.
Met een apparaat om je temperatuur te meten gooit de Capelse ondernemer Peter Regoord het over een andere boeg nu zijn evenementenbedrijf stilstaat. Het technische snufje uit China kan onder meer bij winkels en kantoren worden gebruikt. Lees hier het hele verhaal.
© Jan Kok | Boomerang Fotografie — Peter Regoord met zijn Temposcan. Attractiepark Toverland in het Noord-Limburgse dorp Sevenum mag de achtbaantreinen niet volledig vullen. Dat het pretpark dat wel doet, kan niet. Dat laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord vandaag weten.
Toverland maakte eerder vandaag bekend dat het attractiepark toestemming zou hebben van de Veiligheidsregio om de achtbanen volledig te vullen, ook al zitten de mensen dan op minder dan anderhalve meter van elkaar. Volgens Toverland gaf de Veiligheidsregio toestemming voor een proefperiode.
Maar de woordvoerder van de Veiligheidsregio ontkent dit ten stelligste. ,,Anderhalve meter is anderhalve meter, daar gaan we niet van afwijken", zei hij. ,,Dat zijn regels die gelden voor heel Nederland, ook voor Noord-Limburg", zei hij. Lees hier meer.
© Toverland — Achtbaan Fēnix in Toverland. Pakketreizen die na 16 maart zijn geboekt, vallen niet onder de voucherregeling van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Als een reisorganisatie zo’n reis annuleert, vouchers uitgeeft en vervolgens failliet gaat, zijn de vouchers niet gedekt door de SGR. Consumenten staan dan met lege handen. Dat maakte de Consumentenbond bekend, die de voorwaarden heeft onderzocht.
De bond onderzocht bij twaalf grote reisorganisaties die zijn aangesloten bij de SGR of zij reizigers juist informeerden over het ontbreken van de garantiedekking. De organisaties bleken zowel op de website als aan de telefoon foute informatie te geven, zelfs als er specifiek werd gevraagd naar de SGR-dekking.
Ook meldde geen enkele organisator dat de SGR-voucherregeling op pakketreizen geboekt vóór 16 maart alleen geldt als de vouchers zijn uitgegeven voor 1 september 2020. Volgens de consumentenorganisatie is ook de website van de SGR onduidelijk over de voorwaarden van de vouchers.
De reissite Booking.com gaat een kwart van het personeel ontslaan vanwege de gevolgen van het coronavirus. Wereldwijd vliegen er 4.000 Booking-medewerkers uit, zo is vandaag bekendgemaakt.
Hoeveel ontslagen hiervan in Nederland zullen vallen is niet bekend. In Amsterdam werken op tien verschillende locaties zo'n 5500 medewerkers, meer dan eenvijfde van het totale personeelsbestand. Lees hier het hele verhaal.
© ANP De boete voor het overtreden van de mondkapjesplicht die in sommige delen van Amsterdam gaat gelden, wordt 95 euro. De boete is daarbij net zo hoog als wanneer men geen mondkapje zou dragen in het openbaar vervoer.
De plicht wordt ingesteld op drukke plekken zoals de Kalverstraat en de Wallen. De verplichting geldt ook op de markt van Plein ’40/’45 en op de Albert Cuypmarkt. ,,De draagplicht is een experiment en komt niet in de plaats van de 1,5 meterregel’’, aldus de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.
Wie in de aangewezen gebieden geen mondkapje draagt, kan aangesproken en gewaarschuwd worden door de politie of handhavers, en in het uiterste geval dus een boete van 95 euro krijgen.
Viruswaanzin hanteert voortaan de naam Viruswaarheid, zo kondigt de actiegroep in haar nieuwsbrief aan. ,,Wij gaan vol liefde voor de waarheid", luidt de motivatie. Ook de naam van de website van de actiegroep is inmiddels aangepast, als onderdeel van een 'nieuwe fase'.
Ook is de actiegroep een brievenactie begonnen gericht aan de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, die mondkapjes verplicht stellen op drukke plekken in die steden. In voorbeeldbrieven wordt gesteld dat de burgemeesters daarmee een ambtsmisdrijf zouden plegen, omdat de desbetreffende burgemeester 'in het geheel niet over de bevoegdheid beschikt u tot het treffen van dergelijke maatregelen toestemming/opdracht te geven'.
© ANP — Demonstranten voeren actie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld. Actiegroep Viruswaanzin organiseerde de bijeenkomst. De horeca moet drastisch op de schop om toekomstbestendig te zijn. Dat stelt FNV Horeca. De vakbond heeft brancheorganisaties Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en een aantal grote horecawerkgevers gevraagd om samen te werken en na te denken over ingrijpende maatregelen in de sector. De vakbond hoopt dat er op die manier zoveel mogelijk banen behouden kunnen worden.
,,Op 1 oktober lopen de steunmaatregelen vanuit de overheid af en moeten bedrijven weer op eigen benen staan", zegt FNV Horeca-bestuurder Edwin Vlek. ,,Hoe goed zou het zijn als we op sectoraal niveau tot een plan van aanpak kunnen komen hoe we de horeca als geheel, zowel medewerkers als bedrijven, door deze moeilijke tijd heen kunnen loodsen?"
Een aantal grote horecawerkgevers staat positief tegenover het initiatief van de vakbond en op korte termijn worden verkennende gesprekken gevoerd over samenwerking. De KHN heeft echter nog niet gereageerd op het voorstel van FNV.
© ANP — Een medewerkster desinfecteert een tafel op een terras aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Polen heeft een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. Bij nog eens 680 mensen is vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen. Het dodental door de epidemie steeg met 6 naar 1738.
In het land zijn in totaal 48.149 coronabesmettingen gemeld. De autoriteiten overwegen nieuwe maatregelen te nemen om verdere verspreiding tegen te gaan, zoals verplichte coronatesten voor reizigers die terugkeren naar Polen.
Het Openbaar Ministerie is begonnen met het beoordelen van duizenden bezwaren tegen boetes die zijn opgelegd aan mensen die zich niet zouden hebben gehouden aan de coronamaatregelen. Het gros van de boetes is uitgedeeld wegens niet voldoende afstand houden. De eerste zaken zullen vanaf eind september aan de rechter worden voorgelegd, meldt het OM vandaag.
De boetes zijn door het OM opgelegd op basis van processen-verbaal van de politie of van boa's, uitgeschreven sinds eind maart. Als iemand het niet eens is met de boete, kan er bezwaar worden gemaakt. Het OM beoordeelt een zaak dan opnieuw.
Op de laatste peildatum (28 juni) waren er ruim 15.000 boetes opgelegd en is ruim 3000 keer bezwaar aangetekend. De volgende update van coronacijfers van justitie wordt in september verwacht. De boete voor meerderjarigen bedraagt 390 euro.
Friesland en Drenthe staan deze week in de top 25 van Europese regio’s met het laagste aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. Groningen bungelde maandenlang onderaan de lijst van ‘goede regio’s’ maar heeft er in twee weken tijd 38 nieuwe besmettingen bij gekregen.
Dit blijkt uit gegevens van datajournalist Jelmer Visser van het Europese onafhankelijke journalistieke platform Innovation Origins, meldt de Leeuwarder Courant. Het platform houdt al sinds het begin van de coronacrisis in maart alle coronacijfers in Europa bij. Lees hier het hele verhaal.
© Sebastian Gollnow/dpa — Een zorgmedewerker neemt een coronatest af. De Britse prijsvechter easyJet gaat sneller dan verwacht meer vluchten uitvoeren. De luchtvaartmaatschappij ziet meer vraag naar vliegreizen dan voorzien sinds de grenzen in Europa geopend zijn en voert daarom in het lopende kwartaal 40 procent van het normale aantal vluchten uit, waar het eerder nog 30 procent van de vluchten plande.
© EPA — Passagiers verlaten een vliegtuig van easyJet op Schiphol. Sinterklaascomités zetten nu al een streep door de feestelijke intocht van de Sint in november. De comités broeden op coronaproof alternatieven, zoals een online aankomst, onaangekondigde bliksembezoeken van de Goedheiligman en huisbezoekjes via een live-verbinding. Lees hier het hele verhaal.
© Hollandse Hoogte / ANP — De Sint zal in november stilletjes het land binnenkomen. Huisartsen krijgen sinds de uitbraak van corona meer patiënten op het spreekuur die met depressieve klachten kampen. Dat zegt de Eindhovense huisarts Maurits Westein, tevens voorzitter van de afdeling Zuidoost-Brabant van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
De toename van depressieve klachten treft een brede doorsnede van de bevolking, ervaart Westein. ,,Het gaat niet alleen om mensen die toch al eenzaam of kwetsbaar zijn. Ook veel mensen die nu thuis werken missen hun sociale contacten.” Lees hier het hele verhaal.
Zingen in een koor - een onschuldige hobby? Niet met corona. De activiteiten van Rotterdamse zangkoren werden aan banden gelegd. Ook bij Toonkunst, G-Project en shantykoor Barend Fox. Nu het weer mag, starten zij voorzichtig de ‘fysieke’ repetities op. De ervaringen van drie Rotterdamse koren: ,,Zingen is ineens spannend geworden.’’ Lees hier het hele verhaal.
© Lou Wolfs — De eerste ‘fysieke’ repetitie van het Philharmonisch Koor Toonkunst Rotterdam, op de binnenplaats van de Prinsekerk. Wie op de fiets naar het Rotterdamse centrum gaat, of bijvoorbeeld op weg naar zijn werk door de binnenstad fietst, moet vanaf morgen óók een mondkapje op. En wie overdag bij het hardlopen door het ‘rode gebied’ komt, zal dat met de mond bedekt moeten doen. Lees hier het hele verhaal.
© ANP — Op de dag van de marathon in april, die werd afgelast, renden sommige lopers al met een mondkapje op. Lodewijk Asscher deed bij Op1 een oproep aan scholen en universiteiten om dit jaar geen introductieweken te organiseren. Hij vindt wel dat alle scholen moeten openblijven.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt dat het voorbarig is om te concluderen dat de zorgpremie door de uitbraak van het coronavirus extra gaat stijgen. In een brief schrijven de samenwerkende zorgverzekeraars dat er 'nog geen zicht is op de totale kosten'.
,,Ook omdat niemand weet of er nog een nieuwe grote uitbraak van het virus plaats zal vinden, blijft het lastig de premie voor het komende jaar te voorspellen", schrijven de zorgverzekeraars aan de ministers De Jonge, Van Ark en staatssecretaris Blokhuis.
In de brief pleit ZN voor het behoud van de marktwerking in de zorg, waardoor in hun ogen 'in het belang van de verzekerden de premiestijging zo beperkt mogelijk' kan worden gehouden.
Door de coronamaatregelen zijn alle grote festivals afgelast. De drang naar feesten onder sommige jongeren is zo groot dat ze illegale raves in de duinen en recreatiegebieden blijven organiseren. Ze wisselen coördinaten uit via Whatsapp-groepen, brengen hun eigen drank mee en dansen tot in de vroege uurtjes. Totdat de politie het feest komt doeken. Lees hier het hele verhaal.
© District8 — De politie heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan een illegaal feest op het strand van 's-Gravenzande. Er waren zo'n 300 mensen aanwezig. De onlineverkopen in de detailhandel kenden in het tweede kwartaal een nog niet eerder vertoonde groei. De onlineomzet was in het tweede kwartaal bijna 55 procent hoger dan een jaar eerder, de hoogste groei ooit gemeten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er werd online veel geshopt omdat mensen door de coronamaatregelen thuisbleven en winkels hun deuren sloten. Lees hier het hele verhaal.
© ANP — Klanten slaan grote voorraden in bij een supermarkt in Dordrecht tijdens de coronacrisis. Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft verder toenemen. Vanaf 25 tot en met 31 juli ging het om gemiddeld 517,1 gevallen per dag, een stijging met 60 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt dinsdag uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
Ook het aantal ziekenhuisopnames kent een stijging. De voorbije week werden gemiddeld 22 mensen per dag met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een toename met 21 procent in één week tijd.
In totaal zijn in België 70.314 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Er zijn 9.850 mensen overleden aan COVID-19.
Het Australische leger gaat in de deelstaat Victoria toezien op de naleving van het uitgaansverbod, melden autoriteiten in de qua bevolking op een na grootste deelstaat van het land. Wie betrapt wordt op het overtreden van de lockdown-regels in verband met het nieuwe coronavirus, kan rekenen op een hoge boete.
De regering van Victoria stelde eerder deze week onder meer een avondklok in en beval veel bedrijven om te sluiten. Bij controles bleek echter dat bijna een derde van de mensen bij wie het coronavirus was vastgesteld en die in thuisisolatie moesten gaan, niet thuisbleven.
Dat leidde er volgens deelstaatpremier Daniel Andrews toe dat de autoriteiten in Victoria een boete van bijna 5000 Australische dollar (ongeveer 3000 euro) gaan opleggen aan mensen die de regels aan hun laars lappen. Alleen voor dringende medische zorg wordt nog een uitzondering gemaakt. Zo'n 500 militairen gaan toezien op het naleven van de lockdownregels.
© AFP — Politie en militairen op patrouille in een park in Melbourne. De coronapandemie zorgt ervoor dat de humanitaire situatie in conflictgebieden over de hele wereld verder verslechtert, waarschuwen diplomaten en experts van de Verenigde Naties. Het geweld zal volgens hen verder oplaaien door de economische gevolgen van de wereldwijde uitbraak van het nieuwe coronavirus.
Door het longvirus worden onder meer hulpprogramma's bemoeilijkt en is er minder geld en aandacht voor conflictgebieden, aldus de VN-diplomaten en -experts. ,,Wij zijn erg bezorgd dat de economische gevolgen nog meer wanorde en conflict veroorzaken'', aldus expert Richard Gowan. ,,We zitten nog in het eerste hoofdstuk van een behoorlijk lang drama.''
In Rotterdam begint vandaag een campagne om studenten te wijzen op de coronamaatregelen en het belang van een test bij klachten die duiden op de ziekte. Burgemeester Ahmed Aboutaleb is bij de aftrap aanwezig. Er zijn steeds meer besmettingen onder studenten in Rotterdam.
Aboutaleb heeft recent ook al een brief gestuurd aan alle studenten van de hogescholen en de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waarin hij met klem vraagt om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ook GGD Rotterdam-Rijnmond is bezorgd.
Zo'n vijftig studenten gaan de komende weken de stad in en universiteit, hogescholen en horeca langs om studenten te wijzen op de regels en het belang van testen bij verschijnselen. "Niet lullen, maar testen!" is het credo, meldt de gemeente.
De campagne wordt omstreeks het middaguur op het grote plein voor het Centraal Station ingeluid. Er worden onder meer folders uitgedeeld met hengels, om op ludieke wijze anderhalve meter afstand te houden. De campagne zal ook online worden gevoerd en is bedacht en wordt uitgevoerd door studenten zelf.
Per 1 september gaan veruit de meeste ambtenaren na een periode van veel thuiswerken weer meer naar kantoor. Ze komen niet allemaal tegelijk naar het werk. Gemeenten, waterschappen en provincies hebben vanwege de coronacrisis doorgaans afspraken gemaakt over het maximale aantal ambtenaren dat er samen mag zijn, meldt vakblad Binnenlands Bestuur op basis van een onlineonderzoek.
De meeste werkplekken zijn inmiddels coronaproof, maar lang niet alle ambtenaren voelen zich er volgens het vakblad veilig genoeg. Het onderzoek is gehouden van 14 tot 27 juli. Uit 121 gemeenten deden 197 ambtenaren mee die zich bezighouden met personeelsbeleid.
Sommige gemeenten verwachten 1 oktober te kunnen aangeven wanneer er een einde komt aan het thuiswerken. Tot die tijd zal er deels thuis en deels op kantoor worden gewerkt. De gemeente Apeldoorn zei al eerder de ambtenaren voor het nieuwe jaar niet meer op kantoor te verwachten. Onder meer Kerkrade, Leiden, Heerenveen, Maassluis, Nijmegen, Nissewaard en Noordwijk volgden dit voorbeeld.
Op Aruba zijn vijf nieuwe besmettingen met corona geregistreerd. Dat heeft minister-president Evelyn Wever-Croes maandagavond (lokale tijd) bekendgemaakt. Het gaat om lokale besmettingen.
Volgens Wever-Croes heeft de bevolking zich de afgelopen twee weken niet goed aan de corona-regels gehouden. En is dit daarom volgens haar het resultaat.
De regering voert per direct verschillende maatregelen in om verdere verspreiding te voorkomen. De overheid dringt er op aan dat iedereen een mondkapje draagt op plaatsen waar het niet mogelijk is meer dan 1,5 meter afstand te houden. Zoals winkels, supermarkten en op kantoor.
Verder zijn er strengere regels voor het beoefenen van sport, het bezoeken van restaurants en bars. Ook wordt een samenscholingsverbod afgekondigd. In publieke ruimtes mogen niet meer dan vier mensen bij elkaar staan of zitten.
Het aantal coronabesmettingen in Latijns-Amerika is boven de 5 miljoen uit gestegen, melden persbureaus Reuters en AFP naar aanleiding van eigen tellingen. Hoewel het coronavirus zich aanvankelijk relatief langzaam verspreidde in Zuid-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied, grijpt het de laatste maanden snel om zich heen in de arme, dichtbevolkte steden op het continent. Wereldwijd bedraagt het aantal besmettingen ruim 18,1 miljoen.
Het aantal besmettingen oversteeg de 5 miljoen toen Colombia in de nacht van maandag op dinsdag meer dan tienduizend nieuwe gevallen meldde. Ook Mexico meldt de afgelopen dagen relatief hoge aantallen nieuwe besmettingen. Het Midden-Amerikaanse land is sinds vrijdag het derde land op de lijst van landen met de meeste coronadoden. Dat zijn er volgens de gegevens van Johns Hopkins University momenteel 47.746.
Brazilië geldt wereldwijd al langere tijd als een van de hardst getroffen landen. Met meer dan 2,7 miljoen besmettingen telt het land na de Verenigde Staten het hoogste aantal vastgestelde coronagevallen. Brazilië heeft met 94.665 doden ook het hoogste aantal sterfgevallen na de VS.
© Getty Images — Een kapper in de wijk Santa Teresa in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro heeft zijn werkzaamheden naar buiten verplaatst vanwege het coronavirus. De meest gezaghebbende Amerikaanse functionaris en expert op het gebied van infectieziekten, dokter Anthony Fauci, zegt dat staten in de Verenigde Staten die met veel nieuwe coronagevallen te maken hebben, verregaande lockdown-maatregelen moeten overwegen. Fauci benadrukte de noodzaak om een laag aantal nieuwe besmettingen te realiseren voor het begin van het griepseizoen in het najaar.
De immunoloog waarschuwt in een interview met een medisch tijdschrift dat enkele staten met matige hoeveelheden besmettingsgevallen een grote procentuele groei van het aantal coronabesmettingen laten zien. Fauci noemde onder meer Tennessee, Kentucky, Ohio, en Minnesota.
Vorige week zei Fauci al dat staten met besmettingspieken en snelle toenames uitstel van verdere versoepelingen moeten overwegen. Hij zei toen dat die staten niet opnieuw in lockdown hoeven te gaan. De staten Arkansas, Californië, Florida, Montana, Oregon en Texas meldden vorige week recordaantallen sterfgevallen.
© EPA — Dr. Anthony Fauci tijdens een hoorzitting in het Congres over de coronacrisis. Bijna anderhalf miljoen Italianen, oftewel 2,5 procent van de bevolking, hebben antistoffen aangemaakt tegen het coronavirus. Dat is zes keer zoveel als het officiële aantal besmettingsgevallen, nu 248.229. Dat hebben het bureau voor statistisch onderzoek Istat en het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Ze baseerden zich op serologische tests van 64.660 personen die daarvoor bloed hebben afgestaan.
De onderzoekers constateerden grote regionale verschillen. In Lombardije, waar de epidemie in februari uitbrak, testte 7,5 procent van de bevolking positief op antilichamen tegen het nieuwe coronavirus. Op Sicilië was dat slechts 0,3 procent.
In de rapportage staat verder dat 30 procent van de mensen van wie het immuunsysteem in actie was gekomen geen ziekteverschijnselen had. Dat zegt iets over het aanzienlijke risico van verspreiding van het virus door mensen die zelf niet weten dat ze besmet zijn.
In het Duitse Rheinberg, niet ver van Limburgse grens, heeft zich een corona-uitbraak voorgedaan na een bruiloft. Daar waren 111 mensen uit Geldern te gast: 61 van hen kwamen besmet thuis.
De Kreis, een soort overkoepelende gemeente, heeft inmiddels zo'n 185 contactpersonen geïnformeerd. Daarvan bleken er elf klachten te hebben die op corona kunnen duiden.
Zij en de 61 besmette bruiloftsgasten zijn in quarantaine en staan onder controle. Het gemeentebestuur van Rheinberg heeft laten weten dat de zaal waar de bruiloft plaats vond bij een volgend feest eerst gecontroleerd zal worden.
De uitbraak laat zien, aldus een zegsman van Geldern, hoe snel het virus zich kan uitbreiden ook al gelden er strenge maatregelen om het tegen te gaan.
Het Britse ministerie van Volksgezondheid heeft vandaag 938 nieuwe corona-gevallen gemeld, het op een na hoogste dagtotaal sinds half juni. Het totaal aantal besmettingen kwam daarmee op 305.623. De meest recente piek was op 29 juli, toen er 995 infecties bijkwamen. Er overleden de afgelopen 24 uur in het Verenigde Koninkrijk negen Covid-19-patiënten. Inmiddels zijn 46.210 Britten aan de ziekte bezweken.
Het aantal coronabesmettingen dat na een verjaardagsfeestje bij de Utrechtse horecazaak Beers en Barrels werd geconstateerd, is opgelopen naar zestien. Vorige week bleek dat er acht feestvierders besmet waren geraakt na het verjaardagsfeestje.
Onder het aantal positief geteste mensen zijn geen medewerkers van Beers en Barrels. Wel zijn er mensen besmet geraakt die niet bij het verjaardagsgezelschap hoorden, laat de GGD Regio Utrecht (GGDrU) weten.
Het verjaardagsfeestje werd vorige week bij het restaurant gehouden, waar zo'n 15 tot 20 gasten aan twee lange biertafels zaten. Volgens de GGDrU hebben de feestvierders wel afstand gehouden, maar niet de hele tijd de verplichte 1,5 meter. Beers en Barrels zei vorige week dat de gasten, die uit meerdere huishoudens kwamen, daar gedurende de avond op zijn aangesproken.
Op 28 juli werd de eerste besmetting bij de GGD gemeld: „De jarige bleek, zonder dat te weten, het virus te hebben”, aldus de GGD.
© ANP XTRA Transavia heeft 42 aanmeldingen binnengekregen van werknemers die vrijwillig willen vertrekken bij de luchtvaartmaatschappij. Binnenkort worden die aanvragen beoordeeld, bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door NU.nl. De afgelopen tijd werd al duidelijk dat de luchtvaartsector zwaar getroffen is door de coronacrisis en dat Transavia en moederbedrijf KLM moeten reorganiseren.
In totaal gaan KLM, Transavia en andere KLM-dochters met ongeveer 5000 medewerkers minder door, werd onlangs bekend. KLM opende eerder zelf ook een vrijwillige vertrekregeling. Daar meldden ruim 2400 medewerkers zich voor aan. Ook werden tijdelijke contracten niet verlengd en moesten uitzendkrachten vertrekken. Komende tijd moeten er bij KLM nog zo'n 1500 mensen ontslagen worden.
Wat de ingrepen precies voor Transavia betekenen is nog onduidelijk. Bij de budgetmaatschappij werken nu ongeveer 2600 mensen.
© ANP Het Amsterdamse Studentencorps ASC/AVSV heeft de kennismakingsperiode stopgezet vanwege vier coronabesmettingen bij leden en aspirant-leden. De besmettingen zijn niet tijdens de introductie opgelopen, volgens de vereniging.
Het bestuur van de studentenvereniging roept alle mensen die hebben deelgenomen aan activiteiten op om veertien dagen in quarantaine te gaan. ASC/AVSV heeft in samenspraak met de GGD besloten om de kennismakingsperiode voortijdig te beëindigen.
De onderwijsinstellingen VU, UvA en HvA en de burgemeester zijn op de hoogte gesteld van de besmettingen en de genomen maatregelen.
ASC/AVSV is met 2700 actieve leden een van de grootste studentenverenigingen van Amsterdam.
Het coronavirus zal niet verdwijnen, maar deze ellende wel. Al zal het nog maanden duren voor we er vanaf zijn. Dat zegt de Belgische topviroloog Steven Van Gucht over de toename van de coronacijfers in zijn land. ,,Dat we in een tweede golf zitten, is duidelijk. Het aantal besmettingen stijgt en het gaat echt niet om een kleine toename. Dramatische gevolgen hoeft deze tweede golf niet te hebben. Het is belangrijk dat het aantal ziekenhuisopnames nu stabiliseert, anders kan het heel snel de verkeerde kant opgaan.”
De besmettingen in België stijgen in alle leeftijdscategorieën. ,,Maar we stellen de meeste besmettingen vast bij mensen tussen 18 en 30 jaar", weet Van Gucht. ,,Jongeren hebben inderdaad een kleinere kans om in het ziekenhuis terecht te komen. Dat het aantal ziekenhuisopnames onder controle blijft, kan een tijdelijk effect zijn. Vroeg of laat stoot het virus door naar andere leeftijdscategorieën.”
De viroloog merkt bij veel mensen, ook bij hemzelf, een zekere 'coronamoeheid'. ,,Iedereen verlangt naar de vrijheid die we voorheen hadden. We hebben al eens enorme inspanningen geleverd en nu moet het nóg eens. Het is begrijpelijk dat velen hier gelaten op reageren. Maar dit is geen sprint, wel een marathon. Binnen enkele maanden zijn we nog niet van het coronavirus af. En toch zal het uiteindelijk voorbijgaan.”
Rusland verzekerde vandaag dat het binnenkort in staat zal zijn maandelijks honderdduizenden doses vaccin tegen het coronavirus te produceren en dat dat er volgend jaar 'enkele miljoenen' zullen zijn.
Volgens de Russische minister van Handel Denis Manturov zullen drie biomedische bedrijven vanaf september op industriële schaal een vaccin kunnen produceren dat ontwikkeld werd door het onderzoekslaboratorium Nikolai Gamaleia.
Het hoofd van het Russische fonds voor directe investeringen, betrokken bij de ontwikkeling, zei vandaag dat de officiële goedkeuring van het vaccin ,,binnen tien dagen” moet plaatsvinden. ,,We zullen niet alleen de Verenigde Staten voor zijn, maar ook andere landen. Dit zal het eerste goedgekeurde vaccin tegen het coronavirus zijn”, zei Kirill Dmitriev op televisie.
© REUTERS Mexicaanse kinderen krijgen komend schooljaar onderwijs via televisie en radio. Dat heeft de regering afgesproken met vier grote zenders. De overeenkomst is vandaag tijdens de dagelijkse persconferentie van president Andrés Manuel López Obrador ondertekend.
Door de corona-epidemie, die het land zwaar heeft getroffen, is het volgens onderwijsminister Esteban Moctezuma hoogst onzeker dat de ongeveer 30 miljoen scholieren op 24 augustus al terecht kunnen in hun klaslokalen. Mexico telt inmiddels bijna 440.000 besmettingsgevallen, ruim 47.000 mensen zijn overleden aan Covid-19.
Volgens de officiële gegevens van de overheid heeft slechts 56,4 procent van de Mexicaanse huishoudens toegang tot internet, 44,3 procent heeft de beschikking over een computer. Ondanks de armoede van veel Mexicanen staat er in 95 procent van de huizen wel een televisie, zei Moctezuma. Daarom komen er in totaal 4550 uitzendingen op tv en 640 op de radio om schoolgaande kinderen de komende tijd op elk niveau onderricht te geven.
© AFP De organisator van de illegale houseparty, afgelopen vrijdag op de Maasvlakte, vraagt in een brief aan burgemeester Aboutaleb om het gesprek aan te gaan. ‘Wij zien mogelijkheden om mensen het festival- en vrijheidsgevoel terug te geven.’ Lees hier meer.
Zijn onze vliegvelden invoerhavens voor met corona besmette mensen? Critici vrezen van wel. Uit cijfers van de GGD blijkt dat steeds meer besmette mensen aan boord van inkomende vluchten zitten. Toch kleven aan massaal testen bij binnenkomst ook nadelen, stelt de overheid. Lees hier meer.
Het aantal passagiers dat naar Schiphol is gereisd en besmet bleek te zijn met het coronavirus is van 38 op 17 juli gestegen tot 76. Het gaat om de periode van 1 juni tot 30 juli. De GGD Kennemerland.
Er komt misschien wel nooit een wondermiddel tegen COVID-19. Daarvoor heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag gewaarschuwd, hoewel de race naar een vaccin nog altijd op volle toeren draait. ,,Er is geen wondermiddel, en dat zal er misschien nooit zijn", zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een online persconferentie.
,,De klinische testen geven ons hoop, maar dat wil niet per se zeggen dat daaruit een efficiënt vaccin zal komen", erkende Tedros. Maar het coronavirus kan ook onder controle gebracht worden door 'goede maatregelen en politiek engagement'. Een van de conclusies van een vergadering van het WHO-noodcomité, was dat ,,als politieke leiders nauw samenwerken met de bevolking deze ziekte beheerst kan worden", zei Tedros.
In Portugal is de afgelopen 24 uur niemand overleden aan de gevolgen van besmetting met het coronavirus. Dat is voor het eerst sinds half maart, toen de lockdown van kracht werd in het land. Ook het aantal nieuwe infectiegevallen (106) was het laagst in drie maanden.
,,Het was heel moeilijk de laatste tijd. We zijn blij dat dit nu is gebeurd", zegt de minister van Volksgezondheid António Sales. ,,Ik wil deze hoopvolle boodschap graag afgeven bij de Portugezen, maar vraag hun ook ons te helpen deze aantallen te handhaven".
In Portugal zijn tot dusver 51.569 coronabesmettingen geregistreerd. Met name enkele buitenwijken van Lissabon gelden nog als geïsoleerd risicogebied. In totaal zijn 1738 personen overleden aan Covid-19.
De Udense psychologiestudente Sema Keskin (21) van Tilburg University wil dat studenten compensatie krijgen voor het collegegeld. Haar petitie, die ze binnenkort overhandigt aan het ministerie van Onderwijs, heeft veel medestudenten bereikt en is inmiddels al meer dan 10.000 keer ondertekend. ,,Ik heb betaald voor colleges, maar online iets vragen aan een docent lukt vaak niet eens.” Lees hier meer.
Bij slachterij Van Rooi Meat in Helmond is onvoldoende zicht op de naleving van de coronamaatregelen. Om die reden gaat de GGD onaangekondigde controles uitvoeren aan de poorten van het bedrijf. Dat maakte de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost maandagmiddag na beraad bekend. Lees hier meer.
De Noorse rederij Hurtigruten heeft tot nader order haar expeditie-cruiseschepen uit de vaart genomen nadat op een ervan een uitbraak van het coronavirus was vastgesteld. Zeker 41 passagiers en bemanningsleden, onder wie veel Filipijnse medewerkers, van de MS Roald Amundsen zijn positief getest. Honderden anderen is gevraagd de komende tien dagen in quarantaine te blijven.
,,Een eerste evaluatie wijst op verscheidene mankementen in onze interne procedures", zegt topman Daniel Skjeldam. ,,Onze eigen nalatigheid alsmede de recente toename van de infecties internationaal hebben ons doen besluiten te stoppen met alle expeditiecruises in Noorse en internationale wateren".
De Noorse politie gaat onderzoeken of er wetten zijn overtreden. ,,We hebben redenen gevonden om een zaak te openen", aldus een woordvoerder. De regering liet vandaag weten dat contact is opgenomen met onder meer de gezondheidsautoriteiten in Denemarken, Duitsland en Oostenrijk in verband met de corona-uitbraak op het schip van Hurtigruten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt morgen hoeveel coronagevallen in de afgelopen week zijn doorgegeven. Vorige week meldde het instituut 1329 nieuwe besmettingen, de week ervoor 987. Bij elkaar kwam dat neer op 2316 coronagevallen in twee weken tijd.
De grootste besmettingshaard blijft Rotterdam-Rijnmond. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn daar 121 mensen positief getest, tegen 111 een dag eerder.
Het aantal nieuwe geregistreerde besmettingen in Amsterdam bedroeg vijftig, een dag eerder waren er dertig nieuwe gevallen bijgekomen. In de regio Haaglanden kwamen 51 besmettingen aan het licht tegen 45 een dag eerder. De provincie Utrecht telde 17 nieuwe besmettingen, zeven minder als de dag ervoor. De regio Hollands-Midden noteerde 15 positieve gevallen, twee minder als een dag eerder. In de regio Midden-en West-Brabant telden de gezondheidsautoriteiten 38 nieuwe besmettingen tegen 42 in het voorgaande etmaal.
In de afgelopen 24 uur zijn 372 mensen in Nederland positief getest op het coronavirus. Dat zijn iets meer dan gisteren, toen lag dat aantal op 366. De dag ervoor stond het dagaantal op 431. Dat meldt het coronadashboard van de Rijksoverheid.
Het is de vijfde achtereenvolgende dag dat het aantal nieuwe coronagevallen boven de 300 uitkomt. In de afgelopen zeven dagen waren er meer dan 2300 positieve tests.