1. 02/06/2020

  Alle of geen enkele club met toeschouwers

  Pas als alle Spaanse voetbalclubs in La Liga en Segunda Divison toestemming hebben gekregen van de regionale autoriteiten om publiek bij de wedstrijden toe te laten, zijn de fans weer welkom in de stadions. Dat zijn de spelersvakbonden en het ministerie van Sport met elkaar overeengekomen. Daarmee willen ze voorkomen dat er competitievervalsing ontstaat tussen clubs die thuiswedstrijden met publiek mogen spelen en clubs die nog in een leeg eigen stadion moeten aantreden vanwege het regionale coronaprotocol.

  Sommige delen van Spanje, dat door het coronavirus zwaar is getroffen, zitten al in fase drie van de versoepeling van de gezondheidsmaatregelen. Dat zou onder meer kunnen betekenen dat binnen afzienbare tijd weer toeschouwers bij voetbalduels in de hoogste twee profdivisies aanwezig mogen zijn. In Madrid en omgeving, de regio Barcelona en sommige provincies in het noordwesten van Spanje zijn nog echter strengere coronaregels van kracht. Publiek bij voetbalwedstrijden in een stadion is daar nog niet aan de orde.

  De herstart van La Liga is vastgesteld op 11 juni. Voorzitter Javier Tebas gaat er vooralsnog van uit dat pas bij het begin van het nieuwe seizoen op 12 september weer publiek aanwezig kan zijn bij de wedstrijden, tenzij de autoriteiten dat dan nog niet toestaan.

 2. 02/06/2020

  Forse financiële injectie voor Anderlecht

  Anderlecht kan in de huidige coronacrisis rekenen op een forse financiële injectie. De raad van bestuur heeft ingestemd met een bedrag van 70 miljoen euro aan steun. Een herschikking van de schuld is goed voor een bedrag van 50 miljoen euro en 20 miljoen euro komt als vers kapitaal ter beschikking. Dat laatste bedrag wordt door de huidige aandeelhouders en door de nieuwe voorzitter Wouter Vandenhaute en speler/manager Vincent Kompany gezamenlijk geïnvesteerd.

  Michael Verschueren is teruggetreden als technisch directeur. Hij keert terug in het bestuur van Anderlecht.

  Anderlecht beleefde in sportief, bestuurlijk en financieel opzicht een zwaar jaar. ,,Een strikte scheiding van bestuur en management zal één van de pijlers zijn in de nieuwe structuur", aldus de clubleiding.

  Instanews image
  © Getty Images
 3. 02/06/2020

  Toernooi Cincinnati mogelijk op US Open-terrein

  De Amerikaanse tennisbond USTA heeft een plan om het masterstoernooi van Cincinnati op het complex van de US Open af te werken. Volgens The New York Times zijn internationale tennisbonden inmiddels op de hoogte gesteld van het plan.

  De twee grootste toernooien van Noord-Amerika kunnen zodoende samen optrekken om de toernooien zo veilig als mogelijk te laten verlopen. Door de twee toernooien op dezelfde locatie te houden, hoeven de spelers minder vlieguren te maken.

  Het toernooi van Cincinnati staat van 15 tot en met 23 augustus op de planning, de US Open begint acht dagen later. Beide toernooien willen vooralsnog vasthouden aan de geplande data.

  Beide toernooien zijn voor vrouwen en mannen. Kiki Bertens schreef het grote WTA-toernooi van Cincinnati in 2018 op haar naam.

 4. 02/06/2020

  Toch fans in stadions Bulgarije

  In navolging van onder meer Hongarije, Rusland en Polen zijn ook in de Bulgaarse voetbalcompetitie weer fans welkom in het stadion. Vanaf vrijdag, als het seizoen na de coronapauze met een ingekort speelschema wordt hervat, mogen de clubs maximaal 30 procent van de bezoekerscapaciteit op hun complex gebruiken.

  Aanvankelijk had de Bulgaarse regering bepaald dat de herstart van de profcompetitie achter gesloten deuren moest plaatsvinden. Dat leidde echter tot veel kritiek vanuit de Bulgaarse voetbalwereld, vooral van vele supportersclubs. Die waren van mening dat het onder strikte voorwaarden wel degelijk mogelijk zou moeten zijn om toeschouwers bij de wedstrijden toe te laten, zonder daarmee de volksgezondheid in gevaar te brengen. De regering gaf uiteindelijk toch toestemming.

 5. 02/06/2020

  Engelse clubs mogen oefenduels spelen

  De clubs uit de Premier League hebben toestemming gekregen om in aanloop naar de hervatting van de competitie oefenduels af te werken. De clubs moeten wel aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Dat meldt The Telegraph.

  Een van de voorwaarden is dat de spelers in hun eigen auto naar de speellocatie komen en waar mogelijk zelfs al in hun voetbalkleding. Daarbij mag er niet langer dan anderhalf uur worden gereisd. Voor spelers van Newcastle United wordt een uitzondering gemaakt. Die zijn veelal langer onderweg naar Newcastle, dat in het noorden van Engeland ligt.

  De wedstrijden mogen zowel op trainingslocaties als in de stadions gespeeld worden. Het is niet de bedoeling dat officiële scheidsrechters de wedstrijden fluiten, maar mensen uit de begeleidingsstaf.

  Het is de bedoeling dat de Premier League op 17 juni wordt hervat. Het gaat om een midweeks programma met twee wedstrijden; Aston Villa - Sheffield United en Manchester City - Arsenal.

  Instanews image
  © BSR Agency — Georginio Wijnaldum