1. 02/06/2020

  Dit liveblog is geslotenLees hier verder.

 2. 02/06/2020

  Ook artsen hebben 'met afgrijzen' gekeken naar de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. ,,Het ging om 5000 mensen vanuit het hele land die langdurig dicht bij elkaar stonden en de meeste omstanders niet direct kennen. De kans is zeer reëel dat er mensen met corona waren. En de kans dat zij dat hebben overgedragen is ook zeer reëel", aldus Kuipers.

  Instanews image
  © ANP — Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 3. 02/06/2020

  De anti-racisme betoging gisteravond op de Dam trok zo’n 5000 demonstranten en maakt veel los. Velen vrezen dat de massa-bijeenkomst een nieuwe coronagolf gaat veroorzaken. Hoe groot is de kans op zo’n berucht ‘superspreadingevenement’? Lees hier meer. 

  Instanews image
  © ANP — Demonstranten tijdens het protest op de Dam.
 4. 02/06/2020

  Onderwijsorganisaties kijken tevreden terug op de eerste dag waarop veel middelbarescholieren weer naar school mochten komen, na een wekenlange sluiting. ,,Wij hebben de indruk dat het goed en volgens plan is verlopen", zegt een woordvoerder van de VO-Raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft geen wanklanken gehoord.

  ,,Het is rustig verlopen, scholen trekken gewoon hun plan. Ze beginnen rustig aan, met kleine groepen", aldus een woordvoerster van de bond. Zowel de AOb als de VO-Raad heeft geen meldingen gekregen over grote problemen. ,,Scholen en leerkrachten hebben er goed over na kunnen denken hoe ze dit gingen voorbereiden", zegt de woordvoerster van de vakbond.

 5. 02/06/2020

  Maximaal achthonderd demonstranten zijn vanavond welkom op de Grote Markt in Groningen bij een demonstratie tegen politiegeweld tegen zwarte mensen in de Verenigde Staten. Dat heeft de gemeente afgesproken met de organisatie van de demonstratie.

  De gemeente wil dat de actievoerders te allen tijde 1,5 meter afstand van elkaar houden. Volgens een woordvoerster van de gemeente is het mogelijk om achthonderd demonstranten op de Grote Markt toe te laten, terwijl ze voldoende afstand bewaren. Gebeurt dat niet, dan grijpt de gemeente in. Volgens de gemeente moet de organisatie er zelf op toezien dat het niet te druk wordt.