1. 26/05/2020

  De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA.

  Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden. Overheden schoten te hulp met steunmaatregelen ter waarde van 123 miljard dollar. Daarvan bestond 67 miljard dollar uit leningen en kredietgaranties van de overheid en het uitstel van belastingen. Nog eens 52 miljard dollar krediet kwam van commerciële partijen.

  De totale schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar op tot 550 miljard dollar, schat IATA. Dat is 28 procent meer dan vorig jaar. De hogere schuldenlast maakt het herstel in de door de coronacrisis zwaar getroffen sector lastiger, waarschuwt IATA-topman Alexandre de Juniac.

 2. 26/05/2020

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat een onderzoeksteam al volgende maand met conclusies komt over de veiligheid van het malariamedicijn hydroxychloroquine als middel tegen het coronavirus. De mededeling komt een dag nadat de organisatie een wereldwijde proef bij coronapatiënten met dit middel voorlopig had stilgelegd.

  In een aantal landen waren tests gestart om te kijken of het malariamedicijn helpt om te voorkomen dat iemand het virus krijgt. Maar de WHO schort de proeven op na een studie in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Dat ontdekte dat bij patiënten die hydroxychloroquine krijgen, hogere sterftecijfers zijn en dat die een hogere frequentie van onregelmatige hartslagen hadden.

  De Amerikaanse president Donald Trump had het middel als mogelijke behandeling voor de ziekte aanbevolen. Hij nam het zelf ook een tijdje, maar is er mee gestopt.

 3. 26/05/2020

  Het Friese dorp Eastermar, geboortedorp van topmodel Doutzen Kroes, wordt vanaf 1 juni tot 1 september één groot terraszo meldt Omrop Fryslân. Hiervoor wordt dorpsplein It Breed gebruikt, dat helemaal wordt gevuld met terrassen (met inachtneming van de afstandsregels). Dat is het plan van de Simmerwille-werkgroep, dat zich bezighoudt met de organisatie van zomerevenementen.

  Op deze manier wil men het gebrek aan zomerevenementen compenseren. De lokale middenstand wordt geholpen en het geeft toeristen ook de mogelijkheid om naar Eastermar te komen voor een hapje of een drankje.

  Instanews image
  © AFP — Dutch model Doutzen Kroes presents a creation for L'Oreal during the Women's Spring-Summer 2020 Ready-to-Wear collection fashion show at the Monnaie de Paris, in Paris on September 28, 2019. (Photo by Lucas BARIOULET / AFP)
 4. 26/05/2020

  Bedrijven in de vleesverwerkende industrie gaan meer doen om hun werknemers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Die toezegging hebben ze vandaag gedaan, zei minister Carola Schouten na een gesprek met vertegenwoordigers van de vleesverwerkers.

  Aanleiding voor het gesprek was een uitbraak in een slachthuis in Groenlo. Na testen bleek een kleine 20 procent van de medewerkers te zijn besmet met het virus, 10 procent van hen had klachten. In slachthuizen werken veel arbeidsmigranten, die vaak dicht op elkaar zijn gehuisvest en ook dicht op elkaar werken.

  De vleesverwerkers gaan onder meer kijken hoe de werknemers van de slachthuizen naar hun werk worden vervoerd, en hoe ze worden gehuisvest. Ook wordt er gekeken hoe in de slachthuizen verdere maatregelen kunnen worden getroffen.

  Volgens Schouten is het aan de sector om te laten zien dat medewerkers veilig kunnen werken in de slachthuizen. ,,We blijven in gesprek om te zien wat nodig is", zei Schouten, die benadrukte dat het niet aan haar is om slachthuizen te sluiten.

  Het kabinet heeft aan de GGD's gevraagd alle medewerkers van slachthuizen te testen op het coronavirus. Bij een aantal slachthuizen is dat al gebeurd.

 5. 26/05/2020

  De Belgische politie is een intern tuchtonderzoek gestart naar drie agenten die afgelopen weekend in Wuustwezel de grens met Nederland moesten bewaken tijdens de coronacrisis, maar er een barbecue zouden hebben gehouden. Een getuige meldde dit aan de lokale politie, die proces-verbaal opmaakte. De agenten zouden ook alcohol gedronken hebben.

  De federale politie zegt zwaar te tillen aan de feiten. ,,Als bevestigd wordt dat de feiten zich zo hebben afgespeeld, is dat natuurlijk onaanvaardbaar", zei een woordvoerster. ,,Dan werpt het een smet op het harde werk in moeilijke omstandigheden van alle collega's de voorbije weken en maanden."