1. 11/05/2020

  Dit liveblog is geslotenLees hier verder.

 2. 11/05/2020

  Het aantal mensen in Duitsland dat de afgelopen 24 uur is besmet met het coronavirus is met 357 sterk gedaald. Dat meldde het Robert Koch-Institut maandag, de Duitse tegenhanger van het RIVM. Een dag eerder kwamen er nog 667 besmette gevallen bij, zaterdag waren dat er nog 1251. Tot nu toe zijn 169.575 inwoners geïnfecteerd geraakt.

  Het aantal mensen dat het afgelopen etmaal stierf aan de gevolgen het longvirus ligt op 22. In totaal zijn er sinds de uitbraak van het virus 7417 Duitsers overleden.

 3. 11/05/2020

  De regering van Saudi-Arabië schort de maandelijkse toeslag aan burgers op waarmee de kosten van levensonderhoud worden gecompenseerd en verdrievoudigt de btw. De maatregelen worden genomen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Het land, dat grotendeels afhankelijk is van olie-export, ziet de inkomsten door lage olieprijzen fors teruglopen en kampt ook met de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus.

  Kredietbeoordelaar Moody's toonde zich begin deze maand somber over de vooruitzichten voor Saudi-Arabië. Het houdt rekening met een overheidstekort dat dit jaar oploopt tot 12 procent van het bruto binnenlands product. Dat was vorig jaar nog een tekort van 4,5 procent.

 4. 11/05/2020

  Na verschillende plannen voor uitstel of een aangepaste versie, heeft de organisatie van het filmfestival in Cannes definitief een streep door het evenement gehaald. Dat laat festivaldirecteur Thierry Frémaux zondag weten in een interview met het Britse filmmagazine Screen Daily.

  ,,Een festival is een collectief feest, een spektakel dat een publiek samenbrengt op een locatie, in dit geval met duizenden mensen op de Croisette'', zei de Fransman, doelend op de boulevard in Cannes. ,,Iedereen begrijpt dat dat dit jaar onmogelijk is.''

  Het Filmfestival van Cannes zou eigenlijk deze week van start gaan. In maart kondigde de organisator aan dat het festival werd uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. Frémaux en zijn team mikten er toen nog op eind juni alsnog de deuren van het Palais des Festivals te openen. Half april maakte de Franse president Macron echter bekend dat grote evenementen nog tot half juli verboden zijn in het land.

  Frémaux maakt in het interview bekend dat het filmfestival wel alsnog de geplande selectie van dit jaar bekendmaakt. Dat gebeurt volgens hem begin juni.

  Instanews image
  © EPA
 5. 11/05/2020

  Na drie maanden dicht te zijn geweest wegens het coronavirus opent Disneyland Shanghai zijn deuren maandag weer. Wel zijn slechts een beperkt aantal bezoekers toegestaan. De opening van het park is een opsteker voor Walt Disney, die door de pandemie gedwongen was om alle parken in Azië, de Verenigde Staten en Frankrijk te sluiten. Ook alle andere activiteiten moesten worden gestaakt en winkels bleven gesloten.

  Het Shanghai-park biedt de komende tijd slechts plaats aan 30 procent van de normale capaciteit. Bezoekers wordt gevraagd afstand te houden, een masker te dragen en de temperatuur te laten meten bij binnenkomst.

  Tickets voor de eerste dagen waren vrijdag onmiddellijk uitverkocht. ,,We hopen dat de heropening hoop en inspiratie geeft aan iedereen, en zal aantonen dat we elke uitdaging samen kunnen overwinnen'', zo zei president en algemeen directeur Joe Schott.

  Disney berekende vorige week dat de wereldwijde sluitingen het bedrijf zo'n 1,4 miljard dollar aan winst zullen kosten. Wanneer de andere parken weer zullen opengaan is onduidelijk.

  Instanews image
  © AFP — De opening van Disneyland in Shanghai