Bekijk belangrijke updates
 1. 31/03/2020

  Wij sluiten dit liveblog

  Het laatste nieuws uit binnen- en buitenland kun je blijven volgen in ons landelijke blog.

 2. 31/03/2020

  Betaald voetbal ligt in elk geval tot 1 juni stilSlecht nieuws voor PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. Die laatste club moest al noodgedwongen besluiten alle aflopende contracten formeel op te zeggen. Het ging om in totaal om veertien spelers.

  Ook PEC moest afscheid nemen van spelers. 

 3. 31/03/2020

  Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht. 

  Vakantieparken en campings blijven open. Wel gaan gemeenschappelijke douche - en wasvoorzieningen dicht. Als het hier te druk wordt kunnen burgemeesters ze alsnog sluiten.

  Volgens Rutte lijken de maatregelen "heel voorzichtig te werken", maar is het nog "veel te vroeg" om af te schalen. "Het goede nieuws is dat we geen nieuwe maatregelen hoeven te nemen."

 4. 31/03/2020

  Minister Hugo de Jonge verklaarde dat de verlenging van de maatregelen verband houden met de medische zorg. Die moet het stijgende aantal besmettingsgevallen en ziekenhuisopnames aan kunnen. Volgens hem is alles erop gericht om zondag 2.400 IC-bedden beschikbaar te hebben.

  Vanaf maandag wordt volgens hem een begin gemaakt met het testen van zorgmedewerkers buiten de ziekenhuizen.  Binnen enkele weken zal het aantal dagelijkse tests worden verviervoudigd

  In eerste instantie moet zorgpersoneel vaker worden getest, maar uiteindelijk moeten die tests ook beschikbaar komen voor mensen buiten de zorg. Tot dusver wordt alleen ziekenhuispersoneel getest bij klachten die aan het coronavirus doen denken. Vanaf maandag geldt dat ook voor personeel dat werkt met kwetsbare mensen buiten het ziekenhuis. Bijvoorbeeld in de verpleeghuizen.

  De ongeveer 4000 tests die nu dagelijks worden uitgevoerd, moeten er binnen enkele weken 17.500 worden, zei 'coronaminister' De Jonge. Vervolgens hoopt hij de testcapaciteit te verhogen tot 29.000 per dag. Dan kunnen ook mensen buiten de zorg worden getest, zoals in andere landen met succes gebeurt.

 5. 31/03/2020

  Het kabinet verlengt de coronamaatregelen die aanvankelijk tot 6 april gelden nu tot en met dinsdag 28 april. Dit betekent dat scholen, horeca, sportclubs zeker tot dan gesloten blijven. Dat heeft premier Mark Rutte zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Den Haag. 

  Het kabinet beslist op 21 april of de maatregelen nog verder worden verlengd. Ook na 28 april gaat Nederland volgens de premier niet gelijk terug naar de normale situatie. ,,Dus maak nog geen plannen voor de meivakantie'', zei hij.