1. 19/03/2020

  121 Nederlanders zitten vast op het cruiseschip Costa Luminosa. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover de Volkskrant. Het is onduidelijk wanneer en waar de passagiers van boord kunnen.

  Tot nu toe is bij drie opvarenden van de Costa Luminosa Covid-19 vastgesteld. Zij waren toen al van boord gegaan in de havens van de Kaaimaneilanden en Puerto Rico. Het schip is nu onderweg naar de Franse havenstad Marseille. Het is onduidelijk of alle opvarenden daar het schip kunnen verlaten nu Frankrijk sinds dinsdagmiddag 12.00 uur op slot is gegaan.

  Familieleden van de opvarenden maken zich zorgen. Iedereen aan boord moet sinds zondag verplicht in de hutten blijven, vertelt Linda van Beest wier ouders op het schip verblijven. ,,Ik ben bezorgd om mijn familie. Mijn moeder heeft alzheimer, ze heeft daardoor een heel andere belevingswereld en weet niet goed wat er gebeurt. Ze kunnen nergens heen."

 2. 19/03/2020

  Zowel in Nicaragua als in El Salvador is een eerste besmettingsgeval met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Daarmee zijn alleen Haïti en Belize voor zover bekend nog virusvrij in Midden- en Zuid-Amerika. In Mexico is een eerste dode gevallen door het virus.

  In Nicaragua gaat het om een 40-jarige man die geïnfecteerd is tijdens een bezoek aan Panama, vertelde vicepresident Rosario Murillo op de nationale televisie. President Nayib Bukele van El Salvador maakte bekend dat de besmette persoon in zijn land onlangs in Italië is geweest.

 3. 19/03/2020

  Voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus zijn er geen nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd in de Chinese provincie Hubei. Dat heeft de nationale gezondheidscommissie donderdag bekendgemaakt. In de miljoenenstad Wuhan in deze provincie stak in december het longvirus, dat zich inmiddels wereldwijd heeft verspreid, voor het eerst de kop op.

  Het aantal besmettingen in China nam wel toe, met 34. Maar volgens de Chinese autoriteiten gaat het uitsluitend om mensen die buiten het land geïnfecteerd zijn met het virus. Dat is de grootste toename sinds de registratie van deze gevallen. In totaal 189 mensen hebben het longvirus buiten China opgelopen en zijn geïnfecteerd naar het land teruggekeerd.

  De afgelopen 24 uur zijn acht mensen gestorven aan de gevolgen van het virus, allen in Hubei. Daarmee komt het aantal doden in China uit op 3.245. Meer dan 81.000 mensen zijn in het land besmet geraakt, maar slechts 7.263 zijn nog ziek.

 4. 19/03/2020

  De Londense metro, die normaal gesproken dag en nacht doorrijdt, gaat vanaf komend weekend ’s nachts op slot. Twee complete metrolijnen stoppen na vrijdag met rijden en bijna veertig andere stations gaan dicht, meldt The Guardian.

  Tot deze verregaande inperking van reizen met de London Underground is besloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in de Britse hoofdstad terug te dringen. De uitbater van de metro, Transport for Londen (TfL), maakte de nieuwe maatregelen woensdagavond laat (lokale tijd) bekend.

  Ook roept TfL inwoners van de hoofdstad op om zo min mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Burgemeester Sadiq Khan sluit zich hierbij aan: ,,Londenaren moeten sociale interactie vermijden tenzij dit absoluut noodzakelijk is en dat betekent ook dat ze het openbaar vervoer moeten vermijden, tenzij strikt noodzakelijk."

  Mensen met essentiële beroepen, zoals ziekenhuismedewerkers, kunnen gebruik maken van de bus, al gaan er ook minder bussen rijden.

 5. 19/03/2020

  Volgens de Amerikaanse Johns Hopkins University, die het aantal doden en besmettingen wereldwijd bijhoudt, zijn er momenteel 217.247 mensen besmet met het coronavirus. 8.784 mensen zijn als gevolg van het longvirus overleden.

  De landen met het grootste aantal besmettingen zijn China, Italië, Iran, Spanje en Duitsland. De Verenigde Staten vallen met zo'n 9.000 besmettingen net buiten de top vijf. Nederland komt met iets meer dan 2.000 besmettingsgevallen niet voor in de top tien.