1. 28/11/2019

  Na bijna 12 uur zoeken, stoppen de helikopters, het vliegtuig van de Kustwacht en reddingsboten van de KNRM vandaag met het zoeken naar de twee bemanningsleden van de viskotter UK165 'Lummetje'. Het schip ETV Guardian blijft wel in de buurt van de gezonken viskotter. Overige boten mogen blijven zoeken naar de Urkers, die nog altijd vermist zijn

  Een grote zoekactie als vandaag, wordt morgen niet opnieuw gehouden, laat de Kustwacht weten. Het vliegtuig van de Kustwacht zal tijdens haar reguliere patrouillevluchten extra over het gebied vliegen. Schepen die wel willen zoeken, kunnen zich aanmelden bij de Kustwacht die helpt met coördineren. 

  Door de hoge golven en stroming was het voor duikers vandaag niet mogelijk te duiken naar het wrak. Wanneer het veilig genoeg is, zullen zij dat alsnog doen. 

  Daarmee sluiten wij dit liveblog voor vandaag af. 

 2. 28/11/2019

  De omstandigheden zijn nog altijd te slecht om een duikactie naar de kotter te starten. Burgemeester Ineke Bakker heeft het coördinatiecentrum in Den Helder met klem gevraagd om, als het enigszins mogelijk is, toch het water in te gaan

  Wisseling van het tij zou volgens een woordvoerder van de gemeente voor betere omstandigheden kunnen zorgen. Voor nu stuurt de kustwacht in ieder geval niemand naar beneden. Wel is de mijnenveger van de Marine, Zr. Ms. Makkum, bezig met het maken van sonarbeelden.

  © Kustwacht — Zoektocht naar Urker Vissers
 3. 28/11/2019

  De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek gestart naar de gezonken kotter uit Urk. Onderzoekers zijn nog niet ter plaatse geweest en volgen de situatie op de voet.

 4. 28/11/2019

  Sinds de onthulling van het Vissersmonument in 1968, ter nagedachtenis aan vissers die zijn verdronken, zijn vijf Urker kotters gezonken. De laatste was de Z85 'Morgenster' in 2015.

  © anp — De kotter Z85 Morgenster.
 5. 28/11/2019

  Het schip 'Lummetje' uit Urk is gebouwd in 1987 in Zaandam. De kotter is 20 meter lang en vijf meter breed. De waarde van het schip is 675.000 euro. De Urker kotter mag dan een oudje zijn, Lummetje verkeerde nog in goede staat. Dat zegt Pim Visser van brancheorganisatie VisNed. ,,Het was een goed onderhouden scheepje."