Dit liveblog is gesloten! Officieel loopt de staking tot twaalf uur 's nachts, maar veel acties stoppen al rond 17 uur.
De landelijke ziekenhuisstaking, waaraan 119 ziekenhuizen, poliklinieken en revalidatiecentra meedoen, verliep rustig. Misschien zelfs wel iets te rustig. ,,De verpleegkundigen zijn te lief om hard actie te voeren”
Op sociale media speelt de staking vandaag een voorname rol.
Een verpleegkundige kreeg vandaag een kistje vol chocoladegeld plus een toepasselijk gedicht.
Patiënt Margriet van Loon (63) uit Waalwijk vindt de staking te ‘lief’. In haar ziekenhuis, het Elisabeth-TweeSteden in Tilburg, wordt ze vandaag op haar wenken bediend. ,,Het personeel wil zelfs spelletjes met mij doen.'' Van Loon heeft een te hoog suiker, vanwege een hormoonziekte. Dit is slecht voor haar organen. ,,Het personeel kan misschien niet met ziekenhuisbedden en patiënten aan infuuspalen naar het Malieveld, maar het zou wel minder administratie kunnen doen vandaag. Ik duim dat er iets gaan veranderen, al heb ik er een hard hoofd in.”
© Privé — Margriet van Loon Gido Lodders (64) uit IJsselstein komt twee keer per week in het St. Antonius ziekenhuis. Hij heeft bloedkanker. „Ik heb alle begrip voor deze actie. Dit is een belachelijk ondergewaardeerd beroep met een veel te lage salariëring. Ik zie hier hoe hard ze iedere dag lopen, ik zie hoe dingen langer duren omdat de verpleegkundigen het zo druk hebben. Maar aan hun inzet ligt het nooit. Ze kunnen me niet beter maken en dat is hun schuld ook niet, maar de jaren die ik heb kunnen zij dragelijker maken. En dat doen ze."
Zo wreed, zo wreed, de zorg wordt uitgekleed', staat er op het spandoek van drie verpleegkundigen uit het NWZ in Alkmaar. Het is klaar, zeggen ze. ,,Geen koffiepauze, heel veel extra uren om gaten op te vullen van mensen met een burn-out. Het is om te huilen", zegt Monique Bremer (54), 35 jaar werkzaam in de zorg. „Ik hou ontzettend van m'n werk, maar er moet echt wat gebeuren.”
De #ziekenhuisstaking brengt de creatieve geesten wel los.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft vandaag geen enkele melding gekregen over de ziekenhuisstaking. Ook bij Patiëntenfederatie Nederland blijft de telefoon stil. Tot nu toe zijn er geen calamiteiten bekend, waarbij de patiënt de dupe werd van de landelijke staking.
Voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is in Utrecht met gejoel en boegeroep ontvangen door de honderden stakers van de ziekenhuizen. Toen hij meldde onder de indruk te zijn van de steun voor de actievoerders van patiënten, begonnen de stakers steeds luider '5 procent, 5 procent' te scanderen
Wie als patiënt of bezoeker vandaag in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn moet zijn en er al tijden niet is geweest, kijkt zijn ogen uit. Tal van spandoeken voor een betere CAO hangen er in de grote centrale ruimte.
De demonstratie op het jaarbeursplein is ondertussen nog in volle gang.
Ook de PvdA is op het jaarbeursplein.
Tim Kroesbergen (31) uit Arnhem had vandaag eigenlijk twee afspraken in het ziekenhuis: de een met de longarts, de ander met de kno-arts. Kroesbergen heeft broze botten, waardoor hij niet kan lopen en een joviale klap op zijn schouder al tot een breuk kan leiden. ,,Zul je net zien. Bijna nooit meer bezoek ik een ziekenhuis, maar ik heb afspraken op de dag van de ziekenhuisstaking,” mopperde hij op twitter.
Zijn irritatie zat vooral in het feit dat hij lange tijd niet wist welke afdelingen van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem plat zouden liggen. Beiden dus. Zijn afspraken werden verzet. ,,Ik begrijp de staking volkomen,” haast hij zich te zeggen. ,,Ik zie als patiënt ook hoe druk verpleegkundigen zijn. Er is bijna geen tijd meer voor een één-op-één-gesprek. Ze verdienen een beter salaris voor het vele werk dat ze doen.”Jesse Klaver (GroenLinks) is inmiddels ook aangekomen op het jaarbeursplein in Utrecht.
Medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem houden de afdelingen radiologie, urologie, kaakchirurgie en cardiologie vandaag deels dicht. Sommigen ondersteunen hiermee de landelijke zorgstaking.
Onder de noemer ‘we pikken het niet meer’ hebben ze cake gebakken in de vorm van een penis. Daarnaast delen ze trekdroppen uit, want ze trekken de werkzaamheden niet meer.
© DG — 'We pikken het niet meer' © DG — Froukje (links) en Marloes trakteren. In het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard en Geleen werd vandaag een minuut stilte gehouden.
© FNV — Het Zuyderland Medisch Centrum